ACTUALITATEA POLITICA

 

Duminica si luni au avut loc la PSD doua intalniri. Una la sediul din Kiseleff, duminica seara, unde au participat presedinti de Consilii Judetene si primari din cateva judete inclusiv municipiul Bucuresti iar luni, 8 decembrie la sediul Grupului Parlamentar PSD de la Senat – sedinta Comitetului Executiv al PSD – ambele, consacrate negocierilor purtate cu celelate partide – PNL si PDL, in legatura cu formule posibile de guvernare. A fost un schimb de opinii asupra unor probleme foarte delicate, in conditiile unui raport de forte relativ echilibrat , ca urmare a alegerilor din 30 noiembrie.

 

Pe de o parte – se vehicula ideea ca votul popular ar fi dat castig de cauza fortelor de dreapta (PNL si PD-L) parere formulata de dl.Boc, ca argument in favoarea unei aliante PD-L – PNL, pe de alta parte (parere exprimata si de mine) votul a avut si o alta conotatie –  votul pro si anti Basescu. De aici si posibile solutii de combinatii prin asocierea a cate doua dintre cele trei partide care au polarizat voturile ( PSD si PDL cu cate 33, 34% si PNL 18%).

 

O prima tentativa care s-a profilat inca din seara de 30 noiembrie  (a posibiliei aliante PSD-PNL–UDMR) ar fi insumat aproape 60% din mandate.

 

Din pacate, PNL, care parea sa incline spre o asemenea solutie  a tergiversat luarea decizei in aceasta directie, mentinandu-si o pozitie rigida, atat in privinta persoanei premierului, cat si a unor obiective programatice, grabindu-se in schimb sa anunte o intelegere cu UDMR.

 

Intre timp, PD-L a manifestat o relativa deschidere, trecand de la o pozitie intoleranta,    catre o disponibilitate spre dialog.

 

Pentru PSD se punea problema: sau la guvernare, cu unul din cele doua partide, sau in opozitie.

 

Pina la urma, prin vot s-a optat pentru o deschidere a negocierilor cu PD-L in vederea incheierii unui protocol de colaborare la guvernare, dand mandat presedintelui Geoana sa clarifice o serie de probleme privind atat obiective programatice (in special probleme de ordin social si de politici economice anti-criza), cat si structura si conducerea guvernului, pe de o parte si a conducerii celor doua camere, pe de alta parte. In plus, majoritatea membrilor Comitetului Executiv PSD au solicitat si includerea conditiei de limitare a Aliantei la cele doua partide, deci fara includerea UDMR.

 

Momentul si varianta adoptata nu sunt deloc simple. S-a subliniat faptul ca oricare dintre cele trei solutii posibile (la guvernare cu PD-L sau cu PNL ca si trecerea in opozitie) comporta riscuri evidente pe care PSD va trebui sa si le asume, inclusiv pericolul neintelegerii acestei modificari de orientare de catre militantii si alegatorii fideli ai PSD.

 

Solutia adoptata vrea sa fie, intr-un fel, o incercare de promovare a experientei germane – de mare coalitie intre cele doua principale partide – unul de dreapta, altul de stanga. Diferenta consta intr-un “detaliu” – existenta unui presedinte (Traian Basescu) cu “trasaturile de caracter” binecunoscute. Ceeeace constituie faptul cel mai preocupant.

Ar fi bine ca in anul electoral pentru alegerile prezidentiale, acesta sa devina mai realist si cooperant, tinand seama mai ales ca, indiferent de formule, noul guvern se va confrunta cu probleme foarte grele, generate de efectele crizei financiare si economice mondiale.

 

Dar, sa nu ne facem iluzii in aceasta privinta.

 

Mai important este acum ca PSD sa-si pastreze si sa-si afirme clar identitatea, crezul politic propriu si sa-si consolideze legaturile cu propriul electorat.

 

“Pragmatismul” – drapel al oportunismului dintotdeauna – poate fi sinucigas !

 

(A fost punctul meu de vedere exprimat in mod explicit).

 

Tot adevarat este insa ca “ Cine se teme de lup, nu intra in padure!” Totul este insa “cum se intra…si mai ales cum se iese din padure

 

Ne asteapta deci – vremuri NU usoare!

 

 • P.S. – Am citit cu interes comentariile de pe blogul lui Adrian Nastase  (inclusiv postarile ca reactie la articolul sau din Jurnalul National) precum si cele de pe blogul Corinei Cretu . Sunt ganduri efectiv de bun simt si ingrijorare justificata

 

 • P.S.2  – Numirea domnului Stolojan de catre presedinte si maniera in care a fost facuta este semnificativa si reprezinta un semnal in legatura cu intentiile reale ale acestuia.

31 Responses to “ACTUALITATEA POLITICA”

 1. emigrantul Says:

  Inca de pe acum, parerea romanilor despre noul parlament este una extrem de bine conturata. Pentru a o afla, accesati urmatorul sondaj:

  Apreciati ca alesii in parlament, din colegiile uninominale de care apartineti, va reprezinta interesele?
  http://www.sondaje.php0h.com/vareprezinta.php

 2. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  “Mai important este acum ca PSD sa-si pastreze si sa-si afirme clar identitatea, crezul politic propriu si sa-si consolideze legaturile cu propriul electorat.”

  Mai important pentru cine? Pentru mine mai important este sa se continue lupta cu presedintele Basescu si cineva in tara asta sa incerce sa adune in jurul sau o opozitie reala. Altminteri ne asteapta dictatura. Tocmai stiind “trasaturile de caracter” ale acestuia.

  Deci, din punctul meu de vedere asta este prioritatea numarul 1 : identificarea unui grup , partide…nu ma intereseaza ce, care sa faca opozitie si totodata pregatirea unei strategii care sa aiba ca scop sustinerea unui candidat cu sanse reale la prezidentialele de anul viitor. Altfel putin imi pasa la ora asta de legaturile baronilor locali pesedisti cu electoratul! Ba nu. Mint. Imi pasa. As vrea sa nu-i mai voteze nimeni in veci!

  Am inteles faza cu ideologia pana acum pentru ca in mod evident ati vrut sa castige partidul pe care l-ati creat. A castigat, nu a castigat, nu ma mai intereseaza. Acum ma intereseaza cineva sa faca ceva pentru a-l bloca pe Basescu. Deci avem o opozitie, luptam impotriva inamicului sau o dam in ideologii?

 3. Victor Says:

  PS. PSD trebuia sa fie preocupat de identitate sa politica inainte sa capituleze in fata lui Basescu.

 4. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu
  Gindurile/postarile “efectiv de bun simt si ingrijorare justificata” ma face sa va intreb:
  Cumva,persoanele sus mentionate sunt “genii”?
  Comentarii/ginduri de bun simt exista in “rindurile” si inimile celor ce simt si traiesc social-democratia,nici pe departe in “mintea” persoanelor implicate direct si/sau indirect in negocierile cu PDL-u’.
  Persoanele de mai sus,de altfel si altii din cadrul PSD-ului au stofa de lider DEMN DE URMAT?
  Daca dintr-o gresala va uitati pe “istoricul” comentariilor de blog-urile lor si bine inteles “trageti” invelitoarea,PUTETI DV SA SPUNETI CA ASEMENEA PERSONAJE SUNT UNII DINTRE REPREZENTANTII SOCIAL-DEMOCRATIEI DIN ROMANIA?(in conditiile in care doriti sa fiti cinstit cu principiile,conceptiile si educatia,doctrina dv)
  Dle Ion Iliescu sunteti “hulit,acuzat,vinovat si tras la raspundere” de catre fel de fel de anticomunisti iar dv veniti in “fata” natiunii si spuneti:
  Pe principiile democratiei si votului democratic s-a ales sa se intre la guvernare cu PDL-ul si pentru ca noi PSD-ul avem o alianta cu PC-ul consideram ca acest guvern poate fi “benefic” tarii.Tot pe baza “democratiei” se constata ca sunt si membrii marca(n)ti care au o alta pozitie si sunt ingrrijorati.
  Pot fi ingrijorati dar pentru alt ceva adica spre exemplu sa-si numere oualele de la clocitoare sau sa-si faca probleme ce cizme(firma) isi mai cumpara dar nici sa nu va ginditi sa spuneti ca sunt ingrijorati de social-democratie.Din “vorbe” asa pare dar din fapte si chiar din “expresia” lor NU SE VEDE.
  ORI ESTE ALBA ORI ESTE NEAGRA.
  Daca “trecem” pe nuante de GRI(grey) atunci PSD-ul trebuie sa treaca la populari si ar trebui sa se numeasca Partidul Social Liberal deoarece cei mai multi membrii sunt numai si numai preocupati de INTERESUL PERSONAL-si chiar si asa “actioneaza”-iar restul membrilor mai si vorbesc-dar nu demonstreaza.

  ORI ALBA ORI NEAGRA-este situatia.NU EXISTA CALE DE MIJLOC.

  Va multumesc

 5. cadrou Says:

  Cand va referiti la identitatea partidului, i-aveti cumva in minte si pe “baronii” partidului ?

 6. aglaiarosu Says:

  ce este cel mai interesant – si poate Dl. Pres. Iliescu ar putea sa comenteze si sa ne lamureasca in acest sens, ca in societatea RO au aparut (inca de vreun an de zile) varii clone-PD de diverse “culori” politice:

  1) votati liberalismul – votati cu clona PD = PLD (Stolojan)
  2) votati social-democratia – votati cu Grupul de la Cluj din PSD (Rus)
  3) votati de dreapta – votati cu PD
  4) votati cu societatea-civila – votati cu Grupul de la Neptun

  Cu oricine votati, votati Licuriciul !… pai asa merge treaba ?!

 7. cristina grigore Says:

  Domnule Presedinte!
  cu ce am gresit NOI astia multi, sa inghitim aceste rebuturi intelectuale, aceste ineptii politice? cu ce am gresit noi, cei care am votat, care muncim, care platim STATULUI darile, sa traim in mizeria lasata in urma de un marinar ce face de rusine pana si aceasta profesie?

 8. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu, nu am stiut ca ne cititi comentariile de pe alte bloguri.

  Nu stiu ce sa zic doar ca am facut un sondaj despre reabilitarea lui Nicolae Ceausescu.

  Am citit la Jurnalul National stenograma Ceausescu – Gorbaciov 4 decembrie 1989.

  Am ramas impresionat eram convins ca este vorba de un analfabet dar m-am inselat, era un mare DIPLOMAT !

 9. ancaf Says:

  domnule presedinte, cu tot respectul pe care vi-l port, permiteti-mi s-o spun p’a dreapta:
  cine naiba nu ar fi tergiversat luarea deciziei cand stia ca trateaza cu un om ca geoana?!

  ca, va reamintesc, cu durere, e drept!, ca mr. geoana e presedintele acestui partid – a carui conducere numai psd nu mai este.

  acest partid psd cu geoana, nita, oprisan etc. NU mai e partidul fondat de domnia voastra.

  poate cei care trudesc, membrii simpli, simpatizantii, da, acestia sunt psd-isti.
  poate cei care au votat psd, da, ei sunt psd-isti.
  dar conducerea actuala NU este.

  domnule presedinte, ce-aveti de pierdut? (luati expresia aceasta ca pe o simpla expresie care sa dea coloratura comentariului)
  Domnia voastra veti ramane in istorie!

  salvati ce mai se poate salva.
  faceti un gest pe care unii dintre noi il asteptam din 2005.

  salvati numele, construiti renumele si, inca o data, faceti istoria acestui partid!
  sunt sigura ca stiti si cum. aveti si cu cine: adrian nastase, adrian severin, corina cretu si lista INCA (da! INCA!) e lunga.

  o seara buna, domnule presedinte.

 10. ancaf Says:

  ps
  si, desi unii m-ar putea injura, nu ma pot abtine sa adaug.
  ce?
  un nume:
  IULIU MANIU.
  (accept injuraturi si de la stanga si de la dreapta…)

  cu scuzele de rigoare pentru indrazneala, nu pot sa nu recunosc: imi place istoria.

 11. danielbuca Says:

  Domnule Presedinte,

  Am 30 de ani si sunt socialist. Am intrat in PSD prea tarziu (cand DIP tocmai era abandonat de catre PSD in fata DNA-ului) si am iesit foarte repede.

  Mi-as fi dorit un PSD fara Geoana si cei ca el, mi-as fi dorit un PSD care sa-si asume o opozitie, mi-as fi dorit un PSD in care sa-l am pe Sorin Oprescu si nu pe Vanghelie.

  Tara are nevoie in urmatorii ani de un guvern de stanga iar un guvern PDL – PSD condus de Basescu nu este cea mai buna alegere.

  Romanul a votat anti Basescu pentru ca nu are educatia necesara pentru a vota o ideologie sau un program de guvernare. Din pacate, Basescu a castigat iar. Sper ca pentru ultima oara.

 12. Apelul Ancai « Bloggareala Politica Says:

  […] am avut sansa sa citesc un comentariu pe care eu il consider genial. A fost scris de Anca F pe blogul Presedintelui Iliescu. Anca a reusit sa sintetiteze cu ajutorul talentului sau literar in cateva cuvinte toata […]

 13. emigrantul Says:

  1) Cit de mult ati regreta daca PDL (Partidul Democrat Liberal) ar disparea ca entitate politica?
  http://www.sondaje.php0h.com/disparitiepdl.php

  2) Cit de mult ati regreta daca PSD (Partidul Social Democrat) ar disparea ca entitate politica?
  http://www.sondaje.php0h.com/disparitiepsd.php

  3) Cit de mult ati regreta daca PNL (Partidul National Liberal) ar disparea ca entitate politica?
  http://www.sondaje.php0h.com/disparitiepnl.php

 14. Gabriela Savitsky Says:

  Domnule Preşedinte,

  de la agonie la extaz… Aşa a umblat sufletul nostru în zilele acestea, prin cărările gerului. Suntem o ţară de oameni singuri şi însinguraţi. Suntem (unii) împovăraţi de grijile cotidiene, dezamăgiţi, obosiţi. Aveam o mică speranţă. Am tresărit, când am văzut exit pollurile. “Uite, PSD-ul îşi revine!” N-a fost decât o nălucă.
  N-a fost decât o nălucă…
  Ar fi greu în opoziţie cu DNA-ul, dosarele, serviciile, ostile. Poate că şi în opoziţie partidul s-ar fărâmiţa şi s-ar pierde. Unii ar trăda şi s-ar da de partea stăpânului.
  Pe de altă parte, şi la putere în genunchi, parcă nu e o situaţie prea elegantă. Oricum, “nu aranjează” partidul cu cea mai mare cuprindere din România.
  Şi ce-a făcut astăzi Băsescu nu este decât încă o sfidare la adresa PSD-ului. Încă o umilinţă.
  Anca face o propunere interesantă. Şi curajoasă. Dar eu mă întreb de ce să plecăm noi. Suntem mulţi, foarte mulţi. Să plece aceia care sunt mai puţini.
  Nu pot să cred că Partidul Social Democrat va intra la guvernare în condiţia de milog în care se află acum, cu privirea în pământ, cu ochii în pământ, ca să-l susţină peste 11 luni pe Băsescu pentru încă un mandat.

 15. Viski Says:

  nu o zic in nume de rau, insa domnule iliescu, dvs sunteti un adevarat animal politic! nu-mi fac iluzii cand vine vorba de ce va indeamna sa fiti de o parte sau alta a baricadei. insa simtiti bine ca psd-ul e pe marginea prapastiei… oricum dvs. nu mai aveti nicio responsabilitate fata de acest partid… mai multe pe http://www.trezirea.com

 16. aglaiarosu Says:

  ati ascultat comentariul lui CTP (Tradare si s-o stim si noi) ?… este corect ce spune cu traversarea crizei economice cu o coalitie “Rot-Schwartz” forte in Parlament.

  INCORECT este sa astepti sa dea vreun rod (cum n-a dat nici in Germania).

  INCORECT este sa crezi ca aceasta criza economica este spontana: ea este creata si peste tot in lume MASONERIA PORTOCALIE o foloseste ca o UNEALTA pt. aducerea la ordine – a se vedea coalitia (CONTRA-FIRII !) din Parlamentul Romaniei.

 17. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  e prea tarziu pentru regrete, pentru ca “morala” de tip “pragmatic” prevaleaza asupra moralei propriu-zise. Exista mari semne de intrebare in legatura cu loialitatea PD-L ca partener politic, dat fiind ca acest partid este facut dupa chipul si asemanarea parintilor sai politici, Basescu si Stolojan.
  Uluitor este ca in legatura cu Stolojan sunt enorm de multe semne de intrebare, pe care insa pare ca nu le mai vede nimeni. S-a produs o hipnoza f asemanatoare cu cea din cazul Basescu, pe care toata lumea il ierta si il mai iarta inca, pentru ca a vandut Flota Romaniei, pentru ca a refuzat sistematic sa faca autostrazi, pentru ca a gestionat mizerabil primaria Bucurestiului.
  Banuiesc ca exista o tehnica a serviciilor secrete cu ajutorul careia sunt spalate creierele celor care asculta anumite comenzi sau anumite cuvinte-cheie, cum ar fi Stolojan sau Basescu.
  Sa spun ca mi-e teama pentru PSD? As fi ipocrita, pentru ca teama mea nu se indreapta spre PSD ci spre intreaga tara, cu aceasta viitoare guvernare si cu un Traian Basescu interesat exclusiv de obtinerea unui al doilea mandat de presedinte.
  Partidele cad si se reinnoiesc apoi, dar tara, domnule Presedinte, Romania, cine o va mai ridica din ruina? Asta este problema cea mai dureroasa.

 18. Mihnea Georgescu Says:

  STÂNGA LUI BĂSESCU

  Eu nu am nimic cu Traian Băsescu. Sigur, în trecut am mai comentat acid la adresa lui, dar îmi este profund simpatic, ca un constănţean de-al meu nimerit în politica dâmboviţeană dominată de iudele şi beiazedelele din Primăverii. Un om care încearcă să mişte lucrurile, să fie un preşedinte jucător. De aceea îl şi iubeşte lumea şi va lua cu uşurinţă un al doilea mandat. Singurul lucru pe care am să îl reproşez lui Traian Băsescu, pe lângă mitocănia şi lipsa sa de educaţie, este incapacitatea de a înţelege şi de a aprecia importanţa perioadei 1948-1989 în istoria modernă a României, a realizărilor socialismului. Deasemenea, îi reproşez fariseica sa condamnare a comunismului şi impermeabilitatea la învăţăturile lui Ion Iliescu sau la măreţia intelectuală a unui Adrian Năstase.

  În rest, Traian Băsescu are şanse să devină un personaj politic frecventabil. Pe lângă faptul că este un animal politic remarcabil, întrecut ca instincte doar de Ion Iliescu, motiv pentru care nu se înţelege cu Domnia Sa, Traian Băsescu are şanse să fie acceptat în sfârşit în lumea bună a politicii, prin alianţa cu PSD. Pentru că PDL este un partid de parveniţi: Băsescu de la mine de la Constanţa, Blaga de la Bihor, Emil Boc de la Cluj, Videanu de la Videle, Berceanu de la Craiova, Udrea de la Buzău etc. În fine, Stolojan – un neica-nimeni de pe la Târgovişte, aciuiat prin Drumul Taberei… PDL nu are nici doctrină şi nici oameni, fiind vorba de un grup de interese… Dar pentru că eu cred în Evoluţie şi în Om, cred că prin coabitarea PDL-PSD are şanse să se nască un mare partid de stânga care să înglobeze atât energia “lupilor tineri” cât şi experienţa bătrânilor lupi de mare ai politici româneşti. Primul pas a fost deja făcut. Urmează următorii…

  Deoarece cred în Progres, salut apropierea dintre PSD şi PDL, prima cărămidă aşezată la baza Templului Reconstruit al FSN-ului. În definitiv, PDL este mai de stânga decât PNL. Este mai naturală o alianţă PSD-PDL decât PSD-PNL, pentru că nici Băsescu nu crede că PDL ar fi un partid de dreapta. Stânga-mprejur penibilă pe care a făcut-o maimuţoiul de Boc nu convins pe nimeni. PDL a fost şi rămâne un mare partid de stânga, chiar dacă şi-a ucis Părintele, pe Petre Roman, un paricid antisemit pe care Băsescu îl va plăti scump.

 19. Sibilla Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Cu tot respectul şi stima pe care vi-o port, eu, cea mai puţin pricepută în ale analizei politice, dar care mă consider un român a cărui inimă a bătut mereu în stânga, a surăs spre stânga şi îmi doresc cu toată fiinţa să zâmesc Stângii, celei pe care numai domnia dumneavoastră ne-o puteţi renaşte, eu cea care mereu spun direct şi tranşant ce am a transmite, eu, unul din mulţii români ce doresc să pun umărul şi care nu mi-am pierdut credinţa, nici speranţa în PSD-Echilibru, spun limpede şi la fel de hotărâtă : e timpul curăţeniei , a deratizării în PSD, afară cu toţi cameleonii şi cu marionetele !
  Ticăloşi precum Mirciulică, marioneta băsescului, afacerişti precum Ilie Sârbu, Mitrea, naivii ce i-au urmat crezând că vor ajunge pe val, că aceea ar fi direcţia bună, această gaşcă de aventurieri din pricina cărora imaginea partidului a avut de suferit, oameni destoinici au plecat constrânşi de nemerniciile lor, aceşti farisei, mi-e silă să-i nominalizez pe toţi, trebuie MĂTURAŢI din PSD, căci l-au pângărit destul ! Numai 5 din ei măturaţi şi ceilalţi se vor scutura şi trezi ca dintr-un coşmar şi se vor da în 24 ore pe brazdă ! Nu e posibil să suporte un partid, şi nu orice partid, ci unicul pe care poporul l-a simţit aproape, unicul în care milioane de români şi-au pus speranţele, să fie umilit şi terfelit de bezmeticul de despot, tiranul băsescu …. aşa ceva e strigător la Cer şi de neiertat ! Vinovaţii trebuie să plătească !
  Nu aşa ceva au votat românii, să fie limpede, noi cei care credem cu tărie în social-democraţia autentică, vom lupta cu nemernicii ce vor fi voind să o spulbere, numai ca să-şi satisfacă ei pofta de putere, pentru că românii au votat împotriva lui băsescu şi au votat PSD pentru că au încredere în ION ILIESCU, nicidecum în papiţoiul Mirciulică … Vă rog să mă scuzaţi, dar ca să-i pronunţ numele ar trebui să-l respect, ori Mirciulică numai demn de respect nu este, să-l ierte bunul Dumnezeu când şi dacă va merita,dar noi nu !
  Afară cu ei din partid, repet, capii, restul îşi revin, PSD deratizat de gândaci şi cu adevăraţii Politicieni la conducere, va căpăta credibilitate, va avea un câştig enorm, pentru că sunte foarte mulţi cei care aşteptăm doar un semn şi Echilibru şi ne vom sufleca mânecile…
  Sunteţi singurul în stare să ridicaţi PSD din genunchi !
  Da, mă bucură nucleul ce şi-a păstrat demnitatea, Năstase, Mazăre, Vanghelie,etc. înseamnă că au învăţat ceva de la Preşedintele Ion Iliescu, şi da, vom face rând pe rând acele ziduri de întărire, pentru ca nici un bezmetic să nu mai pătrundă. Adevărat, vine o perioadă extrem de grea, tocmai de aceea ACUM e momentul să se facă acea curăţenie şi sunt convinsă că se poate !
  Mare dreptate are Anca, aveţi cu cine! Mare dreptate îi dau şi Gabrielei, omul de la care am învăţat a lupta, de ce cu ochii în pământ, de ce în genunchi ? Da, să plece baronii, oportuniştii, cei care şi-au pus propriile interese mai presus de partid, de interesele, dorinţele poporului amărât, afară cu ei !
  Cu toată sinceritatea, domnia dumneavoastră sunteţi singurul în stare să renaşteţi tot ceea ce reprezintă social-democraţia în care noi credem.
  Aici suntem cu toţii, şi cei care au sufletul sfâşiat de neghiobia celor ce şi-au ticăloşit sufletele, chiar dacă nu comentează, sunt aici şi vor fi mereu cu şi lângă Ion Iliescu … şi ei ştiu prea bine aceasta iar cei ce sunt săraci în neuroni vor afla, cu siguranţă vor cunoaşte preţul zmintelilor lor .
  Atunci când demiurgii greşeau zidirile sau dărâmau ce clădiseră alţi demiurgi, întotdeauna a existat acel arici civilizator care repara, reclădea, şi-i trimitea la hodină sau la plimbare pe demiurgi, iar el, ariciul civilizator, se arăta mereu spre soare, reuşea mereu să facă lucruri trainice … ” Demiurgii noştrii ” au făcut-o de oaie , s-au lăsat îmbătaţi de deşărtăciuni, şi-au dat arama de trădători pe faţă, şi-au zugrăvit adevăratele intenţii şi preocupări, au terfelit renumele Cetăţii PSD.
  Ariciul Civilizator, iată că e singurul ce poate reconstrui, reda Lumina şi cel care poate întării cetatea, Ion Iliescu. Nu sunteţi singur, dimpotrivă, suntem mai mulţi acum şi vă vom fi alături, sunt acei social-democraţi deja nominalizaţi de Anca, sigur că se poate !
  Eu nu vreau să mai aud de nici un băsescu şi de nici un alt mandat, el nu merită acest popor, ne-a umilit şi întristat destul, ducă-se !
  Următorul Preşedinte al României va fi din PSD şi nu pot să nu adaug, Corina Creţu, Adrian Năstase, iată, adevăraţi candidaţi de temut pentru dictatorul actual, astfel de nume-l înfricoşează,are şi de ce, da.
  Da, din cele mai vechi timpuri au existat trădători şi laşi şi făţarnici, erau mult mai aspru pedepsiţi când erau dovediţi.
  Un căştig în toate câte s-au petrecut în ultimul timp există, acum cu certitudine cunoaştem trădătorii şi laşii ! Afară cu ei !
  Concluzionând, în pădure să fie, fără de teamă de lupi, dar, stârpim vulpile !
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 20. Sibilla Says:

  @cadrou,
  la hăia ne referim cu toţii, ce nu s-a înţeles ?

 21. cccosminus Says:

  D-le Presedinte…fiindca daca ma gindesc bine…,chiar sinteti singurul care meritati apelativul acesta, NU VA LASATI!!. Aveti mari probleme in partid ,fiindca , “Daca prietenii nu te distrug, dusmanii nu au nici o sansa!”.
  Cit il mai tineti pe “prostanacul ” de Geoana, acolo unde este momentan??…e o “palarie ” prea mare pentru el , a dovedit o..

  Luatii pe cei citiva care i mai aveti de incredere in partid..faceti alt partid si lasati i dracului sa si rupa singuri gitul!!…
  Inca mai aveti destula forta…pina nu va fi prea tirziu!!
  Nu va lasati calcat in picioare!
  Respect!

 22. adrian57 Says:

  A spune ca politica este o femeie usoara e deja un loc comun. Daca respectiva e trecuta si proasta, atunci singura ipostaza in care este iertata de contemporani e sa moara patetic; un fel de Bubulina. Cum PSD nu mai e demult vreo juna, nu-i ramane decat sa moara singura, visand la amiralii ei din tinerete, in bratele badaranului si putredului Zorba. Ah, sa nu uit: singurul supravietuitor ramane…papagalul.

  Domnule Presedinte, domnule Presedinte, vai noua! Nouasprezece ani de viata in care am consumat energie, sanatate, bani, nouasprezece ani in care mi-am pierdut o gramada de prieteni si mi-am subtiat relatia cu jumatate din familie, ca sa ce? Stiti cat de complicat este sa fi constant, atunci cand stai intr-un oras mic? Vreau sa-l vad pe Geoana ce le spune palmasilor din Segarcea sau Dabuleni?
  Vai, noua!
  Daca saptamana viitoare ar avea loc alegeri anticipate, nu cred ca PSD ar scoate mai mult de 15%. Si nici nu merita.

 23. radupress Says:

  Domnule Preşedinte,
  Votul uninominal a creat o situaţie cu totul diferită, regulile jocului s-au schimbat, în Parlament au intrat nu partide ci aşa zişi aleşi uninominal cu o libertate de mişcare mai mare în raport cu conducerea partidelor, aşa zişii baroni locali din judeţe au un cuvânt mai împortant şi pe viitor va trebuii să se ţină seama de părerea lor.
  Nu ştiu dacă acest lucru este bine sau rău dar constat că în prezent aceşti baroni locali au luat ostatică conducerea partidului şi dictează conform propriilor interese, pe ei nu îi interesează ideologia, nu au o strategie pe termen lung şi probabil vor fi gata să părăsească partidul pentru cel mai neînsemnat avantaj.
  Singurul lor scop este să ajungă cât mai repede la resurse.
  Vă întreb atunci ce rol mai pot juca partidele, ideologiile în prezentele condiţii.

 24. Mark Says:

  Nu pot sa spun ca am crezut vreodata cu adevarat in dumneavoastra. Dar in acest moment am credinta ca veti face ceva intelept. Stiam ca cei de Stanga fac front comun in jurul sefului (mai ales in vremuri de restriste). Nu se vede insa acest lucru. Familia mea a votat cu PSD (poate nu toti din convingere) cu gandul de a scapa de Basescu. La fel au votat aproape toti cunoscutii mei. Iar acum simtim un gust amar cand vedem ce se intampla. Am cativa prieteni care traiesc in occident si care-mi spun acum: “vezi mai, noi ti-am zis sa pleci din tara!”

 25. Mark Says:

  @mihnea

  acum ii ridici osanale marinarului?

 26. Victor Says:

  Ca tot a pomenit Ovidiu de discutia Ceausescu-Gorbaciov din 4 decembrie ’89 putem face comparatia cu discutiile PSD-PDL. In zilele noastre pozitia de milog a lui Ceausescu este similara cu cea a pesedistilor si pozitia de smecher a lui Gorbaciov este similara cu cea a lui Basescu.

 27. Ovidiu Says:

  Victor,
  ai dreptate, dar cred ca din pacate Ceausescu era mai diplomat.

  Ceausescu a recunoscut ca a gresit atunci cand a dat putina “libertate”, in ceea ce priveste imprumuturi, el ii zicea lui Gorbaciov ca atunci nu Dascalescu era prim-ministru.

  Achitarea datoriilor l-a costat cu viata pe Ceausescu, pentru ca a observat ca dobanda e prea mare atunci a strans “cureaua” poporul a suferit.

  Citate:

  Tov. Nicolae Ceauşescu: Am lucrat şi am adus şi îmbunăţiri în dezvoltarea societăţii şi a economiei.<by Ceea ce faceţi dumneavoastră acum am încercat şi noi la un moment dat. Am creat atuci aşa-zişii mandatari, şi după un an de zile am văzut că se îmbogăţesc şi am lichidat complet această situaţie.

  Tov. Nicolae Ceauşescu: Dar, în orice caz, nu se poate ca întreprinderile, chiar la nivel republican, să nu fie sub o îndrumare unitară, sigur, cu multă autonomie, cu multe drepturi. Cu vreo 20 de ani în urmă le-am dat şi noi drepturi foarte multe şi primul lucru pe care l-au făcut a fost să ia credite şi să facă tot felul de investiţii neeconomice. Atunci noi le-am restrâns drepturile şi am gândit că trebuie să ţinem în mână anumite lucruri, deoarece pentru România 11 miliarde de dolari datorie în 1980 constituia o situaţie foarte grea. De altfel trebuie să vă spun că în discuţiile pe care le-am avut atunci cu Brejnev, el mi-a spus de câteva ori: nu te duce să faci datorii. De câteva ori mi-a atras atenţia asupra acestui lucru, însă am greşit, că am dat multe drepturi întreprinderilor şi toţi s-au apucat şi au sus că dacă avem drepturi, atunci să luăm credite din străinătate.

  Tov. Nicolae Ceauşescu: Tovarăşul Dăscălescu nu era atunci prim-ministru.

  Tov. Constantin Dăscălescu: Eu am venit la plată!

  Tov. Nicolae Ceauşescu: Însă după aceea am luat măsuri şi am oprit această situaţie reuşind să plătim datoria.

  Tov. Nicolae Ceauşescu: Să ştiţi că nu avem intenţia să soluţionăm problema materiilor prime numai cu Uniunea Societică. Noi lucrăm mult cu ţările în curs de dezvoltare şi vrem să accentuăm această tendinţă. Avem acum posibilitatea să le acordăm chiar şi ceva credite. De altfel, acum avem de încasat 2,7 miliarde dolari de la aceste ţări.

  M.S. Gorbaciov: Într-un an?

  Tov. Nicolae Ceauşescu: Să ştiţi că pentru noi nu este o problemă prea mare, pentru că şi acum, cu China şi cu celelalte ţări, avem deja 60 la sută din schimburi calculate pe devize convertibile

 28. Ovidiu Says:

  Va rog sa votati

  http://answers.polldaddy.com/viewPoll.aspx?view=results&id=1183613

 29. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu
  EU,asa “pe persoana fizica” observ ca PeSeDeaua este privatizata/privatizabila.In plus trebuie sa adaug faptul ca urmatorul regim politic la care este supusa/sclava Romania apartine de facto si de jure numai si numai “celor mai buni” adica celor putini dar bogati,dornici de a acumula noi si noi bogatii materiale.
  Oligarhi din toate partidele uniti-va este deviza de “lucru” a pesedelei.PSD este partid sau pseudo-societate comerciala?
  In tot timpul cit am scris aici pe blog-ul dv am combatut de pomana faptul ca PSD si (unii)membrii PSD(96%) sunt niste panarame si petarde politice-greu de ignorat.
  Puterea poporului a disparut aproape definitiv din Romania.Citi oameni s-au prezentat la vot?
  Nimic de comentat ar fi daca in guvernul ar fi de “asa-zisa uniune nationala” probabil gen CPUN dar cum nu este asa …………
  “Democratia” actuala din Romania nu are un fundament solid nu statisface interesele cetatenilor si in conjunctura de “criza globala” probabil Romania o sa cada intr-un abis plin de “datorii” si haos generalizat.Cetatenilor din Romania le este interzis (categoric) de a participa la viata politica a tarii in schimb “actionarii”partidelor politice le sunt atribuite drepturi de genul:
  daca esti guvernant,parlamentar,etc …ai dreptul sa furi ,sa minti ,sa inseli,sa tilharesti,sa decizi,etc…
  Partidele din Romania DEVIN INSUPORTABILE.
  In Romania clasa de mijloc NU EXISTA,caci daca ar fi existat multe capete ar fi crapat-cazut.
  Sa recapitulam:
  Managementul-il detine actualul presedinte
  Finantele si cheltuielile-se afla la draga stolo(robot de generatie trecuta)
  Comitetul/consiliul-toti parlamentarii care bineinteles “urmaresc interesul national” care se numeste buzunarul si conturile lor si acolitilor

  Romania ESTE PE MIINI BUNE,practic este pe trend.

 30. anca Says:

  Parerea mea este ca acum nu putem vorbi de un ALT PARTID de stanga – avem unul pe care trebuie sa il curatam, sa il vopsim, sa il ingrijim sa nu mai creasca uscaturi pe el – asta este o operatiune care se invata (ca la aragaze – curatire catalitica se numeste)

  Intrebare:
  Actualul context politic, determinat de colaborarea guvernamentala PSD-PDL, cel putin in anul care vine, ar putea duce la micsorarea sanselor de NOMINALIZARE sau de DEPUNERE a candidaturii dlui. Adrian Nastase la Presedintia Romaniei in 2009? care ar fi, in acest caz, alternativa?

  Sigur, un an e mult, chiar foarte mult, pot apare multe…sa le spunem “nesincronizari” ale oricarui plan, chiar genial, cu atat mai mult cu cat una dintre “variabile” este chiar T.B….

 31. autonike Says:

  Domnule presedinte privesc stirile si toate emisiunile politice si am senzatia ca visez.Vad ceva ce tine de domeniul fanteziei.Ca om de stanga nu am crezut si nu imi vine sa cred ca s-a ajuns pana aici.Am seznatia ca am obosit asa cum poate au obosit foarte multi romani care cred sau au crezut in PSD.Pana cand o sa se continue acest circ?Sper ca macar acum in ceasul al12-lea dvs. ca principalul artizan al acestui partid sa luati o masura radicala si sa aduceti partidul pe fagasul normal.Am speranta ca pana la congres buboiul sa crape cei care sunt cu adevarat de stanga sa se uneasca si sa faca tot ce pot ca sa duca partidul inainte, ceilalti sa se duca unde vor chiar si la Basescu numai sa nu mai vedem asemenea scene de servitudine fata de presedinte care dau o imagine proasta PSD-ului.As vrea ca dupa congres PSD-ul sa ramana numai cu oameni adevarati care cred cu adevarat in stanga chiar daca raman doar jumate sau un sfert din cati sunt acum.Vreau ca cei ce vor ramane sa nu mai puna probleme de credibilitate,sa fie cu adevarat altauri de sindicate si de oamenii de stanga.Nu mai vreau sa vad cum Geoana \,Mitrea si altii ii canta in struna lui Basescu.Un presedite de partid cu creier ca dvs. sau Nastase,un nominalizat pt.candidatura la presedentie care nu cred ca ar putea fi altul decat dl.Nastase pt. ca in fond este singurul de care lui Basescu ii e teama.Sper ca viitorul sa fie mai crud si mai taios cu toti cei care nu sunt cu adevarat alturi de PSD si pt.populatia acestei tari care crede in dvs.si in Partidul Social Democrat .Rupeti odata pisica in doua opriti pe oamenii adevarati si renuntati la cei falsi.Oricat de mici si de putini am fi odata vom fi mari chiar de va fi nevoie sa o luam de la inceput. Speram in mai bine!!!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: