24 IANUARIE

Cu prilejul celei de-a 150-a aniversari a Unirii Principatelor Romane a avut loc, la Muzeul Militar Central, ceremonia deschiderii unei expozitii consacrate acestui eveniment.

 

In alocutiunea pe care am prezentat-o, am apreciat initiativa conducerii Muzeului, subliniind faptul ca, din pacate, acest eveniment cu semnificatii deosebite in istoria noastra nationala, cunoaste o marcare mai modesta in Bucuresti, in comparatie cu modul in care este sarbatorit acest eveniment in Moldova, in special la Iasi.

 

Este semnificativ si faptul ca domnitorul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, nu a avut inainte de 1989 in Bucuresti, niciun monument, nici macar un bust. Abia in anii 1990 a fost instalat un bust al domnitorului in Dealul Mitropoliei.

 

De fapt, momentul istoric de la 24 ianuarie a fost marcat de alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza la Bucuresti, ca domn al Moldovei; la Iasi fusese ales ca domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859. In concluzie, ziua de 24 ianuarie este legata de evenimentul de la Bucuresti, de acum 150 de ani.

 

In legatura cu abordarea acestui act istoric de catre fruntasii moldoveni sunt graitoare cuvintele lui Mihail Kogalniceanu care sublinia faptul ca moldovenii erau constienti de faptul ca fac un sacrificiu – Iasiul isi va pierde importanta de centru politic care, inevitabil, se va muta la Bucuresti. De aceea el pleda pentru dezvoltarea calitatii de centru cultural al tarii pentru orasul Iasi, idee care s-a concretizat si prin Decretul din 1864, semnat de Alexandru Ioan Cuza, pentru organizarea Universitatii de la Iasi, care va preceda pe cel privind organizarea Universitatii din Bucuresti.

Advertisements

17 Responses to “24 IANUARIE”

 1. emigrantul Says:

  Dupa parerea dvs., care din urmatoarele patru date ar ocupa ultimul loc ca importanta in istoria Poporului Roman?

  24 Ianuarie 1859
  1 Decembrie 1918
  23 August 1944
  22 Decembrie 1989

  Sondaj: http://sondaje.php0h.com/zilemariro.php

 2. Sibilla Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  Prezenta domniei dumneavoastra la aceasta manifestare e dovada a pretuirii si dragostei de neam si tara, de istorie, cultura, valori spirituale si morale, caracteristice de altfel Echilibrului . Felicitari !
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/01/24/minunile-sunt-savarsite-de-catre-oamenii-uniti/
  stima si respect deosebit,
  Sibilla

 3. Cezar Pesclevei Says:

  Blestemată fi Uniune Europeană, blestemaţi să fiţi voi, politicieni patriotarzi…
  ianuarie 23, 2009 by Cezar Pesclevei
  Am involuat de la stadiul de ţară a lui Papură Vodă la cel de responsabilitate administrativ teritorială aflată pe mâna lui Papură Nimeni.

  Blestemaţi fie politicienii ce s-au gândit să ne bage în fundătura numită Uniune Europeană! Blestemată fie Uniunea Europeană cu al ei Jose Manuel Barroso! Aceasta fiindcă în contextul CRIZEI şi RECESIUNII economice globale, în loc să se încurajeze activitatea de producţie, fie ea şi a micilor intreprinzători, asistăm la asasinate…Asistăm la asasinarea continuării iniţiativei individuale de a produce şi a promova/vinde diverse produse. La lichidarea specificului românesc, a modului unic de a fi al poporului român. Uniunea Europeană ne „injectează” în vascularizaţia naţională serul nociv al măsurilor şi reglementărilor ei, menite a conduce România la stadiul de comă, pentru a o transforma dintr-o ţară independentă într-una dependentă de conectarea la aparate…Agricultura României se află la „nivelul mării”, iar ceea ce mai există se pare că va dispărea…

  M-a revoltat ştirea pe care am citit-o astăzi într-un ziar. Conform ei, producătorii de produse lactate ( brânză, smântână sau caş), sunt nevoiţi în curând să facă dovada unui centru de prelucrare a produselor lor. De asemenea, ei sunt nevoiţi să se înregistreze la Registrul Comerţului, acest pas având un cost de 3000 RON. Aberaţia ce vine la pachet cu celelalte şi care contrazice specificul de a fii al fiinţei umane, se leagă de interzicerea gustării, în momentul cumpărării (din piaţa agro-alimentară sau hale special amenajate), a produselor lactate. Acest pachet de măsuri este programat să intre în vigoare la data de 1 februarie a.c.

  Ca reproş, le spun politicienilor români care se simt vizaţi, că, aveau datoria faţă de electoratul care i-a votat şi nu numai, să organizeze un referendum în urma căruia ar fi aflat dorinţa românilor (în cunoştinţă de cauză) privind includerea României în UE şi, ulterior, în acord cu dorinţa majorităţii, să poarte tratative de includere… Europarlamentarii români ar trebui să dea dovadă de spirit patriotic prin a nu mai veni de la Bruxelles cu ceea ce doreşte UE din partea României ci prin a merge acolo şi a le spune trupurilor pline cu chimicale aparţinătoare membrilor Comisiei Europene, ceea ce doreşte România din partea UE, în speţă, prin a promova interesul ţării lor!

 4. emigrantul Says:

  Dupa 1989, mare parte din salariatii romani au fost obligati sa se transforme in infractori

  O metoda binecunoscuta prin care patronii se sustrag de la plata impozitelor este refuzul trecerii in cartile de munca ale angajatilor a salariului lor real. In Romania fenomenul se manifesta generalizat. Dupa ce ca nu este de lucru, vai de lume pina prinzi vreun post amarit unde nu ai perspective sa stai decit citeva luni – un an, patronul iti impune, din start, conditia acceptarii unei remuneratii false in acte, o suma tinzind spre minimul pe economie, urmind ca restul banilor sa-ti parvina la negru.
  Daca manifesti rezerve in raport cu asemenea propunere si informezi angajatorul ca sustragerea de la plata impozitelor este evaziune fiscala, lucru ce se pedepseste cu sase luni puscarie, minim (a se vedea textul 2 ), imediat, pe un ton arogant, patronul iti da replica:

  “Daca nu-ti comvine poti pleca! Mai am inca 200 candidati care nu au din ce trai si ar face orice sa obtina jobul. Este un privilegiu sa ai de lucru in ziua de azi. Nici nu ma mai incurc cu tine, imi faci probleme chiar la inceput. Te rog sa iesi afara!”

  Replici, in genul celei mentionate iti sunt repetate peste tot unde cauti un servici asa incit, la final, trebuie sa accepti salariul minim in cartea de munca si ceva bani suplimentari la negru deoarece altfel nici un patron nu discuta cu tine si fara loc de munca nu ai din ce trai. Esti obligat sa te inhaitezi cu angajatorul comitind astfel o fapta ilegala. Daca ar fi sa se aplice legea evaziunii fiscale, milioane de romani ar trebui bagati cel putin 6 luni la puscarie

  Fenomenul sustragerii de la plata impozitelor este generalizat, dupa cum o dovedesc datele ANAF (a se vedea textul 1). Imposibil ca peste 60% din angajati sa incaseze doar minimul pe economie.
  Un sondaj efectuat de mine dovedeste ca oamenii iau mai mult:
  ( http://www.sondaje.php0h.com/venit.php ).

  Pentru diminuarea fenomenului sustragerii de la plata impozitelor, propun (provizoriu pina la reinstaurarea comunismului in Romania) modificarea legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale astfel incit doar patronii nu si angajatii sa poata fi trasi la raspundere penala pentru false salarii brute trecute in cartile de munca. In felul acesta, timp de citeva luni – un an, salariatul are posibilitatea stringerii unor dovezi: scrise, filmate, inregistrate audio, etc., cu care sa dovedeasca incasarea unor bani la negru. Asadar, oricarui angajator privat (fenomenul este generalizat si 95% din patroni sunt evazionisti in ceea ce priveste salariile) ii va veni intr-o zi rindul la proces cu un salariat suparat, care a strins suficiente dovezi pentru a il baga in puscarie cel putin 6 luni.

  Stiind la ce se expun, angajatorii particulari se vor gindi mai mult inaintea platirii unor bani ilegali celor care lucreaza pentru ei.
  ====================================================
  1.
  “Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprindeau venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese ca peste 37.000 de romani erau platiti cu drepturi de autor in 2007.”
  Sursa: http://www.ziua.net/news.php?data=2009-01-24&id=19863

  2. “Faptele de evaziune fiscala se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni pana la 15 ani, in functie de gravitatea infractiunii si de valoarea prejudiciului cauzat asupra bugetului, potrivit legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.”
  Sursa: http://www.eafacere.ro/art_item.asp?artCatID=1&artID=1223

 5. Sibilla Says:

  @Cezar Pesclevei,
  Corina Cretu asta face, lupta pentru noi, pentru cei ce ne limitam a analiza si… cam atat, nu ?
  Nu generaliza, adreseaza-te doar celor ce au vina morala a nu sluji intereselor tarii, nu jigni oamenii ce nu merita … e pacat sa-i bagi pe toti in aceeasi oala, mare pacat !
  In opinia mea, bleastama-i pe cei ce merita, dar nu intina nume ce nu impun decat RESPECT !
  Daca n-am avea sansa de-a avea inca alaturi de noi o Corina Cretu, un Ion Iliescu, vai noua ar fi … trebuie sa recunosti !
  Sibilla

 6. Sibilla Says:

  La categoria ” Cel mai bun politician dintre bloggeri “, nominalizarile de pana acum spun ca premiul se indreapta spre Domnul Presedinte Ion Iliescu – concursul a fost initiat in blogosfera de colega Lucia Verona.
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/01/24/blogosfera-in-concurs-fie/
  Succes !
  stima si deosebita consideratie,
  Sibilla

 7. ciprian blidaru Says:

  Putem tot omagia momentele istorice ale unităţii naţionale, pentru că suntem mai dezbinaţi ca oricând. Nu sunt 150 de ani de unitate, ci sunt 150 de ani de dezbinare, de luptă între noi. Românul e lup pentru român.

 8. Geoană Preşedinte?! « Mihnea Georgescu Says:

  […] doi Lideri de stânga, care au rămas fideli principiilor social-democraţiei sunt Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Mircică a vândut Partidul pe mâna băseştilor, de aia nu mai avem loc, […]

 9. Sibilla Says:

  @Ciprian Blidaru,
  Cu tot respectul, daca-mi permiti o completare la cele deja enuntate de tine : am mai spus pe blogul Domnului Presedinte Ion Iliescu, ” lupii respecta spiritul de haita “, noi, nu, din nefericire …
  Poate ca toate aceste experiente, desigur nedorite, ne vor intari si vor aduce Trezirea romanilor la realitatile cu care ne confruntam, poate ca-n tot raul din ultimul timp va fi sa fie si-un licar de Lumina, un sambure de Bine, poate ca … sa invatam din toate si sa tragem invatamintele sa nu mai repetam, si firicelul de iarba ” lupta ” cu patru anotimpuri si mereu iteste capsorul surazandu-ne-n fiecare primavara … Si cum primavara se spune ca ies Regii la razboi, poate ca s-o gasi un brat ferm sa ne-ndrume .. sa ne adune, pe cei ce mai credem in destinul pe care-l meritam, caci ceea ce traim acum, e si rodul greselilor si neatentiilor noastre, ale tuturor, dar, nu meritam dicctatura basesciana, noi suntem neam de daci liberi, sa puna mnealui capastru-n ograda sa de ” succesuri “, nu noua !
  respecte , Ciprian … sa ne pastram bruma de speranta,
  Sibilla

 10. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu, vad ca se vorbeste despre contracandidatul lui Traian Basescu, eu cred ca cel mai potrivit ar fi Sorin Oprescu.
  Dumneavoastra ce parere aveti ?

 11. Sibilla Says:

  Apropo de abuzurile evidentiate de colegul Emigrantul :
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/01/26/politica-de-stat-in-stat/

 12. bursazvonurilorpolitice Says:

  Ca si d-nlui Nastase!

  Pe viitor mergeti in locuri cu mai multe persoane. Chiar daca unii “colegi” poate nu va vor in prejma. Doar infruntandu-i veti reusi!

 13. emigrantul Says:

  Propunere: Poate nu ar fi o idee rea ca PSD sa apara cu un candidat mulatru – mama romanca, tata din Congo, de exemplu.

  Nu cred ca este chiar imposibila gasirea unui asemenea personaj (atentie!: trebuie sa vorbeasca perfect Limba Romana). In Statele Unite, miscarea a functionat perfect. Barack Obama este azi presedintele US. Cine ar fi crezut intr-o asemenea minune acum doi ani. Nu ar fi rau sa incercam si noi romanii o schema similara. Poate merge. Oricum cu actualii pretendenti la functia suprema, veniti din partea PSD, nu se poate lupta impotriva lui Traian Basescu.

 14. Mihnea Georgescu Says:

  OTRAVA LUI MOŞ MIRON

  Distinsul politician Miron Mitrea iese la înaintare în Gândul de astăzi cu un interviu în care spune că Mircea Geoană ar fi cel mai potrivit candidat la Preşedinţie, fiind preşedintele Partidului. Ba încă, mai spune şi că Adrian Năstase s-ar fi retras. Mie îmi place Miron Mitrea, mi se pare un Bărbat adevărat, când fuse ameninţat cu D.N.A.-ul nu s-a ascuns ca un laş după imunitatea parlamentară, ci şi-a dat demisia cu demnitate. Dacă şi Adrian Năstase ar fi avut bărbăţia să facă acelaşi gest, s-ar fi bucurat şi mai mult de încrederea electoratului, aşa cum merită. Dar eu cred că Adrian Năstase este prost sfătuit. Dacă ar avea consilieri tineri şi dinamici, dar nu beizadele comuniste din Primăverii, cu studii în Occident, ci băieţi inteligenţi, s-ar putea rebrandui mai bine!

  Dar întrebarea mea este: Când a afirmat Adrian Năstase că s-ar fi retras din cursa pentru Cotroceni? De unde le scoate Mitrea? Şi dacă ar fi afirmat că se retrage, pişichier cum îl ştim, precis a fost “la mişto”, “cu mantă”, cum se zice la biliard. Precis vrea să candideze, are ură mare pe Băsescu, nu l-a iertat pentru umilinţa şi furtul din 2004. Eu îl susţin pe Adrian Năstase, tocmai din acest motiv, că are ură şi dispreţ faţă de derbedeul de Băsescu, care este o ruşine pentru mine, ca om de cultură şi bucureştean născut în Constanţa.

 15. Cezar Pesclevei Says:

  Motto:

  “Înseamnă că trebuie să avem toată admiraţia pentru Guvernul Tăriceanu care, cu toate greşelile lui, ne-a avertizat asupra riscurilor şi tot dispreţul pentru Guvernul Boc, care dă din colţ în colţ ca să nu aplice legea, după ce în campania electorală ne-a promis marea cu sarea“.

  Marius Nistor, preşedinte executiv al Federaţiei “Spiru Haret”.

  D-le Boc,

  E a nu ştiu câta oară când faci POC! Îndrăznesc să vorbesc în numele românilor şi să te rog să-ţi dai demisia! Nu mai fă pe ardeleanul încăpăţânat! EŞTI INCOMPETENT. MUTĂ-TE înapoi LA CLUJ! nu mai nenoroci ţara aceasta oricum nenorocită!

 16. Sibilla Says:

  @Mihnea,
  De unde Doamne iarta-ma le scoti … ? Adica Adrian Nastase sa declare ce vor altii ca sa-si asigure … ” linistea “, si asta pana cand ma rog frumos ?
  Adica eu spre exemplu sa-mi dau demisia , daca tot ma forteaza cameleonii de Caras-Severin, ca sa ce ? Tu poti pricepe ca daca esti nevinovat nu cedezi tocmai pentru ca esti mai barbat decat multi alti ” cocosi “, sa ma scuzi, care poate ca sunt smenari, dar ]ntelepciunea nu e totuna cu smenariile ghemonilor ce tot incearca pe varii cai a te determina sa renunti la lupta …
  In fine, Mitrea e alt aluat, el lupta sa zicem cu alte arme, pe alte cai, prin alte modalitati, decizia ii apartine, poate fi buna sau rea, vom vedea. Asta nu inseamna ca Nastase nu are dreptul a decide calea ce-o urmeaza, poate ca are un as, doi in maneca, nu te grabi …
  Concluzionand, Prostanacul si candidatura la presindentie … si cine-l va alege, baronii locali si … atat ! Electoratul PSD, asa zdruncinat cum e din toate incheieturile, nu va vota o balerina-n izmene, never ever. Amin !
  Cum poti sa spui ca zausul e , te citez ” derbedeu ” … ? De pune ocheanul pe tine ase-ti hahaie vreo doua, trei si … te asigur ca nu blonde, maijka, alea-s specialitatea casei, pardonache, cotrocenilor , deh …
  Cat despre alegeri …. europarlamentarele intai, cu , sa zicem niscaiva surprize, la prezidentiale va fi cu cantec dar, retine, si cu descantec … Mitrea nu scoate nimic din senin .
  ” Virili ” constantenii , hm .. ? Sama ca numai cu jenu` ciorapei roz bombon, ca-n rest …
  Io-ti zisai sa te pui bine cu Sarbu I, afacerist mare, are stofa ta, de ce nu m-asculti maijka ? ;) :)
  Sibilla
  P.S. ramane cum am stabilit, parteneri de afaceri dar … cu Legile Belagine la capatai ;)

 17. Mihnea Georgescu Says:

  Hvala Lepo, drugarica,

  La Adrian Năstase ţin prea mult ca să îmi fie indiferent. Putea să se martirezeze şi să se victimizeze, ca tine, că îi mai creşteau acţiunile. Eu asta am spus. Oricum în trei luni nu putea să îi facă Justiţia nimic, dar dădea bine la poză dacă îşi dădea demisia. Părerea mea! Vorba unui clasic în viaţă…

  Eu cu nenea Sârbu am mare încredere în tine că îmi faci lipeala, cărăşeni, vorba aia… Rămâne cum am stabilit şi cu prefectura de Caraş…

  P.S. Mulţumesc pentru nominalizare, hvala lepo… Ziveli Srbija… Jasimna, alambicat, hmmmm???

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: