RASPUNS LA COMENTARII

 

A.- In legatura cu Ordonanta de urgenta nr. 230/2008 s-au exprimat opinii pertinente, atat pe blog, cat si in mass-media.

 

Apreciez comentariul lui radualexandruvasilescu .

 

Afirmatia emigrantului  ca parerile mele „nu imi aduc prea multi simpatizanti, ba dimpotriva”, nu ma tulbura. Eu nu am luat si nu iau apararea celor cu venituri mari, ci a celor cu venituri mici, care mai pot lucra si pot fi utili (invatamant, sanatate, asistenta sociala si unele domenii ale administratiei publice).

 

Este falsa si periculoasa contrapunerea pensionarilor cu tinerii.

 

Unele exagerari si exemple de inechitate oferite cu acest prilej, desigur, trebuie corectate. De asa ceva trebuia sa se ocupe Guvernul si nu sa dezorganizeze activitatea unor sectoare intregi, lovind in unele categorii cu venituri mici (“odata cu aruncarea laturilor sa nu fie aruncat si copilul din copaie”, spune o vorba din popor).

 

Observatia lui stegaru  este binevenita. PSD trebuie sa-si pastreze identitatea social-democrata. Una este solidaritatea guvernamentala si altceva este evitarea (chiar in interiorul guvernarii), a unor acte arbitrare, rezultat al superficialitatii, demagogiei si lipsei de profesionalism.

 

PSD, fiind in alianta, trebuie sa impuna rigoare, competenta, respectarea legilor si a intereselor cetatenilor.

 

 

B.- In legatura cu initiativa de modificare a Constitutiei, ceea ce am dorit sa subliniez este ca nu aceasta reprezinta urgenta zilei . Altele sunt problemele care trebuie sa preocupe guvernarea.

 

Cele mai multe comentarii, ca si reactia generala din media, au sesizat acest aspect de fond. De aceea si parerea ca “aceasta initiativa “ apare si ca o diversiune.

 

Referirea la SUA si Marea Britanie nu a vrut sa sublinieze decat un fapt : cele mai stabile democratii din lume s-au caracterizat si prin stabilitatea in timp a legislatiei, inclusiv a Legii Fundamentale.

 

Nu are dreptate cristigrigore atunci cand afirma ca reactia mea ar fi generata de “opozitia catre tot ce este generat de presedintele Basescu”. Precizez ca eu m-am referit numai la problemele de fond.

 

curent01  da un raspuns pertinent comentariului lui catadima si anume ca “una este a discuta in cadrul public si alta este initierea schimbarii constitutiei.”

 

La intrebarile lui  cirlovacristian :

 

          ROMANIA este REPUBLICA? – Este evident !

          Trebuiesc promovate “niste” principii? – Daca vorbim de Constitutie, ele constituie esenta acestei Legi fundamentale

          Daca guvernarea si administrarea ROMANIEI se afla in/la “mina” citorva “familii/grupuri”? – Asemenea tentatii au fost si vor fi. Singura solutie – consolidarea instrumentelor democratiei si ale statului de drept.

          Drepturile/obligatiile cetatenilor “sunt egale” pentru toti? – Acesta este un principiu constitutional democratic. In practica, precum vedem, chiar si in cele mai evoluate democratii, ele sunt cateodata arbitrare.

38 Responses to “RASPUNS LA COMENTARII”

 1. Sibilla Says:

  Postarea cu numărul 500 a Sfinxului, ne aduce în discuţie, atenţie, un subiect propus de Cerberul Şef, Baciul Leo, evident, cu nelipsita-i întrebare întrebătoare : Şi dacă ?
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/01/17/si-daca/
  ” Alegerile de astăzi îţi pot afecta viaţa de mâine. ” ( anonimus )
  Zâmberul Echilibrului spune limpede tuturor, celor ce au rechi să audă, că :
  ” Înţelepciunea este puterea de a pune timpul şi cunoştinţele noastre la bună folosinţă. ” ( Thomas J Watson Sr )
  stimă şi respect,
  Sibilla

 2. Radu Alexandru Says:

  Stimate Domnule Presedinte,

  In asteptarea subiectului de astazi (daca va exista) va adresez rugamintea sincera de a va rapii cateva minute pentru a parcurge (macar si pe diagonala) o serie de opinii exprimate de mine in legatura cu actuala situatie pe “blogul” meu http://debate.ucoz.com/ . As aprecia o opinie cu privire la metoda mea de gandire si exprimare a opiniilor.

  Motivul este simplu. Ca tanar caut parerea unui om cu experienta si care in esenta are puncte de vedere diferite de mine pentru a afla daca merita sa perseverez in acest drum inceput(de exprimare a opiniilor in mod public in masura propriilor posibilitati) sau merita sa caut un alt domeniu de experimentare intelectuala.

  Va multumesc.

  ps: am opinia ca nu ar fi benefica postarea acestui comentariu datorita lipsei de legatura cu postul la care “raspunde”. Problema este ca era pentru cineva ca mine cea mai simpla modalitate de a contacta un om in masura sa judece capacitatea mea de a exprima anumite opinii pe un teren de natura politica.

  Va marturisesc ca am cautat (in zadar) o adresa de contact electronica a domnului Valentin Stan (care nu este politician) insa se pare ca domnia sa este mai greu accesibil decat un fost Sef al Statului ceea ce spune multe despre apropierea dumneavoastra de oameni .

 3. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu

  Daca ROMANIA “ieste” REPUBLICA,atunci inseamna ca discutam de “chestiuni publice”,NU?
  Iar daca discutam despre”chestiuni publice” atunci ele,chestiunile,apartin tuturor cetatenilor si deci Constitutia “ieste o chestiune publica”
  In actuala CONSTITUTIE a Romaniei se spune:
  Articolul 150: Iniţiativa revizuirii

  Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
  Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

  Va intreb:
  1.Citi cetateni cu drept de vot s-au prezentat la ultimele alegeri prezidentiale si parlamentare?
  2.PSD+PC+PDL cit “reprezinta” din parlamentul ROMANIEI?

  Va multumesc

  PS
  Ipoteza(in conditiile actuale):
  presupunem ca un presedinte,dupa ce-si petrece noaptea cu “gagica” si bineinteles a “comis” o sticla de tarie si a mai tras si pe nas o linie,vine la “scirbici” si spune:bai primus si bai asociatule trebe sa schimbam ceva la constituire.Sunteti de acord?

  Cine-l controleaza “pa prezident” daca “ieste/nu ieste” in toate facultatile mintale?
  Sa nu uitam DICTATORI au fost in Republica dar DEMOCRATIE nu a fost in DICTATURA.Democratia moderna”ieste” faurita pe baza democratiilor engleza,franceza si americana care la rindul lor sunt concepute pe bazele “democratiilor” sumeriene,romane,elene,etc……si sunt curios unde ar fi poporul in ipoteza prezentata mai sus.

 4. Radu Alexandru Says:

  Initiativa domunului Basescu a fost in opinia mea atat de strigatoare la cer din punct de vedere a celor propuse incat nu putea decat sa fi fost intentionat facuta astfel. Ceea ce inseamna ca parerea domnului Presedinte Iliescu cu privire la o manevra de diversiune [sau deturnare a agendei publice de la problema reala a Bugetului pe 2009] este in proportie de 99% corecta.

  Pentru ca modificarea Constitutiei sa fie pe agenda publica doua conditii trebuiesc intrunite:
  -sa numai existe alte probleme grave la ordinea zilei[adica sa fie depasita criza si sa nu survina alta]
  -sa avem un alt Presedinte oricare ar fi acela in afara domnului Basescu.

  Nu spun decat ca populatia ar privii cu totala indiferenta orice propunere de modificare a Constitutiei venita acum sau venita oricand din partea domnului Basescu pe logica “vrea si el mai multa putere”.

  Constitutia va fi cu certitudine modificata dupa plecarea domnului Basescu de la Cotroceni si cred ca nu ma insel daca anticipez ca viitoarea Constitutie va prevede:
  -pastrarea alegerii directe a Presedintelui {altfel n-ar fi votata de oameni care ar privii o rep. parlamentara doar prin prizma pierderii puterii lor de decizie asupra a cui este Presedinte lucru inacceptabil pentru majoritatea}
  -pastrarea judetelor ca forma principala de reorganizare administrativ-teritoriala dar adaugarea nivelului regiunii {un fel de struto-camila sa impacam si baronii si UE adica si capra si varza}. In cel mai probabil caz viitoarele Regiuni vor avea un fel de adunare decizionala alcatuita pe baza distributiei de putere din judetele componente si vor fi in general TOTAL nefolositoare – adica inca o forma fara fond.
  -sunt insa ferm convins ca Parlamentul va castiga puteri substantial mai mari in raport cu Presedentia iar rolul CSAT va fi mult mai bine definit pentru a da certitudinea ca “Agenturilii” sunt multilateral-controlate. Ceea ce la urma urmei nu e rau deloc.

 5. radualexandrupsd3 Says:

  Legat de ordonanta de urgenta privind cumulul pensiei cu salariul de la stat sunt necesare si anumite precizari nepartizane .
  Criza economica este o realitate incontestabila si imposibil de neglijat . Chiar daca guvernul ar fi fost in intrgime format de PSD politica bugetara ar fi fost tot una de austeritate axata pe reducerea cheltuielilor .
  Evdent aceste masuri nu trebuie luate fara o analiza detaliata a situatiei de fapt si fara un studiu de impact asupra categoriilor sociale afectate . Principiul potrivit caruia trebuie protejati in primul rand cei cu venituri mici este in spiritul social-democratie si mi se pare un aspect prioritar.
  Insa a nega necesitatea unor masuri nepopulare de reducere drastica a cheltuielilor bugetare mi se pare pura inconstienata .
  Nu suntem singurii in situatia aceasta peste tot in Europa guvernele si companiile isi reduc drastic cheltuielile pentru a supravietui crizei . Mai mult chiar criza este mai acuta in tarile in care cheltuielile bugetare au fost scapate de sub control .
  Exemplul Ungariei este elocvent , masurile populiste de majorari salariale luate de diversele guverne care s-au succedat au adus tara in pragul colapsului . Ani de zile aceste mariri salariale au fost sustinute de emisii de obligatiuni pe pietele internationale . Interventia FMI a salvat tara de colaps in conditiile in care ani la rand economia Ungariei a fost vedeta UE .
  Acelasi traseu pare a fi urmat si de tara noastra . A face imprumuturi pe piata interna precum si pe cea externa pentru a plati majorari salariale este o politica de stat falimentar .
  Undeva oricum trebuie facute economii iar acestea vor cauza nemultumirea categoriilor sociale afectate .
  Evident costurile acestei crize nu este firesc sa fie transferate numai asupra celor cu venituri mici , iar austeritatea trebuie distribuita intr-un mod cat mai echtabil .

 6. emigrantul Says:

  1. Doriti ca Romania sa renunte la moneda nationala LEU si sa adopte EURO, cindva in jurul anului 2014?
  Sondaj: http://www.sondaje.php0h.com/adoptareeuro.php

  2. Ati fi de acord cu o lege care sa interzica hypermarketurile (Billa, Cora, Metro, Carrefour, etc.) in Romania?
  Sondaj: http://sondaje.php0h.com/supermaginterzis.php

 7. radualexandrupsd3 Says:

  Legat de criza economica mondiala anumite precizari geopolitice sunt din nou necesare .
  Ca stat aflat mereu la remorca unor structuri paneuropene nu suntem obisnuiti sa ne privim interesele pe termen lung iar masurile luate de guvernele noastre au de obicei un orizont temporal penibil de scurt in majoritatea cazurilor de sub un an .
  Totusi anumite state nu isi privesc interesele in acest mod iar strategii lor pe termen lung ne depasesc puterea de intelegere politica .
  Principiul de baza al acestora este ca poti uneori sa pierzi pe termen scurt dar pe termen lung sa inregistrezi un castig .
  Cresterile spectaculoase a economilor emergente din ASIA , precum si progresele fenomenale ale unor economii arabe bazate pe petrol care fac saltul catre catre o economie nonoil sunt elemente mai mult decat importante pe masa unor guverne . Daca lucrurile ar fi continuat in ritmul antecriza in mod cert statele euroatlantice si lumea occidentala cu care noi ne-am obisnuit si-ar fi pierdut rolul de lider pe scena geopolica mondiala .
  Daca lucrurile ar fi continuat la fel in 2050 ora exacta pe plan mondial ar fi fost data din ASIA .
  Chiar daca pierderile occidentului sunt imense in aceasta criza , competitorii pierd si mai mult . China aproape si-a epuizat rezerva valutara de 1,6 trilioane de $ iar problemele sociale ce urmeaza sa apara vor fi apoape imposibil de contracarat .
  In 1990 exportul Germaniei in China era de 450 mil$ iar exportul Chinei in Germania era de 50 ml$. In 2008 s-a ajuns la nivelul de 1 miliard $ de ambele parti .
  In ceea ce priveste relatia economica dintre SUA si China deficitul comercial american din aceasta relatie creste de an la an .
  Bugetul pentru aparare al Chinei a crescut in fiecare an cu 10% cea mai mare crestere din lume.
  Fondurile de investitii ale statelor arabe detin de ceva timp monopolul in privinta lichiditatii pe pietele occidentale astfel ca de multe ori supravietuirea gigantilor financiari occidentali a depins de politica acestor fonduri .
  Nu trebuie sa fii expert pentru a intelege ca ceva trebuia facut .
  Asa cum aceasta criza a inceput la data fixa asa se va si termina tot la data fixa .
  Rezerva Federala Americana are capactatea de a sustine orice plan economic timp de cel putin un ciclu economic . Dar o politica de relansare este prematura . O restructurare majora trebuia facuta . Nu iti poti sustine economia pe importuri si pe cresteri in domeniul serviciilor .
  De pilda industria auto americana este falimentara si anacronica din anii 70 supravietuirea sa depinzand in tot acest timp de subventiile de stat si de subterfugii legislative .
  A salva sub actuala forma aceasta industrie este o masura lipsita de sens .
  La fel si sistemul financiar . Atunci cand iti sustii cresterea pe relatii economice virtuale si pe bani virtuali fara sustinere economica ceva urmeaza sa se prabuseasca .
  O restructurare si o curatenie generala este de bun augur .
  In ceea ce priveste energointensivitatea economiilor occidentale , chiar daca au un avans considerabil fata de economiile emergente , ceva trebuia facut .
  Nu iti poti sustine la nesfarsit cresterea economica pe baza unei energii ieftine care nici macar nu se afla pe teritoriul tau .
  Lipsa unei diversitatii in aprovizionarea cu energie si consumul incostient a unor resurse asupra carora nu ai controlul este o stare de fapt inacceptabila .
  Tehnologia trebuie sa fie elementul de performanta al economiei nu consumul nelimitat de energie pe motivul ca este ieftina in raport cu necesitatile de capital pentru cresterea tehnologica.
  Dar aceasta energie nu mai este nici macar ieftina .
  Pretul petrolului ajunsese deja la 140 $ barilul sub presiune economiilor emergente , unde ar fi ajuns daca nu aparea criza ?
  Din nou criza este motorul care va duce la o restructurare in ceea ce priveste relatia dintre economie si resursele energetice.
  Poate ca aceasta criza isi are rolul ei iar pe termen lung anumite beneficii vor eclipsa costurile de moment .
  In ceea ce ne priveste pe noi ca si tara nu ar trebui sa uitam in ce barca ne aflam si anumite restructurari in blocul la care suntem conectati vor aduce anumite restructurari necesare si pe plan intern .

 8. emigrantul Says:

  Care este deosebirea intre userii Radu Alexandru (January 17, 2009 at 1:00 pm) si radualexandrupsd3 (January 17, 2009 at 3:00 pm)? Adica chiar asa mare este nesimtirea pe blogul prezent incit acelasi om isi permite sa-si schimbe nick-ul intr-un interval de 2 ore? Ce credibilitate pot avea verdictele date de o persoana care nici macar nu are curajul sa scrie sub un identificator unic?

 9. ALM Says:

  @ emigrantul
  January 17, 2009 at 3:19 pm

  1. Intrebarea este fara obiect. N-avem NICI O SANSA sa indeplinim criteriile de a trece la moneda Euro in sase ani, nici chiar daca se adopta Legea Boc!
  2. Da, dar numai dupa ce vor fi inlocuite cu altele similare!

  January 17, 2009 at 4:23 pm

  Dar cum ar putea fi catalogata atitudinea de a depune, precum cucul, ouale (adresa de blog) in cuiburi straine (acesta, de exemplu)? Si de cand a devenit nickname un identificator unic? Al dvs are vreo legatura cu numele real sau cu CNP-ul?

 10. radualexandrupsd3 Says:

  Democratia este si o forma extrem de elaborata de a arunca praf in ochii celor ce beneficiza de ea .
  Accesul la informatie este nelimitat , toate comentariile posibile sunt facute la vedere si in general orice opinie oricat de extravaganta ar fi nu mira pe nimeni .
  Fiecare tema de dezbatere publica este intoarsa pe fata si pe dos , iar parerile curg pana in momentul in care apare saturatia .
  Ma intreb daca aceasta situatie este cu mult diferita de cea din tarile in care exista un embargou informational . Acolo nu stii nimic pentru ca nu ti se da dreptul sa afli , aici stii atatea si ai un acces nelimitat la toate informatiile incat ajungi sa nu mai stii nimic .
  Din acest motiv un anumit formalism public al personalitatilor de prim rang este firesc si indispensabil insa uneori poate macar ca un altfel de formalism anumite lucruri ar putea fi macar diversificate .
  Din pacate in general timpul este extrem de limitat iar evolutia unui proces de intelegere activa depinde si de generozitatea si norocul unor anumiti factori externi.
  In ceea ce priveste criza actuala a inceput o avalansa a opiniilor de o diversitate extrema care cu siguranta va continua pana cand criza va trece si interesul public va fi captat de un alt subiect de moment.

 11. stegaru Says:

  Domnule Presedinte, apreciez parerile dumneavoastra fapt pentru care revin si va rog sa le precizati si colegilor din partid care acum detin o functie ministeriala sau nu si care cred eu ca prin pozitia pe care o au aduc prejudicii de imagine PSD.
  Oare dul. Marian Sarbu nu observa ca prin preluarea fara discernamant a ideilor PD-L aduce grave prejudicii de imagine partidului sau, ori are ceva inclinatii spre PD-L fiind inluientat de prietenul sau Oprea – aflam ca dinsul voteza ” pe prietenie” atunci cind in PSD se iau decizii”.
  Speram ca incepind de luni sa se vada o schimbare in atitudinea PSD privind masurile ce trebuiesc luate pentru respectare liniei social democrate.
  Cred ca este necesara o retinere in afirmarea parerilor proprii la TV daca nu reprezinta pozitia partidului, iar purtatorii de mesaj sa reprezinte cu adevarat PSD.
  Din cuvintul premierului Boc am aflat ca totusi dul. Mircea Geoana sa consultat cu acesta referitor la numirile de la MAI…. oare ce sa insemne asta.

 12. radualexandrupsd3 Says:

  Cred in logica abordarii punctuale si detaliate a unor probleme .
  In primul rand relatia dintre centrul si periferia economiei mondiale mi se pare definitorie in privinta crizei actuale.
  Avand in vedere experienta crizelor trecute costurile recesiunii precum si ale relansarii economice a statelor dezvoltate au fost transferate asupra celor mai putin dezvoltate .
  Acest lucru s-a realizat prin subterfugiile oferite de calitatea de lider al sistemului capitalist si in special al mecanismelor de creditare internationale .
  Atunci cand FMI vine sa ajute o economiei dependenta de importuri care mai are mult pana intra in colaps este mai mult un mod de a-si proteja o piata de desfacere .
  Evident in situatie de criza imprumuturile sunt mai scumpe si dobanzile incasate de trezoreriile care pot emite valuta forte sunt mai mari .
  Pe timp de criza emit un volum de moneda suplimentar , maresc inflatia , cresc lichiditatea pietei iar surplusul il imprumut la dobanzi piperate.
  In acelasi timp imi achit ieftin creditele luate in moneda proprie la dobanzi reduse pe timp de crestere economica .
  Astfel printr-o simpla emisiune monetara imi achit ieftin datoriile si ii imprumut pe altii scump pentru a cumpara produsele mele .
  In final cine pierde si cine castiga din aceasta criza economica ?

 13. emigrantul Says:

  citat: ALM
  de cand a devenit nickname un identificator unic? Al dvs are vreo legatura cu numele real sau cu CNP-ul?

  1. Sunteti avocatul lui Radu Alexandru?
  2. Da, pe un blog oarecare numele de user trebuie sa fie un identificator unic al unei persoane reale. Singura ratiune de folosire a nick-urilor multiple este aceea de a-ti impune punctul de vedere prin crearea impresiei ca majoritatea participantilor la discutie sunt de acord intre ei in timp ce tu ( cel care dialoghezi cu clonele) esti singurul cu opinie separata.
  3. Il sfatuiesc pe Radu Alexandru sa-si puna ordine in idei, dupa care poate veni cu o lista de propuneri clare, pe puncte, ca sa stim toti ce doreste si ce solutii concrete i-ar rezolva doleantele.

 14. herdesm Says:

  Buna seara domnule Iliescu.
  Tumultoasa saptamana politica care tocmai sta sa se incheie.
  Demisia lui Gabriel Oprea si a altor membri mai mult sau mai putini marcanti ai organizatiei PSD Ilfov naste intrebarea fireasca:

  – Quo vadis, PSD?

 15. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu

  Tot pe tema schimbarii constitutiei:

  In Constitutie se vorbeste de drepturi/obligatii egale pentru toti cetatenii,dar oare o fi chiar asa de adevarat?Din punctul meu de vedere,in conditiile actuale este foarte FALS.Mai fals de atit nu cred ca exista.Ba mai mult:prin prisma faptului ca au existat,probabil ca exista si vor exista “tentatii” de guvernare si administrarea Romaniei de catre “niste” grupuri,EU vin si va spun ca cetateanul care nu face parte din grup/familie este exclus din viata publica si nici nu-l apara legea si deci nu are reprezentare la nici un nivel.
  Sa nu-mi spuneti ca asta inseamna DEMOCRATIE.
  Totodata am remarcat “Asemenea tentatii au fost si vor fi. Singura solutie – consolidarea instrumentelor democratiei si ale statului de drept.” ceea ce ma detrmina sa inteleg ca prezentul este “activ”.

  Va multumesc

 16. SorinPLATON Says:

  “Picanterii” ale puciului anti-PSD dejucat…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2009/01/17/la-puciul-laudat-sa-nu-te-duci-cu-sacu/

  1=

 17. emigrantul Says:

  Fara suparare, Radu Alexandru scrie ca sa se afle in treaba

  Citate din Radu Alexandru urmate de unele comentarii ale mele:
  1. Asa cum aceasta criza a inceput la data fixa asa se va si termina tot la data fixa.
  Afirmatie complet gratuita, lipsita de orice justificare.

  2. Atunci cand iti sustii cresterea pe relatii economice virtuale si pe bani virtuali fara sustinere economica ceva urmeaza sa se prabuseasca .
  O formulare arhicunoscuta repetata adesea.

  3. Nu iti poti sustine la nesfarsit cresterea economica pe baza unei energii ieftine care nici macar nu se afla pe teritoriul tau .
  La infinit nu o poti sustine insa citeva secole da. Asa au procedat puterile occidentale cu resursele din colonii. L-au exploatat si si-au crescut puterea economica de la an la an, vreme de secole.

  4. Poate ca aceasta criza isi are rolul ei iar pe termen lung anumite beneficii vor eclipsa costurile de moment .
  Care ar fi acele beneficii?

  5. masurile luate de guvernele noastre au de obicei un orizont temporal penibil de scurt in majoritatea cazurilor de sub un an .
  Ion Iliescu, 10 ani presedinte si 8 senator, ca sa nu mai vorbesc de functiile importante pe care le-a detinut inainte de 1989, este de acord cu afirmatia asta?

  6. Totusi anumite state nu isi privesc interesele in acest mod iar strategii lor pe termen lung ne depasesc puterea de intelegere politica.
  Principiul de baza al acestora este ca poti uneori sa pierzi pe termen scurt dar pe termen lung sa inregistrezi un castig .

  Apa de ploaie. Formulare lipsita de orice suport demonstrative.

  7. Daca lucrurile ar fi continuat in ritmul antecriza in mod cert statele euroatlantice si lumea occidentala cu care noi ne-am obisnuit si-ar fi pierdut rolul de lider pe scena geopolica mondiala .
  Din nou, o constatare lipsita de argumentatie.

  8. evolutia unui proces de intelegere activa depinde si de generozitatea si norocul unor anumiti factori externi.
  Text frumos din punct de vedere literar dar lipsit de continut. Adica nu spune nimic!

  9. In ceea ce priveste criza actuala a inceput o avalansa a opiniilor de o diversitate extrema care cu siguranta va continua pana cand criza va trece si interesul public va fi captat de un alt subiect de moment.
  Este si normal ca dupa ce trece criza sa nu se mai vorbeasca prea mult despre ea si altele sa fie subiectele la ordinea zilei.

  10. Criza economica este o realitate incontestabila si imposibil de neglijat .
  Stiam.

  11. Undeva oricum trebuie facute economii iar acestea vor cauza nemultumirea categoriilor sociale afectate .
  Adica, “Cei afectati vor fi nemultumiti!”. Asta este un adevar evident.

  12. Nu spun decat ca populatia ar privi cu totala indiferenta orice propunere de modificare a Constitutiei venita acum sau venita oricand din partea domnului Basescu pe logica “vrea si el mai multa putere”.
  Aici vorbesti prostii. Majoritatea oamenilor sunt pentru modificarea Constitutiei. Este adevarat, nu agreaza impartirea tarii in 9-12 judete insa cu celelalte schimbari propuse de Traian Basescu sunt de acord.

 18. Ovidiu Says:

  Offtopic.
  Cititi va rog o stire mondena – nu numai…
  http://stirea.wordpress.com/

 19. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu

  Dv vorbiti despre consolidarea DEMOCRATIEI.Sunt perfect de acord cu dv si sunt ferm convins ca mai exista si alti cetateni,probabil “vreo” trei sferturi dintre cetatenii cu drept de vot isi doresc acest fapt.
  Pai haideti sa consolidam DEMOCRATIA si libertatile pe care cu foarte mare greutate le-am cistigat(aici nu vorbesc de papagalii care au stat sub cearceaf sau in cada la Revolutie).
  Daca ma uit bine prin vecini(unii mai departati altii mai apropriati) observ:
  1.cel mai indicat este ca presedintele sa nu fie ales uninominal ba din contra ar trebui sa se faca o desemnare.
  2.parlamentul(unicameral/bicameral) sa desemneze un presedinte
  3.parlamentarii sa fie alesi uninominal(minim 51%) dar pe bani proprii si personali iar daca au “tendinta” sa calce strimb sa fie scosi definitiv din viata politica a tarii.Decizia o ia presedintele desemnat.
  4.partidul(asocierea) care are cei mai multi parlamentari desemneaza primul ministru,deoarece reprezinta “cistigatorul” alegerilor.
  5.partidul(asocierea) care reprezinta opozitia nominalizeaza din rindurile proprii persoana ce o sa fie desemnata pentru functia de presedinte
  6.pentru ca cetatenii care nu s-au prezentat la vot sa fie si ei reprezentati,statul Roman sa le puna la dispozitie 2 locuri in parlament care or sa fie ocupate de catre ultimii doi presedinti care au fost in functie
  7.Legile sa fie votate si de catre cetatenii Romaniei,prin Referendum avind o pondere de 2/3 iar restul de 1/3 apartinind parlamentarilor si numai dupa aceea legea sa fie aprobata si sa intre in vigoare
  8.referendum-ul sa fie obligatoriu
  9.legile sa nu fie schimbate din 2 in 2 sau din 3 in 3 deoarece este nevoie de continuitate si in plus se vor face economii financiare
  ………………………………….
  ………………………………….

  Va multumesc pentru timpul acordat.
  PS
  Poate ca asa DEMOCRATIA se va consolida si in plus dispare posibilitatea “varsarii de singe”.

 20. ALM Says:

  @ emigrantul

  January 17, 2009 at 6:43 pm

  Eu zic sa nu va pripiti, fiindca suntem pe blogul ECHILIBRU. Daca erati putin atent, dar numai putin, ati fi observat ca exista o logica:

  radualexandruvasilescu = 1
  Radu Alexandru = 2
  radualexandrupsd3 = 3

  Care-i originalul si care sunt clonele? Inainte ca sa fac procese de intentie cuiva, mi-am amintit ce am patit si eu cand am vrut sa-mi deschid un cont Yahoo. Tot Alexandru ma cheama. Am incercat tot felul de combinatii pana am reusit sa-mi deschid contul, trebuind sa renunt la prenumele Alexandru. Banuiesc ca persoana care a ales pseudonimul “radualexandrupsd3” a venit … al treilea pe lista. Credeti ca m-am achitat cu succesuri de sarcina de avocat?

 21. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu

  In cartile de istorie, actualul presedinte,o sa fie ,in cel mai bun caz la capitolul diverse.
  Si apropo poate reusiti dv sa-i spuneti dv ca “singe in instalatie” a avut pilotul ce a reusit sa puna pe “burta” magaoaia de Airbus A320,respectiv Chesley Sullenberger si care culmea nu a provocat ….mai nimic.Bineinteles daca nu avea “singe in instalatie” se pierdea cu firea si acum am fi discutat despre un prapad.
  Chiar este un erou.
  De ce am scris toate acestea?
  Din punctul meu de vedere…………………….aveti “niste” merite,care nu pot fi trecute cu vederea(decit daca “cineva/citiva” se crede/cred “miezu’…..”).

 22. Radu Alexandru Says:

  emigrantul Says:
  January 17, 2009 at 4:23 pm

  Care este deosebirea intre userii Radu Alexandru (January 17, 2009 at 1:00 pm) si radualexandrupsd3 (January 17, 2009 at 3:00 pm)? Adica chiar asa mare este nesimtirea pe blogul prezent incit acelasi om isi permite sa-si schimbe nick-ul intr-un interval de 2 ore? Ce credibilitate pot avea verdictele date de o persoana care nici macar nu are curajul sa scrie sub un identificator unic?

  Salut,

  Iti spun sincer ca am [ca orice persoana normala] un singur cont si incerc sa exprim o opinie pertineta fara sa fac abuz. Nu stiu cine este cealalta persoana sau celelalte persoane.

  Vasilescu Radu Alexandru este numele meu, am 23 de ani, si ca date suplimentare de identificare [in mediul on-line] mailul meu este radualexandruvasilescu@yahoo.com iar ip-ul meu 141.85.0.125. Asta pentru a ajuta la clarificarea oricaror nelamuriri.

  Sunt convins ca persoanele care il ajuta pe domnul Presedinte sa administreze acest website vor vedea cu exactitate diferenta dintre id-ul meu si celelate aparute (cam straniu nu imediat dupa primele mele posturi) si imi cer oricum eu scuze pentru orice confuzie.

  Nu stiu si nu imi dau seama ce motive ar exista pentru imitarea numelui meu si floodarea acestui blog si sunt de acord ca este cel putin deplasat.

  Cu stima,

  Radu Alexandru

 23. studenta Says:

  In aceasta trista dimineata,in timp ce-mi invatam pentru sesiune,tocmai am primit cumplita veste , care speram totusi sa nu mai apara.S-a stins din viata un mare suflet de romanitate,stalpul care ne lega de Basarabia si anume marele poet Grigore Vieru.Sper din tot sufletul ca “LIMBA NOASTRA CEA ROMANA”sa ramana in veci,ca dealtfel ca intreaga sa opera.Condoleante familiei indoliate.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.Prin opera pe care ne-a lasat-o mostenire nu va fi uitat niciodata.

 24. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu

  EU cred ca Romania se afla in fata unui/unor abuzuri.Poate ca nu exista o cerere insistenta de normalitate si moralitate care poate fi tradusa in democratie dar dorinta sigur exista.Bineinteles ca „judecatorul suprem” alias presedintele in exercitiu o sa “amendeze” aceasta cerere deoarece „iel” si ai lui comeseni au alte idei.Pina aici toate bune si frumoase.Oamenii sunt liberi sa gindeasca si bineinteles (unii) se pot exprima daca doresc dar…….”Viziunea” presedintelui vis a vis de „extirpare” a unui parlamentar-fie el si “nociv” trebuie tradusa in Constitutie.Ok.Presedintele doreste sa fie X-factor,adica decizional.Intr-o tara normala,guvernata de legi normale si pline de bun simt mi se pare normal.Dar…….normalitatea in Romania,mai degraba inseamna furt,ocolirea legilor,smecherii,privilegii peste privilegii,etc…..si atunci,practic „iel” are o teama.Teama de a-si pierde puterile,privilegiile si influenta,smecheriile,etc….Atunci „iel” , asa „pa persoana fizica” doreste sa introduca un nou regulament,o noua ordine,niste principii noi,etc… care conduc catre totalitarism.Cumva a descoperit domnia sa “niste” principii noi?Nu cred.Nu pare.Cu toate ca face parte din “familia/grupul” baietilor “destepti” ,probabil si cu idei si in plus are si alopecie(naturala,caci daca ar fi artificiala atunci probabil ca ar insemna ca si-a pierdut individualitatea) nu prea pare deloc inteligent cel putin „miscarile” nu sunt inteligente-parerea mea,oricum de o calitate indoielnica.In mintea domniei sale,individul trebuie sa corespunda criteriilor stabilite de catre dumnealui(dupa chipul si asemanarea sa „spune” BIBLIA).Pai asta nu este DEMOCRATIE ci “curvasarie politica” totalitarista,adica sa imbini/sudezi/lipesti sub orice forma,nucleul pamintului cu soarele(nu am atita minte sa gasesc alta comparatie).Domnia sa doreste sa devina/creeze o „noua” forma de „invincibilitate”,un model nou-probabil demn de urmat-dar cum?O sa aplice noi reguli-bineinteles in curs de descoperire.Ce pot sa spun?Ca au o dorinta acerba,ascunsa dealtfel,de promovare/devenire a unor oameni(fara prea multe calitati)in functii de ministri,parlamentari sau demnitari prin care sa-si “consolideze” puterea sau care sa le ofere “niste” puteri prin care sa-i faca “indinspensabili” (pe oamenii respectivi) in fata societatii romanesti si implicit europene.Indinspensabili or fie “iei” dar numai ca sunt izmene.Isi atribuie un rol mult,dar mult prea important.Oricum si in forma actuala rolul presedintelui esten prea important fata de ce ar trebui sa fie,dar aceste atributii au fost create pentru un presedinte cu bun simt,moralitate,educat si raspundere-probabil si fost nomenclaturist.Nu o sa mai ramina decit sa fim tratati cu electrosocuri si halucinogene doar,doar o sa constientizam ca “iel” este unicul,maretul,atotclarvazatorul,dreptul,indreptatitul,frumosul,cititul,etc…..(bineinteles “iel” si ai sai discipoli si sustinatori).
  Ar trebui,totusi, putina seriozitate caci s-ar putea sa ne coste.

  Va multumesc

 25. cirlovacristian Says:

  D-zeu sa-l odihneasca-n pace pe Grigore Vieru

 26. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,

  Suntem mai săraci cu o lacrimă … poate ar fi bine să-i aducem aminte tovarăşului băsescu că a primit scrisori deschise, nenumărate, multe … i se cerea să înlesnească trimiterea unor învăţători , vorbitori de limba română, nu bani, nu altceva … ( Locuitorii satului Moldavanskoe, sat de basarabeni din regiunea Krasnodar (Federatia Rusa), i-au adresat o scrisoare deschisa ) … şi ei sunt ai noştri, şi ei …

  DE CE- AI DAT, DOAMNE?!

  Lui Ozea Rusu
  Copiii lesina, nu-i bine,
  Si moarte picura din nori.

  Si chiar izvorului ii vine
  Un fel de greata uneori.
  Atatea vorbe si minciuni,
  Atatea seci promisiuni!
  De ce-ai dat, Doamne, grai la om,
  Iar nu la floare si la pom?!
  A prins a inalbi,
  Precum ninsorile,
  Si tineretea mea!
  Mai bine ar vorbi
  In lume florile,
  Iar omul ar tacea!
  E falsa mila ori e muta,
  Iar crucea de la piept e joc.
  In moarte tot mai multi se muta,
  Vazand ca-n viata nu au loc.
  Atatea vorbe si minciuni,
  Atatea seci promisiuni!
  De ce-ai dat, Doamne, grai la om,
  Iar nu la floare si la pom?!
  A prins a inalbi,
  Precum ninsorile,
  Si tineretea mea!
  Mai bine ar vorbi
  In lume florile,
  Iar omul ar tacea!

  Autor: Grigore Vieru
  Poezia DE CE- AI DAT, DOAMNE?! de Grigore Vieru

  Marturisesc ca romanul care nu aude caderea lacrimii altui roman nu ma intereseaza fie el si cel mai bogat om din lume.
  ( Grigore Vieru )

  Dumnezeu să-l hodinească-n pace !
  Sibilla

 27. radualexandrupsd3 Says:

  Un anumit gen PR virtual isi are rolul sau si este cu atat mai interesant in masura in care ramane doar un exercitiu .
  Ieri au fost date publicitatii previziunile UE in legatura cu evolutia economiei romanesti in 2009 .
  Sunt prevazute scaderi dramatice ale investitiilor , ale consumului public si privat , incetinirea ritmului de crestere economica , crestera galopanta a inflatiei precum si cresterea deficitului bugetar pana la 7,5 % mergandu-se pana la posibilitatea unor revolte de strada .
  Interesante nu mi se par atat previziunile in sine cat modul in care aceste previziuni au influentat economia romaneasca .
  Potrivit acestor previziuni reitingul de tara al Romaniei sufera o noua ajustare negativa . Din acest motiv creditele ce vor fi contractate pe pietele internationale pentru a acoperi acest deficit vor fi mai scumpe . Astfel o parte din costurile acestei crize vor fi transferate intr-un mod ingenios asupra tarii noastre intr-o masura mai mare decat ar fi fost firesc .
  Ceea ce vreau sa sustin este ca in perioada urmatoare toate relatiile economice dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare vor avea menirea de a transfera intr-o masura cat mai mare costurile crizei catre periferia sistemului economic mondial.
  Nu consider insa aceste comentarii suficient de interesante .
  Mai interesante mi se par a fi sondajele legate data adoptarii monedei EURO fixata deja in 2014, precipitatii , hypermarketuri , oportunitatea revenirii la comunism si alte teme profunde tratate cu responsbilitate .

 28. emigrantul Says:

  Citat:
  Ceea ce vreau sa sustin este ca in perioada urmatoare toate relatiile economice dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare vor avea menirea de a transfera intr-o masura cat mai mare costurile crizei catre periferia sistemului economic mondial.
  Nu consider insa aceste comentarii suficient de interesante .
  Mai interesante mi se par a fi sondajele legate data adoptarii monedei EURO fixata deja in 2014, precipitatii , hypermarketuri , oportunitatea revenirii la comunism si alte teme profunde tratate cu responsbilitate.

  A) Exista si intrebari despre criza:
  1. Cit de mult ati fost afectat pina acum de Criza Financiara Globala declansata in Septembrie 2008?
  http://sondaje.php0h.com/criza2008.php
  2. Credeti ca suntem in pragul unei crize economice majore asemanatoare celei din perioada 1929-1933?
  http://sondaje.php0h.com/criza.php

  B) Poti sa si argumentezi, pe intelesul tuturor, afirmatia: in perioada urmatoare toate relatiile economice dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare vor avea menirea de a transfera intr-o masura cat mai mare costurile crizei catre periferia sistemului economic mondial.

  Ai, la adresa de mai jos, un model care explica simplificat mecanismul de declansare al crizei economice inceputa in Septembrie 2008.
  http://www.geocities.com/sondajeopinie/creditipotecar.html

  Tot asa, daca se poate, justifica-ti si tu afirmatiile deoarece, din ce scrii, eu inteleg, ca de fapt, vrei sa bravezi aruncind cu date si cifre luate din surse variate, pe care le comasezi insa in texte cu aspect academic ce in realitate pot fi desfiintate de orice specialist in domeniul economic dar care, pentru cineva fara pregatire in domeniu, par lucruri gindite de o mare autoritate din academia de stiinte economice.

 29. globetrotter58 Says:

  @radualexandrupsd3
  Buna,am citit afirmatiile tale pe care nu le impartasesc si imi permit sa spun si un alt punct de vedere mai cu seama ca eu cred ca punctul tau de vedere este impartasit de un procent considerabil in randul romanilor.
  1. “Interesante nu mi se par atat previziunile in sine cat modul in care aceste previziuni au influentat economia romaneasca “ … previziunile NU INFLUENTEAZA ci ESTIMEAZA … ele se bazeaza pe unele informatii economice, sociale, politice etc. si sunt rezultatul analizei acestora, iar daca sunt corect facute atunci ele se vor regasi in viitor dar acest viitor nu e rezultatul previziunilor ci al conditiilor existente precum si masurilor luate de societatea in cauza … acum cei care fac previziuni practic au scazut ratingul mai tuturor tarilor nu doar al Romaniei si asta se datoreaza situatiei pe plan mondial .. si cum multi le-au reprosat ca nu au prevazut cu profesionalism in trecutul apropriat ceea ce a dus ca unii investitori sa piarda … ele sunt mult mai atente astazi deci eu as considera mai precise prognozele facute acum chiar daca sunt mai proaste decat cele facute cu un an in urma (nu inteleg de ce in general celor din tarile subdezvoltate le place sa se-mbete cu apa rece si considera ca sunt intr-o situatie mai buna decat ii vad altii – vezi si raspunsurile infatuate ale ministrilor actualului guvern roman, uitand ca cei care au banii, INVESTITORII, nu asculta de visele lor ci se ghideaza dupa informatiile prezentate de evaluatori atunci cand iau deciziile (a nu se confunda rapoartele ce se dau publicului larg de acesti evaluatori cu datele mult mai detaliate unele STRICT SECRETE pe care marii investitori le platesc cu bani grei – si care pun in evidenta motivele pentru care tara / societatea comerciala analizata a primit calificativul X. A sugera ca totul e o coalitie in scopul de a pasa “costurile crizei catre periferia sistemului economic mondial” este o aberatie tipica celor marunti si o expresie a neputintei lor de a face fata cu success unei crize gasind astfel eternul vinovat in persoana celorlalti … e cel mai usor mod de a-ti ascunde neputinta (uitate la ABSOLUT TOATE GUVERNELE Romaniei care si-au luat in aparare inca de la instalare ‘greaua mostenire” asa a facut si actualul guvern ceea ce ma face sa-l calific ca INCOMPETENT !) .. ori toate acestea cred ca vor avea ca rezultat in urmatorii ani o prabusire si mai accentuata a Romaniei si nu e exclus ca actualele previziuni sa se dovedeasca a fi optimiste …
  2. Nu inteleg de ce atunci cand economia mondiala duduia iar investitiile in tarile subdezvoltate (inclusiv Romania) cresteau de la o zi la alta nu i-ati injurat pe cei din tarile dezvoltate iar acum ,cum era si firesc, cand si-au retras investitiile ati inceput sa tipati (nu prea e o viziune obiectiva) . Diferenta care exista si va exista in continuare intre tarile dezvoltate si cele subdezvoltate se rezuma printre altele la :
  – capital autohton
  – “know how” (majotitatea covarsitoare a patentelor din domeniile tehnologice de varf de azi dar si de maine apartin Americii si asta o face sa domine lumea nu armamentul de care dispune)
  – ce forta de consum au (spre exemplu peste 60% din productia mondiala e consumata de America daca asa cum s-a intamplat acum consumul se reduce drastic (si datorita exportului excesiv de locuri de munca catre lumea subdezvoltata care a dus la o scadere a puterii de cumparare a clasei de mijloc americane ), toti ceilalti intra in colaps indiferent cat de mult exportau caci economiile lor subdezvoltate nu permit populatiei sa aiba o putere de absorbtie pe masura productiei facute – este situatia Chinei, dar si a Romaniei – in aceste tari consumul era pe credit credit garantat cu exporturile ce depindeau de piata tarilor dezvoltate ori odata aceasta prabusindu-se garantia nu mai e valabila si evident automat imprumuturile devin mai greu de obtinut fara a mai socoti neincrederea de pe pietele financiare …)
  3. Asa ca va trebui sa asteptati cativa ani (3-5) pana ce economiile din tarile dezvoltate se vor opri din picaj si inca vreo 2 pana ce vor incepe sa creasca ca sa puteti spera mai apoi sa va reveniti si voi, insa intre timp vor trebui luate masuri eficiente pentru a recastiga increderea investitorilor. Acum cine s-a intins mai mult decat il tine plapuma ii va fi foarte greu sa aterizeze in siguranta folosind-o pe post de parasuta … depinde de capacitatea fiecaruia atat ca individ cat si ca stat/societate de a intelege ciclul firesc al vietii economice si de a lua masurile potrivite pentru a face fata cu succes situatiilor – restul sunt niste simple vorbe ….
  Numai bine

 30. reformacj Says:

  Avem si oameni de valoare la Cluj d-le presedinte Iliescu. Ce spuneti de art. dinZiu de Cluj a prof. Adrian Ivan.
  http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=20846
  Cu stima si consideratie si fata de colegii de blog.

 31. reformacj Says:

  De mai bine de patru ani, analiştii politici şi jurnaliştii atrag atenţia că PSD-ul nu are nici viitor politic la Cluj. Ne întrebăm, pe bună dreptate, de ce?

  Oraşul a fost şi este dominat intelectual, pe de o parte, de Universitatea “Babeş-Bolyai”, “brand-ul” transilvan cel mai reprezentativ în plan intern şi extern, iar, pe de altă parte, de un grup politic format din persoane fără identitate ideologică, “legitimate” din patru în patru ani de o “populaţie” ) o treime din electoratul clujean) care amestecă frustrările “comistozoide” cu cele “naţionaliste” urât mirositoare, într-un “rurbanism” deloc contemporan cu lumea secolului XXI. Această populaţie compune, în mare parte, electoratul captiv al PDL, moştenit de la fosta nomenclatură prm-istă din anii “negri” a domnului Funar.

  Discursul public al universităţii transilvane a fost orientat cu prioritate spre exterior, înţelegând aici atât mediul românesc, cât şi mediul european, din motive lesne de înţeles. Cetatea universitară nu a avut şi nu va avea de-a face niciodată cu găşti mărunte, fără proiecte de mare anvergură pentru ce ar trebui să fie metropola dintre Budapesta şi Bucureşti. A contat şi contează, foarte mult, în această ecuaţie, personalitatea lui Andrei Marga, capabil de a lansa şi finaliza proiecte majore, atât la nivel intelectual, cât şi la nivel civic. Din păcate, Domnia sa n-a fost niciodată susţinut şi agreat de politicienii locali, mediocri şi incapabili să înţeleagă marile proiecte de care ar fi avut nevoie Clujul.

  în acest mediu polarizat, a fost greu pentru liderii PSD-ului transilvan să-şi facă loc. Şi când au încercat, cetatea universitară i-a îndepărtat sau i-a marginalizat, cu toate că unii s-au revendicat din corpul academic al acesteia. Şansa unora dintre ei s-a materializat politic în afara cetăţii academice, fără ca aceasta să-i revendice vreodată şi nu pentru că n-ar fi avut merite, ci pentru că ea, cetatea, i-a simţit ca nişte corpuri străine. De aici, şi criticile unora din ei faţă de proiectele şi demersurile universităţii.

  Până în 2004, PSD-ul părea să fi triumfat în Cluj, mai ales că, în 2000, a reuşit să obţină preşedinţia Consiliului Judeţean, ia, mai apoi, să-şi adjudece trei posturi de ministru în guvernul Năstase. Triumful psd-ist însă nu a fost al Clujului, ci s-a datorat atât interesului lui Adrian Năstase pentru o componentă transilvană a social-democraţiei, în drum spre Internaţionala Socialistă şi Uniunea Europeană, cât şi dibăciei liderilor psd-işti clujeni, cunoscuţi mai apoi ca “grupul de la Cluj”.

  în 2005, grupul părea să se consolideze printr-un demers politic ce îmbina orgoliile “ardelene” cu proiectele unei aşa-zise “social-democraţii” transilvănene de dinainte de primul război mondial. S-a dovedit repede că totul era doar o “spoială” menită să-i repoziţioneze pe liderii clujeni în raportul cu centrul, deşi, şi în acest context, calculele politice greşite n-au întîrziat să apară. Atacurile haotice, fără finalitate politică, la adresa lui Ion Iliescu, complicitatea mai mult sau mai puţin manifestă cu PD şi apoi cu PDL au aruncat o umbră fatală asupra unei posibile social-democraţii clujene sau a unui proiect social-democrat al Clujului.

  Schimbările intervenite în 2008, în urma eşecului dezastruos de la locale, în ciuda unor persoane de bun simţ cum este Vasile Soporan sau eficiente ca Ştefan Dumitriu n-au putut modifica, cel puţin până acum, consecinţele unui discurs şi ale unei acţiuni politice haotice fără identitate ideologică şi politică şi fără finalităţi pragmatice.

  Numirile făcute de Emil Boc în guvern au trezit din nou speranţa liderilor clujeni. Stăteam de vorbă cu un coleg psd-ist, la trecerea dintre ani, şi unul dintre amicii de faţă l-a întrebat dacă a venit “Moş Gerilă”, cel inventat de comunişti, pentru a lua faţa lui “Moş Crăciun”. Colegul nostru nu s-a gândit la capcana pe care i-o întinsesem şi s-a grăbit să afle de la mine dacă ştiu ceva despre noi numiri în guvern sau în deconcentrate. Povestesc acest episod că este simptomatic pentru PSD-ul de Cluj. Este atâta disperare în rândul membrilor săi, după funcţii, că nu mai contează nici măcar sinuciderea politică provocată de “cârdăşia” cu atotputernicul PDL de Cluj.

  într-o emisiune televizată, amicul şi fostul meu student, Rareş Bogdan, se întreba de ce dorm liderii PSD de Cluj, de ce acest “no combat” cu PDL-ul. Răspunsul ar fi simplu şi el este ştiut de toţi: “dacă, oricum, suntem muribunzi”, mai bine murim în “firimiturile” aruncate de “preaputernicul” Boc. Pentru că ce altceva face PSD-ul de Cluj decât să se sinucidă?

  Atitudinea lor este explicabilă şi poate, din nefericire, de înţeles. Părăsiţi de liderii de la centru, neagreaţi de cetatea clujeană, psd-iştii de cluj au avut o singură opţiune: complicitatea cu PDL, care le poate oferi unora din ei mărunte funcţii în administraţie. Pentru trei ani, poate că “bolnavul” PSD va rezista suscitat de “medicul” pdl-ist, dar la finalul acestui ciclu electoral PSD-ul clujean se va sinucide aşa cum s-a sinucis “prm-ul” funariot.
  Adrian IVAN

 32. anca Says:

  Imi place modul in care isi incepe comentariul Cristian Carlova :”Eu cred ca Romania se afla in fata unor abuzuri…” – Este atat de… sincer!
  Evident(si dupa parerea mea…) ca in Romania se produc abuzuri si/sau incalcari ale legii (nu numai a unor reguli sau cutume, cum se exprima Adriana Saftoiu intr-o emisiune TV), dar se produc cu aprobarea, expresa sau tacita, a “partenerilor” de drum – vorba ceea “tradare sa fie, dar sa stim si noi” (daca ar stii bietul Caragiale cat de actual va continua sa fie si la un secol distanta!)
  Complicatiile pe care le “vad” eu acestor ..(sa le spunem?)abuzuri (sau mai degraba) incalcari ale regulilor “jocului” politic democratic sunt: 1. modul lipsit de “imaginatie”, amatorismul celor care le “produc” (sa minta, sunt de acord (!?) dar macar sa minta frumos, credibil…) si 2.crearea unor precedente – periculoase as indrazni sa spun…care se vor intoarce mai devreme sau mai tarziu, impotriva…(cui? asta ramane de vazut).

  Constitutia este necesar a fi “amendata” in special datorita apartenentei noastre, acum, la U.E. …respectiv articolele care privesc “egalitatea in drepturi”, “dreptul de vot”, “dreptul de a fi ales”, dar si cele referitoare la relatia Guvern-Parlament-Presedinte – in sensul clarificarii limitelor si prerogativelor fiecaruia – nu isi are sensul aceasta modificare acum, in an electoral, pentru ca, normal, va fi folosita ca pretext “inlocuitor” si de amagire a atentiei.
  dar nu e o problema atat de ‘arzatoare” incat sa fie neaparat dezbatuta si modificata acum – in procedura de urgenta(!?) sau poate cu asumarea raspunderii (!?) guvernului ??
  dezbateri – oricand – cu cat mai multe persoane implicate cu atat mai bine…

  sa vedem ce facem si cum facem cu Criza mondiala – care, se pare, s-a razgandit si nu va mai veni in Romania – dupa instalarea noului Guvern, a declarat ca ne descurcam, singuri, foarte bine!

 33. radualexandrupsd3 Says:

  Regret ca nu am un doctorat in economiei si nu imi pot prezenta opiniile de la un asemenea statut .
  Insa anumite lucruri pot fi gandite si uneori se poate forta un proces de intelegere.
  Evident anumite considerente psihologice nu pot trecute cu vederea .
  Daca esti cetateanul unei tari in care lucrurile merg prost si in care in general orice initiativa privata esueaza vei avea tendinta de a exterioriza motivatia esecului , de a nu ti-l asuma si de pasa vina in spatele celor care castiga de pe urma sistemului .
  Chiar si in sport atunci cand pierzi e greu sa simpatizezi cu echipa catigatoare .
  A considera ca problemele economice cu care ne confruntam ca si tara isi au cauza in uneltirile rauvoitoare ale statelor mai dezvoltate care ni le provoaca pentru a avea un castig din aceasta reprezinta un mod destul de limitat de a prezenta problema , precum si un mod destul de limitat de a intelege problema .
  Motivele pentru care anumite economii sunt mai dezvoltate decat altele sunt destul de usor de gasit si de prezentat .
  Ceea ce am vrut sa subliniez este ca aceasta criza economica mondiala isi are rostul ei , etapele sale precum si o logica interna .
  Previziunile nu influenteaza ci estimeaza , dar daca eu prevad ca maine va ploua inseamna ca estimez ca maine imi voi lua o umbrela ?
  Previziunile asumate legate de viitorul unei economii reprezinta si o decalaratie de intentie legata de politica economica pe care o vei face .
  Oricum o economie roz la 15.iunie nu poate deveni neagra la 16.iunie dar perceptia diferita asupra aceluiasi fenomen poate influenta desfasurarea sa .
  Poate o logica mai larga a efectelor pe termen lung ale acestei crize , precum si a masurilor care vor fi luate in numele acestei crize este si ea posibila .

 34. globetrotter58 Says:

  @ Radu
  “Previziunile nu influenteaza ci estimeaza , dar daca eu prevad ca maine va ploua inseamna ca estimez ca maine imi voi lua o umbrela ?
  Previziunile asumate legate de viitorul unei economii reprezinta si o decalaratie de intentie legata de politica economica pe care o vei face .
  Oricum o economie roz la 15.iunie nu poate deveni neagra la 16.iunie dar perceptia diferita asupra aceluiasi fenomen poate influenta desfasurarea sa .”
  Tu incurci un pic etapele – e lafel ca si in laboratorul de fizica sa spunem … mai intai iti alegi proprietatile ce vrei sa le masori, apoi metodele de masurare ulterior are loc procesul de masurare a lor si pe baza unor principii numite legi deja cunoscute si verificate minutios anterior incerci sa dai un rezultat … orice eroare pe acest lant duce la emiterea unei teorii gresite asa si cand faci prognoze meteorologice ori economice … de cate ori nu ti s-a intamplat sa ti se spuna ca maine e soare si sa dea o ploaie torentiala de vara peste tine care sa te ude pana la piele ca nu ti-ai luat umbrela … asa si cu criza sa zicem caci aceasta a inceput in USA prin 2007 numai ca metodele si parametrii avuti in vedere la masurare nu au fost cele corecte si ea s-a extins – tine cont ca economia – conditiile economice – se schimba permanent – si avand in vedere gradul de globalizare actual acele metode de evaluare existente precedent au esuat de aceea e nevoie de stabilirea unui nou sistem de evaluare ceea ce urmeaza a se crea in viitor (e ca si cu legile fizicii clasice si a celei a relativitatii daca as putea face o comparatie ) nici unele nu sunt gresite dar se refera la situatii diferite asa si acum s-a lucrat cu reguli improprii intr-o situatie noua … lafel de adevarat ca acei afaceristi care au prevazut exact ceea ce se va intampla au avut de castigat enorm ( parca in chimie se spune ca nimic nu se castiga nimic nu se pierde ci totul se transforma) cam asa si acum sumele acelea uriase lipsa in mare parte se gasesc concentrate in mainile unor mari jucatori .. economia nu era roz la 15 iunie noi o vedeam roz prin urma efectuarii unor evaluari gresite cei care au castigat au evaluat-o corect iar a doua zi cand si noi am refacut masuratorile am ajuns si noi la rezultatul corect (sa speram) astfel incat sa putem lua masurile corecte deci astazi ai de-a face cu o situatie noua nemaiintalnita pana acum iar amploarea ei (a crizei fiinanciare) e cu mult mai mare decat cea din 29 tot ce se incearca e ca efectul economic (scadere a consumului, a productiei, somaj etc) sa fie cat mai mic dar trebuie avut in vedere ca noutatea fenomenului va implica un timp de asteptare mai mare pana la gasirea unei solutii – aici daca e sa compar as da ca exemplu “gripa aviara” stii cu cata fervoare se cauta un vaccin pana in clipa in care aceasta gripa (recesiune) sa nu ia forme pandemice (sa se transfere la nivel economic global) … cam in faza aceasta suntem si noi acum CAUTAM VACCINUL!
  Previziunile nu sunt o declaratie de intentie, declaratia este rezultatul emiterii previziunilor …

 35. emigrantul Says:

  Exemplu de afirmatii care se bat cap in cap

  Citate: radualexandrupsd3

  1. “Ceea ce vreau sa sustin este ca in perioada urmatoare toate relatiile economice dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare vor avea menirea de a transfera intr-o masura cat mai mare costurile crizei catre periferia sistemului economic mondial.”

  2. “A considera ca problemele economice cu care ne confruntam ca si tara isi au cauza in uneltirile rauvoitoare ale statelor mai dezvoltate care ni le provoaca pentru a avea un castig din aceasta reprezinta un mod destul de limitat de a prezenta problema , precum si un mod destul de limitat de a intelege problema.”

  Este evident ca radualexandrupsd3 isi slefuieste, pe blogul lui Ion Iliescu, unele talente pe care, cu certitudine, le are insa nu in economie sau politica ci mai mai degraba pe tarimul literaturii de amuzament.

 36. radualexandrupsd3 Says:

  Nu vreau sa exagerez intr-o polemica si nici macar nu doresc sa sustin ca nu exista o doza suficienta de adevar in aceasta contraargumentatie .
  Totusi ,, gripa aviara ,, nu este o realitate de luat in calcul abia din momentul in care se constata necesitatea unui vaccin contra sa . Exista o anumita etapizare in constientizarea unei probleme in care au loc anumite faze de interactivitate precum si actiuni specifice legate de acestea .
  In privinta cautarii , descoperiiri si punerii in folosinta a unui ,, vaccin ,, .
  se pot face anumite consideratii .
  Nu intotdeauna un ,, vaccin ,, de pilda cel gripal corespunde unei necesitati reale uneori tulpina la care se refera , a disparut deja dar totusi masura este buna pentru ca la nivel social incearca rezolvarea unei probleme si impune un anumit tip de rezolvare .
  Extrapoland argumentatia la problemele economiei americane care au generat aceasta criza incerc sa sugerez ca anumite masuri dure ,, vaccinuri ,, deja descoperite nu pot fi adoptate decat prin asumarea unei stari de criza .
  Una este sa spui sunt un pic slabit si este posibil sa am gripa dar nu consider ca trebuie sa fac ceva in mod special pentru a rezolva aceasta problema , si alta este sa spui sunt racit grav , am nevoie urgenta de tratament , ajutati-ma , accept orice masuri luati pentru insanatosirea mea .
  Pentru a da un exemplu concret as vrea sa subliniez situatia industriei auto americane . Aceasta industrie este falimentara si anacronica inca din anii 70 . Sa produci la scara larga autoturisme cu un consum exagerat de mare , cu un cost de investitie si de intretinere imens , fara sa mai vorbim de poluare si alti factori intr-o era in care toti ceilalti producatori externi sunt axati pe eficientizare excesiva este de departe ciudat . Pe langa acest aspect avand in vedere cresterile spectaculoase inregistrate de pretul cobustibilului , americanul de rand nici macar nu-si mai poate permite un astfel de vehicul .
  Situatia acestei industrii nu s-a schimbat cu nimic odata cu venirea crizei .
  Insa inainte de decretarea crizei influenta industriei auto americane asupra legislativului a permis adoptarea unei legislatii ce a permis supravietuirea acestei industrii si nici un presedinte american nu a putut avea suficient sprijin pentru a reforma aceasta industrie .
  Acum lucrurile s-au inversat . Legislativul preseaza restructurarea sectorului conditionand ajutoarele guvernamentale de aceasta reforma .
  Imi cer scuze daca am exagerat cu aceasta polemica.

 37. globetrotter58 Says:

  @Radu
  Eu sunt de parere ca atunci cand analizezi o problema incerci s-a privesti cu atentie fiecare detaliu. Spre exemplu in cazul industriei auto americane e firesc tu nu ai avut cum sa ai acces la toate detaliile … asa ca afirmatia (cocluzia trasa nu e cea mai corecta … lafel si cu criza si estimarile. Tu spui ca industria auto americana produce masini cu consum mare etc. asta este un cliseu vestit ramas de pe vremea anilor 60 .. si spre exemplu GM este prima firma din lume care a produs un automobil electric s-au produs si livrat vreo cateva sute de exemplare dupa care la presiunile industriei petroliere (asta a fost o intelegere) masinile au fost retrase si distruse!
  Daca te vei uita acum in anii precedenti masinile americane au fost premiate de industria auto. Problema lor se pune ca au costuri de intretinere (service mult mai mari decat cele japoneze) iar asta se datoreaza si pachetului de salarizare exagerat pe care il au salariatii companiilor americane (aici sunt sindicate – spre exemplu companiile japoneze care nu accepta sindicate in randul salariatilor) …etc

 38. globetrotter58 Says:

  @Radu
  uite aici un articol referitor la criza si cine va plati …
  http://www.thestar.com/Business/article/576543

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: