NOI COMENTARII (2)

5.- Sunt semnificative, in acest context, aprecierile unui vechi prieten al Romaniei, Jules Michelet, care scria, dupa infrangerea Revolutiei de la 1848, cu privire la soarta natiunilor din Europa Occidentala :

Popoare din Occident care, timp indelungat, aflate departe de barbarie – ati cultivat artele pacii – pastrati permanent amintiri de recunostinta pentru natiunile orientale care, plasate la frontierele Europei, v-au acoperit si ferit de invaziile tatarilor, de armatele turcilor si ale rusilor ; nu uitati ceea ce datorati Ungariei, Poloniei si nefericitei Romanii”…”Romania, de la Traian pana la noi si-a ramas fidela, ancorata in geniul sau primitiv. Popor nascut pentru a suferi, natura l-a dotat cu doua lucruri care l-au ajutat ca sa reziste : rabdarea si elasticitatea. Intotdeauna aplecat, el intotdeauna s-a ridicat. Nu-l comparati cu monumentele romane, cu caile eterne care strabat teritoriul. E mai degraba vorba de rezistenta, de rezistenta puternica si supla a digurilor de fascine, in care oceanul se sparge; el ar fi zdrobit diguri de granit “.

Aceste cuvinte ale lui Jules Michelet se refereau la Romania anului 1848, in care Revolutia a izbucnit la Bucuresti, pe 23 iunie, atunci cand la Paris ea fusese reprimata in sange. Dar, aprecierile sale vorbesc despre decalajul istoric in care s-a gasit dintotdeauna tara noastra, ca si celelalte state din aceasta zona a Europei, fata de Occident, decalaj care s-a adancit in timp si care si astazi, in conditiile procesului de integrare europeana, constituie un factor defavorabil noua in efortul necesar de modernizare si de apropiere de tarile dezvoltate.

Parte componenta a acestor ramaneri in urma sunt si diferentele in conditiile de viata, de educatie, cultura si civilizatie, ca si in mentalitatile si comportamentul oamenilor.

De la aceste realitati trebuie sa pornim in toate estimarile si proiectele noastre de viitor.

6.- Cu toata consideratia pe care o acordam cu totii unor oameni de valoare din trecut (mentionati de stefanmoromete) nu trebuie sa subestimam numeroase alte personalitati din diferite domenii ale creatiei intelectuale, inclusiv din perioada ultimilor 60 de ani. Ar fi nedrept !

Victor are dreptate cand spune ca “oameni de calitate au existat in toate vremurile”.

Sunt de acord ca ne aflam intr-o perioada dificila, din acest punct de vedere, cand sistemul de invatamant si cercetare stiintifica sunt in suferinta. Una din directiile strategice pentru perioada viitoare, componenta obligatorie pentru reducerea decalajelor si apropierea de tarile dezvoltate, trebuie sa fie tocmai modernizarea si ridicarea nivelului invatamantului romanesc de la cel primar pana la cel universitar si relansarea cercetarii stiintifice si a creativitatii, punand in valoare factorul cel mai important – potentialul uman al tarii.

7.- Problema ridicata de Ovidiu privind “sfarsitul capitalismului”, nu este lipsita de sens. Tot mai multi analisti seriosi – economisti si sociologi din Statele Unite si Europa, vorbesc despre faptul ca actuala criza nu este una obisnuita, ciclica, a economiei capitaliste si ca ea reprezinta o criza profunda, de sistem, care marcheaza pe deoparte incheierea unui ciclu istoric – al economiei capitaliste, inceputa cu 500 de ani in urma prin aparitia capitalului camataresc, apoi a celui comercial, dezvoltat sub forma capitalului industrial, care a propulsat civilizatia tehnologica, industriala si in fine amplificat prin forta capitalului financiar de astazi. Pe de alta parte, ei considera ca aceasta criza va duce in mod obligatoriu la modificari de esenta a sistemului, ducand la promovarea unor structuri specifice unei faze post-capitaliste de dezvoltare.

Se poate constata ca finalul secolului XX si inceputul secolului XXI a infirmat si eliminat doua tendinte extreme :

a.- falimentul sistemului socialismului de stat, care a ignorat piata, incercand sa o substituie prin preluarea de catre stat a reglarii fenomenelor economice – ceea ce s-a dovedit o mare eroare, cauza esentiala a falimentului acestui sistem.

Piata nu s-a nascut odata cu capitalismul si nu se identifica cu acesta. Ea a aparut la inceputurile civilizatiei, odata cu aparitia primei diviziuni a muncii – aparitia agriculturii. Capitalismul nu a facut decat sa extinda relatiile de piata la scara intregii societati si sa cupleze intreaga economie mondiala la acest proces care in zilele noastre, prin extinderea globalizarii, duce la integrarea tuturor economiilor nationale si regionale intr-o piata mondiala unica. Deci, este de asteptat ca relatiile de piata sa stea si in viitor la baza relatiilor economice, intr-o faza post-capitalista a dezvoltarii acestora.

b.- actuala criza evidentiaza falimentul altei extreme – fetisul pietei si eliminarea statului din economie. Din nou, ca si pe vremea lui Roosvelt, dupa marea criza economica din anii 1929-1933, s-a apelat la stat pentru a scoate economia din criza.

Deci, adevarul este undeva la mijloc, iar teoria si practica economica trebuie sa evidentieze caile de imbinare a rolului pietii cu a unor factori de corectare a efectelor negative ale acesteia (indeosebi in ce priveste polarizarea sociala, marile discrepante dintre state, dintre bogati si saraci).

In conditiile extinderii relatiilor democratice la scara nationala si mondiala, oamenii nu mai pot accepta un sistem care sa se sprijine pe mari discrepante sociale.

In plus, omenirea se afla in fata unor noi provocari, legate de marile conflicte dintre societate si natura – generate, pe deoparte, de o proasta gestionare a resurselor naturale, de risipa acestor resurse (chiar relatiile de piata au stimulat risipa ) ca si, pe de alta parte “efectele secundare”, de ordin calitativ – prin poluarea factorilor de mediu si agravarea unor fenomene la scara planetara – incalzirea globala si schimbarile climatice.

Toate acestea reclama schimbari structurale in ce priveste functionarea societatii, relatiile sociale, relatiile internationale, care sa asigure, pe deoparte, o democratie reala, benefica tuturor si eliminarii marilor discrepante din lumea de azi, la scara nationala si internationala si pe de alta parte, o mai buna gestionare a Planetei si a resurselor sale, care trebuie privite ca un patrimoniu comun al tuturor oamenilor care traiesc pe Planeta noastra.

8.- Apreciez cele sugerate de cei mai multi Maria Barbu, disica, ancaf, Gabriela Savitsky, Ovidiu, ionborgo42, krudus, curent01, dan musetoiu, ioanastefan, anca, Sibilla, Mihnea Georgescu, Victor, privind rautatile unor comentarii si “calitatea” autorilor lor. Eu, de regula, ii ignor. Uneori, insa, se impun unele raspunsuri pentru limpezirea unor lucruri, nu pentru lamurirea autorilor, ci a oamenilor de buna credinta.

Eu va multumesc tuturor pentru aprecieri si interventii.

Advertisements

45 Responses to “NOI COMENTARII (2)”

 1. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,
  articol perfect, ma refer la criza financiara.
  Va felicit.

 2. emigrantul Says:

  Comentariile legate de criza, facute dupa declansarea acesteia, au valoare redusa

  Eu nu l-am auzit pe Ion Iliescu vorbind despre o eventuala criza (financiara) de proportii, inaintea lui Septembrie 2008, luna in care s-a anuntat existenta unei mari crize mondiale.

  Exasperat de cresterea nebuneasca a preturilor apartamentelor din Romania, vazind ca ceva este in neregula, si la mijloc nu poate fi decit o escrocherie, am citit cu interes opinii scrise de cititori, pe la articolele de ziar, in care lumea era indemnata, intr-o maniera nesimtit de obraznica, sa cumpere cit mai repede o locuinta deoarece preturile vor creste. La un moment dat, am vazut un comentariu unde cineva spunea ca va fi o mare criza, dind niste argumente tehnice pe care nu le-am inteles pe deplin. Totusi, pe 1 August 2008, m-am hotarit sa lansez, pe situl meu, (http://www.geocities.com/sondajeopinie), urmatorul sondaj:

  Va fi sau nu o mare criza economica?

  Credeti ca suntem in pragul unei crize economice majore asemanatoare celei din perioada 1929-1933?

  Categoric DA – 27.03 %
  Foarte probabil DA – 16.22 %
  Posibil dar improbabil – 35.14 %
  Categoric NU – 16.22 %
  Alte raspunsuri – 5.41 %
  Numar voturi: 37

  Pina pe 22 Aug. 2008 se strinsesera 37 voturi iar rezultatele aratau ca mai sus.

  Chestionarul este inca activ astazi, 22. Feb. 2009, procentajele sale aratind astfel:

  Categoric DA – 26.42 %
  Foarte probabil DA – 30.12 %
  Posibil dar improbabil – 27.65 %
  Categoric NU – 11.85 %
  Alte raspunsuri – 3.95 %
  Numar voturi: 405

  Sursa: http://sondaje.php0h.com/criza.php

 3. Mihnea Georgescu Says:

  Mulţumesc pentru răspunsuri şi pentru aprecieri.

 4. Ovidiu Says:

  Procesul şi condamnarea lui Ceauşescu.

  1. Ion Iliescu: “într-un cadru restrâns, am acceptat ca să se constituie Curtea respectivă.”

  2. Ion Iliescu: “Eu am spus şi în carte, personal am avut poate cele mai mari ezitări în adoptarea acestei hotărâri.”
  ————————————————————–
  Stimate presedinte Ion Iliescu,

  Cine din cadrul restrans v-a impiedicat, Voican Voiculescu ?

 5. stefanmoromete Says:

  Domnule Iliescu,

  Cu siguranta am pierdut enorm ca natiune si cultura, cel putin 1000 (una mie) de ani!!, energiile fiind folosite pentru supravietuire si nimic altceva. Insa de la 1848 pana la 1947 am avut aproape 100 de ani in care de la niste principate obscure la periferia Europei am devenit un regat cu dezvoltare rapida, cu o constitutie moderna, poate prea moderna la inceputul acestui regat. Libertatile constitutionale erau mai multe decat nea Nita sau Popescu erau capabili sa duca. In 100 de ani s’au recuperat cateva sute de ani bune.

  O natiune de tarani in opinci a dat pe Aurel Vlaicu. Brancusi a mers pe jos pana la Paris pentru a se inregistra in atelierul lui Auguste Rodin.

  Nu ne putem uita decat cu umilinta la astfel de exemple, Vointa lor de a face ceva si reperele lor morale la inceputul secolului trecut sunt cu mult peste tot ce vedem in jurul nostru si probabil peste tot ce vom vedea in timpul vietii noastre.

  Nu neg ca am avut oameni cu ‘potential’ in perioada comunista. Insa potentialul lor nu a ajuns niciodata la apogeu ci s-a oprit undeva si a murit. Cum sa fii motivat cand aveam un Academician Doctor Inginer Elena Ceausescu, care coducea stiinta si cercetarea? Numai auzind-o vorbind ne treceau frisoanele (pe cei care erau capabili de a avea frisoane).

  Am pierdut 50 de ani de dezvoltare reala si apoi inca 20 de ani au trecut din 1989 (termenul profetului S. Brucan) si se pare ca tot mai avem de recuperat mental si moral ca natiune.

  Sunt doar doua cai posibile:

  1. Lasam procesul natural de selectie si avem parte de o perioada de barbarie intelectuala prelungita, cca 30-70 de ani pana cand natural niste valori apar si se formeaza o noua elita.

  2. Se fac niste actiuni concertate astfel incat:

  a) cercetarea in Romania sa fie concentrata si clar orientata ( nu productii record de otel si carbune pe cap de locuitor)
  b) statutul de profesor universitar sa redevina un statut de prestigiu
  – impact real in educatie
  – rezultate
  c) incurajarea Agresiva a promovarii si motivarii valorilor
  d) politica de stat de discriminare Pozitiva a tuturor celor ce dau dovada de capacitati creatoare reale (patente internationale, premii internationale castigate, succese masurabile etc
  e) Investitie in cercetare si acordarea de fonduri pe baza de concurs, cu juriu format exclusiv din specialisti (majoritar straini sa asigure impartialitatea). Da sa-i platim sa fie impartiali si sa-i platim sa evalueze corect cine merita finantare din banul contribuabilului roman.

  Modelul poate fi importat din SUA si Irlanda care au investit cu succes intr-o cercetare competitiva.

  Aveti un cuvant de spus in politica si puteti influenta anumite directii. Timpul inca mai are rabdare.

 6. emigrantul Says:

  Ce sens or avea distorsionarile realitatii promovate de acest Stefan Moromete?

  Citat stefanmoromete:
  O natiune de tarani in opinci a dat pe Aurel Vlaicu. Brancusi a mers pe jos pana la Paris pentru a se inregistra in atelierul lui Auguste Rodin.

  Care este adevarul:
  “În 1903, Brancusi primeşte prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care va fi instalat la Spitalul Militar din Bucureşti şi reprezintă singurul monument public al lui Brâncuşi din Bucureşti. Pleacă în 1904 la studii la München, dar după şase luni o porneşte pe jos prin Bavaria, Elveţia până la Langres, în Franţa, de unde ia trenul până la Paris. În 1905 reuşeşte la concursul de admitere la prestigioasa École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, unde lucrează în atelierul lui Antonin Mercié până în 1906 când, atingând limita de vârstă, părăseşte şcoala. Refuză să lucreze ca practician în atelierul lui Auguste Rodin, rostind cuvintele devenite celebre, “Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” (La umbra marilor copaci nu creşte nimic).”
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Br%C3%A2ncu%C5%9Fi

 7. anca Says:

  aveti dreptate, unei minciunisau unei deformari, voite sau nu, a advarului, trebuie sa li se dea un raspuns, clar, concis, si uneori rapid, pentru ca generatiile (mai) tinere sunt influentate de ce aud repetat cu obstinatie in jurul lor – din pacate, aceste neadevaruri, minciuni sau deteriorari intentionate ale istoriei sunt reluate cu o insistenta …”profesionista” as spune, si mai ales mentinute in circulatie, la intervale regulate, date de diversele ceremonii, comemorari in special, sau legate de anumite evenimente importante- cunoscute sau mai putin cunoscute sau tocmai ce trebuie sa fie putin cunoscute si deci “acoperite” mediatic de dezbateri si discutii inutile si cu siguranta nimanui folositoare…

  cred ca tot aici se incriu si incercarile de teme de dezbatere legate de modificarea Constitutiei sau, mai nou, de autonomia tinutului secuiesc!

  exista o teorie interesanta care spune, in esenta (sa ma ierte cei din domeniu pentru minimizarea -ca lungime a explicatiei- a acestei teorii) ca “existi in masura in care eu te recunosc ca existi” – si care se poate aplica foarte bine in ultimul caz mentionat – atat timp cat nu sunt recunoscuti ca entitate de sine statatoare, sau ca “actori” importanti/semnificativi/interesanti/de influenta/etc al scenei politice/administrative/sau cum vreti sa ii spuneti locale, unele personaje nu ar exista – la propriu – pentru …95% din populatia tarii!
  Bagati in seama, ba chiar “pusi la colt” prin declaratii nationaliste, care “ung pe suflet” populatia romaneasca – “vezi mai, cum le-a zis-o? asta, adevarat roman!” – dar, din pacate, numai pentru moment si fara ca acesta – momentul! – sa fie retinut de istorie ca unul glorios! si de aici, in avalansa, va urma o lunga perioada de explicatii, justificari, seminarii si mese rotunde, toate pe aceeasi, eterna!, tema a relatiilor “conflictuale” romano-maghiare etc etc, cand totul ar putea fi mult mai uman, mai prietenos, amical – fara a cadea, desigur, pe partea “capitularii neconditionate” de la principiile statului unitar si indivizibil, cu o singura limba nationala, cea romana!

  parerea mea este ca in aceasta perioada, in vizitele sale prin tara, prin contactele sale directe cu…alegatorii, presedintele tocmai ce isi pregateste “terenul” de campanie, lansand diferite teme, pe diferite subiecte, pentru ca la momentul (t-1) sa le poata relua, cu autoritatea datat de asumarea “paternitatii” lor …
  urmariti cu atentie urmatoarele vizite si subiectele in jurul carora se vor axa!

 8. oananiculescumizil Says:

  Domnule presedinte,

  Sunt perfect de acord cu dumneavoastra. Mai ales ca marele istoric francez a fost un fin cunascator al Mioritei, balada noastra, a romanilor de pretutindeni. Ce ar fi spus, oare, Jules Michelet daca ar fi auzit o anumita dezbatere televizata? Va las un link, si va multumesc.

  http://oananiculescumizil.wordpress.com/2009/02/24/forta-romania/

 9. emigrantul Says:

  Considerati ca Oana Niculescu Mizil a meritat sa fie aleasa deputat in parlamentul Romaniei?
  Sondaj: http://www.sondaje.php0h.com/oanamizil.php

 10. Gabriela Savitsky Says:

  Domnule Preşedinte,

  În România se manifestă şi domneşte anarhia. În zadar se indignează locatarul vremelnic (la cum stau lucrurile acum, şansele lui de a-şi prelungi cu încă un mandat şederea sunt vizibile) de la Cotroceni, nu presa este aceea care creează şi întreţine anarhia, ci însăşi organismele statului sunt inapte pentru decizie fermă. Fără excepţie cred, au fost promovaţi în funcţii de decizie “oameni de paie”, paţachine puse de ţărani la capătul ogorului să sperie ciorile şi iepurii. Aceste personaje se subordonează total acelora care controlează reţelele de jefuire a ţării.

  Politica a devenit, la noi, preponderent un mijloc de înavuţire personală şi nu o profesiune în slujba cetăţeanului. Tinerii sunt scârbiţi de realitatea din România, cred, fără excepţie. Visele lor de a-şi exercita profesia, de a-şi construi un drum firesc în viaţă se izbesc de arbitrariu, corupţie, incompetenţă şi mitocănie. Unii semnează “pactul cu diavolul”, îşi încovoaie coloana, învaţă să mintă, să se strecoare, să linguşească, să colporteze, să nu aibă scrupule, iau încet-încet forma vasului în care sunt puşi, adică forma societăţii în care trăiesc. Alţii, puţini, încearcă să-şi salveze demnitatea, îşi apără principiile şi intră în “moara” spinărilor curbate. Pentru că a avea principii în România de astăzi, domnule Preşedinte, este un delict!

  Bătrânii sunt umiliţi şi decimaţi de către stat, prin politica pensiilor – care nu ţine pasul cu majorările costurilor coşului zilnic -, prin absenţa unui program clar de compensare a medicamentelor şi, mai ales, prin atitudinea de respingere generală. În competiţia pentru viaţă declanşată de cei care ne conduc, vârstnicii noştri au pierdut startul în acest război “care pe care”. Cei care au construit tot ce înseamnă mijloc de producţie, cei care au crescut generaţiile acestea de supravieţuitori care îi împing acum la margine, se văd respinşi şi ignoraţi.
  Toate valorile certe ale acestei ţări sunt ignorate sau au fost determinate să “părăsească terenul” pentru că nu pot fi de acord cu regula jocului. Regula jafului general. A incompetenţei ridicate la rang de virtute. Cu cât eşti mai mitocan şi mai fără scrupule, mai interlop şi mai ticălos, cu atât şansele de a ajunge în ierarhia socială mai “sus” sunt mai mari.

  Partidul social democrat – aşa zis “reprezentantul celor mulţi” – a clacat în încercarea de a frâna mafiotizarea României. Câţiva dintre corifeii social-democraţi, în numele şi cu asentimentul tăcut al celorlalţi, uu bătut şi ei palma, fie pentru o putere iluzorie (dacă stăpâneşti un morman de gunoaie, tot căutător în gunoaie te numeşti), fie în prespectiva următorului mandat al lui Băsescu când, cred ei, vor primi un premiu de fidelitate.
  Cine îşi imaginează că Băsescu are scrupule depăşeşte recordul naivităţii. Băsescu vrea să-şi asigure majoritatea electorală şi absenţa unor combatanţi serioşi în campania prezidenţială, apoi va arunca PSD-ul din remorcă fără nicio remuşcare, ca pe-o zdreanţă. Dacă în acest interval şi cu concursul inept al PSD-ului modifică şi Constituţia, putem să ne luăm adio de la democraţie, libertăţi şi alte drepturi considerate de Băsescu nişte prostii.
  mi-a fost dat să văd cel mai mare şi cel mai puternic partid din România gudurându-se ca o javră lihnită pe lângă pantalonii lui Băsescu, lingându-i docil mâinile, doar-doar i-o arunca vreun oscior. Aşa ceva este inacceptabil şi asta nu e politică! E doar o colcăială de servitori care ling blidele după ce s-au ospătat stăpânii!

  Convenirea celor două forţe politice aflate la guvernare de a numi prefecţi de aceeaşi culoare politică cu preşedinţii consiliilor judeţene va feudaliza România şi este o decizie stupidă! PSD-ul a căzut pofticios în această capcană a baronilor locali, însă politic decizia este o ticăloşie, pentru că preşedintele consiliului judeţean este ordonatorul principal de credite şi are la dispoziţie bugetul iar numirea unui prefect care-i execută ordinele va întări puterea preşedintelui de consiliu judeţean care va putea (de parcă n-ar face-o deja) să comită abuzuri şi ilegalităţi dacă nimeni nu-i opune şi nimeni nu-l controlează.

  Din cauza existenţei mai multor centre de putere în interiorul PSD şi a fragilităţii conducerii actuale, partidul se comportă dezlânat, se contrazice şi dă impresia că este lipsit de unitate şi coordonare. Cei mai mulţi dintre fidelii acestui partid au fost dezamăgiţi de acest pact dezonorant. Şi dacă le-a trecut dezamăgirea, au fost şocaţi de uşurinţa cu care membrii guvernului au abandonat electoratul şi pe cei pe care – zice-se – i-ar reprezenta, ameţiţi de mirajul puterii, îmbătaţi de realitatea iluzorie că sunt la putere.
  Alcătuirea Bugetului s-a făcut pe acelaşi principiu, al prostirii PSD-ului. Nu am date certe dar cred că jumătate din fondurile bugetului sunt ţinute la dispoziţia primului ministru şi, după ce vor mai da câteva lovituri de imagine PSD-ului, vor scoate banii de pe unde i-au pitit înjumătăţind sumele cuvenite ministerelor şi-i vor da, cu dedicaţie, acoliţilor lor politici. Astefel, PSD-ul, cu ministerele sociale pe care şi le-a adjudecat, va pierde în continuare capital politic, iar acest capital se va regăsi la PD-L.
  Chiar atâta naivitate la nişte oameni politici aşa cum se consideră ei că sunt, cei din fruntea PSD-ului, nu m-am aşteptat.

 11. stefanmoromete Says:

  pentru Emigrantul: daca furnizezi o sursa istorica mai serioasa decat Wikipedia( care o modifica oricine) atunci retractez si corectez :) Nu am probleme in a recunoaste daca am facut o greseala.

  Insa detaliile nu sunt prea relevante pentru mesajul pe care am vrut sa-l tranzmit: nu mai exista in ziua de azi acea pasiune dezinteresata de a face ceva si a trece peste obstacole precum era in trecut. Pasiunea vine din mentalitate care vine din educatie si mediu…

 12. reformacj Says:

  D-ale lui Vasile Dancu, folcloristul Transilvanean……..sau baronul de Munchausen mai bine? Deci atentie:
  “L-am vazut si pe Vanghelie trimitind la presa armaghedoane (rimează cu vanghelioane) prin intermediul finului său Stochiță cu aberatii despre Grupul de la Cluj si un complot pentru ruperea unității de monolit a PSD. Această aberatie, lansată si pe un armaghedon distribuit de un jurnalist de la o televiziune prietena, arată lipsa de inspiratie a marelui inchizitor, moralist si păzitor al identității PSD care este Marian Grămăticul. L-am vazut acuzând de coruptie un vicepresedinte de la Ilfov, il vad cărând stindardul luptei anti-Băsescu si nu pot observa o grozavă nepotrivire: niciodată PD (si nici PDL) nu a pus un adversar serios pentru marele lider din sectorul 5, mereu a avut cel mai slab candidat . A avut un candidat femeie sau un tânar fără notorietate si fără experienta . Nu cumva el este bufonul care simulează lupta cu Presedintele si, prin aceasta, o devalorizează?”
  Conluzie: consider ca baronul clujean doreste sa-l sustina pe Marean Vanghelie la reorganizarea filialei Cluj. Propun ca d-ul Vanghelie sa raspunda de reorganizarea filialei psd cluj , daca tot se iubesc atat de mult. cu stima si consideratie domnule presedinte.

 13. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte, apreciez enorm faptul ca l-ati citat pe Jules Michelet, pt ca geniul acestuia a surprins niste trasaturi esentiale ale chinuitului popor roman, un popor atat de incercat de istorie! Am remarcat de multe ori, la oamenii simpli si adevarati din Romania profunda, ca ei, romanii autentici, au un asemenea simt al eternitatii si un asemenea pact cu perenitatea incat indraznesc sa se aplece in fata primejdiilor trecatoare, sacrificand orgoliul de moment pentru demnitatea vesnica!
  Va multumesc ca mi-ati dat prilejul acum, in acest moment trist pt istoria noastra prezenta, sa ma pot reumple de speranta si de buna si calda iubire pentru neamul nostru viteaz, modest si nepieritor!

 14. emigrantul Says:

  Citat: Stefan Moromete:
  “pentru Emigrantul: daca furnizezi o sursa istorica mai serioasa decat Wikipedia( care o modifica oricine) atunci retractez si corectez :) Nu am probleme in a recunoaste daca am facut o greseala.”

  Uite aici alta sursa:
  http://www.semanatorul.ro/brancusi/brancusi.htm
  “BRÂNCUŞI, Constantin, sculptor, s-a născut la 12 februarie 1876 în Hobiţa, Oltenia, şi s-a stins din viaţă la 16 martie 1957, la Paris. Urmează Şcoala de arte şi meserii, Craiova (1884-1887) şi este diplomat al Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti (1898-1902). Pleacă în 1904 la studii la Munchen, dar după şase luni o porneşte pe jos prin Bavaria, Elveţia şi Alsacia până la Langres (Franţa), de unde ia trenul până la Paris, în 1905 reuşeşte la concursul de admitere la Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts, unde lucrează în atelierul lui Antonin Mercie până în 1906 când, atingând limita de vârstă, părăseşte şcoala. Refuză să lucreze ca practician în atelierul lui Rodin, spunând: “La umbra marilor copaci nu cresc vlăstare tinere”. Expune pentru prima dată la Societe Nationale des Beaux-Arts şi la Salon d’Automne din Paris în 1906. …”

  Astept retractarile de rigoare.

 15. George Serban Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu, va scriu aceste randuri, asigurandu-va de respectul meu pentru un om politic care, desi mi-a fost adversar, a fost presedintele tarii mele. Cred ca nu v-am oferit nici un motiv care sa va determine sa puneti la indoiala afirmatia mea.
  Doresc, in acest moment, sa va rog, in numele respectului pe care vi-l port, sa folositi intreaga dumneavoastra autoritate morala care sunt sigur ca o aveti asupra membrilor grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, pentru a opri mascarada care se desfasoara cu complicitatea tacita a unor deputati PSD in legatura cu asa numitul “dosar Nastase”.
  In opinia mea aceasta mascarada jalnica, ca episod a ceea ce se doreste a fi lupta impotriva coruptiei, trebuie oprita imediat pentru ca pune clasa politica si parlamentarii romani intr-o pozitie sub demnitatea pe care ar trebui sa o aiba. Teama, sau complicitatea cu puterea, nu trebuie sa-i impiedice sa ceara asezarea lucrurilor intr-o ordine fireasca.
  Eu nu pot aprecia daca Adrian Nastase este vinovat sau nu. Pot aprecia insa doua lucruri.
  In primul rand, daca ancheta in ceea ce priveste o posibila culpa penala a lui Adrian Nastase s-ar fi desfasurat onest si profesional, in spatele usilor inchise ale institutiilor statului, asa cum se intampla in orice tara demna cu o justitie independenta, as fi fost caraghios ca eu, George Serban, sa spun ca pentru mine Adrian Nastase este nevinovat.
  Din pacate pentru Romania, caraghiosi sunt cei care au facut in asa fel incat cercetarea penala sa se desfasoare intr-un spectacol mediatic penibil, dirijat politic de oameni iresponsabili, cu un scop politic bine determinat. In aceste conditii, fata de ceea ce eu am vazut la televizor, domnule Presedinte, il consider, pana la proba contara, pe Adrian Nastase victima unei diversiuni politice, desfasurate cu complicitatea lase a unor colegi de partid si de parlament. Se vorbeste in soapta despre un posibil sprijin acordat in Parlament pentru a nu se da drumul dosarului. Se cauta tertipuri procedurale pentru a bloca acest lucru. Adrian Nastase este pe cale sa faca un gest care, pentru mine ca fost parlamentar, mi se pare lipsit de sens. Vrea sa ceara colegilor sa voteze pentru inaintarea dosarului in justitie. In folosl cui? De ce, domnule Presedinte? Imunitatea parlamentara este consfintita pentru a apara un parlamentar in fata violarii drepturilor sale de catre o Justitie obedienta si controlata politic, fie de la Cotroceni, fie din mai stiu eu ce zona a vreunui grup politic al Parlamentului European. Interese exista oriunde. Nimeni nu este perfect, nu? Pe mine, Justitia romana, sub numele de DNA, ipocrizia, angajamentele publice neonorate si minciunile la fel de publice ale lui Traian Basescu m-au convins ca Adrian Nastase are imperioasa nevoie de imunitate parlamentara. Va rog sa folositi intreaga dumneavoastra autoritate pentru ca aceasta imunitate sa-i fie acordata, nu in soapta, nu prin tertipuri procedurale ci printr-un vot clar si asumat cu demnitate si curaj.
  In al doilea rand, aceasta imunitate nu trebuie sa-i fie acordata lui Adrian Nastase pe termen nelimitat. El are nevoie de imunitate pana cand el, colegii lui si cu mine, cel care va scrie aceste randuri, vom fi siguri ca lucrurile intra in ordinea lor fireasca. Ordinea fireasca a lucrurilor este una cronologica si o alta morala. Ordinea cronologica o da insasi activitatea Justitiei. Adrian Nastase are un dosar relativ recent cu un punct de vedere al DNA care nu a ajuns in fata instantei. Dar, pe de alta parte, noi avem un dosar, mult mai vechi, al unui inculpat care poarta un nume. Se numeste Traian Basescu care se sustrage Justitiei, ascunzandu-se in spatele unei imunitati jalnice, penibile pentru un sef de stat. Cronologia faptelor ne spune ca primul care trebuie sa ajunga in fata Justitiei este Traian Basescu. Ordinea morala a lucrurilor este, in opinia mea, cea mai importanta. Adevarate sau nu, dosarele lui Adrian Nastase au fost instrumentate ca o razbunare pentru faptul ca sub regimul Iliescu si Nastase, Traian Basescu a dobandit calitatea de inculpat din partea Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Traian Basescu, devenit presedinte la limita, traieste cosmarul unei posibile noi confruntari electorale cu Adrian Nastase si alti posibili candidati – cum ar fi liberalii – care, impreuna, cu siguranta, il pot scoate din cursa. De aici incolo, se poate face orice speculatie. Nu cred ca este cazul.
  In incheiere, domnule Presedinte Ion Iliescu, reinoiesc rugamintea de a va folosi intreaga autoritatea pentru a solicita deputatilor PSD sa faca un act de dreptate care, in opinia mea, va avea un efect pe termen lung asupra partidului dar si asupra echilibrului politic in Romania.

  Cu deosebita consideratie,

  George Serban

 16. cirlovacristian Says:

  Dle George Serban

  dv credeti ca noi traim intr-o pasihusca?

 17. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu

  “…Piata nu s-a nascut odata cu capitalismul si nu se identifica cu acesta. Ea a aparut la inceputurile civilizatiei, odata cu aparitia primei diviziuni a muncii – aparitia agriculturii…”

  nu numai ca este foarte adevarat dar as dori sa “vin” cu o completare:
  Asa cum democratia si libertatile obtinute in urma evenimentelor din Decembrie 1989 NU A INCEPUT SI NICI NU SFIRSESTE CU PSD-ul.
  La umbra PSD-ului nimic nu creste(parafrazindul pe Brincusi)

  Va multumesc

 18. Maria Barbu Says:

  @Domnule George Serban,

  simt nevoia sa imi exprim aici admiratia pentru pozitia dumneavoastra, care dovedeste ca aveti puterea sa depasiti interesele inguste de partid, urmarind mai presus de orice interesele majore ale tarii si ale justitiei autentice, ca si prezervarea unei atmosfere oneste si echilibrate in sfera politica. Amenintarea permanenta la adresa politicii romanesti si ale politicienilor adversari politici, amenintare pe care actualul sef al statului o exercita cu tot mai multa putere, face ca Romania si echilibrul vietii politice sa fie in pericol. Respectele mele, domnule Serban, pentru curajul, demnitatea si responsabilitatea de care dati dovada!

 19. George Serban Says:

  @ cirlovacristian
  Da, ni se pregateste, e aproape gata. Dar trecerea nu o vor simti decat cei cu mintea si vederea agera.

 20. globetrotter58 Says:

  Pentru Stefan Moromete
  uite o sursa foarte serioasa legata de refuzul lui Brancus la oferta lui Rodin
  http://www.guggenheimcollection.org/site/artist_work_md_22_6.html

 21. George Serban Says:

  @Maria Barbu
  In sfarsit, o vorba buna! Ma onoreaza, cu atat mai mult , din partea dumneavoastra. Multumesc!

 22. exasperat Says:

  Spuneti/ne mai multe despre “Clubul de la Bucuresti”.

 23. cirlovacristian Says:

  @Dle george serban

  “…..Eu nu pot aprecia daca Adrian Nastase este vinovat sau nu….”

  dupa care

  “…ca eu, George Serban, sa spun ca pentru mine Adrian Nastase este nevinovat….”

  Din cite stiu eu,asa pe persoana fizica, “a aprecia” inseamna ca trebuie sa se estimeze,sa evalueze pe baza unor……….si deci?

  In alta ordine de idei:pentru ceea ce “ieste” acuzat adrian nastase-indiferent ce-nu are nevoie de imunitate.De ce?Pai noii golani,noile foruri competente il acuza pe adrian nastase care avea calitatea de sef de partid nu calitatea de prim ministru,intelegeti dv?
  Este o gaselnita noua.

  Asta nu inseamna ca adrian nastase este si a fost “usa de biserica”.

 24. anca Says:

  ….Club? am auzit ceva de un …club de la Bucuresti?
  (asa scria in ziare azi…) se primesc inscrieri? unde? cand? noi, de pe blog suntem membrii … fondatori/din oficiu/etc etc! (…sper!)

  si…luni e 3 martie…!!??!! ne organizam programul, adica… noi am veni…(adica, venim!) … organizati, neorganizati..pe jos, cu masina, autobuzul….(….e OK? ne primiti? in ..Atena?)

  va transmitem, de acum, toata dragostea noastra si imbratisari!

 25. stefanmoromete Says:

  Pentru globetrotter58: da, este o sursa serioasa. Retractez propozitia cu ‘inregistrarea in atelierul lui Rodin’. Insa retractarea tot nu ne rezolva problemele curente cu barbaria in care suntem, nu? (intrebare pentru emigrantul)

  Pentru Oana Niculescu Mizil: patriotismul este de admirat insa partea cu balada Miorita, in afara de faptul ca ne creeaza o supa calduta nationalista fara a ne da solutii, ne provoaca dureri de cap cu mult mai mari: cu puternica mandrie patriotica transformam uciderea de frate in balada nationala. Nu este un fel de profetie poetica ce se cam auto-indeplineste, fiind repetata si proslavita la nesfarsit?

  Sa lasam si sentimentalismul ieftin cu Coloana lui Traian si legaturile de sange cu Italia, Sentimentalismele de acest gen nu ne ajuta cu nimic. Si la noi si la Italieni exagerat de mult se vorbeste si foarte putin se face. Daca Italia are o problema acum este pentru ca sunt incapabili sa se organizeze cum trebuie, au mafia de care nu pot sa scape si au cel putin acelasi nivel de coruptie ca si in Romania. Diferentele sunt ca la ei coruptia e mai rafinata, la noi mai primitiva (are de recuperat secolele de opresiune straina).

  Faptul ca noi avem o problema cu infractorii generati de societate, este dovada propriei incapacitati de a conduce si a gestiona problemele. Toti care conduc la noi o fac dupa ureche si cu calificarea la locul de munca (vezi dl. Piron Pitrea). Capacitatea de a conduce profesionist (‘professional management’ pentru iubitorii de cuvinte importate) lipseste cu desavarsire din educatie, din scoala si din sistemul universitar.

 26. radufilip Says:

  Articole interesante pe http://radufilip.wordpress.com/

 27. adyflorin Says:

  domnule presedinte cum poate rezista un tanar absolvent de facultate in Romania care a avut speranta ca va obtine un post compatibil cu pregatirea sa profesionala ; d- voastra vi se pare corect , ca de exemplu eu , care sunt licentit in stiinte juridice sa nu am loc de munca si altii care au doar liceul sau facultati care nu au legatura cu domeniul in care profeseaza sa obtina cele mai bune locuri de munca ‘ in baza caror criterii sunt angajati in institutiile statului ( vz jandarmerie , politie , administratie armata ) persoane care au absolvit de expl facultatea de agricultura , zootehnie sau altele care nu au nici o legatura cu administratia publica iar cei care au absolvit astfele de facultati sa munceasca in constructii sau alte domenii , sau chiar mai rau sa nu aiba loc de munca ; sunt deceptionat , la fel ca mii de studenti care nu au pile si provin din familii modeste ; este groaznic ca la varsta de 28 ani sa te simti ca la varsta 70 ani . sa nu mai ai nici un vis , si tot ce-ti doresti e sa treaca viata mai repede ; anii pierduti nu mi-i mai da nimeni inapoi .. sincer va spun, maine daca as obtin un post bun nu m-as mai bucura , ptr ca nu mai stiu ce inseamna sa te bucuri

 28. instalatorul Says:

  Interesanta initiativa Clubului de la Bucuresti. Ne dati ceva detalii, pe blog?
  Ma asociez si eu mesajului dlui George Serban.

 29. cirlovacristian Says:

  @stefan moromete

  cam asa este.Suna crunt,cele spuse de dv dar adevarat.

  O mica observatie,daca-mi este permis:
  “….este dovada propriei incapacitati de a conduce si a gestiona problemele. Toti care conduc la noi o fac dupa ureche si cu calificarea la locul de munca (vezi dl. Piron Pitrea). Capacitatea de a conduce profesionist (’professional management’ pentru iubitorii de cuvinte importate) lipseste cu desavarsire din educatie, din scoala si din sistemul universitar….”

  prin guvernul actual se perinda foarte multi profesori,lectori,etc…cadre universitare.
  Dv cunoasteti personal un cistigator la loto care a luat potul cel mare?
  Culmea stiti care este?
  Ca “iei” cistigatorii se cunosc intre “iei” si au si un club al lor-privat.
  Asa ca “propria incapacitate” este de fapt incapacitatea lor de……

 30. globetrotter58 Says:

  Ptr. Moromete
  eu am facut precizarea legata de faptul istoric al evenimentelor (Brancusi Rodin) la care faceai referire caci tu cereai o sursa si e bine zic eu daca stii ceva sa-l poti ajuta pe unul CARE VREA SA INVETE! CAT PRIVESC problemele evident ca ele din pacate vor ramane si pe mai departe TOCMAI PENTRU CA NU VREM SA INVATAM DE LA ELITELE pe care le-am avut … MARE PACAT MARE BLESTEM AL NEPUTINTEI !
  Toate bune!

 31. ancaf Says:

  domnule presedinte ce este cu @clubul bucuresti@ ca vad ca scrie presa?

 32. emigrantul Says:

  Citat stefanmoromete:
  “Insa retractarea tot nu ne rezolva problemele curente cu barbaria in care suntem, nu? (intrebare pentru emigrantul)”

  Constat ca dvs. sunteti un denigrator calificat al Poporului Roman, fara insa a va argumenta, in vreun fel logic, numeroasele afirmatii scandaloase, pur gratuite, cum ar fi: “barbaria in care suntem”, ce le faceti mereu. Dati exemple concrete de “barbarie” ca sa stim si noi, cititorii blogului acesta, la ce va referiti exact. Poate sunteti vreun dezechilibrat mintal care vede lumea intr-un mod distorsionat, datorita bolii. Eu alta explicatie nu gasesc bazaconiilor generate de dvs. in continuu.

 33. stefanmoromete Says:

  Tovarase emigrant,

  Pentru ca ma infierezi si ma demasti cu manie proletara de atitudini ‘neprietenesti’ (ca sa citez un eufemism sovietic), cu acelasi zel precum probabil l-a avut Vasile Roaita cu mana pe Sirena, permiteti-mi sa argumentez epitetul ‘barbarie’ asociat societatii contemporane romanesti. Apreciez faptul ca furnizati consultatii medicale pe blog insa propun sa va concentrati energiile pe argumentele de mai jos:

  Traim in Barbarie pentru ca avem:

  Cetateni ce sunt figuri politice/publice precum: Trita Fanita, Gigi Becali Ciobanul cu Maybach, Ponta Micul Titulescu, Almanahe si Scheleti (aici un salt de imaginatie din partea dvs. e nevoie), primar analfabet la sectorul 4 buc si o lista de politicieni absolut mediocri a caror incununare a vietii e sa stea pe un scaun in parlament. Lista poate continua.

  Obiceiuri: pe strada lumea in general se incrunta, zbiara si injura; nimeni nu zambeste; la cozi toti se inghesuie cat mai mult posibil unul in altul cu riscul de a deranja pe toti cei din jur. Mitocania e prima reactie.
  (propun sa importam zambete din Japonia si sa le dam gratuit fiecarui cetatean al patriei).

  Peisaje: Mergand prin tara si Bucuresti vedem ruine pline de gunoaie (Rahova) si caini vagabonzi printre ele, imagini demne de lumea a treia. Mergand cu trenul de la Bucuresti la Sinaia vedem un sir de gunoaie aruncate in lungul caii ferate, ce se asorteaza perfect cu cocioabele si tentativele de case ce s-ar potrivi cu mahalale din Bombay.

  Trafic: cu cat cineva este mai agresiv, cu atat este mai bine. Batele de lemn in portbagaje sunt o necesitate. Femeile injura si dracuie la concurs cu barbatii. Cu cat ai masina mai mare, cu atat poti sa blochezi mai bine traficul si trecerea de pietoni.

  Daca integram toate aceastea intre blocuri gri, murdare si poluare cat se poate, avem o imagine perfecta a barbariei in care suntem scufundati.

  Intrebarea este: ce facem? Negam precum tov Emigrantul sau facem ceva?

 34. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte, Stimaţi colegi,

  Salut cu bucurie apariţia grupului de reflecţie al intelectualilor de stânga (Răzvan Theodorescu, Adrian Năstase Mircea Maliţa, Dragoş Şeuleanu, Gelu Voican-Voiculescu, Alexandru Athanasiu şi Ionuţ Vulpescu) grupaţi în jurul Preşedintelui Iliescu, Clubul de la Bucureşti, alias Clubul din str. Athena (nume predestinat al Înţelepciunii)!

  Oare acesta să fie nucleul dur al regenerării doctrinare a stângii româneşti? Aşa să fie!

  Aţi mai încercat un “Pol de Stânga” cu Petre Roman, dar nu a ieşit nimic… Poate de data aceasta veţi avea mai mult succes! Vă doresc împlinire proiectului dvs., dar şi stângii româneşti!

  Când un Toader Paleologu îl compară pe Băsescu cu Napoleon, în cadrul unor discuţii despre identitatea doctrinară a dreptei, chiar că e nevoie de o alternativă intelectuală dinspre stânga…

 35. emigrantul Says:

  Citat stefanmoromete:
  Tovarase emigrant,
  ….. sa argumentez epitetul ‘barbarie’ asociat societatii contemporane romanesti. …
  Traim in Barbarie pentru ca avem:
  Cetateni ce sunt figuri politice/publice precum: Trita Fanita, Gigi Becali Ciobanul cu Maybach, Ponta Micul Titulescu, Almanahe si Scheleti (aici un salt de imaginatie din partea dvs. e nevoie), primar analfabet la sectorul 4 buc si o lista de politicieni absolut mediocri a caror incununare a vietii e sa stea pe un scaun in parlament. Lista poate continua.

  Raspuns
  Si ce, in Occident politicianul are alta incununare a vietii decit sa stea pe un scaun in parlament. Crezi ca situatia este diferita acolo. In Canada certurile politice sunt continue. Alegerile de Prim Ministru (cum ar fi presedinte la noi) se tin la intervale arbitrare desi ar trebui sa fie o data la 4 ani. In realitate, ultimele au fost in 2004, 2006, 2008. Bataie de joc!

  Citat stefanmoromete:
  Obiceiuri: pe strada lumea in general se incrunta, zbiara si injura; nimeni nu zambeste

  Raspuns
  Eu nu am remarcat acest comportament dar, sigur, un schizofrenic ca “Stefan Moromete” poate percepe realitatea in mod foarte anormal.

  Citat stefanmoromete:
  Peisaje: Mergand prin tara si Bucuresti vedem ruine pline de gunoaie (Rahova) si caini vagabonzi printre ele, imagini demne de lumea a treia. Mergand cu trenul de la Bucuresti la Sinaia vedem un sir de gunoaie aruncate in lungul caii ferate, ce se asorteaza perfect cu cocioabele si tentativele de case ce s-ar potrivi cu mahalale din Bombay.

  Raspuns
  Drept raspuns, te las sa vizionezi urmatorul site:
  http://geocities.com/casamede2005
  pentru a avea o imagine mai clara asupra dezvoltarii lumii occidentale.

  Citat stefanmoromete:
  Trafic: cu cat cineva este mai agresiv, cu atat este mai bine. Batele de lemn in portbagaje sunt o necesitate. Femeile injura si dracuie la concurs cu barbatii.

  Raspuns
  Din nou, perceptii deformate asupra realitatii. Citi soferi violenti au scos bita din portbagaj sa va dea cu ea pe spinare si cite femei agresive v-au injurat in ultimii 20-30 ani?

  Citat stefanmoromete:
  Daca integram toate aceastea intre blocuri gri, murdare si poluare cat se poate, avem o imagine perfecta a barbariei in care suntem scufundati.

  Raspuns
  Tot situl acela, citat mai sus, se recomanda spre consultare atenta, indeosebi imaginile.

  Citat: stefanmoromete
  Intrebarea este: ce facem? Negam precum tov Emigrantul sau facem ceva?

  Raspuns
  Si cam ce ai dori sa facem? Astept sugestii.

 36. globetrotter58 Says:

  Moromete spui frumos “cu acelasi zel precum probabil l-a avut Vasile Roaita cu mana pe Sirena” :) :)
  Si sa recapitulam istoria si adevarul despre Roita … era in plina criza (Marea Depresie) din 1928 dupa ce Stalin a preluat controlul Cominternului s-au inmultit actiunile pentru destabilizarea statelor Europene, comunistii ilegalisti in mare parte membrii ai Cominternului (spionajul bolsevic) erau infiltrati in miscarile muncitoresti .. astfel de spioni erau plasati si la Atelierele Grivita. unde in 1933 s-a incercat declansarea unei miscari anarhice de catre acestia pe fondul nemultumirilor muncitorilor – cominternistii vroiau sa ridice la revolta si sa creieze o miscare anarhica in tot Bucurestiul si poate mai departe pentru a fractura tara. Roita era in realitate un agent al SIGURANTEI statului infiltrat pentru ai controla be spionii bolsevici si a reusit sa-i convinga pe acestia sa traga sirena chipurile pentru a chema in ajutor ceilalti tovarasi care aveau misiunea sa ridice la razmerita muncitorii de pe alte platforme ale orasului (o actiune concentrata) – in realitate cum s-a si intamplat semnalul sirenei a alertat POLITIA care evident a sosit prima si a incercuit atelierele astfel zadarnicind lovitura bolsevica – cum Roita actiona sub acoperire un politist care nu avea cum sa stie de asta la ucis … ulterior comunistii au aflat adevarul prin anii 70 cand au dat de dosarul lui in arhive prafuite, dupa care numele lui a disparut usor fara comentarii din manualele de istorie …
  asa ca “nu trage in pianist domn Semaca” ca e eroul nostru!

 37. globetrotter58 Says:

  alte imagini din Montreal

  http://vieux.montreal.qc.ca/

 38. globetrotter58 Says:

  si uite daca vrei sa-ti cumperi o casa de CARAMIDA zic ca arata bine :

  http://www.realtor.ca/PropertyDetails.aspx?vd=&SearchURL=%3fPage%3d8%26ID%3d104486%26Mode%3d7%26cul%3d1&Mode=7&PropertyID=6750322

 39. stefanmoromete Says:

  Pentru Emigrantul: fiind emigrat, memoria probabil va elimina aspectele neplacute din trecut si le retine doar pe cele placute. Recomand o vizita in Rahova/Ferentari sau chiar pe niste strazi mai dosnice in jurul parlamentului pentru a face un nou fotoalbum de trimis canadienilor ce vor sa emigreze in EU ;). Este interesant de vazut asfaltul crapat si alte ‘ciudatenii’ canadiene si intr-adevar cainii nu umbla cu colacii in coada ‘dincolo’ precum altii spun. Dar 1) occidentul nu se reduce la Canada si 2) am vrea noi sa avem PIB si nivelul de dezvoltare al Canadei.
  Daca punem intr-o discutie televizata cei doi prim-ministrii Canadian si cel Autohton, sunt convins ca am sesiza multe diferente interesante.
  Frustrarile canadienilor cu politicienii lor cred ca sunt de un nivel intelectual mai inalt decat frustrarile noastre cu politicienii locali.

  De exempu: Tony Blair a vorbit in parlamentul Romaniei acum ceva vreme. Domnilor, nu ati sesizat asa…niste diferente? De stil, educatie si mod de a pune problemele? Nu a zgariat pe nimeni pe timpane cand dupa el, au luat cuvantul cei locali? Poate ar trebui sa mai vizionam evenimentul pentru a compara ‘diferentele’.

  Sunt insensibil la atacuri la persoana :) dar raspund la contra-argumente interesante. Cu zambetul avem o problema ca natie – este o remarca facuta de multi turisti straini veniti la noi. Nu ati auzit de asa ceva? auziti acum de la mine. Intrebare simpla: de ce nu zambim?? Raspuns: pentru ca in regimul comunist nu se zambea, se executa de frica. Si am mostenit lipsa-zambetului. Pentru cercetari avansate recomand o vizita in Rusia, unde acolo stau si mai prost cu zambetul – au aprofundat comunismul si mai bine.

  In trafic in Bucuresti am asistat la nenumarate scene ‘macho’ unde respectivii scoteau cabluri electrice, bate si alte ustensile bune la autoturismul personal. Dupa ce masurau vizual lungimea batei si se injurau, plecau mai departe. Locatii: piata presei libere, lacul tei, drumul taberii. Sunt sigur ca alti cititori de blog pot sa-si aminteasca astfel de scene palpitante, unde politistul de servici se face ca nu vede.

  Pentru a schimba ceva, intai trebuie o majoritate sa constientizeze ca avem niste probleme si dupa ce se realizeaza ca sunt (cele de mai sus) de abia apoi atunci poti sa planifici si sa faci ceva. Pana atunci, niste voci singulare doar pot sa strige (si sa fie facuti schizofreni) de persoane emigrate in Canada.

 40. mirabela58 Says:

  Domnule Presedinte,eu sunt o persoana simpla poate de aceea nu inteleg noile decizii care se iau in privinta varstei de pensionare.
  Stim ca este criza financiara,foarte multi oameni au ramas fara un loc de munca,multi tineri stau cu o diploma in buzunar si isi vad visele spulberate realizand ca au fost simple castele de nisip,multe familii sau destramat datorita plecarilor peste hotare in cautarea unui loc de munca,se intampla zilnic drame care au la baza pierderea locului de munca unele dintre ele cuminand chiar cu gesturi supreme,multi dintre noi privesc cu groaza catre ziua de maine,in general oamenii sunt nemultumiti,debusolati,tinerii privesc cu ura chiar catre persoanele mai varsnice in ideea ca acestia ocupa locurile de munca care ar putea fi ale lor.
  Si ce aflam surpiza creste varsta de pensionare!
  Domnule Presedinte,sunteti singurul om care ne mai poate ajuta,care mai poate auzi strigatul nostru de ajutor care sa batut chiar si cu morile de vant pentru noi “VA RUGAM SA O MAI FACETI ODATA”.
  Daca ar scadea varsta de pensionare la femei 50-55 ani,la barbati 56-59 ani si s-ar mari contributia pe care fiecare salariat o plateste (se opreste pe statul de plata) pentru fondul de pensii ar fi mult mai bine,s-ar creea in mod natural locuri de munca.
  Viata este o jungla Domnule Presedinte,nesiguranta a pus stapanire pe cea mai mare parte dintre noi de aceea avem nevoie in acest hatis de un conducator care sa ne arate cararea si sa ne conduca spre lumina.
  Am vorbit cu foarte multe persoane si toti sunt de acord ca oricat ar fi de mica o pensie reprezinta un venit sigur si este mult mult mai bine decat nimic pentru ca de la 50 de ani nu mai ai practic nici o sansa nu esti nici de pensionare nici de reangajare.Sunt si anumite domenii care ar putea face exceptie de la regula,ma refer la medici,cercetatori,actori,cadre didactice.Dar sa nu uitam totusi ca fiecare are dreptul la o sansa.
  Daca nici dumneavoastra nu ne puteti ajuta atunci putem spune ca speranta a murit pentru noi cei multi! Lumina a disparut lasand intunericul stapan.
  Totusi nu pot intelege cum in acest an cand au loc alegeri prezidentiale se poate lua o asemenea decizie. Va multumesc!

 41. Sibilla Says:

  Ghiocei pentru Echilibru :

  ” Primăvara ies regii la război … ”, noi, aşteptăm un semn, strângem rândurile , şi construim împreună ceva … orice dar la renunţare renunţăm şi mai ales ne dezicem de şacali şi cameleoni.
  Salut fireasca şi necesara înfiinţare a Clubului de la Bucureşti !
  Vorba prietenei Anca, să rămânem împreună şi încrezători !
  stimă şi respect,
  Sibilla

 42. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Felicitări pentru cele 600.000 de accesări! La Mulţi Ani Doamnei pentru 1 Martie…

  Şi… La Mulţi Ani şi dumneavoastră! (Deşi m-am grăbit un pic…)

 43. ancaf Says:

  domnule presedinte, un martisor de vorbe frumoase si cele mai bune ganduri, doamnei nina iliescu.

 44. ioana2008 Says:

  Domnule Presedinte,
  va doresc La Multi Ani! sanatate, minte “intreaga” asa cum v-a placut sa fiti felicitat dimineata…ma bucur sa vad ca puteti ramane netulburat in fata mitocaniei agresive…
  va doresc sa va bucurati de dragostea celor apropiati multa vreme inainte…
  eu va admir din decembrie ’89 si dupa cum se vede nu m-am inselat

 45. mirabela58 Says:

  Domnule Presedinte,va doresc multa sanatate,fericire iar razele soarelui sa va lumineze drumul in viata! “La multi ani!”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: