FRAMANTARI

 

Am retinut observatiile doamnei alinanediu privind nepromulgarea, de catre presedintele Basescu, a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv, în varianta ei modificată şi completată, cuprinzand prevederi referitoare la apararea proprietarilor pe Legea nr. 112/1995, in ciuda Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei care a hotărât, la 10 decembrie 2008, că prevederile legii sunt constituţionale.

Doamna mentioneaza deasemeni pozitia adoptata de noul presedinte al CSM, Virgil Andreies, potrivit caruia aceasta Lege perfect constitutionala “trebuie anulata de Parlament”!!!

Sunt pozitii nedrepte fata de mai bine de un milion de cetăţeni români, care şi-au dobândit locuinţa legal şi cu bună-credinţă de la statul român în baza legii 112/1995, cei mai multi in varsta, pensionari, care au fost sau sunt în curs de a fi deposedaţi abuziv de această proprietate prin hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor judecătoreşti, ca urmare a aplicării incorecte şi neunitare a legilor organice speciale ce reglementează regimul juridic al proprietăţii. De multe ori aceste decizii au la baza documente false ale “unor falsi mostenitori”. Adeseori, in spatele unor asemenea actiuni se ascund interese materiale, fiind binecunoscut faptul ca multi s-au imbogatit injust prin vanzarile succesive ale proprietatilor abuziv insusite.

 

Pe aceeasi tema am primit astazi in audienta pe domnul profesor Stelian Opriş, presedintele “Asociaţiei proprietarilor pe Legea 112/1995”, care reprezintă 300.000 de familii (peste un milion de persoane) din toată România, care au cumpărat, de la statul român, în anii 1996 -1997, apartamentele în care acestea locuiau în baza unei legi organice speciale de reparaţie, L 112/1995.

 

Domnul profesor a semnalat faptul ca : “Implicaţiile sociale ale acestor abuzuri şi a perpetuării lor sunt extrem de grave având în vedere că proprietarii în baza Legii 112/1995 sunt aruncaţi în stradă fără nicio alternativă locativă; mai mult de atât, statul tergiversează şi acordarea de despăgubiri materiale echitabile pentru prejudiciul suferit de către proprietarii în baza L 112″.

L-am sfatuit sa redacteze un memoriu argumentat adresat sefului statului.

Advertisements

7 Responses to “FRAMANTARI”

 1. reformacj Says:

  “Pupincurismul la români este tehnică, dar pentru unii se apropie de artă.

  Şi nu ar fi nimic dacă pupincuristul nu ar face pauze de respiraţie, când îşi învârtoşează limba şi înjură, căutând duşmani presupuşi pentru dosul pe care-l lustruieşte, cu gândul de a face plăcerea completă celui masat. Pe malurile Dâmboviţei, pupincurismul este dinamic, concurenţial, competitiv şi mai uşor de suportat. Cel care-l practică vrea să ia locul cuiva, se vede şi este acceptabil, în fond, politica este competiţie.

  Acum, că adie miros de ciolan, pupincuriştii sunt în alertă, caută locuri unde îşi pot exersa cu maximă eficienţă atingerea de catifea a limbii şi mierea din cuvinte. Dacă ZIUA de CLUJ, de exemplu, nu ar apărea în Revista presei din Modrogan, Kisselef sau Aviatorilor, mulţi politicieni nu s-ar chinui să răspundă jurnaliştilor, mulţi politicieni sau analişti nu şi-ar da cu părerea şi nu ar scrijeli cu plaivasul. O formă de pupincurism politic dinspre stânga este să critici Grupul de la Cluj pentru relaţii cu PDL sau Băsescu, pe principiul că îi faci plăcere lui Iliescu, lui Năstase sau chiar lui Mircea Geoană.

  La început, au încercat să demonstreze că Grupul de la Cluj nu există. Apoi s-au chinuit să zică tare şi răspicat că nu mai există. în timp ce înfulecă ciolanul de la cazanul unde Traian Băsescu stă cu polonicul, unii se uită spre Cluj şi strâmbă din nas. Cică noi vrem să ne repoziţionăm, să spargem PSD, să participăm la un complot, suntem oamenii lui Băsescu.

  Pare interesant, doar că noi nu suntem nicăieri în spaţiul politic, nici la cazanul cu ciolan, nici la masă cu Băsescu, nici cu PDL-ul la chefuri. Stau şi mă scarpin sub căciulă, ca Moromete, şi nu mă pot abţine să recapitulez câteva lucruri din trecutul apropiat.

  Când a început scandalul Bileţelul şi, în două săptămâni, Alianţa DA a pierdut peste 10 procente, am propus să ne vedem de treabă, să facem opoziţie de stânga şi să nu ne ocupăm cu spargerea ei, căci PD-ul va veni în opoziţie, alături de noi, şi vor capitaliza o mare din electorat. Dacă în acel moment Alianţa DA avea 37%, peste două săptămâni, separate de înţelegerea PNL –PSD, PD avea 40%, iar PNL, 20%, iar noi nu reuşeam să creştem deloc. Dintr-o alianţă de 37% am reuşit să facem două partide care, împreună, aveau 60%. Am avut dreptate, dar era prea târziu.

  In momentul în care s-a propus suspendarea lui Băsescu, şi eram vicepreşedinte, însărcinat cu analiza şi strategia, am spus public că este o prostie care îl va relansa pe Traian Băsescu şi va împinge PSD mult în jos. După scandal, Băsescu a crescut vreo 25 de procente, PDL-ul s-a relansat, iar PSD a scăzut la 17%. Colegii au recunoscut oficial că a fost o mare greşeală că nu m-au ascultat, dar unii se fac că au uitat.

  In condiţiile în care Guvernul Tăriceanu nu era un guvern legitim cu 20%, am propus o moţiune de cenzură, în urma căreia PSD ar putea participa deschis la guvernare, eventual pentru a pregăti terenul pentru guvernarea următoare. Deşi hotărârea s-a luat, în unanimitate, la BPN, în Parlament unii s-au opus şi ne-am făcut de râs, lipsindu-ne 12 voturi. Peste un an s-a dovedit că PNL a trădat în seara alegerilor, dar memoria scurtă a celor obişnuiţi doar să pupe, a înregistrat doar spaima de PD-L.

  Am spus apoi că rezultatele viitoarelor alegeri vor face posibilă şi probabilă o coaliţie dintre PSD şi PD-L. Toţi au afirmat că nu este aşa, căci bine a zis Domnul Iliescu, liberalii sunt pentru noi adversari tactici, deci ne pot fi prieteni, pediştii lui Băsescu sunt adversarii strategici, ideologici, duşmanii de moarte. Au venit alegerile şi s-au răsucit peste noapte toţi adepţii teoriilor despre adversarii tactici si cei strategici. S-au dus toţi la Băsescu să bată palma în schimbul funcţiilor.

  Evident, pentru România şi în numele crizei. Noi, de la Cluj, ne uităm la televizor , nu vrem funcţii, nu vrem nici măcar să se recunoască faptul că am avut dreptate. Am mai spus atunci că trebuie să se gândeasca bine PSD, să nu regrete apoi Alianţa cu PD-L, căci sacrificiul este destul de mare, e greu să fii, în acelaşi timp, şi prieten, şi duşman, un partid mare ca PSD va putea aborda greu alegerile prezidenţiale fiind în coaliţie cu Traian Băsescu. Nimeni nu m-a băgat în seamă, câţiva colegi s-au strâmbat la mine, iar unul mi-a zis: “Mă, tu chiar eşti Gică Contra, vrei să strici coaliţia cu PDL?”. Peste câteva zile a început opoziţia în PSD, la proiectul cu PDL, unii văzând că s-au pripit.

  Ca o consecinţă a faptului că am avut dreptate de mai multe ori, am fost împinşi uşor spre ieşire. Am acceptat să plecăm. Să ne vedem de meseriile noastre, să ne reîntâlnim cu viaţa, cu cărţile, cu familiile şi prietenii. Câteodată îmi vine să le dau telefon unora din cei care au vrut să scape de noi şi să le spun un sincer mulţumesc. Sunt fericit să mă reîntâlnesc cu viaţa mea cea normală şi simplă, iar Ioan Rus îmi confirmă acelaşi sentiment.

  Dar nici aşa nu este bine, vin unii iar să ne facă proiecte politice de luptă pentru Primăria Cluj sau alte năzbâtii. Dacă vreau să-mi fac meseria de dascăl şi să joc fotbal cu băiatul meu, şi nu mă interesează nici o funcţie publică, înseamnă că am o strategie cu Traian Băsescu? Dacă ne-am săturat de moluştele care se ascundeau după noi sau de pupincuriştii care visau în spatele nostru la ziua când vor avea şi ei pupincuriştii lor, este un semn că vrem să rupem partidul? Este normal ca de la masa cu PD-L unii să ne critice că nu luptăm activ cu pedeliştii?

  Mulţi au început să moară de grija PSD Cluj, după ce ani şi ani au ridicat osanale greţoase lui Boc sau Nicoară. Am o colecţie de câteva sute de articole şi ode închinate lui Boc de oameni care acum critică organizaţia PSD că nu face opoziţia pe care o vor ei. Mă gândesc chiar să public o antologie cu deontologi, cum le spune prietenul meu, Mircea Badea. E adevărat, poate nu am avut destui bani să ne putem promova ideile, iar în campanii, dacă atacam primăria în conferinţa de presă, erau mereu şi jurnalişti care ne răspundeau pe loc, în numele primarului, absent din Cluj. Am avut mulţi prieteni din media care ne-au sprijinit mereu, pe gratis, deontologic, dar în lupta cu Bucureştiul, pentru descentralizare sau reforma partidului, însă, în lupta locală resursele judeţene şi municipale ale Alianţei DA au fost mai tari decât noi şi proiectele noastre.

  Mă tot întreb, oare dacă PSD ar face ce spun ei, partidul va plăti mai puţin în campanie? Sau dacă respectă indicaţiile analiştilor, celor de la PSD nu o să li se mai ceară 1500 de euro pe apariţie tv, zeci de mii de euro pe advertoriale şi ştiri în ziare, zeci de mii de euro pentru outdoor? Cred că actuala conducere a PSD Cluj ştie ce are de făcut, s-au retras doar doi oameni, cantitate neglijabilă, iar cei care vor să-i ajute s-o facă direct, nu prin învăluire. Să le publice ideile, să contribuie cu bani sau cu participare la activităţi militante, să promoveze candidaţii, să se arunce în lupta politică anunţându-şi candidatura când este cazul.

  Pe cei care sunt pupincurişti prin vocaţie, talent sau voinţa de a parveni, îi sfătuiesc să adopte pupincurismul concurenţial, dinamic. Adică, să spună direct ce vor, să candideze, să se exprime în spaţiul public, să-şi asume un destin politic, să lupte cu cine cred ei că trebuie luptat. Să renunţe la a face proiecte pentru alţii sau a critica aluziv doar, doar s-o prinde Domnu cutare, aşteptând, poate, să fie promovaţi. Pupincuriştii melancolici (ah, melancolia este fericirea de a fi trist!) sunt nişte jalnice limbi umblătoare şi lor le prefer duşmanii autentici. Tristeţea frustrată a pupincuristului melancolic mă deprimă si îmi taie până şi pofta de a scrie despre el, într-o ţară unde un neamţ celebru, ajuns la Bucureşti, spunea că este dezgustător faptul în Romania nu poţi avea nici măcar duşmani, a doua zi îţi devin prieteni.

  PS: Acest articol nu face referire la intelectualii, jurnaliştii sau reprezentanţii unor partide ori sindicate care mi-au propus să candidez independent sau sub sigla lor la Primăria Cluj. Lor le mulţumesc pentru că vroiau să se implice activ într-un proiect de schimbare, nu făceau proiecte pentru alţii. Sper că nu va trece mult timp până să ne întâlnim, cu toţii, într-un proiect de schimbare a Clujului.”
  Ma framanta de-a dreptul lipsa de reactie ferma d-le presedinte.Sa nu va ganditi la alegeri la cluj, ca se vor pierde.DIZOLVAREA reala este solutia si daca unii nu o doresc este spre binele partidului si vom da dovada ca dorim pastrarea ID-ului acestui partid macinat de ciolanarii clujeni.
  Attt. grupul doreste sa revina la conducerea psd cu ocazia conferintei.Ce spuneti?

 2. alinanediu Says:

  Buna ziua Domnule Iliescu,

  Va multumesc ca ati cititi cu atentie randurile mele si ca nu v-a lasat indiferent soarta unui mare numar de romani, cu precadere pensionari, care sunt acuma in pragul disperarii pentru ca au crezut in seriozitatea statului roman atunci cand le-a vandut apartamentele pe baza Legii 112/1995.

  Tot asa am crezut si acuma, in campania electorala, in promisiunile aliantei PSD+PC, care vizau aplicarea Legii Voiculescu si marirea punctului de pensie. Regret, dar insist asupra faptului, ca noi pensionarii am votat alianta PSD+PC, fiind siguri ca votam cu interesul nostru.

  Din pacate prin hotararea de a intra la guvernare intr-o coalitie cu PD-L, PSD nu-si mai tine promisiunile fata de electoratul care l-a votat.

  Nu insist asupra nerespectarii promisiunilor asupra stabilirii punctului de pensie conform promisiunilor – domnul Geona, declarand chiar ieri ca se gandesc la marirea pensiilor mici si doar de la 1 martie. Sa zicem ca de foame mai putem rabda, dar fara acoperis deasupra capului este moarte curata. Putem spune ca prin nepromulgarea Legii Voiculescu se comite un genocid asupra unui numar enorm de cetateni ai Romaniei, care nu au nicio vina ca a fost comunism, in care si-au dus si ei traiul si au trudit la stat, nu au nicio vina ca s-au facut nationalizari, nu au nicio vina ca nu exista concordie nationala in sanul politicienilor.

  CCR a declarat constitutionala legea cu pricina in 10 decembrie, dar presedintele Basescu si-a permis sa nu tina cont de hotararea CC si sa retrimita Legea in 24 decembrie la CCR, care in 14 ianuarie a declarat-o din nou constitutionala. Oare presedintele Basescu nu este obligat s-o promulge? Dumneavoastra stiti mai bine ce prevede contitutia in acest sens.

  Cunoscand adversitatea politica dintre presedintele Basescu si Dan Voiculescu, cauza principala a nepromulgarii acestei legi, credeti oare ca un simplu memoriu din partea unei Asociatii il va impresiona pe presedintele Basescu in sensul de a promulga legea? Eu ma indoiesc!

  Din acest motiv insist cu rugamintea de a mobiliza conducerea PSD, a presedintelui Senatului Mircea Geoana, pentru a lua atitudine oficial fata de gestul neconstititional al presedintelui Basescu, si sa-i ceara sa promulge aceasta lege, care face parte din promisiunile electorale ale aliantei PSD+PC.

  Suntem cetateni ai Romaniei si trebbuie sa fim protejati de abuzuri.

  Va multumesc pentru atentie.

 3. SorinPLATON Says:

  Dorim sa castigam Primaria Cluj…daca se doreste acest lucru…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2009/01/24/o-stare-de-necesitate-in-directia-primariei-cluj/

  1=

 4. ioanastefan Says:

  ARMATA NU ARE SINDICATE SI EA NU ESTE APARATA DE NIMENI! NU AVEM DREPTUL DE A FACE GREVA!

  SIMATE DOMNULE PRESEDINTE,

  Imi permit, cu tot respectul cuvenit, sa va scriu in legatura cu mult discutatele legi speciale din armata.
  In Statutul cadrelor militare sunt anumite limite de vârsta (aproximativ 42 ani la capitan, 47 la maior, 53 la locotenent colonel, 55 colonel) iar majoritatea ofiţerilor au această barieră care nu le permite să treacă mai departe chiar daca nu ar fi existat legea prin care s-a facut restructurarea armatei.
  Cei mai multi au parasit armata intr-un anumit context: stiind ca se puteau angaja fara nicio bariera, dupa cum prevede Statutul cadrelor militare (acesta nu interzice cumulul pensiei militare cu salariul la stat).
  In aceste conditii, toate restrictiile ce au aparut in ordonanta 230/2008 (interzicerea cumulului pensiei cu salariul si returnarea platilor compensatorii – daca alegi sa lucrezi la stat) si care se vor pastra in noua lege, apar ca o inselaciune!
  Aceste restrictii ar fi trebuit formulate mai demult ca cei care au hotarat sa plece – asa cum permite legea – s-o faca in cunostinta de cauza!
  Cei care au iesit la pensie anticipat au respectat spiritul legii pentru ca armata trebuia redusa (la sugestiile NATO) si au primit acei bani ca o compensatie pentru banii pe care ii pierdeau pana la pensia la limita de varsta. Sa iei acesti bani retroactiv este ilegal si imoral. Inseamna ca armata ne-a inselat si se incalca Statutul cadrelor militare!

  De asemenea, Legile speciale si salarizarea in domeniile speciale vin sa compenseze o serie lunga de constrangeri pe care le sufera cei din domeniile respective si riscurile la care se supun in fiecare zi :
  • Interdictia de a avea un sindicat;
  • Interdictia de a face politica;
  • Interdictia de a avea venituri suplimentare prin firme private;
  • Constrangerea de nu parasi garnizoana fara aprobare;
  • Interdictia de a face greva;
  • Obligativitatea de a executa ordine;
  • Asumarea riscurilor prezentei in teatrele de lupta;
  • Riscarea permanenta a vietii in cazul pompierilor, a genistilor si a pirotehnistilor;
  • Amenintarea reprezentata de contactul permanent cu mediul infractional;
  • Prezenta obligatorie a armatei la inundatii, incendii, cutremure sau alte calamitati naturale (din pacate – atat de dese in Romania).

  Pe termen lung exista o serie de consecinte:
  • reducerea sperantei de viata a celor din domeniilor vizate;
  • masurile propuse (scaderea salariilor si pensiilor in domeniile speciale, interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, etc.) vor duce la disparitia interesului tinerilor pentru acest domeniu. Chiar in momentul de fata, domeniul militar, nu este atractiv pentru tineri.

  Se face mereu raportare la alte tari. De ce nu se tine cont ca, exact din aceste motive, in unele tari UE si NATO exista Legi speciale si salariile si pensiile militarilor sunt mult mai mari decat in Romania?

  O serie de argumente prezentate de liderii actuali sunt populiste in sensul ca evidentiaza exclusiv beneficiile si ignora riscurile.

  Masurile pripite care sunt in curs de pregatire pot avea efecte grave asupra capacitatii de aparare a tarii si asupra sigurantei cetatenilor.

  Aplicarea acestor masuri care, din multe puncte de vedere, par a avea un caracter retroactiv (oamenii au intrat in sistem tinind cont atat de riscuri cat si de beneficii) ar putea crea un precedent periculos si pentru celelalte categorii sociale!

  Pe de alta parte, nu cred ca este moral si legal ca specialisti foarte buni, pregatiti in ani multi si cu bani grei, de stat (nu au facut facultati private), sa fie facuti cadou sitemului privat! Cercetatorii stiintifici din armata, medicii militari, inginerii sau alte categorii care sunt in aceasta situatie presupun o pregatire care dureaza foarte mult: 5-6 ani facultate, 1-2 ani master, 5-8 ani studii doctorale, stagii de specializare in tara sau strainatate – toate obligatorii pentru promovare in plan profesional si platite de statul roman.
  • De ce sa nu beneficieze tot statul de ei, in viata civila, angajandu-i unde este nevoie, prin concurs, dupa pensionarea la o varsta atat de tanara?
  • De ce sa nu poata alege, liber, sistemul unde vor lucra, tinand cont de drepturile constitutionale, fara discriminare intre pensionarii civili si pensionarii dupa legile speciale?

  DOMNULE PRESEDINTE, DIN ACESTE MOTIVE, CU RESPECT, VA RUGAM PE DUMNEAVOASTRA – CU TOATA AUTORITATEA MORALA PE CARE O AVETI IN ACEASTA TARA – SA FITI PURTATORUL NOSTRU DE CUVANT! SA NE APARATI DREPTURILE!
  Ne referim strict la cei care, fiind de buna credinta, au parasit sistemul intelegand nevoia de restructurare a armatei si nu s-au intors in armata pe aceleasi functii!
  Noi nu avem sindicate si nu are cine sa ne apere drepturile!

  Va multumim anticipat.

  Cu deosebita stima si respect,

  Stefan Ioana

 5. Sibilla Says:

  @ioanastefan,
  Felicitari ! Corect spus !
  respecte si admiratie,
  Sibilla

 6. ioanastefan Says:

  @Sibilla
  Multumesc frumos pentru aprecieri. Imi dau speranta ca mesajul va fi citit si va avea un ecou acolo unde trebuie!

  Cu stima
  ioanastefan

 7. geobatesaua Says:

  Buna ziua,
  Vi se pare normal ca Romania nu incurajeaza mersul pe bicicleta in conditiile in care toate tarile europene fac acest lucru, atat in scop recreativ, sportiv dar si utilitar!?
  Vi se pare normal sa acceptati sa fim coplesiti de cultura agresiva a automobilului in conditiile in care bicicleta este un mijloc alternativ de transport INTELIGENT, ECONOMIC, SANATOS, DURABIL, NON-POLUANT!?
  Va propunem sa promovati bicicleta ca mijloc alternativ de deplasare in scop utilitar, recreativ si sportiv. Sustineti campania “VELORUTIA. O REVOLUTIE PE DOUA ROTI” demarata de asociatia “Bate Saua Sa Priceapa Iapa” care isi propune ca obiectiv principal schimbarea mentalitatii romanilor cu privire la utilitatea bicicletei si scop final dezvoltarea culturii bicicletei in Romania. Detalii despre actiunile si proiectele noastre gasiti la http://www.batesaua.ro , http://www.velorutia.ro , sau pe blogul nostru http://www.velorutia.ro/blog

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: