SCURTE APRECIERI

Fara indoiala, evenimentul cel mai grav la care am asistat in ultima saptamana, a fost deznodamantul alegerilor din Republica Moldova care au provocat revolta tinerilor din Chisinau, urmata de masurile de reprimare luate de regimul comunist al lui Voronin, care-si permite chiar sa acuze Romania pentru actele de violenta si devastarile de cladiri oficiale, pe care, se pare, tot ei le-au pus la cale.

Reactia moderata, dar explicita a autoritatilor romane a fost motivata, tocmai pentru a nu da “apa la moara” domnului Voronin. Este, in schimb, semnificativa lipsa de reactie sau tonul  moderat din partea cercurilor occidentale, interesate in menajarea relatiilor cu Rusia. In schimb, Jirinovski a facut o apreciere corecta.

Au aparut, la noi, tot felul de reactii; unele cam naive. Sa credem, spre exemplu, ca problema spatiului dintre Prut si Nistru ar putea fi abordata si solutionata prin dialog intre Romania si Rusia, este de-a dreptul naiv. La o asemenea propunere, rusii ne-ar trimite, pur si simplu, la plimbare! Ne-ar si acuza de nerespectarea suveranitatii unor state suverane, ca si a deciziilor politice, la nivel international, privind respectarea frontierelor!

Pe aceasta tema, au aparut, de asemenea, inca din anii ’90 si se repeta si acum, unele “reprosuri”, ca n-am fi stiut “sa profitam” de situatia din anii ’90 – ’91 pentru a realiza unirea Basarabiei, sau a Rep.Moldova cu Romania.

Cum sa fi abordat aceasta problema? Si cu cine?

Pana in 1991, Rep.Moldova era parte a URSS.

In Transnistria se aflau bazele si efectivele Armatei a 14-a (cu generalul Lebed).

Dupa proclamarea independentei Republicii, in 1991, conducerea acesteia s-a confruntat cu probleme complicate, mai ales sciziunea Transnistriei si provocarea conflictului armat.

Atunci, Romania a initiat, in vara anului 1992, la Istanbul, cu prilejul Summitului Tarilor din zona Marii Negre – intalnirea celor patru presedinti – din Rusia, Ucraina, Moldova si Romania , care a dus la incetarea ostilitatilor din Transnistria. S-a creat o Comisie de lucru, a reprezentantilor celor patru state. Ulterior, prin manevre abile ale Rusiei, componenta Comisiei a suferit modificari, care au dus la inlaturarea Romaniei.

Dupa 1989, si mai ales dupa proclamarea Republicii Moldova – in ciuda dificultatilor prin care treceau ambele state – relatiile bilaterale au cunoscut o dezvoltare benefica. Atat presedintele Snegur, cat si Lucinski, au fost deschisi si au sustinut activ dezvoltarea cooperarii dintre cele doua tari, iar relatiile interumane au avut o dezvoltare fireasca.

Din pacate, fortele active din Rep.Moldova, care reusisera sa creeze, inca din anii 1987 – ’1988 o atmosfera entuziasta in jurul actiunii unitare pentru impunerea limbii romane si a scrierii latine, a cunoscut o continua slabire, ca urmare a divizarii fortelor politice si a luptei pentru putere. Fortele conservatoare au folosit aceasta slabiciune, grupandu-se in jurul Partidului Comunistilor, atragand sustinerea activa a populatiei rusofone (peste 35% din populatia tarii). Plecarea la munca, in Europa, a peste un milion de romani din Rep.Moldova a slabit si mai mult pozitia partidelor romanesti.

In aceasta conjunctura, Voronin si partidul sau, au reusit sa preia puterea si sa instituie un regim autoritar, pseudo-democrat, cu puternice accente de sorginte stalinista. Starea grava din economie, saracia accentuata a populatiei, dependenta de livrarile de gaze din Rusia si de piata rusa pentru produsele destul de limitate la export (vin, fructe, tutun, etc) accentueaza aceasta situatie dificila.

Solutia va fi in organizarea pe o baza noua si solida a fortelor politice democratice din Rep.Moldova, interesate sa asigure, inclusiv prin dialog multietnic, dezvoltarea tarii in spiritul vremii si integrarea ei, in perspectiva, in Europa.

 

* * *

Felicitari lui Ovidiu pentru inregistrarea Nataliei Barbu – o basarabeanca frumoasa si talentata !

 

* * *

Despre dezamagirile exprimate de Viski, cirlovacristian si Cezar Pesclevei ar fi multe de spus. Dar nimic nu motiveaza aprecierile lui Viski despe “romanism” !

Comportamentul oamenilor are totdeauna o conditionare istorica, economica, sociala.

Romanii au dovedit si dovedesc o mare capacitate de adaptare si sunt capabili de performante. Nu ei sunt de vina pentru vitregia vremurilor !

Advertisement

19 Responses to “SCURTE APRECIERI”

 1. emigrantul Says:

  Intrebari pentru lamurirea mea personala si a tuturor celor care nu cunosc foarte bine cine este Vladimir Voronin si ce vrea el

  1) Vladimir Voronin este rus? El apara interesele populatiei rusofone din republica si doreste pe viitor alipirea acesteia la Rusia?

  2) Cetatenii Republicii Moldova de origine rusa voteaza in proportie majoritara partidul comunist din care face parte Voronin?

  3) Romanii aleg cu precadere alte partide decit cel comunist?

  4) Din cite stiu, Republica Moldova este un stat capitalist cu multipartitism, oameni de afaceri si proprietari de antreprize. Cum tolereaza un partid comunist asa ceva? De ce nu ii aresteaza pe toti cei bogati? De ce nu desfiinteaza partidele politice de dreapta?
  Probabil, se numeste comunist doar asa din motive electorale insa, in realitate, este la fel de liberal ca orice alta entitate politica de dreapta.

 2. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte,
  Utile şi binevenite aprecierile Domniei Dumneavoastră, totodată, realiste.
  Vă mulţumim pentru precizări.
  stimă şi respect,
  Sibilla

 3. Viski Says:

  sunt destul de surprins… nu credeam ca ion iliescu imi citeste blogul… sau cel putin o postare… poate ca da, am devenit un pesimist, un negativist. insa dezamagirile se multiplica pe zi ce trece, iar sansele de salvare a acestui neam blestemat care-si cauta in continuare un “tatuc”/un domnitor medieval care sa aiba puteri sporite/un dictator/un principe machiavellian sunt minime! chiar daca democratia se afla intr-o criza profunda, este unica solutie la ora actuala… iar mecanismele democratiei sunt lente si bine specializate/impartite pentru a evita abuzurile, dar in acelasi timp a “masca” fata de public unele actiuni pe care romanii le vor a fi imediate si la vedere. sigur, un dictator ar comanda si dorinta i-ar fi indeplinita imediat! insa ce va comanda el ne vom intreba?! vrem aberatia orwelliana? vrem sa fim acuzati de “crimagandit”? vrem o lume uniforma? nici fascismul/nazismul sau comunismul nu au dat lumii, de exemplu, genii prea mari… poate doar ca dizidenti. o lume in care valorile ar disparea ar fi una retardata sau cel putin stagnanta… oricum, noi romanii, nu trebuie sa ne facem griji… noi si-asa ne ucidem valorile, nu?!

 4. cirlovacristian Says:

  @emigrantul

  Cum?Pai:
  “…Starea grava din economie, saracia accentuata a populatiei, dependenta de livrarile de gaze din Rusia si de piata rusa pentru produsele destul de limitate la export (vin, fructe, tutun, etc) accentueaza aceasta situatie dificila…..”

  adicalea R.Moldova a fost,este si va fi dependenta de mama Rusia.
  Economia R.Moldovei …..nu prea exista.Vin,fructe,tutun si cam atit.Poate cite ceva pentru astonauti,transporturi,lemn,legalizarea afacerilor ilicite si ilegale,etc in rest………DEPENDENTA TOTALA DE RUSIA.
  Poate Romania sa ofere si sa accepte asa ceva?

  De respectarea suveranităţii,integritatea teritorială,inviolabilitatea hotarelor statului sunt niste “chestiuni” la care inclusiv noi Romania ca stat am luat cunostinta si am semnat ca fiind parte integranta din UE si NATO.Cam de aia trebuie sa acceptam caci altfel…..valizele lui Lebed ar fi cazut inaintea elicopterului pe care-l “ocupa”.Asa ca…….

 5. A fost lansarea… « Oana Stoica Mujea Says:

  […] – când îmi trimite Chinezu pozele vă trimit şi io) şi cam atât dintre cei mulţi. Apoi: Preşedintele Ion Iliescu, Primarul Sorin Oprescu, Octavian Ştireanu (Căruia îi mulţumesc pentru invitaţia la […]

 6. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,

  Va multumesc frumos pentru complimente! Si eu sunt moldovean, nu din R.M, ci din Braila orasul unde s-a nascut si Generalul Stanculescu, tatal meu Dumnezeu sa-l ierte il cunostea pe Stanculescu, de mai multe ori ne vizita, pe atunci eram copil mic, dar fac o dezvaluire.

  Da, sunt sensibil cand vine vorba de Moldova – Basarabia.

  Despre Voronin, este roman 100% pe tatal lui il chema Sarbu.
  Este interesant cum intr-un stat democrat castiga un partid comunist dar sa nu uitam ca si in Italia exista partid comunist.

  Dar, totusi nu pot sa ma abtin, cand vine vorba de Basescu, si Becali in puscarie, nu cred ca e o prea mare diferente intre Voronin si Basescu.
  Sarbatori fericite !

 7. Mihnea Georgescu Says:

  Dragă Ovidiu,

  Voronin român? Nu este exclus, nu are figură de blond, de rus… Plus că este şi prea corupt, prea balcanic, nu-l mai sufăr de când am auzit că şi-a făcut fiul magnat, pe Oleg Voronin… Cred că e românaş!

 8. Mihnea Georgescu Says:

  Un fel de baron local a la russe şi Voronin ăsta!

 9. hotnews.md » Blog Archive » Ion Iliescu: Rusia a stat in calea unirii Romaniei cu Republica Moldova Says:

  […] Pana in 1991, Rep.Moldova era parte a URSS. In Transnistria se aflau bazele si efectivele Armatei a 14-a (cu generalul Lebed)”, sunt argumentele cu care fostul presedinte al Romaniei isi explica deciziile de la acea vreme, postate pe blogul personal. […]

 10. Ciprian Bojan Says:

  Cred că unii dintre noi punem oarecum greşit problema Moldovei. În aest stat, există un puternic curent anticomunist, sau mai degrabă împotriva partidului condus de Voronin. Acest curent nu este majoritar şi nu poate fi confundat cu un curent pro-românesc (sau unionist), care are în rândul său puţini adepţi dintre cetăţenii moldoveni.
  Dacă vom continua să marşăm pe un discurs axat pe “Basarabia- pământ românesc”, cu ce ne deosebim de Ungaria lui M. Horty, care în 1940, îşi argumenta revendicările teritoriale la adresa României, tot pe considrente “istorice”.

 11. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,
  nu stiu daca e de plans sau de ras, dar ceva nu e in regula cu Traian Basescu.
  —————————————-

  Traian Basescu: “Cred că e momentul să îi răspund lui Adrian Năstase care afirmă de trei ani că i-am făcut dosarul. Dosarul lui Năstase a fost oferit presei chiar de către turnătorii din partidul său, cum ar fi domnul Sechelariu. Şi dacă vă întrebaţi de unde ştiu asta, e pentru că acele dosare au fost pe masa mea pentru a primi avizul”, a afirmat Traian Băsescu.

  Traian Băsescu a mai declarat că nu mai poate tolera ca “un om care nu recunoaşte că a fost turnat” de colegii de partid să arunce vina pe preşedintele României”
  ——————–
  Vedeti pe blogul meu am pus VIDEO REALITATEA NET

 12. oana1cristina Says:

  Domnule Ion Iliescu,

  Recent, am primit un fragment de articol, de acum cativa ani. Am sa redau continutul si as dori sa stiu ce aveti de spus.

  “Mircea Snegur face in februarie 1992 o vizita la Bucuresti si are discutii cu presedintele tarii.Fragment esential din acel dialog:
  – Presedintele Ion Iliescu: Ei cine o sa faca unirea va intra in istorie.- pauza…
  – Presedintele Mircea Snegur: Hai s-o facem noi domnule presedinte…
  – pauza… pauza lunga fara raspuns…
  Oare cine trebuia sa raspunda? Sunt convins ca daca in acel moment domnul presedinte Ion Iliescu ar fi spus hai, Mircea Snegur l-ar fi urmat.”

 13. emigrantul Says:

  Doriti unirea Basarabiei cu Romania?

  SONDAJ: http://sondaje.php0h.com/unificareatarii.php

 14. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,
  vedeti la mine pe blog in coloana de la dreapta, despre Regimul Basescu si arestarea lui George Becali.
  http://stirea.wordpress.com/
  Cu stima.

 15. Mihnea Georgescu Says:

  LUCRAREA DE DOCTORAT A LUI TRAIAN BĂSESCU

  Adrian Năstase este un geniu, trebuie să o recunosc. Nu pentru că ar fi extraordinar de talentat sau de inteligent, ci pentru că are un geniu al ironiei, un spirit voltarian sau swiftian, deşi l-am comparat şi cu La Fontaine, datorită pasiunii sale pentru fabule. Am văzut declaraţiile domniei sale de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

  Ţinea o ţidulă de-a lui Băsescu Primare din 2002 şi o denumea lucrarea de doctorat a lui Traian Băsescu. Genial! Mai încolo, a cerut împuşcarea sa “cu celeritate, pentru a folosi un termen juridic.” Adrian Năstase este un Artist al Dreptului. În fine, a declarat cu smerenie că “oricât de important m-aş considera în PSD, nu mă pot ridica la a fi purtătorul de cuvânt al lui Marian Vanghelie.”

  Ce mai pot spune?

  Dacă tu – PSD – ai un Năstase în “rezerva de cadre” şi îl pui pe un MG să catindeze la prezidenţiale… Atunci lasă-neeee, lasă-neeee, îţi meriţi soarta de remorcă a lui Băsescu!

 16. radualexandrupsd3 Says:

  Domnule Presedinte ,

  clarificarile prind situatia din Moldova sunt extrem de concludente si dau seama de o situatie de fapt .
  Este intr-un anume fel modul in care geopolitica ne afecteaza intr-un caz concret deosebit de important in ceea ce priveste istoria noastra imediata .
  Ca un comentariu la obiect as mentiona faptul ca avem o anumita responsabilitate pentru aceasta parte a poporului roman exclusa din mersul firesc al dezvoltarii socitatii romanesti.
  Nu trebuie uitat ca includerea Romaniei in structurile euro-atlantice a dus la investiti de aproximativ 60 mld E proces care a condus implicit la cresterea nivelului de trai al intregului popor .
  Acesta este procesul firesc in ceea ce priveste dezvoltarea economico-sociala si al romanilor de peste Prut . Problema lor principala este saracia acuta in care traiesc fapt care are importante consecinte politice . Daca Moldova ar fi inclusa in structurile euro-atlantice alta ar fi situatia si multe probleme s-ar rezolva de la sine .
  Va multumesc pentru precizarile facute si as considera deosebit de importante anumite precizari si din aceasta perspectiva.

 17. emigrantul Says:

  Citat radualexandrupsd3:
  “Nu trebuie uitat ca includerea Romaniei in structurile euro-atlantice a dus la investiti de aproximativ 60 mld E proces care a condus implicit la cresterea nivelului de trai al intregului popor .”

  Asa crede Radu Alexandru (in conditiile cind intr-adevar vorbeste serios). Realitatea il contrazice insa, majoritatea romanilor neconsiderind ca a existat o sporire a nivelului de trai dupa integrarea tarii in structurile euro-atlantice.

  Credeti ca s-a imbunatatit nivelul de trai al romanilor dupa integrarea tarii in Uniunea Europeana?
  DA – 37.40 %
  NU – 59.17 %
  Alte raspunsuri – 3.43 %
  Numar voturi: 992
  Sursa: http://www.sondaje.php0h.com/eu.php

 18. radualexandrupsd3 Says:

  Catre emigrantul,

  multumesc pentru interesul acordat ideilor schitate in postarea anterioara .
  Intotdeauna m-a fascinat combinatia intre superficialitate si documentarea excesiva .
  Integrarea Romaniei in structurile euro-atlantice nu a dus la cresterea niveluli de trai petru toti cetatenii si mai ales nu a satisfacut aspiratiile avute .
  Insa cresterea PIB-ului a dus la cresterea consumului si implicit la cresterea nivelului de trai .
  Evident achizitia fara rost de frigidere noi , cuptoare cu microunde , televizoare etc nu poate fi catalogata drept crestere a nivelului de trai insa in ansamblu a existat un progres fata de perioada in care ne uitam la televizoarele color ca la niste minuni ale tehnici care odata achizitionate aduc brusc calitate vietii.
  Ideal ar fi ca fiecare individ sa contribuie dupa capacitati si sa beneficieze dupa nevoi .
  Dar poate e prea devreme pentru un asemenea mod de organizare sociala.

 19. globetrotter58 Says:

  Domnule Iliescu,
  stiu ca nu impartasim aceleasi principii dovada si neacceptarea unor comentarii acide pe care eu le consider intemeiate si care nu v-au convenit defel.
  Am sa dau un link cu un subiect aparent fara vreo legatura cu Romania de la rasarit de Prut :

  si totusi eu zic ca exista :
  1. versurile :
  ” …
  But there are dreams that cannot be
  And there are storms
  We cannot weather…

  I had a dream my life would be
  So different from this hell I’m living
  So different now from what it seems
  Now life has killed
  The dream I dreamed.”

  2. uitati-va in cazul Susan Boyle ce inseamna MASS MEDIA si cum poate fi promovata de o SUPERPUTERE (Great Britain)
  uitati-va la Romania de la Est de Prut si cum NU E sustinuta de romani nici in plan politic nici in mass media internationala (oare de ce TOTI corespondentii de la est de Prut ai marilor canale de stiri CNN, BBC, etc sunt RUSI nu romani?) si apoi sa nu va mire rezultatele … iar ceia ce e mai grav e dincolo de incompetenta, lipsa de onestitate si puterea de a recunoaste greselile facute !
  3. ce ma scarbeste cu adevarat cel mai mult este ce va urma, caci dupa ce se va realiza intr-un final Unirea (DAR NU SI ROMANIA INTREAGA!) vor fi multi cei ce se vor bate cu caramida-n piept si-si vor infige pofticiosi coltii la ospatul Victoriei
  RUSINE!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: