15 ianuarie 2009

 

I.- Academia Romana a marcat împlinirea a 159 de ani de la naşterea Marelui nostru Inaintas, Mihai Eminescu, printr-o manifestare de inalta tinuta : prezentarea volumelor XV – XX din seria Manuscriselor facsimilate. Mai sunt de finalizat inca patru volume si cu aceasta se incheie o actiune de mare valoare.

Reunind scrieri politice, poeme sau proză, volumele, care încheie facsimilarea seriei manuscriselor eminesciene deţinute de Biblioteca Academiei Române, sunt strânse între coperţile a zece tomuri. Menţionând că publicarea manuscriselor facsimilate ale lui Eminescu reprezintă “cel mai important proiect naţional spiritual al românilor”, profesorul Simion şi-a exprimat speranţa că “anul acesta, pe 15 iunie, vor fi publicate şi ultimele patru volume”.

. 

Manuscrisele, adunate si salvate in vremuri stravechi de Titu Maiorescu, studiate de D. Panaitescu Perpessicius si care se aflau intr-o avansata stare de degradare, au fost valorificate printr-o munca migaloasa, efectuata, in special, de graficianul profesor Mircea Dumitrescu.

 

Adunate in peste douazeci de volume, manuscrisele vor putea fi accesibile tuturor celor interesati.

 

Lansarea de astazi din Aula Academiei Romane a fost insotita de prezentari similare in cateva centre importante :Iasi, Cluj, Timisoara, Chisinau, Roma, Belgrad, Gyula – prin grija Academiei Romane, care a asigurat transmiterea in timp a volumelor respective.

 

Intreaga actiune de valorificare si promovare a manuscriselor eminesciene a fost sustinuta si urmarita indeaproape de academicianul Eugen Simion, inca din perioada in care era Presedintele Academiei Romane. Toti participantii au apreciat staruinta, perseverenta si devotamentul cu care  Eugen Simion a urmarit finalizarea acestei actiuni, care are sansa sa se incheie in acest an cu ultimele patru volume de manuscrise. A fost comparata aceasta operatiune cu actiunile similare de publicare a manuscriselor celebritatilor : Leonardo da Vinci, Paul Valery, Johann Wolfgang von Goethe  sau Aleksandr Sergheevici Puskin . Tot lui Eugen Simion i se datoreaza realizarea celor 100 de volume din seria PLEIADE, cuprinzand operele complete ale marilor nostri creatori (volumul cu numarul 100 fiind consacrat lui Nichita Stanescu, pe care l-am prezentat la vremea respectiva).

 

Sesiunea Academiei Romane, din ziua precedenta a adoptat hotararea de a propune instituirea zilei de 15 ianuarie ca ZI A  CULTURII ROMANE.

 

Mi-am exprimat speranta ca Parlamentul va sustine aceasta initiativa si o va consacra printr-o Lege.

 

Am apreciat faptul ca Sibilla  a amintit in interventia sa pe blog despre Ziua lui Eminescu, prezentand si fragmentul binecunoscut din “Scrisoarea a III-a”.

 

 

II.- Am primit cu satisfactie Hotararea Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala Ordonanta de urgenta nr. 230/2008, care vizeaza interzicerea cumulului salariului cu pensia in sectorul public.

 

Tocmai discutasem, cu reprezentantii Academiei, despre consecintele nefaste ale acestei Ordonante pentru unele sectoare de cercetare din Academie. Sunt cca.200 de cercetatori, oameni de valoare, in domeniul stiintelor umaniste – care isi completeaza pensiile foarte modeste cu salarii de dimensiuni similare (uneori efectuand jumatate de norma) dar, cu acesti oameni s-au realizat si se realizeaza asemenea lucrari precum volumele pe care le-am mentionat din Opera lui Eminescu, Operele marilor nostri scriitori din seria « Pleiade », « Istoria Romaniei » programata in douasprezece volume, « Dictionarul Limbii Romane » si multe altele.

 

M-a surprins reactia « enervata » a premierului Boc. Ar fi trebuit sa rasufle usurat ca i s-a intins o mana salvatoare pentru a repara o gafa, provocata de modul pripit si superficial in care a fost abordata aceasta problema la Guvern. S-au amestecat, cum se spune « mere cu pere » : situatii cu totul particulare din cateva sectoare (aeronautica, ordine publica, magistratura) create prin existenta unor legi speciale prin care s-au stabilit unele salarii si pensii foarte mari (acestea ar trebui analizate si corectate in mod corespunzator) si situatiile existente in invatamant, cultura, cercetare, administratie locala, unitati de asistenta sociala – unde se practica salarii modeste si unde lucreaza un numar de pensionari cu pensii la fel de modeste. Interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru acesti oameni este total nedreapta. Ii priveaza de o sursa vitala pentru ei; iar ei nu ocupa locul altora, ci locuri vacante, la care nu se angajeaza tineri, tinand seama de retributiile foarte mici.

Abordarea total neobiectiva si rautacioasa din partea unor comentatori este jignitoare si nemeritata la adresa acestor oameni. Din pacate, si premierul Boc a adoptat un ton similar, ceea ce este impardonabil. Iar aprecierile insolente ale unor tineri comentatori de la Realitatea TV, jignitoare la adresa judecatorilor de la Curtea Constitutionala sunt absolut incalificabile. Ar merita sa fie intrebati acesti tineri cat castiga ei si cu ce autoritate tin lectii de moralitate unor oameni mai in varsta, care au facut ceva mai mult in viata decat ei. Modestia « nu prea ii da afara din casa » !

 

III.-  Am apreciat si Hotararea Curtii Constitutionale de a respinge demersul presedintelui Basescu  la Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

Cu majoritate de voturi, Curtea a constatat ca legea este constitutionala.

 

S-a facut multa demagogie in jurul acestei probleme.

 

Cei ce erau cu adevarat indreptatiti sa solicite restituirea unor case nationalizate in mod abuziv, in special in anii 1950, au facut-o pana in anul 2000. De atunci, mai ales dupa adoptarea pachetului de legi privind proprietatea si justitia, prin asumarea raspunderii de catre Guvernul Aliantei D.A.(dupa principiul “restitutio in integrum”) s-au savarsit numeroase abuzuri : acte prefabricate, falsificate, neverificate, prin actiuni ale unor avocati, notari, avari care s-au imbogatit in urma proceselor de restituire (dupa principiul fifty – fifty, pentru ca imediat dupa castigarea proceselor si evacuarea locuintelor vindeau si imparteau castigul cu recuperatorul). In acest fel, mii de oameni care au ocupat zeci de ani imobilele respective, la inceput in calitate de chiriasi, apoi deveniti proprietari de buna-credinta (neexistand cereri de revendicare la vremea cumpararii lor) au fost evacuati fara a li se oferi spatii in schimb, asa cum prevedea Legea (pentru ca nu s-au mai construit locuinte sociale).

 

De aceea stoparea acestui proces este benefica.

 

Reamintesc ca in Ungaria, fortele politice au convenit, inca din 1993, ca nu este posibila indreptarea unor nedreptati din trecut prin provocarea altora astazi, la adresa unor oameni nevinovati si au decis, de comun acord, sa nu se restituie nimic in natura, iar despagubirile sa nu depaseasca echivalentul a 75.000 USD. Si nu au inregistrat in urma acestor decizii nici proteste, nici contestari din afara si nici reclamatii la CEDO.

 

La noi, din pacate, aceasta problema a capatat dimensiuni exagerate, afectand multi oameni nevinovati, deschizand totodata calea imbogatirii abuzive a altora.   

13 Responses to “15 ianuarie 2009”

 1. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte,

  In ceea ce priveste ordonanta de urgenta nr. 230/2008, care vizeaza interzicerea cumulului salariului cu pensia in sectorul public , atitudinea pe care o aveti in mod constant, inca de la aparitia hotaririi 230, nu va aduce prea multi simpatizanti, ba dimpotriva.
  Dintr-un chestionar pe care l-am prezentat, chiar aici pe blogul dvs., rezulta in mod evident ca, la un eventual referendum popular, o asemenea lege ar trece.

  Sunt sigur ca in zilele urmatoare Traian Basescu impreuna cu Emil Boc vor gindi o alta lovitura in genul lui 230/2008 iar dvs. o veti ataca in mod asemanator desi majoritatea oamenilor se va pronunta pentru. Pina unde se va merge? Pina la discreditarea puternica a lui Ion Iliescu care incepe sa fie perceput drept inamic a tot ceea ce hotaraste Traian Basescu, indiferent cit de bune sau rele sunt deciziile pe care seful statului le ia.

 2. emigrantul Says:

  Conflict de interese

  Judecatorii Curtii Constitutionale au luat o decizie intr-o problema in care “inculpatii” erau ei insisi.

  Urmatorul text, din ziarul Gandul, este edificator si nu necesita prea multe comentarii:
  Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul primit de la stat pe motiv că se încalcă dreptul la muncă şi dreptul la pensie prevăzute de legea fundamentală. “Cu majoritate de voturi, Curtea a admis exepţia, constatând că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului este neconstituţională, deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie”, se arată în decizia CCR. Practic, judecătorii CCR si-au însuşit punctul de vedere al Avocatului Poporului, cel care a cerut Curţii constatarea neconstituţionalităţii Ordonanţei Boc.

  Amintim că, sub incidenţa ordonanţei intră şi patru judecători ai CCR. Este vorba despre Aspazia Cojocaru, Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Acsinte Gaspar, judecători care primesc şi pensie, şi salariu, în condiţiile în care CCR are în total nouă judecători.

  Ion Iliescu: Decizia Curţii Constituţionale „salvează Guvernul de la o mare gafă”

  Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că Guvernul ar trebui să salute decizia CC de a declara neconstituţională OUG de interzicere a cumulului dintre salarii şi pensii. “O salut. Este o soluţie salutară care salvează Guvernul de la o mare gafă”, a comentat Ion Iliescu decizia Curţii Constituţionale. Preşedintele de onoare al PSD a arătat că OUG în cauză a fost una “pripită şi nepregătită”, aflată în afara mecanismelor de decizie ale unei administraţii responsabile şi care a ridicat probleme pentru oameni nevinovaţi. “A fost greşeala Guvernului. Aşa că Guvernul ar trebui să salute faptul că, iată, Curtea Constituţională îl salvează de la o prostie. Şi să facă bine să lase lucrurile în matca lor firească. Şi de aici înainte să tragă şi o învăţătură de minte: să nu mai ia decizii pripite fără să studieze întâi cauza pe care vrea să o abordeze”, a precizat Iliescu.
  Sursa: http://www.gandul.info/actualitatea/cumulul-pensiei-cu-salariul-de-la-stat-este-constitutional-update.html?3927;3751104

 3. radualexandruvasilescu Says:

  Stimate Domnule Presedinte

  Am 23 de ani, sunt student, nu am fost si nu sunt un admirator al dumneavoastra insa va respect experienta si rolul jucat in istoria acestei tari.

  Am facut aceasta precizare tocmai pentru a nu da alte interpretari comentariului meu.

  Este perfect adevarat ca OUG data de Traian Basescu, prin interpusul domniei sale de la Palatul Victoria, este o prostie. Ba as merge mai departe si as caracteriza masurile propuse ca o tampenie absoluta in cazul acelor categorii din serviciile publice gen sanatate si educatie unde masurile ar fi afectat in mod grav buna functionare a acestor servicii publice esentiale.

  Nu pot insa sa nu spun ca masura este o reminescenta a celebrelor pensionari masive din anii 90. Domnul Basescu nu a inventat roata aici.

  Din punctul meu de vedere ceea ce se incearca este nu impiedicarea cumulului dintre pensii si salarii ci o noua trimitere (de aceasta data fara nici un beneficiu) a unor oameni apti de munca la pensie.

  In fapt, dupa debila campanie electorala si masurile aberante de cresteri de pensii salarii samd luate de onor. Parlamentul Romaniei, Guvernul se trezeste acum ca NU MAI SUNT BANI. Practic la aflarea starii de fapt reale NU din economie ci din finantele publice Boc a reactionat ca un politician mic care peste noapte s-a trezit cu un rol prea mare pentru puterea sa psihica si intelectuala.

  Reala problema este ca acest Guvern, al carui sustinator sunteti (mai mult sau mai putin) si dumneavoastra, nu face nimic pentru a ajuta economia si atunci agentii economici, in panica de a vedea un Guvern ce da numai semne de slabiciune si incompetenta crasa, au recurs la metoda ce a tinut pe parcursul anilor 90 economia in viata: au trecut o mare parte din tranzactiile lor in economia subterana.

  Nu sunt un specialist, nici nu sunt ahtiat dupa competenta oamenilor de afaceri romani (aceeia putini care sunt nu imitatiile care se alimenteaza din banu public), dar am ferma convingere ca daca Guvernul Boc nu ia masuri de urgenta reducere a fiscalitatii si debirocratizare mai ales in domeniul taxelor parafiscale(sunt “doar” vreo 500 si ceva!!) si a eliberarii avizelor, atunci veti observa in scurt timp urmatorul ciclu dezastruos:
  -deficit bugetar mare
  -presiune pe fiscalitate
  -neplata taxelor si trecerea unei si mai mari proportii din tranzactii in zona gri sau neagra
  -scaderea incasarilor la buget
  -deficit bugetar si mai mare

  Am rugamintea domnule Iliescu sa transmiteti colegilor dumneavoastra din Guvern si PD-L opinia ca doar o urgenta debirocratizare prin simplificarea si scurtarea termenelor si conditiilor in care se obtin avizele necesare pentru desfasurarea oricarei afaceri precum si o comasare(daca nu reducere) a taxelor parafiscale, ce impreuna cu CAS-ul sufoca agentii economici, reprezinta adevarata solutie la deficitul bugetar exploziv. In nici un caz taierea chetuielilor prin trimiterea “la vatra” a acelor oameni care vor sa munceasca si nici chiar amanarea maririi salariilor si pensiilor.

  Cu stima,

  Radu Alexandru

 4. SorinPLATON Says:

  Specialistii din esaloanele high-end (doi, trei) ale intitutiilor ce majoritar se ocupa de ceea se poate numi generic “siguranta nationala”, freamata si se impacienteaza…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2009/01/16/semne-nebune-anul-are/

  Cu stima,
  “unul dintre egali”

 5. bursazvonurilorpolitice Says:

  De acord, f bine ca este neconstitutionala. Insa in ceea ce priveste anumite categorii de persoane, trebuie facut ceva, dar nu la toate. Cat priveste gafa, s-a cuantificat la guvernul boc deja, procentele scad…

 6. ALM Says:

  Aveti perfecta dreptate, domnule Presedinte, in ceea ce priveste rezolvarea problemelor retrocedarilor de catre politicienii din Ungaria. Poate n-ar fi rau sa aflam ce i-a impiedicat pe politicienii nostrii sa “fure” ideea ungurilor. Numai ca, atunci n-am fi avut sutele de imbogatiti care n-au batut un cui in viata lor, n-am fi avut mafiile care colcaie astazi. In timp ce noi ne porcaim in balta puturoasa a politicii dambovitene, Ungaria infloreste pe zi ce trece. Sa vedeti ce autostrazi au, sa vedeti cum au rezolvat traficul in Budapesta, sa vedeti oameni amabili si cu fete surazatoare.

  Am avut si am de a face cu ungurii, atat cu cei din tara cat si cu cei din Ungaria. N-am avut nici cele mai mici probleme cu ei (poate ca sunt exceptia care confirma regula), am avut si am cele mai corecte si politicoase relatii cu ei. De ce trebuie sa ma simt mai bine la Sf Gheorghe sau Budapesta decat ma simt in Bucuresti? Nu stiu o boaba din limba maghiara si, cu toate acestea n-am avut nici o problema sa ne intelegem si sa ne strangem mainile cand a fost cazul. Nu cumva buba este la noi? Nu cumva au motive sa-si doreasca enclavizarea? Ne supara dorinta lor de separare, dar nu cumva seamana cu dorinta noastra de a nu fi confundati cu cei de etnie rroma? Poate ma ajuta colegii de pe blogul dvs sa ma dumiresc …

 7. leo Says:

  @ Alm
  Diferenţa dintre români şi unguri ţine, pe undeva, de cei alături de care soarta i-a făcut să evolueze o bună bucată de vreme: în timp ce ungurii şi-au făcut „cei şapte ani de-acasă” de transformare din popor migrator în parte a civilizaţiei europene alături de austrieci, în cadrul imperiului austroungar, beneficiind de caracterul şi rigurozitatea teutonă a acestora, noi, valahii, am avut parte de „binecuvântarea” „prieteniei” otomanilor, tătarilor or slavilor, enunţaţi în ordinea influenţei lor asupra (ne)principiilor şi apucăturilor pe care în genere le categorisim drept „dâmboviţene”.
  De faptul că nu fondul românului e de vină, vine să vorbească şi adevărul evident că ardelenii au în genere multe din caracterul şi atitudinea nemţilor şi ungurilor alături de care au trăit, motiv pentru care ştiţi cu toţii probabil că idei provocatoare ce serveau revizionismului maghiar referitoare la separarea Transilvaniei „trasă în jos” de „regăţeni” nu au fost tocmai lipsite de teren fertil în primii ani de după ’89 prin părţile Banatului ori Clujului.
  Aşa se face că, da, din păcate ai tălică dreptate, ai mult mai multe şanse să derulezi pe bază de principii o relaţie cu un ungur, paregzamplă cu ocazia turismului prin zonele acestora, decât cu românii ce au luat din turcă mai ales cuvinte precum peşcheş, ciubuc, şamd. Vă imaginaţi ce ar face ungurii dacă ar deţine Litoralul sau Carpaţii, dacă din balta aia de Balaton au reuşit să surclaseze turismul României, o ţară incomparabil mai dăruită în materie de atracţii naturale!
  Din păcate pentru noi, ungurii „lor” sunt mai avantajoşi decât „ai noştri”: cam mulţi s-au adaptat la mediu, vereştoii noştri nefiind cu nimic mai breji decât politicianiştii ori becalioţii noştri, poate doar mai perfizi… Asta când nu sunt, şi mai grav, cuprinşi de febra iudemeritei, un fel de complex de superioritate la nivel de grup ce-i face să nu-şi înţeleagă prea bine interesul şi structura, condamnându-şi, paregzamplă, copii la izolare prin faptul că nu-i învaţă limba ţării în care trăiesc (nu-s deloc puţini aceia care nu ştiu o boabă de română, având nevoie de părinţi pe post de translatori!), limitându-le şansele de dezvoltare în contexstul general. Nu voi face vorbire de cazurile extremiste, incomparabil mai grave decât extremismul românesc apărut tocmai ca reacţie la ideile revanşarde ale unora, pentru că aici diferenţa ţine de antiteza în care se află spiritul blajin al românului, ce a primit dintotdeauna pe orice venetic în vatra lui, şi spiritul sangvinar al hoardelor lui Atilla, de aroganţa unui popor care, nemulţumit că numele de ungur/ Ungaria cam sună prea puţin a sânge-albastru, şi-a ales un altul – magyar/ Magyarorszag, probabil pe acelaşi principiu pentru care au ţinut să aleagă denumiri ce sună total diferit pentru noţiuni care se bucură de o largă răspândire în majoritatea limbilor lumii (un singur exemplu: mama-maman-mom-mutter-majka dar… anya – se citeşte oniu, şi sunteţi cu toţii de acord, cred, că sună… altfel… ).
  Din păcate, dincolo de lungul preambul, răspunsul referitor la întrebarea ridicată, dacă nu cumva au motive să-şi dorească enclavizarea, este foarte scurt: motivele nu le au, şi tocmai d-aia se tot chinuie unii-alţii să le inventeze pretexte, pentru că, după experimentul reuşit în Iugoslavia, statul rămas cel mai mare în Balcani se vădeşte mai greu de tratat pe principiul „divide et impera” de către „mâna aia invizibilă” de guvernează nu economia, ci chiar lumea… Culmea, cred că un rol esenţial în cestia asta îl joacă tocmai caracteristica ce ne face în genere viaţa atât de grea: mămăliga nu prea explodează!
  Părerea mea…

 8. stegaru Says:

  Domnule Presedinte, pozitia dumneavoastra fata de ordonanta 230 cit si fata de celelalte masuri intreprinse de actualul guvern sau actiunile unor ministri este corecta.
  Cum a fost posibil ca tradatorii demascati Oprea, Netoiu, Pandele si acest anonim in politica Iordanescu, sa nu fi fost descoperiti pana in acest moment.
  Oare, este posibil ca membrii PSD care dupa cum se vede nu au obtiuni de stanga sa apara pe televizor permanent si chiar daca nu se pricep sa ridice ode presedintelui Basescu ?
  Militantii partidului sunt informati care este directia in care actioneaza PSD, mai este PSD un partid de stinga, un partid al clasei de mijloc.
  Vazind modul cum se comporta unii membrii ai partidului, care au devenit slugile lui Basescu, inclusiv dul. Geoana care nu pierde vreo ocazie ca sa il laude si care se pare ca nu mai este social democrat, cred ca militantii partidului nu mai inteleg nimic si se intreaba de ce am vtat cu PSD.
  Domnule Presedinte va adresez rugamintea sa faceti ceva pentru cei multi si pentru partid care este pe cale de a fi transformat in remorca lui Basescu.

 9. romaniavesela Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,

  Va multumim sincer pentru atitudinile luate in ultimele zile! I-ati aparat pe proprietarii de buna credinta evacuati din casele lor, i-ati aparat pe cei care nu puteau trai din pensie (dreptul lor dupa o viata de munca) si continuau sa munceasca pentru a supravietui. Din pacate, iata, apare al treilea val, si probabil nu ultimul. Va trebui sa continuati sa-i aparati pe cei care erau amenintati de OUG 230, deoarece sunt tinta noii Hotarari luate de premierul Boc si ministrul finantelor Gheorghe Pogea.

  Memorandumul guvernantilor incearca sa-i elimine, caineste, pe acesti oameni din institutiile in care lucreaza cu loialitate. Din pacate, guvernul PDL-PSD (ordinea literelor nu conteaza) isi dovedeste dispretul parvenitului pentru multimea celor care au ramas cinstiti de-a lungul ultimilor 20 de ani. Un guvern bogat care nu oboseste sa loveasca in cei saraci. Ca si cum nu ar exista nici o alta urgenta a Romaniei in aceste momente, guvernul, cu comportament de feudal, cu o indarjire demna de o cauza mai buna, continua sa haituiasca oamenii care nu au alta vina decat ca vor sa munceasca, pentru a putea supravietui!

  Daca nu ati citit inca acest Memorandum, va citez din presa: “Personalul din administratia publica centrala, care a ajuns la varsta de pensionare si care a atins perioada minima de cotizare, este obligat sa iasa la pensie incepand cu 1 februarie 2009, potrivit Memorandumului semnat de premier, obtinut de Agentia News In. Potrivit Memorandumului privind restrangerea unor categorii de cheltuieli bugetare in cadrul administratiei publice centrale, “functionarii publici si personalul angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata din cadrul administratiei centrale, care au indeplinit cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare sau, dupa caz, care au primit decizie de pensionare pentru limita de varsta si au fost mentinute in activitate, inceteaza raporturile de serviciu sau de munca, dupa caz, conform prevederilor legale incidente, incepand cu 1.02.2009”.
  http://www.cotidianul.ro/bugetarii_batrani_obligati_sa_se_pensioneze_in_februarie-70299.html

  Ce se intampla cu ministrii PSD, domnule Presedinte? Un partid cu adevarat social-democrat nu poate gira o astfel de politica anti-sociala! Un partid cu adevarat social-democrat nu poate fi parte intr-o haituire vanatoreasca, in care sunt tintite categoriile sociale cele mai vulnerabile!
  De cand a fost investit guvernul, se comporta intr-un fel halucinant: isi mobilizeaza fortele cu prioritate pentru a lovi in oameni! In plina criza mondiala, intr-o tara cu probleme uriase, de saptamani de zile guvernul PDL-PSD urmareste, obsesiv, un singur lucru: sa-i scoata pe pensionari din locurile in care muncesc pentru a-si completa pensia insuficienta! Guvernul emite ordonante nelegale si nedrepte, cheltuieste energie si timp pentru a le sustine, si singurul rezultat al faptului ca OUG 230 a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala iata care este: in ziua urmatoare guvernul Boc emite o Hotarare prin care ataca din nou pensionarii!

  Pensionarii par a fi ajuns inamicii publici ai acestui guvern! Priviti cum arata titlul articolului care vorbeste despre Memorandumul de azi: ‘Bugetarii batrani, obligati sa se pensioneze in februarie’. Ar fi retoric sa intreb cum crede (din nou) dl jurist Boc ca poate interveni guvernul pentru intreruperea fortata a contractului de munca dintre un angajat si un angajator, sau cum crede ca aceasta Hotarare a guvernului este ‘mai constitutionala’ decat OUG 230, odata ce ataca din nou dreptul la munca al unui om.

  Astfel incat ma voi multumi sa va semnalez un lucru extraordinar ce s-a petrecut astazi in SUA. Un pilot de 57 de ani, impreuna cu echipa sa de zbor, a salvat vietile a 155 de pasageri, reusind sa aterizeze fortat cu avionul pe raul Hudson, dupa o avarie la unul dintre motoare. Probabil ca dupa criteriile guvernului Boc-Basescu ar fi fost obligat sa iasa la pensie de mult. Norocul celor 155 de pasageri a fost ca nu se aflau in Romania, ci in Statele Unite ale Americii.

  Exista nenumarati oameni care la maturitatea tarzie isi dau masura deplina a valorii! Exista nenumarati alti oameni care sunt nevoiti sa munceasca si dupa pensionare, pentru ca altfel nu pot supravietui. Dumneavoastra v-ati exprimat public, clar, pentru apararea si in sprijinul lor. Domnul Adrian Nastase, alti membri marcanti ai PSD s-au exprimat, de asemenea, impotriva masurilor luate de guvernul Boc. Partidul Social Democrat inca nu a facut-o – dimpotriva! Ministrii PSD gireaza aceste hotarari de guvern care, una dupa alta, lovesc in oamenii obisnuiti, in oamenii cu venituri mici, in categorii sociale importante ale acestei tari.

  Domnule Presedinte Ion Iliescu, solicitati conducerii oficiale a PSD sa se delimiteze de urgenta de politica anti-sociala a guvernului Boc-Basescu – daca e nevoie, chiar si prin retragerea ministrilor PSD din guvern!

  Cu consideratie,
  http://romaniavesela.wordpress.com

 10. emigrantul Says:

  Citat Leo:
  “Diferenţa dintre români şi unguri ţine, pe undeva, de cei alături de care soarta i-a făcut să evolueze o bună bucată de vreme: … ungurii şi-au făcut „cei şapte ani de-acasă” de transformare din popor migrator în parte a civilizaţiei europene alături de austrieci, în cadrul imperiului austroungar, beneficiind de caracterul şi rigurozitatea teutonă a acestora”

  Vorbesti prostii. Ungaria s-a constituit intr-un stat (multinational) independent puternic intre 895 si 1526 cind a fost cucerita de turci fiind ulterior eliberata de austrieci dupa anul 1683. Nu o sa-mi spui ca maghiarii s-au transformat din popor migrator in parte a civilizatiei europene, dupa 1683.
  Au fost influentati de Vest, inca de la venirea lor insa asta nu inseamna ca si-au facut cei sapte ani de acasa in imperiul Austro-Ungar, o entitate statala ale carei baze s-au pus dupa ce Ungaria devenise deja o putere in Europa.

  In ceea ce priveste relatia ungurilor cu teutonii, acestia sunt prezenti doar in Transilvania si numai intre 1211 – 1225 an in care au fost dati afara chiar de catre regele Ungariei!

 11. aglaiarosu Says:

  Demisia din PSD

  Pai demisionez si eu !… NU MAI ACCEPT sa stau intr-un acelasi partid cu cozile de topor ale fasci$$tului BaSECU !

  ORI isi mentine PSD-ul doctrina de stanga, ori daca este sa fim FOLOSITI si INREGIMENTATI partidului UNIC-prezidential (cu tenta fa$$cistoida !), atunci mai bine plecam !

  Daca Dl. Pres. Iliescu binevoieste sa intemeieze Polul de Stanga, bine, i ne vom alatura, daca nu vom continua lupta de rezistenta !

  VIVE LA RESISTENCE !!!!

 12. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,

  Vă mulţumesc frumos, cuvintele domniei dumneavoastră mă onorează şi responsabilizează a mă implica după putinţa mea şi a nu ceda în faţa greutăţilor. Aprecierile domniei dumneavoastră vin ca o mângâiere mai ales acum, când am deasupra capului săbiile prea multor ticăloşi, din nou aţi reuşit a-mi restabili echilibrul, zâmbetul Echilibrului mă întăreşte. E doar unul din motivele pentru care speranţa noastră a celor mulţi stă-n picioare şi e în Echilibru, în Înţelepciunea dumneavostră. Vă pasă, mereu aţi demonstrat aceasta, motiv pentru care vă suntem alături şi vă vom urma, aveţi cheia şi forţa de le stă unora-n gât, de a ne îndruma cum şi când !
  Nouă, dacilor liberi, instituirea unei Zile Naţionale a Culturii Române ne-ar oferi prilejul a ridica din resemnare pe cei ce poate nu au avut ocazia a gusta din binefacerile frumuseţilor valorilor, a aduce omagiu Culturii şi personalităţilor cu care neamul românesc se mândreşte … căci, de subcultura suburbană, ca să citez un clasic în viaţă, ne e silă, de tot soiul de scatapievicieni şi tătuci de-i cocoşesc în funcţii nemeritate, băsescienele zminteli sunt deja blamate de jumate din români, cealaltă jumătate dă semne clare de trezire, semn bun, pentru noi, faptul că zăusul nu realizează era previzibil, am mai spus eu în alte rânduri, graniţa dintre normalitate şi patologic e-un fir subţire, paşii pe de lături îi vor aduce …. doar ceea ce-a semănat, băselului, atât.
  Cât despre piţifelnicii de la Realitatea TV, o să zic ca sârbii, tiri scatapievici, tiri ei, tăt o apă şi-un buboi băsescian, slugoi, nişte terchea-berchea,executanţi, trepăduşi, unelte-n mâna cotrocenilor, atât ! Măcar au ” bunul simţ ” a-şi fi ales denumirea potrivită, cică ” Realitatea TV ”, corect, realitatea zăusului lor, anarhia, haosul, dictatura, cenzura, lipsa de ” culoare ”, etc., sărmanii de ei nu fac decât să prezinte, să zugrăvească realitatea cameleonului şăf al gafelor politice şi nu numai, realitatea băselului în toată splendoarea …
  Domnule Preşedinte, să mă ierte Tatăl din Cer, dar spun un mare adevăr, băieţelul meu Zoran, spre deosebire de paiaţa marioneta Boc-Poc, are personalitate puternică şi opnie, Boc e doar o biată trompetă a tătucului său, mi-e şi milă de bietul Boc, nu observă ce caraghios e în postura de purtător de cuvânt, e limpede că prim ministru nici vorbă !
  Atât domnia dumneavoastră cât şi Curtea Constituţională aţi intervenit la timp, şi aţi limpezit negura propăvăduită de habarnistul de se vrea stăpân absolut … Nu că s-ar aştepta cineva ca personaje gen Boc, băselu sau alţi ridicoli să-şi ceara scuze, ar trebui să aibe ceea ce ei cu siguranţă nu au, respect faţă de români, popor, şi faţă de persoanele lor, dar, de unde nu-i …
  Marea noastră încredere şi bucuria speranţei, constau în aura înţelepciunii şi încă atât de via dumneavoastră prezenţă pe scena politică, pentru că, sunt tot mai mulţi cei ce recunosc că apa vie de la Ion Iliescu izvorăşte !
  În loc de concluzie, că tot cetesc hăi de la Realitatea blogul Echilibrului zilnic şi iau notiţe asidue, să le dăruim ceea ce merită, poate se deşteaptă măcar unul pe ici pe colo şi se depărtează de mamonul zăus :

  Cine-au îndrăgit străinii,
  Mâncă-i-ar inima câinii,
  Mânca-i-ar casa pustia,
  Şi neamul nemernicia!
  Ştefane, Măria ta,
  Tu la Putna nu mai sta,
  Las’ arhimandritului
  Toată grija schitului,
  Lasă grija sfinţilor
  În sama părinţilor,
  Clopotele să le tragă
  Ziua-ntreagă, noaptea-ntreagă,
  Doar s-a-ndura Dumnezeu,
  Ca să-ţi mântui neamul tău!
  Tu te-nalţă din mormânt,
  Să te-aud din corn sunând
  Şi Moldova adunând.
  De-i suna din corn o dată,
  Ai s-aduni Moldova toată,
  De-i suna de două ori,
  Îţi vin codri-n ajutor,
  De-i suna a treia oară
  Toţi duşmanii or să piară
  Din hotară în hotară –
  Îndrăgi-i-ar ciorile
  Şi spânzurătorile!
  ( Doina _ Mihai Eminescu – fragment )

  stimă şi deosebită consideraţie, Domnule Preşedinte,
  Sibilla

 13. etiena Says:

  @Ion Iliescu ,,Am apreciat faptul ca Sibilla a amintit in interventia sa pe blog despre Ziua lui Eminescu, prezentand si fragmentul binecunoscut din “Scrisoarea a III-a”.”

  Eminescu interzis. Gandirea politica

  Spre Eminescu. Raspuns romanesc la amenintarile prezentului si la provocarile viitorului

  Aceste carti au copyLIBER.

  Daca aveti html-ul dezactivat: cu PASTE duceti link-ul in browser si apasati ENTER.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: