ECOLOGICA

In cursul diminetii am participat la reuniunea de marcare a 19 ani de la infiintarea Universitatii Ecologice.

imag168
A fost o dezbatere aprofundata a problemelor mediului si dezvoltarii durabile.

imag2012
Deoarece nu am timpul necesar prezentarii in detaliu a dezbaterilor voi publica relatarea emisa de Agerpres:

imag1893

Bucureşti, 2 apr /Agerpres/ – Creşterea economică nu este suficientă pentru dezvoltarea echilibrată a lumii, iar criza economică extinsă la scară globală va genera un nou moment nodal în istoria dezvoltării şi civilizaţiei, a declarat, joi, fostul preşedinte Ion Iliescu, la o conferinţă a Universităţii Ecologice din Bucureşti.

Invitat în calitate de preşedinte al Fundaţiei Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă, fostul şef al statului le-a vorbit studenţilor despre consecinţele unei utilizări iraţionale a resurselor naturale şi a corelat deteriorarea mediului cu dezvoltarea economică.

Ion Iliescu a atras atenţia, citând diverse studii, că civilizaţia umană nu respectă regulile pe care le-a statornicit natura, – potrivit cărora nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă -, circuit închis care asigură echilibrul general al naturii.

‘Societatea umană a venit şi a spart această regulă – nu se mai închide cercul – consumă într-un mod nesăbuit, risipeşte resursele pe care i le oferă natura şi creează subproduse – noţiunea de deşeu nu există în natură. Omenirea a generat această formă de produse secundare care poluează, deteriorează factorii de mediu, fenomenul cel mai grav fiind încălzirea globală, care a devenit o preocupare fundamentală’, a arătat Ion Iliescu.

El consideră că piaţa nu a fost niciodată capabilă să regleze raporturile sociale ale dezvoltării, dar a susţinut creşterea economică.

‘Creşterea economică nu este suficientă pentru o dezvoltare echilibrată a lumii. Trebuie gândit altceva care să suplinească, să corecteze, pentru că piaţa nu este totuna cu capitalismul. Acum se vorbeşte de esenţa acestei crize. Unii spun că este probabil criză de final de sistem, după 500 de ani de eră a dezvoltării extraordinare a omenirii’, a spus Ion Iliescu.

El a opinat că secolul XXI va marca ‘un moment nodal calitativ de modificare a unor chestiuni fundamentale ale funcţionării economiei şi societăţii’, în general, dar a exclus ipoteza eliminării pieţei.

‘Piaţa s-a născut la originile civilizaţiei, la apariţiile primei diviziuni sociale a muncii, deci a pre-existat capitalismului, va continua să existe şi după forma capitalistă de dezvoltare, poate post-capitalistă. Probabil secolul al XXI-lea, după această criză care zguduie din temelii economia mondială, va genera ceva nou, nişte forme post-capitaliste de dezvoltare, dar nu eliminând piaţa, ci adaptând-o şi adaptând instrumentele, instituţiile de care dispune societatea’, a afirmat preşedintele de onoare al PSD.

El s-a referit la modelul social suedez, implementat în anii ’30, prin care se doreşte o corectare şi o adaptare a pieţei la consecinţele sociale ale dezvoltării economice.

În discursul său, Iliescu a reiterat concluziile Clubului de la Roma, fondat cu 40 de ani în urmă, potrivit cărora civilizaţia industrială se află într-un conflict iremediabil cu mediul, iar creşterea economică trebuie stopată. Aserţiunile Clubului de la Roma au stârnit reacţii puternice în plan politic. Astfel, în 1972, la primul summit mondial al ONU, consacrat mediului, reprezentanţii lumii slab dezvoltate au calificat raportul colectivului de cercetători drept o expresie a neo-imperialismului, considerând că ţările dezvoltate au creat bogăţie şi acum vor să oprească dezvoltarea celor săraci.

Ion Iliescu a afirmat, însă, că ‘nu există nimic minor în materie de creaţie umană’.

‘Tot ceea ce au creat popoare mai mari sau mai mici, civilizaţii mai vechi, civilizaţii mai proaspete în istorie constituie un patrimoniu comun al umanităţii şi păstrarea acestei diversităţi este o sursă a bogăţiei noastre comune. Conceptul de dezvoltare durabilă a căpătat o cuprindere mai completă’, a mai spus Ion Iliescu.

La evenimentul dedicat aniversării a 19 ani de la înfiinţarea Universităţii Ecologice din Bucureşti, au mai luat parte fostul preşedinte Emil Constantinescu, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, rectorul instituţiei, Mircea Duţu, profesori, studenţi.

13 Responses to “ECOLOGICA”

 1. cirlovacristian Says:

  Citi oameni credeti ca inteleg faptul ca este momentul sa deschidem totusi ochii foarte larg?Iar daca unii ii deschid nu stiu de i-au deschis.
  Intr-adevar “noţiunea de deşeu nu există în natură” dar tare imi este ca omenirea va deveni primul deseu “natural” (in parte organic).

  este inadmisibil ………………………………probabil ca doar atit poate omenirea,este punctul de maxim atins(cel putin pina acum).

 2. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Ne bucurăm pentru Floricica Noastră de Colţ, Corina Creţu :
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/04/02/felicitari-corina-cretu-succes/
  În primele 3 locuri ar fi trebuit să fie… dar .. Nu-i bai, Corina Creţu are încă foarte multe de spus ! În anii următori, de ce nu, Viitor Preşedinte al României ! Merită !
  Felicitări şi Domniei dumneavoastră, mână de aur aţi avut şi… dorim să ne bucurăm împreună, când Corina noastră va fi Preşedinte, nu aveţi de ales, noi toţi am hotărât deja :)
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 3. ioanastefan Says:

  Domnule presedinte,

  daca membrii PSD din Parlament si Senat vor vota legea pentru interzicea cumulului pensiei cu salariul (in forma actuala, nescostitutionala si discriminatorie), ca si presupusa lege de impozitare a veniturilor bugetarilor cu 90% (adica o dubla impozitare sau o impozitare ilegala, cata vreme legile prevad o cota unica de 16% pt pensii si salarii si alte venituri), noi nu vom mai vota cu PSD-ul la urmatoarele alegeri! Si va fi pentru prima oara!
  Este o bataie de joc la adresa tuturor categoriilor sociale din domeniul bugetar: medici, profesori, actori, militari, juristi, politie, etc. ! Cei care au pensii sau salarii putin mai mari! Sunt favorizati doar salariatii din domeniul privati si ”alesii poporului” sau numitii care nu vor intra sub incidenta acestei legi!
  Nu cred ca este normal ca doar noi sa platim impozite atat de mari!

  Cum am mai spus, exista solutia cumularii pana la plafonul de 1700 lei pt toata lumea, dar cu posibilitatea de a renunta la ce depaseste acest plafon daca alegi sa ramai si angajat la stat! Asta in cazul ca ai o pensie mai mare de 1700lei. Nu ar trebui sa fie nimeni fortat sa renunte la toata pensia lui!
  Cu stima
  Ioana S

 4. Gabriela Savitsky Says:

  V-am ascultat aseară, la Radio România Actualităţi.
  M-am bucurat să aud argumentaţia şi ipotezele referitoare la parcursul crizei economice şi a planurilor de intervenţie care trebuie să înceapă să se contureze de undeva. Poate de la G20, poate din alte colţuri ale planetei.

 5. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,
  va rog sa vizionati un interviu de 60 de minute cu Generalul Victor Atanasie Stanculescu, din inchisoare !
  TARE RECOMANDAT !!!!

  http://victorstanculescu.wordpress.com/

 6. Candidaţii PSD la euroalegeri « Gabriela Savitsky Says:

  […] nu este numai cel mai bun politician dintre bloggeri, este un politician crescut la “şcoala” Ion Iliescu, a fost purtător de cuvânt al Preşedinţiei, este unul dintre europarlamentarii activi în acest […]

 7. ioanastefan Says:

  Astazi a mai murit un soldat roman!
  Aduceti-i acasa, cati mai traiesc! Nu-i mai lasati acolo!
  Toata lumea zice ca nu avem razboaie, ca nu avem nevoie de armata si isi bat joc de militari! Dar ei mor! Asta este realitatea! Si nu numai in Afganistan!
  Zilele trecute, cand a depus la Senat o lege de abrogare a legilor pensiilor speciale, printre care si pe cea a militarilor, d-nul Voiculescu spunea, cu nonsalanta si aroganta-i caracteristica, faptul ca nu trebuie sa se mai vorbeasca de razboaie si de armata. Asta deoarece armata nu este asa speciala si nu este nevoie de ea in vremuri de pace! ”Unde sunt razboaie? razboiul s-a terminat de 60 de ani!” zicea d-nul voiculescu pe Antena 3! Fara comentarii! d-nul Voiculescu nu stie ce vorbeste! Iar copiii acestia mor fara ca macar sa le fie recunoscute meritele! Rusine Romaniei si guvernantilor lor!
  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 8. Victor Says:

  Offtopic dar de actualitate:

  Fratilor dar ce-l mai apara toti pe Becali… cum ca este facatura, cum ca nu poti avea incredere in Politie si in general in institutiile statului, cum ca oierul nu le-a facut nimic decat un bine hotilor, cum ca nu el i-a depistat pe acestia pe hoti ci un om de bine care intamplator se afla langa la momentul furtului. Ideea insa este foarte simpla : chiar daca ai posibilitatea sa afli cine ti-a furat masina suni la militie si ii anunti : uitati ba aia sunt.

  Altminteri se tot discuta despre faza cu sechestrarea hotilor si daca a fost sau nu netinandu-se deloc cont de faptul ca un individ care are posibilitatea s-a substituit legii. Ori asta este oricum ai da-o foarte grav. Facatura, sunt de acord dar facatura fara material nu merge. Fraierul adica Gigi a gresit in fata legii oricum ai da-o.

  Ca mai sunt si altii, ca militia nu-si face datoria, ca nu este normal sa incepem cu Becali atata timp cat tunarii gen Popoviciu sau Patricu isi vad nestingheriti de viata lor, sunt toate aspecte lipsite de relevanta si intr-un proces nu judeci decat faptele care au legatura cu dosarul. Ori daca judecatoarea a decis ca asta Becali a gresit inseamna ca a gresit. Cui nu-i place inseamna ca nu este adeptul unui stat de drept. Sunt de acord ca este posibil ca Becali sa fi fost atras in cursa dar nimeni nu l-a obligat sa nu respecte legea. Ori legea spune clar cum trebuie sa procedezi in caz ca ti s-a furat un bun. El a dat-o in smecherie. Smecheria ca si prostia se plateste.

  Cei care il apara acum pe Becali nu fac decat sa promoveze anarhia. Argumentele care se aduc in sprijinul oierului nu au nici cea mai mica legatura cu faptul ca acesta a incalcat legea. Sunt argumente de tipul : pai ce , ala cum poate si asta nu? sau de ce sa incepem tocmai cu asta? sau ca aia hotii meritau sa fie batuti sau ce sechestrare ca omul i-a chemat sa-i certe. Indulgenta asta stupida a unora ne poate duce la anarhie. Nu este in regula.

  Cetateanul onest nu incalca legea nici daca este provocat. Asa ca provocat neprovocat oierul a gresit deci trebuie sa plateasca. Sunt satul de smecherie si interlopi. Au ajuns sa instaureze un mod de viata in Bucuresti si nu numai iar multi par a nu vedea esenta. Ca bolnavii astia imbolnavesc tot sistemul si ne imbolnavesc mintile tuturor. Ei nu ar exista unul fara celalalt. Ce vreau sa spun este ca nu ar exista o militie corupta fara alde Becali sau interlopii care au furat masina asa cum nu ar exista Becali fara coruptia de la nivelul institutiilor statului.

  Ori noi nu trebuie sa fim partizanii nimanui in aceste increngaturi ci pur si simplu sa ne raportam la lege. Interpretarile, chibitzareala sunt caracteristice romanilor. De aia isi fac astia jocul cu noi, isi fac treaba cu noi, pentru ca nu suntem scrupulosi. Ne pierdem in amanunte gasim circumstante atenuante, ne pricepem toti la orice suntem avocati, juristi, judecatori, procurori dar nimeni nu isi vede de treaba si nu gandeste drept. Daca am gandi drept cu totii nu ar mai exista masa de manevra, nu ar mai exista coruptie. Dar daca noi incurajam indiferent pe cine cand legea nu este respectata atunci sa nu mai avem pretentie la un stat de drept la democratie consolidata si in general la o lume mai buna. O sa traim in continuare in aceasta mizerie in aceasta cloaca.

 9. Victor Says:

  Ioana Stefan,

  Dumnezeu sa-l ierte pe soldatul roman dar sa nu exageram. Nu ii obliga nimeni pe soldati sa se duca sa lupte in Afganistan sau pe unde se mai duc. Ba chiar se lupta sa fie trimisi. Este o asumare consienta pentru a castiga mai mult. Daca nu ai uitat cumva, armata nu mai este obligatorie ori daca te bagi acolo in armata inseamna ca esti de acord sa fii platit contra riscului de a-ti pierde viata. Altminteri te faci pianist. Vorbim despre soldati profesionisti despre o meserie si nu despre asistenti sociali. Oamenii sunt antrenati dar si platiti ca sa lupte nu ca sa stea in tara la caldurica si sa ne apere de muste. Imi pare rau, regret sincer moartea soldatului dar nu inteleg ce astpeti de la niste soldati profesionisti platiti sa apere interesele Romaniei in tara si peste hotare. Daca vrei putem discuta despre interesele Romaniei si daca face vreun sens sa trimitem trupe in teatrul de razboi, daca merita. Asta ar fi alta discutie dar sa nu manipulam cu bocete de tipul vai ne mor bietii soldati nevinovati fortati de tirani sa lupte in alte tari. Nu le amesteca. Una-i una alta-i alta si nu au nicio legatura. Sau poate tu nu manipulezi ci pur si simplu asa crezi ca soldatii aia lupta pentru tara fiind fortati sau pacaliti cumva de cineva.

 10. Sibilla Says:

  Cu tot respectul,
  Există şi situaţii în care, un cetăţean onest, încalcă legea, care lege e la cheremul unor înalt funcţionari publici şi o interpretează după bunul plac, mai mult chiar dacă se ajunge în justiţie, la acest moment funcţionează ca pe roate, abuzul de înfluenţă, abuzul de autoritate, principiul ” o mână spală pe alta ”, serviciu contra serviciu, etc … adevărul e că mori cu legea-n mână ..
  O mamă, căruia-i este ameninţat copilul, să presupunem că la un moment dat ameninţarea e pusă-n practică .. să mergem mai departe, se întâmplă ceva cumplit, acea mama îşi va face legea, nu mai are nimic de pierdut, nici de câştigat, adevărat, dar o va face şi nici o lege nu există în acel moment ! Nu zic nici că e bine,.nici că e rău. Zic că faci ceva pe ea de lege, care oricum e lege numai pentru unii, în situaţii de forţă majoră ! Să-mi fie scuzat limbajul.
  Un cetăţean onest, care surpirinde de pildă un pedofil în plină ” acţiune ”, intervine vă asigur că nu cu blândeţe şi nu cu gândul la vreo lege, sub ochii lui presupunem că în acel moment se petrec orori pe care le-a surprins inopinat, şi e un copilaş de vreo 5 anişori şi bruta, în acele momente, faci ceva pe ea de lege şi nu zic că ucizi bruta, dar nici nu-i oferi bezele până la sosirea organelor care vin cum vin în astfel de situaţii, ba se mai şi consideră deranjaţi. Cred că oricine l-ar călca-n picioare şi l-ar suduii… E nevoie să fie proprii noştri copii ca să realizăm că există situaţii şi situaţii ? Spre ex, eu de-aş surprinde aşa ceva, nu am puterea să-l imobilizez pe nemernic, nici să chem ajutoare nu e timp, în acel moment vreau doar să opresc chinurile copilaşului, nu pot decât să-i dau în cap cu ce am la îndemână. Culmea e că pedofilului, un avocat isteţ, un medic, un certificat îi uşurează zilele… victima e traumatizată pe veci şi mie , îmi putrezesc oasele la pârnaie că n-am bani de avocat… dar, vorbim de lege !
  Alt cetăţean onest, luptă din răsputeri să stopeze un fenomen, să zicem facilitarea de către chiar stimabile autorităţi ale statului, prin anumiţi derbedei, la un moment dat pe funcţii cheie, a ptacticării prostituţiei şi traficului de carne vie .. luptă, şi luptă… iar ajungem la domnişoara justiţie, care e-n mânuţele derbedeilor sub o formă sau alta ( să nu uităm că in teritoriu sunt toţi rude cu toţi, funcţiile se ocupă nu pe criterii de competenţă ci pe grade de rudenie, pe criterii politice, etc ), căci mafiile pe sistem piramidal sunt bine mersi în teritoriu, cetăţeanul onest ajunge pe drumuri, ştie, se frământă, se consumă căci cunoaşte tot ce se întâmplă peste tot… Să zicem că soarta il duce la un moment dat într-un anumit loc şi surprinde ceva, va actiona să stopeze, atunci pe moment, nu va aştepta doamna lege cu care a fost lucrat pentru că a deranjat să-i mai facă ” dreptate ” sau să ” salveze ” victima ..
  La ce coruptie există la acest moment în chiar interiorul institutiilor statului, credibilitatea legii şi-a legiuitorilor e zdravan zdruncinată… cetăţenii oneşti ajung să încalce legea şi să-şi facă legea exact din pricina nemernicilor la putere la un moment dat, care folosesc Justitia, legile pe post de unelte şi instrumente şi le flutură dar le tălmăcesc pentru ca ticăloşia să fie mereu la rang de virtute şi onestitatea blamată şi scuipată…
  Aşa că pe mine una nu mă miră că cetăţenii oneşti încalcă legea, pentru că nu există lege în România, decât pe hârtii…. E o discuţie interminabilă.
  De ce s-a ajuns în situaţia ca cetăţenii oneşti să încalce legea ??? De la rădăcini, cauze trebuie pornit, căci cu efectele toţi ne vom ” tampona ” sub o formă sau alta, la un moment dat … dar românul nostru, până n-o păţeşte pe pielea lui …

 11. George Serban Says:

  Ma bucura orice manifestare la care participati impreuna cu domnul presedinet Emil Constantinescu. Aceasta apropiere creaza o imagine a Romaniei reale. Sunt doua nume de care se leaga evenimente importante ale tarii in istoria postcomunista. Romania a avut dupa 1989 doi presedinti: Iliescu si Constantinescu. Alternanta puterii a dat dovada democratizarii tarii. In aceasta perioada s-a infaptuit aderarea la NATO si integrarea in sistemul comunitar. Trebuie incheiat cat mai rapid episodul jenant din istoria Romaniei pe care il traim astazi! Voi repeta acest lucru: Alianta impotriva Romaniei, trebuie sa inceteze cat mai repede! Printre altele, am privit astazi la tv secvente de la intalnirea aniversara NATO. I-am privit pe sefii statelor, asa cum sunt ei, mai mult sau mai putin controversati, l-am zarit si pe al nostru si mi-a fost rusine! Asta e, poate concetatenii nostri vor intelege si ei!

 12. Victor Says:

  In scenariile pe care le imaginezi, trebuie sa te raportezi la legea flagrantului. Si ai tot dreptul sa intervii pentru stoparea unei fapte ilicite. Sunt de acord totusi ca este riscant -mai ales daca ii dai una in cap infractorului pt ca intr-adevar te poti trezi tu insuti acuzat.

  Inca o data: poate fi justitia si mama justitiei corupta si toate institutiile statului pe langa, noi nu putem fi de acord cu ideea de a ne face singuri dreptate. Asta daca vrem civilizatie. Macar la nivel de speranta. Deci, nu ne raportam numai la prezent. Ne mai gandim si la viitor! Chiar daca acum este rau si intr-adevar justitia nu functioneaza asa cum ar trebui si in general nicio institutie a statului nu-si face datoria, noi, adica fraierii, avem datoria sa militam pentru respectarea legii. Pentru copiii nostri. Cu speranta ca poate ei vor trai intr-o lume mai buna , sau in civilizatie mai bine zis.

 13. Sibilla Says:

  De acord, la nivel de speranţă…
  Mă bucură că s-a înţeles ce subliniez, aceea că e foarte trist, grav, îngrijorător că am ajuns din cauze multiple ca instituţiile statului să nu mai aibă credibilitate iar disperarea să te ducă în situaţii de-aţi face singur dreptate…
  Sigur că pentru copiii noştri, noi ne confruntăm cu fenomenul scăpat de sub control şi nu pot să nu fiu unul din fraierii întristaţi că s-a ajuns până aici…
  Milităm, dar parcă mi-aş dori mai multă implicare din partea noastră, în rest, total de acord.
  Mulţumesc.
  Sibilla

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: