DUMINICA – LANSARE LA „GAUDEAMUS”

 

 

Duminica 23 noiembrie, la ora 11,00 in cadrul Salonului de Carte “Gaudeamus” din Pavilionul Central Romexpo va avea loc lansarea volumului “Raportul anual al World Watch Institute din Washington – Starea Lumii – 2008”, cu subtitlul “Inovatii pentru o economie durabila“.

 

Volumul apare la Editura Tehnica, in editie aniversara – 25 de ani – si este prefatat de Ion Iliescu – care va face si prezentarea.

 

Starea lumii

 

Editura Tehnica ofera publicului românesc o lucrare interesanta si de mare actualitate, îndeplinind astfel o misiune utila si un act valoros de cultura, întrucât Raportul World Watch Institute pe anul 2008 constituie o contributie substantiala la marea dezbatere în curs, la nivel mondial, privind problematica dezvoltarii durabile si problemele cu care se confrunta economia mondiala si lumea, în general, în contextul evolutiei actuale, a crizei financiare.

 

Toate aceste probleme au formulat, dealtfel, si obiectul reuniunii recente a Grupului celor 20 de state dezvoltate – G8 si statele emergente care au stabilit directiile de actiune pentru perioada urmatoare, inclusiv reconsiderarea  rolului institutiilor ONU, in special Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

 

Concluzia fundamentala a acestui Raport reprezinta o atentionare asupra dificultatilor care au aparut, despre limitele pe care le reprezinta piata si regulile ei in functionarea economiei contemporane in conditiile globalizarii.

 

Autorii subliniaza faptul ca piata si-a jucat rolul sau pe parcursul a doua secole de dezvoltare a civilizatiei industriale, dar in conditiile actuale, apar disfunctionalitati, existand precedentul creat de perioada anilor 1930, cand un fetis al teoriei liberalismului economic al non-interventiei statului a fost incalcat. Programul lui Roosvelt “New Deal” a exprimat tocmai nevoia de interventie pentru a salva piata si economia. In plan european socialistii suedezi au lansat conceptul de “economie sociala de piatasi “interventia statului  ca factor reglator“ pentru eliminarea disfunctionalitatilor pietei si promovarea unui model social care sa asigure echilibrul necesar intre economie si consecintele sociale pe care economia de piata le-a generat in mod spontan – polarizarea sociala : acumularea bogatiei in mainile unei minoritati si probleme sociale grave pentru marea majoritate a populatiei.

 

Traim o perioada in care se repeta aceste chestiuni in conditiile noi ale globalizarii economiei mondiale si care acutizeaza disfunctionalitatile.

 

Concluzia considerata esentiala de autori : echitatea sociala – obiectiv macroeconomic important – are doua dimensiuni de baza: distributia echitabila a resurselor si accesul echitabil la sanatate, educatie, oportunitati economice, reprezentare, manifestari culturale, spatii naturale si la tot ceea ce  reprezinta imbunatatirea calitatii vietii.

10 Responses to “DUMINICA – LANSARE LA „GAUDEAMUS””

 1. Victor Says:

  As mai adauga ca analistul de mediu Lester Brown este fondatorul Worldwatch Institute, acelasi care inainte de ’89 si-a dat acordul pentru ca dumneavoastra ca director al Editurii Tehnice sa traduceti si sa publicati in Romania una dintre cartile sale fara sa ceara plata drepturilor de copyright stiind in ce situatie se afla editura pe care o conduceati adica ca nu aveati bani. Corect, domnule Presedinte? :))

 2. Victor Says:

  Modelul social suedez ar trebui sa se aplice la nivel global pentru a diminua decalajele existente intre tarile bogate si cele sarace. Infiintarea unui organism mondial care sa poata interveni la nivel global cred ca se impune mai mult ca oricand. Tarile bogate au inceput sa traga semnale de alarma in ceea ce priveste mediul inconjurator sa constientizeze ca in accest ritm de dezvoltare fara precedent resursele Terrei se vor epuiza curand. Poluarea si cresterea demografica alaturi de epuizarea resurselor reprezinta alte challenge-uri pentru omenire. Nu este de neglijat nici parerea unor tari cu economii inca emergente precum Chna si India care, pe buna dreptate spun eu, afirma ca pana acum planeta a fost poluata de tarile dezvolatate iar resursele in mare parte consumate de aceleasi tari dezvoltate. Ori acum cand a venit si randul lor occidentalii vor sa puna frana atat la consumul de resurse cat si la poluare.

  Cred ca deja sunt suficiente motive, daca tinem cont si de actuala criza mondiala pentru ca omenirea sa se gandeasca la infiintarea unui organism care sa intervina la nivel global pentru o mai buna distribuire a resurselor, pentru un control al consumului acestora dar si pentru limitarea poluarii.

  Daca secolul trecut cresterea demografica fara precedent a putut fi sustinuta de economiile tarilor existente nu stiu in ce masura acelasi ritm de crestere va putea fi suportat de economiile actuale-viitoare. China dintr-un mare exportator de cereale a devenit un mare importator al acestora. Astazi se pune problema hranei, a resurselor si chiar a apei mai mult ca oricand. In plus trebuie avute in vedere limitarea poluarii si controlul cresterii demografice. Toate acestea nu se pot realiza atata timp cat banii cei mai multi sunt in mana unui grup restrans de oameni in timp ce miliarde de altii traiesc cu mai putin de 1 dolar pe zi. Cam astea ar fi provocarile acestui secol.

 3. Victor Says:

  PS. Stiu ca la o reuniune in trecut, presedintele Chirac, un om de dreapta de altfel, sesizand decalajul intre tarile bogate si cele sarace, a propus infiintarea unui organism in cadrul ONU care sa regleze piata la nivel mondial. Stiu de asemenea ca pe buna dreptate, dumneavoastra, desi evident de acord cu parerea lui Chirac, v-ati aratat sceptic cu privire la operativitatea ONU in ceea ce priveste infiintarea unui nou organism si ati propus ca unul dintre cele deja existente si care functioneaza sa fie folosit in acest scop.

 4. emigrantul Says:

  Lucrarea State of the World 2008: Innovations for a Sustainable Economy poate fi gasita la urmatoarea adresa:
  http://www.worldwatch.org/node/5561

  Totusi, volumul nu aduce nimic nou si seamana, mai degraba, cu acele rapoarte facute de organizatii diverse doar ca angajatii sa-si poata justifica salariile luate.

 5. emigrantul Says:

  Victor nu a auzit de citate!

  Am rabdare si citesc pina la capat mesajul semnat “Victor si datat 22 Noiembrie 2008, 12:41 pm. Textul este nimic altceva decit o compilatie de idei apartinind fie lui Ion Iliescu fie lui Lester Brown la care insa presedintele Iliescu subscrie. Evident mesajul este scris doar pentru a-l lingusi si a-i cinta in struna fostului sef de stat, in speranta ca, poate poate, Ion Iliescu va da peste citeva zile un raspuns de genul: ”Victor are dreptate cind noteaza ca….”.

  Redau mai jos un exemplu de pasaj dat fara sursa:
  Citat Victor, 22 Noiembrie 2008:
  “China dintr-un mare exportator de cereale a devenit un mare importator al acestora.”
  care evident este luat din comentariul de mai jos:

  Citat Ion Iliescu, 19 Februarie 2008:
  /”Lester Brown a scris o carte – studiu de caz: “Cine va hrăni China în secolul XXI” – în care semnalează un fapt: până în anii ‘90, China era una dintre marile exportatoare de cereale. Din anii ‘90, a devenit un mare importator (al doilea după Japonia). Creşterea demografică , pe de o parte, dar, mai ales, creşterea economică spectaculoasă a Chinei în ultimele trei decenii, a ridicat substanţial consumul de alimente”/

 6. Victor Says:

  Emigrante, dar informatia legata de Lester Brown care si-a dat acordul la rugamintea Presedintelui Iliescu pentru ca Editura Tehnica sa publice traducerea unei carti fara sa pretinda drepturi de copyright o aveai? Mai bine zi merci ca ai mai aflat ceva.

  Domnule Presedinte,

  Nu va lasati influentat de Emigrantul care este un … gelos. :)) Daca este cazul sa imi dati dreptate sa o faceti in continuare. :)) Oricum apreciem ca Emigrantul tine la dumneavoastra. Altminteri nu s-ar supara ca imi dati dreptate.

 7. machintosh Says:

  Domnule Presedinte,

  Am profitat de aceasta lansare de carte sa imi exprim un punct de vedere legat de provocariile pe care le resimte societatea in general.

  Si in acest sens revin la o carte si anume FILOZOFIA MARXISTA, manual popular editie din 1962 si cu o oarecare “revelatie” incerc sa-i dau o noua dimensiune istorica, bineinteles din perspectiva experientei mele de viata.

  Un moment important in cariera mea a fost o pozitie de leadership in Elvetia de 6 luni, in care am de organizat o conferinta cu peste 1000 de delegati, studenti ai Facultatiilor de Economie din peste 80 de tari, ambasadori, presedinti de stat, si conducatori ai celor mai mari corporatii din lume. In afara de aceasta o experienta de cateva luni la George Washington University din Washington DS implicat intr-un schimb de experienta cu studentii de la stiinte economice.

  In afara de asta ma leaga o relatie de rudenie cu domnul Melescanu si trebuie sa recunosc ca I got an eye for the pie…si o mica implicare intr-un festival de teatru cu D-nul Basescu, ca si primar, dar deocamdata n-am facut o optiune politica, ca sa zic asa…

  “Revin” la un concept destul de “uzat”, si anume cel de istorie, care, ca si concept singular are un caracter subiectiv si “constincios” si depinde foarte mult de oameni ca subiect, de fapte ca predicat si nu in ultimul rand de context.

  Istoria insa nu are forma materiale, numai in masura in care, ca si unealta de investigatie este “supusa” unui sistem filozofic care genereaza directia de investigatie.

  Si din aceasta perspectiva prin limbajul economiei, tot ceea ce genereaza subiectii exprimat prin predicate poate genera o istoriografie a economicului.

  Si incepand sa citesc aceasta carte, si nu va ascund ca dintr-un motiv de echilibrare a balantei doctrinare, mi-am notat cateva idei si pe care as dori sa le exprin in cele ce urmeaza.

  Asa ca un motto de inceput mi-a venit in minte acest vers de Eminescu legat de perspective, trecut, prezent, viitor…oricum o extrapolare a istoriei daca pot sa spun asa:

  “Dintre sute de catarge
  Care lasã malurile
  Câte oare le vor sparge
  Vânturile, valurile?

  Revenind la aceasta carte eu mi-am dat seama si din cele exprimate mai sus, ca este o gramatica a istoriei in sensul invataturii lui Marx si Engels ca miscarea in sens material reprezinta singura optiune pe care categoriile sociale fara posibilitati o au de a-si crea un viitor.

  Miscarea in sens social, de contientizare, de informare ca si cartea publicata de domnul Lester Brown este o rezultanta a miscarii in sens material si reprezinta mai mult directie a evolutie a istoriei care ca si bulgarele de zapada recreaza societatea ca si sistem, ca si valori.

  Suna ca un PLAN pentru ca e empirica treaba si e cum spuneam, este o Gramatica a Istoriei nu o literatura propriu-zisa si din aceea motive fiind sub imperiul timpului si ca orice cronologie a istoriei e finita in spatiu…

  Din pacate ca si mesajul meu si ca si zambetul din coltul gurii pe care il am pentru exprimare mea pe blogosfera.

  Cu sinceritate, Dan

 8. machintosh Says:

  Domnule Presedinte,

  As vrea sa scot in evidenta legatura dintre un slogan ” Think Global, Act Local “, din perspectiva unei persoane care a avut cateva experiente internationale in Elvetia, Franta si SUA, si Filozofia Marxista.

  Eu citesc Filozofia Marxista, pentru ca am observat ca ma ajuta in comunicare mea cu parintii. E o carte editie 1962.

  In primul rand as vrea sa remarc ca Istoria ca si concept are un caracter subiectiv si “constincios” si depinde foarte multe de oameni ca subiecti, de fapte, daca se poate spune ca si predicate si bineinteles de contextul evenimentelor.

  Ca un exemplu al logicii mele, ar fi domeniul economic unde exprimare faptelor in mod stiintific creaza o istoriografie economica si aici se inscriu publicatiile pe care Worldwatch Institute le publica in fiecare an.

  Ce am sezizat eu ca luat in general, istoria, ca si concept aplicabil tuturor categoriilor profesionale, nu are forma materiala; ci numai daca se “supune” unei filozofii, care sa o transforme intr-o unealta si sa-i genereze o directie.

  Revenind la acesta carte, pot sa remarc ca este o carte de gramatica a istoriei, in sensul invataturii lui Marx si Engels ca miscarea in sens material reprezinta singura optiune pe care categoriile social fara posibilitati o au de a-si crea un viitor.

  Miscare in sens social este o rezultanta a miscarii in sens material si reprezinta mai mult o directie a evolutie istorice care ca si bulgarele de zapada recreaza societatea ca si sistem, ca si valori.

  Suna ca un PLAN pentru ca e empiric si e cum spuneam o gramatica a istoriei nu o literatura propiu-zisa de aceea e sub imperiul timpului, si ca orice cronologie istorica e finita in spatiu.

  Cu alte cuvinte nu are importanta doctrinara prea mare rezolvarea acelor probleme globale, si chiar daca ma gandesc bine aceasta doctrina marxista creaza mai multe sinegii pentru implica mult mai multa lume.

  Deci idea de Think Global, Act Local est mai actuala ca niciodata si cred ca impaca Diversitatea de Doctrine necesara cu Planificarea Social-ista.

  Cu sinceritate, Dan

 9. anca Says:

  Domnule presedinte,

  am ajuns la Romexpo, din pacate(pentru mine) la ora 13,00! am gasit editura, am gasit cartea… am vazut afisul lansarii de carte ( foarte frumos realizat…) – sper sa citeasca cartea – cine trebuie, macar! adica cei care pot lua acele decizii care schimba, in bine sau rau, viata noastra – si sa poata lua acele decizii , (sa le spunem “intelepte”?) poate mai degraba “potrivite”, adecvate momentului actual, pentru a prelungi viata planetei care ne sustine si ne hraneste…

  Lume multa, caldura, cozi la diferitele edituri care faceau reduceri de preturi…multe, foarte multe carti interesante, unele asteptate de mai mult timp in limba romana…multe carti frumoase pentru copii, cu ilustratii, dictionare, enciclopedii (am gasit un Larousse despre pisici…absolut fenomenal – de la istoria aparitiei lor, raspandire, tipuri, denumiri, pana la probleme de sanatate, boli, tratamente, mod de …convietuire pasnica(ca dresaj, e prea mult spus!) explicatii insotite de imagini, harti, poze…deosebit! din pacate, nu l-am luat pt ca era o coada imensa la casa de plata…) …
  am gasit chiar si harti, la etajul 2 al Romexpo, ale Romaniei, Europei… foarte frumoase si interesante, mai “altfel” desenate decat stiu eu o harta, cu imagini caracteristice ale zonelor respective- ilustrate sa spunem, ca pentru copii…
  am gasit si vorbitori: care mai “elitisti”- la Humanitas – Liiceanu si Hurezeanu, care mai “sportivi” la Cornel Dinu…
  erau organizate si “seminarii” (sau dezbateri) cu tematica “grea” cum ar fi : “Rolul femeii in societatea musulmana” (!!!) la care erau prezenti 10 ascultatori – din care 4 erau “femeile musulmane” banuiesc, pentru ca erau infasurate in feregea – si 2 invitati, asezati la o masuta…(atat am vazut si eu, din mers! nu, nu ne-am oprit!…)

  altfel, caldura mare, nervi, calcat pe picioare, aglomeratie, haine purtate in brate, printre pungi pline de carti si semne de carte cadou…

 10. machintosh Says:

  D-le presedinte,

  Machintosh e dator cu o explicatie. Primul calup nu a aparut la Comments si am scris un al doilea, oricum cred ca sunt destul de interesante.

  M-ar interesa opinia dumneavoastra despre influenta pe care diferentele culturale si sociale din cadrul aceleasi societati, diferentele de generatie, sau faptul ca o persoana ca mi-ne care sta momentan in Targu-Mures si incerc sa citesc toate cartiile din biblioteca ar trebuie sa ia primul tren spre Bucuresti, sau spre Paris, Londra etc

  Si in al doilea rand majoritatea organizatiilor internationale iti incep strategia de actiune cu un State of the World si cine are puterea de el armoniza se le aduca pe un plan comun, pentru ca la nivel global eu cred in the power of business si mesajul dumneavoastra nu este chiar asa de penetrant, poate daca ati aduce cateva persoane ca de exemplu pe Bill Gates, iar tot ce se intampla in organizatiile internationale din Romania, sa fie mai transparent.

  In incheiere va doresc sanatate, putere de munca si succes in alegeri.

  Cu sinceritate, Dan

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: