RASPUNSURI SI COMENTARII

Mihnea Georgescu –
1.- Exact, este chiar “MARELE ŞOC”;
2.- Este intr-adevar remarcabil faptul ca, desi au trecut 60 de ani, ne face placere sa ne intalnim, fostii colegi de clasa. E pacat, asa cum spui, ca asemenea traditii sunt mai rare si ca noile generatii cunosc un adevarat proces de instrainare. Fenomenul are caracter mai general si in ceea ce priveste solidaritatea umana, spiritul de intrajutorare intre vecini atat in mediul urban, cat si in cel rural. A fost caracteristica drama batranei decedata in casa ei de cateva saptamani, de care vecinii nici macar nu se sesizasera.

George Serban
De acord cu aprecierile pe care le-ai facut precum si cu ale celorlalti colegi de pe blog : Sibilla; daculliber ; ancaf; Gabriela Savitsky privind activitatea Corinei Cretu si a altor europarlamentari socialisti romani.

Adrian Severin marcheaza deasemenea o prezenta activa.
Prestatia sa la emisiunea TV – “ZIG-ZAG” cu Ion Cristoiu, derulata duminica,15 februarie a.c. a fost remarcabila.

Ioan-Mircea Pascu are prezente in presa calificate si pertinente.

Rovana Plumb trateaza deseori unele probleme cu caracter social, indeosebi, protectia copiilor.
Apropierea alegerilor europarlamentare este un prilej de a aduce mai activ in fata opiniei publice problemele specifice ale relatiilor noastre cu Uniunea Europeana iar europarlamentarii sunt cei mai informati in acest domeniu.
3.- Incitarea ideii de “autonomie pe criterii entice” este bineinteles total anacronica si nu contribuie decat la tensionarea climatului in zonele respective.

Asa cum subliniaza multi interlocutori, nu aceasta este problema de fond a vietii oamenilor din judetele ardelene – nici macar din secuime.

Oamenii simpli romani si maghiari au trait si traiesc impreuna in buna intelegere.

Altii incita asemenea stari de lucruri.

Sa vorbesti de lipsa de drepturi ale minoritatii maghiare in Romania este un non-sens. Mai degraba e valabila situatia semnalata si de presedintele Basescu, a inlaturarii din administratie (primarii si consilii judetene) din judetele locuite de secui a functionarilor romani.
In aceasta se vede paradoxul pozitiei reprezentantilor UDMR si altor lideri maghiari care reclama in judete si localitati cu populatie minoritara de minimum 20%, prezenta unor functionari care sa vorbeasca limba minoritatii respective. Dar ei, cel putin in judetele Harghita si Covasna nu sunt deloc sensibili fata de cei 20 – 30% de romani si de lipsa unor functionari romani in administratia locala.
Deci, de ambele parti este nevoie ca aceste probleme sa fie tratate cu seriozitate si responsabilitate, pentru a nu provoca tensiuni artificiale.
Pe liderii maghiari ar trebui sa-i preocupe si faptul ca plecarea unor cadre didactice romane, calificate, din zona a diminuat invatarea limbii romane de catre copiii maghiari, care astfel vor avea un handicap in integrarea lor in societatea romaneasca.

4 Responses to “RASPUNSURI SI COMENTARII”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Mulţumesc! Mereu m-a fascinat dialectica lui Vova…

 2. curent01 Says:

  Referitor la pozitia presedintelui Basescu referitoare la pretentia unor reprezentatanti ai maghiarimii referitoare la schimbarea articolului din constitutie referitoare la statul national unitar….
  Sa nu uitam ca usurinta cu care multi doresc schimbarea constitutiei a fost initiata de presedintele Basescu. Cu alte cuvinte, Basescu a deschis o cutie a Pandorei cu pretentia lui nejustificata de a-si crea puteri discretionare. Daca basescu doreste schimbarea constitutiei pe genunchi sa nu ne mire ca pescuitorii in apa tulbure incearca sa agite apele….

 3. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Practic, europarlamentarii socialişti români, sunt singurele voci, singurii care se implică, sunt cunoscuţi , se aud în PE … restul , nu-s, nu se văd, nu se aud, sunt şi ei pe acolo …
  Aceşti oameni deosebiţi, politicieni destoinici, români adevăraţi căci luptă pentru îmbunătăţirea imaginii României, merită apreciaţi şi susţinuţi, îi simţim ai noştri.
  Rămân la părerea că ” problema autonomiei teritoriale pe criterii etnice ”, e o invenţie şi-o ” toană ” a unor indivizi, necum a minorităţii maghiare, aveţi perfectă dreptate când spuneţi că : ” Oamenii simpli romani si maghiari au trait si traiesc impreuna in buna intelegere.” ,aşa e !
  stimă şi respect, Domnule Preşedinte,
  Sibilla

  @curent01,
  Aveţi dreptate.
  Nu ne miră, ne-am săturat însă de zig-zagurile şi ” iniţiativele” aiuristice ale zăusului, vorba ceea, un nebun aruncă o piatră, că i se căşună lui … o mie de înţelepţi se chinuie să reaşeze apele-n matcă mai apoi, asta nu e firesc, ca un preşedinte încă în funcţiune să devină o .. problemă, că n-avem destule.
  respecte,
  Sibilla

 4. rhorvath Says:

  ZIARISTII DIN INTREAGA LUME IMPOTRIVA LUI TRAIAN BASESCU.
  ( Petitie a Uniunii Internationale a Ziaristilor in sprijinul presei romane )

  Pe aceasta cale tin sa dau o veste neplacuta, unui presedinte care uraste presa si libertatea de exprimare democratica. Filmul meu “Desecrarea Menorelor” care descrie expozitia islamica de tip Al-Queda de la New York organizata de statul roman,sub umbrela serviciului extern,a fost terminat, Filmul a fost cumparat de N.H.K.japonez si a intrat in atentia intregii medii internationale. El va fi vizionat la inceputul acestei toamne in Statele Unite. Aceasta manifestare a urii de rasa organizata de statului roman. reprezinta un eveniment unic ,fiind prima expozitie antisemita organizata si sponsorata din bani publici, de la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial. Cenzura din tara a reusit sa ascunda faptul esential, ca expozitia ICR,Patapievici din vara trecuta, nu afost romaneasca ci una araba.
  Autorul aceste blasfemii este AMVAR ANBAKI ,artistii romani asigurand doar decorul si diversiunea. La Bucuresti sa vorbit mereu de un ponei roz de cativa centimetrii pa care era desenata o zvastica, trcecandu-se cu vederea un perete urias (vizibil din strada) pe care menora, simbolul sacru al evreilor purta cuvantul FUCK manjit cu sange si urina. Amintind de un elefant care se impreuneaza cu un evreu religios, de tatuajul SS de pe bratul unui rabin, de patiarhii bibliei pregatindu-se de sex ,sper ca cititorii vor intelege cu ce arta avem parte. Orice om normal, ar fi luat masuri imediate pentru a inchide cat mai curand aceasta monstrozitate. Basescunu numai ca nu si-a cerut scuze celor pe care ia jignit, asigurand pe toti, ca romanii sunt un popor al binelui, a lasat deschisa expozitia, mai mult de trei luni, de la inchiderea ei oficiala.Am cunoscut in viata mea multe, dar nu am intalnit o josnicie mai mare. Sa pui la bataie imaginea si demnitatea unei tari doar pentru a apara o clica politica, sperand ca te vor ajuta sa te agati de putere, este de neiertat. El nu va fi iertat intr-un oras cu mai mult de un milion de evrei si inca cu multi supravetuitori a lagarelor de concentrare. Ea nu va fi iertata nici de comunitatea romaneasca care a fost pusa intr-o situatie neplacuta, cu reputatia de oameni civilizati pusa
  sub semnul intrebarii.
  Filmul pune bazele unui scandal international, punand regimul BASESCU in fata unei situatii fara iesire. El va trebui sa explice participarea sa(sponsorizare, sprijin logistic) la un atac fara precedent, al propagandei extremismului islamic. Dupa reactiile emotionale ale spectatorilor la primele vizionari pot afirma cu certitudine ca nimeni niciodata nu va da mana cu acest personaj,” plecat” departe de lumea civilizata si normele elementare de convietuire in societate.
  Ultimul incercare disperata de a oprii filmariile a avut loc de Zilei Nationalacu ocazia careia am vrut sa sa obtin opiniile membrilor comunitatii si a oaspetilor straini. Editorialul ” Ordin de Restrictie”semnat de scriitorul Victor Nicolae in penultimul numar al revistei New York Magazin > Nr. 606 descrie percutant cele intamplate. Nu ramane decat sa adaug ca aceasta actiune a fost premeditata. Faptul ca am fost invitat cu trei saptamani inainte de eveniment pentru a fi atras intr-o cursa a facut sa fiu de la inceput suspicios. Esecul acestei actiuni si va ramane mult timp in memoria invitatiilor si a diplomatiilor straini prezenti la eveniment. Eu personal nu am vazut sau imaginat ceva similar. Politia americana chemata sa ma aresteze vazind aparatul de filmat si ecusonul de presa si-a pus hainele pe cap sapca pe fata si acompaniata rasetelesi in aplauzele audientei a luat-o la…… fuga.
  Aceasta actiune curajoasa a diplomatilor culturali in civil, va costa statul roman mai mult de un milion de dolari. Incercarea de a sabota un ziarist american prin chemare a politiei si declaratii
  false adresate oficialitatilor sunt considerate extrem de grave. Pentru ca absolut totul este inregistrat pe pelicula cazul este usor de adjudecat. Nu ramane decat cu banii obtinuti sa deschid
  un ICR paralel aici in metropola americana. Singura deosebire ca acesta va fi un adevarat centru de cultura si limba romana nu va fi considerata periculoasa si interzisa.
  Am fost convins ca atacul impotrva mea nu este izolat. Acum sunt eu victima ,maine vor fi altii iar la sfarsit vom fi toti. Atacul presedintelui impotriva presei si a libertatii de exprimare nu a facut dechit sa confirme previziunile mele. El nu a facut decat sa puna gaz pe foc. In consecinta pe langa scriisoarea si CD-ul care vizualizeaza cazul meu am pus discursul democratiei originale in acelasi plic. El a fost trimis nu numai asociatilor din care fac parte ci si majoritatilor organizalor
  de jurnalisti din jurul lumii. Cerand ajutorul lor am pus umarul in apararea a ce a ramas presa libera in Romania. Tocmai cand scriam aceste randuri am primit o scriisoare deosebit de importanta. Uniunea Internationala a Jurnalistilor in numele a trei mii de membrii protesteaza impotrva ataculului impotriva mea si se ridica in apararea presei si mediei im pericol. (acest document in limba engleza, sta la dispozitia la dispozitia oricarui ziar sau blog interesat sa-l publice.) Pentru demonstratia pe care o pregatesc in aceasta primavara am trimis invitatie de participare majoritatii organizatilor profesionale ca si reprezentatiilor presei straine aflate la NY.
  Am inteles ca lupta lui Traian Basescu impotriva “mogulilor”si a ziaristilor este o preocupare esentiala si poate o va duce la bun sfarsit. Totusi ma intreb in fraza de incheiere cum se va descurca acum cand i-am pus in cap presa intregii lumi.

  Robert Horvath  cineast New York    Feb 20  2009

  p.s Am trimis invitatii pentru a participa la manifestatia ziaristilor si fotografilor profesionisti care vor avea loc in fata misiunii Romaniei la ONU ,in apararea libertatii presei, urmatoarelor organizatii:  SOCIETY OF PROFESIONAL JURNALSTS ,INTERNATIONAL JOURNALISM ,FOREIGN COMMITTEE. PRESS  FREEDOM NETWORK, NATIONAL PRESS CLUB, NATIONAL PRESS PHOTO GRAPHERSS ASSOCIATION,INTERNATIONAL PRESS ASSOCIATION                              FOREIGN PRESS CENTERS,,CPJ – Committee to Protect Journalists, THE SOCIETY OF PROFESIONAL FREELANCERS,INTERNATIONAL FEDERATION OF NEW MEDIA,INTERNATIONAL PRESS INSTITUTE,WORLD PRESS FREEDOM COMMITTE,REPORTERS SANS FRONTIERES.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: