PRECIZARE

In textul partii a II-a din materialul publicat in Jurnalul National “Revoluţia din decembrie şi detractorii ei” s-a strecurat o eroare de tipar.

Astfel, la paragraful “Eu cred ca, in ciuda inconvenientelor de imagine, masura in sine, in conditiile date, a fost necesara si, in ultima instanta, benefica – pentru curmarea pierderii de alte vieti omenesti.

N-au nici un temei supoziţiile autorilor, cum că procesul şi execuţia ar fi avut loc şi ca urmare a unor presiuni din stradă. “

se va citi corect:

N-au nici un temei supozitiile autorilor, cum ca procesul si executia ar fi avut loc si ca urmare a unor presiuni din afara tarii.

Fac cuvenita corectie si datorita erorii de interpretare pe care am observat-o, dealtfel si la intrebarea lui Ovidiu .

 

Am postat textul integral (partea I si II) in Pagini – Lucrari publicate

Advertisements

38 Responses to “PRECIZARE”

 1. cirlovacristian Says:

  Din punctul meu de vedere “legimitatea” exista numai si numai in doua conditii:
  1.pe “linia” de singe
  2.majoritatea absoluta coroborata cu acordul reciproc al ambelor parti

  In alta ordine de idei,cu toate ca in acele conditii din Decembrie 1989 situatia era dezastruoasa:ar fi trebuit sa va opuneti vehement uciderii sotilor Ceausescu.Faptul ca trebuiau “judecati” trebuia sa fie o “poveste” iar faptul ca trebuiau sa “raspunda” pentru faradelegile savirsite si cum trebuia sa raspunda era “alta poveste”.EU consider ca dv ati gresit destul de grav in aceasta “problema”.Pentru toate problemele din “epoca de aur” toti cetatenii au fost,mai mult sau mai putin,vinovati ceea ce “implica” ca toti am fi trebuit sa “raspundem”.Situatia de astazi este destul de similara cu obiectia ca “rautatea,prostia,incompetenta,etc…” nu mai sunt concentrate catre o singura persoana ci este impartita pe mai multe “capete” luminate si “dezinteresate”.
  Va intreb:
  Oare oamenii aceia ce au luptat si murit asta si-au dorit?
  In anul 2000 am votat “pentru” dv in speranta ca o sa “remediati” din greseli, ca de asa este la inceput mai bine,mai rau….,dar dv il puneti si chiar il asezati foarte confortabil “pa mister arogantu’ ” care devine cica “lider”.Pai asa luati dv “friiele-n mina”?Sa-mi scuzati impertinenta dar un lider trebuie ALES nu pus si “dat” cu crema sa “luceasca” in plus trebuie sa fie si “iubit”.Din acel moment PSD-eul se tot duce-n cap si bine face caci numai asa se mai face “curatenie”(cit de cit,nu definitiv).
  Dv sunteti multumit de ceea ce se intimpla astazi,vis a vis de Romania si cetatenii sai?

 2. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,
  bine ca ati observat eroarea de tipar, si foarte bine ca ati corectat-o. Asa ca din doua intrebari a ramas doar una din mesajul respectiv.

 3. emigrantul Says:

  Adresindu-se lui Ion Iliescu, Cirlova Cristian spune:
  “ar fi trebuit sa va opuneti vehement uciderii sotilor Ceausescu.Faptul ca trebuiau “judecati” trebuia sa fie o “poveste” iar faptul ca trebuiau sa “raspunda” pentru faradelegile savirsite si cum trebuia sa raspunda era “alta poveste”.EU consider ca dv ati gresit destul de grav in aceasta “problema”.”

  Nu ma pot abtine de la niste comentarii:

  1) Afirmatia de mai sus este pura naivitate deoarece un proces corect a lui Nicolae Ceausescu ar fi fost cistigat de acesta. Nu prea vad ce acuzatii atit de grave si serioase i s-ar fi putut aduce incit sa nu se poata apara fara probleme. (Daca este cineva pe blog care poate veni cu una sau mai multe acuzatii, care sa nu poata fi spulberate imediat, chiar il rog sa le faca publice in scris.)

  2) Chiar in conditiile cind lui Nicolae Ceausescu i se inscena un proces (ceva cu rezultat cunoscut) care insa ar fi durat saptamini, primele victime ar fi fost generalii: Stanculescu, Chitac si altii, deoarece N. Ceausescu detinea date referitoare la actiunile ante 22 Dec. 89 ale fiecaruia si ar fi spus ce au intreprins acesti oameni in detaliu.

  3) Exista pericolul, pentru noua putere in frunte cu Ion Iliescu, ca Nicolae Ceausescu sa fie salvat sau sa scape cumva din miinile “revolutionarilor” si cu ajutorul unor comandanti militari fideli si citeva sute de soldati/luptatori organiza o actiune de recistigare a puterii, cu mari sanse de reusita intrucit nu existau forte revolutionare propriuzise, bine organizate care sa faca fata unor comandouri cu obiective clar definite.

 4. Ovidiu Says:

  cirlovacristian,
  salut, sunt de acord cu dumneavoastra, puteti vedea intrebarea mea catre presedintele Ion Iliescu, in ceea ce priveste judecarea si procesul lui Ceausescu.

  Daca sotii Ceausescu erau judecati public si corect sunt convins ca si Ion Iliescu se bucura si se simtea mult mai bine.

 5. cirlovacristian Says:

  @emigrantul
  Intr-adevar poate fi si/sau “pura naivitate” dar sa nu uitam ca nu totdeauna “idealurile” unei persoane si/sau grup reprezinta prioritatile majoritatii ceea ce inseamna ca unul/unii au avut rolul de a impune iar restul(grosul) aveau dreptul si obligatia de a “executa” ordinele impuse.
  Sunt ferm convins ca pe la “inceputuri”,fostul presedinte-dictator- a reusit sa “smulga” o majoritate absoluta dar ulterior,adica spre sfirsit primea voturi doar de la “interesati”.Identic s-a intimplat si cu presedintele Ion Iliescu,iar cu presedintii Constantinescu si Basescu……lucrurile stau diferit,adica “majoritatea” a fost ….sa zicem …negociata.
  Deci este o diferenta majora intre situatii.

  @Ovidiu
  Eu personal chiar cred in “Nu se pot îndrepta unele nedreptăţi prin generarea altora” si vin si intreb,pe cei responsabili-responsabilitate ce si-au adjudecat-o,practic au “furat-o”-OK,fostul dictator si-a platit cu virf si indesat vina,ba mai mult, a platit si pentru ce au facut altii personal,voi astia de acum cind platiti si cum platiti ca ati furat “tot patrimoniul tarii” inclusiv si numele l-au furat si deci am devenit o “multinationala”(mai exact o asociere de tilhari care mai de care mai influenta si dornica sa puna mina pe conducere)?
  Pentru asa ceva au murit si luptat oamenii in Decembrie 1989?
  Pentru asemenea specimene,rebuturi au luptat si murit oamenii?
  Astia-din 1990 pina in 2008-reprezinta ELITA?

  Este grav,chiar foarte grav si situatia devine si mai dezastruoasa cind ajung oameni in genul lui si ca Voiculescu,Nastase,Hrebenciuc,Boc,Anastase,Cocos,Dan Ioan Popescu,Patriciu,etc……. sa ne arate “luminita de la capatul tunelului”(pai “astia ieste otrava ideala”,care nu lasa urme)

 6. cirlovacristian Says:

  @emigrantul
  Dle va rog sa acceptati o “mica” rectificare,respectiv:fostul presedinte ,dl Ion Iliescu a”reusit sa smulga” voturile populatiei si a cistigat alegerile pe baza majoritatii absolute iar cind au “trecut” cele doua mandate permise de lege,dl Ion Iliescu “s-a retras” in conditiile in care tara intrase pe un fagas…….condus de mafioti.Ideea ar fi cind dl Ion Iliescu a “strigat” nu ne vindem tara,anticipa faptul ca “anumite” personaje se infiltrau in sisteme(de conducere,politice,militare,etc…)care chiar acest fapt doreau,adica sa ne vindem tara si sa devenim “datori”,ulterior sa fim “obligati” moral si fizic sa ne platim acele datorii.
  Acei oameni care “lucrau” la sa vindem ca nu “ieste” rentabil “ierau” din interiorul fostului sistem comunist-socialist.Deci nu sistemul are o influenta majora in viata de zi cu zi ci interactiunea dintre oameni coroborata cu interesele lor personale(egoismul si dorinta de acumulare).
  Nu stiu ce s-ar fi intimplat daca Ion Iliescu-personal- ar fi “chemat” la referendum populatia(majoritatea) dar nici populatia nu a iesit in strada sa-l “atentioneze” pe fostul presedinte.Oare de ce?

 7. Ovidiu Says:

  cirlovacristian,
  pai asta-i capitalismul, nu ? nu trebuiam sa trecem direct la capitalism trebuia sa avem o perioada de tranzit ca sa ne adaptam.

  Totii astia care ii mentionezi s-au imbogatit speculand libertatea capitalismului salbatic, de fapt fostii securisti s-au imbogatit, oamenii de rand nu au benificiat de schimbarea regimului, ca urmare au emigrat peste doua milioane de romani in diaspora, in Italia un milion.

  Daca trecerea la capitalism era treptata, se putea evita.
  Nu uita ca Ceausescu a lasat Romania fara datorii, nu uita ca Ceausescu a construit metroul, Dacia, etc.

 8. stefanmoromete Says:

  Domnule/Tovarase Iliescu,

  Datorita internetului puteti avea acces la opiniile unor persoane care in alte conditii cu siguranta nu ati fi avut placerea si curiozitatea sa le cunoasteti. Comentariile mele sunt pe langa subiectul de mai sus, insa sper sa aveti rabdarea spre a le citi si sa vedeti un alt punct de vedere. Nu acuz pe nimeni, doar insiruiesc niste evenimente pe care le-am trait si apoi o sa pun niste intrebari, la care sper sa raspundeti, cu experienta care o aveti dupa o viata. Nu ati avut interese materiale, probabil interesul dumneavoastra acum unic este locul pe care o sa-l aveti in istorie.

  M-am nascut in anii 70, in plin elan socialist al perioadei respective. Revolutia m-a prins in peroada de adolescenta si in timpul scurs pana atunci am avut ocazia sa simt frigul din blocuri (10C iarna), sa particip la cozile la paine, zahar, ulei si sa gust renumitele tacamuri (gheare, aripi si capete de pui) precum si sa vad muntii de creveti vietnamezi si de ‘sampanie’ Zarea din magazine. Si cam atat se gasea..ah am uitat de celebrul salam cu soia care la caldura se lichefia. Apoi erau ‘spontanele’ manifestatii pionieresti, unde eram dusi cu forta, pierdeam vremea si enervam activistii zelosi care erau pe punctul de a face atac de cord de lipsa noastra de elan patriotic. Probabil cel mai aproape mediu de perioada de atunci gasim azi in Cuba sau Koreea de Nord. Sigur cunoasteti aceste etalii, insa nu strica sa mai amintesc anumite nuante de atunci.

  Apoi a venit Decembrie 1989 cu gloantele trase (cele cu fosfor rosu le vedeam noaptea) si cei care au murit. Apoi au urmat minerii – imi amintesc cum elev fiind, am auzit prima oara cum suna un corp uman batut de batele minerilor si cum strigau cei loviti in Piata Universitatii.

  Mai apoi a venit perioada de capitalism salbatic unde aproape fiecare ‘om de afaceri’ serios avea o bata de lemn in masina, sa fie acolo in caz de nevoie. Batele se regasesc si acum in anumite masini. Numesc aceasta perioada ‘capitalismul batei de lemn’. A durat din 1990 pana in anul de gratie 2000. Din 2000 pana acum au mai trecut niste ani unde societatea se chinuie sa se aseze si devina normala.

  Ceea ce ma framanta pe mine acum este – oare de ce a trebuit sa trecem prin asa ceva?

  Sa pun intrebarea altfel: Oare de ce am avut numai un Paul Goma?
  De ce nu am avut 1000? 10000 de Paul Goma? Care sa refuze total orice cooperare cu un sistem de indobitocire in masa?

  O sa spuneti ca Paul Goma friza cu nebunia. Ceea ce a facut el a fost nebunesc. Poate ca da. Poate ca aveam nevoie de 10000 de nebuni ca el, un oras intreg care sa vrea sa fie inchis. Unde parinti, bunici si copii sa ceara sa fie inchisi. Sa ajunga in singurul loc unde erau liberi, dupa cum a fost Paul Goma. Am fi aparut pe harta lumii in anii 70 ca un punct nebun dar sublim. Un reper moral unic. Nu a fost sa fie.

  Din 1947 pana in zilele noastre Tara a pierdut OAMENI DE CALITATE.
  Probabil va uitati in jur si ce vedeti nu va place. Nici mie nu imi place. Din pacate nu avem oamenii de calitate care sa schimbe ceva. Clasa politica actuala este o reflectie perfecta a societatii ce o voteaza, societate ce a fost multilata de intelectuali, profesori si oameni de valoare si inlocutii cu profesori luati de la tractor si strung, promovati prin Stefan Gheorghiu si ajunsi profesori in ASE si Politehnica.

  Problema noastra este: NU MAI AVEM OAMENI DE CALITATE.Un strungar si un tractorist absolventi ai ‘academiei’ Stefan Gheorghiu nu o sa priceapa niciodata subtilitati academice. Or sa fie buni doar la strecurat pe scara sociala. De aceea suntem in haosul de acum. Cei care au luat decizii le-au luat prost, zeci de ani la rand.

  Ce vedem acum domnule Iliescu este o societate si o clasa politica care s-a perfectionat in a se Strecura. Nu stiu sa creeze valori. Nu stiu sa inveteze. Doar sa se strecoare.

  De ce in perioada interbelica au existat Cioran, Eliade, Tutea, Ionesco, Brancusi, Enescu, Coanda?

  De ce din 1947 incoace nu au mai existat asemenea valori care sa insemne ceva in cultura mondiala? Acum avem pe Manolescu, Liiceanu, Patapievici precum tinerii Ungureanu si Paleologu.

  Putem sa comparam cele doua generatii de mai sus? Nu.

  V-ati gandit vreodata ce puteti face pentru a ajuta oameni de adevarata valoare sa apara din nou? Liberi in gandire si creativi?

  Poate acesta este ceva ce inca mai puteti face inainte ca istoria sa intoarca pagina.

  Din Silistea Gumesti, fieraria lui Iocan
  Stefan Moromete

 9. cirlovacristian Says:

  @ovidiu
  Dle,unii dintre cetatenii Romaniei au emigrat caci stiau ca “dincolo” lucrurile si faptele au alta valoare,altii probabil ca doreau sa “renasca” mai repede dar multii au fost impinsi de autoritati prin metoda batjocorei si saraciei sa fuga din tara iar cei ramasi(disponibili) au sperat intr-o lume mai buna,cinstita,onesta,etc……fara sa realizeze ca din cei ramasi “iei” se vor ridica si vor spune:NOI suntem “ielita”.Faptul ca unul a citit o carte(Alba ca Zapada la Drept) in plus si are un tablou atirnat pe perete(Rapirea din Serai) altu’ ca a condus o manufactura pe care ulterior i-a sterpelit malaiu’,altu’ care a invatat sa conduca barcute pe “riul” Cismigiu sau una care se “da” cu parfum fin si ajunge ministru sau europarlamentar ca de,miroase bine…etc……pai cu astia trebuie sa defilam in frunte?Astia trebuiesc respectati ca oameni si conducatori?Astia “arata” trendul?Astia care nu au fost in stare nici sa furecu bun simt si mai sunt si prinsi ca de sunt inca murdari la gura de rahat nu au avut nici bunul simt sa se stearga dupa ce au mincat atit.Astia formeaza “clasa” conducatoare?
  Ma intreb oare cit mai asteapta UE?
  Romanul(si probabil si alte natiuni) suporta multe si este invatat cu multe si mai cred ca acesti “politicieni” inventeaza taxe peste taxe,mojicii peste mojicii tocmai in speranta ca in momentul in care treaba se impute sa poata sa mai slabeasca haturile,sa aiba de unde caci “iei” de furat vor fura in continuare,la fel,in gasca,atita timp cit mai “ieste” ceva de furat,iar copii lor si daca vor si daca nu vor au de unde sa invete ce TREBUIE SA FACA cind ajung mari:SA FURE.
  Culmea este ca “iei” inventeaza si temeiul legal ba mai mult il si aproba.
  Aceasta “ieste” pleiada de “succesuri” si scopul lor in viata

 10. Ovidiu Says:

  cirlovacristian,
  daca traia Ceausescu “astia” terminau ca “bachus” Gheorghe Stefanescu.

  Dar tu ce propui, ce-i de facut ?
  Eu zic ca capitalismul a dat faliment…..

 11. emigrantul Says:

  [b]Pentru: Stefan Moromete[/b]

  Apreciez calitatea literara a textului insa informatiile redate sunt absolut subiective, asa zisele realitati zugravite acolo fiind tot atit de apropiate adevarului istoric ca romanele cu eroi in armura de faptele reale ale cavalerilor evului mediu (timpuriu).
  Avem nevoie de un autor talentat care sa-si bata joc, intr-o carte, de toti acesti scriitori gen “Stefan Moromete” luind ca model celebrul roman a lui Cervantes in care acesta a ridiculizat toate aiurelile (crezute de multa lume, acum 400 ani) din epopeile cavaleresti.

  Povestea unui licean, participant la Piata Universitatii, ar putea fi descrisa, eu zic destul de obiectiv astfel:

  “Prin vara lui 1990 tinarul, Stefan Moromete, ajunse si el, ca orice elev ce se respecta, in Piata Universitatii unde lua imediat contact cu marile valori ale Neamului Romanesc , intelectuali de marca, care il primira calduros, servindu-l fiecare cu ce avu, ba o tigare ba un git de rachiu, ca uitai sa va zic: “se daduse libertate la bautura si tutun pentru scolari, nu mai erau restrictiile abuzive din vremea comunismului cind iti zicea directorul liceului: “Miine vii cu tacto, tuns, la scoala!” Si pe ce motiv?! Pentru ca te prinsese tragind din tigare in timp ce discutai, in pauza mare, cu niste muncitori care betonau curtea scolii.
  Sa revenim. Nu apuca bine Moromete sa se lamureasca care cort din Piata ce organizatie democratica reprezenta cind o masa mare de indivizi cu aspect respingator, toti imbracati identic, aparu din senin. Instinctul (sentiment inconştient de prezicere a celor ce urmează să se întâmple – definitie dex) ii spuse lui Stefan ca trebuie sa o ia la fuga cit mai iute. Totusi, spre ghinionul sau fu luat in vizor de unii din oamenii aceia uriti, cu casti si salopete negre, deoarece Moromete se intimpla sa aiba la el o banda de magnetofon pe care tocmai o cumparase sa-si inregistreze muzica de la niste colegi. “Ne-a filmat, puneti mina pe el!” se auzeau strigate. Daca nu erau niste sticle de bere, aruncate pe jos, printre corturi, de care doi din urmaritori se impiedecara, pierzind asadar momente pretioase, tinarul nostru nu ar fi avut timp sa ajunga la gardul salvator pe care il sari la vreo patru metrii de poarta deschisa larg (cind te grabesti, in multe situatii nu alegi cea mai simpla solutie). Ciinele fioros din curte, mereu pregatit sa-si infiga coltii in orice intrus, fu luat prin surprindere de ghiuleaua care ateriza linga el si in acord cu acelasi instinct de conservare facu un salt in directie opusa spre poarta unde dadu nas in nas cu citiva urmaritori. Uitai sa va spun ca poarta si gardul apartineau unei case boieresti nationalizate, locuita la momentul acela de familii, nu foarte instarite, din etnia romilor. Cind vazura, brutele acelea negre, atmosfera generala din curte, nu mai insistara cu urmaritul (si datorita faptului ca Moromete se facuse nevazut printre rufele puse la uscat). Presupusera ca fugareau o persoana nevinovata de intelectualism, democratism, revolutionarism si alte isme din Piata Universitatii a anilor 90 si se intoarsera la corturile din mijlocul strazii…”

  [b]Daca cineva cu talent literar doreste sa cizeleze textul si sa continue povestirea, eu as fi incintat.[/b] Trebuie spus pina la urma adevarul despre Piata Universitatii.

 12. cirlovacristian Says:

  @ovidiu
  Capitalismul(mai exact dictatura capitalista) a dat faliment?
  Oare?
  In lumea buna,capitalismul….este imperialism ceea ce implica …expansiune.DA,capitalismul creeaza probleme dar asta nu inseamna sfirsitul,mai degraba un nou inceput.
  Atita timp cit capitalismul/imperialismul se bazeaza pe US Dolar capitalismul nu o sa falimenteze(sau se fac tranzactii in dolari).
  Se reia de la inceput sau se “traseaza” un nou inceput,oricum nu exista un punct final care trebuie atins si deci mergind pe principiul relativitatii…..totul este relativ.
  Ceea ce se intimpla acum are legatura cu plusvaloarea,plusvaloare pe care se bazeaza(si o doresc) burghezia(monopolul) iar “iei” vor cu orice pret sa vor sa domine iar pentru a domina subjuga in intregime aparatul de stat(vezi cum sunt pusi ministri,etc).Si in tarile civilizate se intimpla la fel numai ca burghezul occidental stie ca nu poate exista fara cetateanul de rind si deci nu-l omoara(nici la propriu si nici la figurat) dar in Romania…………………..iti sug tot unul dupa altul……sunt niste dobitoci inconstienti,penali de cretini,violatori de cadrave……….
  Ce-i de facut?
  Unii au incercat cu “niste” fanarioti ,altii cu “niste” regi ,altii au schimbat regimuri politice……dar nimeni nu a incercat sa se poarte ca un roman educat si care sa poarte respectul pentru semenii sai si totodata sa nu lase “scursurile” sa deverseze.Scursurile trebuiesc anihilate caci altfel ……se produce un dezastru ecologic,ce greu poate fi remediat.
  Este mult de discutat si in plus nici nu am toate cunostintele necesare si deci nici toate raspunsurile.Cel mai indicat ar fi dl Ion Iliescu care are si experienta de viata totodata si bineinteles cunostinte mult ,da mult mai vaste decit noi toti la un loc(si dlui mai greseste dar…..merita)

 13. Ovidiu Says:

  cirlovacristian,

  Eu cred ca trebuie de inventat un nou regim, nu comunist si nu capitalist-imperialist-burghez.

  Se poate crede-ma.

  Criza financiara economica mondiala ne-a dovedit ca speculantul mondial intodeauna castiga banii (in regimul capitalist), banii nu au disparut ci s-au distribuit.

 14. Sibilla Says:

  @stefanmoromete,
  Cu tot respectul, dacă-mi permiteţi,
  tocmai pentru că nu a fost de acord, pentru că a dezaprobat mereu ceea ce dumneavoastră aţi punctat, de aceea Domnul Preşedinte Ion Iliescu a fost în cel mai josnic mod cu putinţă înlăturat de la conducerea PSD, pentru că nu le făcea jocul, pentru că niciodată Ion Iliescu nu a dorit să ajungem în halul în care suntem acum, e bine să spunem lucrurilor pe nume, dacă tot spunem !
  Chiar şi acum, Domnul Preşedinte se implică, face ceva, mulţi dintre noi se complac în resemnare, nu e cazul meu, poate nici al dumneavostră, dar, oare nu ar trebui ca şi de la noi să pornească un imbold, ne dorim schimbare,ea nu vine din Cer pe tavă, mă tot întreb, unde sunt puii de traci,unde ne sunt luptătorii, numai analişti au rămas în ţară şi cei care consimt prin tăcere şi neimplicare la dezastru ?
  Rămân la părerea că se impune combaterea oricărui element gen băsescu, gen geonelu, baronilor le trebuie scurtate aripioarele, dar e necesar un Congres şi dacă altă soluţie nu e, atunci ruprere, să rămână în psd trădătorii, cameleonii, iar cei care şi-au păstrat coloana vertebrală şi cred în principii, valori, da avem speranţă în Ion Iliescu, în oamenii care sunt în stare să ne readucă pe linia de plutire ! Anarhia şi haosul din ţară nu sunt produsul Ion Iliescu, ci a oportuniştilor, a celor ce vizează numai propriile interese, a trădătorilor de neam şi ţară şi da, sunt pedelachei dar sunt şi nişte pesedei, aşa e !
  respecte,
  Sibilla

 15. cirlovacristian Says:

  @Ovidiu
  Dle,pleci de la o premiza si o ipoteza gresita:”….Eu cred ca trebuie de inventat un nou regim, nu comunist si nu capitalist-imperialist-burghez…”
  Nu trebuie inventat un nou regim deoarece acel regim chiar exista.Nu trebuie macar nici reinventat si nici adaptat,nimic…..ci doar trebuie aplicat asa cum a fost dezvoltat si atit.Fara modificari si fara adaugiri.Mai simplu de atit nici ca se poate.Numai un imbecil(imbecilii) cred si spera ca “iei” sunt noua stinga si dreapta si au descoperit ceva.Nu exista asa ceva si nici nu se poate.

  A “venit” Revolutia din Decembrie 1989 iar urma acestor evenimente trebuia totul inceput de la zero(oarecum).Primul lucru trebuiesc schimbate legile,structurile,etc…….ceea ce s-a si intimplat.Schimbi ceva deoarece acel ceva ori este stricat/s-a stricat ori nu mai corespunde nevoilor.Nu schimbi acel ceva doar de dragul schimbarilor.In momentul in care apare schimbarea de obicei inlocuiesti cu ceva mai bun si mai trainic in functie de cit poti sa “duci”.Nu stiu de ce toti “factorii” si “persoanele” implicate au decis ca modelul cel mai indicat ar fi cel francez.Mint,stiu de ce dar nu imi vine sa cred.Modelul francez a fost ales deoarece se bazeaza pe BIROCRATIE-birocratia fiind “tradusa” ca puterea,legea,regulile de la birou si in plus din “caracatita” birocratiei de obicei nu prea “scapa” nimeni si nimic fara consimtamintul celor ce exercita puterea(o clasa conducatoare impusa).
  Deci,Romania a ales modelul francez,care din anumite puncte de vedere era si este un model destul de bun dar din cele mai multe puncte de vedere este un model de rahat cu o cireasa pe mot,daca este sa ne raportam la societate si la aspectul social.
  Am citit mai sus(caci stiu sa citesc dar cu scrisu’ nu ma prea descurc) despre Paul Goma,Tutea,Eliade,Cioran,etc……da,acesti oameni au existat au fosti “tari”,buni……dar comparativ cu noi,ROMANII.Au mai “filozofat pe ici pe colo” dar nu neaparat au si “prosperat”.De ce?Pai tot ce putea fi “inventat” in materie de filozofie s-a “inventat” cu foarte multi ani in urma la “niste” scoli care chiar stiau cu ce se “maninca” filozofia(Filozofia insemnind prietenul intelepciunii sau dragoste de intelepciune) adica in GRECIA-cel putin acolo s-au pus bazele.
  Bineinteles ca in timp au mai aparut si alti “filozofi” dar ultimii cunoscuti si recunoscuti fiind Lenin,Marx,Engels,Hegel si probabil ca mai sunt si altii.
  O sa fiu mai “scurt” deoarece ma “lungesc” fara rost si fara o baza(cunostinte)foarte solida.
  Acel REGIM de care vorbeam se numeste SOCIALISM care se bazeaza pe o “alianta” intre clasele sociale(personal nu-mi place cuvintul clase/categorii),pe categorii si diferite tipuri de proprietate,etc…. dar amestecul trebuie ECHILIBRAT.
  Dovada ca la ce am spus pina acum “ieste” adevarat se afla in NW Europei occidentale adica GB(capitalism cu influente majore de socialism) si Franta(capitalism/socialism discretionar si culmea si tupeisti cu aere de smecheri).
  Inca o precizare:englezii,nici astazi nu-i “sufera” pe frantuji si stiu “iei” de ce.
  Pentru Europa,Franta reprezinta o “lectie” de genul asa NU,inclusiv contabilitatea in partida dubla,care…………si pe care si Romania a ales-o.
  Se dorea sa se faca treaba?
  Pai modelul englez sau german sau finlandez sau suedez……..NU s-a ales modelul francez ca……..E,uite ce se intimpla smecherii,frauda,coruptie,birocratie…………
  In alta ordine de idei daca englezii sau germanii aleg,sa spunem o tehnologie sau o metoda mai veche ,frantujii le spun ca sunt …..”conservatori” dar cind frantujii devin “neputiciosi” ,”iei” spun ca au fost “lucrati”

  Va multumesc

 16. cirlovacristian Says:

  @ovidiu
  Si ca sa vedeti cit de discretionar “ieste” capitalismul/socialismul romanesc va ofer un exemplu de la “biz bazar” :actionarii lu’ electroputere din craiova au cerut ajutor de la stat(sa li se stearga niste datorii de 44 mil dolari,etc……).Cine sunt actionarii?Printre altii…..sunt si un “mare” investitor arab pe nume de taher si un altu’ roman pe nume badea nicolae.Pai taher a avut ca ocupatie traficul cu tigari si cafea si bineinteles “spalarea” de bani iar badea nicolae fostul ginere a lu’ Ion Dinca si cumnat cu Popoviciu care au cumparat si cumpara terenuri,societati,case de la statul Roman.Deci astia vin si invoca faptul ca or sa investeasca dar nu pot accepta datoriile si deci pentru a nu “creea” somaj cer stergerea datoriilor.Am uitat sa precizez faptul ca sunt “unii dintre sponsorii” de la PDL.
  Tot la fel ,pe vremea mult raposatului arogantu'(ducase) ,”se dadea ordin de la iel” cum ca doua zile nu se percep taxe vamale,accize,etc… pe utilaje agricole cu precizarea ca ordinu’ era redactat cu ceva timp in urma,stampilat si datat pe loc si “iera” valabil numai si numai pentru “cunoscatori”.
  Iata doua forme de “economie de piata” aplicate “democratic si strategic”in care se cistiga bani grei de pe urma cetatenilor.
  Asa ceva numai in tari ca Franta,Italia,Spania,etc poti sa mai gasesti dar in tari ca Germania,GB,etc……se fac si acolo smecherii dar ca factor predominant pentru care se fac este societatea.Cel mai simplu mod prin care se observa realitatea “ieste” falimentu’ si nationalizarea si bineinteles si numarul lor.
  PIIGS-respectiv Portugalia,Italia,Irlanda,Grecia si Spania-s-au dezvoltat datorita expansiunii Germaniei si Marii Britanii nicidecum influentei frantujejti.Daca pleci la drum lung nu pleci cu “renou” caci nu stii ce-ti rezerva viitorul ci alegi mercedesu’ caci sti sigur ca ajungi la destinatie-bineinteles daca ai ales o destinatie.

 17. Victor Says:

  Moromete,

  Oamenii de calitate au existat in Romania in toate vremurile. Problema nu este a existentei acestora , tu pui pe seama comunismului faptul ca acestia nu au fost vizibili. Este o diferenta intre vizibilitate si existenta. Judeci perioada 47-89 punand pe seama comunismului care a promovat non-valorile. De asemenea explici prezenta actuala a unor non-valori pe prima scena a societatii tot dand vina pe fostul regim. In ritmul asta o sa spunem si ca faptul ca aruncam gunoiul pe unde apucam se datoreaza tot regimului comunist. Si violurile pe care le “efectueaza” romanii prin Italia tot pe seama fostului regim le putem pune conform logicii tale. Cauzele sunt multiple si nu se poate pune stampila asa usor: perioada comunista este de vina. S-au facut lucruri bune si mai putin bune. Lucruri foarte bune si lucruri groaznice daca vrei. Ca si acum in democratie. Sunt oameni care mor si astazi din indiferenta altora.

  Nu am avut ghinion ca am fost condusi de unul ca Ceasusescu pentru ca si acum cand am fost pusi sa alegem am ales Basescu. Eu nu vad nici o diferenta, amandoi agramati, cu tendinte dictatoriale, etc. etc. Legat de exemplele tale poti sa o iei si asa : de la Barladeanu, Diaconescu in anii ’90 la miss Roberta Anastase si Geoana. Cum e mai bine?

  Daca comunismul a reprezentat un dezastru asa mare la nivelul valorilor individuale, de ce am fost cooptati aproape imediat sa facem parte din Europa, de ce toate marile transnationale au gasit imediat forta de munca calificata etc, etc

 18. Ovidiu Says:

  cirlovacristian,

  de ce zic ca capitalismul a dat faliment ? asadar, daca esti un bun speculant nu ai nevoie de scoala, universitate,bani, ci de smecherie, escrocherie. Daca esti un om cinstit te-ai ars.

  Am citit ambele mesaje, ai dreptate libertatea capitalista le da mina libera mafiotilor,ca sa spele bani, droguri prostitutie, etc.

  Cu o singura conditie putem supravetuii in regimul burghez, adica o lupta crunta impotriva coruptiei, clasa politica trebuie schimbata chiar si prin revolutie.
  Vorbesti despre modelul francez cer scuze dar nu sunt de acord cu tine ca criza financiara i-a prins si pe ei, deci repet speculantul e liber, mafiotul e liber, iar omul de rand devine un fel de sclav, sau chiar o victima.

  Trebuie un regim mai moderat mai echilibrat, care poate fi controlat si sanctionat de popor. Eu as propune un regim unde tribunalul poporului e forta, puterea suprema.

 19. cirlovacristian Says:

  @stefanmoromete
  Dle @stefanmoromete o chestiune asa……de principiu:”…NU MAI AVEM OAMENI DE CALITATE…”oamenii de calitate nu se nasc ci se FORMEAZA,cu ajutorul societatii,educatiei,etc……Problema ar fi ca nu s-a investit prea mult,aproape deloc, in cercetare si educatie adica in invatamint,iar cind s-a investit au venit sacalii si au “licitat si negociat” profiturile.
  Intr-o tara normala nu trebuie sa vina fosta miss dracu’-n izmene si piticu’ din gradina sa ceara prin rugaminti si cazaturi in genunchi sa se atribuie bani pentru cercetare.
  Si inca o chestiune:pe vremea respectviva cu salamu’ de soia era greu sa cumperi un kilogram de carne,asa este,dar un porc intreg il gaseai
  si-l cumparai foarte repede.Erau foarte putine cazurile in care se putea spune ca este posibil sa se moara de foame.
  Inca o chestiune:multi cetateni romani(si de alte nationalitati) doreau CU ORICE PRET sa plece din tara,iar pentru aceasta fostul regim a gasit “veriga” slaba si a folosit-o.Acum cine este vinovat cel ce a oferit sau cel ce a platit?Ceea ce se intimpla astazi se datoreaza “indoctrinarii” populatiei cu “democratie” iar “iei” fura linistiti atita timp cit cetatenii sunt ocupati.Este o metoda clasica.Nu trebuie sa fii geniu sa realizezi.
  Unii dintre cetatenii Romaniei lucreaza la CE si UE
  (in parlament,administratie,etc…)si se lupta pentru drepturile Romanilor.Nimic anormal.Totul firesc pina la momentul in care noi avem granite iar datoria noastra ca cetateni onesti “ieste” sa-i “reeducam” pe raufacatori in interiorul tarii nu sa-i trimitem la “specializare” in occident.Mentionez ca acest aspect are valoare din anul 2000.Eu unul as fi infiintat un judet pentru “asemenea panarame/jigodii/scursuri” probabil la granita sau in interiorul judetelor harghita si covasna si cu aceasta ocazie as fi rezolvat citeva probleme majore cu care se confrunta Romania.

 20. stefanmoromete Says:

  @ pentru Emigrantul: apreciez aprecierea, insa scopul meu nu a fost sa redau cat mai pitoresc precum Geo Bogza imaginea patriei ci doar sa fac suma unor elemente traite si apoi sa-l intreb fara patima si ranchiuna pe domnul Iliescu: De ce?

  @ Victor: existenta si vizibilitatea sunt insuficiente. Cei de acum exista si sunt vizibili. Problema mea este ca nu genereaza nici un IMPACT real/nu au Rezultate, in afara de cateva publicatii locale. Cei din perioada interbelica au avut impact mondial (uite de ex Palade), iar vizibilitatea a fost doar efect colateral. Problema la noi e ca toti vor sa fie vizibili iar impactul real e ceva colateral.

  Din punctul meu de vedere, Comunismul a masacrat valorile si a lasat nulitatile sa se dezvolte, deoarece nu exista nici un sistem real de masurare a valorilor.

  Cei care incalca legea in italia apartin ultimelor generatii ce au crescut in comunism sau primelor de dupa 89. De cine au fost educati? ce societate i-a format? In mod sigur nu cea interbelica.
  Ne place sau nu, suntem produsul societatii in care ne-am nascut, al parintilor, scolii si in ultimul rand al nostru.

  Referitor la Europa, eu ma refeream in continuare la adevaratele VALORI si nu la muncitorii necalificati care asambleaza Logan-ul manual. Acolo nu e nici o valoare ci doar forta manuala bruta.

  Uita-te la procentul de implicare al cercetarii romanesti in proiectele europene. Tinde spre ZERO. Cercetarea la noi este o gluma, cu profesori descalificati si studenti demotivati cu mentalitate de elevi de liceu. Putinii care au valoare emigreaza.

 21. Ovidiu Says:

  Daca vrem sa scapam de Traian Basescu avem nevoie de candidatura lui Ion Iliescu, unicul care-l bate pe Basescu semnat.

  PS.cine-i de acord cu mine il rog sa semneze acest apel!

 22. cirlovacristian Says:

  @ovidiu
  1.Exagerezi
  2.Exagerezi
  3.Legal nu este posibil
  4.virsta si bunul simt il impiedica sa se “gindeasca” daca este posibil sa duca o viitoare noua campanie(multe variabile)
  5.exagerezi

  Sunt curios ce o sa raspunda domnia sa.

 23. Victor Says:

  Moromete,

  Intreaga omenire trece printr-un moment zic eu istoric extrem de dificil. Probabil ca urmeaza schimbari majore in organizarea sistemelor. Nu cred ca este cazul sa facem noi acum aici pe blog o analiza a comunismului. A incercat un parvenit, ma refer la beizadeaua comunista Tismaneanu, sa rezolve cazul in cateva pagini si a iesit o gluma. Chestiunea comporta discutii pe multe planuri si necesita documentare, cercetare asa ca eu ma opresc. Cred ca nu poti sa fii convins de ceva atat de relativ. Nu trebuie sa fii prea inteligent ca sa gasesti contra-argumente la toate afirmatiile tale. De exemplu eu cunosc o multime de cazuri in care s-au promovat valori, valori care in sistemul interbelic, daca s-ar fi perpetuat, nu ar fi avut nici o sansa sa se exprime. Nu este o regula afirmatia ta conform careia comunismul a masacrat valorile. Imi amintesc ca pe vremea cand aveam 18 ani, la medicina se intra cu medii de peste 9 si era o concurenta de 20 pe loc. Nu prea imi suna a sistem care a masacrat valorile. Acum insa nici macar nu se ocupa locurile oferite si se intra cu un 5 rotunjit. Cine masacreaza valorile? Vechiul sistem sau actualul sistem?

  Inteleg ca esti dezamagit, si eu sunt, cine nu este?, dar nu intotdeauna, sistemul trecut este de vina pentru neimplinirile noastre ACTUALE.

 24. Ovidiu Says:

  stefanmoromete

  Daca un om depinde de un sistem ca sa fie liber in gandire si creativ, atunci omenirea are o mare problema. Fascismul a creat oamenii de valoare?

  Omul se naste liber in gandire, cine era si este talentat va ramine in continuare o valoare. Talentul nu poate fi masacrat de un sistem,sau de un regim, doar activitatea, nicdecum valoarea. Ma intorg la regimul comunist care a masacrat “valorile” spune-mi te rog cati analfabeti au fost inainte de 1947 si cati dupa ? oare comunismul a promovat anafalbetismul ?

 25. Victor Says:

  PS. In timp ce intr-un Mall din capitala interlopii au scos cutitele si au atacat fortele de ordine ale BGS-ului chiar in interiorul magazinului langa oamenii inocenti punandu-le viata in pericol, Boc care nu a fost batut bine cu cureaua de la ceas cand era mic se distreaza la festivalul tuicii iar seful lui, Basea hahaieste la pomana porcului cum ca si-a pierdut nevasta. Asta este tara in care traim fratilor…

 26. Ovidiu Says:

  cirlovacristian,

  de crezi ca exagerez?
  Eu nu vad un candidat care-l bate pe Basescu, vai de tara noastra daca basescu va castiga alegerile prezidentiale.

  De-aia cred ca Ion Iliescu trebuie sa candideze, ca sa-l deie jos pe tiran.

 27. Victor Says:

  Constitutia nu permite. Ion Iliescu este un guru al politicii romanesti. Normal ar fi ca presedintele asta care este -dar nu este cazul ca asta este un derbedeu, sau altul daca om avea noroc, sa-l consulte mereu pe Ion Iliescu. Altminteri daca este sa privim prin ochii Presedintelui Iliescu, cine vrea sa-l asculte bine cine nu sa fie sanatos. Nu el pierde.

 28. Sibilla Says:

  Un tandem Ion Iliescu – …. , Cineva, nu spui cine că nu vreu, ar fi !
  băsea nu câştigă alegerile, e conştient , asta-l turbează, că nu era deajuns … dar la ce ” idei are ” e-n stare şi pe Lenuş s-o susţină, numai să fie cum vre hăhăiala lui …
  Băsea se va bate singur, nah, am scăpat un strop numai ;)
  Da, Ion Iliescu are încă forţă, şi va demonstra, la timpul potrivit şi cu binecunoscuta-i înţelepciune, e mai activ decât se pare şi e prezent, să vedem cine va ştii să-i prindă mâna strâns şi să ” profite ” de Lumină …
  Sibilla

  @Domnule Cîrlova,
  Mulţumesc !

 29. Mihnea Georgescu Says:

  Drugarica,

  Ion Iliescu are o Energie specială în El, pe care o văd doar cei Iniţiaţi… pe mine m-a frapat când l-am văzut prima dată pe viu… e special… aşa se explică faptul că a hipnotizat massele în anii ’90… Nu şi-a pierdut nimic din Forţă, cred că ar trebui să modificăm Constituţia şi să îl facem Preşedinte pe viaţă…

 30. stefanmoromete Says:

  Victor, eu nu ma refer la medicii, inginerii care ieseau pe banda rulanta (si probabil unii din ei erau foarte buni), ma refer la cei ce erau extrem de buni si au fost sufocati sa creasca mai departe, peste barierele impuse de regim. Un inventator atunci daca inventa ceva, primea niste prime in bataie de joc, cu lei neconvertibili, eventual sa ia niste concedii la mare si la munte. Motivatie zero, respect de.. partid. Am mai avut un Emil Palade??
  Asta-i una din durerile mele.

  Ovidiu, din pacate, un om depinde in totalitate de un sistem liber ca sa se exprime. Ne place doar in mod narcisit sa credem ca un om poate fi ‘deasupra’ sistemului, insa cei care sunt cu adevarat deasupra sunt considerati nebuni sau eliminati. Sa luam cele doua exemple fascismul si comunismul.

  Valorile folosite de fascim s-au creat inainte ca extrema dreapta in Germania sa vina la putere. National socialistii doar i-au fortat sa lucreze pentru ei, vezi cazul lui Wernher von Braun care isi facea doctoratul cand nazistii au luat puterea. Nazistii nu au avut nici un rol in educarea lui insa l-au folosit. Ca el, sunt multi altii.

  Comunismul – sa luam exemplul absolut in Korea de Nord. Probabil sunt cei mai apropiati de comunism, dictatura proletariatului fiind absoluta, banii fiind inexistenti (au bonuri) iar statul are grija sa-i hraneasca in cantine aflate la baza blocurilor unde locuiesc. Ce valori au? cine s-a ridicat deasupra sistemului? poate cativa nefericiti ce au fugit din iad peste granita in China, un fel de purgatoriu al comunismului.

  Vad discutii aprinse despre Traian Basescu, actualul presedinte. El este reflectarea perfecta a societatii anilor 2000 in Romania. De ce va plangeti de el? Are toate elementele ce sunt in mod curent apreciate in tara: barbat care se pare ca stie ce vrea, limbaj usor relaxat din cand in cand, glumet si cu anumite note smechere, dispretuieste intelectualii si se inconjoara numai de cine ii place si ii spune ce vrea sa auda.

  Cati din barbatii din Romania nu au tendinte ‘macho’, nu vorbesc vulgar uneori, pentru care smecheria este o diploma de onoare, subtilitatile intelectuale sunt o slabiciune si le place sa fie doar laudati?

  Avem domnilor exact reflectia nivelului actual. Candva in viitor, se vor face studii de caz asupra primitivismului post-revolutionar tip neanderthal si filtrarea naturala a valorii si non-valorii. Poate va fi un muzeu al figurilor de ceara a non-valorilor incepand cu Gh. Gheorgiu Dej proletarul, Nicolae Ceausescu Cizmarul, Miron Cozma Minerul, Andreea Esca Prezentatoarea din Manualul de Istorie, Gigi Becali Ciobanul cu Maybach, Genica Boerica Extorsionistul, Sile Camatarul Mafiotul, Trita Fanita Agricultorul Latifundiar, Miron Mitrea Soferul Ministru, Anonimii Infractori din Italia – si lista poate continua.

  Acestea sunt produsele din ultimii 50 de ani domnilor. Non-valoare, prost gust, mitocanie, orientalism balcanic cu mitul Mioritei sclipind la tot pasul.

  Miorita este geniala prin faptul ca este asumata literar ca fiind o opera de arta nationala. Fascinanta este orbirea cu desavarsire a armatelor de profesori care glorifica poemul in care Abel s-a lăsat ucis de Cain.

  Poemul nostru national absolut este uciderea de frate!!!
  Acum incepem sa ne explicam de ce suntem aici? De ce a existat numai un singurl Paul Goma?

 31. Sibilla Says:

  @bre druje Mihnea,
  n-ar fi rău ;) :)
  Uite o Veste care-l va opri niţel din hăhăială pe zăus … :
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/02/21/nunta-maaa-svadbasvadba-svadba-se-insoara-mile/
  apăi musai să zicem ” Ziveli MRC ! ”, Mile Cărpenişan merită, e … MILE !!! :)
  zdravo Mihneo,
  Sibilla

 32. cirlovacristian Says:

  @stefanmoromete
  “….De ce a existat numai un singurl Paul Goma?….”
  Pentru ca s-a nascut DOAR un singur Paul Goma.
  Vis a vis de actualul presedinte,eu cred ca aveti dreptate.
  Orbirea profesorilor si a altor categorii profesionale a fost posibila in conditiile in care fiecare individ a inchis ochii iar “fauritorii” democratiei ne-au vindut ca pe “tirfe”.
  O alta chestiune care tine strict de natia Romana o regasiti prin secolul 14 si “tine” de “cumpararea” tronului iar dupa 6 secole o regasim sub forma:”…..voi romanii sunteti un popor prea corup…” a spus-o una dintre reginele Marii Britanii ceea ce demontreaza ca totul tine de “singe”.Bineinteles ca se gasesc si oameni ca nu sunt corupti/coruptibili dar sunt prea dar prea putini comparativ cu majoritatea care reprezinta peste 85%-90% iar cind cei 10-15% se “organizeaza” au sanse sa “treaca” intr-o extrema sau alta.
  Ideea de baza ar fi sa se “cresca” acel procent de oameni incoruptibili iar acest fapt incepe strict cu educatia si exemplele personale din familie si se continuua in scoli si societate.

 33. Victor Says:

  Moromete,

  Ai dreptate la chestia cu inventiile. Stiu bine pentru ca tata a avut vreo 3 brevete de inventie plus o gramada de inovatii si a castigat o caruta de bani in anii ’68, ’70 apoi nu s-au mai platit. Daca facea una din inventii in America nu mai aveau nevoie de bani nici nepotii nepotilor lui. Asta e. Ghinion. :)) Oricum, nu era deloc rau in Romania atunci pentru ca i s-au facut oferte din tarile din vest cand s-a dus, oferte grele dar nu a acceptat pentru ca nu-i lipsea nimic aici. Si nici noua. Depinde ce iti propui in viata. Capitalismul salbatic care te impinge la a-ti dori mai mult si mai mult si mai mult nu ma defineste si probabil nici pe tata. Cred ca ceea ce ma satisface este motto-ul gazdei noastre adica ECHILIBRU. Sigur, in anii ’80 echilibrul societatii romanesti a fost stricat de nebunia lui Ceasca. Eu nu pot face afirmatiile tale. Pentru ca pe de alta parte daca comunistii nu ar fi permis tuturor sa invete batranul nu ar fi ajuns niciodata sa breveteze inventii.

  Imi place foarte mult organizarea tarilor nordice. Fara excese fara nebunia capitalismului salbatic. Un socialism inteligent. Nici acolo nu sunt diferente mari intre clasele sociale. Castigurile sunt limitate si toti traiesc oarecum la fel, diferentele intre nivelul de trai al diverselor clase sociale este minim. Fara patimi. Este o lume mai odihnitoare in care eu zic ca te poti dezvolta spiritual mult mai bine decat in societatitle in care se practica capitalismul agresiv. Cui ii place capitalismul salbatic are unde sa-l gaseasca. De exemplu in Romania. :))

 34. emigrantul Says:

  Citat: stefanmoromete
  “Comunismul – sa luam exemplul absolut in Korea de Nord. Probabil sunt cei mai apropiati de comunism, dictatura proletariatului fiind absoluta, banii fiind inexistenti (au bonuri) iar statul are grija sa-i hraneasca in cantine aflate la baza blocurilor unde locuiesc. Ce valori au?”

  Vorbesti prostii. Postezi aiureli in necunostiinta de cauza. Aberezi.
  http://en.wikipedia.org/wiki/North_Korea

 35. Mihnea Georgescu Says:

  Ziveli Mile, Ziveli Drugarica, Ziveli Srbija!

  Am auzit că Mile e din neamul lui Kerpenisan, ca tine, drugarica, să ne trăiască!

 36. globetrotter58 Says:

  @Victor,
  Oamenii care astazi conduc Romania atat politic cat si economic SUNT COMUNISTI … ori astia nu vor intelege NICIODATA ce inseamna LIBERTATEA … nu vor accepta intr-o forma sau alta pluralismul de idei si opozitia … economic CEI MAI TARI au castigat prin afaceri cu STATUL nu pe o piata cu adevarat libera concurentiala … mi se pare GRESIT sa numesti Romania de azi un stat DEMOCRATIC cu o piata LIBERA …
  apoi uiti anii 50 cand toate scursorile societatii au ajuns sefi (hoti pusi sefi la militie, prostii satului facuti lideri pcr si cu ei s-a facut cooperativizarea .. etc. era vremea cand la facultate nu aveai voie sa intri oricat de bun erai daca NU AVEAI ORIGINE SANATOASA ! – ori asta a inlocuit valorile cu NON-VALORILE iar NONVALORILE au creat mai tarziu PSEUDOVALORI … si asta s-a perpetuat si in ziua de azi …
  daca tot iti aduci aminte de inventii si brevete poate spui si faptul ca un inventator pe brevetul lui trebuia sa-l treaca si pe director si pe secretarul de partid ca coautori … asta DA SOCIETATE CE “POARTA DE GRIJA LA TOTI “

 37. Ovidiu Says:

  stefanmoromete,

  Tu vorbesti exprimare eu vorbeam de gandire, creatie, cercetare. totusi e o diferenta esentiala.

  Ca Paul Goma relativ erau multi, aici este deja vorba de curaj nu de valoare.

  Intr-o societate libera gasesti si oameni de genul lui Gigi Becali, etc.

  “Ne place doar in mod narcisit sa credem ca un om poate fi ‘deasupra’ sistemului, insa cei care sunt cu adevarat deasupra sunt considerati nebuni sau eliminati.”
  ————————————————-

  Pai te contrazici – ori se poate, ori nu se poate fi deasupra sistemului.

  Revolutia ne-a demonstrat ca romanii erau deasupra sistemului, dar asta nu inseamna ca toti erau creativi talentati etc, asa cum nici sistemul nu poate schimba talentul gandirea, si creativitatea.

  In sistemul liber te poti exprima, atat, dar mai e si cenzura, ascultari chiar de presedinte.

  Sincer sa fi – pe vremea lui Ceausescu erau manelisti ?

 38. Sibilla Says:

  @Mihnea,
  io-s din neamul Karadzordzevic, nu spui care, n-am nici cea mai mică afinitate cu …pan-erezeia, neamul e mare, şi preoţi, şi partizani … scormoneşte ;)
  Da, Ziveli Kerpenisan j Ziveli MRC !!!
  Fie să ne bucurăm şi la Mile mic, Milena, că-i neam bun şi binecuvântat !
  Sibilla

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: