MOMENT CULTURAL

Cu doua zile in urma am participat la o manifestare organizata de Academia Romana si Banca Nationala, consacrata prezentei in tara noastra a doamnei Erna Hennicot – Schoepges (fosta presedinta a Camerei Deputatilor din Luxemburg, fost ministru al Culturii, Invatamantului Superior si Stiintei, actualmente Deputat European).

Doamna Erna Hennicot – Schoepges a sustinut o prelegere cu tema :”2008 – Anul European de Dialog Intercultural” .

In cadrul manifestarii a fost lansat volumul, realizat de Editura Academiei, continand discursuri ale autoarei, intitulat „Reperele unui parteneriat public” .

Au luat cuvantul pe marginea expunerii si a volumului : academicianul Tudorel Postolache, academician Mircea Malita, academician Mihnea Gheorghiu, academician Dan Haulica, academician dr.Alexandru Bogdan, profesorul Corneliu Rusu, si fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu.

Moderator a fost guvernatorul BNR, domnul Mugur Isarescu.

In interventia mea am apreciat, pe de o parte, contributia reala a doamnei Erna Hennicot – Schoepges la dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre tarile noastre, inclusiv pentru realizarea proiectului comun – „orasele Luxemburg si Sibiu – capitale culturale europene” pentru anul 2007. Doamna Hennicot a intervenit personal la organismele europene pentru acceptarea acestei propuneri, inca inainte ca Romania sa fi devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Este dealtfel si meritul ambasadorului Romaniei, de atunci, la Luxemburg, academicianul Tudorel Postolache.

Privitor la volumul de discursuri ale doamnei Hennicot, am evidentiat preocuparile sale pentru probleme de larg interes ca: dezvoltarea durabila, protejarea diversitatii culturale, ca element component al conceptului de dezvoltare durabila, pluralismul cultural si nevoia comunicarii si cunoasterii reciproce, deschiderea spirituala si „abolirea frontierelor din gandirea umana”.

In legatura cu importanta educatiei, autoarea releva ca in studiul istoriei in scoala – istoria apare mai ales ca o insiruire de razboaie, cuceriri, infrangeri, fapte de arme, conflicte religioase sau colonizari, etc. si mai putin evolutia culturii sau a civilizatiei.
Autoarea evidentiaza importanta educatiei in spiritul tolerantei si a cunoasterii celorlalti.

O atentie particulara este acordata de catre autoare educatiei muzicale, pledand pentru apararea impotriva zgomotelor, ca un aspect esential in promovarea calitatii vietii, subliniind ca „gestionarea mediului sonor trebuie sa constituie obiectiv al politicii concrete ”.

Autoarea considera ca „lumea sonora care ne inconjoara s-a schimbat radical in ultimele decenii, cu efecte in plan psihic, social si fiziologic”. „Muzica in unele discoteci este masurata in decibeli, cu un nivel superior celui admis in uzine ”…”o seara de muzica supra amplificata poate cauza pierderi partiale sau totale ale auzului si poate provoca deteriorari ale aparatului auditiv nevindecabile”.

Autoarea pledeaza in acelasi sens pentru masuri in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului, al creerii de spatii de recreere naturale, in mijlocul oraselor, zone verzi protectoare fata de zgomotul circulatiei.

Toti participantii au apreciat  substanta textelor prezentate in volumul comentat si dezbatut in cadrul manifestarii.

One Response to “MOMENT CULTURAL”

 1. Victor Says:

  Supertare domnule Presedinte.

  Domnule Presedinte,

  “Autoarea evidentiaza importanta educatiei in spiritul tolerantei si a cunoasterii celorlalti”.

  autoarea a auzit de Basescu? Pentru ca noi il cunoastem de cunoscut. Cu toleranta la mizerii stam mai prost. Cand scriu “noi” ma gandesc la astia care tipam de grija pesedeului pentru ca baronii locali din partidul dumneavoastra au dovedit ca pot fi foarte toleranti chiar daca il cunosc. Daca sunt toleranti inseamna ca sunt educati mergand pe firul logic care se desprinde din scrierea la care faceti referire. Sau inseamna ca au primit bani contra toleranta? In cazul asta autorea ar trebui sa schimbe un cuvintel din fraza:

  “importanta banilor in spiritul tolerantei si a cunoasterii celorlalti”.

  Mai departe

  „lumea sonora care ne inconjoara s-a schimbat radical in ultimele decenii, cu efecte in plan psihic, social si fiziologic”.

  efectele sunt evidente dar nu sunt neaparat negative. Dinamismul care caracterizeaza actuala societate poate fi considerat un efect al nivelului sonor. Sau as spune mai degraba ca dinamismul si nivelul sonor sunt intr-o relatie de interdependenta.

  ”o seara de muzica supra amplificata poate cauza pierderi partiale sau totale ale auzului si poate provoca deteriorari ale aparatului auditiv nevindecabile”.

  exagerari. Oricum progres fara sacrificii nu se poate. Si in general nu putem da timpul inapoi si sa ascultam muzica anilor ’50 la un difuzor obosit.

  „abolirea frontierelor din gandirea umana”.

  Am vreo 2 frontiere in gandirea mea de abolit : Traian Basescu si Mircea P Geoana. Acum cu ajutorul umilului pesede probabil ca le voi depasi si pe astea si gata.

  “autoarea releva ca in studiul istoriei in scoala – istoria apare mai ales ca o insiruire de razboaie, cuceriri, infrangeri, fapte de arme, conflicte religioase sau colonizari, etc. si mai putin evolutia culturii sau a civilizatiei. ”

  Discutabil. Oricum uitandu-ma la actualul pesede observ ca au lipsit la orele de istorie. Nu au habar nici despre faptele de arme ale inaintasilor nici cu gradul normal de civilizatie din zilele noastre nu au vreo legatura.

  Asa am devenit un fel de Emigrant. Data viitoare vin si cu un sondaj ca sa fie tacamul complet.

  Va multumesc pentru atentie si va doresc o zi buna.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: