IMPRESII

S-au incheiat la Istanbul lucrarile celui de-al 12-lea Summit, organizat de Fundatia “Marmara” (presedintele acestei Fundatii, domnul dr. Akkan Suver) cu sprijinul Camerei de Comert din Istanbul, al Camerei de Industrie si al Patronatelor.

DSCF2033

Este de remarcat, capacitatea organizatorica a Fundatiei si sustinerea larga din partea cercurilor de afaceri,  a administratiei, a reprezentantilor autoritatilor centrale, cat si a cercurilor academice si universitare.

Au fost prezenti, pe parcursul lucrarilor, mai multi ministri si Presedintele Parlamentului. Fostul Presedinte al Turciei, Suleiman DEMIREL a fost inspiratorul si a ramas patronul spiritual al manifestarii. El nu a lipsit de la nici o editie. De asemenea, anul acesta s-a bucurat de o ampla participare internationala (participanti din 41 de tari). Anul trecut am fost 5 fosti  sefi de state si de guverne; anul acesta am fost 9. Organizatorii au acordat un loc deosebit Reuniunii Speciale consacrate  fostilor  sefi de state si de guverne.

Tematica, asa cum s-a vazut si din programul Reuniunii, a fost interesanta si ampla, axata pe teme actuale (criza economica, problemele energetice si ale traseelor conductelor de transport pentru petrol si gaze in zona, problemele mediului, schimbarilor climatice si incalzirii globale).

Istanbulul se pregateste pentru anul viitor sa fie, impreuna cu Venetia – Capitala Culturala Europeana (asa cum a fost Sibiul, in 2007, impreuna cu Luxemburgul).

DSCF1932

Este remarcabila dezvoltarea pe care a cunoscut-o orasul, candva o localitate de cca. 1 milion locuitori; prin anii ’50 – ’60, ajunsese la cca.4 milioane. Astazi are, dupa unele estimari, 14 – 15 milioane.

DSCF2022

Deosebit de interesanta a fost expunerea ministrului Apelor, Padurilor si Mediului, care a lucrat multi ani la Istanbul. El s-a referit, mai ales, la eforturile facute pentru asigurarea apei potabile de calitate in oras, mai ales in conditiile acestei cresteri spectaculoase a populatiei si in special pentru epurarea apelor uzate!  Intr-o vreme aveau probleme cu calitatea apelor in Marea Marmara cauzata de deversarea apelor uzate ale orasului. Au reusit sa ajunga astazi, la 95% din apele uzate ale orasului epurate si la o imbunatatire evidenta a calitatii apelor . Totodata este de remarcat atentia acordata spatiilor verzi, atat in interior, de-a lungul litoralului, dar si pentru impadurirea zonelor din vecinatatea orasului – atat in partea europeana cat si in cea asiatica. Orasul a capatat un veritabil  profil european, este bine gospodarit si intretinut, iar circulatia, desigur aglomerata, isi pastreaza totusi fluenta.

O SCOALA MODERNA

Am avut prilejul sa vizitam o scoala moderna, construita recent si intretinuta de una din cele mai mari companii din Istanbul, cu activitati economice, in deosebi in constructii de drumuri si poduri, ca si in constructii civile.

IMG_0209

Scoala este amplasata intr-o zona accidentata, cu multe denivelari. Constructiile (spatii de clasa, si pentru alte activitati de invatamant; cladiri pentru diferite ramuri sportive, sali de gimnastica, bazine de inot; o sala de teatru de cca. 400 de locuri-foarte moderna; un amfiteatru in aer liber. Toate sunt armonios amplasate in spatiu, inconjurate de o vegetatie bogata.

IMG_0203

Scoala are trei componente – gradinita, scoala primara si gimnaziu. Cuprinde peste 1100 de copii. Programul copiilor este complex : intra in scoala la ora 8,30 dimineata si stau pana la ora 16,30; in acest timp, se desfasoara activitati de clasa, de pregatire individuala, programe culturale si sportive. Toti copiii iau masa impreuna la scoala.

IMG_0198

Compania acopera toate cheltuielile pentru copii, corpul didactic si intretinerea spatiilor si activitatilor din scoala. Este o conceptie moderna, atat ca amenajare a spatiilor, cat si ca program, care asigura o ampla socializare a copiilor, indiferent de mediul din care provin.

14 Responses to “IMPRESII”

 1. bucur Says:

  Domnule Iliescu mi-a parvenit aceasta adresa de web:

  http://www.freegigi.info

  Acolo se aduc acuzatii foarte grave PSD-ului, ma rog oarecum voalat dar cine vrea sa inteleaga, intelege.
  Ce parere aveti ?

 2. emigrantul Says:

  Vorbind despre orasul Istanbul pe care l-a vizitat la inceputul lui Mai 2009, Ion Iliescu spune urmatoarele:
  Este remarcabila dezvoltarea pe care a cunoscut-o orasul, candva o localitate de cca. 1 milion locuitori; prin anii ’50 – ’60, ajunsese la cca.4 milioane. Astazi are, dupa unele estimari, 14 – 15 milioane.

  Domnule Presedinte,

  Vorbiti despre Constantinopol ca si cum ar fi fost un orasel amarit de care mai nimeni nu a auzit pina acum vreo citeva decenii si care a inflorit spectaculos dupa al doilea razboi mondial, probabil datorita capitalismului aducator de bunastare la care va tot referiti din Decembrie 1989 incoace.

 3. horya Says:

  Am ghicit fara sa citesc in prealabil ca Ecologia, Energia si Criza economica sau financiara fac parte din principalele teme abordate la acest summit.
  Cred ca singurul motiv pentru care a fost activata aceasta criza este acela ca nu mai existau subiecte de dezbatut la aceste summituri. Peste tot aceleasi teme. Nu se poate sa nu se gaseasca si alceva de discutat. In rest multa sanatate si cat mai putin stres tuturor.
  Domnule Iliescu, va shade bine cu cravata Rosie, se asorteaza cu ecusonul. Poza de grup, dumneavoastra in primul rand. Deosebit.

 4. emigrantul Says:

  Tot mai putini romani se fraieresc emigrind in Canada

  Citeam, in urma cu aproximativ o luna, ca economia Canadei a mai pierdut 61 000 locuri de munca in Martie 2009, la un total de 357 000 joburi evaporate in perioada Oct. 08 – Mar. 09 (a se vedea articolul de AICI).
  Trei sute cincizeci de mii este o cifra mai mare decit numarul total al emigrantilor adusi anual de guvernul tarii artarului. La acesti 350 mii, plus citi vor mai fi dati afara pina in Oct. 09, se vor adauga inca vreo 250 mii emigranti (planul anual al guvernului), tot fara servici. Evident ca venirea intr-un asemenea mediu de somaj generalizat este prostie curata. Nu mai renteaza sa emigrezi astazi in Canada.

  De altfel, lecturind niste statistici, constat ca desi Romania se mentine pe o rusinoasa pozitie fruntase in ceea ce priveste numarul de conationali ajunsi in Canada totusi, de la an la an, tot mai putini compatrioti se decid involuntar sa se fraiereasca plecind in Canada: 5,658 in 2004; 4,964 in 2005; 4,393 in 2006; 3,770 in 2007. Nu detin informatii despre 2008.

  Pentru statistici accesati adresele:
  Locul Romaniei in lume din punct de vedere al emigrantilor trimisi in Canada
  Locul Romaniei in Europa
  Surprinzator o multime de cetateni Germani emigreaza in Canada, aceasta tara fiind doar cu doua pozitii mai jos, in clasament, fata de Romania.

 5. Mihnea Georgescu Says:

  Foarte interesantă relatare. Se pare că genul acesta de şcoli vor deveni o necesitate şi în România, unde sistemul public de învăţământ este la pământ. Singura speranţă pentru părinţi sunt şcolile private, unde copiii, în schimbului – evident – al unei taxe, să se bucure de confort, civilizaţie şi siguranţă. Încă un punct în care sistemul comunist a eşuat lamentabil – învăţământul.

  Acelaşi lucru este valabil şi pentru domeniul sănătăţii – spitalele private sunt soluţia pentru sistemul românesc învechit şi nerentabil!

 6. Mihnea Georgescu Says:

  Am ajuns să învăţăm civilizaţia de la turci! Dar ce mă mai mir – eu ca şi constănţean la origine, pentru noi lumina a venit mereu de la Răsărit!

 7. corinacretu Says:

  Felicitari si mult succes in continuare!

 8. emigrantul Says:

  Citat Mihnea Georgescu:
  sistemul public de învăţământ este la pământ. Singura speranţă pentru părinţi sunt şcolile private…
  Încă un punct în care sistemul comunist a eşuat lamentabil – învăţământul.

  Vorbesti prostii!

  Calitatea invatamintului universitar, unde privatii au intrat in forta, prin universitatile particulare, a scazut puternic (sau cel putin asta este impresia oamenilor) fata de perioada anterioara anului 1989, dupa cum o dovedeste urmatorul sondaj:

  Cum credeti ca s-a modificat calitatea invatamitului romanesc universitar dupa 1989?

  A scazut rau de tot — 75.36 %
  A scazut dar nu mult — 11.17 %
  A ramas la fel — 3.15 %
  S-a imbunatatit dar putin — 6.30 %
  S-a imbunatatit mult — 2.29 %
  Nu stiu — 0.86 %
  Alte raspunsuri — 0.86 %

  Numar voturi: 698
  Sursa: http://sondaje.php0h.com/universitati.php

  Daca leceele plus scolile generale sau primare se privatizeaza atunci este de asteptat sa scada si nivelul invatamintului preuniversitar.

 9. Mihnea Georgescu Says:

  Dragă Emigrantul,

  Tu dacă ai fi bolnav în România actuală unde te-ai trata? La un spital de stat unde dai şi şpagă şi tot eşti tratat ca un nimeni de doctorii comunişti (vezi feudalii spitalelor!) şi de beizadelele lor crescute după chipul şi asemănarea lor?

  Sau la un spital privat din ţară, sau chiar din afară? Tăriceanu unde şi-a reparat genunchiul? Dar Băsescu prima operaţie – nu şi-a făcut-o la Viena?

  Toţi întind mâna pentru şpagă – de la cei mai mari până la portari! Ăsta e sistemul de stat! La privaţi, plăteşti pe faţă şi eşti respectat!

  Mutandis Mutandi, nu vreau să îmi dau fiica să studieze cu copii din clasele sociale inferioare, de la care nu are ce să înveţe. Copiii trebuie protejaţi de contactul cu elementele declasate, rurale, ca să devină conştienţi de propria lor valoare. Tăvălugul uniformizator ceauşist ne amesteca pe toţi în cadrul şcolilor de stat, în numele unui iluzoriu ideal egalitar, mult clamat, dar niciodată tangibil.

  Capitalismul este mai cinstit: ai Bani – trăieşti bine. Nu ai – sorry!
  Capitalismul este mai cinstit decât socialismul pentru că nu dă false speranţe oamenilor – nu îi îmbată cu opiumul pentru popoare al ideologiilor.

  Societatea capitalistă te învaţă să îţi gestionezi bine resursele – Timpul şi Banii – ca să ai Succes.

  Socialismul dezvoltă o mentalitate de pomanagii, de asistaţi social, de văicăreţi şi de ipocriţi.

 10. Mihnea Georgescu Says:

  În ce priveşte Revoluţia, lumea a ieşit în stradă pentru că îl ura pe Ceauşescu, pentru că nu se găsea de mâncare, nu din motive ideologice. Dar iată că schimbarea conducătorilor nu aduce întotdeauna o viaţă mai bună. Acum au ce să mănânce, în general, dar nu mai au case şi servicii sigure. Are şi Emigrantul dreptatea lui, era mai bine înainte din punctul de vedere al siguranţei locului de muncă şi al chestiunii locative.
  Mie, ca Om Liber, îmi prieşte mai mult acum, capitalismul sălbăticit, dar marea majoritate a românilor stau la mâna Statului şi evident că o duc mai rău.

 11. emigrantul Says:

  Citat Mihnea Georgescu:
  nu vreau să îmi dau fiica să studieze cu copii din clasele sociale inferioare, de la care nu are ce să înveţe. Copiii trebuie protejaţi de contactul cu elementele declasate, rurale, ca să devină conştienţi de propria lor valoare. Tăvălugul uniformizator ceauşist ne amesteca pe toţi în cadrul şcolilor de stat, în numele unui iluzoriu ideal egalitar, mult clamat, dar niciodată tangibil.

  Nu am ce comenta.
  Mihnea Georgescu pare a fi din nou intr-o criza de grandomanie.

 12. Mihnea Georgescu Says:

  Bine, bine, emigrante, deci tu nu vrei binele copiilor tăi… vrei să amestece cu plebea… Nici eu nu mai am ce comenta!

  Decât că orice om normal vrea să trăiască bine, el şi copiii lui.

  Cu stimă.

 13. globetrotter58 Says:

  @Mihnea Georgescu
  Apropo de “Lumina vine de la Rasarit!” imi amintesc in liceu cand o profesoara ne spunea asta mai in gluma i-am replicat ..”Da, dar daca va uitati cu atentie se vede ca-ntotdeauna fuge grabita spre Vest, ca macar sa se stinga in libertate la Apus!”

 14. “Clubul de la Bucuresti” – Prima actiune publica si primul (cred eu..) succes! « PLATON Says:

  […] Din discutiile cu mai multi factori implicati in acest proiect grandios ce se doreste a fi clubul, chiar daca nu direct am dedus ca se aspira la un traiect de o anvergura europeana si chiar mondiala, avand ca modele si targete de notorietate (-influenta) …”Clubul de la Roma”, “Aspen Institute”, dar si altele. In aceasta ordine de idei se fac preparativele pentru a se invita cu titlul de membri activi sau onorifici, personalitati mondiale din sfera economicului, academicului, politicului, socialului, prima sesiune de promovare internationala colaterala a Clubului de la Bucuresti fiind desfasurata la…. […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: