INCEPUT DE AN 2009

I.- Am intrat in anul 2009, sperante pentru cei mai multi, pentru ca asa e bine si, in ultima instanta, chiar uman ! dar, si cu preocupari si ingrijorari motivate, legate de prognoze nu prea incurajatoare, privind efectele crizei financiare si economice mondiale asupra noastra, aflati la periferia sistemului mondial al economiei – mult „mai globalizata”, deci integrata si supusa unui mecanism comun de reglare sau de dereglare! Unii spera ca propagarea undei fenomenelor specifice acestei crize sa intarzie si sa se atenueze pana la noi, altii, din contra – tinand seama de intreaga experienta a economiei capitaliste – considera ca, la periferie, efectele vor fi mai pagubitoare (asa cum se intampla si cu valurile tsunami, care lovesc cel mai puternic spre tarm, inainte de a se sparge si atenua). De aceea, probabil ca anul 2009 nu va fi un an usor pentru economia noastra si pentru zona in care ne aflam.

II.- La acestea se adauga confuzia din viata politica si ingrijorarea exprimata de unii colegi de blog, in legatura cu soarta stangii romanesti si a PSD : cum va reusi sa-si mentina identitatea, linia de conduita si platforma sa politica, in contextul actual ; cum va reusi sa imbine raspunderea pentru guvernarea tarii, in cadrul aliantei cu PD-L, nerenuntand la obiectivele sale strategice si pastrand si consolidand legaturile cu propriul electorat.

Este motivul pentru care, cred, ca se impune o analiza pertinenta a problemelor privind strategia si tactica partidului in acest an, in forumurile sale statutare, si promovarea unei activitati politice sustinute pentru clarificarea tuturor problemelor cu activul propriu de partid, cu militantii de baza ai partidului.

III.- Domnul Radu Gheorghe , invatator in comuna Gradistea, publica pe blogul unui coleg, o scrisoare deschisa prin care isi manifesta dezamagirea fata de rezultatele de la alegerile locale si asupra modului in care a fost ajutat de Organizatia locala PSD.

Mai grav, dezamagit de situatia existenta, a anuntat ca se retrage din PSD, enuntand o concluzie : ca pentru unii din PSD, alianta cu PD-L semnifica obtinerea de cistiguri, dar ca, in acest fel se pierd oameni”!

“Am intrat cu sufletul, in alegerile locale din iunie 2008, crezind ca avem sanse sa recistigam comuna Gradistea. Am sperat si in ajutorul Organizatiei judetene. Nu l-am primit. Ajunsesem la concluzia ca s-au facut intelegeri peste capul nostru,al celor mici, cei care am pus suflet. Acum cred ca am avut dreptate. Dovada? O vedem cu totii in aceste zile….. Stau si ma intreb:
1. Oare noi ,cei mici si multi, contam?
2.Oare credinta social democrata exista, si noi chiar luptam pentru principii?
3. Oare noi, cei 90.000 , cei care am cistigat alegerile, nu avem nici un cuvint de spus?
4.De ce s-a intrat cu bocancii oportunismului in credinta si in sufletul nostru?
Nivelul meu de percepere nu intelege cum ati pactizat cu cel care ne considera ” oamenii negri”
Noi , cei 90.000, suntem “masa muta” ?
Parerea, dorinta, sperantele noastre ,nu sint cunoscute, si nici nu conteaza.. Nu ati coborit printre noi, nu ne-ati incurajat, dar mai ales nu ne-ati ajutat.. Nu ati crezut ca putem sa si gindim.
Sint membru PSD, si m-am mindrit cu aceasta calitate, din 2000.
De aceea, eu Radu Gheorghe consider ca oamenii din conducerea judeteana a partidului, cit si din cea nationala, nu ne mai reprezinta si, cu mare amaraciune in suflet, va anunt ca renunt la calitatea de membru al Partidului Social Democrat.”

O asemenea stare de spirit este intr-adevar preocupanta si este datoria partidului, a militantilor sai, sa desfasoare actiuni de clarificare a problemelor.

Activitatea PSD ar trebui sa vizeze patru mari domenii :

a) activitatea grupului de membrii de partid – membrii ai guvernului si ai aparatului guvernamental – cu misiunea de a asigura succesul guvernarii, in solutionarea problemelor cu care se confrunta tara, si principalele categorii de cetateni;

b) activitatea grupului parlamentar din cele doua camere – care trebuie sa fie cat mai coerenta si eficienta, semnal important pentru prezenta PSD in viata politica a tarii.

c) Activitatea reprezentantilor PSD din administratia locala – judete si localitati, in legatura nemijlocita cu cetatenii si nevoile lor.

d) Activitatea propriu-zisa de partid; consolidarea si activizarea tuturor organizatiilor locale; dezvoltarea spiritului militant al membrilor PSD si prezenta lor activa, in contact cu diferitele categorii de cetateni. Trebuie dezvoltat si un climat propice pentru dezbaterea principalelor probleme – politice, economice, sociale, ideologice – cu membrii partidului ; dezvoltarea unor “forumuri” active, de dezbateri si schimburi de idei – care sa ajunga la formarea unui echilibru social, capabil sa analizeze procesele din societate, si sa-si argumenteze propriile pozitii. Organizatiile de partid si structurile sale statutare trebuie sa fie si principalul factor de supraveghere critica a modului in care isi fac datoria membrii partidului in structurile administratiei de stat – centrale si locale si a comportamentului acestora! Ele trebuie sa constituie veritabile verigi de legatura a partidului cu cetatenii, cu diferite categorii de oameni, care sa preia si sa exprime opiniile acestora, sa incerce sa ajute la solutionarea problemelor lor.

A ignora munca vie de partid este cea mai mare greseala si lacuna a unui partid politic aflat la guvernare, cu atat mai mult a unui partid de stanga, social-democrat !

IV.- Referitor la dezbaterilor legate de inceputul activitatii noului Guvern si abordarea unor probleme concrete, desigur, guvernul se afla in fata unor probleme deloc usoare : un factor defavorizant este intarzierea inregistrata (si datorita campaniei electorale) si nevoia de a incepe cu constructia bugetului pentru anul viitor – anul 2009, cand a inceput deja exercitiul financiar anual. De aici si multe necunoscute si incertitudini, amplificate si de preocuparea privind efectele crizei mondiale.

Este important ca in elaborarea unor masuri sa nu se procedeze cu superficialitate, in pripa. Mi se pare discutabila, din acest punct de vedere, masura privind eliminarea cumulului dintre pensii si salariu in unitati publice.

Inteleg procuparea si, probabil interesul in promovarea acestei masuri – si anume eliberarea unor locuri de munca, eventual pentru tineri. Insa, aplicata mecanic, aceasta norma creaza mari pobleme, in numeroase domenii. Exemplul dat cu unele cadre superioare militare, obligate sa treaca in rezerva din diferite structuri – nu este concludent. Asemenea «anomalii » pot fi delimitate si evitate. Sunt insa numeroase alte situatii, in care activitatea unor pensionari este esentiala ; inlaturarea lor ar crea goluri greu de acoperit. Este vorba de cadrele didactice calificate care, dupa pensionare, acopera goluri reale, care nu ar putea fi completate cu suplinitori « tineri » ; mai ales in mediul rural, dar chiar si in Bucuresti, unde cu dificultati s-au acoperit asemenea posturi.

Sunt situatii similare in cercetarea stiintifica, unde eliminarea pensionarilor ar deregla activitatea unor colective de cercetare (iar pensiile si salariile acestora , chiar insumate, sunt, de regula, foarte modeste) . Exista si domenii ca, spre exemplu « politia comunitara » – unde au fost incadrate cadre militare in rezerva, care sunt inca in putere, au pregatirea si abilitatile necesare, si cu greu ar putea fi supliniti cu altfel de oameni, si exemplele pot continua.

Cred ca s-a procedat in pripa, fara a se face o analiza atenta a tuturor consecintelor.

Cum spune romanul : « Graba strica treaba ! ».

Ar fi bine sa se evite asemenea practici. Fiecare masura preconizata, mai ales cu efecte sociale multiple – ar trebui precedata de analize atente efectuate de institutiile abilitate si cu oamenii competenti pe domeniu.

80 Responses to “INCEPUT DE AN 2009”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Într-adevăr, cuvintele domnului Radu Gheorghe sunt definitorii pentru starea noastră de spirit, a membrilor simpli ai Partidului.
  Am intrat în PSD pe data de 25 februarie 2008, în urma alegerii lui ADRIAN NĂSTASE ca Preşedinte al Consiliului Naţional. Am crezut atunci că PSD are şanse să revină la forţa de odinioară, sub călăuzirea unui lider autentic ca dumneavoastră, domnule Ion Iliescu, care aţi făcut posibilă această ascensiune, rostind acele cuvinte memorabile: “Un militant se formează greu.” Partidul vă iubeşte pe dumneavoastră, domnule Iliescu…

  Observ însă cu amărăciune, că ne-am înfrăţit cu diavolul, cu partidul băsescian. Asta va duce la compromiterea PSD şi la necesitatea unui nou Partid de stânga, autentic în România.

  Am fost tentat şi eu să părăsesc Partidul şi să mă alătur PNL-ului, care este ultima redută anti-băsesciană. Dar sunt, funciarmente şi prin educaţia mea familială şi filosofică, un om de stânga. Nu mă recunosc în ideologia de dreapta.

  În plus, am încă încredere că Ion Iliescu şi Adrian Năstase mai au încă un cuvânt greu de spus în Partid. Dacă Adrian Năstase nu va fi desemnat candidat anti-Băsescu la prezidenţiale şi se va merge pe varianta unui om de paie, cred că ultima soluţie pentru a salva stânga românească de la compromiterea totală, este un nou partid de stânga.

 2. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte,

  Fiecare pensionar, care isi continua activitatea dupa implinirea virstei limita, inseamna o cariera distrusa pentru un tinar absolvent

  Din cauza celor care nu vor sa se pensioneze la termen, an de an, numerosi tineri sunt nevoiti sa-si abandomeze meseriile pentru care s-au pregatit, apucindu-se de te miri ce activitati care nu le asigura decit traiul de la o luna la alta si zero perspective pentru viitor.

  Oamenii peste 62 ani, nu se mai pot adapta repede la nou, sunt depasiti tehnic si stiintific, practic nefacind altceva decit figuratie prin laboratoarele cu profil cercetare-proiectare unde lucreaza. Acesti angajati batrini sunt perceputi, pe buna dreptate, de cei tineri drept exploatatori ai muncii lor. Dupa 50-55 ani, eficienta unui cercetator se degradeaza dramatic ajungindu-se ca pe la 62 sa nu mai faca decit prezenta la servici si nimic mai mult.

  Singurul rol pozitiv pe care il pot avea acesti salariati in virsta este acela de a mentine cumva ordinea in colectivul din care fac parte pentru a nu aparea neintelegeri mari, intre ceilalti membrii, care intr-adevar duc la spargerea unei echipe. Totusi, nu este neaparata nevoie sa fii peste 62 ani ca sa ai autoritate asupra unor oameni mai tineri.

  Intr-adevar pot exista lideri de proiect buni care mentin un colectiv unit si a caror pensionare poate duce la dezmembrarea formatiei insa asta nu se poate stii apriori si in consecinta nimeni nu este indreptatit sa pretinda ca o anumita persoana trebuie sa ramina in activitate deoarece altfel colectivul s-ar dezmembra.

  Citat Ion Iliescu:
  Sunt situatii similare in cercetarea stiintifica, unde eliminarea pensionarilor ar deregla activitatea unor colective de cercetare

 3. Mihnea Georgescu Says:

  P.S. Noi, oamenii de stânga ne simţim trădaţi, domnule Preşedinte, toată speranţa pentru renaşterea unei stângi autentice, anti-băse, ne e la dumneavoastră şi la domnul Adrian Năstase!

 4. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Aveţi perfectă dreptate şi mai mult de atât !
  Cu tot respectul, la câtă amărăciune am acumulat în suflet, nu pot decât să zic lucrurilor pe nume, în felul meu, direct :
  îl doare-n cot pe băselu de suferinţele poporului, el şi guvernul marionetă al ruşinii naţionale, au în minţile zmintite numai puterea şi interesele personale, atât !
  Preocupările lor sunt de a anihila orice adversar puternic şi aceasta prin ticăloşii şi mascarade strigătoare la cer, şi manipularea populaţiei prin orice mijloace, cu orice preţ, adulmecând voturi necesare la alegerile prezidenţiale, motomani de profesie, cameleoni.

  Zicere băsesciană :

  “Din punctul de vedere al institutiei prezidentiale, va asigur, inca o data, ca atata timp cat stiu mecanismul, nu ma voi dezice de ele si nici nu ma voi aseza undeva pe Muntele Omu sau pe Crucea de la Caraiman sa spun: uite ce rau face Guvernul asta!”, a explicat presedintele, citat de NewsIn.
  Repet şi aici ce am afirmat deja şi pe blogul Domnului Adrian Năstase :
  săracu băselu, recunoaşte care va să zică făţiş că nu se dezice de anumite mecanisme, că nu-şi vor putea onora promisiunile din campania electorală, că au minţit cu neruşinare în goana după voturi, că ghemonii-neoamenii n-au ce căuta pe Vf Omu, că fuge ca dracu de tămâie de simbolul Crucii ! Concluzionând, guvernul ruşinii, maşinuţa teleghidată de purtătorul telecomenzii-zăusul cu pricina băsel, e mai presus de simbolurile naţiunii ! Aşa este, Crucea de la Caraiman ne reprezintă pe noi, poporul amărât, noi vom purta-n spinare Crucea suferinţelor de tot felul, nici nu minte băsescu !!! Cântă-n strună guvernului marionetă cât se poate folosi în avantaj personal de el, cam aşe. Păi dacă ” stimabilul ” nu se dezice, pe el şi acoliţii săi îi vom trage la răspundere la o adică şi tot pe ei îi vom taxa, logic ! De ce naiba au făcut promisiuni, atât PSD cât şi PD-L, dacă au ştiut clar că nu le vor putea onora ? Criza nu a apărut peste noapte, au ştiut tot timpul în ce ape se scaldă economia României, e nesimţire şi dovadă de cea mai grosolană ipocrizie din partea lor să vină acum cu măsuri de genul celor deja propuse şi care le vor aduce numai prejudicii, le convine au ba ! Pe bună dreptate îi numim duşmanii neamului românesc şi-i somăm a ne răspunde : ale cui interese le reprezintă ???
  Lovesc în pensionari, în copii, în mame, ne privează de tichetele de alimente pe cei ce abia ne descurcăm din 700-800 ron, ne promit disponibilizări masive, li se fâlfâie cu alte cuvinte de noi, popor … baronii să ” trăiască bine ”, asta e prioritatea şi preocuparea lor, atât !
  Unde e PSD-ul ce-i reprezintă pe cei mulţi ? Noi, ai cui suntem ?? Nu ne putem resemna că pactul cu diavolul fiind pecetluit şi guvernul ruşinii intrându-şi în drepturi vom fi în bătaia vântului, fiecare pe cont propriu. De ce ? Simplu, am dat voturi !!! ” Deşteptăciunile ” de Geoană şi pesedeii oportunişti care fără noi şi mai ales fără Ion Iliescu ar fi fost undeva sub 10% ce au de zis ? Oare sunt conştienţi că, dacă mâine poimâine s-ar rupe PSD şi s-ar pune temeliile unui nou partid social-democrat autentic, ar rămâne singurei şi vai de ei ??

  Ştiţi cum s-a perceput în Caraş-Severin :
  ” Ordonanţă de Urgenţă privind reducerea unor cheltuieli la nivelul administraţiei publice, prin care se stabileşte ca ordonatorii de credite din cadrul autorităţilor publice să reducă cu 50%, faţă de acest an, cheltuielile alocate în 2009 pentru achiziţia de maşini, echipamente, mobilier, birotică. ”
  … imediat s-a trecut la ” promisiuni ferme ” venite din partea conducerii protecţiei copilului gen : ” vă restructurez !!! ” şi aceasta sub blânda oblăduire portocalie din zonă, d-apoi cum. Păi nouă, celor din protecţia copilului cărăşeană, abia după 4 luni ni s-au aruncat jumate din suma cuvenită, reprezentând echivalentul alimentelor şi echipamentului, unde şi de ce, de către cine au fost ” stocaţi ”, nimeni nu cârâie nimic, cealaltă jumate din suma restantă, cuvenită legal angajaţilor, cică ” la sfântul aşteaptă îi mai vedem ” ! Am înţeles că tichetele de masă se sistează din 2009, cum rămâne aşadar cu restanţele pe 2008 ?
  Băselu care trâmbiţează peste tot că luptă cu corupţia, ştie ce-i fac puişorii din teritoriu ? Ne poate da măcar un exemplu, în care colţ de ţară a trimis Curtea de Conturi a României pentru verificări amănunţite, ca să pozeze în erou ? Nu acuzăm, nu nominalizăm există suspiciuni mari şi multe, de ce nu se autosesizează instituţiile statului cu privire la neregulile din Caraş ? Hărţuirea morală la locul de muncă e firească, normală într-un stat cică de drept ? Va trebui să apelăm la organisme internaţionale ca să ne apărăm drepturile ? În acest caz, va mai mira pe cineva vreun Raport de Ţară, ne mai punem problema să , citez , ” scăpăm de monitorizarea pe justiţie ” ?

  Domnul Radu Gheorghe din Gradiştea are perfectă dreptate şi-i înţelegem amărăciunea, dezamăgirea, tristeţea ! Da, din nefericire, foarte multe organizaţii PSD locale, judeţene, au înţelegeri şi asta nu de azi de ieri cu ceilalţi baroni locali, cei ai PD-l-ului ! Încet, încet, oamenii capabili, sociali-democraţii autentici, au fost marginalizaţi, oportuniştii s-au cocoţat în scăunele şi sub bagheta unui Geoană, şi alţi piţifelnici şi-au făcut mendrele … şi-au bătut joc de partid ! Noi am votat social-democraţia şi am votat cu speranţa-n suflet modelul Ion Iliescu, nicidecum baronetul local sau oportuniştii şi-o să-i lăsăm cu ochiii-n soare, căci nu se potolesc ! Dacă Geonelu mizează pe baronii din teritoriu, cu electoratul nemulţumit ce va face , nu vede că-l pierde şi încă masiv ? Chiar nu se simte-n plus , doar e-n plus ? !!
  Nemulţumirile, frustrările, neajunsurile, deznădejdea populaţiei se va acumula în o lună, astfel încât mă tem că situaţia nu va fi una uşor controlabilă, şi nu o spun cu patimă şi nici patetic, dar, românii se vor trezii, de foame şi apăsaţi de dări, dacă nu de altceva, şi când răbufnesc masele … Să dea bunul Dumnezeu să mă înşel eu, pentru prima dată-n viaţă nu vreau să am dreptate !
  Domnule Preşedinte Ion Iliescu, după umila mea părere, buba din PSD a plesnit, singura speranţă a românilor e în domnia dumneavoastră, în Domnul Năstase, în cei care aţi demonstrat că vă pasă, de noi, cei mulţi ! Vă implorăm să rămâneţi cu noi şi să fiţi ferm, vă suntem alături şi suntem mai mulţi decât îşi poate închipui Mirciulică sau baronii locali ce mint cu neruşinare că electoratul îi urmează, sunt singuri, ne dezicem de ei ! S-au compromis în ultimul hal, unii dintre ei .
  Rămân cu credinţa că se va face ordine-n PSD şi cu mare, mare speranţă în Ion Iliescu şi cei din jurul domniei sale !
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla
  P.S. Cer scuze pentru spaţiul amplu, e îngrijorătoare până şi tăcerea unor cotidiane, televiziuni, se zvoneşte din nou despre legiferarea cenzurii sub anumite forme … precum observăm, ameninţările plutesc în aer ! Personal, cred că sunt doar ” arme ” folosite de nişte laşi şi disperaţi, nu au ei nici curaj nici interes în acest sens !

 5. bucur Says:

  S-a gresit enorm si doare tare. Trebuie sa ne obisnuim ca in Romania nu exista barbati adevarati ( in politica vorbim aici). Teoria si ideologiile Domnului Iliescu nu au mai putut tine piept oportunismului politic si fripturistilor de moment.

  Base a stiut asta. De asta a si lasat PDL-ul intr-o asemenea anomalie de alianta. Pentru ca lideri ai PSD precum Ion Iliescu, Geoana ,Adrian Nastase inaintea desfasurarii alegerilor acuzau in gura mare ca PD-L este un partid fara coloana vertebrala ,fara o doctrina politica clara etc.etc. Pai acum intreb si eu ,bine ale noastre ,ale PSD-ului unde sunt(coloanele si doctrinele)?

  Se spune sus si tare ca interesul national ,bla , bla, bla in Statele Unite nici daca ataca Rusia atomic Republicanii si Democratii nu fac alianta.

  Acum ne uitam ca prostii la televizor ,pardon revizuiesc ,ma uit ca prostul la televizor (generalizarea poate jigni si nu asta imi era intentia ) si vad ,,membrii marcanti PSD” -Vanghelie ,Mitrea care are dintii in beregata lui Geoana si tot felul de puscariabili din astia …care ne vorbesc de interes national .

  Ce este interesul national Domnule Iliescu ?

  Un partid asa cum am visat ca este PSD preia tara in criza o scoate cum o stii mai bine in partea cealalta iar peste 4 sau 400 de ani ne mandrim cu asta. Daca tot am facut alianta cu PD-L (dreapta) atunci de ce nu am facut direct cu Liberalii + UDMR ?

 6. ucleden Says:

  Graba cu care s-a format aceasta alianta diabolica este cel putin suspecta.La o astfel de aventura politica un rol esential l-a jucat prevederile ambigui ale Constitutiei carenu are formulari clare.De ce nu am adoptat republica parlamentara ,cu un presedinte ales de Parlament?acum suportam consecintele ambiguitatii.Aici la portile orientului totul e posibil:presedintele incalca constitutia cu acordul generos al Curtii Constitutionale,”familia regala a Romaniei”(nejustficata de nici un act normativ in vigoare)imparte indulgente veleitarilor gura-casca,aliantele politice se fac dupa cum dicteaza “marele licurici”,etc…stimate dle presedinte,la toate astea e si meritul dvs.Desigur ati avut si actiuni pozitive dar actuala degringolada din PSD nu e una dintre ele.Sper sa nu va suparati calificand rautacioase remarcile subsemnatului.Dvs i-ati adus in PSD pe Nastase,Mitrea,Hrebenciuc,Geoana si ceilalti …Stanga s-a compromis grav in urma acestei aliante contra naturii…

 7. malaimare Says:

  Din pacate, domnule Presedinte, situatia este asa pentru ca cei implicati sunt otova. Pai nici macar dumneavoastra nu mai puteti afirma ca PSD ul lui Geana a mai fost un partid de stanga. Nu era el nici pe vremea lui Nastase caci atunci, stiti bine, s-a incercat o infuzie puternica de indivizi necunoscuti pe plan national dar baroni de perspectiva pe plan local si indepartarea intelectualilor, indepartarea lor cu orice pret, fapt destul de reusit, dupa cum se si vede in acest moment. Pe de alta parte, renuntarea la serviciile lui Cosmanca a facut posibil ca filtrul atat de necesar in vederea promovarii unor oameni sa dispara si sa se instaleze bunul plac al unora si altora. Inlaturarea dumneavoastra si a lui Nastase a terminat acest partid cu desavarsire, chiar daca astazi, multi din cei care dansau atunci de fericire, soptesc, spun, unii chiar striga, ca ar face orice alaturi de dumneavoastra. Din pacate pentru stanga, dumneavoastra nu mai sunteti o forta, nu pentru ca nu ati fi, ci pentru ca nu mai doriti, aveti alte prioritati si acest lucru este de inteles. Nu vad inca in Romania peronalitatea care sa coaguleze gandirea de stanga.Poate ar exista solutia unui grup dar, oricat de mult ar putea actiona un grup de initiativa, tot personalitatea ramane definitorie.
  In fond, aceasta alianta nu este deloc contra naturii. PD-L ul nu are niciun fel de ideologie in sensul acreditat al cuvantului, iar PSD-ul are doar una declarata. Sunt, imi pare rau ca trebuie sa vi-o spun, o apa si-un pamant, iar ceea ce le face viata inca destul de grea este orgoliul unuia sau al altuia, atat, in rest totul este ok. Masurile luate recent sunt, mai toate, in zona ministerelor ocupate de oamenii PSDului, de acei indivizi care s-au dorit neaparat ministri si care vor fi primii debarcati pentru ca “vor fi adus deservicii cauzei refacerii societatii romanesti”. Disparitiaa lor, intr-un interval de cel mult 6 luni, va face ca diferentele, repet ca si inexistente, dintre cele doua partide sa dispara si ele si veti fi, domnule Presedinte, veti fi Presedintele de Onoare al noii formatiuni care se va crea, una puternica, nestavilita, fara de impotrivire, care va guverna o tara tampa si lipsita de orizont fie si macar in zona intereselor ei imediate si firesti.
  Greselile se platesc, absolut toate, si fara niciun fel de rabat, greselile lor si, mai ales, ale noastre, cele care le-au generat pe ale lor. Este o lege nescrisa dar al dracului de ferma.
  Pleaca oamenii din partid? Au si de ce, doar ca ei insisi trebuie sa-si analizeze propria situatie si sa descopere ca, in multe ocazii, au aplaudat frenetic tocmai “fiorul diavolului “care se regaseste din belsug si la liderii actuali ai inca PSDului. Acum platesc si nu prea au drept sa se planga si nu prea au drept sa faca recurs la, draga doamne, respectul doctrinei. Pai ce, la Botosani, celebrul Contac a fost paznic pe doctrina? Si, desi se stia ce nemernic este acest individ, nimeni, absolut nimeni din conducera partidului nu a luat nicio masura. Nastase a zambit ironic, dumneavoastra nu aveati timp, Mitrea era mana-n mana cu el iar Diaconescu avea alte prioritati si Contac se numara printre baronii care au furat, au murdarit orice speranta, au determinat inlaturarea dumneavoastra si au cerut ferm intrarea la guvernare alaturi de PD-L. Si ca el sunt foarte multi sau , mai degraba, ca dumneavoastra nu prea mai sunt.
  Nu stiu cum va fi anul 2009, probabil mai prost decat altii, dar noi il intampinam ca nebunii, fara strategii, fara o gandire coerenta, fara perspectiva, improvizand si uzand cartea populismului pana se va toflogi cu desavarsire. Legile economiei traseaza linii de legatura clare intre productie si consum, reducerea consumului va afecta productia si criza se va autogenera continuu, iar efectele in plan social vor demola orice posibila incercare de redresare. Imi pare rau ca trebuie sa va repet, a cata oara, ca sunteti pasibil de vina de a nu fi incercat refacerea stangii. Cu altii, domnule Presedinte, si, mai ales, cu orice risc. Inca mai puteti construi un partid de 5% singur, dar nu va fi pentru foarte multa vreme, caci generatiile trec si tinerii nu va vor mai percepe astfel si se va fi pierdut o ocazie, posibil unica, pentru urmatoarele decenii. O stanga moderna nu inseamna rupti in coate, inseamna cinstiti, asta da, inseamna inteligenti, asta da, inseamna incoruptibili, asta da, inseamna, o doamne, cat de multe inseamna ca nici nu ma gandesc ca este posibil sa mai gasim astfel de oameni intr-o astfel de tara!
  Scuze pentru vorbaria necontrolata.
  LA MULTI ANI!

 8. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Este o deficienta a intregii clasei politice faptul ca romanii nu se prezinta la vot. Disccutam cu un prieten care traieste intr-o tara civilizata si care imi atragea atentia ca a studiat prezenta la vot in tarile UE si a constatat ca Romania se gaseste pe ultimul loc din acest pct. de vedere. Asta mi se pare mie ca simplu cetatean mult mai grav decat soarta PSD-ului a carui politica “mareata” am criticat-o in repetate randuri. Am scris “deficienta a intregii clasei politice” dar nu cred asta cu adevarat. De fapt eu cred asa cum am mai scris ca in mod intentionat intreaga clasa politica si-a dat mana pentru scopul principal, premiza de la care se pleaca si anume tinerea acasa a votantilor “imprevizibili”, cei pe care nu se poate conta, cei care gandesc, cei care pot influenta mai apoi politica prostanacilor.

  Un rol esential in afara politicienilor insisi il au trusturile media aflate in mana celor 3 (Vantu, Patriciu, Voiculescu) .PSD a pactizat de mult cu diavolul si stiti bine asta domnule Presedinte, atunci cand s-a aliat cu Antena 1+2+3+Jurnalul National.

  Interesul politicienilor si al “sistemului ticalosit” in general – pentru ca Basescu avea dreptate atunci cand ne vorbea despre un “sistem ticalosit” numai ca uitase un mic amanunt si anume ca el este unul din capii acestuia, deci interesul acestora pentru neprezenta la vot este evident. Voteaza comunitatile mici usor controlabile si “cumparabile”. Politicienii nu au chef de surprize. Avem o problema mare si anume constiinta civica. Este indamisibil sa avem un primar al Capitalei ales cu votul a vreo 10% din populatia Bucurestilor.

  Ce se intampla acum este o consecinta a absentei la vot. Si pe buna dreptate. “Da-i dracu, daca tot i-am convins sa se scarbeasca de politica si sa nu se bage in treburile noastre, facem ce vrem”. De aici pleaca toate problemele si abia de aici putem incepe discutii punctuale care tin de politica fiecarui partid in parte si asa mai departe. Altminteri nu inteleg cum se poate face politica intr-o tara in care nu ai in spate reprezentativitatea care pe de o parte sa iti ofere suficiente argumente ca politician si pe de alta parte sa devina un instrument de control al cetatenilor asupra politicianului. Asa se explica ca ii doare in cot si pe pesedeii dumneavoastra. Hard core-ul, cei care va sustin practic pe dumneavoastra si probabil pe Nastase sunt greu identificabili cantitativ si nu putem cunoaste cu precizie ce tip de electorat are in spate pesedeul in afara celui cumparat de celebrii de acum cumparatori de vot din PSD. Nu putem sti ce vor. Ca mai scrie vreun exaltat pe forumuri in numele “nostru”- de astia care vorbesc la plural, care le stiu ei pe toate, stiu ce gandesc “oamenii simpli” si “oamenii sofisticati”,ca este rau sau bine, ca asta isi doreste electoratul sau dimpotriva, este nerelevant si probabil neadevarat. Nu avem o unitate de masura iar atat oamenii simpli cat si aia mai complecsi nu s-au prezentat la vot asadar despre ce vorbim?? Ce vrea electoratul unui partid sau altul nu putem cunoaste in astfel de conditii si mai ales nu putem sti cat de mult isi doreste ceva anume. Stim ca se vine la vot contra unui sac de ciment sau contra unui telefon mobil daca traiesti in anumite cartiere din sectorul lui Vanghelie. Si atunci in asa zisa politica dicteaza cine are cascaval. Principii , ideologii, toate astea sunt notiuni perimate, anacronice in Romania si mai ales in Romania. Cati bani ai atata reprezentativitate ai. Dumneavoastra nu aveti nici un sfant domnule Presedinte si incercati sa va desfasurati , sa va implementati pricncipiile in sistemul asta ticalosit. Cu tot respectul eu considr ca nu aveti spor. Daca aveati cateva miliarde puse deoparte mai credeam in reformarea PSD-ului dar asa cum stau lucrurile cu banii dumneavoastra , nu-i convingeti pe pesedei nici macar sa schimbe marca de cafea pe care o beau dimineata. Eu am sesizat cuvintele “cheie” pe care le-ati tot intarit zilele astea aici pe blog dar chestia cu speranta in ce ma priveste a inceput sa se duca dracu.

  Inchei totusi intr-o nota optimista readucandu-va in atentie un comentariu mai vechi facut de AncaF aici la dumneavostra si pe care l-am preluat pe blogul meu :

  “faceti un gest pe care unii dintre noi il asteptam din 2005.
  salvati numele, construiti renumele si, inca o data, faceti istoria acestui partid!
  sunt sigura ca stiti si cum.”

 9. Victor Says:

  Maestre,

  Cinstiti, incoruptibili….Mai gasim , mai gasim dar rari. Toti par a avea un pret. De exemplu, deontologii blogurilor indivizi in ale caror “principii” credeam se vand pe doi lei pe te miri ce excursii prin strainatate, oamenii cu coloana sunt greu de gasit. Daca astia care nu au nici o treaba cu politica isi creaza obligatii in fata in unui politician pentru o sarma si o chifla este greu de realizat ce scrieti dumneavoastra. Iar ca sa razbati intr-un sistem ticalosit cu utzupanii astia care nu stiu cu ce se mananca politica mi-e teama ca este imposibil.

 10. disica Says:

  Domnule Presedinte, sunt fan Ion Iliescu de cand va stiu si voi ramane pentru totdeauna, datorita, in primul rand, spiritului conciliant care va caracterizeaza, apoi, pentru ca ati fost si sunteti politicianul complet.
  Va doresc La multi ani cu sanatate!!

 11. Mihnea Georgescu Says:

  Maestre Mălaimare,

  Câtă dreptate aveţi! Subscriu în totalitate! La Mulţi Ani!

 12. Victor Says:

  PS. Domnule Presedinte,

  Cred ca nu am scris o concluzie importanta legata de absenta la vot :

  pesedeul nu ca s-a indepartat de electorat. Nu mai are electorat!!! Discutand nu procentual ci numeric, mai putini au votat PSD in 2008 comparativ cu 2004. Iar cei care au votat au facut-o pt un sac de ciment sau o gaina moarta.

 13. Ovidiu Says:

  Da, adevarat greaba strica treaba dar uneori e in folos cel putin asa crede Mircea Geoana, patronul lui este Traian Basescu,
  Stimate presedinte Ion Iliescu, PD-L nu e partid de dreapta nici vorba poate de centru.
  Eu vad un prim-ministru marioneta de fapt Basescu e si prim-ministru.

 14. Valentina Cojocaru Says:

  In conditiile actuale, de confunzie in randul ambelor electorate, o prezenta de 20% la alegerile pentru Parlamentul European poate fi considerata optimista ( desi, in mod normal, campania pentru europarlamentare ar trebui sa tureze motoarele electorale in perspectiva prezidentialelor )

 15. emigrantul Says:

  Cit de mult ati regreta daca PSD (Partidul Social Democrat) ar disparea ca entitate politica?
  http://www.sondaje.php0h.com/disparitiepsd.php

 16. emigrantul Says:

  In opinia lui Mihnea Georgescu (Victor) romanii sunt un neam barbar

  Ma intreb ce credibilitate pot avea numeroasele comentarii, pe care Mihnea le posteaza, aproape zilnic, pe situl lui Ion Iliescu, atita vreme cit prin blogul sau personal acest individ nu mai conteneste cu preamarirea statului Israel, impinsa mult peste frontierele ridicolului. Despre Poporul Roman, personajul in cauza, nu are decit caracterizari negative, cum ar fi: “neam barbar”.
  Ar trebuie cumva declarat “Persona non grata”, printr-o ordonanta de urgenta sau ceva similar si trimis in Israel deoarece, se pare ca, este mult mai util acolo decit in Romania.

  Citate:
  1) Gaza aparţine Israelului, Lumea aparţine Israelului 2009
  Autor: Mihnea Georgescu, Data 1 Ian. 2009
  În chip firesc, Poporul Ales are drepturi asupra Regatului lui David, din Peninsula Sinai până la Tigru şi Eufrat. Palestinienii ar trebui să înţeleagă acest adevăr simplu, fundamentat pe documente istorice irefutabile. Din păcate, rezistenţa palestianiană este susţinută de falsul umanism de stânga occidental… Dar veţi vedea, în anul 2009 o ascensiune remarcabilă a Israelului pe scena mondială. Israelul va dobândi, pe ruinele Americii şi acum, când începe o Nouă Eră, locul firesc primordial care i se cuvine, inclusiv în virtutea Legământului.

  Democraţia occidentală este decadentă, criza mondială demonstrează eşecul modelului capitalist, acum e nevoie de o Nouă Ordine Mondială, în care centralitatea Israelului să fie un element de normalitate.

  2) Autor: Mihnea Georgescu, Data 3 Ian. 2009
  Dumnezeu este Spirit Universal, nu naţional şi dacă ales să se exprime naţional, s-a exprimat prin Israel. Deci, dominaţia universală a lui Israel este dominaţia universală a divinităţii.

  3) În fumul de Cannabis…
  Autor: Mihnea Georgescu, Data 28 Dec. 2008
  În fumul de Cannabis, stau în Biroul meu, aşa cum aţi avut ocazia să mă vedeţi cu toţii, pentru că eu nu am nimic de ascuns, dar am Totul de dăruit prietenilor mei… mă ştiţi, cu toţii, am o fizionomie mai spiritualizată acum, decât în fotografiile de la Despre Mine, care sunt cam vechi, am mai slăbit… aşa cum m-aţi văzut pe webcam, stau într-un birou încojurat de cărţi, de Înţelepciunea Veacurilor. Şi îmi fac o datorie de onoare să o perpetuez cu ultimele mijloace tehnice, să realiez această translatio studiorum şi pentre generaţiile mai tinere, care vor prelua ştafeta culturii… să realizez un act de normalitate şi de autentic apostolat cultural pentru acest Neam barbar

  Sursa citatelor: http://mihneageorgescu.wordpress.com

 17. Miclaus Says:

  PSD TIMIS

  Cifrele privind numarul de voturi valabil exprimate in 2008, obtinute de PSD+PC in Timis, comparativ cu anul 2004, indica un minus de 33.558 de voturi pentru Senatul Romaniei si 32.093 pentru Camera Deputatilor!
  Cauzele acestui minus de peste 30.000 de voturi sunt urmatoarele:

  -excluderea abuziva cu putin timp inainte de a incepe campania electorala a presedintelui organizatiei municipale Timisoara d-ul Ion Raducanu

  – parte din candidati alesi in urma unor intelegeri oculte si pe baza unor conditii pecuniare

  – doua locuri cedate PC, fiind singura organizatie din tara care a acceptat doi conservatori pe liste

  -demobilizarea organizatiei Timisoara, care a fost folosita pe post de poligon de incercare, pentru diverse combinatii financiare (sute de mii de euro)

  -campanie orientata exclusiv spre candidatul Sarbu Ilie

  – defavorizarea voita a celorlalti candidati la Senat, pentru ajutarea sefului Senatului Romaniei de atunci ILIE SARBU

  -incalcarea grava a statutului PSD

 18. ionborgo42 Says:

  Domnule Presedinte ,

  In ultima vreme imi tot revin in minte cuvintele spuse cu tristete amestecata cu o manie justificata si dezamagire,”Aveti grija pe mainile cui dati Partidul”,la Congresul PSD.Va mai amintiti dle Presedinte.Eu da! Si tot mai mult incep sa va dau dreptate ca atunci ati avut temerile ce azi s-au confirmat.
  Spuneti si nu rareori,ca va repugna “jocurile de culise” si “manevrele oculte” ale unor lideri PSD si ca Partidul in loc sa creasca in credibilitate,pe zi ce trece,a tot scazut.
  Faceti,pe buna dreptate,referire la “dezamagirea fata de rezultatele alegerilor locale si a modului cum a fost ajutat”dl. Radu Gheorhe din Gradistea de “Organizatia locala PSD”.Daca acesta situatie ar fi fost singulara,am conchide ca”exceptia intareste regula”.Din pacate nu este singulara,ea este un fenomen raspandit mai in toata tara,ale carui efecte negative se vad tot mai mult.Lupta pentru putere( in PSD0 este din ce in ce mai dura,mai acerba iar dupa o veche lozinca stalinista”Cine nu-i cu noi,este impotriva noastra” membrii si sustinatorii incomozi si cu alte pareri sunt indepartati.Astfel conducerea organizatiei locale devine monopolul a 2-3 indivizi tupeisti si logoreici,iar “masa muta” se indeparteaza de crezurile social-democratiei.
  Astfel,cred eu(si nu numai eu) se explica slabele rezultate la alegerile locale si generale in multe judete cu precadere din Ardeal.Spun tote aceste lucruri in deplina cunostinta de cauza.Astfel,propunerile de primari,consilieri locali,consilieri judeteni si cgiar parlamentari s-au facut in functie de anumite interese de grup,pe prietenii/”cumetrii”, prin manevre de culise,oculte si aproape deloc pe competenta,notorietate si credibilitate.
  Partidul in masa de alegatori este inca credibil doar ca “stare de spirit” si nu “stare de fapt” astfel se explica reactiile de respingere fata de unii “baroni locali” fie ei mari sau mici.Asa se explica si migratiile,nu de neglijat,ale unor membrii simpli PSD la late partide ,cu precadere PD-L.
  Dezamagirea celor ce constituie “masa muta” s-a amplificat si ca urmare a “mezaliantei”,ca sa fiu elegant,a PSD cu PD-L pentru guvernare.Mezalianta pe care nu o aprob deoarece ea ascunde cu mult mai mult si mai ascuns decat “interesul national”.Simplu,accesul la resurse si la contracte guvernamentale.Nimic rau in asta daca nu va duce la slabirea si mai mare a PSD.
  In ceea ce priveste punctul IV”Eliminarea cumulului dintre pensii si salariu in unitati publice” consider masura corect propusa dar judecata pripit si incomplect.Spun ca masura ar fi buna daca prin aplicarea ei ,cu precadere in invatamant si cercetare,ar avea ca efect atragerea tinerilor specialisti spre Sistemul de invatamant ,fara a se indeparta o serie de specialisti valorosi din Invatamantul Superior si Cercetare,doar pe simplul criteriu ca au indeplinit varsta standard de pensionare.Poate ca “metodologia de aplicare” a Ordonantei de urgenta in acest sens va reglementa si aceste situatii.Cu respect,IonBorgovan

 19. aglaiarosu Says:

  “DEZERTARI” / dezamagiri – din PSD

  … deci cand am spus ca daca nu se incheaga UN POL DE STANGA
  voi vota cu PNL care macar este european-non-licurici$$t, se pare
  ca exprimam fara sa stiu o stare de spirit care o impartasesc si
  altii (poate din motive de politica interna, nu “externa” … insa si
  politica “externa” la care ma refer SUNT IN FAPT EFECTE INTERNE
  ale unui servili$$m slinos fata de “Inalta Poarta” ! … a se vedea:

  http://www.jurnalul.ro/index.php?section=rubrici&article_id=28020

  ).

 20. aglaiarosu Says:

  Domnule Malaimare: concur 100% cu analiza Dvs.

  Eu cred ca intreaga omenire inainteaza catre o criza. Cum Dvs. (si nici eu) nu-mi pot explica “protanacirea” acestei natii, nici Al Gore nu intelege “CUM AU PUTUT TRECE DE FILTRUL DEMOCRATIC” deciziile Admin.-ei Bush. El spune ca NU ESTE VORBA de imi-place-sau-nu-mi-place de un om sau o idee, ci de un soi de SIDA-IDEOLOGICA ce paralizeaza sistemul imunitar al democratiei: AGORA, DEZBATEREA.

  NU CRED ca stanga mai are vreo sansa inainte de 2012 (si un foarte probabil razboi mondial), insa CRED ca ea trebuie sa:
  1) fie pregatita pt. DUPA si sa
  2) fie DEZPADUCHEATA de “Prostanaci”-gogomani si “Hrohronciuci”-slinosi.

  IN ACEST SENS as propune organizarea unei forme similare celei a lui De Gaulle: LA RESISTENCE !

 21. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  E foarte limpede că ” graba strică treaba ” , ca de exemplu,acum suntem la jumătatea anului şcolar, foarte mulţi profesori sunt din randul persoanelor în cumul de salariu şi pensie şi care cum bine aţi subliniat suplinesc lipsa de cadre didactice calificate … vom asista la abrambureală şi calitatea actului educaitv va fi la încheierea anului şcolar, pe măsura deciziilor boc-poc ?
  Va trebui să dau dreptate unora din colegii ce au suliniat deja, aspectul negativ constând în încheierea unor înţelegeri la nivel local şi judeţean între leaderii PSD şi cei ai PD-L, toate aceste înţelegeri culmea, în detrimentul partidului social-democrat, dar în strict interes personal al unor baroni locali aşa zis social-democraţi.
  Domnule Preşedinte,
  ” Organizatiile de partid si structurile sale statutare trebuie sa fie si principalul factor de supraveghere critica a modului in care isi fac datoria membrii partidului in structurile administratiei de stat – centrale si locale si a comportamentului acestora! ”
  Poate o deratizare a năpârcilor ce-au terfelit PSD-ul să mai fie o soluţie ? Mai sunt şi cei ce vor coti, se vor întoarce la 360 de grade la ” nevoie ”, asta în condiţiile în care se va da de pământ cu şerpii … se mai poate îndrepta ceva ? Să fie o nouă formaţiune care să întruchipeze cu adevărat social-democraţia autentică, soluţia pentru noi, cei ce ne simţim ai nimănui şi care sperăm în revenirea domniei dumneavoastră ?
  Sunt cea mai neavizată a-mi da cu părerea, ştiu însă că nu am votat mascarada de doi bani ce se intitulează alianţa cu diavolii , şi eu ca şi mulţi alţii avem dreptul a ne exprima opiniile , a spera în mai bine şi a ne implica atât cât ne stă-n putinţă şi a cere socoteală unui zmintit de Geoană şi ghemonilor ce l-au tot susţinut şi împins în faţă şi cărora, adevărat, nu le vom da voturi.
  Dar noi, cei care nu am apaludat niciodată oportuniştii, pe cei care s-au căţărat cu nemernicie în funcţii cheie, noi vă cerem să reveniţi şi să impuneţi social-democraţia autentică, pentru că sunteţi cel mai înţelept şi credem cu tărie în domnia dumneavostră !
  Există în PSD încă oameni cu coloană vertebrală şi care nu au timp de … diversiuni de nici un fel, care nu dau apă la moară celor ce încearcă să inducă instalarea resemnării şi implicit a renunţării, deghizaţi sub masca bunelor intenţii, sunt convinsă că domnia dumneavoastră ştiţi mai bine ca oricine fiece detaliu şi mai ales pe ce oameni cu experienţă şi capacitate, din teritoriu, vă puteţi baza la o adică, la momentul potrivit .
  Observăm mai ales în blogosferă piţifelnici, muheri în izmene, ca să-l citez pe Leo, care-şi tot dau când cu stăngu-n dreptu, când cu dreptu-n stângu, de dragu de-a fi în centrul atenţiei şi, subliniez, care-şi fac treburile pentru care sunt evident plătiţi şi anume : crearea unor diversiuni, inducerea ideii că Ion Iliescu nu ar mai fi o forţă, că nu ar mai avea un cuvânt greu de spus, că social-democraţia nu mai poate renaşte. Din nou, sunt absolut convinsă că ştiţi exact la ce mă refer.
  Concluzionând, da ” graba strică treaba ”, nu în pripă şi nici cu ieşiri necontrolate se va drege ceva, ci aşa cum domnia dumneavoastră aţi tot spus, cu analize atente, clarificare, sancţionarea tranşantă a vinovaţilor şi mai apoi întărirea legăturilor cu electoratul, pentru că nimic nu e imposibil şi cum nimic nu e pentru totdeauna, nici domnia cameleonilor şi a diversioniştilor de ocazie nu va ţine la nesfârşit !
  Cheia echilibrului se află-n mâna cui trebuie !
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 22. curent01 Says:

  Dn. presedinte

  Dincolo de utilitatea sau nu a masurii privind eliminarea cumulului dintre pensii si salariu in unitati publice ma intreb daca asa ceva este legal intr-o tara democratica. locuiesc de multi ani in afara tarii si nu cred ca asa ceva sa existe in tari ale UE. Pensia este un drept si nu o favoare pe care o face statul cuiva. Oamenii au platit ani de zile la fondul de pensii si au dreptul la aceasta indiferent cei trece prin cap unui ministru. Eu cred ca o asemenea hotarare ar trebui atacata in justitie. Conditionarea pensiei cu salariul mi se pare o masura arbitrara in care statul (ministrul) se crede atotputernic. Ar trebui, intr-o societate democratica ca justitia ar trebui cea care sa dea peste maini celor care avand ca criteriu varsta li se poate impune daca ar trebui sau nu sa fie activi din punct de vedere profesional. Este aceasta hotarare bazata pe un studiu stiintific? cati pensionari sunt activi in unitati publice? ce fel de unitati publice? Mie mi se pare ca pensia este un drept care nu poate fi pus in balanta cu nimic altceva. Cu asemenea criterii administrative avand la baza varsta nu cred ca se poate vorbi inca in romania despre o societate democratica in sens european. Inca justitia romana si societatea civila nu este in stare sa reactioneze la asemenea masuri administrative discretionare numai pentru ca un ministru se trezeste gandind.

 23. curent01 Says:

  Domnule Presedinte

  referitor la cele 4 domenii de actiune care ar trebui sa stea la baza activitatii PSD…
  Nu am fost si nu sunt membru de partid dar cred ca multi care fac poltica in romania nu sunt animati neaparat de credinta intr-o ideologie sau in dorinta sincera de a face bine societatii romanesti. sunt multe exemple in acest sens iar trecerea unui partid peste noapte de la stanga la dreapta fara ca cineva sa zica ceva spune multe….. Nu am mai auzit inca in istoria lumii ca asa ceva sa se intample….
  de multe ori un partid, sau directia pe care o urmeaza un partid este dependenta de cateva personalitati care intr-o societate umana unde regulile nu sunt la mare pret decid cu concursul pasiv al celorlalti, calea de urmat.
  Toate acestea ar putea fi prevenite daca un partid isi are reguli de baza, care se respecta cu sfintenie in ceea ce priveste promovarea oamenilor in partid, modul in care se iau deciziile, prezenta activa a militantilor in societate, crearea si pastrarea traditiilor…. Respectarea regulilor ar fi preintampinat multe din ceea ce se intampla in partidele romanesti astazi.
  O societate democratica este bazata pe reguli scrise, nescrise dar care se respecta. In Romania respectul fata de reguli este deficitar. Sunt putini care se opun “smecherilor”…. Atunci cand se spune – lasa ca merge si asa – facem deja un pas inapoi. mici concesii in respectarea legilor sau activitatea politica (in care interesul partidului este pus in fata interesului general — exemplu – prezenta lui Geoana in CSAT – exemplu tipic de lege facuta pentru un om si pentru un grup de partid..) permit unor oameni politici sa se creada atotputernici si sa fac ce vor pe seama noastra…

 24. anasimoncj Says:

  Sunt membra PSD si am votat de fiecare data cu aceasta formatiune politica .
  Acum sunt dezamagita total. Nu am putut crede ca se poate ajunge atat de jos in “INTERES NATIONAL”. Este de datoria DVS.sa aparati interesele celor multi.
  Cei care acum au facut pact cu “DIAVOLUL” nu au nimic comun cu noi.

  Ana Simon Cluj-Napoca

 25. anca Says:

  Domnule Presedinte,

  ati lansat o tema de dezbateri necesara atat PSD cat si PDL. evident, si celorlalte partide, in masura in care aliantele politice sunt atat de fluide la noi in tara….

  sigur ca trebuie stabilit atat in teorie, dar mai ales in practica, modul in care se poate face o alianta politica, o alianta de guvernare, impartirea responsabilitatilor, pastrarea identitatii doctrinare…si in termeni mai pragmatici: “ce dai si ce primesti”. ca in orice negociere.

  poate, uneori e mai bine sa te retragi, chiar daca ai castigat.
  poate, uneori e mai bine sa dai mana cu fostul adversar/dusman/inamic si sa “ingropi” securea razboiului, fie si numai pentru un termen limitat de timp…
  poate.poate e bine sa facem diferenta intre ce ne convine/place noua insine si ce trebuie sa facem. sa facem diferenta intre dorinta si necesitate.

  – sigur ca exista probleme de comunicare, de management. de ..oameni la urma, urmei. . sunt multi cei care apar in fata, licaresc sau fulgera pe firmamentul politicii, apoi se sting, precum cometele…mai stie cineva cine a fost Ene Dinga? si a fost acum, recent…2004-2005 – ministru integrarii europene, cumva? unde e el acum? cine mai stie…

  despre electoratul roman…numai de bine (al PSD sau al oricarui partid) – pentru ca s-a produs o pervertire inimaginabila – “si noi? noi ce primim? noua ce ne dati?” iar campania precedenta a dovedit din plin: de la galeti, prosoape, caciuli, bascheti, la alimente, bautura, imbracaminte – nimic nu este strain politicianului/electorului roman: care da mai mult – nu orice, ci acel lucru dorit de cetatean- este ales??

  adevarat sau fals: suntem de acord cu sistemul cand functioneaza in favoarea noastra si nu mai suntem de acord cu el cand se intoarce impotriva noastra?

  adevarat sau fals: ce schimbam prima data: oamenii sau sistemul? oamenii creaza sistemul sau sistemul isi creaza oamenii necesari pentru a-l reproduce mai inainte?

  si inca o data spun: pozitiile extremise si hei-rupiste nu ajuta pe nimeni. poate numai presa, avida de scandal.

  marea (mea!) problema in acest moment este ca nu vad nicio luminita la capatul tunelului…(poate pe Luminita, da…) si nicio modalitate practica de stopare a acestui fenomen – decat…inca o Revolutie! Revolution nr 9…2009! (eu am spus asta?)

 26. ALM Says:

  Domnule Presedinte,

  Am intrat bine in “a treia tinerete”, mintea inca “imi merge”, am unele afectiuni specifice varstei si nu pot concepe ca sa nu mai lucrez. Cred ca, pentru mine, munca este medicamentul suprem, panaceul universal.

  Am iesit la pensie ceva mai devreme, din motive medicale dar si fiindca am vrut sa devin propriul meu stapan! N-am beneficiat de compensatii, din contra, am fost penalizat pentru lipsa varstei de pensionare, cu toate ca am fost muncitor de la 14 ani si aveam ani de munca cu ghiotura!

  Cand m-am pensionat, eram deja un bun specialist in electronica, cu cateva brevete de inventie, un bun constructor de aparatura cu microprocesoare. Nici prin cap nu mi-a trecut sa mai am treaba cu statul! Mi-am gasit slujbe la diferite societati private, colaborand cu IPRS, Dacia-Pitesti, MEFIN-Sinaia, pana am avut curajul sa-mi fac propria firma de cercetare-proiectare. Nu este o firma “banoasa”, dar este o oaza unde poti munci cu placere, adaugand venit la pensie pentru mine si colaboratorii mei. In plus, viata in lumea afecerilor te tine “cald” in diverse colective cu oameni inteligenti.

  Poate pentru prima data, gasesc proiectul guvernului Boc corect. Randamentul maxim este dat de tineri si nu de batrani. In plus, batranii sunt egoisti si rar se intampla ca acestia sa fie dornici sa-si impartaseasca experienta, rar sunt dornici sa-si formeze ucenici. Consider ca ideea dvs ca pastrarea unor pensionari in diferite functii “la stat” este falsa. Nici eu nu comentez situatiile unor pensionari militari care, dupa ce ca au pensii indestulatoare (si cunosc bine cuantumul acestora), dupa ce ca au incasat salarii compensatorii in valori astronomice, se manjesc sa blocheze drumul celor carora le apartine viitorul Tarii. Fiindca nu este numai problema banilor, mai trebuie primenita si mentalitatea. Si, fie vorba intre noi, numai pentru competenta nu sunt tinuti in functii. Pilele sa traiasca …

  Vorbiti de profesori valorosi care mai pot sa munceasca. Asa este, desi munca lor nu prea se vede in ultimii ani. Foarte bine, sa-si deschida cabinete de consultanta, chiar de meditatii. Dar sa lase tinerii sa intre pe poarta vietii! Exista cadre “slabe” in invatamant fiindca au avut profesori slabi si/sau egoisti! Iar suplinitorii, daca n-au perspectiva titularizarii, nu vor avea nici un motiv sa devina mai buni decat dascalii lor.

  Am batut in ultima vreme vestul Europei si am ramas uimit de varsta extrem de scazuta a managerilor din companiile cunoscute. Asta nu spune numic? Nu cumva este unul din raspunsurile la lipsa de eficienta a muncii din Romania? Si, din experienta mea, va asigur ca este!

 27. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu, am pus un articol interesant la mine pe blog, va recomand sa-l cititi, este vorba de armata israeliana in Fasia Gaza.

 28. Sibilla Says:

  @Anca,
  Şi eu am spus,în felul meu, asta :
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/01/04/dovediti-mi-ca-gresesc-prin-fapte-va-tine/
  respecte,
  Sibilla

 29. gruscanu Says:

  Domnule Iliescu,
  Am incercat sa public scrisoarea fratelui meu pe blogul dumneavoastra dar aveti multe oprelisti..
  Fratele meu este invatator in comuna Gradistea, este un om respectat de comunitatea locala, un om care pune mult suflet in cea ce face.
  Dupa publicarea scrisorii de demisie , in ziarul local, a fost cautat, si i s-a cerut sa adere la toate partidele de pe esicherul politic. Nu mai vrea sa participe la aceasta imparteala murdara, a ciolanului.. A fost in audienta la baronul local, pe umele lui Taracila, cel care stapineste, la propriu, judetul Calarasi. A fost tratat cu un dispret si o nerusinare care l-au facut sa-si dea demisia.
  Concluzia,”pentru unii din PSD, alianta cu PD-L semnifica obtinerea de cistiguri, dar ca, in acest fel “se pierd oameni”, este a mea, el negindindu-se la ciolan, el intrind in PSD pentru o ideee…

 30. Viski Says:

  GUVERNUL BOC NE PACALESTE!

  Dupa ce in campanie au facut tam-tam despre cumularea de functii, Guvernul Boc a adoptat asta zi o masura istorica: interzicerea cumularii pensiei si salariului de stat. Mi-am amintit dsutele de romani pensionari care aleg continue sa lucreze (in scoli, spitale, etc) fie din pasiune, fie pentru ca pensiile sunt prea mici… Am si eu o intrebare: de ce nu-si respecta PDL-ul promisiunile, interzicand CUMULAREA DE FUNCTII PUBLICE, cum ar fi cea de parlamentar si de ministru/secretar de stat? Sa fi fost minciuni de campanie?

 31. acidul Says:

  Domnule Iliescu. Nu supraevaluati persoanele in varsta. Multi dintre cercetatorii in varsta, profesorii din invatamantul superior sau functionarii din alte domenii nu sunt decat niste epave care nu fac decat sa ucida si cautioneze viitorul subalternilor mai tineri … care aleg sa plece din sistem!

  cred ca sunteti influentat de ”prieteni” din generatia care crede ca ea si numai ea este buricul lumii!

 32. cirlovacristian Says:

  @ALM
  Ma scuzati ca intervin,dar:
  Dle.@ALM,va rog sa-mi spuneti si mie pe undegasiti “proiectul guvernului Boc corect”?
  Sa incercam la adriean videanu sau la cocosel udrea sau la ridzi care se da cu parasuta?Ah am uitat……….. la boc caci chiar “iel” este competent si corect ca de “ieste” profesor de drept.
  Sincer,sa-mi scuzati impertinenta pe care o afisez,dar poate ca ar mai trebui sa aprofundati domeniul numit cercetare.
  Competenta are legaturi strinse cu INTELIGENTA nu cu virsta.
  In alta ordine de “idei” EU cred ca un OM,bineinteles de conditie modica dar cu “necesitati” de relatii,cunostinte,spaga,etc…este foarte folositor,cinstit,onest,chiar si competent DOAR PINA CIND ESTE NUMIT intr-o functie(atentie NUMIT) DE CARE NU ESTE DEMN.Iar “casa” fi DEMN trebuie sa fi “posedat” de DEMNITATE-are multe definitii-si imi aduc aminte de un mare “antic” pe nume Aristotelis care spunea ca “Demnitatea constă nu din a poseda onoruri, ci constientizam că le merităm” dar “radacinile educatiei sunt amare” si bineinteles “educatia este un ornament frumos in vremuri de prosperitate si un refugiu in vremuri de restriste”.
  Sa fi fost oare Aristotel un imbecil?
  Sa fie oare”astia” niste genii?

  Va multumesc
  PS
  Prost oi fie EU dar nu sunt nici ORB nici SURD,nu am nici pierderi de memorie si nici accident cerebral nu am avut-cel putin pina acum

 33. Cezar Pesclevei Says:

  @ Mihnea Georgescu,

  Esti foarte activ in blogosfera. Chiar nu ai ce face!
  Apropo, cu ce te ocupi?

 34. stansebastian Says:

  Din pacate pentru marea majoritate a cetatenilor Romaniei, acei politicieni care spun ei ca sunt de stanga, n-au nici o legatura cu aceasta.Din PSD in afara de Ion Iliescu si alti doi sau trei, majoritatea sunt ahtiati dupa ciolanul puterii si dupa imbogatire-a din banul public, pe care ti-o faciliteaza accesul la putere.Sincer mi-e greata de Miron Mitrea este reprezentantul unei gasti de baroni din PSD care numai de stanga nu sunt ei.E logic,n-ai cum sa tii partea saracilor, cand tu esti putred de bogat.Sunt foarte putini oameni care bogati fiind se gandesc si la oameni saraci,iar daca acestia ar fi existat in PSD, nu s-ar fi aliat cu PD-L doar de dragul ciolanului.Personal cred ca a venit vremea reformei din temelii a stangii,cred ca prin eliminarea baronilor(chiar cu riscul pierderii finantarii) se va castiga in credibilitate,prin atragerea intelectualilor de stanga,prin coborarea in strada si explicarea tuturor cetatenilor despre intentiile PSD (intentii realiste,nu ca accea a lui Geoana cu emigrantii romani) atunci cand vor guverna,stanga va zdrobi dreapta si va arunca la cosul de gunoi al istoriei multe persoane care actualmente isi spun de dreapta, sau de stanga, in realitate ei fiind marii hoti si corupti ai acestei natii, care prin activitatile lor au discreditat ideea democratiei in Romania.Cred ca dn-ul Ion Iliescu chiar daca are o varsta,poate restructura PSD.Nu avem nevoie de banii lor, domnule Iliescu, prin programul partidului vom crea o efervescenta,vom bate din poarta in poarta sa le explicam oamenilor,vom imparti manifeste.Ceva trebuie facut pentru ca asa nu se mai poate.In momentul in care PSD se reformeaza eu personal ma inscriu in partid si imi voi sacrfica voluntar timpul liber pentru o cauza dreapta, pentru ca nu mi se pare normal ca intr-o tara saraca, nevoiasii sa fie reprzentati de cei imbogatiti ilegal.Vom face o revolutie in politica.
  Mi-ar place ca acest mesaj sa fie citit de catre dvs dn-ule presedinte Iliescu.Va multumesc pt intelegere.
  Va urez sanatate dvs si familie.
  LA MULTI ANI!

 35. De ce s-a intrat cu bocancii oportunismului în credinţa şi în sufletul nostru? | INconstantIN.ro Says:

  […] Iliescu e supărat rău şi îi aplică PSD-ului nişte palme pe blog în Început de an 2009, articol din care am împrumutat o întrebare retorică pentru titlul de mai […]

 36. aglaiarosu Says:

  D-lui Presedinte Iliescu

  Va propun o tema de reflectie: “SIDA-ideologica” elementele ce blocheaza, gripeaza democratia, care fac sa se “infunde” motorul democratic, sistemul ei imunitar: DEZBATEREA. (Acel “Asalt impotriva Ratiunii”.)

  Celorlalti forumisti

  Ati remarcat cumva ca noi romanii suntem in stare sa discutam de lucruri pe care natii intregi (cu inclinatie practica !) nu sunt in stare sa le realizeze ? Ca avem un soi de impracticalitate, ca nu ne dam seama de implicatiile orizontale ale unor actiuni dorite si discutam numai pe verticala, de parca daca ar fi asa de usor de zburat n-ar zbura toata lumea ? Industria noastra (distrusa la comanda externa, e drept) nu este in stare sa faca nici repere simple cum trebuie, daramite produse finite. La fel nici in spatiul social-ideatic nu stam mai bine. Discutam de principii si convingerea oamenilor si nu suntem in stare sa ne convingem nici macar proprii copii, sau pe baba Coca de la III. Ce sa mai vorbim de partide, de platforme … la noi exista INCROPELI si HAITE ! Cat Dl. Iliescu a fost mentorul PSD, cat de cat a mai dat o fata ideologica acestui partid, cat de cat a tinut contactul cu oamenii. In prezent PSD nu mai are nici ideologie si nici contact cu oamenii. (Iar in privinta celorlalte partide nici macar nu ma pronunt, pt. ca au volum mic de profesionisti, deci IQ insumat neglijabil – in cazul PDL-ului osatura este HAITA-100% !).

 37. andreibv Says:

  La multi ani!Sunt multe probleme la aceasta ora si numai in romania,dar ce sa facem probleme fac parte din viate si trebuie sa mergem mai departe ,ca e greu sau bine .Acest guvern are datoria morala sa duca aceasta tara acolo unde ii este locul,daca o va duce va fi bine,daca nu o va duce va fi greu.
  http://www.andreibv.wordpress.com

 38. Sibilla Says:

  @stansebastian,
  Că bine mai ziceţi, pentru unii, totul, corectez, TOTUL, se reduce la … bani, şi nu omit nici o ocazie de-ai trâmbiţa … ce să-i faci, limite şi neputinţe compensate de răcnete, mă bucur că se observă limpede, vă felicit !
  Da, Domnul Preşedinte Ion Iliescu, e singura forţă ce poate renaşte echilibrul pe care-l tânjim, dar, va trebui să ne implicăm mai mult, căci altfel, rămânem la vorbe şi … are mare dreptate şi stimata colegă Aglaia Rosu, ne-a propus de altfel o temă interesantă şi de neneglijat !
  respecte şi numai bine,
  Sibilla
  @acidul,
  Aş fii zis firesc, că şi dumneavoastră aveţi dreptate, dacă vă opreaţi la timp, dar … slabi ajenţi mai scoate Cotroceniul la interval, jalnici …
  Mai mare enormitate n-am auzit până acum … Ion Iliescu şi politicianul uşor de influenţat … aţi vrea voi !
  Zbogom tinere ” talent ” !
  Sibilla
  P.S. în traducere, meri cu Dumnezeu, du-te …

 39. ALM Says:

  @ cirlovacristian

  Stimate domn, nu trebuie sa va scuzati, din contra, eu trebuie sa va multumesc ca nu mi-ati dat cu o caramida in cap!

  Unde am gasit proiectul guvernului Boc corect? Pai, eu credeam ca simpla lectura a mesajului meu ar fi fost suficienta. Dar, daca a fost prea ermetic, pot aduce amanunte suplimentare “taiate” din mesajul gazdei noastre:

  “Mi se pare discutabila, din acest punct de vedere, masura privind eliminarea cumulului dintre pensii si salariu in unitati publice.”

  Eu i-am zis proiect, fiindca nu stiu sa se fi elaborat actul normativ care sa reglementeze acest aspect. Care este legatura cu Aristotel? Poate la Dolhasca! Si, tot respectuos, va rog sa ma lamuriti ce ar insemna “sa aprofundez cercetarea”? Aveti cumva idee cam pe la ce “adancime” lucrez eu?

  Daca citeati cu rabdare mesajul meu si nu ati fi confundat cuvantul Boc cu “foc”, ati fi observat ca n-am facut nici o referire la politica damboviteana, n-am dat note actualei guvernari ci pur si simplu m-am gandit si exprimat ca si tinerii trebuie sa aiba o sansa. Cam cum au tinerii de prin tarile civilizate.

  Daca va intereseaza parerile mele politice, puteti sa le gasiti sporadic pe blogul dlui Adrian Nastase si cu frecventa ceva mai mare pe forumul Cafeneaua Politica.

  Va multumesc si eu.

 40. cirlovacristian Says:

  Parazitismul este o formă de viaţă în care „parazitul” îşi procură hrana necesară de la un alt organism viu numit „gazdă” pe care-l parazitează şi îi produce carenţe care duc frecvent la îmbolnăvirea sau chiar moartea gazdei.
  Prin parazitism se înţelege şi starea unei persoane sau a unui grup social care duce o viaţă de trândăvie şi de trai pe seama muncii altora.

  DECI?
  Sa fie oare “baroneasele” sau “lorzii” de la pede minus l si de la pesede gazde iar poporul ROMAN parazitii care imbolnavesc “elita” ROMANIEI?

  Alianta dintre pesedea si pede minus l au o singura legatura cu Romania,si anume faptul ca ambele asa zis partide sunt cu “domiciliul” stabil/flotant in Romania si atit.

 41. cirlovacristian Says:

  @ALM
  …..”Care este legatura cu Aristotel? Poate la Dolhasca!…..”
  Dle.@ALM,cuvintul poate-folosit de dv in context-este “pus” bine dar ….”Dolhasca”……”ieste” gresit.Corect(“dupe” parerea mea) ar fi fost Dabuleni/Cluj/Constanta/Mizil ceva localitati mai cu renume si personaje,dealtfel.Iar la partea cu “legatura” ar fi urmatoarea:
  De invatat am avea”de pe unde” sa invatam dar numai daca si VREM.
  Meseria-bratara de aur “ieste”-se “fura” nu (neaparat) se invata,iar “iei” au “prins” din zbor doar cuvintul FURT si de aici ……un intreg scenariu…..bineinteles intra in “vigoare” imaginatia fiecaruia.In plus EU stiu ca Aristotel a fost un mare filozof-recunoscut si cunoscut de multi-pe cind noi…….ar trebui totusi sa “invatam” mai multe.

  “….Si, tot respectuos, va rog sa ma lamuriti ce ar insemna “sa aprofundez cercetarea”? Aveti cumva idee cam pe la ce “adancime” lucrez eu?…..”
  Stiu ca am mari lacune in exprimare,fac greseli,etc……ideea ar fi fost
  sa-l “studiati si cercetati” pe “marele” boc si ai lui ministri….”dupe” care poate mai discutam,interpretam,negociem,etc……

  Pentru “restul” D.A. aveti dreptate nu suntem aici sa evaluam diamante ci sa ne exprimam liber,dar decent,niste idei.
  Intr-adevar am “sarit” ca “ars” cind am citit comentariul dv,dar sincer NU CRED CA boc ESTE mic LA “stat” DAR MARE LA “SFAT”,dle @ALM boc “INTERPRETA” CONSTITUTIA ROMANIEI,dle ALM,boc “ieste” PROFESOR de DREPT.
  Dle @ALM,sa recapitulam:
  Constitutia Romaniei este “interpretabila” si trebuie “tradusa” pentru “prostime” de catre boc,marele miez,iar “iel” asa pe persoana fizica,mititelu’,a avut o “strafulgerare” in materie de economie si a zis:
  “Evrika,ii dam afara pe prosti si aducem oameni tineri si competenti,ma duc fuga sa-i spun lu sefu’….”

  sincer ma intereseaza si ascult parerile tuturor daca se poate ,dar cine-i adrian nastase-o fi vreun zeu ceva,sau a fost?
  Acest adrian nastase-un arogant- a avut ocazia sa “arate” ca elita a devenit arogantă şi ruptă de restul lumii,dar nu…..”iel” avea treaba cu masoneriile,importurile,etc.. “ce dracu’ sa ne mai ocupam si de popor avem treburi mai importante” asta a fost status quo-ul lui nastase.
  Dar cum oare a devenit “iel” asa de “ielitist” … “ieste” asa de “cultivat si meritos”?Oare?
  Un blog-er “ii cinta” ode cu bine ca “inviat”,despica firu’-n patru…….dar “dupe” parerea mea adrian nastase poate fi comparat cu PILAT
  “…Pilat , zice Filon, era crud şi nu se dădea înapoi de la nimic. Sub guvernarea lui nimic nu se putea obţine în Iudeia fără corupţie; peste tot domnea orgoliul, aroganţa şi insolenţa; ţara era jefuită oprimată şi insultată în tot felul; oamenii erau trimişi la moarte fără a fi judecaţi mai înainte;…..”

  Dle……..las la aprecierea dv concluziile

 42. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,
  va recomand sa cititi telegrama dintre Traian Basescu si Nicolae Ceausescu – 1986, la mine pe blog, nu e gluma !

 43. ALM Says:

  @ cirlovacristian

  Dle Cirlova, am sa incep cu sfarsitul mesajului gazdei noastre “Graba strica treaba!”. De ce vreti ca schimbul nostru de mesaje sa transforme numele blogului din “Echilibru” in dezechilibru? Si asa am observat ca moderatorul a avut mari ezitari sa aprobe replica meu catre dvs.

  Daca aveati curiozitatea sa cititi ce scriu eu pe blogul lui “Pilat” si in Cafeneaua Politica, poate altul era continutul replicii dvs. Asta ar fi o prima concluzie.

  A doua concluzie ar fi ca n-ati inteles mesajul meu catre dl Presedinte. N-are legatura cu Boc sau Cioropoc decat la … Dolhasca (candva o halta). Era vorba de mentinerea in slujbe bugetare a unor pensionari! Si, ca un pensionar cu acte in regula, mi-am permis sa spun ca nu este o solutie! Cel mult este un paleativ. Acoperirea temporara a unor “gauri” cu “batranei vivace” nu duce decat la baltire, la stagnare. Progresul vine din euforia tineretii! De aceea consider ca pensionarii trebuie sa faca loc tinerilor, fiindca, in majoritatea cazurilor, pensionarii care provin din randurile oamenilor valorosi, fie au pensii decente, fie se pot descurca in mediul privat. Am mai spus ca reangajarea unui pensionar nu insemna ca acesta vine numai cu valoarea. Vine si cu hachitele, cu mentalitatea, cu uzura, acumulate in anii cat a fost activ. Am sa iau unul din exemplele gazdei noastre: reangajarea unor ofiteri in rezerva, in posturi de conducere din Politia Comunitara. De ce nu un proaspat absolvent al Academiei de Politie? Va asigur ca, in cazul unui concurs serios, proaspatul absolvent poate dovedi ca este mai bine pregatit. In plus, vine cu dorinta de afirmare, de a pune amprenta personala pe munca lui.

  Vreti sa vorbim despre cercetare? Si acolo tinerii stralucesc! Fiindca cercetarea adevarata nu inseamna rutina ci “spirit scormonitor”, insemna cautarea de solutii la idei “nebunesti”! Recunosc ca sunt si cazuri cand si batranii au idei “nebunesti”: Rudolf Diesel a inventat motorul care-i poarta numele la venerabila varsta de 85 de ani! Dar acestea sunt exceptiile care confirma regula. Un fost profesor universitar este o biblioteca ambulanta, un monument de cunostinte, dar va asigur ca nici el nu-si mai aminteste de cand n-a mai avut curiozitati stiintifice.

  Stimate domn, meseria se fura pe vremea cand nu existau scoli profesionale, licee tematice si facultati. Pentru a vrea, trebuie sa fi educat sa vrei, sa stii ce sa vrei. Este adevarat ca un potcovar trebuie sa fure meseria de la mesterul satului, dar un inginer n-are ce fura! El trebuie sa fie educat sa stie ce si cum sa caute! Sa stie cum sa transforme o tema de proiectare intr-o documentatie de fabricatie.

  Pensionarii “valorosi” nu mor de foame! Oricand pot gasi alternative sa-si rotunjeasca veniturile. Dar, daca am hotarat ca edificam o societate a economiei de piata, atunci si ei trebuie sa intre in “jocul” pietei! Accesul la o slujba trebuie sa fie cel putin egal si pentru un tanar si pentru un pensionar, punand in balanta toate aspectele care fac diferenta intre un tanar si un “batranel”. Aceasta ar fi ultima concluzie.

 44. Mihnea Georgescu Says:

  Gramatica, domnule Cârlova, gramatica! Înainte să îl combateţi pe un Iniţiat ca Adrian Năstase! ;)

 45. Mihnea Georgescu Says:

  P.S. Mă rog, sesizez ironiile, dar diacriticele, spaţiile “dupe” virgulă şi punct etc.

 46. aglaiarosu Says:

  Rudolf Diesel – nascut in 1858

  Motorul Diesel – 1893 (articol), 1894 patent (la 35 ani)

  Diesel ca si Boltzmann a fost “sinucis” de societatile secrete ale vremii (sa tot fii geniu !…) in 1913.

 47. ALM Says:

  @ aglaiarosu

  Multumesc pentru corectare! Asa patesti cand iei datele dintr-o singura sursa si nu te gandesti ca poate aparea o gresala de tipar (Trasura fara cai). Mai grav este ca nici ipoteza ca macar un “pensionar” poate avea idei nebunesti nu se confirma …

  P.S. Sinuciderea este o alta ipoteza.

 48. cirlovacristian Says:

  @ALM
  1.Progresul vine din dorinta de cunoastere si sincer nu are o legatura directa si obligatorie cu “tineretea”,practic nu este o conditie obligatorie sa fi tinar
  2.R.Diesel “a imbunatatit” si a “descoperit” o noua versiune a unui motor “fabricat” de Stuart
  3.Motoarele cu aprindere prin compresie(MAC) fac parte din categoria motoarelor cu ardere interna si tot din aceasta categorie fac parte si motoarele cu ardere prin scinteie(politica isi are “radacinile” cu mult inainte sa apara in antichitate iar grecii,egiptenii,persii,romanii nu au INVENTAT politica,ei au “dezvoltat” acest concept,practic ei au descoperit ca EXISTA)
  4.Faptul ca-i “expulzezi” pe pensionari din sistemul-fie el si administrativ-“national” NU REZOLVA problema incasarilor si cheltuielilor bugetare,in cel mai rau caz are o contributie de 2-3 % maxim(probabil).
  5.Personal,EU prefer sa fiu potcovar decit un inginer care “stie” doar din “carti”,ca de stagiatura trebuie eliminata si la ce ii trebuiesc miini unui inginer,nu are cap?

  Dle,asa cum priviti dv “problema” si rezolvarea acestei probleme este tot politica si bineinteles un punct de vedere care va apartine dv si altor persoane.Am inteles.Problema ar fi ca dv nu intelegeti faptul ca un nou minister/guvern sau un minister/guvern “disecat” nu este mai valoros ,competent,etc…daca este condus de cineva tinar si are in componenta (numai) tineri.Fiecare OM,indiferent de religie,virsta,sex,etc isi are si isi gaseste locul si practic nu tu trebuie sa scoti pe cineva “casa” aduci tu pe altu’ decit daca “primu’ ieste incompetent”.
  Batrinetea are un AS(asta este) si se numeste EXPERIENTA.

  EU am incercat sa combat idea dv nu o luati drept un atac la persoana,in plus…..sunt mai tinar decit dv si daca as merge pe logica dv…..ies scintei.Asa ca va rog sa-mi scuzati mediocritatea sau nesimtirea de care am dat dovada(probabil ca mai sunt si alte….. care trebuiesc scuzate).

  Va multumesc si oricum succes in continuare caci fara cercetare si dezvoltare araturile tot cu plugul tras de cai/boi il realizam,etc…………

  PS
  @Mihnea Georgescu
  Dle,ar trebui sa-ti raspund?
  …”Sub guvernarea lui nimic nu se putea obţine în ROMANIA fără corupţie; peste tot domnea orgoliul, aroganţa şi insolenţa; ţara era jefuită oprimată şi insultată în tot felul; oamenii erau trimişi la munca fără a se gindi ca era/va fi nevoie de ei…..”
  Asta da initiere,si nu am schimbat prea multe.
  Ceva fals sau ceva care nu ar fi corect?
  “Dupe” parerea mea:”dute” dumneata dle si-ti cumpara un belet de avion,one way, catre ….. si lasa-ne pe restul.

 49. curent01 Says:

  @alm

  sigur ca putem vorbi mult si bine despre cine ar putea face mai mult intr-o anumita slujba.
  daca un tanar sau batran, barbat sau femeie, ardelean – muntean etc……
  Oricum ar fi si oricat am aincerca sa demonstram una sau cealalta este clar ca este vorba despre discrimare….
  ca este de varsta, secs etc cu alte cuvinte a vorbi despre cat de bine ar face un tanar ceva in raport cu un batran este o pista falsa.
  traiesc de mult in strainatate si va spun ca o asemnea lege in Occident ar fi cu siguranta invalidata de justitie pentru ca este vorba despre discriminare.
  spuneti-mi si mie o tara europeana unde o masura similara celei luata de dn. Boc se aplica!
  Legea respectiva imi aduce aminte de masurile heirupiste din perioada comunista. Va mai amintiti?
  cu buletinul de bucuresti, circulatia cu sot fara sot si multe legi absurde care luau la gramada categorii de cetateni cu intentia legiuitorului de a rezolva ceea ce numeau ei probleme.
  Problema este ca intr-o societate dmocratica trebuie sa se vada nuantele si ca pentru a rezolva problema nu stiu caror cadre miltare nu trebuie data o lege pentru categorii largi de cetateni. pensia nu poate fi luata ca mijloc de schimb cu altceva. iti dau pensia daca faci cum cant eu!?
  pensia este un drept pe care statul roman este obligat sa-l plateasca cetatenilor sai care au contribuit ani de zile la aceasta. A, daca vrei ca pentru anumite cazuri sa promovezi oameni tiner, fara a face in nci un fel rabat la calitate sunt cu siguranta alte masuri potrivite decat masuri administrative care-i baga pe toti in aceeasi oala. In occident specificare intr-un anunt pentru un job a unor criterii restrictive referitoare la varsta, secs, rasa este pedepsit in justitie. Oricine are dreptul sa se prezinte la un concurs pentru ocuparea unui post. Mai ales pentru posturi publice.. la o adica toti cetatenii contribuie la banul public……
  ar trebui ca cei care iau deciziile in Romania sa le faca cu cap si nu cu ceaunul…..

 50. adrian57 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu

  De trei zile incerc sa nu ma mai bag singura in seama si sa nu mai comentez nimic. In fond, dincolo de sfaturile intelepte, de mesajele pe care le transmiteti catre cine trebuie sa le citeasca, transpare si dezamagirea dumneavoastra. Sunt sigura ca nici dumneavoastra nu mai credeti ca PSD mai poate fi adus in granitele propriului lui statut. Va faceti datoria, inteleg, amenintarile cu Congresul Extraordinar sau alte intruniri au rolul de a mangaia orgoliul ranit, mandria, sufletul unor membri sau simpatizanti mai vocali, al unor buni comunicatori sau militanti ai partidului. Este important sa oferi acestei categorii o supapa prin care sa purjeze toata nedumerirea, dezamagirea sau…scarba. Acestea sunt furnicile cele mai periculoase ale PSD, au opinii pe care le expun in taxi, la coafor, la gradinita cu alti bunici sau mame- in asteptarea nepotului, aceste furnici injura la servici sau la scara blocului, comenteaza, comenteaza, comenteaza…Sunt enervanti, periculosi, dar din cand in cand, necesari. A-propos, de 1 Mai 2007, cine a avut ideea aceea cinica cu tricourile personalizate, sa ne transforme pe toti in…FURNICI!?! Zece mii de furnici am defilat pe Calea Victoriei, nu ne-a huiduit nimeni prima data dupa saptesprezece ani. Dar nimeni, nimeni nu s-a simtit bine astfel metamorfozat de propriul partid!
  Asa ca, ce se mai poate face ca sa se diminueze pagubele colaterale? Simplu! Le servim ideea cu Congresul, care-va-sa-zica Geoana& comp. vor fi pedepsiti! Aiurea!!!!!

  Domnule Presedinte,
  Haideti sa judecam impreuna lucrurile: cine este trimis la Congres, cine sunt reprezentantii organizatiilor judetene cei chemati sa voteze o noua linie de conduita, o alta strategie, o revenire la morala, cine dracu reprezinta pe “mai multi”? Bogatanii astia??? In martie 2008, ati enervat toata conducerea PSD cand le-ati atras atentia ca sloganul “mai bine pentru mai multi!” nu prea reprezinta interesele marii mase de saraci ai acestei tari, mustata cazuta a desgust a lui Mitrea spunea totul. Dar acea deviza ii reprezenta foarte sincer, li se potrivea mult mai bine. Bun, sloganul a fost cosmetizat, ei si? Au devenit ei altceva decat erau, adica niste oameni putred de bogati pe care ii agaseaza sarantocii care au pretentia sa le mai ceara una-alta? Ati fost in preajma unui bogat in momentul in care un amarat le povesteste necazurile sale? Nici nu-l lasa sa termine, cu o privire de gheata il expediaza repede cu “veniti dupa…” sau “ce putem face, nu suntem la putere”, “am nevoie de oameni optimisti, ma incarci negativ, imi aduci ghinion”.
  Deci, acestia sunt cei trimisi de partid la Congrese si Conferinte pentru a vota. Ce credeti, cum vor vota? Anul asta, la anul, peste doua generatii?
  De ce spun asta? Pai, cine conduce organizatiile de tineret, cine sunt tinerii promovati colo- consilier local, dincolo- consilier judetean, altul pus adjunct la o deconcentrata, baietii de viitor sunt fini, nepoti, gineri. Asa ca partidul are asigurat “rezervorul de cadre”, citand-o pe ganditoarea lu’ tata Base. M-am linistit. Generatia urmatoare va limpezi doctrina partidului, va curati de corupti PSD!!!

  Domnule Presedinte
  Omeneste, va inteleg consecventa cu care va autoimpuneti sa credeti ca acest partid mai are sanse sa-si intre din nou in matca proprie. Ce poate face tatal daca unicul fiu este un criminal condamnat la douazeci de ani de inchisoare? Nu-l poate abandona, ii trimite pachet lunar si-i scrie lungi epistole despre necesitatea de a a se schimba in bine, il cheama la Credinta si purificare prin spovedanie si pocainta. PSD este creatia dumneavoastra si va respect sentimentele parintesti, dar PSD nu mai este pruncul nevinovat de acum douazeci de ani, domnule Presedinte Ion Iliescu!
  In “Parfum de femeie”, in una din scenele de initiere ale tanarului Charlie, colonelul Frank Slade spune: “atunci cand am ajuns la o raspantie, totdeauna am stiut in viata care este drumul drept, care este alegerea corecta, dar niciodata nu am ales acest drum. Sti de ce? Pentru ca era al dracului de greu!” Alegerea corecta, domnule Presedinte, ar fi un alt partid de stanga, de 5%, 2%, 0,2%, nu conteaza, un partid care sa-i reprezinte “pe cei multi”, nu “pe mai multi”!

  Subiectul lansat este asadar, corect, dar ipoteza este falsa. PSD nu mai poate fi corectat nici cu chirurgie plastica. In teritoriu, oamenii asteapta functii, recompense, nu faceti decat sa-i enervati. “Ce mai vrea si…?”

  Maine va voi spune cu toata dragostea La Multi Ani, dragul meu Ion Iliescu!

 51. adrian57 Says:

  @ moderator blog

  De ce nu apare comentariul meu desi ma loghez?

 52. adrian57 Says:

  Domnule Presedinte

  De vreo trei zile ma uit la subiectul lansat de dumneavoastra si la comentariile pe care le posteaza colegii de blog. In fond, despre ce este vorba ? Despre chemarea la Congres pentru regasirea menirii si rostului PSD. Eu cred ca dumneavoastra stiti foarte bine, mai bine decat oricine, ca nu se mai poate face nimic. Cu o voce, doua, in conditiile statutului, nu se poate modifica nimic din status quo-ul actual. De ce ? Pentru ca la Conferinte, Congrese etc. sunt trimisi acei delegati care stiu ce au de facut. Dumneavoastra stiti cine conduce organizatiile judetene, stiti incuscririle, cumnatelile, stiti foarte bine ca nu sunt trimisi oameni necontrolabili, care sa defecteze la vot. Ceea ce faceti acum este necesar pentru mangaierea orgoliului, mandriei ranite a acelor membri sau simpatizanti care in ultimii douazeci de ani au facut munca de apostolat, de misionari, adevaratii militanti ai stangii. Cei care au indurat injuraturile societatii civile dupa mineriade, cei care au ramas de stanga dupa ’96 cand partidul s-a spart, cei care au ramas si dupa 2004, cand PSD-ului i s-a furat victoria in alegeri. Dumneavoastra ne vorbiti noua, cei care v-am ramas alaturi dupa mascarada din 2005 si 2006. Acum, disperarea, deznadejdea si scarba au atins cote atat de alarmante incat exista riscul ca pana si noi sa abandonam corabia. Problema este, domnule Presedinte, ca nici dumneavoastra si nici noi nu mai credem in posibilitatea ca acest partid sa mai reprezinte stanga din Romania. Politica unui partid o fac oamenii acelui partid. Cum pot bogatanii astia sa inteleaga necazurile amarastenilor ? Cand singura lor activitate vizibila a fost semnatul actelor de proprietate pe la notariate, cum sa aiba astia suflet sa inteleaga cum e sa nu ai ce pune pe masa copilului tau, cum este sa lucrezi pe sase sute de lei si sa-ti faci familia fericita ? Cum sunt priviti acesti lideri de talpa tarii cand ziarele, televiziunile relateaza despre bijuteriile, casele lor din Monaco, Spania sau Austria, toti au cate doua-trei case dar si apartamente si astea sunt lucrurile pe care e bine sa le declare. Ce o fi in spatele acestor declaratii de avere ?
  Inteleg ca trebuie creata o supapa pentru ca furia acumulata la baza partidului sa fie purjata in statosfera, inainte de a determina pagube colaterale. Asa ca militantul de rand, cel care iti vorbeste despre PSD la coafor, in taxi, la stomatolog sau la scara blocului trebuie sa primeasca macar atat, satisfactia ca “le-a zis-o Iliescu, nu lasa el lucrurile asa!”
  Am spus militant si nu furnica. Imi amintesc de 1 Mai 2007 cand cei zece mii de participanti am defilat pe Calea Victoriei imbracati in tricourile acelea personalizate cu mica furnica. Ni s-a explicat ca de la Internationala Socialista-citire vine, dar eu tot ma intreb daca nu a fost doar o noua dovada de cinism. Dom’ Geoana nu purta tricoul cu pricina, majoritatea liderilor erau la costum, doar noi amarastenii. Ca si cum mai era nevoie sa ni se spuna : « bai, prapaditilor, asta sunteti voi si asta suntem noi ! »
  Vorbiti despre chemarea la matca a PSD. Pai, si generatiia viitoare de lideri este amanetata. O intreaga pletora de nepoti, fii, fiice, gineri, cumnati, fini si tot felul de cumetrii sunt infiltrati sau conduc de-a binelea, pe fata, organizatiile de tineret din judete. Colo, un consilier judetean, dincolo, un sef de agentie, incet-incet tuturor acestora li se face partie iar oamenii cu convingeri, vocalii, sunt taxati ca frustrati, pieze-rele, « lasa-ma draga, ca ma incarci negativ ». Adevarul este domnule Presedinte ca acum oamenii au treaba, se fac liste, se duc negocieri pentru posturi. Lucruri normale pentru un partid care ajunge la putere ; da, dar cu cine ?!
  A fost un moment, o sansa uriasa pentru stanga. A fost la mana dumneavoastra, dar nu ati vrut sau nu ati putut. Acum s-ar putea sa se creeze premisele pentru reeditarea momentului 2006-2007. In adancul sufletului meu, omeneste, inteleg de ce nu puteti sa rupeti pisica, desi nu-mi place aceasta expresie lansata de liberali prin ’93. Ce poate face un tata daca fiul lui este un criminal sau un hot, daca fiica lui este prostituata ? Sa se lepede de ei ? Nu. Acel tata isi va face datoria de parinte si ii va trimite pachetul lunar la puscarie insotit de scrisoarea plina de sfaturi intelepte si de chemare la pocainta. Asa e normal sa procedeze orice parinte. Eu va intreb de ce, pe perioada detentiei fiului favorit, nu infiaza acel tata un prunc ? Poate ii va mangaia batranetile si va avea mai multa grija de el decat propriul fiu ? E o cale grea.
  Imi vine in minte una din replicile colonelului Frank Slade din « Parfum de femeie », cand initiindu-l pe tanarul Charlie, ii spune : “totdeauna cand am ajuns la o raspantie, am stiut pe ce drum trebuie sa merg, care era calea corecta, dar niciodata nu am facut-o. Si, sti de ce, Charlie ? Pentru ca era al dracului de greu ! ”

  Maine va fi onomastica dumneavoastra.
  Va spun de azi,
  La Multi Ani, cu toata dragostea, dragul meu Presedinte, Ion Iliescu !
  Adriana.

 53. ALM Says:

  @ curent01

  Stimate interlocutor, eu am reliefat numai unele aspecte ale eventualei masuri si regret ca n-ati inteles esenta temei: “eliminarea cumulului dintre pensii si salariu in unitati publice”. Vorbiti de discriminare pe criterii de varsta. Personal nu vad unde este discriminarea. Vrei sa muncesti conform fisei postului? Foarte bine, renunti la pensie si muncesti in aceleasi conditii cu cei care nu beneficiaza de pensie. Vrei sa te bucuri de pensie? Nici o problema, papi pensia si-ti vezi de viata ta. Vrei sa-ti rotunjesti veniturile? Nici o problema, cauti sau iti faci o societate privata si-ti continui activitatea.

  Imi cereti sa va spun o alta tara europeana unde se aplica o masura similara. Sincer va spun ca habar n-am daca exista stipulata o astfel de masura. Stiu insa ca, in tarile din vestul Europei, pensiile sunt cel putin decente si beneficiarii lor cauta sa profite de amurgul vietii, facand tot ce n-au putut face in perioada cand au fost activi.

  Va mai arat si alt aspect, atins si de dl Presedinte: militarii reangajati. Acestia beneficiaza de pensii mai mult decat decente (fara nimic peiorativ, deoarece constrangerile din timpul vietii active nu pot fi compensate cu bani), iesirea la pensie este insotita de un bonus de cca 10 salarii de baza, asistenta medicala si accesul la medicamente este gratuit. Practic, un pensionar militar poate sa traiasca peste nivelul de decenta pana pleaca “pe plaiurile vanatorii vesnice”. Reangajarea poate avea doua aspecte: continuarea vietii active pentru mentinerea tonusului sau … lacomia, indiferent cum este ea justificata. Cei din prima categorie sunt acceptati in firmele private in posturi de consultanti, supervizori sau alte functii unde rigoarea militara este benefica. Cei din a doua categorie raman agatati in diferite posturi de conducere (in general tot militare), barand avansarea normala a celor ierarhic inferiori. Si, in general, nu este vorba de experienta, fiindca exista cazuri in care un astfel de reangajat nu stie “cu ce se mananca” un computer. In majoritatea cazurilor putem vorbi de pile si relatii.

  Discutand din punct de vedere economic, statul nu pierde si nu castiga nimic (cu exceptia ajutoarelor de somaj). Plateste o pensie si un salariu. Din punct de vedere social, lucrurile se schimba. Un tanar, care astepta la poarta unei institutii ca lantul ierarhic sa avanseze si sa creeze un post liber, va sta sau va cauta de munca aiurea, pe meleaguri straine. In acest caz nu credeti ca putem vorbi de discriminare? Poate o sa spuneti ca nu-l opreste nimeni sa intre in mediul privat. Asa este, dar cu unele amendamente: in mediul privat actioneaza economia de piata reala, acolo trebuie sa faci fata cerintelor postului din prima zi. Putine sanse sa primesti un post de inginer fara ca in CV sa existe dovada ca ai ceva experienta. In unitatile publice, unde si asa exista exces de personal si valoarea este apreciata dupa vechime si nu dupa randament, un tanar poate sa capete experienta, indeplinind diferite munci temporare pana atinge nivelul cerut de fisa postului.

  Coroborand cele scrise acum, cu cele afirmate mai inainte, poate o sa observati ca “dracu’ nu este atat de negru” si ca sunt manat numai de idei social-democrate.

  @ cirlovacristian

  Stimate domn, sa nu amestecam merele cu perele. Nu cred ca a pus cineva problema ca Legislativul si Executivul sa fie “populate” 100% cu tineri. Evident ca poderea trebuie sa o detina experienta. Dar, nu vad impedimentul pentru care un pensionar sa nu renunte la pensie pe durata mandatului. Ii mai creste o gura cand devine demnitar? Salariile sunt babane, au tot felul de indemnizatii si facilitati incat va sfatuiesc sa nu-i plangeti din punct de vedere pecuniar. Cititi declaratiile lor de avere si veti observa ca trebuie sa traiasca vreo 500 de ani ca sa-si consume acumularile.

  In final, vreau sa vin cu o remarca social-democrata: cred ca nu faceam niciun comentariu daca era vorba de pensionari cu venituri de 300 RON! Din pacate (sau din fericire), cei atinsi de aceasta eventuala masura au pensii ce depasesc 2.000 de RON.

 54. Sibilla Says:

  „Nu noi ii vrem la guvernare pe pesedisti, ci ei ne vor pe noi“ – Sorin Frunzaverde. Daca ar fi spus Basescu treaba asta, ar fi urmat un hohot de ras. Cum a spus-o Frunzaverde, n-a urmat nimic. Pentru ca astuia nu-i plac nici macar glumele lui.

  P. Mihai
  Sursa : http://www.ghimpele.ro
  No signal ?!
  Sibilla

 55. cirlovacristian Says:

  @Dlui Ion Iliescu
  In primul rind La Multi Ani pentru miine,de Sfintul Ion,dealtfel
  La Multi Ani si pentru toti cei ce “merita”.
  In planul doi,inceputul acesta de an 2009 nu prea pare ca ar fi cu dreptul si nici cu stingul.Personal constat ca mai mult stagnam iar cind nu stam pe loc,practic,avem o miscare de sens invers,adica nu inaintam ci mergem inapoi.Dupa cum se vede/observa NOI ROMANII platim “niste” polite ale “popolarilor” cel sustin(l-au sustinut) pe “marele arbust”.Bineinteles ca in aceiasi “oala” se mai afla si altii dar acest fapt NU INCALZESTE pe nimeni.Cind il auzeam/aud pe “zeus” atotstiutor,atotcunoscator,etc…….”ca trebuie sa ne asiguram independenta energetica fata de Rusia”……sincer,ma bufnea risul.Din punctul meu de vedere,care oricum nu intereseaza pe nimeni,ar fi fost mult ,dar mult mai simplu SA NE ASIGURAM PRIETENIA CU RUSIA-si asta mai de mult.Cel putin sa fi incercat sa ne asiguram aceasta prietenie.
  Dar NU-categoric NU-de ce ne trebuie prietenia cu Rusia cind noi avem alianta cu NATO,asa ca hai sa ne luam de PUTIN,de Rusia,de Medvedev sa ne luam de toti caci Rusia nu poate sa exporte fara Yushcenko,Timoshenko,etc si alti “popolari” iar daca nu avem back-up cu Georgia lui Shakashvili.De curiozitate “popolarul” de Barosso o fi avut curajul sa-l sune pe premierul Rusiei?Bag seama ca nu.
  Ce ma deranjeaza si mai mult este faptul ca NOI in Romania ,pentru populatie,avem “intermediari energetici”,adica niste paraziti.Acesti paraziti,capuse,viermi,paduchi,etc….reprezinta unul dintre “scopurile” alegerilor din Romania.
  Deci noi populatia acestei tari suportam si platim costuri mari pentru ca niste scursuri sa candideze/alesi iar “iei”(alesii) sa protejeze alte scursuri in plus mai trebuie sa le si suportam ifosele si nesimtirea de care au dat si da dovada, ba mai mult platim si “penalizari” ca de avem de tupeisti jucatori de parca am juca barbut sau ruleta.Poate ruleta jucam numai
  ca-i ruseasca si……..nu se stie cind…….

  Va multumesc

 56. Bibliotecaru Says:

  Citind de Radu Gheorghe am crezut că este vorba despre actor.

  Sunt foarte mâhnit că acea restricţie de cumul a pensiei cu salariul loveşte, nemeritat, în actori, profesori, medici… acei oameni care nu au legătură cu “îmbuibaţii” cu venituri de sute de milioane pe lună.

  Domnule Ion Iliescu,
  Suntem într-o situaţie atât de tristă încât să sacrificăm şi aceşti oameni şi poporul în sine (pentru că nu beneficiază de ei), pentru că tagmele actorilor, profesorilor şi medicilor, vor duce întotdeauna lipsă de bătrâni înţelepţi?

 57. ALM Says:

  @ cirlovacristian
  @ curent01

  Nu e vorba de nici o discriminare daca ne referim strict la subiect: “eliminarea cumulului dintre pensii si salariu in unitati publice”! Pensionarii au trei optiuni:
  — Sa-si continue activitatea in unitatile bugetare renuntand temporar la pensie;
  — Sa-si “pape” pensia linistiti;
  — Sa se reangajeze in unitati private, avand posibilitatea sa cumuleze pensia cu salariul.

  Adevarata problema va fi in unele sectoare: spitale, universitati, chiar si licee, unde vor apare goluri de personal si sincope in buna desfasurare a activitatilor. Sper ca cei care au redactat OG-ul sa fi avut in vedere acest aspect si exista derogari de la caz la caz.

  In alta ordine de idei, vreau sa fiu bine inteles. Daca era vorba de pensionari cu pensii la (sau sub) limita subzistentei, as fi fost unul din protestatari. Dar cazurile de cumul se refera la pensionari cu pensii ce depasesc binisor 1.500RON.

  Mai departe nu mai insist, fiindca am impresia ca nu sunteti in cautarea unui loc de munca. Altfel, ati fi vazut ce placut este sa stai si sa astepti deplasarea lantului ierarhic pentru eliberarea unui post bugetar.

 58. cirlovacristian Says:

  Dle @ALM
  Daca am fi o natiune cu decenta si am fi trait intr-o tara normala cu un presedinte fara tupeu si care ar fi stiut(inteles) cit de mare este patura atunci pensionarii chiar si-ar fi dorit sa nu mai munceasca decit daca ar fi vrut sa fie in trendul occidental(keep fitted-sa se tina in putere).
  Pensionarul si muncitorul din Romania isi cistiga existenta doar pentru
  a isi duce zilele mai departe caci nu putem sa ne sinucidem ca asa vrea unul sau altul.Exista si pensionari care cistiga foarte multi bani iar “iei” ar trebui sa se lase de “meserie” singuri,nu trebuiesc neaparat obligati dar de unii nu au bun simt si decenta,nu sunt educati.Dar oricum nu se rezolva problemele Romaniei asa cum incearca “dopu’ infumurat”.Cazurile de care amintiti dv probabil ca sunt destul de multe dar……….unde nu-i bun simt si educatie…….alegem presedinte jucator si turnator iar ca prim ministru si ministrii ni se impun unii care practica unele dintre cele mai vechi meserii.
  Actualmente Romania se afla in fata unei situatii de genul ori este alba ori este neagra,adica ori esti competent ori incompetent.Personal mie imi lasa impresia de incompetenta si prostie la cel mai inalt nivel,practic “iei” vor sa faca loc unui nou ordin-POPULARITATE-si in plus sa-si mareasca “cota de piata”.Da bine,pentru unii,dar nu-i etic,decent,normal,cinstit,etc… pentru ROMANI.

  Va multumesc.

 59. aglaiarosu Says:

  cirlovacristian / January 6, 2009 at 11:22 am

  foarte corect ! 100% + salvat ca exemplu (unic !) ca mai exista si oameni cu capul pe umeri.

  Intrebare cu talc: DE UNDE hoardele si armatele de i$$terici si colerici propagandisti prozeliti ?…

 60. La Multi Ani de Sfantul Ion! « Says:

  […] Ani de Sfantul Ion! By corinacretu La Multi Ani tuturor de Sfantul Ion! La Multi Ani dlui Presedinte Iliescu si tuturor celor care se serbeaza astazi! Despre semnificatia acestei zile, preiau un articol de pe […]

 61. anca Says:

  dragii mei colegi de blog,

  cu tot respectul pentru ideile fiecaruia, opiniile si ipotezele…

  nu luati in calcul un lucru elementar – si va lansati in discutii teoretice, frumoase, interesante, dar totusi teoretice – traim in Romania! Tara tuturor, dar tuturor, posibilitatilor!! unde cresc mere in loc de pere, unde mamaliga explodeaza in decembrie, unde se creaza ministere pentru un om (mmm..dar ce Om!), unde raurile interioare vor fi navigate de mii si mii de turisti ecumenici, in cautare de manastiri, maicute si ..calugari (dupa posibilitati, deh!), in loc de gaze vom arde… marmura, vom merge pe borduri in loc de trotoare si, in general, vom avea …. ciocul mic!

  fosti parlamentari, reciclati, spalati, tunsi si frezati, sunt pusi ministrii, sa ia si ei un banut, secretarii de stat sunt cautati prin secretariatele cancelariilor, printre secretare, dactilografe si soferi, primul ministru se duce sa isi ia caietul de sarcini de la Cotroceni, prima lege data de actualul Guvern(de abilitare de a emite ordonante de urgenta) este si prima incalcata (prin emiterea de OUG pe un domeniu in care nu isi daduse, singur, voie sa emita ordonante..dar, asta e, daca e ordin…)

  in tara orbilor, chiorul este Imparat – parca asa era o vorba….
  pensii? alocatii pentru copii? vorba unui distins coleg de blog de mai sus- fuhi de aici, ca ma incarci negativ!

  sa radem, dara! ca zeii-s sus, dusmanii – langa noi!

  La multi ani, domnule Presedinte!

  O zi frumoasa maine, cu multe flori, simpatizanti si … prieteni adevarati!
  (venim si noi, cu siguranta – sa tinem aproape!)

 62. instalatorul Says:

  Domnule Ion Iliescu, La Multi Ani de ziua numelui!. La Multi Ani tuturor Ionilor pozitivi! Va fac cu aceasta ocazie o vizita virtuala pe blog, va ofer un modest – dar frumos – cadou virtual si beau cu placere cupa cu sampanie – tot virtuala – pe care mi-ati oferit-o. Voi fi foarte curios sa aflu pe cine veti ‘boteza’ in acest an. Inca o data, La Multi Ani!
  Si va rog sa ma sustineti pe linga europarlamentarii PSD in initiativa mea de a fi obtinut de la UE – dupa modelul de la parlamentarele noastre – un sprijin financiar al UE pentru candidatii independenti la europarlamentare din tarile europene mai sarace, in cuantum de 100K-150K euro. Sunteti prea cunoscator si experimentat in politica, nu mai este nevoie sa motivez si de ce.

 63. La Multi Ani! « Oana Niculescu-Mizil Says:

  […] tot respectul ii urez La Multi Ani domnului presedinte Ion Iliescu! Viata lunga in politica – pentru ca avem nevoie de experienta domniei sale – si multa sanatate! […]

 64. Sibilla Says:

  La Mulţi Ani, tuturor sărbătoriţilor de astăzi !
  LA MULŢI ANI, CU BUCURII, SĂNĂTATE, SUCCES, ÎMPLINIRI ŞI MEREU ALĂTURI DE NOI, DOMNULUI PREŞEDINTE ION ILIESCU !!!
  La Mulţi Ani, ECHILIBRULUI !!!
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/01/07/zambetul-echilibrului/
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla&Leo

 65. oananiculescumizil Says:

  La Multi Ani, Domnule Presedinte!

 66. anca Says:

  LA MULTI ANI!

  O ZI CAT MAI FRUMOASA!

 67. adrian57 Says:

  La Multi Ani, domnule Presedinte!
  Sanatate, viata lunga, realizarea proiectelor pe care le aveti!
  Cu stima si pretuire,
  Adriana

 68. Gabriela Savitsky Says:

  Domnule Mălaimare,

  niciodată nu muşcăm mâna care ne-a hrănit. Sunteţi surprinzător.

 69. SorinPLATON Says:

  La Multi Ani de Sf.Ion!

  In alta ordine de idei, cam asa vad eu desfasuratorul relatiei comensuale PSD-PDL… http://sorinplaton.wordpress.com/2009/01/07/comensualism-politic-pdl-psd-de-bravada/

  Cu stima,
  1=

 70. cirlovacristian Says:

  Dna @aglaiarosu
  Intr-adevar intrebarea dv are “talc”,respectiv suna asa:…”DE UNDE hoardele si armatele de i$$terici si colerici propagandisti prozeliti ?…”

  La cine faceti referire si cine sunt cei convertiti si bineinteles de la ce
  s-au convertit?

  Si dupa aceea cred ca va pot raspunde.

  Va multumesc

 71. cirlovacristian Says:

  ROMANI

  In Romania dl.adriean videanu a declarat STARE DE URGENTA.
  ACUM,”popolistii” nu mai umbla “mascati” si nici nu se mai ascund au iesit la “ofensiva” impotriva natiunii.

  Intre anii 1955/1965 cind ministrii si prim ministrii erau in “progam de concepere” sau se jucau in tarina gliei ROMANESTI au venit niste “tehnocrati comunisti”si au ajuns la concluzia mareata ca in loc sa mai folosim turnuri de racire mai bine racim generatoarele/cazanele cu apa pe care o distribuim cetatenilor din localitati urbane si uite asa au aparut si CET-urile pe care “unii/iei” le huleau cu patima.
  Populatia,in 1990,avea consumul rationalizat si nu depasea 13% din necesarul de gaze al ROMANIEI deoarece restul de 87% se ducea la industrie.Industria apartinea statului,respectiv POPORULUI ROMAN si nu prea existau patroni gen videanu,cocos,bazac,voiculescu,si altii.Si tot in 1990 ROMANIA avea industrie nu gluma de acum.
  Astazi in 2009 STATUL ROMAN si populatia ROMANIEI nu mai detine INDUSTRIA dar vine adriean videanu si invoca stare de urgenta pentru ca patronii “unor fabricute si combinatele-la care “iei” au actiuni” nu or sa mai lucreze o perioada si deci o sa apara somajul si atunci o sa trebuiasca sa se rationalizeze consumul de gaze la populatie.
  Din tot necesarul de gaze al Romaniei,pentru populatie nu este necesar mai mult de 18/20% iar restul il consuma industria.
  Guvernul NU ESTE POTENT si nu face cinste ROMANIEI.
  Guvernul Romaniei are nevoie-fizic-de “energizante”,deoarece este depasit moral si fizic.

 72. ALM Says:

  @ Români si alte nationalitati,

  Se zice ca astazi, daca nu râzi, iti merge prost tot anul. Sigur ca am fost amuzat auzind ca starea de urgenta ar fi un fel de situatie de urgenta, asta dupa ce linstea noastra, in privinta presiunii gazelor pe teava, a scazut de la 6 luni ieri, la o luna astazi. Sa ne traiesti guvern de strânsura! Unu’ mai performant ca altu’!

  Da’, ce-mi place mie, este luna de miere aparuta intre nanasii acestui anus contra naturii: daca pana mai ieri le saltau falcile de râs cand unul din “tabara adversa” spunea o nerozie, astazi sar ca arsi sa-si apere colegu’ de mangleala.

  Am aflat mai adineauri (Realitatea TV) si cine este vinovat pentru acest menaj (sau manej?) penibil: NOI! Adica votantii, alegatorii. O spune dom’ Banicioiu cu mana pe pieptu-i de arama! Noi i-am obligat sa faca aranjamente prin WC-uri, cârciumi, parcuri si centura Bucurestiului. Noi i-am obligat sa se pupe pe bot, intr-o farsa ce nici Caragiale n-a avut puterea sa conceapa.

  Baselu nostru l-a depasit si pe Caligula Imparat: nu numai ca si-a bagat “iapa” in Senat, a bagat-o si in Guvern, ba, muta si Guvernul pentru a amenaja sauna, salon “hair style”, magazine Dolce & Gabbana, alea, alea si ce-o mai trebui pentru turismul ecumenic.

  Dragii mei, poate pe unii i-am suparat cu pozitia mea fata de ordonanta privind cumulul de salarii bugetare cu pensii. Recunosc ca a fost o prostie. Din partea mea. Ordonanta, face si ea parte din seria de giumbuslucuri cu care vom fi delectati pana cand Baselu o sa puna mana pe al doilea mandat. Deja a fost data la remaniat! Si cu gazele o sa se rezolve. Nu din partea lui Videanu care, daca n-a pus borduri la Isaccea, nu putea sa pronunte numele localitatii. Nuuu, Moscova are contracte cu Europa si cu contractele nu te joci decat daca vrei sa pierzi.

  Prietene Cirlova, guvernul n-are nevoie de energizante, asa cum nici piciorul de lemn n-are nevoie de frectie Diana. Guvernul are nevoie de un sut bine plasat, acolo unde i-e greu voinicului …

 73. cirlovacristian Says:

  @ALM
  Daca nu ma insel,Banicioiu,este un dobitoc de medic stomatolog si atit.
  In alta ordine de idei,starea aceasta de urgenta care de fapt nu este decit maximum o situatie critica de urgenta o sa “inmulteasca” veniturile baietilor “destepti” adica “iei/lor” in rest populatia tot la fel de impasibila o sa ramina.
  Dupa cum am mai spus:
  UN GUVERN INCOMPETENT,CORUPT,DE CONJUNCTURA,etc…….
  NISTE TARANI

  Si daca ne place si daca nu RUSIA a ridicat o problema destul de…….UCRAINA FURA GAZE(ca asa a invatat de la arbust) si le vinde la suprapret(partenerilor) ba mai mult Ucraina are DATORII fata de RUSIA si administratia Ucrainiana spera ca “niste colegi popolisti” sa intervina pe linga PM Putin sa-si continue contractele de furnizare,adica RUSIA sa accepte furtul si sa-l constituie/treaca la pierderi.
  Bineinteles ca cel mai mare “consumator” de gaze este EUROPA(o parte) iar daca RUSIA NU VINDE GAZE NU O SA PRIMEASCA contravaloarea lor dar daca Ucraina(administratia) FURA 20% probabil ca asa este mai bine,de PUTIN asa cum este el fost KGB-ist mai are grija si de cetatenii rusi asa ca noi suportam ifose de presedinte,facatura de prim ministru,iepe si parasute-n guvern,papagali purtatori de cuvint,etc…..
  Cind actualul presedinte la sunat pe PM PUTIN(daca la sunat) ce ia spus “bai Putin cind dai drumu’ la gaze?”.

 74. multetequila Says:

  Anularea cumulului salariu si pensiei in sectorul public este o solutie in genul limitarii salariilor directorilor de intreprinderi la 48 de milioane de lei : sectorul public se indeparteaza din ce in ce mai mult de cel privat si are toate sansele sa devina o pepiniera de incompetenti. Pensionarii care lucreaza acum in sectorul public se vor orienta catre sectorul privat. Astfel institutiile statului vor pierde oameni cu experienta.
  Mai mult, nu este nimic gresit in cumulul pensiei si a salariului in sectorul public. Daca un angajat din sectorul privat vrea sa continue sa lucreze pentru firma la care a lucrat toata viata, poate foarte bine sa incaseze si salariul si pensia, care este dreptul lui in baza contributiilor. De ce ar fi diferit la stat?

 75. romaniavesela Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,

  Se pare ca ati ramas singurul social democrat intr-un partid care se pretinde social-democrat dar isi arata adevarata fata atacand cu cruzime chiar drepturile celor pe care demagogii lui afirma ca-i reprezinta!

  Romanii au aflat ca propunerea de interzicere a cumularii pensiei cu salariul de la stat a plecat de la social-democratul Gabriel Oprea, posesorul unei averi uriase, care cel putin moral nu pare a fi justificabila.

  Un alt social-democrat, parlamentarul Miki Spaga, isi tradeaza satisfactia la gandul ca oamenii care nu au trecutul si averea lor vor fi obligati sa supravietuiasca la marginea mizeriei – pentru ca majoritatea pensiilor din Romania sunt la marginea mizeriei.

  As dori sa va intreb daca statutul partidului al carui presedinte de onoare sunteti va permite sa interveniti in aceasta situatie, pentru ca jumatatea de guvern Boc reprezentata de social-democrati sa actioneze pentru retragerea acestei ordonante (ce incalca prevederile Constitutiei si Codul Muncii), asa cum dumneavoastra (singurul dintre oamenii politici) v-ati exprimat ca ar fi cuvenit.

  Oare Partidul Social Democrat mai asculta de autoritatea presedintelui sau fondator?

 76. romaniavesela Says:

  Domnule Presedinte,

  Revin dupa comentariul pe subiectul ordonantei 230 (prin care salutam pozitia dumneavoastra in fata acestui atac al politicienilor impotriva a zeci de mii de romani) si va adresez urarile pentru ziua dumneavoastra de nume: La Multi Ani, multa sanatate si o viata lunga si implinita!

  http://romaniavesela.wordpress.com

 77. SorinPLATON Says:

  Stimate d-le presedinte,

  Se confirma toata tesatura de intrigi politicianiste din PSD, in defavoarea social-democratiei romanesti. Intrebarea ce se pune este cine va plati nota de plata (cine vor fi trasi la raspundere), de catre cine si cand?!…
  http://sorinplaton.wordpress.com/2009/01/08/se-confirma-teoria-conspiratiei-politicianiste-din-psd/

  1=
  PLATON

 78. Cezar Pesclevei Says:

  Se pare ca d-l Mihnea georgescu nu este in stare sa ofere un raspuns intrebarii mele. Felicitari!

 79. cirlovacristian Says:

  @Dle Ion Iliescu

  ESTE MOMENTUL SA VA IMPLICATI
  Se pare ca premierul Rusiei,respectiv dl. Vladimir Putin, a trecut peste nesimtirea si ifosele “unor” romani-jucatori si drept care a ” deschis un canal navigabil pe lacul rusesc MAREA NEAGRA”-practic a facut o oferta Romaniei de nerefuzat-asa cred ca s-a exprimat.
  Sunt curios ce o sa faca/spuna fonfaitu’,miezu’ si motatu’.

 80. cirlovacristian Says:

  Pentru “iluminarea”(caci sigur citesc si de pe “aicea”)unor “personaje” politice,respectiv pentru moflea,fonfaitu’,hihiitu’,miezu’,miorlaitu’ si altii:
  Daca,prin absurd,ar fi dorit sa faca “bine” bugetului statului Roman-vis a vis de cumularea veniturilor-atunci OG/HG,ce naiba au scos “iei”, nu ar fi trebuit sa sune a “interzis”,ba dincontra, trebuia elaborata in asa fel incit trebuia sa limiteze/plafoneze VALOAREA TUTUROR veniturilor cumulate obtinute de la stat,acestea fiind valabile pentru TOTI CETATENII ROMANIEI,probabil ceva in genul “mamelor” respectiv nu mai mult de 4000 RON sau 85% din venituri sau minim 600 RON.Bineinteles prin repectarea legilor Romanesti si Europene in vigoare.
  DAR………INCOMPETENTA/interesu’ lor isi spune cuvintul.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: