SCURT COMENTARIU

 

Sunt de apreciat pozitiile exprimate de Corina Cretu, atat in Parlamentul European, reflectate si pe blogul sau, cat si in emisiunea de la postul de televiziune B1TV, alaturi de reprezentantul UDMR in cadrul grupului europarlamentar, Iuliu Winkler, in legatura cu unele pozitii ale reprezentantilor minoritatii maghiare in Parlamentul European, dar si in legatura cu resuscitarea unor stari de spirit in jurul asa-numitei “autonomii teritoriale pe principii etnice” (autonomia tinutului secuiesc) care contravin prevederilor esentiale ale Constitutiei Romaniei privind unitatea si indivizibilitatea Statului National Roman.

 Pozitiile exprimate de presedintele Basescu la Covasna sunt corecte pe fond; dare ele, din pacate, vin in contradictie cu unele concesii facute, nu cu mult timp in urma, nationalistilor maghiari din secuime, ca si cu jocul dublu in relatiile cu UDMR.

 In asemenea probleme sensibile este nevoie atat de fermitate, dar si de consecventa si de principialitate.

Advertisements

9 Responses to “SCURT COMENTARIU”

 1. emigrantul Says:

  Doriti infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor regiuni maghiare autonome?
  Sondaj: http://sondaje.php0h.com/maghiari.php

 2. Sibilla Says:

  CORECT !
  Felicitări Corinei Creţu !
  Domnia dumneavoastră, Domnule Preşedinte aţi pus degetul pe rană şi e limpede că se impune o atitudine tranşantă, hotărâtă în ceea ce priveşte pretenţiile aberante pe care le emite o gaşcă autointitulată ” reprezentanţi ai maghiarimii ”, în contextul în care, cetăţenii etnici maghiari de rând nu sunt de acord cu aceşti leaderi, nu pomenesc de autonomie teritorială, ei doresc doar respectarea unor drepturi, atât. Autonomia teritorială e revendicată exclusiv de acele personaje gen Tokes sau Marko Bella, nişte oportunişti, făţarnici , să mă scuzaţi dar a căror obrăznicie şi nesimţire cu care terfelesc imaginea României e fără de limite şi da, e timpul să fie puşi la punct.
  Am spus şi pe blogul Corinei Creţu, în nici o altă ţară din lume nu şi-ar fi permis aşa ceva şi nu li s-ar fi permis să-ntindă coarda astfel !
  E inadmisibil ca afirmaţiile gratuite şi insolente ale acelor” stimabili ” la adresa Statului Român să aducă mâine,poimâine prejudicii grave ţării, imaginii, pentru că nu se înţelege că trebuie sancţionate la timp şi ferm astfel de manifestări ale unor cameleoni. Ei nu reprezintă vocea maghiarimii, autonomia teritorială e conceptul şi invenţia lor, a unui grup extremist.
  Cât despre băsescu, mă tem că e doar una din lozincile ce dau bine în campania electorală în care s-a avântat de ceva timp în forţă …
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 3. ancaf Says:

  @emigrantul
  ce fel de intrebare e asta?! o tampenie!
  mare ti-e gradina doamne!
  si eu care te tineam de om serios si mai si participam la sondajele dumitale!

 4. George Serban Says:

  Domnule Presedinte, ma bucra mult aprecierea dumneavoastra. Eu apreciez mult ceea ce face Corina Cretu in PE, modul ei intelept si echilibrat de a comunica pe blog cu toti cei interesati de politica. L-am vazut recent si pe Adrian Severin pe care il cunosc si l-am apreciat intotdeauna. Imi pare rau ca ceea ce fac ei acolo este putin cunoscut. Imi pare rau ca prezenta lor activa acolo nu compenseaza absenta lor din conducerea centrala a PSD. Poate ca unii chiar … se bucura! Am vazut ca si europarlamentarii liberali sunt foarte activi, pacat ca mai putin implicati in problemele din politica interna. M-ar bucura daca lipsa resentimentelor si adversitatilor politice din tara i-ar apropia mai mult in PE. Oricum, partidele ar trebui sa fie cu adevart preocupate de munca lor in PE. Am apreciat, in mod deosebit, interventiile celor din grupul socialist pe marginea raportului preliminar pe justitie. Ma asteptam ca si in celelalte grupuri sa existe o reactie vizibila …

 5. daculliber Says:

  1) Felicitări Corinei Cretu, pentru prestanţa, eleganţa şi calmul de care a dat dovadă, vizavi de un gramofon stricat, care cu-n discurs hârâit, toxic şi plin de venin a pledat pentru aceeaşi himeră sinucigaşă a hungarismului: Ardealul.
  2) S-a repetat mereu cifra de 1,5 mil. de unguri care revendică drepturi şi autonomie. Noi românii câţi trebuie să fim la număr, peste 20 milioane, ca să-i putem opri de la sinucidere?
  3) Ţuţea spunea că noi românii nu avem nevoie de drepturi, de facilităţi, în afară de unul singur, dreptul de-a ne apăra ţara cu orice preţ.
  4) Suntem români majoritari şi punctum!
  5) Restul e puf de păpădie. Mult calm! Cu amiciţie dacică!

 6. ancaf Says:

  mircea dinescu a avut vineri seara (in emisiunea cu stelian tanase) o analiza extrem de pertinenta si a reliefat cu argumente solide cat de bine s-a “amestecat” basescu incurajand uniunea civica maghiara (sau cum s-o numi) numai ca sa dea in UDMR. si-acum s-a apucat de mancat gulas si parpicas prin carciumile din secuime, nu cumva sa piarda voturile ungurilor.

 7. Gabriela Savitsky Says:

  Corina este unul dintre cei mai buni “ambasadori” pe care-i avem înafara graniţelor. La efortul ei de a promova, ca reprezentant, imaginea României acolo unde este prezentă se adaugă calităţile specifice unui om politic de valoare: diplomaţia, modestia şi măsura vorbelor. Cum experienţa cotidiană ne arată că aceste calităţi nu par suficiente pentru confirmarea într-o poziţie de decizie, ne întrebăm dacă nu cumva luptând sub culorile Partidului Social Democrat, Corina nu cumva îşi atrage invidii, antipatii şi dorinţe de răzbunare mai degrabă decât recunoaştere. Avem şi noi, oamenii obişnuiţi care se consideră oarecum intelectuali un om în care credem. Este Corina Creţu. Dacă puteţi să faceţi ceva să-l păstraţi acolo încât să-l putem vedea, vă rugăm să nu ezitaţi s-o faceţi. Vi s-a reproşat mereu că aveţi mână rea la oameni. De data aceasta aţi avut o mână de aur. Să n-o lăsaţi pe Corina pradă conclavurilor din partid. Altfel, cel puţin în blogosferă, iese un război total.

 8. bciprianmp Says:

  Domnule Preşedinte. Locuiesc în jud. Satu Mare, un judeţ cu o populaţie maghiară destul de numeroasă. M-am înţeles destul de bine cu maghiarii din satele vecine (la noi în sat nu există maghiari, decât cei veniţi prin căsătorii), şi întotdeauna am recunoscut faptul că pentru români, maghiarii au reprezentat un factor de impuls, de competiţie pentru a realiza idealurile naţionale ale românilor.
  Problema autonomiei, mi se pare, în cel mai bun caz un nonsens. Dacă autonomia ar rezolva TOATE PROBLEMELE COMUNITĂŢII MAGHIARE, aş fi de acord cu aceasta. Dar acolo, în “secuime”, problemele sunt mult mai complexe, şi nu le va rezolva un “statut special” pentru acea regiune. Mă întreb poate prosteşte, oare dacă ar înţelege să renunţe la autonomie, ce ar dori în schimb liderii comunităţii maghiare?

 9. cirlovacristian Says:

  Bineinteles ca situatia politica si sociala de astazi este diferita de anul 1990 dar oare vina pentru autonomie si pentru extra/supra drepturi privind minoritatile maghiare nu au legatura cu evenimentele din Decembrie 1989 si totodata cu fostul presedinte “ales”in perioada 1990-1992 dl Ion Iliescu?Practic:cine a acordat concesii si de ce?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: