REMEMBER ANGHEL RUGINA

imag0882

Profesorul Anghel Rugina a incetat din viata, in SUA, la 15 decembrie 2008, la varsta de 95 de ani.

 

Familia a decis sa- l repatrieze post-mortem si sa-l inmormanteze in tara, la Cimitirul Belu.

 

Cu acest prilej, la Banca Nationala, a avut loc in ziua de 21 ianuarie a.c. o manifestare in memoria Profesorului Anghel Rugina – membru de onoare al Academiei Romane, si Doctor honoris causa din partea Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Universităţilor din Bucureşti, Iasi, Constanta, Cluj, Timisoara si Galati.

imag0931

 

Am participat la aceasta reuniune.

 

In tinerete, dupa absolvirea Academiei de Inalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti, Anghel Rugina a devenit functionar al Băncii Naţionale a României. Spre finele anilor 1930 a susţinut o teza de doctorat in domeniul politicilor monetare. In 1943 a beneficiat de o bursa in Spania. Fiindu-i refuzata cererea de prelungire a bursei, in 1944, a trecut in Elvetia si ulterior s-a transferat la Universitatea din Freiburg (Germania), unde a obţinut un al doilea doctorat în anul 1947, in acelasi domeniu.

 

A predat cursuri de economie politică şi finanţe la Universitatea din Portland, Oregon, până în 1952, an în care a devenit membru al American Economic Association.

 

Între anii 1965-1970, a îndeplinit funcţia de preşedinte al Comisiei de Experţi Economici de pe lângă guvernul statului Massachusetts.

 

In 1990 a revenit in tara si si-a oferit cu generozitate contributia pentru abordarea problemelor delicate ale tranzitiei economiei nationale, etatizate, spre economia de piata.

 

A publicat o lucrare de specialitate despre “miracolul economic romanesc”, pe care el îl credea posibil. In aceasta lucrare avea in vedere, in special, politici monetare – realizarea unei monede stabile (leul de argint), ca factor de asigurare a stabilitatii economice.

Propunerile sale au format obiectul unor dezbateri ample in randul economistilor, sub egida Academiei Romane.

Profesorul Anghel Rugina a oferit Academiei Romane intreaga sa opera scrisa.

BNR al carei functionar a fost in anii tineretii sale a decis, in semn de omagiu, sa acorde numele sau unei Sali din cladirea Bancii.

Totodata, academicianul Tudorel Postolache a propus realizarea de catre Academia Romana a tiparirii operei integrale a celor trei mari economisti romani : Nicolae Georgescu Roegen; Anghel Rugina si Costin Chiritescu.

 

 

One Response to “REMEMBER ANGHEL RUGINA”

  1. Maria Barbu Says:

    Domnule Presedinte,

    aceasta initiativa a publicarii operei celor trei mari romani ar fi salutara, deschizand sper, un demers de anvergura, si anume, acela al recuperarii marilor nostri romani, care au trait in alte tari dar care vor face etern cinste natiunii noastre. Ma refer la marele poet Paul Celan, la filosoful de exceptie Stephane Lupasco si la multi altii.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: