COMMENT


Astazi, 3 mai, este Ziua Internationala a Presei. Felicitari tuturor truditorilor pe taramul informarii publicului!. Sloganul acestui an “Garantarea dreptului la o corecta informare”.

“Celebrarea anuală, la 3 mai a Zilei Internaţionale a libertăţii presei a fost proclamată în 1993 de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, ca urmare a recomandării Conferinţei Generale a UNESCO din 1991.

Tema anului 2009, coordonată de către UNESCO, subliniază potenţialul media de a facilita dialogul, înţelegerea mutuală şi reconcilierea.

În întreaga lume, marcarea zilei de 3 mai contribuie la informarea opiniei publice în legătură cu violarea dreptului la libertatea de expresie, precum şi la comemorarea curajului şi a profesionalismului jurnaliştilor ucişi, răniţi şi încarceraţi, în timpul exercitării profesiei. Libertatea presei reprezintă o piatră de hotar a drepturilor fundamentale ale omului şi o garanţie pentru alte drepturi. Ea încurajează transparenţa şi buna guvernare şi consolidează statul de drept”.

1.- Aglaiarosu isi exprima indoieli in legatura cu eficienta “Clubului de la Bucuresti”.

“Clubul”, ca orice organizatie non-guvernamentala ( fundatii, forumuri, etc.) nu isi propune sa se substituie partidelor politice ; nu isi asuma un asemenea rol. Dar, in democratie, asemenea structuri sunt esentiale pentru promovarea unui cadru de afirmare a unor idei, proiecte, pentru punerea in valoare a “intelectului colectiv” al unor oameni animati de  proiecte si idei comune. Asemenea structuri sunt mai putin atractive pentru cei animati de “promovare in functii publice “ sau de “interese materiale”.

Ele apartin societatii civile, chemate sa semnaleze derivele celor aflati la putere si sa sugereze,  sa promoveze idei si solutii posibile la problemele vitale ale societatii.

Deci, nu este vorba de “Cluburi”, sau “Cafenele” unde se aduna cei ce cauta sa-si “omoare timpii morti”.

2.- Dragoş Sorin NiculaDin cele de mai sus, este, cred, clar, ca nu-si propune Clubul de la Bucuresti” sa se implice in campanii electorale. Membrii sai, insa, sunt liberi sa o faca, nu insa in numele Clubului”.

3.- SorinPLATON a realizat o relatare interesanta a Sedintei inaugurale a “Clubului”, participand la manifestare si prezentand fragmente de interes, inclusiv secvente video.

4.- Am salutat prezenta altor blogeri : Anca Chiser si Lucia Verona , care au devenit, se pare, si membre fondatoare.

5.- Ma bucura aprecierea  instalatorului . Sunteti binevenit, atat la viitoarele reuniuni, cat si ca “membru activ” al Clubului.

6.- Mihnea Georgescu apreciaza “prezenţa pe lista membrilor fondatori a unui distins Profesor de la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, în care a avut un model de moralitate, precum şi a proaspătului Doctor în Filosofie Ionuţ Vulpescu – ales vicepresedinte al Clubului”.

Asa cum s-a putut vedea, membrii fondatori ai Clubului sunt atat oameni cu experienta si autoritate – academicieni, cadre universitare, cecetatori, intreprinzatori,  cat si tineri din diferite domenii de activitate.

7.- globetrotter58 in ciuda unor aprecieri divergente, exprima doua idei : nevoia stabilirii unei strategii pe termen lung a societatii romanesti si nevoia pregatirii tinerilor pentru provocarile deceniilor ce vin (inclusiv sa “invete sa faca bani”- adica sa stie sa fie eficienti in viata, indiferent de domeniul in care isi desfasoara activitatea ).

Despre perspectivele “post-capitaliste” ale economiei mondiale, va rog sa cititi consideratiile sociologului american Immanuel Wallenstein.

8.- emigrantul prezinta un Program propriu  de redresare a economiei romanesti in 11 puncte, care inseamna revenirea la realitatile dinainte de 1989.

In ciuda multor dezamagiri motivate, ale celor mai multi dintre cetateni, pentru situatia actuala din economie si pentru greutatile cu care se confrunta, nu cred ca, in mod sincer, sunt multi aceia ce ar dori revenirea la realitatile dinainte de 1989 – o societate inchisa, cu manifestari grotesti ale cultului personalitatii, cu lipsa de libertate de manifestare si de exprimare, si cu starea generala de teama si de suspiciune, cu penuria, atat din viata materiala cat si din cea spirituala.

De altfel, cum va explicati aceasta prabusire spectaculoasa de sistem produsa in 1989, nu doar in Romania, ci in toate tarile vecine noua din estul Europei, nu ca urmare a unui atac din afara, ci urmare a unei implozii de sistem, datorita lipsei sale de performanta pe toate planurile. Modelul pe care il descrieti continua sa existe in Coreea de Nord – exemplu de primitivism politic si de ineficienta economica crasa.

Consideratiile dvs. despre inexistenta unor decalaje in plan economic si social intre Romania si tarile occidentale (inclusiv “exemplele” din Canada) sunt total neconvingatoare! De ce, atunci, sensul migratiei oamenilor dinspre est spe vest si nu invers?

9.- Aprecierile asupra lui Valentin Hurduc din Otopeni si al Grupului sau “Luneta” trebuiesc raportate la fapte. Implicarea lor, tineri simpli, intr-o actiune temerara de dezavuare a regimului opresiv  al lui Ceausescu, merita toata consideratia.

Ca au facut-o “de capul lor” asa cum spune Mihnea Georgescu , este evident si din continutul materialelor difuzate. Cu diplomatul maghiar nu au avut nici o conexiune. Intamplator au plasat un teanc de afise pe portbagajul unei masini, fara a sti cui apartine. Intamplarea a facut sa fie a unui diplomat, ceea ce a provocat reactia impulsiva a “organelor”,  de atunci, fara o motivatie reala.

10.- Despre cladirea Casei Scanteii, la care face referire Mihnea Georgescu, arhitectura ei a fost, in mod vadit, influentata de megalomania unor constructii staliniste ale vremii (nu doar Universitatea Lomonosov din Moscova, ci si alte cladiri din capitala sovietica ; dar si Palatul Culturii din Varsovia – cladire “oferita cadou “de catre URSS , Poloniei , in cadrul reconstructiei orasului care fusese total distrus in razboi).

Advertisements

14 Responses to “COMMENT”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Interesant! Nu ştiam despre Palatul Culturii din Varşovia!

 2. [D][S][N] Says:

  Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.

 3. emigrantul Says:

  In Romania, comunismul nu s-a prabusit din initiativa proprie a Poporului Roman ci drept urmare a unui amestec in treburile interne ale statului din partea fostei URSS

  Citat Ion Iliescu:
  De altfel, cum va explicati aceasta prabusire spectaculoasa de sistem produsa in 1989, nu doar in Romania, ci in toate tarile vecine noua din estul Europei, nu ca urmare a unui atac din afara, ci urmare a unei implozii de sistem, datorita lipsei sale de performanta pe toate planurile.

  Prabusirea de sistem produsa in Romania pe data de 22 Dec. 1989, nu este opera Poporului Roman ci a fost pregatita din exteriorul tarii asa cum o confirma un sondaj pe care l-am prezentat adesea pe blogul presedintelui Iliescu:

  Considerati ca Revolutia Romana a fost pregatita de KGB la ordinul lui Mihail Gorbaciov?

  Categoric DA — 45.31 %
  Probabil DA — 27.01 %
  Categoric NU — 9.60 %
  Probabil NU — 6.92 %
  Nu stiu — 7.37 %
  Alte raspunsuri — 3.79 %

  Numar voturi: 448
  Sursa: http://sondaje.php0h.com/revolsaulovitura.php

  Idea ca romanii s-ar fi revoltat din proprie initiativa, vazind si intelegind schimbarile care se produsesera in alte tari est europene, este unul din cele mai mari neadevaruri care ni se repeta adesea pe toate canalele mass media.
  In Decembrie 1989, nu stiam clar ce se petrece in Rusia si alte tari din Estul Europei, nu era clar deloc daca s-a renuntat la socialism sau, simplu, Mihail Gorbaciov a schimbat niste conducatori comunisti neagreati cu altii care ii erau mai supusi.
  Discrepanta uriase dintre adevaratele doleante ale romanilor – “renuntarea la rationalizari” – si platforma program a FSN care isi propunea ca punct principal: “renuntarea la rolul conducator al unui singur partid” arata ca liderii Revolutiei Romane doreau, de fapt, altceva – Perestroika lui Gorbaciov – , un lucru la care oamenii nu subscriau, nici macar nu se stia prea bine in ce consta conceptul.

 4. anca Says:

  Domnule presedinte,

  nu puteam “lipsi” tocmai din acest proiect! fie si numai prezenta, alaturi de atatea personalitati deosebite ale culturii romanesti este deosebit de onoranta (in special pentru mine) –

  si, dupa cum stiti, avem si energia si puterea si dorinta de a face ceva durabil, de a construi un mesaj, trans-partinic, de solidaritate umana si mai ales de normalitate, firesc, (sau echilibru dupa cum spuneti), atat catre colegii de generatie, cat mai ales catre cei mai tineri.

  si, dupa cum spune si o binecunoscuta campanie actuala “in spatele oamenilor mari, stau alti oameni mari” – alaturi de academicienii, profesorii universitari prezenti la acest Club, noi, cei mai “mici”, vom incerca sa suplinim diferenta prin activitate, energie si, de ce nu…inovatie!
  pentru ca, desi pare bizar in societatea romaneasca de azi, unii chiar gandesc singuri. hai sa incepem!

 5. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  Consideratiile dvs. despre inexistenta unor decalaje in plan economic si social intre Romania si tarile occidentale (inclusiv “exemplele” din Canada) sunt total neconvingatoare! De ce, atunci, sensul migratiei oamenilor dinspre est spe vest si nu invers?

  Domnule Presedinte,

  Explicatia este foarte simpla.
  “Banii in Occident au inca alta valoare, mai mica decit cea din Romania”.

  Mai precis: muncind in Occident si cheltuind banii in Romania traiesti mai bine decit muncind in Romania si cheltuind banii in Romania.

  Sa dau un exemplu concret: inainte de 2002, an in care s-a renuntat la sistemul de vize necesare romanilor pentru a calatori in Vestul Europei, era o mare afacere sa lucrezi in Occident deoarece cu banii cistigati (economisiti) acolo in 1-2 ani iti putea cumpara o garsoniera in Bucuresti (cu 7-9000$).
  Dupa 2002 afacerea “Occident” a inceput sa fie din ce in ce mai putin rentabila din cauza egalizarii tot mai accentuate dintre preturile (generale, nu doar ale apartamentelor) practicate in Romania si cele din Vest.

  Totusi, muncind in Vest si cheltuind banii tot acolo traiesti mai prost, ca emigrant roman, decit lucrind in Romania si cheltuind banii in Romania

  Pe de alta parte, un localnic, dintr-un stat apusean, care lucreaza in propria sa patrie nu traieste mai bine decit un roman, cu aceeasi pregatire, care lucreaza si traieste in tara noastra dar occidentalul traieste mai prost decit un roman din Romania anterioara momentului 22 Dec. 1989.

  Cu alte cuvinte, atunci cind ne vom alinia suta la suta la standardele Occidentale nivelul de trai al romanilor se va stabiliza undeva mai jos fata de cel avut inainte de 1989.

 6. luciaverona Says:

  Domnule preşedinte,
  Este o onoare pentru mine participarea la acest proiect – Clubul de la Bucureşti – pe care îl văd ca pe un spaţiu de dezbatere, unde personalităţi din domenii diferite, cu orientări diferite, din generaţii diferite caută răspunsuri la întrebările lumii contemporane.

 7. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  In ciuda multor dezamagiri motivate, ale celor mai multi dintre cetateni, pentru situatia actuala din economie si pentru greutatile cu care se confrunta, nu cred ca, in mod sincer, sunt multi aceia ce ar dori revenirea la realitatile dinainte de 1989 – o societate inchisa, cu manifestari grotesti ale cultului personalitatii, cu lipsa de libertate de manifestare si de exprimare, si cu starea generala de teama si de suspiciune, cu penuria, atat din viata materiala cat si din cea spirituala.

  Cei care ar dori sa se revina la socialism sunt foarte multi. Iata ce raspund oamenii la niste sondaje de opinie, pe tema intoarcerii la comunism, lansate pe internet (un mediu in care cei cu vederi de dreapta sunt suprareprezentati).
  ===============================================
  Sunteti de acord cu reinstaurarea comunismului in Romania si revenirea la economia planificata?

  Categoric DA — 14.33 %
  DA cu unele precizari — 17.67 %
  Categoric NU — 64.37 %
  Sunt nehotarit — 2.01 %
  Alte raspunsuri — 1.62 %

  Numar voturi: 1047
  ===============================================
  Cit de mult ati regreta regimul actual din Romania daca comunismul ar reveni la putere?

  Foarte mult — 39.94 %
  Mult — 10.34 %
  Putin — 13.60 %
  Deloc — 30.88 %
  Alte raspunsuri — 5.24 %

  Numar voturi: 706
  ===============================================
  Ce ati intreprinde in mod CONCRET daca actualul regim din Romania ar fi rasturnat de un grup de comunisti care ar incepe sa reorganizeze economia tarii dupa modelul perioadei 1945-1989?

  Nimic — 15.70 %
  As lupta impotriva lor — 45.64 %
  M-as pune in serviciul lor — 27.91 %
  Alte raspunsuri — 10.76 %

  Numar voturi: 344
  ===============================================
  Ce regim, din perioada 1945-prezent, credeti ca a gestionat cel mai eficient economia Romaniei?

  Regimul Dej: 1945-1965 — 8.30 %
  Regimul Ceausescu: 1965-1989 —30.43 %
  Regimul Iliescu: 1989-1996 — 1.58 %
  Regimul Constantinescu: 1996-2000 — 6.32 %
  Regimul Iliescu: 2000-2004 — 15.81 %
  Regimul Basescu: 2004-prezent — 22.13 %
  Alte raspunsuri — 15.42 %

  Numar voturi: 253
  ===============================================
  Ce valoare de adevar credeti ca are afirmatia: “Partidul Comunist si Nicolae Ceausescu reprezentau mult mai bine interesele majoritatii romanilor decit formatiunile politice de astazi?”

  Categoric ADEVARATA — 37.04 %
  In buna masura ADEVARATA — 17.04 %

  Intr-o oarecare masura ADEVARATA — 12.59 %
  Categoric FALSA — 29.26 %
  Alte raspunsuri — 4.07 %

  Numar voturi: 270
  ===============================================
  Ce orientare politica aveti?

  De Extrema Dreapta — 4.94 %
  De Dreapta — 44.49 %
  Social Democrata — 20.76 %
  Socialista — 4.10 %
  Comunista — 7.20 %
  Sunt Apolitic — 12.43 %
  Alte raspunsuri — 6.07 %

  Numar voturi: 708

  Sursa: http://www.geocities.com/sondajeopinie

 8. globetrotter58 Says:

  Domnule Iliescu,
  am citit articolele lui Immanuel Wallenstein publicate in acest an la Fernand Braudel Center. Nu pot sa spun decat ca ridica unele probleme DAR NU DA NICI O SOLUTIE! (dealtfel Immanuel este un marxist cunoscut in America) asa ca nu ma mira ca acest tip de oameni mai mult vocifereaza decat sa aiba solutii … Pe de alta parte evident nu ma surprinde admiratia dumneavoastra pentru el.

  Cat idea “post-capitalism” cu care nu sunt de acord e simplu TOT capitalism va fi iar ciclul clasis si BENEFIC pentru societatea umana (cei cinci pasi ai ciclului economic VOR RAMANE ACEIASI! : 1. schimbari economice ce creaza noi oportunitati de afaceri, 2. euforia sau supra-vanzarea ce duce la o supracrestere a actiunilor ca urmare a unei cresteri a asteptarilor in ceia ce consta profitul, 3. mania si “baloanele de sapun” ce se materializeaza prin atragerea unor investitori amatori de castig usor si incepe vanzarea actiunilor de catre profesionisti catre acesti FRAIERI (asta sunt !) 4. primejdia cei pacaliti incep sa-si dea seama ca nu vor obtine acele profituri megalomane si deci pretul imens pe care l-au platit pe actiuni a fost o greseala majora 5. prabusirea si instaurarea panicii in randul FRAIERILOR care isi vad banii pierduti odata cu prabusirea burselor – recesiunea (e ceia ce se intampla acum – acum cei FRAIERI si nestiutori isi pierd cumpatul si vand actiunile pe nimic iar profesionistii cumpara acele actiuni ( NU TOATE ! ) care vor genera profit odata cu relansarea economica – aici se vad marii jucatori aceia care au FLER si stiu in ce merita sa investeasca !) dupa care o luam cu voie buna de la capat … asta e in fiinta umana cat va fi omul INSTINCTUL DE A CASTIGA CAT MAI MULT SI CAT MAI USOR NU VA DISPARE asa ca poezii cu schimbarea sistemului se vor dovedi ele insele MARI PACALELI (va fi ceva de genul “sa se schimbe pe ici pe colo dar nu in partile esentiale – nu de alta dar capitalismul inseamna un sistem al proprietatii private ori ca sa schimbi fundamental nu ai decat cu proprietatea de stat ori asta poate in lumea a III-a dar nu in America!
  Multumesc.
  PS am incercat sa mai pun niste comentarii la unele postari precedente dar nu am nici o confirmare ca au ajuns si eventual au fost refuzate de dumneavoastra ori ba.

 9. Mihnea Georgescu Says:

  Succes la Istanbul, domnule Preşedinte!

 10. Miclaus Says:

  Care este modalitatea in care se poate activa in cadrul Clubului de la Bucuresti? Ma refer aici la participarea de actiuni sau dezbateri organizate de Clubul de la Bucuresti? Aveti in vedere si o activitate in alte orase mari din tara?

 11. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,
  prabusirea sistemului dinainte de 1989 se datoreaza lui Mihail Gorbaciov.

  Daca cititi sondajele veti observa ca 40% sunt pentru revenirea comunismului national.

  Pe mine nu ma intereseaza daca societatea e inchisa sau deschisa, cert ca sitemul capitalist – burghez – imperialist s-a prabusit !

  Omul vrea sa aiba un loc de munca, iar pensionarul s-a saturat sa cerseasca, nu avem nevoie de somaj nu de o economie sovinista dictata de UE – SUA. omul numai atunci este liber daca are o viata asigurata.

  5 milioane de romani au fugit in diaspora de ce ?

  Nicolae Ceausescu ne-a asigurat viata, atunci ne simteam liberi.
  Nicolae Ceausescu a achitat datoriile externe. Sistemul arogant burghez face imprumuturi de miliarde de euro, de ce ? daca asa de bine functioneaza sistemul capitalist imperialist de ce a dat faliment? de ce face imprumuturi? exista o singura explicatie, speculantii burghezi sunt noii stalinisti fascisti. societatea a devenit una anarhista nivelul de trai e la pamint iar coruptii care s-au imbogatit dupa 1989 distrug tara.

 12. instalatorul Says:

  Domnule Iliescu, va multumesc, cuvintele dumneavoastra ma onoreaza. Voi veni cit de repede voi putea si in masura in care programul manifestarilor va fi cunoscut.

 13. constructorulcj Says:

  Cuibus ii vrea pe Rus si Dancu activi
  Politica | 04 Mai 2009 – 16:14 | Numar vizualizari: 83

  tipareste | trimite unui prieten | trimite prin Yahoo!

  Presedintele interimar al PSD Cluj, Valentin Cuibus, crede ca Ioan Rus si Vasile Dancu se vor implica in campania electorala pentru alegerile europarlamentare. “Domniile lor sunt colegii nostri, n-au plecat niciodata de langa partid si sunt convins ca ne vor sprijini in bataliile electorale care urmeaza”, a precizat Cuibus.

  Referitor la echipa de campanie electorala, liderul social-democrat spune ca va merge pe structura deja stabilita, iar el va fi directorul de campanie. “Am vorbit si cu Stefan Dimitriu, el nu va mai fi director de campanie, la cererea sa, dar va fi in echipa si ne va sprijini. Astazi si miercuri voi discuta si cu restul colegilor, mergem in general pe structura stabilita, in care vor fi inclusi si liderii organizatiilor municipale si a orasului Huedin. Dat fiind timpul scurt pana la alegerile europarlamentare, nu este momentul sa facem schimbari spectaculoase, cu atat mai mult cu cat ne dorim sa obtinem, procentual, mai multe voturi decat la alegerile parlamentare din toamna”, a mai adaugat Cuibus.

  El a precizat ca fiecare lider de organizatie va avea criterii de performanta de indeplinit, in cadrul acestora fiind inclusa si obtinerea unui scor electoral superior celui din toamna. “Pe judet va trebui sa trecem de 19%, cat am obtinut la alegerile parlamentare, dar adevarata noastra tinta este castigarea alegerilor prezidentiale din toamna”, a spus Cuibus. El a admis ca este vorba de un deziderat ambitois, date fiind votul etnic si puterea PD-L, mai ales in municipiul Cluj-Napoca.

  Problema deconcentratelor, lamurita intr-o saptamana

  Valentin Cuibus spera ca problema impartirii serviciilor deconcentrate din judet sa fie transata intr-o saptamana. “Mai sunt probleme de discutat, nu pentru posturile deja stabilite, dar sunt servicii despre care nu s-a discutat si cred ca aici mai putem negocia cu colegii nostri de la PD-L. Pe sfarsitul saptamanii, cand se intoarce domnul deputat Buda, sper sa ne putem intalni si sa finalizam negocierile, pentru a putea trece la numirea efectiva a oamenilor in functii”, a spus Cuibus.

  Noul lider al PSD Cluj a mai precizat ca nu stie cum s-au impartit functiile pana acum, el nefiind in echipa initiala de negociere cu PD-L.
  Ce spuneti domnule presedinte si stimati colegi de blog, ……………..

 14. DORIN DAMASKIN Says:

  domnule presedinte, spuneti-mi, va rog, daca dumneavoastra considerati ca mircea geoana se foloseste intr-adevarat de armele lui Basescu pentru a castiga popularitate si daca vi se pare ca este fals atunci cand participa la evenimente ca cele de 1 mai?http://impactnews.ro/editoriale/Parfum-de-prezidenţiabil-13649
  in speranta unui raspuns sincer, va multumesc si va stimez, desi sunt tanar si nu ma incadrez neaparat in targetul dumneavoastra

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: