DECLARAŢIA DE PRINCIPII

 

DECLARAŢIA DE PRINCIPII A CLUBULUI DE LA BUCUREŞTI 
 
 
România se află astăzi într-o reală criză de proiect de viitor. Este o realitate pe care nu o mai putem ocoli sau ignora. După decembrie 1989 am urmărit, pe rând, transformarea de sistem politic, economic şi social, apoi integrarea europeană şi euro – atlantică. Cele două proiecte rămân esenţiale pentru efortul necesar de modernizare a societăţii româneşti, şi ele trebuie completate cu o strategie coerentă, având ca obiectiv fundamental reducerea decalajelor istorice care ne despart de ţările dezvoltate şi în jurul căreia să se realizeze o adevărată mobilizare a societăţii româneşti, pe baza unui consens politic şi social, inclusiv între generaţii.

Criza economică globală, pe care o simţim şi noi tot mai dramatic, accentuează actualitatea unei probleme de fond: prosperitatea unei naţiuni, stabilitatea economică şi socială depind de calitatea guvernării. Iar o guvernare de calitate nu poate fi imaginată fără idei şi proiecte de calitate, fără spirit inovator.

Într-o democraţie nimeni nu are monopolul ideilor. De aceea noi dorim să creăm  un cadru de dezbateri libere pe marginea marilor probleme cu care se confruntă civilizaţia contemporană, inclusiv societatea românească.   De la aceste realităţi am pornit atunci când am iniţiat organizarea Clubului de la Bucureşti. Dorim să construim în primul rând un think tank al ideilor progresiste, care să genereze proiecte şi elemente ale politicilor publice din perspectiva unei dezvoltări moderne, dinamice, pentru o Românie europeană, aflată în rapidă schimbare.

Clubul de la Bucureşti îşi propune promovarea valorilor fundamentale ale umanităţii; susţinerea dezvoltării durabile  a societăţii româneşti, în spiritul cooperării europene şi internaţionale; promovarea unor politici publice bazate pe solidaritate socială; susţinerea valorilor morale, politice, ştiinţifice şi culturale ale societăţii româneşti, ca parte a civilizaţiei europene şi universale; crearea de noi canale de comunicare, naţională şi internaţională; asigurarea cadrului intelectual necesar dialogului  dintre societatea civilă şi structuri instituţionale ale statului; promovarea unor politici publice şi a unor iniţiative private destinate susţinerii tinerei generaţii în toate domeniile de activitate.

Pornim demersul nostru de la problemele specifice României şi de la dezideratul fundamental, al asigurării unor condiţii de viaţă cât mai bune tuturor românilor. Nu putem atinge acest deziderat dacă nu ţinem cont, şi nu devenim parte activă a dezbaterii la nivel global privind sfidările cu care se confruntă omenirea la începutul secolului 21.

Ele privesc: găsirea căilor de ieşire din criza de sistem cu care se confruntă economia mondială şi a viitorului model de dezvoltare, care trebuie să îmbine progresul economic şi tehnologic cu echitatea socială, pentru a reduce şi elimina sărăcia şi marile decalaje din lumea de azi; punerea sub control a principalelor surse de tensiune din lume, a manifestărilor de fanatism şi de intoleranţă, care se află la originea tensiunilor internaţionale, promovarea cooperării internaţionale, în interesul comun al umanităţii şi al dezvoltării durabile; asigurarea necesarului echilibru dintre activităţile umane şi mediul ambiant; eliminarea surselor de poluare şi de deteriorare a factorilor de mediu, pentru încetinirea fenomenului încălzirii globale şi reducerii costurilor economice şi sociale ale schimbărilor climaterice şi fenomenelor meteorologice extreme.

Clubul de la Bucureşti îşi propune să fie un cadru de dezbateri libere şi de confruntare a ideilor, pe o bază consensuală, în vederea promovării de sugestii şi soluţii în sprijinul factorilor  de decizie. 

Suntem convinşi că iniţiativa noastră răspunde unei nevoi reale de consolidare a funcţionării democraţiei româneşti, de stimulare a dezbaterii publice şi a dialogului între toţi cei care  gândesc şi cărora le pasă de viitorul României.  
 
 
 
Bucureşti, 28 aprilie 2009

10 Responses to “DECLARAŢIA DE PRINCIPII”

 1. Dragoş Sorin Nicula Says:

  Care va fi atitudinea Clubului de la Bucuresti in campania electorala pentru alegerile prezidentiale ?

 2. SorinPLATON Says:

  Prezint pentru cei interesati, cateva completari legate de acest subiect la http://sorinplaton.wordpress.com/2009/04/29/adevarat-c-a-nviat-clubul-de-la-bucuresti/

  Cu stima si incredere in viitor,
  SorinPLATON

 3. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  “România se află astăzi într-o reală criză de proiect de viitor. Este o realitate pe care nu o mai putem ocoli sau ignora.”

  Da, suntem intr-o criza puternica de proiect pentru viitor. Nici macar “reducerea decalajelor istorice care ne despart de ţările dezvoltate” nu mai poate constitui un obiectiv serios deoarece, asa cum am explicat adesea, asemenea decalaje, practic, nu exista, acum in 2009, si ca urmare nu avem ce sa ajungem din urma.

  Programul meu de redresare a economiei Romaniei si transformarea sa intr-o tara unde fiecare sa aiba o locuinta si un loc de munca adica un viitor

  1. Revenirea la rolul conducator al unui singur partid si desfiintarea multipartitismului.
  2. Revenirea la constitutia dinaintea lui 22 Dec. 1989 cu unele modificari pentru adaptarea sa la cerintele prezentului.
  3. Declansarea unei operatiuni de nationalizare a tot ce se poate nationaliza, pe modelul actului din 1948.
  4. Reintroducerea metodelor administrative de conducere centralizata a economiei.
  5. Comasarea terenurilor productive si reinfiintarea unitatilor agricole cu suprafete de mari dimensiuni. Infiintarea unei directii de planificare, conducere centralizata a intregii agriculturi autohtone.
  6. Reorganizarea invatamintului, desfiintarea facultatilor particulare.
  7. Trecerea presei, radioului, televiziunii, mass mediei in general, din miinile unor grupuri de interese in miinile poporului.
  8. Respectarea drepturilor si libertatilor minoritatilor nationale si asigurarea deplinei lor egalitati in drepturi cu romanii.
  9. Intarirea fortelor militare ale statului prin producerea unor arme eficiente bazate pe fenomenele de fisiune si fuziune, capabile sa descurajeze orice agresor indiferent cit de mare ar fi.
  10. Inchiderea granitelor tarii si introducerea unui sistem de vize pentru toti cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in strainatate.
  11. Abandonarea politicii de aliante militare care obliga Romania sa participe la diverse agresiuni impotriva unor alte state fara a fi direct amenintata de acestea.
  12. Iesirea din Uniunea Europeana.

  Nota:
  Pe viitor mai pot aduce unele imbunatatiri, corectii, modificari, programului de mai sus insa in linii mari, 90%, asta este ceea ce trebuie facut pentru schimbarea in bine a vietii oamenilor. Orice alta platforma care pleaca de la premizele continuarii drumului inceput in 22 Dec. 1989, adica a caii capitaliste, este complet gresita si paguboasa pentru majoritatea cetatenilor Romaniei cu exceptia unei clase de profitori care, in prezent, se afla la conducerea tarii, exploatind-o in folosul lor personal si in dispret fata de omul obisnuit.

 4. ioanastefan Says:

  Felicitari!
  Voi urmari cu interes Clubul de la Bucuresti!
  Cu stima,
  Ioana Stefan

 5. Ciprian Bojan Says:

  Ideile Declaraţiei Clubului de la Bucureşti sunt generoase. Singura mea dilemă în legătură cu punerea lor în practică, ar fi faptl că acest Club nu are un suport imediat la nivel oficial, guvernamental. Dacă acest Club îşi propune să promoveze o strategie pe termen lung, teamă mi-e că membri Clubului nu vor apuca să întrezărească roadele activităţii sale, iar ceea ce “vine din urmă”, adică tinerii care ar dori să se implice activ în realizarea unor astfel de proiecte, sunt destul de puţini, şi mult mai teamă mi-e că suntem (noi tinerii) şi destul de dezinteresaţi şi slab pregătiţi pentru astfel de provocări.
  Vă rog să-mi iertaţi pesimismul! Sper ca viitorul să infirme ceea ce am afirmat mai sus!

 6. globetrotter58 Says:

  Cred ca sunt 2 etape :
  1. stabilirea strategiilor
  2. pregatirea tinerilor pentru a putea face fata PROVOCARII deceniilor ce vin.

  legat de punctul 1. viziunea pe care o impartasiti de “post-capitalism, “criza de sistem” o consider GRESITA dar e optiunea voastra …
  legat de punctul 2 aici SCOALA pregateste tinerii pentru viata (ii invata cum sa FACA BANI !), in Romania scoala N-ARE BANI si pentru ca generatii intregi n-au fost invatate sa-i faca (n-a avut cine) si nici ASTAZI nu se preda tot pentru ca n-are cine !
  va dau 2 link-uri
  1. http://www.jacan.org/
  2. hrttp://www.jaxchange.com
  (aici se pot face inscrieri si din alte tari – poate vor fi interesati si tineri elevi din Romania?)

 7. globetrotter58 Says:

  2. evident http://www.jaxchange.com

 8. Club de club, adica …Club de Bucuresti! « De aici, incotro? Says:

  […] Iliescu: Pledoarie pentru Echilibru: NOTA aprilie 29, 2009 Ion IliescuDECLARAŢIA DE PRINCIPII aprilie 29, 2009 Ion […]

 9. eugennl Says:

  Succes !
  Cred ca clubul ar trebui sa-si faca pagina de web moderna si blog cat mai curand (inclusiv cu punerea si pe web ca video ) a dezbaterilor.
  S facuta nu de cei care se ocupa de pagina PSD care in afara de cuvaintarile “tovarasului” nu are nimic de spus si este plictisitoare.
  Din pacate doar o mica parte din cei interesati pot participa la dezbateri pe viu asa ca extinderea pe web cred ca este necesara.
  Cum se va diferentia clubul de institutul social-democrat?.

 10. SorinPLATON Says:

  @ eugennl

  Stimate domn,

  Ati ridicat pertinent cateva probleme, ce sper sa se rezolve consensual in ideea exprimata de dv. Exista insa si o alta problema, ce nu ati remarcat-o la prima “citire”, respectiv ca fundatia este un for cu reale foarte multe personalitati academico-intelectuale, ori in aceste conditii este de asteptat o mai vivace contraargumentare in focus grupuri sau in sesiunile ordinare rezervate organizarii si functionarii administrative. Din cate cunosc, d-ul presedinte Iliescu alaturi de vicepresedintii fundatiei sunt persoane deschise fortei argumentului, deci orice solutie procedurala este posibila in acest moment.
  Este insa de stabilit daca accentul organizatiei se va pune pe latura de debate, in care evident ca se impune (si) o logistica si infrastructura WEB, sau pe una lucrativa, adica pe crearea de concepte si politici sectoriale dedicate, iar apoi, via managementul de proiect sa fie puse apoi si-n practica.
  In aceeasi ordine de idei, nu cred ca este fezabil ca fundatia sa se labarteze prea mult, incercand sa le faca din avantul “revolutionar” romanesc de inceput, pe toate si pe fond, nimic…

  O alta situatie cu mult mai sensibila activitatii de transformare a Clubului de Bucuresti intr-un “organism cibernetic viu” o reprezinta modul de cooperare inter-generatii, pentru unul ca mine shtaiful cuiva fiind insuficient cand se vorbeste cu tertzii despre dead-line-uri si targeturi concrete. Adica sunt curios cum si daca vom reusi sa introducem mai multe sabii in aceeasi teaca…. Cert este ca va fi neacceptabila situatia cand vip-urile vor zice “de acord”, dar munca o va duce exclusiv “non-vip-urile”… Probabil ca multi nu inteleg azi la ce s-au inhamat, dar si eu la randul meu voi avea grija sa-i …dumiresc, curand. :)

  In orice caz premizele sunt favorabile crearii unei miscari de masa, un acel ceva ce se poate constitui la un moment dat intr-o masa critica necesara startului unor miscari-schimbari fundamentale in societate, altfel, o societate a unui prezent amorf si anchilozat. Ii putem spune si luminita palpabila de la capatul tunelului, daca vreti o forma plastica de exprimare…

  Cele bune,

  SorinPLATON

  also

  “unul dintre egali”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: