APRECIERI

 

 

I.- Am citit cu interes comentariile si disputele de pe blog in legatura cu ultimele evenimente din viata noastra politica. Imi cer scuze ca nu am timp sa le comentez; doresc insa sa subliniez ca un moment important – decizia Biroului Permanent National al PSD din 12 ianuarie.

 

 

Pe fondul multor nedumeriri legate de unele decizii discutabile ale Guvernului, la inceput de an, si a impresiei de indecizie din partea reprezentantilor PSD, ca si din partea conducerii sale – decizia BPN de luni 12 ianuarie, privind retragerea sprijinului politic acordat Ministrului de Interne, ca urmare a unor masuri neagreate si nepuse de acord cu conducerea PSD, a aparut ca un semnal clarificator.

 

 

Si hotararea adoptata de ministrul Gabriel Oprea de a demisiona a fost binevenita, desi precizarile sale, exprimate cu aceasta ocazie, au fost neavenite. Asa cum nemotivata a fost « demonstratia » organizata la sediul central al PSD de catre reprezentantii organizatiei PSD-Ilfov.

 

 

Nu era vorba de o chestiune minora ! Numirea sefului unor servicii speciale din cadrul MAI (chiar daca este echivalenta functiei de director general) este mai importanta decat  a unui secretar de stat !

 

 

Toate comentariile care s-au facut pe aceasta tema au sesizat fondul problemei. Sper sa fie un inceput de coerenta.

 

 

II.- Din pacate se mentine confuzia in legatura cu Ordonanta de urgenta nr. 230/2008, care vizeaza interzicerea cumulului salariului cu pensia in domeniul public, atat de mult comentata

 

 

Eu sper ca aceasta sa fie respinsa de Curtea Constitutionala ! Pana una alta, insa, ea a avut darul sa creeze deja mari probleme de functionare in multe unitati (scoli, unitati de cercetare, sanatate, administratia locala, etc), acum la inceputul anului.

 

 

Imi manifest speranta ca Guvernul, ministerele responsabile, sa rezolve rapid aceste probleme. Iar Guvernul sa traga concluzia esentiala : sa evite pe viitor superficialitatea, diletantismul, adoptarea de hotarari fara o analiza si o fundamentare serioasa !

 

 

III.- Acum, o etapa  importanta este finalizarea bugetului pentru anul 2009. Discutiile care s-au purtat intr-o reuniune speciala a BPN, asupra catorva principii de baza privind constructia bugetului in scopul asigurarii obiectivelor fundamentale pentru continuarea cresterii economice  si diminuarea efectelor crizei  financiare si economice, care deja ne afecteaza, cat si pentru asigurarea principalelor obiective de ordin social din Programul de Guvernare, a fost benefica si sper sa ajute in activitatea membrilor PSD din Guvern.

 

 

IV.- Altminteri, participarea PSD la un guvern de coalitie cu PD-L a fost o decizie politica dificila, dar, determinata de situatia concreta rezultata din alegerile parlamentare. Aceasta inseamna insa o definire clara a pozitiilor PSD in raport cu aliatii ; o coordonare riguroasa a activitatii reprezentantilor PSD  in Guvern, o adaptare a activitatii grupurilor parlamentare si mai ales orientarea clara, structurala si organizatorica  – o legatura stransa cu propriul partid si cu propriul electorat.

 

 

Este esential ca, in aceasta alianta, PSD sa-si pastreze identitatea de partid social –democrat, sa apere si sa promoveze valorile si principiile specifice unui partid de stanga.

 

 

Elementul cel mai dificil ramane raportul cu presedintele tarii, tinand seama de trasaturile binecunoscute ale acestuia. Dar, asa cum spuneam – si in politica este ca in viata : « cine se teme de lup, nu intra in padure ». Totul este ca, atunci cand intra, sa nu intre dezarmat !     

Advertisements

17 Responses to “APRECIERI”

 1. emigrantul Says:

  Credeti ca PSD se va scinda sau va disparea in viitorul apropiat?
  Sondaj: http://sondaje.php0h.com/scindarepsd.php

 2. emigrantul Says:

  Sunteti de acord cu aminarea executarii ipotecilor la creditele populaţiei?
  Sondaj: http://sondaje.php0h.com/executareipoteci.php

 3. Gabriela Savitsky Says:

  Finalul articolului dumneavoastră m-a făcut să zâmbesc. Cum Sibilla mă anunţa într-un comentariu anterior că un personaj celebru al locurilor (îmi păstrez părerea că e un aristocrat cultivat şi, evident, cinic, indiferent câte impunităţi i se “pun în spinare”) mă supranumeşte “Scufiţa Roşie”. Cum ştim din poveste(-a aparţinând folclorului slav) că întâlnirea cu aparent naiva Scufiţă Roşie i-a fost fatală lupului, porecla nu face decât să mă amuze. N-o să cobor cu adresarea până la nivelul Lupului. Ba l-am şi creditat – poate uneori exagerând cu încredere. Şi voi fi miloasă când va implora îndurare, pentru că aşa sunt eu.

  Lăsând zâmbetele la o parte, situaţia PSD-ului nu e deloc simplă. Şi nu pare să fie simplă pentru că nu are coerenţă decizională decât – iată – în situaţii limită. Oare numai pentru situaţii limită există putere de mobilizare?

  Traian Băsescu urmăreşte să spargă PSD-ul şi să-l transforme într-o anexă a PD-ului. Să-l distrugă. Nu e niciun secret. Iar asta se poate face doar cu pioni otrăviţi, cu momeli şi cu oameni de paie. Pe de altă parte, Traian Băsescu a mai deschis un front, cel al modificării Constituţiei. Sigur, acest demers nu-şi va găsi rezolvarea în acest mandat; nici nu vom avea timp pentru asemenea pretexte de a demola firava democraţie, pentru că intrăm în plină criză economică. Mă tem că acest guvern nu va fi capabil să stăvilească mişcările sindicale şi nici devalorizarea leului acompaniată de creşterea preţurilor la bunurile de consum.
  Sper că PSD-ul nu va uita, în tot acest timp, că este reprezentantul celor care vor duce greul acestei crize, care vor fi loviţi cel mai violent.

 4. emigrantul Says:

  Sunteti de acord cu renuntarea la organizarea teritoriala din prezent (41 judete + Bucurestiul) si reimpartirea Romaniei in 9-12 judete?

  Sondaj: http://sondaje.php0h.com/reducerenrjudete.php

 5. cirlovacristian Says:

  Dna Savitsky
  1.Cu mare atentie caci” viata bate filmul” si deci ………putina precautie nu strica.
  2.PeSeDeau este “sparta” de mult iar “radacinile” sunt scoase de adrian nastase in locul lor a vrut sa faca un “implant” dar…..din nou “viata bate filmul” iar acum……………..niste tarani(unii ” da Debuleni iar altii de Ferentari,etc)
  3.Da “nebunu’ ” de mister H,ce este?
  4.Orice “lucru” trebuie schimbat daca ceva “pute” in interior numai ca “interesu’ lu’ Zeus ieste altu’ ” si deci………….
  5.PeSeDeaua a uitat de mult pe cine reprezinta “iei”,iar “astia” din partid sunt “elite” si se ocupa de conflicte interne si internationale.
  De sunt “cititi” nu gluma si chiar se cred specialisti.
  NISTE TARANI PROSTI SI INFUMURATI

 6. Ovidiu Says:

  Cititi aici –

  http://stirea.wordpress.com/2009/01/14/basescu-dictatura/

 7. emigrantul Says:

  Doriti inlocuirea actualului parlament bicameral al Romaniei cu unul monocameral?
  http://sondaje.php0h.com/unicameral.php

  Sunteti de acord ca un membru al guvernului sa nu poata fi si parlamentar in acelasi timp?
  http://sondaje.php0h.com/guvneparlamentar.php

 8. cirlovacristian Says:

  Dna Savitsky
  Inca ceva:
  PSD este majoritar la “incompetenti si incompetente” ceea ce “defineste” global UN PARTD DE INCOMPETENTI.
  Dl.Iliescu nu mai “atirna” greu-probabil ca l-au scirbit nesimtirea “lor” sau probabil ca nu mai are “putere” sa-i plesneasca.
  Asa ca PeSeDe …………devine(2-5 ani) “incompatibil” cu Romania iar membrii vor “migra” catre “mai bine si mai cald” probabil la partidul tiranului absolut.Cu parere de rau va comunic:daca PSD nu ar fi fost arogant,interesat financiar,hot,violator,terorist,tilhar,peste si totodata si “putoare” poate ca astazi ar fi fost o solutie,respectiv OPOZITIA,dar…………..

 9. cirlovacristian Says:

  Dl @emigrantul
  Sincer,pentru cine “executati aceste referendum-uri”?
  Au ele folos?

 10. romaniavesela Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,

  Urmaresc cu uluire emisiunea d-nei Andreea Cretulescu, de pe Realitatea TV (ora 22,30) ce are ca subiect inclusiv OUG 230. Ceea ce suprinde este prestatia unui ministru social democrat, Marian Sarbu, considerat a fi de stanga, si fiind sindicalist de profesie, care, departe de a atenua efectele unei ordonante nelegale si nedrepte, ii devine un neasteptat avocat! Partidul Social Democrat isi revendica o astfel de atitudine? Cu orice pret? Dumneavoastra, in calitate de presedinte de onoare al acestui partid, va simtiti reprezentat de acest ministru? Cum suportati?

  In orice caz, eu si multi dintre prietenii mei apreciem aceasta Ordonanta ca pe o palma aplicata electoratului de stanga din Romania! Si sa nu uitati, domnule Presedinte, ca aceasta ordonanta nu izbeste atat profesorii, medicii si actorii, cat baza sociala a romanilor cu pensii pana in 10 milioane, din care nu pot supravietui. Aceasta ordonanta transforma pensionarul roman intr-un prizonier al statului. Lui nu ii este permis ceea ce altora, cu niste ani mai tineri, le este permis! (cumulul salariului cu un alt venit este admis pentru cineva care nu e pensionar, in schimb pensionarul este somat sa renunte la pensia pe care nu i-o “da” statul, cum gresit afirma ministrii ce iau apararea OUG 230, ea fiind un drept al sau, provenit din banii cotizati de-a lungul unei vieti de munca!)

  Faceti ceva pentru acest pensionar, pentru ca acest pensionar sa continue sa va respecte! V-ati exprimat impotriva ordonantei – sunteti primul om politic al PSD care a facut-o – dar langa dumneavoastra exista membri marcanti ai PSD care au uitat ca fac parte dintr-un partid declarat social democrat! Folositi-va prerogativa de Presedinte Fondator al Partidului Social Democrat pentru a-i trimite pe urmele ex-ministrului Oprea pe toti ministrii PSD care aproba, sprijina si aplica politici anti-sociale!

  Cu consideratie,

  http://romaniavesela.wordpress.com

 11. Darius Says:

  Si mie mi-a placut finalul. Oricum eu cred in continuare ca aceasta coabitare cu PDL si cu Traian Basescu nu poate sa aduca nimic bun pentru viitorul partidului.

 12. studenta Says:

  Atitudinea d-lui Sarbu de la ministerul muncii,mi-a lasat un gust amar.Oare chiar este sincer in ceea ce face cu ordonanta 230 sau o face silit de functie ,de imprejurari sau de ce nu chiar de presedinte.
  Nu am timp sa ma uit peste legile in vigoare cu privire la dreptul la munca , dar din punct de vedere logic cred ca ministri si presedintele sunt platiti din banul public sa faca legi pentru poporul care i-a ales si nu impotriva lui.Si daca acest rationament este adevarat atunci tot poporul care i-a pus acolo trebuie sa aibe dreptul sa-i destituie atunci cand nu-si fac treaba.In cazul Oprea a functionat ,de ce sa nu functioneze si in cazul Boc si in alte cazuri.De cand au venit la guvernare aceste persoane nu au facut nimic ca lumea.Oamenii se imbolnavesc pe capete mai ales de boli psihice si nu o spun eu ci statisticile .Speranta de viata a scazut simtitor,suntem pe locurile fruntase la TBC.Nu dau vina pe acest guvern pentru acestea ,dar ma doare sa vad ca profesori din generatia de aur de la facultatea mea (de cand s-a dat aceasta ordonanta) merg cu capul aplecat,iar guvernul actual nu face altceva decat sa le dea lovitura finala.
  In mod evident vadit presedintele si chiar premierul au ceva impotriva culturii ,simtindu-se profund frustrati deoarece daca asculti discursul presedintelui adresandu-se multimii cu expresia”imi racoresc creierii” sau dand apelativiul de “tiganca”,reporterei de la Antena 1,precum si nenumaratele gafe pe care le face in public iti cam dai seama de nivelul de cultura pe care il au.Atunci chiar nu trebuie sa ne miram de ce trebuie inlaturati oamenii de cultura,nemaitinand seama ca presedintele nu are nevoie de medici pregatiti deoarece dansul are bani sa se trateze in Austria .Nu imi vine sa cred ca daca dansul ,daca ar fi sa aleaga intre un medic tanar de la facultatile particulare si distinsul Chirurg Oprescu l-ar alege pe primul.
  In legatura cu posturile tinerilor printre care ma numar si eu, va pot informa ca atat in scoli cat si in spitale cat si in facultati posturile exista dar sunt blocate de guvern.Sa nu creada cineva ca daca cei pensionati pleaca,tinerii vor fi alesi in functie de performante;la noi acest lucru este o utopie.Vei fi angajat cu conditia sa pui in plic atat cat trebuie .Se urmareste prin aceasta OUG doar invrajbirea tinerei generatii cu pensionarii si am sa revin cu inceputul ,ma mir ca domnul Sarbu a inghitit momeala.

 13. Sibilla Says:

  ” Lupii au fost tot timpul animale politice. Nu numai în fabule. Dar, spre deosebire de haita oamenilor, lupii respectă spiritul de haită. ” ( carnavalul durerii- Valeriu Butulescu )
  Cu băselu a stabili raporturi ar însemna a i se face sluş şi pe voie non stop … are dreptate Darius, oricât s-ar strădui oricine, cu el .. nu se poate !
  respecte,
  Sibilla

 14. romaniavesela Says:

  @studenta – Nu-i banuiti de sinceritate pe ministrii care, social-democrati declarandu-se, sustin Ordonanta 230. Banuiti-i de orice altceva. Cat despre PDL, nici o surpriza. Nici in acest moment (ora 15), dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala OUG 230, dl Boc, in direct la Realitatea Tv, nu intelege (sau se face ca nu intelege) ca situatiile speciale au aparut legal, urmare a aplicarii unor legi speciale, si nu se puteau reglementa decat prin lege. In nici un caz printr-o ordonanta neconstitutionala, nelegala, nedreapta, ce loveste in zeci de mii de oameni care nu au venituri de sute de milioane de lei din cumulul pensiei cu salariul, ci reusesc sa supravietuiasca tocmai datorita cumulului pensiei cu salariul. Aleg sa munceasca dupa pensionare nu pentru ca “traiesc bine”, ci tocmai pentru ca nu pot supravietui doar cu pensia – dreptul lor dupa o viata de munca. Urmariti-l pe primul-ministru al Romaniei, in acest moment, vorbind despre justitie sociala si interes national, si veti intelege ce trai bun pregateste acest guvern romanilor.

  http://romaniavesela.wordpress.com

 15. ALM Says:

  @ romaniavesela

  Ati vazut vreodata un caine cautator de droguri sau de trufe? Un astfel de caine nu face atceva decat sa caute respectivele “target-uri” continuu si oriunde, inclusiv in fundul altor caini. Sunt neabatuti in activitatea lor. N-ati vazut? Urmariti-l pe Boc si o sa va faceti o idee …

 16. aura1st Says:

  Am creat blogul doamnei Aura Urziceanu.Acesta este o ciorna pt
  posibilul site.De voi depinde viitorul site-ului, daca prin
  amabilitatea voastra accesati acest blog.Va multumesc si contez pe voi!

  http://auraurziceanu.wordpress.com/

 17. capitannava Says:

  Domnule Iliescu de ce pe timpul mandatelor dumneavoastra nu s-a introdus votul uninominal ?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: