COMENTARIU…..EXCLUSIV

 emigrantul  este perseverent in sustinerea unei pozitii simpliste, proletcultiste, antiintelectuale. Din pacate, tara a avut mult de suferit din cauza unor asemenea pozitii care au dominat gandirea si practica politica a Partidului Comunist Roman. In PCR exista un fetis : nu poate fi acceptat un conducator al partidului provenit din randul intelectualilor; in mod obligatoriu, trebuia sa provina din randul muncitorilor. Asa a ajuns Gheorghe Gheorghiu- Dej – secretar general, in 1945 si, pornind de la acelasi criteriu – Nicolae Ceausescu, in 1965.

In 1944-45 – PCR dispunea de un lider de mare anvergura – Lucretiu Patrascanu – jurist si doctor in economie (cu doctorat la Leipzig). Era unul din vechii membri ai PCR (inca de la infiintare). Fusese reprezentantul PCR la Internationala Comunista. In 1933 a fost ales deputat in Parlamentul Romaniei din partea « Blocului Muncitores-taranesc ». In timpul razboiului a fost detinut in lagarul de la Targu Jiu si, ulterior, a avut domiciliu fortat la Poiana Tapului (in casa tatalui sau, profesor universitar D.D.Patrascanu). A scris trei carti apreciate la vremea sa : « Un veac de framantari sociale » (analiza a societatii romanesti de la rascoala lui Tudor Vladuimirescu – la primul razboi mondial) ; « Curente si tendinte in filozofia romaneasca » si « Sub trei dictaturi »(dictatura regala, dictatura legionara si cea antonesciana).

A jucat un rol proeminent în negocierile politice cu Curtea Regală, conducerea armatei şi cu partidele politice – pentru înfăptuirea loviturii de stat de la 23 august 1944. A condus delegaţia României la Moscova, la negocierea armistiţiului cu URSS (unde se pare că a deranjat prin poziţia sa demnă).

Gheorghiu Dej a manifestat cruzime faţă de Pătrăşcanu (condamnat şi executat după doi ani de la moartea lui Stalin), aşa cum a manifestat şi în cazul lichidării fizice a lui Foriş – fostul secretar general al PCR – în anii războiului). Era cumva “în spiritul vremii” – se inspira din exemplul lui Stalin. Ulterior a încercat să se reabiliteze. A fost iniţiatorul negocierilor cu Hrusciov (cu sprijinul lui I.G. Maurer şi al lui Emil Bodnăraş) după înăbuşirea răscoalei maghiare din 1956, negocieri care au dus la retragerea trupelor sovietice, în 1958; apoi a consilierilor sovietici de pe lângă diferitele structuri de stat. Drept urmare, a susţinut o politică relativ independentă faţă de Moscova (folosindu-se şi de conflictul sovieto-chinez). Momentul de vârf a fost declaraţia plenarei CC al PCR din aprilie 1964, care dezavua planurile lui Hrusciov de transformare a CAER într-un instrument de subordonare economică a ţărilor “socialiste” europene. Documentul a fost apreciat la vremea sa ca o declaraţie de independenţă a României faţă de URSS. Urmarea a fost o perioadă de destindere în viaţa politică internă (marcată şi de eliberarea deţinuţilor politici) şi de o deschidere pe plan internaţional.

În această perioadă, Gheorghiu Dej s-a sprijinit pe oameni cu pregătire şi deschidere intelectuală şi i-a promovat în conducerea politică şi de stat. Pe lângă Maurer şi Bodnăraş au fost propulsaţi oameni ca Alexandru Bârlădeanu, Gaston Marin, Gogu Rădulescu, în conducerea economiei, sau Grigore Preoteasa – ministru de externe şi apoi secretar al CC PCR (mort într-un accident de avion în 1957), Corneliu Mănescu; mulţi tehnocraţi, în conducerea ministerelor industriale; la agricultură – Nicolae Giosan, apoi Angelo Miculescu; la învăţământ – Ilie Murgulescu etc. S-au dezvoltat institute de cercetare şi proiectare departamentale pe lângă instituţiile academice, în care s-au format zeci de mii de specialişti în diferite domenii.

Această orientare a fost continuată o vreme şi de Ceauşescu, ceea ce a fost benefic pentru ţară. Poziţia sa fermă, în august 1968, împotriva intervenţiei sovietice în Cehoslovacia i-a consolidat poziţia în partid şi i-a asigurat o mare popularitate în ţară. Anii ’60-’70 au marcat progrese, atât în plan intern, în dezvoltarea economică, cât şi în relaţiile internaţionale. În comparaţie cu celelalte ţări socialiste, care demonstrau docilitate totală faţă de Moscova, România se remarca prin poziţia sa independentă.

În ceea ce privesc relaţiile cu mediul intelectual, o vreme erau apreciate dialogurile lui Ceauşescu cu scriitorii şi alte categorii d creatori. Un moment important l-a constituit organizarea CEPECA (Centrul de Perfecţionare a Cadrelor din Economie) – promovarea ideilor de management modern (Ceauşescu vorbea cu emfază de “organizarea ştiinţifică a producţiei şi a muncii”). Mulţi oameni – directori şi conducători din industrie şi alte sectoare economice – au avut prilejul să ia contact cu literatura de specialitate din ţările avansate. S-au dezvoltat discipline moderne – automatică, electronică, informatică. au luat fiinţă Institutul Central de Informatici (ICI) condus de prof. Mihai Drăgănescu, Institutul de Tehnică de Calcul (ITC), Institutul de Proiectări în Automatizări (IPA). S-a dezvoltat platforma de la Măgurele pentru cercetări în fizica atomică sub conducerea prof. Horia Hulubei, premisă pentru proiectarea Centralei Nucleare de la Cernavodă. Dezvoltări similare au avut loc în domeniile energeticii, geologiei şi mineritului, metalurgiei şi construcţiilor de maşini, chimiei, industriei uşoare etc.

Institutul Porumbului de la Fundulea a devenit Institutul Central de Cercetări Agricole, dezvoltat concomitent cu staţiunile de cercetări agricole din diferite zone din ţară, coordonate de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (primul său preşedinte devenind acad. N. Giosan) – care a continuat activitatea ICAR (Instiutul de Cercetări Agricole din România), creat de Ionescu Siseşti în anii ’20-’30.

Sfârşitul anilor ’70 şi anii ’80 au însemnat degradarea climatului politic şi intelectual şi o nouă izolare internaţională. Cultul tot mai exacerbat al “personalităţii” lui Ceauşesacu – apariţia în “peisaj” a Elenei Ceauşescu, analfabetă, dar ambiţioasă, cu pretenţia de a controla politica de cadre, au dus la agravarea continuă a situaţiei şi îndepărtarea de la conducere a oamenilor de calitate. Cuplul Ceauşescu s-a înconjurat de oameni limitaţi intelectual, docili şi executanţi orbi ai “indicaţiilor tovarăşului şi tovarăşei”. Oameni ca Emil Bobu, Ion Dincă, C. Dăscălescu au devenit simbolul acestei degradări umane la nivelul “conducerii superioare”. Cei ce se afirmaseră în anii ’70 au fost îndepărtaţi, marginalizaţi în diferite forme, chiar dacă unii menţinuţi în Comitetul Politic Executiv (ca Gogu Rădulescu sau Niculescu Mizil), dar cu funcţii minore.

Aşa că acesta a fost tabloul poziţiei lui Ceauşescu faţă de oameni, faţă de intelectuali şi valorile naţionale şi contribuţia sa la dezvoltarea vieţii şi a raporturilor umane – care au însoţit prăbuşirea de sistem în decembrie 1989!

Domnule emigrantul, aprecierea dumneavoastră că declinul pe care îl cunoaşte economia ţării şi viaţa oamenilor, după 1989, s-ar datora faptului că Iliescu ar fi impus implicarea unor intelectuali sau cercurile academice în activitatea de după 1989 este la fel de simplistă!

Este vorba de cu totul altfel de procese! În 1989 s-a prăbuşit o lume, s-a prăbuşit un sistem. Ne aflam pe marginea prăpastiei! Mulţi ne împingeau spre haos şi anarhie şi posibilă destrămare a ţării. Iar presiunile pentru restauraţie politică, pentru “restituio in integrum” în plan economic, pentru destrămarea CAP-urilor, care au dus la fărâmiţarea exploataţiilor agricole, la sărăcirea satului şi agriculturii nu au rămas fără urmări (spre deosebire de noi, Ungaria a reuşit să evite asemenea procese demolatoare; prin acordul tuturor forţelor politice au căzut de acord să nu se restituie nimic în natură şi despăgubirile să nu depăşească echivalentul a 75.000 dolari; iar în agricultură nici Germania, nici Cehoslovacia, nici Ungaria nu au desfiinţat cooperativele – care au devenit entităţi economice puternice, competitive!).

 

Deci, trebuie să ţinem seama de conjunctura istorică nouă în care am intrat şi de faptul că la noi tranziţia a însemnat restaurarea capitalismului în formele sale incipiente – de acumulare primitivă de capital, cu generarea fenomenelor specifice de polarizare socială!

 

Aceasta este premisa oricăror judecăţi şi aprecieri a acestei etape pe care am parcurs-o şi asupra proiectării viitorului.

 

Iar faptul ca am apelat la oameni cu pregatire, din cercetarea academica si universitara, in abordarea unor probleme dificile ale tranzitiei – nu numai ca nu poate constitui obiect de repros. Ar fi bine sa putem continua asemenea practici, cum au fost – constituirea unei comisii, la inceputul anului 1990 (coordonata de acad.Tudorel Postolache) pentru elaborarea strategiei privind tranzitia spre economia de piata – la care au colaborat aproape 2000 de specialisti); elaborarea, la Snagov, in 1995, de catre o alta comisie similara, completata cu reprezentanti ai celor 14 partide, ai sindicatelor si altor reprezentanti ai societatii – a strategiei privind pregatirea Romaniei pentru aderarea la UE sau – organizarea in anii 2003-2004 a unui forum amplu pentru dezbaterea si elaborarea unei strategii pe termen lung de dezvoltare durabila a tarii („Romania 2025”).

Advertisements

47 Responses to “COMENTARIU…..EXCLUSIV”

 1. George Serban Says:

  Nu am intrat pentru a face un comentariu. Este un raspuns “exclusiv” adresat Emigrantului. Mi-am amintit, insa, pomenind de Mircea Dragulin, fost director general la 23 August si apoi la unul dintre cele mai mari institute de cercetare in metalurgie (pe Sos Oltenitei) ca v-a invitat la o discutie cu membri Consiliului stiintific al institutului. Au trecut multi ani de atunci, probabil nici nu va mai amititi. Am participat la intalnire, nici eu nu-mi amintesc mare lucru despre subiectele discutate. Stiu doar ca am comentat mult cu colegii, discursul dumneavoastra parea foarte … “avangardist” si chiar curajos pentru anul 1988. Dar nici pentru asta nu am intrat “offtopic” cum se spune. Am vazut stirile ultimelor zile.Am invatat in ultimii ani cam ce coeficient de corectie trebuie aplicat unor stiri de presa ca sa poti spune ca ceva e real. Dar am ramas cu impresia ca cineva este pe cale sa-i faca o mare magarie Corinei Cretu. Nu e treaba mea, imi asum riscul de a face eu insumi un lucru nepotrivit, dar cred ca asa ceva nu trebuie sa se intample nici la PSD si nici la PNL. Sper sa considerati ca am facut aceasta remarca cu bunacredinta.

 2. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu

  Exclusivitatea(lu’ domnu’@emigrantu) este la raspunsul dv sau putem comenta si noi-astia de pa marne?

  Cu puterea cu care am fost “investit” -de cetatean-am si eu o nedumerire si care ar suna cam asa:

  Dv spuneti:
  “In PCR exista un fetis : nu poate fi acceptat un conducator al partidului provenit din randul intelectualilor;in mod obligatoriu, trebuia sa provina din randul muncitorilor.”
  “Iar faptul ca am apelat la oameni cu pregatire, din cercetarea academica si universitara, in abordarea unor probleme dificile ale tranzitiei – nu numai ca nu poate constitui obiect de repros.”

  Dar si:
  “Nu este vorba, deasemeni, de structurarea unui grup elitist, exclusivist, care sa se rezume doar la dezbateri generale . Insa, pentru a asigura calitatea necesara oricaror analize si dezbateri nu se poate fara a apela la oameni pregatiti, cu notorietate si calitati intelectuale recunoscute, dar si cu experienta. Insa, Clubul, va fi deschis, indeosebi spre tineri cu apetit spre asemenea dezbateri, dornici de a fi parteneri la un asemenea exercitiu intelectual.”

  Imi scuzati impertinenta dar pe undeva cred ca lipseste ceva,ceva de care actualul presedinte se foloseste acum-din belsug.

  “Complexul” acesta care se numeste tara nu are numai elite si muncitorime(unii ii spun p….mii).In primul rind ca aceasta tara are cetateni care formeaza populatia acestei tari.Ca unii or fi mai invatati(cititi) decit altii asta este si trebuie luat ca atare,dar acest fapt nu da DREPTUL NIMANUI SA SABOTEZE si sa ACTIONEZE IMPOTRIVA NATIUNII ROMANE.
  Sunt ferm convins ca si dv,dar si altii au avut prilejul sa va intilniti cu oameni din diferite medii si paturi sociale dar niciunul nu a prasit la porumb decit de impresii.Pai cercetatorul/profesorul ala de la Fundulea nu s-a nascut invatat si in plus nu le stie pe toate.Dar daca si uita sa vorbeasca cu taranul roman sunt ferm convins ca se ajunge la niste cantitati impresinante la cultura de porumb.Asa si muncitorul din fabrici,asa si doctoru’ si asa mai departe.
  Adica au ajuns “invatatii/cititii” sa-si renege obirsia(de cetatean) si sa nu mai tina cont de cel care ii este subordonat si bineinteles cui i se adreseaza.

  In general taranul,muncitorul,etc……are o gindire simpla si tot de obicei raspunsurile si rezolvarile sunt simple.Sunt cazuri in care nici nu cauta explicatii-acestea fiind in general treaba cititilor.Pe cind …cititii “iei” insasi sunt “complexi(si complexati)” si cauta raspunsuri si rezolvari complexe.Si….hop vin alegerile si ……apeleaza la muncitorime si taranime,etc….. pentru?Vot.Bineinteles ca dupa ce devine “ales” uita din nou de cetatean.

  Drept care va intreb:
  Pe copilul acela institutionalizat(care este tot cetatean),pe bolnavul acela din spital(care a muncit pentru/in mina),etc….il intreaba cineva daca “mediul” acela academic il reprezinta sau ii urmareste interesele in cadrul structurilor statului?

  Din punctul meu de vedere partea aceea cu experienta…….este relativa.Concret:
  Cine are piinea si cutitul in mina si cine intervine impotriva intereselor celor bogati,burtosi si puhavi?
  Dv stiti ca in Grecia actuala(zilele noastre) exista o lege de pe vremea lui Solon care interzice taierea maslinilor?ORICINE taia un maslin era pedepsit la moarte-maslinul fiind considerat arborele pacii.
  Pe cind la noi se organizeaza rapiri in Irak cu membrii/senator PSD,se organizeaza eliberari conditionate cu judecatori si procurori “capabili”,se organizeaza trafic si furt de arme,se organizeaza pierderi de teroristi cu SRI-isti de la PSD……adica niste chestii minore in comparatie cu taierea unui maslin.

  Va multumesc

  Cui apartin cetatenii Romaniei?Romaniei?Pai cui apartine Romania?Cetatenilor?…si uite asa ne invirtim in cerc

 3. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Apropo de emigrantul : Cred ca o sa isi vada visul cu ochii cat de curand. Criza asta ne duce spre o schimbare de sistem si probabil primii care vor cere statului sa preia controlul vor fi americanii. Iar Canada este langa asa ca emigrantul nu are decat sa sara gardul ca sa fie printre primii care beneficiaza de noul sistem probabil un mix intre economia centralizata si economia de piata. Iar pe termen mediu probabil ca piata va ajunge sa joace un rol minor mai precis atat cat sa nu poata influenta mersul lucrurilor in economia mondiala.

  Noi, romanii ca de obicei vom fi ultimii care vom schimba sistemul. Ca asa suntem noi- la coada, ca de obicei.

 4. globetrotter58 Says:

  Victore,
  Spui prostii (iarta-mi exprimarea dura) dar nici o tara din cele 7 grele si cu atat mai putin USA ori Canada nu vor schimba controlul privatului cu statul in economie.
  Pentru cei ca voi si ca domnul Iliescu a caror gandire economica a fost puternic afectata de tumora comunista si nu veti intelege rolul statului in lumea de azi – statul nu este altceva decat un CONTRACT intre cetatenii sai acestia si implicit firmele PLATESC TAXE in schimbul unor servicii pe care statul trebuie sa le faca .. ori asa cum statul este cel care trebuie sa-i apere pe cetateni in caz de razboi tot asa statul trebuie sa i-a masuri de a apara economia tarii implicit sectorul privat care constituie grosul sumei impozitelor … – Interventia statului NU E POMANA pentru hoti asa cum vedeti lucrurile prin prisma unei societati strambe dominata de burghezia proletara (ati avut proasta inspiratie sa credeti ca o echipa excelenta de handbal poate castiga titlul la polo! – asa ati construit “capitalismul” cu beizadele comuniste) si condimentata cu idei proletcultiste (vezi promisiunile electorale) … – rolul statului este de a investi ACUM cand investitorii privati ezita preluand riscul mare de pe piata si astfel reintarind increderea consumatorului, dar pentru asta STATUL trebuie sa stie foarte bine cum sa investeasca banul public (daca-l are daca a fost un bun manager si a stiut sa stranga bani cand a mers economia bani albi pentru zile negre! … ceia ce evident nu e cazul statului roman – ulterior crescand increderea si sectorul privat v-a reinvesti si statul va avea din nou de castigat prin cresterea sumelor impozitate in nici un caz prin cresterea pretului taxelor!
  Altfel va avea de scos mult mai multi bani pentru a plati ajutoare de somaj pe termen indelungat pentru o masa URIASA de cetateni si in plus va trebui sa faca fata cu succes tensiunilor ce vor aparea inevitabil in societate – iar toate acestea vor necesita CHELTUIELI INZECIT MAI MARI! Oricum nu uita ca si COMUNISMUL in lume s-a instaurat TOT CU BANI dati de mari bancheri – investitori ai lumii occidentale care au scos profit de pe urma lui si astazi stai linistit ca respectivii NU MAI AU DE GAND SA INVESTEASCA IN COMUNISM s-au schimbat datele problemei si vor scoate profit mult mai mare consolidandu-si INVESTITIILE pe o piata fundamental privata …
  Si un lucru deloc de neglijat – CRIZELE SUNT MEDIUL PROPICE pentru investitii ce aduc ulterior venituri uriase! asa ca sa nu te mire si nici sa nu strigi maine proletcultist “UITE CAPITALISTII ASTIA HOTI mi-au luat tara pe nimic si uite ce profit au scos!” caci o sa-ti raspund simplu “dar TU de ce n-ai investit? A n-ai avut bani? dar ei de unde au avut? CA SUNT DESTEPTI SI STIU SA-I FACA! asta e adevarul nici voi ca cetateni nici statul Roman nu stiti sa jucati la castig – iar daca nu sunteti capabili sa invatati din greselile facute DOAR VOI SUNTETI DE VINA!
  pun pariu ca dupa ce semnati un acord de imprumut dupa ce veti primi prima transa se va spune stop ca nu veti fi in stare sa indepliniti conditiile acordului … sau ai uitat ca Romania nu e in stare sa acceseze fonduri de la UE fonduri pentru a caror nepreluare plateste PENALITATI?
  asta spune multe despre incapacitatea Romaniei si a populatiei ei la a se adapta lumii in care aveti pretentia sa va integrati ori avand in vedere aceste RISCURI ale pietei romanesti imprumuturile respective vor avea o dobanda f. mare comparativ cu imprumuturile facute de cei 7 grei ai lumii … (si eu am investit banii in economiile celor 7 nu in tari cu economii emergente pentru ca riscul era prea mare chiar daca procentele de castig erau foarte frumoase si stau mult mai relaxat astazi decat multi care s-au lasat atrasi de iluzii! – asa cum este si majoritatea covarsitoare a celor din Romania !)
  cat priveste faptul ca unii din Romania care au idei bune de afaceri dar nu pot tocmai datorita controlului monopolist exercitat de mafiotii-proletari cred ca pentru ei nu exista decat o sansa EVADAREA din cosmarul numit Romania de azi …

 5. cirlovacristian Says:

  Dle @globetrotter

  Rolul statului……presupune “niste” ipoteze si “niste” teorii foarte,dar foarte bine si clar definite.
  Intr-adevar ca Statul trebuie sa aiba un contract social dar acest contract social trebuie semnat de ambela parti ori tocmai de aici ar trebui sa plece discutia,adica cine/ce este statul si bineinteles cine/ce reprezinta statul.
  Dv si dl Ion iliescu sunteti adeptii unei teorii cu privire la elite si rolul lor.Pai atunci termenul de democratie este……..o utopie sau devine o utopie.De ce?Pai insasi termenul respectiv are inglobat ideea de conducere de catre popor ci nu reprezentantii poporului pe cind elita pleaca de la ideea ca numai “iei” sunt capabili sa conduca,sa gaseasca,sa poata,sa fie indreptatiti,sa tina un popor,o natiune.Eu cred ca este o teorie gresita de la inceput-vezi decaderea imperiului britanic.

  Statul suntem noi toti,indiferent de religie,sex,nationalitate,etc……….si cel mai elocvent exemplu este ……..Uniunea Europeana(nu USA).

  Acum care sunt obligatiile si drepturile partilor……ramine sa le stabilim de comun acord,adica numai si numai noi cetatenii putem sa luam decizii si reponsabilitati in numele nostru propriu.Nu pot sa-l/s-o las pe alde ridzi care se da cu parasuta sau pe cocos(incognito udrea) sau pe videanu,ponta,nastase sau altii sa decida in locul meu.
  EU ca cetatean trebuie sa am mai multe drepturi fata de “iel/ia” ca politician.Din pacate lucrurile stau invers,adica”iei/iele” au mai multe “succesuri” ca mine cetatean.

  Bineinteles ca unul dintre rolurile statului este de a apara interesele persoanelor fizice si juridice……atita timp cit nu incalca regulile jocului.
  Dar cind regulile sunt incalcate intr-un mod execrabil si “arbitrul” accepta aceste incalcari ce ar trebui sa facem?
  Daca se continua jocul pierdem.Daca intrerupem jocul pierdem.
  Concret:ce trebuie sa facem noi cetatenii?
  Va rog sa tineti cont ca in jocul acesta cetatean-politician,politicianul pleaca de la ideea ca “iel” trebuie sa cistige si atunci apeleaza la toate mijloacele implicit si la……….plata suplimentara a arbitrului,adica la spaga,pe care bineinteles ca nu o sa plateasca impozit asa cum am convenit ca toate veniturile trebuiesc impozitate.

  Va multumesc
  PS
  Dupa 1989 industria Romaniei a fost sabotata sa cada.A cazut.Fabricile au fost vindute,etc….stiti povestea,dar uzinele mecanice(unele) sunt in conservare si astazi.Oare de ce?

 6. Victor Says:

  Globe, ti-am raspuns si la mine.

  Exagerezi. Am scris ca va fi un mix intre economia de piata si economia centralizata. Piata este incapabila sa treaca peste aceasta criza. O sa vezi. Iar piata nu este capabila sa rezolve multe probleme care pot afecta iremediabil omenirea in perioada imediat urmatoare daca nu se iau masuri drastice. Vrei sa ne omoram maine poimaine pentru apa potabila??? Chestiunea este mult mai complexa decat asa cum o prezinti tu. Nu eu sau Presedintele dorim schimbarea sistemului si daca vrei sa critici pe cineva ia-te de oculta financiara care conduce lumea si care a provocat criza atat de simplu. Ideea este ca va fi un fel de comunism cu fata umana. Nu va dispare initiativa privata, micii intreprinzatori ii vor vedea de treaba intr-un cadru stabilit evident dar nu va mai fi risipa asta de resurse si discrepanta intre clasele sociale. O sa vezi ca nu se termina anul si americanii or sa-l roage pe Obama ca statul sa preia controlul. Nu intamplator criza a aparut la un moment de varf cand economiile duduiau :))) cand totul parea ca merge bine . La nivel mndial discutam de crestere economica. Eh acum caderea este de foarte de sus. Si psihicul este usor de daramat. Te lasa cateva luni, poate un an, doi dupa caz, sa dospesti si cand vei vedea ca nu ai solutii si ca iti moare copilul de foame te duci singur si te rogi de Obama : Obama, te rog frumos nationalizeaza, fa ceva ca nu mai pot!

 7. Victor Says:

  PS. Banii astia de la FMI sunt ca sa mai avem ce manca pana trecem la noul sistem. Americanii ii au ei insisi ca doar acolo se tiparesc , tiparnitele trezoreriei cred ca nu mai prididesc :)) dar la fel, banii sunt pentru a face trecerea cat de cat suportabila pentru ca se duc intr-o gaura neagra. Circuitul financiar nu se mai vrea a fi refacut. Daca s-ar dori, in cateva saptamani am lua-o de la capat. Si spre ce ne-am indrepta? Spre autodistrugere iti zic eu.

 8. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte,

  Va multumesc pentru raspunsul amplu pe care mi l-ati dat.
  ================================================

  Citat Ion Iliescu:
  emigrantul este perseverent in sustinerea unei pozitii simpliste, proletcultiste, antiintelectuale. Din pacate, tara a avut mult de suferit din cauza unor asemenea pozitii care au dominat gandirea si practica politica a Partidului Comunist Roman.

  1) In primul rind trebuie identificat cine este aceasta “tara ce a avut mult de suferit” in timpul comunismului. Care au fost categoriile sociale vitregite?

  Taranii? Poate, cei, foarte putini, cu mult pamint ar fi dus-o mai bine in regimul burghezo-mosieresc dinaintea lui 1945 insa ceilalti, cu un petec de aratura sau fara teren, tot in comunism au trait mai bine.
  Muncitorii? In nici un caz. Cum terminau liceul aveau o locuinta si un loc de munca asigurat.
  Profesorii, Doctorii, Inginerii? Categoric nu. La fel, aveau servicii si locuinte asigurate, imediat dupa absolvirea facultatilor.
  Actorii? Evident nu. S-au facut multe filme in perioada comunismului, mult mai numeroase si bune calitativ, in acelasi timp, decit dupa 1989.
  Economistii, Avocatii Nu.
  Artistii plastici? Nu am auzit sa fi fost vitregiti inainte de Revolutie.
  Poetii, Scriitorii, Criticii de tot felul? Da, in masura in care atacau regimul comunist. Totusi, asemenea cazuri erau rare si nici cine stie ce acuze serioase, obiective, la adresa socialismului romanesc, nu aduceau.
  Membrii burgheziei, mosierimii dinaintea lui 1945 si unii din urmasii lor. Da, insa realitatea de dupa 1989 arata ca acesti imbogatiti sunt nimic altceva decit infractori. Asa erau si inaintea lui 1945, hoti ce jefuiau tot ce se putea jefui in Romania si care nu dedeau doi bani pe omul obisnuit.
  Adversarii politici ai regimului cum ar fi Ion Iliescu? Da, insa este si normal sa fii dat la o parte atita vreme cit se vede clar ca intentionezi sa iei locul sefului statului si mai mult, doresti sa darimi un sistem politic.

  2) In al doilea rind, trebuie stabilit ce se intelege prin intelectual?

  Din ce am vazut in ultimii ani pe la televizor, in ziare sau internet, intelectualul ar parea sa fie o persoana foarte zgomotoasa, aroganta, cu vederi politice de dreapta, dispretuitoare fata de muncitorime si alte clase sociale considerate inferioare. Desi in domeniul sau de activitate, intelectualul poate fi o autoritate, un om foarte competent, odata intrat in politica, cu unicul scop de a fi cit mai in fata, cit mai cunoscut, de a ramine intiparit in memoria neamului, intelectualul se descalifica patrunzind intr-un domeniu la care nu se pricepe si unde nu are abilitati superioare cetateanului obisnuit. Cum multi intelectuali au si darul oratoriei, acestia pot pacali o vreme populatia, unele persoane judecind dupa formula: “Daca vorbeste asa bine inseamna ca stie ce spune si este capabil sa-si puna ideile in practica”. Totusi, neconcordanta repetata dintre vorbe si fapte iese la iveala in cele din urma, si cred ca toti intelectualii, ce au aparut in politica dupa Revolutie, sunt discreditati in prezent.

  Concluzionind Poporul Roman nu a avut de pierdut in perioada comunista. Ba dimpotriva a beneficiat de realizarile din anii aceia, nivelul de trai al populatiei crescind puternic si depasind cele din state asa zis dezvoltate cum ar fi Canada, unde azi se traieste mai prost decit in Romania anterevolutionara.
  Cei care au avut de suferit au fost o minoritate de oponenti ai conducerii tarii, in general oameni cu opinii neimpartasite de majoritatea populatiei. Dupa 22 Dec. 1989 au facut mult zgomot la televizor impunindu-si punctele de vedere gresite, cum ar fi acela ca “revenirea la capitalism ar duce la ridicarea nivelului de trai pentru toti”, si continua sa le sustina si azi, mai mult din incapatinare, deoarece orice om lucid vede ca situatia nu mai poate continua mult asa. Romania este condusa in prezent de o gasca de raufacatori (asa zisii oameni politici), adapostiti sub umbrela unor organizatii infractionale (partidele), indivizi care nu dau doi bani pe cetateanul obisnuit si se afla intr-o permanenta lupta pentru putere numai si numai cu scopul satisfacerii unor ambitii absolut personale.

  Se traieste azi mai prost ca inaintea lui 22 Dec. 1989. Nivelul de trai ridicat nu inseamna sa ai ultimul model, de automobil sau produs electronic, scos pe piata. Te poti servi foarte bine de o masina facuta in tehnologia de acum 30 ani (a nu se intelege veche de 3 decenii), un televizor sau calculator realizat cu componente de acum 15 ani sau un telefon mobil fabricat in urma cu 10 ani. Nivel de trai ridicat inseamna sa ai o locuinta de calitate si un loc de munca stabil, adica un viitor. Asta era asigutat fiecaruia in comunism. Capitalismul este incapabil de asa ceva, te tine in saracie si lipsa de perspective.

 9. cirlovacristian Says:

  Si inca o chestie:
  Pe vremea dictatorului s-a incercat un imprumut de la FMI care de fapt a fost rezolvat de “niste” banci.Acest imprumut de aproximativ 15-17 mld dolari USD a fost platit intre 1980 si 1988(parca).Dar acest imprumut a fost folosit pentru binele tarii si cetatenilor,prin cumparare de patente si tehnologie(probabil si altceva) dar productia propriu zisa era facuta in Romania de catre cetateniii romani si beneficii create pentru tara si cetateni.Ulterior aceste beneficii au fost furate si/sau sabotate de catre cine?Pai de “elitele” de astazi.Ce a cistigat cetateanul si statul Roman din toate aceste tranzactii?Alte datorii si …alte datorii.

 10. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu mai am un comentariu la moderare.
  Va multumesc

 11. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  In PCR exista un fetis : nu poate fi acceptat un conducator al partidului provenit din randul intelectualilor; in mod obligatoriu, trebuia sa provina din randul muncitorilor. Asa a ajuns Gheorghe Gheorghiu- Dej – secretar general, in 1945 si, pornind de la acelasi criteriu – Nicolae Ceausescu, in 1965.

  Se pare ca aceasta ideologie de neacceptare a intelectualilor in fruntea PCR era corecta. In data de 15 Dec. 2008 am lansat un sondaj a carui intrebare o puteti citi mai jos. Pe internet, intr-un mediu unde dreapta este suprareprezentata, Nicolae Ceausescu si PCR-ul au iarasi cistig de cauza in fata actualelor formatiuni politice, cu membri intelectuali marcanti.

  Despre o afirmatie facuta pe 15 Dec. 2008

  Ce valoare de adevar credeti ca are afirmatia: “Partidul Comunist si Nicolae Ceausescu reprezentau mult mai bine interesele majoritatii romanilor decit formatiunile politice de astazi?”

  Categoric ADEVARATA – 36.02 %
  In buna masura ADEVARATA – 17.20 %
  Intr-o oarecare masura ADEVARATA – 12.90 %
  Categoric FALSA – 30.11 %
  Alte raspunsuri – 3.76 %
  Numar voturi: 186
  Sursa: http://www.sondaje.php0h.com/pcrsinc.php

 12. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  In 1944-45 – PCR dispunea de un lider de mare anvergura – Lucretiu Patrascanu – jurist si doctor in economie (cu doctorat la Leipzig). Era unul din vechii membri ai PCR (inca de la infiintare).

  Gheorghiu Dej a manifestat cruzime faţă de Pătrăşcanu (condamnat şi executat după doi ani de la moartea lui Stalin)

  Nu stiu daca Lucretiu Patrascanu ar fi fost un conducator mai bun decit Gheorghe Gheorghiu Dej si nici daca odata ajuns la putere nu si-ar fi eliminat potentialii adversari prin executii in urma unor procese trucate.
  Am citit o pagina de Wikipedia despre respectivul politician comunist si, din ce scrie acolo, este greu sa apreciezi daca era sau nu o solutie potrivita pentru functia de conducator al Romaniei.

  Poate Mihnea Georgescu ne ajuta cumva in elucidarea cazului acestui intelectual de stinga intrucit vad ca numele bunicului sau, Teohari Georgescu, apare alaturi de acela al lui Lucretiu Patrascanu (a se vedea citatul de mai jos).

  Citat din Wikipedia:
  “On April 28, 1948, Pătrăşcanu was arrested and came under the investigation of a party committee, comprising the high-ranking Communists Teohari Georgescu, Alexandru Drăghici, and Iosif Rangheţ; interrogations were occasionally attended by Gheorghiu-Dej.”
  Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Lucre%C5%A3iu_P%C4%83tr%C4%83%C5%9Fcanu

 13. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu

  va rog sa va uitati si dv ce face un “pirlit” de traficant de cereale:
  http://www.monitorulbraila.ro/ editia din 10.03.2009

  daca este adevarat si fotografia nu este un fals ……………

  Cum comentati?

 14. Anca Says:

  @emigrantul

  “Muncitorii? In nici un caz. Cum terminau liceul aveau o locuinta si un loc de munca asigurat.
  Profesorii, Doctorii, Inginerii? Categoric nu. La fel, aveau servicii si locuinte asigurate, imediat dupa absolvirea facultatilor.”

  –da, un loc de munca asigurat la dracu-n praznic, unde se nimerea = familii imprastiate la voia sortii. Sensibila gandire intr-adevar…

  “Poetii, Scriitorii, Criticii de tot felul? Da, in masura in care atacau regimul comunist. Totusi, asemenea cazuri erau rare si nici cine stie ce acuze serioase, obiective, la adresa socialismului romanesc, nu aduceau.”

  –tatal meu a fost poet in liceu si studentie si a ajuns la un pas de inchisoare. DE DOUA ORI. Ai dreptate, nu aduceau acuze serioase foarte multi dintre ei, insa cuvintele le erau interpretate pe toate partile si se gasea o metoda de-ai declara anticomunisti, chiar si atunci cand in literatura lor nu era de gasit nimic mai mult decat gandurile unor tineri normali cu probleme normale. Stii, pe vremea aia nu aveai voie sa ai probleme normale, ca traiai in Republica Fericirii. Permite-mi sa ma-ngrozesc de tipul de “obiectivitate” cu care privesti lucrurile.

  “Concluzionind Poporul Roman nu a avut de pierdut in perioada comunista. Ba dimpotriva a beneficiat de realizarile din anii aceia, nivelul de trai al populatiei crescind puternic…”

  –uneori simt ca asa cum e necesar un permis de conducere pentru a te urca la volan, ar trebui introdus si un permis de vot.

  ________________

  @Ion Iliescu

  Felicitari pentru replica si in special pentru ultimul paragraf, care la ora actuala ar fi probabil singura varianta coerenta de a face fata crizei. Intelectualii, specialistii PE PROBLEME CONCRETE sunt singurii care pot venii cu solutii realiste, pentru ca sunt singurii care se bat de problemele pe care altii le discuta in regim de Boala Comentariului Literar. Exista o versiune audio a cartii lui Al Gore, “The Assault On Reason”. Poate n-ar fi rau sa le-o facem cadou unora, sa mai asculte cate-un pasaj de pe iPod in timp ce se dau cu sania la Poiana Brasov. Pentru citit ma-ndoiesc sa aiba vreo apucatura.

 15. globetrotter58 Says:

  Cristian,
  gresesti statul nu e un contract intre doua parti ci “un CONTRACT DE ASOCIERE AL CETATENILOR” daca prin absurd toti cetatenii unei tari ar renunta simultan la cetatenia acelei tari respectivul stat inceteaza de a mai exista!

 16. Mihnea Georgescu Says:

  Felicitări pentru răspuns, domnule Preşedinte, e edificator în ce vă priveşte, aţi fost şi aţi rămas un Intelectual… Ce diferenţă de viziune faţă de actualul preşedinte, dacă poate fi numit astfel, un plebeu…

 17. 1ipse Says:

  @ Ion Iliescu:
  Corecta catalogarea pozitiei Emigrantului, “simplista” e chiar putin spus…
  Referitor la responsabilitatea asupra declinului economic al Romaniei…istoria va consemna, mult mai tirziu.
  Nu l-as fi pus pe Dinca in aceeasi barca cu ceilalti doi imbecili, asta macar a avut coloana vertebrala si ceea ce a facut, a facut cu convingere, asa ne-intelectual cum era. Ailalti doi au fost doar niste “brown nose”-eri (pupincuristi, iertati expresia) ordinari.
  @ George Serban
  Cine si unde l-a pomenit pe Dragulin? Parca nu era mentionat pe nicaieri! Corina Cretu, ce-a mai patit? Georgica, Georgica…. dai cu nasul in continuare, apucaturi vechi, nostalgii din brava organizatie de partid a ICSITPSCM-ului (ce ti-era rusine sa-i spui pe nume?). Te-ai infipt sa fii tu primul, ca albina verde fara ac la balega….
  @ emigrantul:
  Pai bine coane, tu-l faci vinovat pe Iliescu de promovarea “telectualilor”?
  Poate il ai in vedere pe Almanahe, sau pe aia cu lampas!
  Vad ca-ti pute tare viata in Canada, nu-ti ajung banii din B.S. asa-i? Hai ca pun eu de o cheta la ruminii din Montreal sa-ti luam un bilet(numai dus) la Bucuresti, sau poate Caracas ca-i mai aproape. Nu te tine nimeni aici cu forta.
  Salut voios de pionier!

 18. emigrantul Says:

  Citat: 1ipse (March 10, 2009 at 7:55 pm)

  “ceilalti doi imbecili, asta macar a avut coloana vertebrala … . Ailalti doi au fost doar niste “brown nose”-eri (pupincuristi, iertati expresia) ordinari….
  Georgica, Georgica…. dai cu nasul in continuare, apucaturi vechi, nostalgii din brava organizatie de partid a ICSITPSCM-ului (ce ti-era rusine sa-i spui pe nume?). Te-ai infipt sa fii tu primul, ca albina verde fara ac la balega….
  @ emigrantul:
  Vad ca-ti pute tare viata in Canada, nu-ti ajung banii din B.S. asa-i? Hai ca pun eu de o cheta la ruminii din Montreal sa-ti luam un bilet(numai dus) la Bucuresti, sau poate Caracas ca-i mai aproape. Nu te tine nimeni aici cu forta.
  Salut voios de pionier!”

  Tocmai ati avut ocazia sa fiti martori la dizertatia unui roman de Canada, tipic. Lucreaza drept janitor, concierge (om de servici in imobilele de inchiriat ale diversilor proprietari), da cu matura, duce gunoiul, spala veceurile, este divortat, nevasta si copilul fiind intorsi demult in tara. Ce mai face? Scrie pe internet anunturi cu “De inchiriat”. Este adesea injurat de proprietar pentru faptul ca pierde prea mult timp in fata calculatorului, urmeaza de vreo 6 ani niste cursuri serale de 2 ani. Atit engleza cit si franceza le vorbeste slab de tot. Pantalonii si ghetele ii sunt mereu murdare de var chiar si atunci cind merge in centru. Cind mai vine Ion Iliescu in Canada, sta la galerie in ultimul rind si injura mereu tinind in mina o pinza pe care scrie ceva cu litere rusesti dar in romaneste. Nu ma intrebati ce ca nu pot zice pe blog. Nu are un ban, traieste de la o luna la alta, oamenii il ocolesc, singurul sau refugiu este internetul unde nu mai conteneste cu denigrarile la adresa tarii si Poporului Roman. Dar, este multumit. In opinia sa Canada i-a oferit sansa vietii sale. Am uitat sa va spun, a plecat din Romania acum vreo 8 ani, scirbit de comunism.

 19. emigrantul Says:

  Citat Anca:
  @emigrantul –da, un loc de munca asigurat la dracu-n praznic, unde se nimerea = familii imprastiate la voia sortii.

  Acum nici acolo nu il mai ai. Iar in ceea ce priveste familiile imprastiate, prea putini erau casatoriti la terminarea studiilor asa ca nu aveai ce sa dezmembrezi. Acum cu plecatul in strainatate, acum da, exista familii imprastiate.

  Citat Anca:
  –tatal meu a fost poet in liceu si studentie si a ajuns la un pas de inchisoare. DE DOUA ORI.

  As fi foarte curios sa vad scrierile acelea pentru care era sa intre de doua ori la puscarie.

 20. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,
  Va rog sa nu ma cenzurati.
  Dumneavoastra afirmati ca Elena Ceausescu era analfabeta, pe ce va bazati ?
  De ce nu ati criticat-o pe fata cand traia ?

  Eu inteleg ca dumneavoastra doriti sa ne demonstrati ca CFSN-ul a salvat intelectualitatea romana, se vede unde a ajuns capitalismul condus de intelectuali.

  Nicolae Ceausescu era patriot, nationalist, un adevarat lider conducator ROMAN!

  NATIONAL GEOGRAPFIC
  citat :

  “În 1973, a permis înfiinţarea de joint-venture cu participare de capital occidental. Din primul an existau 20 de astfel de firme. Volumul schimburilor comerciale cu Occidentul aproape s-a dublat: de la 28% în 1965, la 45% în 1974. Între anii 1971-’75, România a înregistrat o rată anuală de creştere a PIB-ului de 11,3%, neegalată niciodată.”

  “S-au construit masiv blocuri: numai între 1981-’85 s-au dat în folosinţă peste 750.000 de apartamente cu termoficare şi apă caldă”

  1. “Occidentul a crezut că găsise în Ceauşescu calul troian al blocului răsăritean şi i-a emis un cec în alb pentru aproape două decenii. Unii observatori occidentali exultau, comparându-l cu Kennedy sau prezicând că România va ajunge un fel de Elveţie. Faima lui de naţionalist îndărătnic, cu un rol special în cadrul Pactului de la Varşovia, i-a deschis aproape toate uşile.”

  2. “Ceauşescu s-a dovedit a fi un mediator înnăscut; extrem de tolerant în politica externă (la polul opus faţă de fanatismul de care a dat dovadă în politica internă), ar fi fost în stare să facă un pact şi cu dracul. “Ceauşescu a fost un tiran din punct de vedere politic, un dezastru economic, dar în politica externă a avut sclipiri de geniu” – spunea Silviu Brucan, fost redactor-şef la Scânteia şi mai târziu unul dintre actorii principali ai evenimentelor din 1989. “Deşi un incult, era deştept, o deşteptăciune vicleană, ţărănească.”

  3. .” Ceauşescu a strâns un număr considerabil de premii, medalii, ordine, titluri academice, a căror simplă înşiruire ar umple peste trei pagini de revistă.

  Ele variază de la Legiunea de Onoare Franceză, la Ordinul Leului de Aur al Nassau-lui, din Luxemburg; de la Ordinul Cavalerului Alb Finlandez, la Ordinul Naţional al Leopardului, din Zair; de la Ordinul Bath Britanic”

  4. Pe 25 iulie 1975, România a obţinut clauza naţiunii celei mai favorizate (prelungită anual până în 1988)

  5.

 21. Sibilla Says:

  No aşe…
  ” …Astfel, în data de 7 iulie vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Pentru un fotoliu de parlamentar european, social-democraţii din judeţ o aruncă în luptă pe Daciana Sârbu.

  „O vom susţine pe Daciana Sârbu pentru că este un europarlamentar cu perspectivă“, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş-Severin. ”
  Sursa : http://www.caononline

  Apăi de mare ” vizionar ” nu-l ştiui pe nea Mocioalcă… nah !
  Susţin Corina Creţu !
  Sibilla
  P.S.

 22. emigrantul Says:

  Electoratul considera ca Parlamentul nu-i reprezinta interesele iar Parlamentul o demonstreaza cu virf si indesat
  ==============================================
  Despre Parlamentari
  Apreciati ca alesii in parlament, din colegiile uninominale de care apartineti, va reprezinta interesele?

  Categoric DA – 2.42 %
  In buna masura DA – 4.84 %
  Intr-o oarecare masura DA – 10.48 %
  Categoric NU – 63.71 %
  Nu stiu – 3.23 %
  Ramine de vazut – 13.71 %
  Alte raspunsuri – 1.61 %
  Numar voturi: 124
  Sursa: http://www.sondaje.php0h.com/vareprezinta.php
  ==============================================
  Cu referire la proiectul Ford din Craiova
  Sunteti de acord ca Guvernul Romaniei sa sustina financiar Grupul Ford prin garantarea de catre stat a unui imprumut pe care Ford intentioneaza sa-l ia?

  DA – 23.21 %
  NU – 71.43 %
  Sunt nehotarit – 3.57 %
  Alte raspunsuri – 1.79 %
  Numar voturi: 56
  Sursa: http://sondaje.php0h.com/fordcraiova.php
  ==============================================
  Ajutor de stat de 143 mil. euro destinat Ford, votat de deputaţi
  10 martie 2009 | Ziarul Gandul
  Camera Deputaţilor a votat, marţi, cu 235 voturi “pentru”, 5 “împotrivă” şi 5 abţineri, ordonanţa de urgenţă care reglementează acordarea unui ajutor de stat de 143 milioane de euro către Ford Motor Company.
  Constructorul auto american a cumpărat de la Autoritatea pentru Valorificare Activelor Statului 72% din acţiunile Automobile Craiova.
  Ajutorul de stat reprezintă un sprijin pentru realizarea a două proiecte de investiţii, cu scopul producţiei de automobile şi motoare.

  Sursa: http://www.gandul.info/flux/ajutor-de-stat-de-143-mil-euro-destinat-ford-votat-de-deputati.html?3996;4037334

 23. krudus Says:

  ” acumularea primitiva de capital”, …ce bine ati spus in urma cu multi ani…..

  Astazi, se vad rezultatele.Importam masiv produse agricole, care ne obliga la noi imprumuturi externe, pe care noi si copii nostrii trebuie sa le platim, cu varf de dobanda.

  In 1990, trebuie spus clar si limpede, ca partidele istorice au fortat mana Guvernului de atunci, sa promulge in mare graba Legea 18/1991, in care se stipula, ca in baza a doar doua declaratii de martori, poti deveni proprietar de teren.

  De ce, daca aveam Arhive si Registre Agricole?

  Acesta a fost un MOFT, un moft al partidelor istorice.Acesta a reprezentat inceputul jafului in Romania,parerea mea.

  Un alt mare moft este si Fondul Proprietatea, unde urmeaza sa primesca despagubiri, tot felul de revendicaci impostori.Nimeni nu verifica pertinenta si verosimilitatea documentelor depuse la acest Fond.

  In Jurnalul National din 09.03.2009 se prezinta cazul unui cetatean care revendica un munte, fara nici un fel de acte doveditoare.Parchetul, ce asteapta, de ce nu se autosesizeaza, domnule Presedinte???

  Pe noi ne costa exproprierile la autostrazi sau pasajul Basarab, mai mult decat costurile de executie al acestora.

  Daca ar avea cineva curajul sa verifice macar in acele zone actele proprietarilor, ar constata ca cei mai multi au acte false, sau Titluri de proprietate obtinute in baza unor acte false.

  Exista grupuri la nivel national de notari si avocati, care invechesc acte prin Italia sau America, si apoi vin in Romania sa revendice proprietati vacante.

  Castelul Bran de exemplu, a fost retrocedat unei familii care nu avea nici un drept.Acum, tot noi trebuie sa platim intretinerea acestui castel ,desi are proprietar.Acesta trebuie sa plateasca taxe si impozite statului roman.Daca nu plateste, trebuie executat ca orice amarat de la bloc, care nu isi plateste intretinerea.Ministrul Paleologu, daca doreste sa plateasca dansul pt. ca este baiat de nobil ,poate sa o faca, dar nu si din banii mei.

  RESTITUTIO IN INTEGRUM ne-a costat destul,gata cu batjocura !

  p.s- am scris mesaje si lui Rose Mociornita si Mariei Teodoru, doua doamne care au facut un lobby agresiv pentru restituirea proprietatilor, in care le-am prezentat situatii punctuale, de revendicaci impostori care pozeaza in victime ale comunistilor.

  Niciuna dintre aceste “somitati” nu a considerat ca sunt demn de un dialog cu ele.De fapt, intereselor lor sunt cu totul altele,mult mai meschine decat isi poate imagina cineva…………

 24. Mihnea Georgescu Says:

  Se zice că Grigore Preoteasa ar fi fost eliminat nu printr-un accident, ci printr-o înscenare de accident, deoarece era un puternic rival al lui Dej… Cel puţin aşa spune Vladimir Tismăneanu…

 25. cirlovacristian Says:

  dle Ion Iliescu

  am observat la dv,geoana si la adrian nastase(probabil ca mai sunt si altii)cum ca sunteti mirati de acordul cu FMI.Dupa cum am mai spus:cetatenii acestei tari nu sunt asa de prosti precum ii credeti iar dv(politicienii) nu sunteti asa de destepti pe cit va considerati.

  Dle presedinte,va intreb:cine este reprezentantul Romaniei la FMI?
  De unde vine acest “reprezentant”(adica din ce partid)?
  Acest “superdotat” in ale finantelor mai are si alte surprize?
  Nu stiu PSD-istii care sunt “nevoile” mediului de afaceri?
  Tara a ajuns in stadiul in care este “datorita lui Basescu”?
  Cind pesedeaua a sustinut penelistii nu au cerut si cifre?
  Adica:chiar asa de multi imbecili isi petrec timpul prin conducerea pesedelei?

  Acum chiar sunt curios sa vad si eu “ielitele” ,acelea de care discutati,la munca,adica:sa lasam deoparte indicii macroeconomici si sa ne arate o iesire(bineinteles daca exista).Si inca o chestie:cind a fost promulgata cota unica de impozitare pesedistii erau in opozitie si strigau ca ceea ce fac pidilistii si penalii este gresit si nu ieste in folosul cetateanului.Acum pesedistii sunt in guvern si……..impozitul cum este si cum o sa fie?
  Daca tot accepta cota unica de impozitare(pesedeaua) nu ieste mai bine sa marim si tva-ul si sa platim salarii mai mari la bugetari,demnitari si politicieni?

 26. Sibilla Says:

  @cîrlovacristian,
  Cum bine ştim, neşte bani dosiţi la chimir are tovărăşelul Boc-Poc, moşteniţi de la, hai să vă citez, pesedeaua-peneleaua, că n-au lăsat numai ce se vehiculează, ci şi nişte priovizii, de .. zile negre, că ” stimabila marionetă şi-a însuşit grosul cu destinaţii precis dictate e altă poveste…
  băsea e zăusul ce n-are altceva de lucru decât să-şi vadă de campania electorală în care-a intrat nu de azi ci de ceva timp, FMI e o altă ” pălărie pt mariner, c-a simţit tunete şi ploicele şi-a fost rapid cameleonul, ăsta moare de grija sa, necum de-a poporului sau a efectelor crizei, e clar !
  Subliniez, NU Ion Iliescu a trădat PSD ! NU Ion Iliescu s-a-ndepărtat de social-democraţia autentică, NU Ion Iliescu e răspunzător de trădarea, nemernicia unora !
  Da noi, unde naiba am fost, că sub ochii noştri s-au întâmplat toate şi-am tăcut ?!
  Băsescu minte poporul ! Băsescu manipulează masele, băsescu vrea susţinere din afară căci simte că e …slăbit, vânde şi Bucegii, numai să obţină ce-l arde, iartă-mă, Doamne ! Ce-l doare pe el în chipiu cât ne va costa PE NOI un împrumut făcut … în halul şi pe căile ce le-a ales, el ??Noi plângem după o pâine, fiisa mai trânteşte-o expresie de ” succesuri ” şi cu-asta şi vreo încă două trei siliconări, derect în PE, bebeluşa… ea nu ştie pe ce lume trăieşte, domnişoara Bamboo, da se trezi cu miorlăiala la papa, că vre şi ea europarlamentară, că dacă Lenuş putu atâtea, ea de ce nu ??
  Repet, de ce nu s-au auzit vocile noastre-n anii trecuţi, că trădări, că mai ştiu eu ce, acu ne trezirăm deodată, tăţi analişti, tăţi critici, unde mama dracului am fost şi de ce-am tăcut ? Venim acu cu tragerea la răspundere, aşteptăm de la Ion Iliescu tot pe tavă, noi, o adunătură ce-am consimţit, prin tăcere, neimplicare, etc… în ce calitate ridicăm noi piatra şi lovim când noi nu am pus umărul ? Nu avem vină ? Am fost noi lângă Ion Iliescu ? Da, domnule cîrlova ????
  Ce folos că pedelacheii au tot venit cu cifre, pe bandă rulantă, în fiece lună altele ??? Vă încălzesc cifrele vehiculate şi minciunile-aruncate-n ochii tuturor, de Boc, Băsea…. etc, aveţi certitudinea că pedelacheii au ieşit la înaintare cu cifre corecte ? Că şi acu mint aceşti pedelachei, până şi ultima babă s-a prins, să nu-mi spuneţi că numai dumneavostră nu !
  Mai mare mincinos, manipulator ca Băsescu nu există…. se contrazice-n declaraţii, ne aruncă şi noi, zbang la rumegat… există numai zeci de casete cu declaraţiile sale televizate, când a minţit , că adevăr se pare nu ştie să hăhăiască !
  Oi fi io dură, da-s supărată rău ! Mă consider un cetăţean respectabil al acestei ţări, înşelată şi minţită de Băsescu, şi mă refer la mult trâmbiţata ” luptă anticorupţie ”, iar eu am ajuns să-mi târăsc zilele între corupţi într-un judeţ pe moarte ! Ei bine, pe vremea Guvernării Năstase n-am murit de foame, iar Ion Iliescu n-a lăsar ca mafia să-mi ia pâinea ! Acu, băsea şi oamenii SĂI din teritoriu fac legea, o lege a domniei după bunul plac, fără să dea careva cuiva socoteală !
  Da, anii de domnie băsescieni au demonstrat printre alte multele, că AVERTIZORII, sunt LINŞAŢI !
  Şi vă rog foarte frumos, inteligenţa şi înţelepciunea Domnului Ion Iliescu să nu o mai puneţi la îndoială şi nici în discuţie alături de nume cu care nu ne mândrim… ăia să plătească şi să fie luaţi şi scuturaţi de gulere, lui Ion Iliescu să-i pupăm mâinile că încă se mai implică, dacă noi tot pierdem timpul cu vânarea de vrăjitoare şi batem câmpii, în loc să ne trezim, unim şi să facem bubii ceva !
  Şi să nu-mi mai spuă nimeni că vezi Doamne nu e atribuţia şefului statului să verifice neregulile din teritoriu, el, Băsescu a venit pe ” piaţă ” cu sloganul şi promisiunile ” luptei anticorupţie ”, el să fi vegheat bunul mers al… sau s-au desfinţat cumva DNA, ANI, Curtea de Conturi a României , Corpurile de Control Guvernamentale ? Au astea nu se iau de pretenarii din teritoriu ? Atunci să tacă naibii şi să nu mai mintă Băsescu poporul că el promite, el face, el drege, el desface, el… pe naiba, n-a făcut nimic, a MINŢIT ! Pe ce loc e Caraş-Severinul ca dezvoltare economică ? De ce nici la ora asta nu-şi coboară privirile de zăus din nouri şi spre muritorii de rând din sud-vest ? Pe cine anume a tras el la răspundere măcar pe linie de partid dacă nu altfel, din această zonă ? Minte, minte, minte ! Şi până nu mi se demonstrează contrariul, mie şi milioanelor de români minţiţi , am să spun minte ! Dacă o făcea sau ar face-o, mi-aş cere scuze public şi mi-aş pune cenuşa-n cap, până una alta, am dreptate, şi NU are argumente că nu ne-a minţit ! E şef al statului, ne reprezintă pe toţi, şi tre să vegheze la respectarea Constituţiei şi-a drepturilor noastre, a garantării acestora, nu să se prefacă numai că oa face, noi la ora asta, nu avem drepturi ! Una din zecile de mii de dovezi vii şi grăitoare sunt eu, şi da eu o şi spun, că n-am nimic de ascuns !
  Ce ne tot tâmpeşte cu termopanele lui Năstase, ce ne pasă nouă de asta ? Dar de faptul că ticăloşia, corupţia şi nemernicia sunt legi, că nu avem servici, că nu se verifică averile unor baroni locali ne pasă, el, Băsescu, aude ceva ???
  Chiar aşa, pe cine şi ce Doamne iartă-mă reprezintă Băsescu ?
  Apăi să nu-i fie cu supărare că tot zic de Elencu, am dreptate, e ca şi când ar fi, ziceam numai, vreun uică de-al meu director la UCMR şi hop şi io moţ, miaun că vreau derectoare adjunctă, da io habar n-am ce-i ăla strung şi la ce foloseşte, ca să fiu limpede !
  Să-nţeleg că ” lupta anticorupţie ” pentru nenea Băsescu e de fapt rezbelul lui personal cu Adrian Năstase, care-i cam dă lecţii inclusiv de gramatică, să nu amintesc şi de altele… Să-l anunţe careva în acest caz, că prin Caraş-Severin, Sibilla, e unul din puţinii românii ce luptă, la ora aceasta fără servici, şi tot o face, şi să-mi dea dumnealui salariu, că nu e treaba mea, are instituţii să o facă şi NU o fac ! Şi vreau şi primă, măcar eu merit, fără falsă modestie, dacă tot m-a supărat până-n rărunchi !
  Domnule, Cîrlova, şi pe vremea Domnului Iliescu, tot aşa incisivă şi luptătoare eram, dar naiba ştie de ce nu am fost nici măcar o zi în situaţia în care sunt ACUM şi-aveţi cuvântul meu de onoare că n-am fost nici o oră membră PSD, dar am fost respectată ca om, ACUM, sunt tratată mai rău decât un animal, de către repet, oamenii lui Băsescu, nu ai PSD şi să nu săriţi, că eu chiar n-am iertat vreunul din trădătorii , cameleonii ce-au pus ghearele pe partid şi l-au sfârtecat.
  Dar, pentru că respect, principii, valori, oameni, cred în social-democraţia autentică, m-am decis, mă fac membră PSD, ca să fie şi din cei ca mine , măcar de veghe ;)
  Sibilla
  P.S. Imbecilii la care faceţi referire s-au proţăpit pe scaune şi funcţii la conducere şi datorită unor cretini ca noi care, iar şi iar zic, n-am fost lângă Ion Iliescu, noi vegetam şi … ?
  P.S.II Să o anunşe careva pe doamna Udrea că are de lucru şi pe-aci, Cheile Nerei, Klisura Dunării, Semenic…. păcat de peisajele mirifice din Caraş, mare păcat, au ajuns bălării, terenuri cumpărate şi concesionate, clădirile în paragină…. şi e încî mană cerească bogăţia asta, turismul fiind singurul ce mai poate salva judeţul ! Poate-şi face timp în agenda-i încîrcată…. Sau, aşteaptă mai întâi asfaltarea drumurilor, că de neşte ani buni se tot asfaltează… ?

 27. Sibilla Says:

  Cu tot respectul, am un comentariu la spam. Rog să fie ” recuperat ”. Mulţumesc frumos.
  Sibilla

 28. a1a1a2 Says:

  Am citit in ziarele de azi despre o decizie a dlui. Geoana, care confirma pentru a n-a oara directia politica aleatoare sau incerta a PSD, (nu stiu care adjectiv e mai definitoriu): l-a luat pe Cosmin Gusa pe post de consilier. “Licheaua” are la activ dupa plecarea sa din partid nenumarate atacuri, unele de-a dreptul josnice, la adresa PSD si a Dumneavoastra, dle. Presedinte Iliescu. A promis zilele trecute ca iese din politica si n-am vazut pe nimeni sa-l regrete.
  Dupa ce asa zisul “grup de la Cluj” a distrus PSD-ul in zona Transilvaniei, e adus pe post de strateg acest individ dubios, Cosmin Gusa, cel care pretinde ca si-a vindut, la o asa-zisa licitatie, cu vreo 50.000 de euro propria bicicleta, (cine i-o fi dat atitia bani), ca sa-si poata face campanie electorala la primaria Bucurestilor. Daca s-ar lua in considerare doar “succesurile” politice ale numitului si ar trebui ca PSD sa se fereasca de el ca dracu’n tamiie, necum sa fie luat in brate de insusi presedintele PSD. M-ar interesa opinia Dumneavoastra, dle. Iliescu, pe acest subiect. Va multumesc.

 29. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu

  O sa credeti ca sunt misogin-este posibil sa fie si adevarat-dar cum a ajuns o fufa care mai deunazi mergea in bikini sa-si etaleze ……splendorile ,sa faca regulile in biroul permanet?Este posibil asa ceva?O panarama in adevaratul sens, sa vina si sa spuna nu doreste sa stea linga o persoana anume-in acest caz nastase adrian,cu functie de vicepresedinte-deoarece ramine cum?
  Poate ca aceasta personulitate a lucrat intr-un domeniu mai diferit,probabil la indreptat de castraveti si decorticat banane si atunci este posibil sa aiba o scuza dar …..sa ramina pe “specialitatea” ei ca este mai bine pentru noi toti.

  Dv cum comentati ?
  Chestiuni de genul acesta nu trebuiesc trecute cu vederea.

 30. Ovidiu Says:

  Vezi aici ce zice presa internationala despre Elena Basescu

  http://stirea.wordpress.com/2009/03/12/elena-basescu-her-grammar/

 31. radualexandrupsd3 Says:

  Preocuparile cetatenilor romani pe timp de criza economica majora sunt diverse si teribil de bine distribuite in functie de disponibilitatea fiecaruia.
  Economia se contracta intr-un ritm alert , firmele dau faliment una dupa alta , somajul creste alarmant , emigrantii se intorc in tara fara bani si fara perspective , fiecare familie se confrunta cu spectrul saraciei imediate iar in acest context a da vina pe muncitori sau pe intelectuali pentru diverse stari de fapt mi se pare un lux ideologic .
  Ma asteptam ca disputa legata de aceasta criza sa fie mult mai pragmatica . Multi romani au ajuns in pragul saraciei si sunt in asteptarea unui mesaj de la acei formatori de opinie in care cred si care si-au pastrat credibilitatea .
  Incurajarile si mesajele din anii 90, ani de puternica criza economica , transmise de Presedentie au fost pentru multi un reper si un sprijin pe vremuri grele .
  Si atunci intreprinderile se inchideau , investitiile erau blocate , iar preturile alimentelor si al utilitatilor directe cresteau alarmant . Numarul celor cu traiul la limita saraciei era si atunci ca si acum in crestere .
  Ceea ce asteapta cu adevarat membrii de partid si nu numai ei este un mesaj direct legat de masurile de protectie sociala .
  Cei mai afectati vor fi pensionarii si cei disponibilizati .
  In primul rand aceste doua categorii sociale asteapta un mesaj si un sprijin .

 32. stef36 Says:

  Domnule Presedinte, citesc cu uimire si mirare, cit de aspre sunt unele referiri la adresa DV.,aceste afirmatii gratuite, care nu au nimic comun cu omul deosebit, onest care este si a fost Ion Iliescu, cred ca vor sa fie analize de oameni inteligenti, intelectuali poate, Fie nu cunosc adevarul
  fie vor sa ajute personajul ,, conducatorului iubit “” (D-nul Base, ) sa mai
  adune ceva voturi viitoare, fiind in cadere libera prin aberatiile sale! nu cred ca acest popor mai poate fi pacalit!
  Este clar ca se fac f. multe greseli in rindul membrilor PSD, sau asociat cu raul cel mai rau, puteau gasi o alianta cu PNL-ul si poate nu eram din nou pacaliti de cei din PD-l care nu cunosc onestitatea in vorbele lor!
  Doresc copiii nostrii sa nu cunoasca greul pentru care noi astazi suferim
  in primul rind fiind condamnati ca am tacut 50 de ani de comunism !
  apoi, pentru faptul ca in 1989 nu am fost toti alaturi de DV.,stefi.
  Puteam sa va ajutam mai mult, sa nu lasam sa distruga totul , sa fure tot ce se putea fura, iar astazi sa ne dea lectii de buna purtare !
  Va dorim sanatate, multa sanatate! stefi,

 33. cirlovacristian Says:

  @sibilla

  cu parere de rau va comunic ca fostul presedinte dl Ion Iliescu a primit votul meu de fiecare data-pentru functia de presedinte.Acest vot a fost si este “investitia” mea pentru viitor.Am presupus ca o sa schimbe “ceva” in bine.Ulterior am observat ca …….s-a dat “batut”.Eu stiu si sunt constient asupra urmatorului fapt: daca intru in lupta am doua sanse :ori…. imi cinta prohodul si clopotele ori ies ….victorios.
  In cazul de fata am impresia ca domnul Ion Iliescu,pe care de altfel il stimez-cu toate ca nu are nevoie de aprecierile mele-am impresia ca a jucat o carte nu tocmai favorabila cetatenilor.Domia sa a crezut ca are asi in mina dar cind colo ….jokeri.Ma insel?
  In alta ordine de idei,ca tot a venit vorba:eu am luat-o pe circa(fizic) datorita faptului ca l-am “sustinut” pe dl Ion Iliescu si chestia aceasta s-a intimplat de doua ori.Nu am nevoie,nu ma astept si nici nu cer ca domnia sa “plateasca” cu aceiasi moneda pentru mine.Dar niciodata nu l-am auzit pe dl Ion Iliescu si sa vina sa-si ceara scuze cetatenilor acestei tari pentru “eventualele” greseli pe care domnia sa le-a “comis”,in schimb a cerut scuze poporului evreu in numele cetatenilor Romaniei pentru crimele pe care nu generatiile actuale le-au savirsit.Apropo evreii care si-au vindut fascistilor compatriotii si neamul si-or fi cerut scuze?
  Sa revenim la problemele noastre:
  deci,cind cineva “alege” si sustine sau pune pe altcineva intr-o functie sau post,este responsabil 100% si pentru el si pentru cel pe care-l pune.
  Adica daca iti asumi acest rol inseamna ca o sa raspunzi si pentru nesabuinta.Nu este un principiu echitabil?In plus nu a fost obligat si nici determinat sa “ocupe” fotoliul de la palatul Cotroceni.Sunt convins ca domnia sa cunoaste foarte bine aceste “aspecte” si ce implicatii au.
  Cam asa privesc eu implicarea/vina domnului Ion Iliescu.
  Daca ar fi sa fim cinstiti si onesti 100% cea mai simpla paralela ar fi ca
  toata constructia unei natiuni/tari este realizata pe baza unui piramidal.
  In Romania,inca de pe vremea lui draga stolo la aceasta constructie a inceput sa-i lipseasca cite “ceva”.Apogeul s-a atins in era nastase.Acum de fapt este o linie continua dar in timp este posibil sa fie si o scadere ca daca nu ………..faptele vor vorbi de la sine.

  Va multumesc

 34. cirlovacristian Says:

  @sibilla
  si bineinteles pentru toti cei interesati

  Exercitiul si repetitia este “mama” invataturii.
  De educatie avem nevoie indiferent de forma de organizare.

  Daca cineva-indiferent de persoana- doreste sa educe si sa-l faca cit de cit responsabil pe cetatean atunci TREBUIE SA INCEAPA CU INCEPUTUL.
  Adica:
  Votul trebuie sa fie obligatoriu si fara “scutiri” si exceptionalitate indiferent de orice.

  Va intreb si totodata il intreb si pe dl Ion Iliescu :
  De ce s-a ales o combinatie intre “modelu’ frantujilor si restul”?

  Probabil ca acum dupa 20 ani ar fi putut,printr-o revizuire a constitutiei, sa fie scoasa aceasta obligativitate.

  Chiar s-a dorit sa se inceapa un nou mod de trai sau mai exact nu si-au dorit sa-si piarda privilegiile?

  Chiar astept raspunsurile.
  va multumesc

 35. geomarz Says:

  Salutare Emigrantule….
  N-am mai intrat de multă vreme pe aici.
  Văd mare zrvă mare…
  Părerea mea despre anii de dinainte de ’89.
  Sunt de aceeaşi părere. Era mult mai multă stabilitate.
  La sfîrşitul perioadei de formare, oricinr avea un loc de muncă. Cum, ne-cum, îl avea. La Gherla, la Cucueţi, se ducea şi avea un venit, o bază de unde să plece. Îl ţineau curelele, se zbătea şi pleca, nu, nu.
  Erau locuri de muncă. Se vedea rezultatul muncii concrete…
  Acum… Pauză totală.
  S-au creat toate premizele ca, generaţia copiilor noştri să nu fie altceva decît servitori în ţara lor şi aiurea. România a fost jefuită cu bună ştiinţă de tot ce avea valoros. Iar acum se ma negociază o îndatorare de 2 000 E pe cap de locuitor…
  S-auzim de bine,
  Geomarz.

 36. Cum citesc « Mihnea Georgescu Says:

  […] spun alţii, mai vrednici decât mine şi de la care am ce învăţa, cum ar fi Adrian Năstase sau Ion Iliescu, însoţită de privilegiul de a comenta în timp […]

 37. Ciprian Bojan Says:

  D-le Iliescu, şi stimaţi blogeri care comentaţi pe acest blog. Întotdeauna am considerat faptul că regimul comunist a fost o aplicare greşită a doctrinei marxiste, deoarece comunismul nu a reuşit niciodată să facă o distincţie clară în privinţa priorităţilor societăţii căreia i se adresa. Scara valorilor, atât de clamată astăzi de diverse personalităţi ale societăţii româneşti sau din străinătate, nu a fost NICIODATĂ respectată de vreun regim politic.
  A spune faptul că în regimul comnist era mai bine e o MARE MINCIUNĂ! Şi dacă nu mă credţi pe mine, întrebaţi-i pe cei care au trăit acea perioadă, şi mai ales pe cei care au avut de suferit, fie în închisori fie chiar ca membri ai PCR, cu funcţii publice. Necunoaşterea acelei perioade poate fi o scuză, dar “idolatrizarea” ei este o gravă eroare.
  Cu respect: Un pui de comunist(asta ca să mă desconspir)

 38. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu
  1.Poate ca am fost cam “dur” cu acel comentariu(coment-urile mele par ca fiind anarho-socialisto-capitaliste)
  2.Sa mai lasam aceasta exclusivitate pentru domnii @emigrantul,Preoteasa,Miculescu,etc…… si sa trecem la “chestiuni” mai importante,adica Europa si actualul context(cu bune si rele)-parerea mea.
  Spre exemplu:
  1.daca tot s-a “cazut” de acord sa se imprumute statul pentru “privati” sa vedem si ce model ar fi mai viabil pentru Romania(o idee ar fi cea inaintata de dv,adica modelul suedez).
  2.sau cum vrea actualul presedinte sa transforme Romania din republica parlamentara intr-o republica constitutionala
  3.consolidarea democratiei in Romania-scopul fiind ca in doi/trei ani trebuie sa corespundem cerintelor/exigentelor UE.Pentru aceasta,partidele politice(si politicienii) ar trebui sa-si schimbe atitudinile fata de cetateni.
  ……………………………………………
  Va multumesc

 39. emigrantul Says:

  Citate:
  “regimul comunist a fost o aplicare greşită a doctrinei marxiste”
  CUM ADICA? EXPLICA-TE!

  “comunismul nu a reuşit niciodată să facă o distincţie clară în privinţa priorităţilor societăţii căreia i se adresa.”
  FRAZA PRETENTIOASA LIPSITA DE CONTINUT. NU SPUNE NIMIC.

  “A spune faptul că în regimul comnist era mai bine e o MARE MINCIUNĂ!”
  JUSTIFICAREA LIPSESTE.

  “Şi dacă nu mă credţi pe mine, întrebaţi-i pe cei care au trăit acea perioadă, şi mai ales pe cei care au avut de suferit, fie în închisori fie chiar ca membri ai PCR, cu funcţii publice.”
  ACUM INTELEG. TU JUDECI SISTEMUL COMUNIST DIN PERSPECTIVA DETINUTILOR POLITICI SAU A CELOR INDEPARTATI DIN CONDUCEREA PCR, ADICA DIN PUNCTUL DE VEDERE AL UNEI MINUSCULE MINORITATI.

 40. emigrantul Says:

  Citat Geomarz:
  “S-au creat toate premizele ca, generaţia … să nu fie altceva decît servitori în ţara lor şi aiurea.”

  Asa este. Aveti perfecta dreptate.

 41. geomarz Says:

  Cine mă poate lămuri ?
  Pînă în ’89 era rău, pentru că statul NU lăsa să se desfăşoare liber forţele economice de piaţă… Adică, acolo unde se considera, economia, recte intreprinderile, (dar şi altele) erau subvenţionate de stat…
  În România, de statul român, evident…
  Acu’, i se cere statului român, să-i subvenţioneze pe fraţuji (Reanult) şi americani (Opel) în timp ce domniile lor, pe vremea cînd aveau profit, l-au luat rapid şi l-au dus la mama dracului (recte, dracul în praznic, pe unde o fi aia).
  Staul român acutal CREŞTE impozitele tot pentru amărăşteni, ăia vreo 3-4 milioane de activi cu slarii şi unor nimicuri de firme care nu au dat, încă, faliment… Şi ce, mama mă’si vrea să facă cu banii mei ?
  Auizi, să-i dea la nişte boi de peste hotare….
  Părerea mea ! Dacă tot am ajuns să strîng cureaua, eu prefer să o strîng pentru ai mei, nu pentru alţii…
  Se aude,
  cirlovacristian,
  Ciprian Bojan şi
  restul lumii bune !!!!????

 42. cirlovacristian Says:

  Dle @geomarz

  Va rog sa-mi scuzati “grosolania” dar nu inteleg ce sa se auda?
  Adica:este o atentionare sau …..o provocare?
  Va rog sa “detaliati” partea cu “se aude”

  Va multumesc

 43. Ciprian Bojan Says:

  @emigrantul:
  1.Stalin si epoca sa au insemnat 20.000.000 de morti PE TIMP DE PACE. La cifra asta mai adauga 22.000.000 de morti in timpul celui de-al II-lea razboi mondial numai din randul populatiei sovietice. In Romania am aflat ca au fost in jur de 6.000 de persoane intre care si savanti, scriitori, medici, profesori, etc.
  2. Industrializarea din TOATE STATELE COMUNISTE, nu a fost niciodata bazata pe resurse, ci mai degraba pe planuri “de impliniri marete” in care populatiei ii revenea doar rolul de executant. Blocurile de beton inaltate peste tot nu au oferit conditii minime de viata normala pentru clasa muncitoare.
  3. Lipsa de alimente, curent electric, incalcarea drepturilior si libertatilor fundamentale ale omului. In schimb, s-au in “exportat cu succes” din Romania mii de persoane de origine germana si evreiasca, pe bani, care erau utilizati de potntatii vremii la niste “mici” afaceri personale
  4. Nu din perspectiva asta se judeca, ci din aceea UMANA, daca UMANITATEA INSEAMNA CEVA PENTRU dvs. DE SUFERIT AU SUFERIT TOTI LOCUITORII ACESTEI TARI!!! CAPIALISMUL este la randul sau un “sistem” nedrept, dar a putut genera in anumite regiuni o dezvoltare complexa, bazata pe resurse, munca si pe drepturi si libertati.

  @geomarz. Si preferi ca muncitorii de la Dacia, sau de la alte firme private sa ramana fara locuri de munca? N-am laudat niciodata actualul sau fostele guverne fiindca nu mi-au dat motive. Singura problema pe care o am este amatorismul si lipsa de strategii pe termen mediu si lung a oricarui guvern cocotat pe un piedestal subred. Singura consolare care imi ramane, e ca atunci cand cad ii DOARE!!! Si eu ma bucur nespus de caderea lor.

 44. geomarz Says:

  Pentru muncitorii de la Dacia şi Opel să platesc eu 2 000 euro ?
  Unde eraţi cînd muncitorii de la Semănătoarea (6 000), Danubiana (3-4 000), IMGB (10-15 000), Aversa, Mecanică fina, Avioane, Tractorul, Rulmentul, Autobuze Roman, Matrial ruulant pentru CFR, Laromet şi… au rîmas fără locuri de muncă ?
  De ce mama mă-si s-au dus profesorii şi licenţiaţii români să culeagă căpşuni în Spania şi doctorii să facă pe asistenţii în Italia şi unde şi-a înţărcat dracu’ copiii ?
  Iar dacă, tembelii la care mă refeream NU au lăsat NIMIC din profit în Ţară, eu de ce să stîng cureau să le mai dau la Renault şi Opel 8000 euro (familia mea are 4 persoane)? Luna asta am luat, deja, cu 25% mai puţin decît lunile trecute şi am muncit mai mult….
  La mine-n sat au fost adunate TOATE pămînturile de nişte străini. Din 5 în 5 ani pămînturile cu pricina îşi schimbă proprietarul. Ca să nu se plătească taxă la stat. Aşa a fos făcută legea de nişte imbecili. Nici una dintre ţarile lumii nu-şi vinde terenul arabil străinilor. Numai deştepţii de români.
  Dar, e bine….

 45. geomarz Says:

  ***cirlovacristian
  “Se aude” se referă la capacitatea sistemului auditiv de a percepe semnalele auditive şi ale transmite către cortex pentru integrare ăn sistemul informaţional deţinut…
  Corect, aici, trebuia scris, “se vede”…. A fost o licenţă poetică, mă scuzaţi….

 46. istoricu Says:

  pt domnul Emigrantu! Nu-l putem acuza pe Dej ca l-a ucis pe Patrascanu fara a studia putin ceea ce se petrece in Uniunea Sovietica. Hrusciov cauta o destalinizare atat a tarii sale cat si a statelor satelite astfel Dej s-a vazut nevoit de a-l elimina pe acesta ca sa nu pice el (in acest sens poti citi de Florin Constantiniu O istorie sincera a poporului roman). Patrascanu cazuze de mult, in 1948 in contextul “luptei” dintre Stalin si Tito in care acesta din urma s-a desprins de linia stalinizarii impusa de Stalin initiind comunismul national! Nu-i putem considera pe comunisti ca fiind antii intelectuali atunci cum Doamna era doctor academician bla, bla? dar nici pro! mai prost este ca Romania din ’38 incoace (cu exceptia 1990-2008) nu cunoaste altceva decat dictatura fie cea regala, cea antonesciana comunista, apoi cea Basesciana.
  Dle Presedinte Iliescu nu pot sa nu fiu de acord cu dumneavoastra cand ati afirmat ca s-a dus vremea in care statul nu se amesteca in economie, in zilele noastre de criza asa este, ca vrem sa mai credem sau nu in liberalism asa este! Domnule Presedinte mai am o problema de ordin interior! Sunt membru P.S.D. din 2003 am muncit pentru ei, am facut cateva campanii, pot spune ca am suferit din cauza asta “esti membru la hotii aia” iar eu raspundeam lasati-ma, voi cu basescu vostru asta-i mai rau decat Carol al II-lea (ulterior aceleasi persoane mi-au dat dreptate!), am votat in toamna CLAR antimarinar, si cand colo ce sa vezi cei cu care am votat pe la spate fac alianta cu acesta! Pot eu oare sa-i mai votez la viitoare alegeri si sunt convins ca eu nu sunt singurul!

 47. cirlovacristian Says:

  @geomarz

  Dle/dna poate nu am capacitatea dv(nu am creier) de a intelege si nici nivelul dv de pregatire dar nu am inteles sensul pentru:
  “Se aude,
  cirlovacristian,
  Ciprian Bojan şi
  restul lumii bune !!!!????”
  Concret:ce sa aud?

  In eventualitatea in care mai aveti timp liber poate o sa-mi explicati ceea ce ati dorit sa spuneti/scrieti.
  Imi pare rau ca nu am inteles sau probabil ca dv sunteti un geniu de neinteles dar in orice caz va rog sa explicati mult mai clar si mai simplu ideea dv,cine stie poate ca asa o sa “percutez”.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: