IN LEGATURA CU INCHEIEREA PROTOCOLULUI

In legatura cu incheierea protocolului dintre PSD-PC şi PD-L apreciez urmatoarele:

Momentul politic nu e simplu. Realizarea acestei coaliţii este un element dificil, dar în politică compromisul este un lucru necesar. Rigiditatea nu este cel mai bun sfătuitor şi sunt situaţii în care e nevoie să ştii să faci compromisuri, dar a face compromis nu înseamnă a te compromite. Din acest punct de vedere, au fost eforturi care s-au făcut pentru a se găsi o formulare cât mai explicită a acestui cadru de colaborare la guvernare a celor două partide, ceea ce presupune si conlucrarea in mod corespunzător a grupurilor parlamentare.

Parteneriatul pentru România”, documentul care va sta la baza colaborării dintre PSD-PC şi PD-L, este o platformă bună, ca principiu, ca punct de pornire; important este să-şi găsească concretizarea. Este vorba de o coaliţie a doua partide care deţin majoritatea parlamentara, de o coordonare a activitatii lor şi, în situaţia dificila prin care trece ţara astăzi, dacă sunt bine enuntate principiile de desfăşurare a conlucrării, poate fi benefică pentru stabilitatea guvernării. Este foarte important să fie o guvernare responsabilă şi stabilă.

Dacă aceste principii vor fi respectate, s-ar putea să dea rezultate.

Succesul depinde de evoluţia conjuncturilor, de modul în care fiecare partid va privi aceste lucruri şi va şti să respecte principiile cu care se porneşte. Dar, exista un factor important, care poate fi perturbator, sau din contra – şi îl ştim cu toţii – modul în care preşedintele Băsescu va şti să-şi respecte locul şi rolul său în structura noastră constituţională, sper sa nu fie factor perturbator, ci să manifeste răspunderea necesară faţă de situaţia prin care trece ţara şi faţă de această coaliţie.

Este un moment nou si important pentru evolutia vietii parlamentare.

Este, in primul rand, o innoire subsantiala a componentei celor doua Camere.

In ce priveste grupurile PSD, la Camera Deputatilor, cei noi reprezinta circa 60% iar la Senat procentul de schimbare este si mai mare – din totalul de 49 senatori PSD, numai 14 au fost si in legislatura anterioara.

Totodata, este de remarcat faptul ca s-a simplificat tabloul politic al componentei Parlamentului; de la multitudinea de partide de acum 18 ani, cand in Parlament erau reprezentate 17 partide, astazi sunt reprezentate numai patru.

Pentru Partidul Social Democrat, prioritatile momentului sunt:

pastrarea fiintei, profilului, crezului, identitatii si coeziunii partidului;

echipa ce va intra la guvernare sa fie reprezentata din buni profesionisti in domeniu – oameni credibili, corecti, social-democrati in fapte ;


– grupurile parlamentare PSD au o raspundere deosebita, constituie un factor esential in conditiile intrarii PSD la guvernare ; ele trebuie sa stie sa valorifice potentialul uman pe care il detin.

23 Responses to “IN LEGATURA CU INCHEIEREA PROTOCOLULUI”

 1. mirelateodorescu Says:

  Oare dupa ultimele evenimente petrecute azi 15 decembrie 2008 este posibil sa ne indreptam spre un regim prezidential?
  Nu mai exista demnitate umana, respect pentru oamenii acestei tari?
  Ce ni se mai pregateste? Cred ca eram destul de preocupati de criza economico-financiara mondiala ca sa ne mai apara si problemele politice interne. Sau poate ca sunt actiuni sa ne abata atentia de la problemele reale ale vietii sociale in prag de iarna!

 2. SorinPLATON Says:

  Numirea ca premier a d-lui Boc, ca orice altceva in politichia romaneasca are si aceasta un schepsis abscons…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/12/15/stamping-out-politic/

  Parerea mea..

  Cu stima,
  1=
  PLATON

 3. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Au inceput cu dreptul prin renuntarea premierului desemnat. Este si asta un semn de stabilitate a la Basescu…

 4. emigrantul Says:

  A face compromisuri, cu o “dreapta “struto-camila” care nu stie ce este si de unde vine”, nu inseamna a te compromite?!

  Domnule Presedinte,

  Cu ceva luni in urma, inaintea scrutinului parlamentar din 30 Noi. 2008, afirmati pe situl dvs. ca PDL este o “struto-camila care nu stie ce este si de unde vine”. Acum, dupa alegeri, vad ca denumiti viitoarea alianta de guvernare, PDL-PSD, drept compromis ce nu duce insa la compromiterea PSD, un partid de stinga al carui parinte sunteti. Totusi, imi pun intrebarea: “Cum va puteti alia cu un hibrid diform, cu o entitate neclara?”. Impotriva unui asemenea monstru, “strutzo-camila”, trebuie luptat. Daca te aliezi cu el vei sfirsi tu insuti prin a te transforma in ceva asemanator.

  Nota: Nu astept efectiv un raspuns din partea presedintelui Ion Iliescu. Eu sunt convins ca PSD, PDL, PNL sunt trei entitati politice ale caror intentii, programe, oameni, mod de actiune nu difera prin nimic si ca urmare aliante pot apare, natural, oricind, intre oricare din ele, fara a exista vreo incompatibilitate reala. Cele trei formatiuni sunt, in realitate, aceeasi marfa cu ambalaj diferit, dupa cum am mai spus-o. Ce sens are sa avem tabere rivale in parlament cind, in fapt, din punct de vedere al cetateanului obisnuit toate aceste grupari actioneaza similar. Partidul Comunist si Nicolae Ceausescu reprezentau mai bine interesele romanilor pe ansamblu decit entitatile politice de azi.

  Un stat condus de partide politice este ca un oras, fara politie centralizata, in care “ordinea” este mentinuta de clanuri de cartier ce formeaza diverse uniuni a caror influenta se extinde temporar peste intreaga localitate dupa care se cearta si din nou se coalizeaza. Nu este mai bine ca orasul sa aiba o forta de ordine centralizata? Evident da.

  1) Citat Ion Iliescu, 27 Sep. 2008
  /“falsa este si afirmatia ca dreapta liberala, ca sa nu mai vorbesc de o alta dreapta “struto-camila”, care nu stie ce este si de unde vine, ar asigura cresterea economica, iar social-democratia ar frâna-o. Unde este adevar în aceasta afirmatie?”/

  2) Citat Ion Iliescu, 15 Dec. 2008
  /”In legatura cu incheierea protocolului dintre PSD şi PD-L apreciez urmatoarele:
  Momentul politic nu e simplu. Realizarea acestei coaliţii este un element dificil, dar în politică compromisul este un lucru necesar. Rigiditatea nu este cel mai bun sfătuitor şi sunt situaţii în care e nevoie să ştii să faci compromisuri, dar a face compromis nu înseamnă a te compromite. …
  „Parteneriatul pentru România”, documentul care va sta la baza colaborării dintre PSD şi PD-L, este o platformă bună, ca principiu, ca punct de pornire; important este să-şi găsească concretizarea.”/

 5. serby Says:

  Dle Presedinte,

  Sincer, Dvs. sunteti sincer convins ca aceasta noua constructie politica va fi viabila si mai ales benefica pt. romani sau nu este decat un Frankenstein sub bagheta Cotrocenilor si fortat de o aripa a PSD -cea a dlor Mitrea, Oprisan sau Ilie Sarbu – ce doreste, probabil, sa mai guste din mierea”guvernarii?

  Eu unul ma indoiesc, dat fiind ca ati si lipsit la poza de grup de la semnarea Parteneriatului pt. …cine?

  Si cum ramane in 2009 cu viitorul candidat PSD la prezidentiale, indiferent de cum se va numi acesta?! I se taie craca de sub picioare de la bun inceput, inlesnindu-i-se dlui Basescu scaparea in castigatoare?!

  Sa nu uitam ca lideri f. importanti din PSD – incepand cu Dv. si continuand cu Ad.Nastase, Radu Mazare,Marian Vanghelie sau Doru Taracila si-au exprimat public, inclusiv prin vot, dezacordul privind alinta cu PD-L.

  Cu stima,

  Serban GEORGESCU
  Calarasi, jud. Calarasi
  E-mail: georgescu_serban@yahoo.com

 6. emigrantul Says:

  Ce valoare de adevar credeti ca are afirmatia: “Partidul Comunist si Nicolae Ceausescu reprezentau mult mai bine interesele majoritatii romanilor decit formatiunile politice de astazi?”
  Sondaj: http://www.sondaje.php0h.com/pcrsinc.php

 7. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Recunosc cu toată sinceritatea, le dau câteva luni, nu va merge, şi nu va merge pentru că ghemonul Băsescu nu poate sta , să zicem liniştit, are el planul lui, unul diabolic cum am mai spus.
  Am reţinut din articolul domniei dumneavoastră :
  ” social-democrati in fapte ” , aici aţi pus degetul pe RANĂ !
  Până ce nu văd fapte, mă abţin ! Am serioase îndoieli în ce priveşte câteva persoane, care sunt capabile doar de ” fapte ” nu şi de fapte, desigur tot ceea ce domnia dumeavoastră a explicat nouă mai sus e limpede şi dovadă de luciditate, ebiectivitate, înţelepciune, dar, m-ar mira ca un Ilie Sârbu, spre exemplu să fie interesat de altceva decât de propria-i persoană.
  ” pastrarea fiintei, profilului, crezului, identitatii si coeziunii partidului; ”
  Din punctul meu de vedere, puţini sunt cei ce mai au astfel de priorităţi, au dovedit în ultimele săptămâni concret, exact cât le pasă de imaginea partidului şi de înşelarea aşteptărilor propriului electorat.
  Să dea Dumnezeu să mă înşel eu, dar, doar o mică pate mai sunt … recuperabili din ei. De aici starea de spirit concretizată într-o îngrijorare ce a atins apogeul la aceste alegeri, de ceasta suntem neîncrezători, pentru că nu par să fi realizat nimic din ce domnia dumneavoastră se străduie să tot repare după ei, să refacă imaginea PSD şi să reclădească încrederea noastră, tare-aş dori să realizeze totuşi, dar am îndoieli.
  Nu cred în această coaliţie, cum nu cred în băsescu !
  Nădjduiesc numai în renaşterea social-democraţiei autentice, evident nu cu oameni ca Geoană se va face.
  Stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 8. anca Says:

  am trecut noi prin “rele” si mai rele…asta sa fie necazul! continuam impreuna…de 18 ani, domnule presedinte, cum sa dam inapoi tocmai acum?

 9. reformacj Says:

  @ion iliescu
  sunt curios, in contextul acestei pseudo aliante, contra naturii,alegerile de primar la cluj, vor avea de suferit ?

 10. reformacj Says:

  rectific: parteneriat nu alianta

 11. Mark Says:

  Toti care au ocupat functii politice in ultimii 20 de ani (si inainte) trebuie inlaturati!

 12. dyona2006 Says:

  Cred că toate evenimentele care se desfăşoară în acest moment, nu fac altceva decât să deschidă calea unui nou Preşedinte al României pentru anul 2009. Se pare că oraşul Cluj, oraşul în care m-am născut, are nevoie de un nou primar. Sper din tot sufletul să aleagă şi clujenii un independent, fiindcă şi la nivel de ţară va fi nevoie tot de un independent ca Preşedinte.
  V-am mai spus de nenumărate ori şi la locale că cei din P.S.D. nu ştiu să-şi aleagă oamenii potriviţi care să candideze pentru funcţiile principale. Dacă vor face la fel şi la prezidenţiale mai bine ….să renunţe de pe acum la tot. Eu rămân la convingerea că anul 2009, va aduce un preşedinte independent care va fi ales cu peste 58% din voturi dar bineînţeles în turul doi.
  Cu deosebită consideraţie,

 13. doruuta Says:

  PSD trebuie sa justifice in fata oamenilor fiecare fapta, fiecare decizie a guvernului, prin cei alesi in colegii.
  Alegatorii vor fi foarte exigenti, probabil ca in partid va trebui discutat cu fiecare poarlamentar pentru a sti sa continue munca politica reala, cea prin care vorbesti cu oamenii la ei acasa, le starnesti interesul, increderea onesta si apoi ei te voteza. Va fi foarte greu in perioada ce vine oamenii au mari asteptari si suporta greu deterioararea nivelului de trai si asa destul de modest. Este un adevarat ” mestesug “, o arta sa asculti omul sa-i transmiti incredere fara sa-l pacalesti, sa faci ceva in mod real pentru el. Asta inseamna instrumente politice, iar cand acestea lipsesc trebuie construite relatii personale cu cei pe care trebuie sa-i rogi sa rezolve problemele alegatorilor tai mai ales in structurile locale, indiferent de la ce partid vine el, va trebui sa gasesti calea uneori dificila a comunicarii. Poate ca unii rad dar este singura cale de a te mentine la putere, de a nu dezamagi.

 14. Mark Says:

  Imi mentin parerea ca cel care castiga chiar si cu un singur vot sa ia tot. Poate parea nedemocratic, dar poate functiona intr-o tara aflata in permanenta criza politica. La britanici nu asa era intr-o vreme?

 15. ionborgo42 Says:

  Dle.Presedinte Ion Iliescu

  A venit si ziua in care sa va transmit direct stima si pretuirea pentru domnia-voastra si totodata imi permit cateva consideratiuni personale cu referire la un fenomen politic recent care framanta opinia publica.Aceasta opinie mi-am manifestat-o si in comunicarea directa cu dna.Corina Cretu si as fi onorat a afla parerea domniei-voastre.Cu stima,prof.Borgovan.Corina
  De cinci zile stau cu “gura cascata” si ma tot minunam de viteza cu care dl.presedinte Basescu l-a nominalizat pentru functia de Prim-Ministru pe Teodor Stolojan.Si acum ,cum bine zici, lovitura de teatru.Asteptam componenta cabinetului si apoi sa comentez,dupa limpezirea”apelor politice” si asezarea pe fagas a celor ce-si doresc a ne aduce “laptele si mierea” pe acest pamant al vechi Dacii.N-a fost sa fie si orice scenariu ne-am permite a-l comenta nu se incadreaza in cele firesti.Arunc o presupunere pe “piata” si anume:N-o fi “razbunarea” lui “Draga Stolo” pentru rocada fortata din 2004?Daca presupunerile de atunci ca “Draga Stolo” n-ar fi fost tocmai bolnav ci doar imbolnavit de insistentele llui Basescu si ale acolitilor sai sa renunte la candidatura pentru presedintie.Multe se pot insaila pe aceasta tema ,multe care se pot asemana cu “Circul” la Romani fara painea ce necesara a trece criza.Azi am asistat la un nou episod caragialelicesc “curat murdar” cand s-a vazut ca “partenerii ” din PD-L nu au oameni(asa cum am mai spus pe acest blog) care sa poata conduce competent si dinamic ministere fara a tine cont de “indemnurile de jucator” ale dlui.presedinte.Boc nu este altceva decat “solutia imorala” a presedintelui de a se insinua direct in actul de conducere.Sper ca ministri ce vor proveni din PSD sa fie suficienti de fermi pentru a nu capota si a duce partidul la sub 10%.Si de aceasta data s-a dovedit ca “gruparea” din jurul dlui.Iliescu_Nastase este cea care a decelat adevaratul scop al acestei guvernari de convenienta.In orice caz ,cariera politica a dlui.Stolojan s-a incheiat azi la ora 12 a.m.Cu respect,IonBorgo.

 16. Victor Says:

  Interesul poarta fesul

  Exista premizele ca noul guvern sa fie cel mai performant guvern pe care l-am avut de la Revolutie. Traian unificatorul isi da seama ca este sansa lui de a intra in istorie asa cum se cuvine si sunt convins ca va face totul sa demonstreze ca este un bun presedinte. A inceput cu stangul injurandu-l pe Stolo in doua randuri in ultimele zile fapt ce a atras dupa sine renuntarea acestuia din urma inca inainte de a incepe guvernarea propriu zisa. Dar Stolo ar fi trebuit sa stie ca atunci cand te amesteci cu taratzele te mananca porcii.

  Poate el a fost ferit in ultimii ani de manifestarile grobiene ale presedintelui dar sa nu uitam ca in trecut a mai avut o experienta asemanatoare cu acesta si in plus ar fi fost de ajuns sa se uite la toti apropiatii care l-au parasit pe presedinte, motivul fiind mereu acelasi, caracterul presedintelui.

  Pe de alta parte este clar ca si Stolo este un tip labil psihic care reactioneaza emotional si atunci nu pot sa nu ma intreb ce cauta in politica.

  Dar ce a fost a fost si nu are rost sa dezgropam mortii cum se spune. Important este prezentul si mai ales viitorul. Presedintele Basescu trebuie sa incerce sa se abtina de la dorinta sa de a controla totul si pe toti. Daca va reusi sa actioneze mai putin brutal sunt toate premizele ca Romania sa treaca cu bine peste criza si chiar sa avanseze din toate punctele de vedere.

  Cat priveste coalitia, deocamdata, cu exceptia unor exaltati din PSD tip Geoana, Sarbu, Oprisan si altii, membri celor doua partide se privesc cu suspiciune. Asta este un lucru bun pentru noi. Inseamna ca se vor urmari atent unii pe ceilalti. Altminteri in baza presei a ONG-urilor si a societatii civile drumul spre dictatura este deschis.

  Coalitia are si parti pozitive desi initial am fost impotriva si chiar am indemnat personalitati marcante din pesede sa nu accepte intrarea la guvernare. Din fericire, oameni precum Presedintele Iliescu sau Premierul Nastase sunt mai intelepti decat mine si nu au facut greseala de a-mi da ascultare.

  Iar daca coalitia nu functioneaza exista suficienta opozitie in interiorul celor doua partide astfel incat sa nu ne facem griji. Mai concret, daca coalitia va functiona, va fi bine pentru toata lumea si cu totii vom avea de castigat. Populatia si politicienii deopotriva. Daca lucrurile nu merg bine, unii membri din interiorul partidelor aflate la guvernare, mai mult sau mai putin declarati ca opozanti ai coalitiei carora li se vor alatura nemultumitii, cei care nu au prins un os de ros pe masura asteptarilor, vor avea grija sa rupa intelegerea. Asta inseamna ca oricum ar fi noi cadem in picioare.

  In final, putem concluziona ca la acest moment interesele lui Traian unificatorul coincid cu interesele poporului. Consider ca este un schimb echitabil. Noi ii dam presedintia inca 5 ani si el ne ofera o guvernare performanta. In final cred ca ceea ce s-a intamplat in aceste zile este o buna lectie pentru toti suporterii exaltati ,si, cel putin la nivel teoretic ar trebui sa ii faca pe cei care fac parte din asa zisa societate civila sa priveasca mai pragmatic politica si politicienii. Vorba unui coleg de bloggareala : “interesul poarta fesul”.

 17. Ovidiu Says:

  EXCLUSIV.

  Vezi pe blogul meu de ce Theodor Stolojan a renuntat la functia de prim-ministru

 18. aglaiarosu Says:

  cele 3 mari gratii

  erau odata ca niciodata, pe vremea Intaiului Carmas si Cel Mai Iubit Fiu al Tarii (nu confundati, nu e vorba de prezent, chit ca seamana teribil !) erau deci 3 Mari Gratii. Si sibilele acestea se numeau: Leana … Lina … si …. Gaina.

  Si azi tot asa avem 3 Mari Gratii: Mele-eee, Stolo-ooo si cu Isi-iii. (Dar nu de egal succes intre ele !…)

 19. aglaiarosu Says:

  meciul acesta il castiga cel cu banul mai mare

  e foarte simplu: atata vreme cat nu se poate interzice accesul la mass-media al unor forte politice intruse, acestea (DACA au BANI !) cumpara factiuni din partide, pe principiul “buturuga mica rastoarna carul mare” (polarizand si folosind in orb disensiunile inerente din orice partid): factiunile minoritare ajungand sa dicteze majoritatilor din partidele “tinta”. (Nu este o chestiune noua: menshevik-vs-bolshevik este cunoscuta de la revolutia rusa.)

  in acest fel, cucerind principalele partide dintr-o tara Licuriciul ajunge sa se impuna si SA DICTEZE !

 20. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  daca Mircea Geoana va fi atat de ocupat cu aceasta coalitie, nu credeti ca este momentul sa reveniti la conducerea partidului?
  Nu puteti sta deoparte! Va spun asta cu tot respectul pe care vi-l port si cu constiinta faptului ca Romania are nevoie de modelul dumneavoastra uman si politic.

 21. Guvernantii profestionisti de stanga « Oana Niculescu-Mizil Says:

  […] presedinte Ion Iliescu a spus ca este nevoie de profesionisti in guvern. Iata ca noi, social-democratii, ii […]

 22. radualexandrupsd3 Says:

  Este destul de greu de inteles cum se pot face compromisuri fara a te compromite si in ce fel iti poti pastra verticalitatea unor principii .
  Probabil anumite compromisuri pot fi facute in schimb ce altele nu sau uneori putem face mici compromisuri fara a ne fi afectata directia generala fortati fiind de logica vietii .
  Insa o intoarcere la 180 de grade nu poate fi numita compromis , este deja un mod de a te redefini total in virtutea unor noi principii .
  Mai mult decat atat , daca oricand sunt posibile mici viraje de 180 de grade inseamna ca oricand orice este posibil .
  Pana la urma ne putem intreba daca nu cumva in aceasta forma politica este o simpla metoda de a pune mana pe putere sau de a transfera puterea intre diverse grupuri de interese iar ideologia nu ramane decat o forma de marketing politic .
  Social-democratia se vinde bine , oamenii sunt atrasi de ideeea unui partid care mareste pensiile , salariile , alocatia , micsorarea impozitelor pentru cei saraci , etc .
  Dar pana si in marketing exista niste limite firesti : poti vinde mere stricate ca fiind cele mai bune mere , dar sa vinzi mere si sa sustii ca sunt pere este deja altceva .

 23. sand11 Says:

  Imi inchipui ce inseamna un compromis la un nivel inalt, inteleg ce inseamna strict secret de importanta deosebita, dar ma intreb, oare se va putea stopa directia in care ne indreptam? Nu pot sa scap de terorizanta intrebare: Mergem spre neodictatura? Atat vad si nimic mai mult. Se va vedea mai clar, poate dupa alegerile prezidentiale, pentru care social-democratii sper ca sunt pregatiti. Abia dupa aceea, se va incepe programul de guvernare de la Cotroceni. Pana atunci vor fi numai tatonari. Imi doresc ca ce scriu sa fie doar aberatii iar toata lumea sa imi spuna ca gresesc. Imi doresc ca cei din afara sa poata sa se uite cu simpatie si respect la noi, pentru faptul ca am reusit, candva, in viitor, sa ne gasim calea, ca suntem responsabili si capabili sa eliminam lestul care de atata amar de vreme a inceput parca sa atarne tot mai greu.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: