ACTIVITATI

 

1.- Joi dimineata am avut o reuniune a Colegiului Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989, in care s-a prezentat Raportul de Activitate al Institutului (IRRD) pe anul 2008, programul actiunilor din luna decembrie si actiunile aniversare si comemorative ca si programul de activitati si planul de lucrari de cercetare pentru anul viitor, cand vom aniversa 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989.

 

 

2.- INTALNIREA CU PRESEDINTELE VACLAV KLAUS

 

Aflat in Romania, presedintele Cehiei, domnul Vaclav Klaus a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii “Dimitrie Cantemir”.

 

Cu acest prilej, la conducerea Universitatii, am avut o intalnire cu presedintele Vaclav Klaus, la care am participat impreuna cu profesorul Emil Constantinescu – amandoi avand prilejul, de-a lungul anilor, unor intalniri numeroase cu oaspetele, in calitatea sa de premier sau de presedinte al Cehiei – atat in Bucuresti si la Praga, cat si la diferite reuniuni internationale.

 

Intalnirea ne-a oferit posibilitatea rememorarii unor momente ale relatiilor noastre, precum si unui schimb deschis de opinii asupra unor probleme actuale, inclusiv probleme privind efectele crizei financiare si economice mondiale asupra tarilor noastre.

9 Responses to “ACTIVITATI”

 1. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  cu tot respectul pe care vi-l port, apropo de criză, la noi în Caraş-Severin, primul efect al instalării dictaturii băsesciene şi strânsul curelei, iată cum şi în ce mod diabolic se conretizează :
  http://sfinx777.wordpress.com/2008/12/12/abuzuri/
  Politica stat în stat, dispreţul cu care suntem trataţi, faptul că suntem obligaţi să trăim dintr-o mizerie de 700-800 ron ( ce reprezintă pentru nababi bani de buzunar, dar noi, prostimea trebuie să-i întindem o lună ), oare să însemne că fiecare e mai presus de lege după bunul plac … pe cărăşeni,numai Dumnezeu îi mai poate scăpa de ” dive ”, ” prinţişori ”, şi alte dihănii …
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 2. proeuropa Says:

  Domnule Presedinte, puteti sa ne spuneti (daca acest subiect a fost abordat) de ce domnul Vaclav Klaus este intr-o masura atat de mare antieuropean si de ce refuza cu obstinatie semnarea tratatului Lisabona? Nu cred ca merita o onoare atat de mare din partea Romaniei acest domn care a exprimat public suportul pentru Declan Gayley si fundatia Libertas. Va pun aceasta intrebare din postura unui cetatean european convins ca nu tot ceea ce vine de la Bruxelles constituie in mod necesar solutia ideala la problemele noastre din Romania.
  http://www.lemonde.fr/europe/article/2008/12/06/quand-le-president-tcheque-s-en-prend-a-daniel-cohn-bendit_1127889_3214.html

  Va multumesc

 3. emigrantul Says:

  Nu Nicolae Ceausescu manifesta o totala neintelegere referitor la ceea ce se petrecea in jurul sau ci Mihail Gorbaciov

  “Înţelegem perfecţionarea, înnoirea, …, dar forma în care se acţionează pune foarte serios în pericol nu numai socialismul ci şi existenţa partidelor comuniste”. N. Ceausescu, 4 Dec. 89

  Din discutia purtata pe 4 Decembrie 1989, intre N. Ceausescu si M. Gorbaciov, nu reiese in nici un fel vreo lipsa de realism a ultimului presedinte comunist al Romaniei. Dimpotriva acesta il atentioneaza pe M. Gorbaciov, in stil diplomatic dar cu un mesaj foarte clar si argumentat, ca “Perestroika” va duce la distrugerea socialismului si nicidecum la imbunatatirea sa. N. Ceausescu ii reaminteste liderului sovietic despre o perestroica romaneasca ce fusese initiata cu douazeci de ani inainte, rezultatele fiind contrare asteptarilor motiv pentru care s-a renuntat repede la ea.

  Practic, presedintele Ceausescu prevedea ce va urma: “Dacă se lasă să se continue acest curs, se va ajunge la o situaţie foarte gravă”. Asa s-au si petrecut faptele, socialismul a fost dat la o parte si s-a restaurat capitalismul. “Mandatarii” aceia despre care pomenea N. Ceausescu au pus mina, dupa 1989, pe tot ceea ce avea valoare si s-au imbogatit pe spinarea scaderii drastice a nivelului de trai al populatiei. Nu s-a cistigat nimic din punct de vedere al cetateanului obisnuit. Nu s-a reiinoit nici un socialism cum intentiona M. Gorbaciov. S-a revenit la capitalism si atita tot.

  Ca N. Ceausescu nu intuia ce se va intimpla la Timisoara, mai precis nu isi dadea seama ca KGB-ul, la comanda lui M. Gorbaciov, pregatesc inlaturarea sa de la putere prin forta si aducerea unui presedinte pro perestroika, sub acoperirea unei revolte populare, asta este o alta chestiune.
  ==============================================
  Extrase din discutia purtata pe 4 Dec. 1989 intre Nicolae Ceausescu si Mihail Gorbaciov

  1) M.S. Gorbaciov:noi dorim, prin perestroika noastră să acumulăm tot ceea ce este bun şi să deschidem perspectivele societăţii. Bineînţeles că procesul acesta este complex, dar noi sperăm totuşi la un succes şi ştim că nu va fi un succes rapid.

  2) M.S. Gorbaciov: Eu am gândit că ceea ce facem noi în direcţia reînnoirii socialismului, creşte gradul de interes pentru dezvoltarea socialismului.

  3) Tov. Nicolae Ceauşescu:Noi suntem foarte preocupaţi de ce se întâmplă în câteva ţări socialiste din Europa. Înţelegem perfecţionarea, înnoirea, …, dar forma în care se acţionează pune foarte serios în pericol nu numai socialismul ci şi existenţa partidelor comuniste din ţările respective. Dacă se lasă să se continue acest curs, se va ajunge la o situaţie foarte gravă.
  Oricum, nu se poate spune că în aceste ţări socialismul nu a realizat nimic.

  4) Tov. Nicolae Ceauşescu: Am lucrat şi am adus şi îmbunăţiri în dezvoltarea societăţii şi a economiei. Ceea ce faceţi dumneavoastră acum am încercat şi noi la un moment dat. Am creat atuci aşa-zişii mandatari, şi după un an de zile am văzut că se îmbogăţesc şi am lichidat complet această situaţie.

  5) M.S. Gorbaciov: Aşa o perspectivă ne prevedeţi şi nouă?

  Sursa: http://www.jurnalul.ro/articole/140632/drumul-lui-ceausescu-spre-iad-a-inceput-la-moscova (Articol despre care am aflat de la bloggerul Ovidiu)
  ==============================================
  Referindu-se la pozitia avuta de Nicolae Ceausescu la intilnirea pe care a avut-o in 4 Dec. 1989 cu Mihail Gorbaciov, Ion Iliescu spune:
  Citat 11 Dec. 2008 la 9:18 pm
  /”pozitia lui Ceausescu … vadea o totala neintelegere a ceea ce se petrecea in jurul sau. Ceea ce s-a vazut si in decembrie, cand a vrut sa reprime miscarea populara declansata la Timisoara.”/

 4. cirlovacristian Says:

  Cu toate ca nu “prea are” legatura cu subiectul/subiectele postarii dv tin sa “aduc” in discutie evenimentele actuale ce se desfasoara in Grecia.
  “Legatura” este “oarecum” fortata dar exista.
  Poate ca multi oameni evita-probabil de frica-sa se “gindeasca” la ceea ce se intimpla actualmente in Grecia,Ungaria,Germania si sunt sigur ca or sa mai apara si altele.
  In vremurile din decembrie 1989 ca si acum a fost nevoie de o scinteie si totul a luat FOC.
  A fost de ajuns ca un om/grupare de oameni sa greseasca voit/nevoit iar cetatenii au reactionat promt si au impartit “palme si suturi in dos” autoritatilor.
  Numai azi nu este miine si o sa “observati” cum isi aduc aminte politicienii de Romania despre evenimentele din DECEMBRIE 1989 iar multi cu “destu’ o va arate”.

 5. Sibilla Says:

  Apropo de ceea ce ne spune domnul Cîrlova Cristian, nu numai în Grecia ci şi în Italia mulţimile nemulţumite ies în stradă şi-l suduie pe Berlusconii … mă umflă râsu-plânsul numai gândindu-mă la reacţia Prostănacului dacă ne-ar trezi pe noi ” prostimea ” de-un miting două, oare sub ce fuste ar fugi cu 360/h să tremure, el ” bravul ”, Gigi durul din Carpaţi ce merită obligat-forţat să se transfere frumuşel la pedelacheii săi, să crape fierea-n el acolo de pămătuf şi papiţoi …
  Vă rog să mă iertaţi, sunt tare supărată, merita oare PSD şi noi, noi cei care ne-am pus speranţele-n palma singurului partid cu care rezonam, meritam noi scuipatul acestor zmintiţi, în prag de sărbători ?
  Ne îngrijorează mai ales soarta copiilor noştri, pentru că nu e de glumit, vom ajunge să ne tratăm depresii şi copilaşii noştri sclavii lor ?
  Nu e timpul oare ca cineva să pună apăsat piciorul în prag şi să-i zguduie ? Îmi menţin părerea, vinovaţii luaţi de gulere şi EXCLUŞI din partid. Şi dacă noi electoratul strângem semnături şi fi-vom insistenţi, vor ţine cu colţii de scăunele, ei nemernicii ? Îmi vine să urlu, îi spuneam cuiva mai devreme, dacii îşi puneau pe fugă duşmanii înălţând stindardul şi urletul capului de Lup îngrozea, să mă ierte bunul Dumnezeu, dar mă rog să nu se ajungă la aşa ceva, pentru că nu ar fi bine pentru nimeni !
  Nu-l ” invită ” nimeni pe acest Mirciulică să citească părerile oamenilor, dar pe şarpele de Ilie Sârbu fălos şi fercheş tare că i se promite împlinirea visului, şi alţii şi alţii, citesc ei oare blogurile, ştiu ei ce discută ” prostimea ” pe stradă, ştiu că urmează un an greu şi că s-ar putea să piardă însutit din ceea ce se amăgesc ei că ar ” câştiga ” acum, sau ne subestimează ameţiţi de fumuri … ? Sunt ei pregătiţi să plătească preţul tâmpeniilor de acum ?
  Destinul poporului, al ţării noastre NU este acesta ! Merităm altceva şi nu ne vom resemna cum prost îşi închipuie ei, zmintiţii ahtiaţi de aburii puterii.
  Social-democraţia autentică tot va renaşte şi va şi triumfa în cele din urmă, n-ar fi rău să mediteze şi să-nveţe să ţină ” spada ”, că de trişori sunt buni aceşti jucători de poker, ferească-i Sfântul de-un ” care de dame ” …
  I-auzi, Ponta marele ” justiţiar ” şi Sârbu … tiiii … îmi tot dau palme şi nu-mi vine să cred ! Zău nu ştiu de ce Emir Kusturica nu se inspiră din realităţile tragi-comediilor mioritice !
  Se impune ca Echilibrul să impună, că ăştia-s de nestăvilit când se pornesc la joaca cu destinele noastre !
  Ceea ce vedem noi în aceste zile la TV , NU e PSD ! Iar noi ne dorim PSD, nu plastilină, nu dictatură şi cenzură băsesciană, nu şi nu şi NU !
  Sibilla

 6. mirelateodorescu Says:

  Suntem in prag de sarbatori si nu avem timpul necesar sa ne gandim cum se cuvine la ele!
  Si cam asa a fost in ultimii 20 de ani, tot timpul am avut ceva care sa ne framnte gandurile, sa stam sa rationam sa alegem solutia cea mai potrivita.
  Acum parca datele situatiei sunt si mai complicate, criza economica ne preseaza, evenimentele politice din lume ne dau de gandit.
  Ma gandesc acum si la noi, la faptul ca s-a spus in ultimii ani sa promovam cat mai multi tineri in management. Foarte bine, dar oare nu era mai bine ca inainte de a-i trimite in functii foarte importante sa faca un training alaturi de oameni cu experienta de la care sa invete sa lucreze cu date reale? Nu spun ca nu stiu teorie, dar in practica e altfel!
  Sunt in tara inca multe persoane care la 50 de ani sunt considerate ca trebuie inlocuite cu tineret care de multe ori nu au imaginea intregului sistem in care trebuie sa ia decizii!

 7. cirlovacristian Says:

  Situatia politica si sociala din EU este in schimbare.Populatia-cetatenii europeni-sunt la limita rabdarii.Cu toate ca Romania nu se afla pe acelasi aliniament cu cu tari precum Italia,Grecia,etc……nici mult nu mai are.
  Berlusconi,Casini,Victor Orban-de la Ungaria,Karamalis,Basescu,Baroso,etc…..care s-au pupat pe bot cu GW Bush junior,fiul lui sen’or Bush fost derector CIA……etc…..astia,adica “iei” care au stat la conducere prin Europa si probabil inca mai stau,au trimis/trimit tarile si populatia in HAOS.Pai asa a reusit Hitler,Musolini,Franco si altii sa acceada si sa si conduca “revolte” de ultrasi.
  Am uitat sa specific “iei” fiind membrii de la EPP,adicalea European People’s Party(popularii din EU).
  Tot EU pe “persoana fizica” am uitat de Sarkozi,Youshcenko,Timoshenko,Saakashvili,etc….toti orientati catre soare rasare GW Bush-dat fiind ca se afla la WEST este soare apune.
  Pai “iei” trebuiesc intrebati si “puricati” ce au facut toti in aceiasi incapere si culmea cu lumina stinsa.

  Grecii(populatia greaca de peste tot) nu stau/au stat pe “ginduri” si sa astepte pe Rice sa-si termine mandatul,si sa vada daca Karamalis mai este apt sau nu.Raspunzatori(in EU) de situatia actuala sunt EPP-istii.
  Pai popularii astia care de fapt sunt de dreapta,putin catre centru,acum au actiuni de stinga.Dar scopul actiunilor lor nu este de a ajuta neaparat cetateanul ci de a subventiona “patronii” de firme.Ca asa tangential da si “ceva” populatiei(firmituri colaterale) da dar scopul final asa ziselor “ajutoare” este “patronii”.Deci popolistii sa nu vina si sa minince RAHAT in fata Europenilor caci le pute gura-care este oricum rau mirositoare,de la nastere-ca “iei” sunt interesati de populatie,NU ESTE ADEVARAT.Poate daca Tony Blair sau Schultz ar fi fost mai “implicati” in problema,astia adica “iei” popolarii nici nu ar fi avut curajul sa mai deschida gura iar cetateanul European nu ar fi trecut la lupta.
  Northern Rock din UK a fost in pragul falimentului dar guvernul(condus de laburisti) a decis ca este mai bine sa o “treaca” la nationalizari si……. au nationalizat banca.Pai daca “povestea” nu s-ar fi intimplat in UK iar guvernul ar fi fost unul cu apartenenta EPP(sau liberal) banca ar fi fost “ajutata” sa-si “revina” ca de “patronii” nu trebuie sa piarda banii dar popolistii ar fi spus ca :AJUTAM POPULATIA.De unde,pe “iei” ii interesa ca unul/unii de la “iei” sa nu-si piarda banii sau in cel mai rau caz “era o investitie de viitor”-gen cooptare:te “ajutam” acum si mai vedem mai tirziu.Niste panarame.
  Si cred ca mai sunt exemple.
  Oricum,
  Va multumesc

 8. cirlovacristian Says:

  Poate natiunea nu-si mai aminteste de György Schwartz un evreu-ungur un …….de fapt o “mina” care a dat bani,practic a platit si plateste niste “servicii” prin donatii generoase.El se crede “investitor” dar a vrut si chiar era pe punctul de a destabiliza un sistem bancar.Tot el a subventionat si EPP-ul ca si organizatie dar si “indivizi” din popolisti.Sa fie oare doar o ……..nu,nu cred.Ba mai mult decit atit de ce “trage” actualul presedinte din Romania cu UDMR la guvernare.
  Pai UDMR-istii care-s prieteni cu FDZSE(sau cum or fi combinatiile de litere) adica cu orbanu unguresc scolit de soros in fund-atie care-l sutine pe Saakashvili din Georgia cu/pe Rose Revolution.
  Pai asa se “arata” popo-larii lui basescu cu EPP-ul lor si membrii afiliati.
  Pai geoana care nu e chiar asa de prostanac pregateste marea tranzitie catre “marea” familie de popo-lari.Culmea este care are si adepti/sustinatori.Bravo lor,dar sa nu mai “pozeze” in socialisti.
  A intrebat cineva ce fac “iei” dupa perdea/cortina?Nu.Atunci de ce joaca teatru ieftin?Mickey mouse ponta,corlatean,mitr(e)a,sirbu…….de nu se puteau face auziti iata ca acum or sa vorbeasca si ungureste si ….
  “Iei” pleaca de la o premiza falsa “poporul e prost si nu intelege ce noi cunoastem”.Gresit.Noi,poporul roman nu este atit de prost pe cit voi il credeti iar voi nu sunteti asa destepti pe cit pareti-aviz politicienilor de “casa/clasa”.

 9. dchira Says:

  Stau si ma intreb de ce o aprte din cei care psoteaza comentarii pe blogul acestui dom il apeleaza pre poloticos cu “domnule presedinte”? Bunusimt trebuie sa primeze evident, dar un abuz de politete aduca un elogiu parti posterioare.

  Am citi in presa cum ca dl Iliescu nu ar fi fost bine primit de revolutionari.DOmnia sa i-a numit reactionari.Nici macar oameni care au oa viziune si opinie total diferita.

  Ceea ce uimeste aste oarecum incrancenarea celor care i-auspus lui Iona Iliescu ca nueste binevenit acolo, de ce? Un sir ling de mizerii obladuite de domnia sa in timpul guvernarilor PSDiste.

  Le-a permis fostilor activisti si securisti sa aiba functii in stat, oameni fara cea mai mica notiune de bun simt.
  S-a opus une legi a lustratiei care sa opreasca mizeria comunsita de la accederea la putere.
  A insistat sesabuit in directia unei democratii originale, care a dus nicaieri si a costat ROmania ani de intarziere in aplicarea unor reforme contrete.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: