DE CE MODIFICAREA CONSTITUTIEI ?

 

Tara arde si baba se piaptana!” – spune o vorba din popor. Cam asa se intampla si cu aceasta noua „initiativa” a presedintelui Traian Basescu.

 

De ce era nevoie, acum, intr-un an care se anunta atat de dificil? Dansul nu are liniste….si doreste, de fapt, sa-si lanseze campania electorala, de acum, cu o actiune “de anvergura” .

 

Numai ca actiunea este nepotrivita atat ca timp cat si ca pretext !

 

Constitutia este LEGEA FUNDAMENTALA a unei tari. Nimeni nu se joaca, sa modifice Constitutiile odata cu schimbarea de Guverne sau de Presedinti. Cel mai bun exemplu il reprezinta SUA si Marea Britanie – care nici nu au Constitutii propriu-zise.

SUA are drept Constitutie “Declaratia de Independenta”, avand ca autor al primei schiţe pe Thomas Jefferson si beneficiind ulterior de ajutorul lui Benjamin Franklin pentru cateva corecţii şi schimbări (cu peste 200 de ani in urma). La aceasta s-au adaugat, de-a lungul timpului, “amendamente”, care impreuna constituie ceea ce se cheama “Constitutia SUA”.

Marea Britanie, deasemeni, se sprijina pe “Magna Charta “– un document si mai vechi. Si nu-si face probleme sa redacteze, propriu-zis,  o “Constitutie”. Si totusi nu sufera din aceasta cauza. Ambele state se considera exemple de democratie.

 

Constitutia noastra a fost elaborata de catre Adunarea Constituanta, aleasa in mai 1990, in urma unui proces foarte laborios, inclusiv cu asistenta specialistilor desemnati de Consiliul Europei si cu cu consultanta unor specialisti de prestigiu in domeniul dreptului constitutional – cum au fost profesorul La Pergola, presedintele Comisiei de profil de la Venetia si Robert Badinter – presedintele de atunci al Curtii Constitutionale a Frantei. Adoptata prin Referendumul din 6 decembrie 1991, noua Constitutie a Romaniei s-a bucurat de inalte aprecieri din partea specialistilor europeni.

 

In anul 2003 s-au adoptat unele amendamente, tinand seama de experienta celor 12 ani de functionare si de nevoia adaptarii prevederilor Constitutiei la noul statut al Romaniei, in raport cu NATO si Uniunea Europeana.

 

Care sunt urgentele, ca numai dupa sase ani, sa se apeleze la noi modificari?

 

Nu exista asemenea urgente!

 

Unele disfunctionalitati si contradictii care au aparut in relatiile dintre institutiile statului – intre presedinte si Guvern sau  intre presedinte si Parlament – nu s-au datorat Constitutiei, ci comportamentului agresiv al presedintelui fata de diferitele institutii de stat.

 

Constitutia prevede ca : “Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot”.

 

Ori, noi nu ne aflam in fata niciunuia din cazurile mentionate, ci in fata unei propuneri a unei  comisii prezidentiale, procedura ne prevazuta de Constitutie, deci, ne aflam, de fapt, in fata unei proceduri neconstitutionale!

 

In ce priveste continutul propunerilor,  iese in relief de la inceput dorinta presedintelui de schimbare a ”regimului politic”, prin promovarea unui “regim semiprezidential“, cu cresterea atributiunilor presedintelui, in primul rand prin acordarea dreptului de dizolvare a Parlamentului !

 

Nu de asa ceva are nevoie tara acum ! Actiunea apare ca o diversiune, care conduce la distragerea atentiei guvernantilor de la problemele esentiale care vizeaza viata oamenilor.

 

Daca se vor impune, in viitor, masuri de imbunatatire a textului Constitutiei, ramane de vazut.

Acum, in niciun caz, nu constituie o urgenta.   

25 Responses to “DE CE MODIFICAREA CONSTITUTIEI ?”

 1. Valentina Cojocaru Says:

  Se grabeste – probabil gandeste referendumul o data cu europarlamentarele si ii trebuie cateva luni sa obisnuiasca opinia publica. Cu ocazia asta si-a gasit un motiv sa se implice si in campania din mai. Pe motiv de Constitutie.

 2. emigrantul Says:

  Intrebare: Daca presedintele Romaniei initiaza o campanie de semnaturi si stringe peste 500 000 aderenti la idea de revizuire a Constitutiei, atunci se poate demara rescrierea legii fundamentale a statului?

  Am lansat, de ceva timp, un sondaj si din raspunsurile acumulate se poate clar remarca dorinta oamenilor de schimbare. 500 000 cetateni cu drept de vot si care sa doreasca revizuirea Constitutiei se pot stringe fara nici o problema.

  Considerati ca s-ar impune modificarea Constitutiei Romaniei pentru a asigura stabilitatea si functionarea corecta a institutiilor statului
  http://www.sondaje.php0h.com/constitutie.php

  Citat Ion Iliescu:
  /”Constitutia prevede ca : “Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot”.

  Ori, noi nu ne aflam in fata niciunuia din cazurile mentionate, ci in fata unei propuneri a unei comisii prezidentiale, procedura ne prevazuta de Constitutie, deci, ne aflam, de fapt, in fata unei proceduri neconstitutionale!”/

 3. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,

  Cu tot respectul, cu multă tristeţe şi amărăciune dar cu încă speranţă şi credinţa nezdruncinată în mai bine , în adevăratul sens şi necum mitomania băsesciană ” să trăim bine ”, iar zic şi tot în felul meu … toată această circotecă de doi bani, mascarada de-acum atât de cunoscută nouă ” prostimii ”, nu e decât zminteala şi setea patologică a dictatorului băsescian pentru putere şi control absolut. Încă, din nefericire, preşedintele băsescu, nu doreşte decât să fie zăus încoronat şi autoproclamat, restul … acţiunile sale, diversiunile,manipularea, ” minunăţiile ”, fanfaronada ce-ascunde ticăloşie, toate sunt doar umplutură, decor, spoială, praf în ochi, aşa cum bine aţi sintetizat, menite să ne distragă atenţia, să ne zăpăcească …
  Nu-i mai merge, ştim ce hram poartă şi la ce şi cât se reduce ” grija ” sa pentru poporul român :la Lenuş şi instalarea dictaturii . Ăstuia-i pasă de Constituţia României, cum ne pasă nouă la ora aceasta de … turismul balnear !
  Să mă ierte bunul Tată Ceresc, dar, se pare că-n acest ritm, fel şi talmeş-balmeş, vom scăpa de dictator doar dacă se va folosi cămaşa de forţă … nu vreau să jignesc pe nimeni, dar aşa ceva n-a trăit România şi românul niciodată, să te încrâncenezi să ţii cu colţii de scăunel când e limpede că nemulţumirile şi amărăciunile, poverile şi tristeţile poporului stau să plesnească, numai a normalitate şi democraţie nu sună …

  Cu permisiunea domniei dumneavoastră, azi la 120 de ani de la asasinarea Poetului Patriot Mihai Eminescu, se impune să dedicăm, aşa zisului zăus băsescian şi clicii sale de fanfaroni, cameleoni şi ticăloşi, mesajul următor, spre cujetare şi luare aminte :

  ……………………………………………………………….
  Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
  I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
  Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
  Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
  Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
  Îndrăznesc ca să rostească pân’ şi numele tău… ţară!

  La Paris, în lupanare de cinismu şi de lene,
  Cu femeile-i pierdute şi-n orgiile-i obscene,
  Acolo v-aţi pus averea, tinereţele la stos…
  Ce a scos din voi Apusul, când nimic nu e de scos?

  Ne-aţi venit apoi, drept minte o sticluţă de pomadă,
  Cu monoclu-n ochi, drept armă beţişor de promenadă,
  Vestejiţi fără de vreme, dar cu creieri de copil,
  Drept ştiinţ-având în minte vre un vals de Bal-Mabil,
  Iar în schimb cu-averea toată vrun papuc de curtezană…
  O, te-admir, progenitură de origine romană!

  Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
  Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
  Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
  Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
  Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
  Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
  Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
  Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
  Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
  Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
  Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
  Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

  Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
  Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
  Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

  ( Mihai Eminescu – Scrisoarea a III-a )

  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 4. Darius Says:

  Adrian Nastase a rezumat foarte simplu problema aseara la Sinteza Zilei. In loc sa schimbam constitutia nu e mai usor sa schimbam presedintele?

 5. leo Says:

  În sfârşit, cineva pune piciorul în prag în faţa tot mai deşănţatei ofensive spre (re)instaurarea partidului unic piedestal supus pentru înălţarea statuii Măreţului Conducător! Că şi copii de grădiniţă pricep care ar fi rostul acestui demers, numai o clasă politică anesteziată de nesimţirea celor mânaţi de deviza „dă-te tu, că venii io” nu dă semne că ar înţelege ce i se întâmplă, că se îndreaptă spre un rol de recuzită, de operetă.
  Dă Doamne să priceapă toţi cei care trebuie că această ieşire din rezerva autoimpusă a Bunicuţei poate şi trebuie să fie semnalul că vremea limpezirii apelor a venit! Că ceasul al treişpelea al (social-)democraţiei sună, sună…

 6. cirlovacristian Says:

  Dle @Ion Iliescu
  Prin prisma faptului ca dv sunteti un om “citit”,EU imi permit sa va ofer un (prim) raspuns la intrebarea dv,cu ajutorul unui “latinesc”,respectiv:
  “Cu cât sunt mai multe legi, cu atât mai multă nedreptate” in plus “magarul dupa urechi se cunoaste”.

  ….”Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”……

  cele doua cete: formate din PSD si PDL
  teminiti large:Camera Deputatilor si Senatul
  puscarie:guvernul imperialist
  casa de nebuni:palatul prezidential imperialist

 7. anca Says:

  Modificarea Constitutiei este o “petarda” bine plasata, la inceput de an, pe care, partidele invitate la dezbaterea de la Cotroceni au acceptat-o – fie si numai de principiu! – cu sinceritate sau nu…

  Modificarile propuse pana acum sunt intentionat discutabile pentru a oferi pretexte pentru dezbateri, emisiuni, declaratii politice etc etc si pt a atrage atentia de la ilegalitatile si incalcarile legii care se “intampla” zilnic si se vor mai intampla in continuare, cum ar fi: 1.votarea unor ministrii fara ministere, deci nici atributii (lucru care s-a intamplat ulterior prin HG!!!), 2.aprobarea stationarii trupelor romanesti in strainatate (fara a avea o solicitare din partea tarii respective si acord al U.E. sau NATO?) si acest lucru a devenit “legal” ulterior, 3.modificarea prin OUG (devenita operationala!) a alcatuirii si conducerii unor importante organisme, ale caror reguli sunt consfintite tot prin Constitutie si legi specifice (si care incalca inclusiv legea de abilitare a guvernului de a emite OUGuri…!) – astfel ca o OUG care incalca promisiunile din campania electorala referitoare la… pensionari….prin comparatie, este “floare la ureche”, cum se spune!

  si parerea mea: nu, PSD nu se va “rupe”, mai ales in an electoral! vor fi discutii, tensiuni, demisii – dar nu la “varf”! nu acum, cand functiile si posturile posibile, cerute de unii, dorite de altii, asteptate de …ceilalti, sunt inca “pe masa” – fierbinti!

  va fi un an interesant, atat politic cat si ca spectacol uman – ce sunt in stare oamenii sa faca pentru o functie, pentru o pozitie, un avantaj sau..o maslina! totul sub deviza “totul pentru popor, totul pentru Romania!” – sa le fie mai bine “la mai multi” – mai multi de-ai lor…

  si…la multi ani colegilor si prietenilor nostri de stil vechi, care de-abia de o zi-doua au pasit in noul an, 2009!
  sa va fie noul an, dupa cum va doriti, cu sanatate si voiosie!
  iar necazurile sa se sparga precum paharele, in cioburi mici, mititele si sa se duca pe pustii ca sa scapam de ele…

 8. bursazvonurilorpolitice Says:

  Este interesanta tema de discutie. Insa cred ca tema cu modificarea Constitutiei este tocmai tema de Campanie Electorala a lui Traian Basescu de anul acesta.

 9. cristigrigore Says:

  Domnule Iliescu, inteleg opozitia dumneavoastra catre tot ce este generat de presedintele Basescu (cateodata aceasta opozitie este nejustificata, dupa parerea mea, fiind generata doar de simplu fapt ca Basescu e persoana in cauza), insa nu sunt intotdeauna de acord cu ea.

  Ati dat doua exemple de state care nu au o constituite de facto si ma vad nevoit sa va contrazic. E adevarat ca Marea Britanie nu are un singur si unic document care sa serveasca drept Constitutie, insa acest lucur nu este adevarat in cazul Statelor Unite. Constitutia Statelor Unite este un document unitar, elaborat in 1878 la Philadelphia si adoptat pe 17 septembrie 1878. E adevarat ca discutiile au pornit de la Articolele Confederatiei, insa s-a dovedit ca aceseta au limitari si s-a elaborat acest nou document. Din nou e adevarat ca a fost amendat de 27 de ori, insa asta nu schimba cu nimic faptul ca exista un document, unic si unitar, care se numeste COnstitutia Statelor Unite.

  Cred ca cititorul poate fi indus in eroare de aceasta prezentare alaturata a celor 2 state care nu numia ca nu sunt similare din punctul de vedere a constitutiei, dar reprezinta chiar doi poli opusi.

 10. catadima Says:

  Domnule fost presedinte,

  Sunt, ca de multe ori cand ascult politicieni romani, mirat cand aud comentariile lor despre initiativele adversarilor politici. Din pacate, inca in tara asta, se trage in adversarii politici fara teama de victimele colaterale… Si in cazul comentariului dvs. de mai sus, victima colaterala este democratia…

  Citatul dvs din constitutie relativ la initierea revizuirii ei este periculos plasat in contextul luptei politice dintre dvs. si adversarul dvs. Daca ar fi sa ignoram acest context, ceea ce ati pretinde dvs. este ca discutia despre revizuirea constitutiei trebuie facuta numai si numai dupa lansarea procesului in Parlament! un lucru extrem de nociv intr-o democratie, care nu poate decat sa intareasca impresia, destul de raspandita in Romania de azi, ca Parlamentul este rupt de popor…

  As ruga pe toti cei care citesc blogul dvs. sa faca un efort si sa se uite si ei la democratiile pe care le citati, si sa vada ca orice initiativa de acest fel, care priveste intreaga societate, se discuta si se ras-discuta intai la toate colturile de strada (nu numai in Parlament, cum nici numai la seminarii prezidentiale!). De-abia dupa ce se poate aprecia ca poporul, natiunea, cum vreti s-o numim, este suficient de matur(a) pentru a avea o opinie dominanta sau mai multe, chiar contradictorii, de-abia atunci politicienii, parlamentarii, pot sa-si inceapa munca lor. (Ehei! ce idealist sunt! nu?)

  Din pacate, in Romania de azi exista o proportie covarsitoare de legi (organice sau nu) care nu au fost create in acest fel. Poate ca in anumite momente istorice, era necesar sa se mearga mai repede, insa cred ca, de acum inainte, modul anilor ’90 de a crea legi este anacronic: cred ca in Romania de azi nu se ma poate initia o modificare a constitutiei numai cu “asistenta unor specialisti ai Uniunii Europene”… Eu nu stiu care este forma seminarului de la Cotroceni, insa cine acuza un seminar de anti-democratie are o problema cu democratia…

  Si, in fine, politica intr-o tara nu trebuie facuta numai pe termen scurt, adica hei-rup! toti la rezolvat criza!

  Eu unul ma simt intotdeauna mahnit cand vad ca partizanatul politic in Romania orbeste ratiunea de politica pe termen lung… Este dezamagitor sa vezi la toti politicienii, chiar si la cei batrani si care se pretind intelepti, aceeasi incrancenare si aceeasi lipsa de viziune supra-partinica. Ori constructia democratiei in Romania inca nu este incheiata! nu este ea incheiata nicaieri in lumea asta, d-apai in tarisoara asta care n-are prea multa experienta…

 11. emigrantul Says:

  Consider ca acum, in anul 2009, este cel mai propice moment pentru modificarea Constitutiei
  Traim, de ceva ani, intr-o continua campanie electorala asa ca problemele tarii trebuie rezolvate in paralel cu aceasta

  Dupa cum constat, din experienta ultimilor doi ani, lumea este chemata la urne cam de doua ori in 12 luni, asa ca suntem practic intr-o continua campanie electorala. In 2007 am avut referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu si europarlamentare, in 2008 alegeri locale urmate de parlamentare. Pe parcursul lui 2009 vom merge din nou la europarlamentare dupa care vin prezidentialele.
  Cu alte cuvinte, traim intr-o continua campanie electorala si drept urmare trebuie sa ne adaptam acestui mod de viata. Reformele, deciziile importante, modificarile in textul legii fundamentale a statului trebuie realizate, pe apucate, atunci cind exista momente favorabile. Spre exemplu, o asemenea oportunitate se deschide acum cind primul ministru Emil Boc este considerat o marioneta a presedintelui si de asemenea parlamentul insusi sustine, in buna masura, ideile sefului statului.

  Citind despre unele reforme, puse in discutie de Traian Basescu, am initiat niste sondaje si din rezultatele acumulate, pina acum, reiese ca:

  1) Oamenii, in majoritate, nu sunt de acord cu reimpartirea Romaniei in 9-12 judete.
  2) In ceea ce priveste parlamentul unicameral, rezultatele sunt strinse si votantii prea putini, asa ca nu pot aprecia deocamdata daca balanta inclina in favoarea acestui tip de adunare legislativa.
  3) Aproape toti romanii sunt de acord ca un membru al guvernului sa nu poata fi si parlamentar in acelasi timp.
  4) Relativ la dizolvarea parlamentului si guvernului, de catre presedinte, populatia tinde sa nu-i confere asemenea puteri.
  5) Cetatenii sunt de acord, in majoritate, cu renuntarea la facilitatea de imunitate in fata legilor pentru: presedinte, parlamentari si ministrii.

  /DE CE MODIFICAREA CONSTITUTIEI ?
  By Ion Iliescu

  „Tara arde si baba se piaptana!” – spune o vorba din popor. Cam asa se intampla si cu aceasta noua „initiativa” a presedintelui Traian Basescu.

  De ce era nevoie, acum, intr-un an care se anunta atat de dificil? Dansul nu are liniste….si doreste, de fapt, sa-si lanseze campania electorala, de acum, cu o actiune “de anvergura” …./

 12. Mihnea Stoica Says:

  Domnule Presedinte,
  Dupa cum bine ati subliniat, aceasta dezbatere cu privire la modificare Costitutiei nu face nimic altceva decat sa “deschida” campania electorala pentru Basescu. De altfel, sa nu uitam care a fost indemnul aceluiasi Basescu la cumpana dintre ani: “Sa traiti bine!”

  Foarte periculoasa mi se pare si ideea de a “ingusta” Parlamentul, reducandu-l la o singura Camera. Si asta in contextul in care exista reale avantaje politice si legislative in contextul existentei a doua Camere.

  Daca se va modifica intr-adevar Constitutia, cred ca ar fi un precedent periculos pentru politica romaneasca… personalizarea excesiva a puterii nu e un semn foarte bun, ori o astfel de initiativa, daca va fi dusa pana la capat, va da un semnal negativ cu privire la modul in care intelegem sa apreciem statul de drept.

  Oricum, la fel ca si multe alte initiative venite din aceeasi directie, cred ca nu va avea finalitate… si, totodata, sper ca nu va avea finalitate.

 13. paultheneoliberal Says:

  Domnule Iliescu,

  Imi pare rau, dar informatiile dumneavoastra asupra constitutiei Americane sunt incorecte din punct de vedere istoric.
  1. “Declaratia de Independenta” scrisa de Jefferson este PREAMBULUL Constitutiei Americane; declaratia find redactata inaintea razboilui de independenta pentru a promova cauza “Patriotiilor” care doreau independenta fata de Marea Briatnie.

  2. Constitutia SUA a fost adoptata ca rezultaul unui compromis politic intre mai multi reprezentanti de state cat si alte figuri de notorietate cum ar fi James Madison, John Addams, Franklin cat si Alexander Hamilton. De exemplu bicameralitatea constitutiei SUA se trage de la dorinta de a atrage de partea ratificarii si statele mici cat si statele mari. Astfel s-a ajuns la structura actuala conform careaia: Senatul este compus de 2 senatori din fiecare stat, astfel incat statele mici dpdv al populatiei contrabalanseaza Casa Reprezentantiilor, unde fiecare stat primeste un numar de reprezentanti proportional cu populatia, avantajand statele mai mari.

  3. Amendamente au fost de a lungul istoriei, inclusiv in anul ratificari cand “Bill of Rights”–primele zece amendamente care serveau ca garantie a libertatiilor si drepturilor– au fost introduse in Congres de James Madison. Au mai fost adoptate amendamente in timpul razboiului civil, la sfaristul secolului 19 cum ar fi cel care vizeaza alegerea directa a Senatoriilor, la inceputul secolului 20,si dupa cel de al doilea razboi mondial. Ultima incercare, dar care a esuat a fost in 1995 cand republicanii au dorit sa introduca un amendament care forteaza guvenrul sa balanseze bugetul.

  SI da, Constitutia SUA este o constitutie concreta, un act propriuzis, sfant pentru multi Americani de orice culoare politica.

  Va multumesc,
  un student roman in America

 14. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,

  Traian Basescu are majoritate in parlament, asta a si dorit, nu stiu daca Basescu e de dreapta sau de stanga sau pur si simplu oportunist.
  Aveti dreptate despre procedura, dar Basescu poate sa-i zica lui Emil Boc “mai Bocule te rog sa initiezi Revizuirea Constitutiei – sa vorbesti si cu Mircea Geoana, poate ii mai dau o bonboana ca sa treaca in parlament”

 15. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Asa zic si eu: tara arde si baba se piaptana . Cu o completare insa. Nu numai presedintele Basescu se afla in ipostaza babei dar si pesedeul. Altminteri cum explicam ca in timp ce criza loveste in plin Romania (falimente, somaj, lipsa de lichiditati, criza gazului etc.) politicienii din fostul partid social-democrat (ma refer la PSD) sunt interesati de cazul Oprea, de propriile interese, de cine conduce 2,15 etc. Mai ne guverneaza si pe noi cineva???

 16. Victor Says:

  PS. Nu de asa ceva are nevoie tara acum! Si nu am ce intelege pentru ca ar fi trebuit sa se gandeasca din timp la omul pe care il nominalizeaza pt Interne nu dupa cateva zile sa se dezica de el si sa-l transforme in dusmanul poporului!

 17. studenta Says:

  Inca mai sunteti presedintele PSD ,chiar daca sunteti presedinte de onoare asta cu atat mai mult,iar in guvern aveti membri PSD,care pot sa nu fie de acord cu acest lucru.Nu este momentul pentru asta in contextul in care nu este votat bugetul.
  Doresc prin intermediul acestui blog sa multumesc Curtii Constitutionale pentru decizia pe care a luat-o.Ma mira iesirea dupa aceea a premierului care isi tine de ordonanta ca “orbul de bata”,fara sa specifice cum vor fi exceptate persoanele de cultura ,oamenii de valoare ca medici,profesori sau asistenti sociali si alte persoane cu venituri mici.
  Oare nu era mai simplu ca veniturile mari despre care tot vorbeste premierul sa fie plafonate si sunt sigura ca daca facea acest lucru ,aceasta ordonanta ar fi trecut fara probleme.Era atat de simplu!
  Parerea mea sincera, in acest moment, este faptul ca cineva doreste destabilizarea tarii prin orice mijloace, dar mai grav este faptul ca acest lucru are sustinere din interior, din guvern.Incepand cuOUG230,modificarea constitutiei,slabirea istorica a monedei nationale si intarirea puternica a monedei europene.Avem un premier slab care trage dupa sine in jos tot guvernul cat si pe presedinte.Ma mir sincer ca presedintele nu vede cum pierde teren zilnic din pricina “profesionalismului “d-lui Emil Boc

 18. curent01 Says:

  @catadima

  Citat: “As ruga pe toti cei care citesc blogul dvs. sa faca un efort si sa se uite si ei la democratiile pe care le citati, si sa vada ca orice initiativa de acest fel, care priveste intreaga societate, se discuta si se ras-discuta intai la toate colturile de strada (nu numai in Parlament, cum nici numai la seminarii prezidentiale!”

  dn. catadima una este a discuta si alta este initierea schimbarii constitutiei. sa nu-mi spuneti ca in tarile alea pe care le enumerati este unul mai acatarii care si centreaza si da cu capul….
  nu vi se pare deplasat, sau asa cum numiti dumneavoastra un clar “partizanat politic” ca presedintele sa-si comande o constitutie asa cum il taie capul ?…..

  asa am discuta si noi pe la colt de strada cum este cu constitutia dar suntem deja in fata unui fapt implinit.
  o comisie a celui mai iubit fiu al poporului, nu-i asa, cu stranse legaturi in popor o pune in cateva luni de conspirativitate de o constitutie.
  si noi nu-i asa trebuie sa ne minunam.

  Sunt de acord cu dumneavoastra ca
  Citat: “Si, in fine, politica intr-o tara nu trebuie facuta numai pe termen scurt, adica hei-rup! toti la rezolvat criza! ”
  ce intelegeti dumneavoastra prin politica?
  eu inteleg ca politicianul se preocupa de cum pot trai cetatenii mai bine, sanatate, strazi mai bune, educatie, proiecte sociale, integrarea in Uniunea europeana etc…
  Vedeti dumneavoastra un pic din asa ceva la Basescu sau la clica care il inconjoara? este preocupat numai de intrigi politice, de controlul puterii in sine si de actoria ieftina in media supusa….
  Care sunt prioritatile Romaniei in momentul de fata? ca presedintele sa poata dizolva parlamentul cand i se nazare. sa avem din nou o masa amorfa, ascultatoare gen Marea Adunare Nationala unde alesii sa tremure in fata lui Zeus care are zaharelul in mana….
  Constitutia este un set general de legi care presupune ca ai de-a face cu oameni onesti si care citesc simplu negru pe alb.
  Nici o Constitutie nu poate sta in picioare atunci cand ai de-a face cu smecheri gen Basesc, Boc care te prostesc in fata si ii arata cum negrul este alb….
  Politicianul trebuie sa aiba ca scop nevoile cetateanului de asta il trimitem acolo si nu sa fie un factor de instabilitate si sa-si caute cu orice pret dusmani politici…
  Constructia democratiei nu se face cu vorbe goale intr-o constitutie ci se face cu politicieni responsabili, de caracter si care-si inteleg bine menirea de politician, aceea sa serveasca cetateanul. Teme de nimic ca schimbarea constitutiei nu au de-a face cu agenda celor multi ci cu agenda unui dictator in cautarea unei puteri absolute. Va fi vina noastra a tuturor daca nu vom fi in stare sa ne opunem acestor tendinte totalitariste….
  Da constructiei democratice cu politicieni care sa-si inteleaga menirea. Nu, parvenitilor, demagogilor, populistilor… care cred ca reprezinta poporul.

 19. curent01 Says:

  dn. presedinte Iliescu

  este interesant de stiut cine i-a dat mandat dn. geoana sa sustina ca Constitutia trebuie modificata?
  S-a discutat in partid ce anume trebuie modificat in Constitutie? Vorbeste dn. geoana in numele partidului sau este o interpretare personala?
  sunt interesat sa stiu ce inseamna concret “modernizarea statului” in opinia dn. geoana….

 20. aglaiarosu Says:

  ati vazut partea cu demiterea Parlamentului ?…

  si HITLER a trimis Parlamentul acasa !

  despre ASTA este vorba: neo-hawk-fasci$$tii din spatele baSECU-lui !

 21. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu
  Va rog respectos sa-mi raspundeti la intrebarile de mai jos(bineinteles daca se poate):

  ROMANIA este REPUBLICA?
  Sunteti de acord ca trebuiesc “niste” principii?
  Sunteti de acord cu urmatorul fapt:guvernarea si administrarea ROMANIEI se afla in/la “mina” citorva “familii/grupuri”?
  Drepturile/obligatiile cetatenilor “sunt egale” pentru toti?

  Va multumesc anticipat.

 22. reformacj Says:

  SIMPLU.PENTRU CA SA-SI ATINGA DEZIDERATELE MARINARUL, CONSTITUIREA STATULUI PREZIDENTIAL SI DE NU POATE CEL PUTIN SEMIPREZIDENTIAL, DOAR SI BOC IL CONFIRMA PE BASE CU LUCRAREA LUI DE DOCTORAT. MARI CIOLANARI. DAR SI LA CLUJ, PSD , ESTE LA FEL, NU VA FACETI GRIJI, DOAR GRUPULETUL ESTE VIU PRIN PRESTATIILE LUI FIDEL DE PSD DE LA NAPOCA CONSTRUCT CARE NUMESTE DUPA BUNUL PLAC IN DECONCENTRATE, IN URMA IMPARTIRII CASCAVALULUI CU PRIETENII LUI SI AI GRUPULETULUI DIN PSD CU PDL. DECI VA STEPTAM LA CLUJ PANA IN 03 CA SA DIZOLVAM FILIALA IN ANTITEZA DISOLUTIEI SI A PIERDERII IDENTITATII DOCTRINARE A PSD AICI LA CLUJ

 23. viobota Says:

  Este evident ca Basescu a incercat sa distraga atentia opiniei publice de la problemele reale si acute ale societatii. Oricum, a cazut intr-o capcana pentru ca presa a criticat aspru mascarada basesciana. Nu renuntati sa-i sanctionati, domnule presedinte, pe “boci”, indiferent daca sunt din PD-L sau PSD. Partidul Social Democrat trebuie sa-si pastreze linia politica si sa nu se dilueze in aburii…Cotroceniului.

 24. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu

  Ce “ieste” CONSTITUTIA ROMANIEI(de fapt: CE ESTE/REPREZINTA CONSTITUTIA UNUI STAT)?

 25. bciprianmp Says:

  Nu ştiu pur şi simplu dacă actualul preşedinte este un vizionar prin natura sa, prin temperamentul său, sau pur şi simplu are nişte sfetnici “buni”. Este adevărat că unele lucruri ar trebui schimbate în raporturile dintre instituţiile statului, că o astfel de Costituţie nu se pliază deloc pe personalitatea actualului preşedinte. Dar oare, cărui fapt se datorează situaţia că Dl. Băsescu este preşedeintele României? Nu cumva “luptei” D-sale cu “sistemul ticăloşit”? Dacă în 2004 a clamat această sintagmă pentru a maipula opinia publică, acum îşi poate permite să clameze doar VOINŢA PERSONALĂ, pentru a schimba destinul unei ţări după bunul său plac? Pericolul ca preşedintele să facă din România un stat autoritar este real, având în vedere faptul că nici actuala Constituţie nu s-a sinchisit să o respecte. Graba preşedintelui e justificată de apropierea scrutinului prezidenţial din acest an. De aceea e important ca INFORMAREA cetăţenilor în legătură cu posibila modificare a legii fundamentale ar trebui făcută cu maximă responsabilitate. Dar sper că totuşi preşedintele va avea o surpriză din parte clasei politice şi a cetăţenilor, pentru a fi oprit de la o astfel de lovitură dată democraţiei!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: