DESPRE REUNIUNEA DE LA PARIS

063

 

Un grup de europarlamentari intitulat: „Prietenii Europeni ai Israelului” au initiat organizarea la Paris in zilele de 6-7 noiembrie a.c.a  Reuniunii consacrate celei de-a 60 -a aniversari a statului Israel.  Manifestarea a fost organizata de un Comitet de Onoare la care au aderat : Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, Presedintele Israelului, Shimon Peres, fostul Presedinte al Poloniei, Aleksander Kwasniewski si alti demnitari.

 Am acceptat cu placere invitatia de a face parte din acest comitet si de a participa la Reuniune. Au luat parte un numar mare de Parlamentari Europeni precum si membri ai Parlamentelor nationale  din 42 state europene (deci nu doar membre UE); pe langa cele 27 state membre UE au fost reprezentate si tari ca :Elvetia, Norvegia, Croatia, Macedonia, Albania, Georgia, Turcia, etc. A fost prezenta o delegatie importanta din Israel, in frunte cu presedintele Knessetului (parlamentul Israelului), doamna Dalia Itzik.

042 

Au luat cuvantul, in sesiunea inaugurala, Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, un vicepresedinte al acestui organism, un reprezentant al Parlamentului Frantei – tara gazda, presedintele Knessetului si alti reprezentanti ai Parlamentelor nationale.

 

Eu am fost invitat sa iau cuvantul in numele Comitetului de Onoare, in cadrul dineului oficial din seara primei zile. Am intervenit, deasemeni, in cursul celei de-a doua zile – pe marginea unor dezbateri privind importanta cooperarii in zona Orientului Apropiat si a bazinului Marii Mediterane ( incluzand si spatiul Marii Negre – pentru actiunea comuna de protectie a factorilor de mediu (apa, sol, agricultura, pescuit marin, etc) in legatura cu efectele incalzirii globale si ale schimbarilor climatice.

 

Am avut multe intalniri cu personalitati cunoscute, atat de la Parlamentul European cat  si dintre parlamentarii prezenti la manifestare.

 030

O intalnire care mi-a facut placere si pe care doresc sa o mentionez este cea cu europarlamentarul italian – Marco Panella, presedinte al Partidului Radical Italian – cu care m-am cunoscut in primavara anului 1956 – cu prilejul unei manifestari  ocazionate de Congresul UNEF (Uniunea Nationala a Studentilor Francezi) de la Strassbourg la care au fost invitati lideri ai studentilor din diferite tari europene din est si vest.

 051

Marco Panella era atunci presedintele UNURI ( Uniunea Nationala a Studentilor Italieni). Am avut, cu acel prilej, discutii interesante, inclusiv pe marginea Congresului XX al PCUS si raportului secret al lui Hrusciov (in care dezvaluia crimele lui Stalin) – raport care, chiar atunci cand noi ne aflam la Strassbourg, fusese publicat in „Le monde” . La acel Congres si la intalnirea est-vest a liderilor studentilor de atunci (perioada in care miscarea studenteasca europeana era deosebit de activa) participase si Jiri Pelikan – ceh, presedinte al UIS (prieten comun – cu care eu lucram in secretariatul UIS) – si care, in timpul „primaverii de la Praga din 1968 era presedintele Televiziunii cehoslovace si al Comisiei de politica externa a Parlamentului cehoslovac (ln ziarul Pravda de la Moscova, din ajunul invadarii Cehoslovaciei a aparut un articol care motiva invazia  prin „subminarea” socialismului  – din partea unor forte ostile – printre care si cei nominalizati aparand si numele lui Jorji Pelikan). Dupa invazie el a parasit Cehoslovacia si s-a stabilit in Italia unde a devenit parlamentar european – din partea PS. Italian.

 

Dupa 1989 – m-am intalnit de cateva ori atat cu Jiri Pelikan ( la Bucuresti ca si la Roma) precum si cu Marco Panella – care a intretinut relatii amicale cu Pelikan. Din pacate, Jiri Pelikan a incetat din viata la Roma – cu patru ani in urma.

 

Intalnirea cu Marco Panella ne-a oferit deci, prilejul unor amintiri comune, placute, din tineretea noastra.

Advertisements

2 Responses to “DESPRE REUNIUNEA DE LA PARIS”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Foarte inspirată imaginea din fundal – cu cea de-a 12-a stea – Steaua lui David… Este un simbol foarte puternic şi adevărat!

 2. Bogdan Barbieru Says:

  In 2004, mai exact in campania electorala a acelui an, Base’ si “bocii” sai au adorat sa spuna expresii de genul “jos cu coruptia” sau “impreuna in liniste si adevar pentru o tara mai buna”. Au trecut 4 ani, marinarului de la Cotroceni i-a mai ramas un an.

  Vreme de 4 ani am sistat, cu sau fara vrerea noastra, la o telenovela basesciana. O parte dintre alegatori s-au aratat scarbiti si satuli, alta parte – interesata, iar mare masa a refuzat sa comenteze asupra acestor episoade din telenovela “marinarul presedinte”. In afara de promisiunile electorale, timp de 4 ani totul s-a redus pentru locatarul Cotroceniului la circ, poate chiar de asta “Globus” nu mai are cautare. Am asistat vreme de 4 ani la un circ mediatic creat de presedintele jucator. Atat. Nimic constructiv din partea lui. Coruptii si baronii locali sunt la PSD, tilicarii si menestreii la PNL, in opinia sa. Iar PDL, un partid plin de corupti sau faraoni, este curat ca lacrima, dupa ce a fost spalat cu lacrimi basesciene. Cam in asta a constat cei 4 ani de presedentie.

  O telenovela in care s-a putut vedea scandaluri pe ruta Cotroceni-Victoria, atacuri si folosirea unor procurori drept arme politice impotriva unor impozanti membri social-democrati, certuri cu toti si toate, jigniri greu de reprodus aduse jurnalistilor si discriminari. Ingrediente care, mai ales la inceput de mandat, l-au tinut in susu sondajelor. Cu trecerea timpului, romanii au inceput sa isi pierda increderea in el. Acum Base’, in disperarea sa dupa detinerea puterii, e speriat ca lucrurile nu vor sta conform socotelilor.

  Cineva la comparat drept “un Putin al politicii dambovitene”. Intr-un fel are dreptate. La fel ca omologul rus, Basescu a spera ca va avea un partid prezidential si un guvern portocaliu. Lucruri care lui rus i-a reusit. Lui Basescu nici atat. Lui Putin i-a pasat de Rusia si a reusit sa faca din nou o forta pe plan mondial, mai ales prin santajul energetic, chiar de si in Rusia e multa saracie si cenzura. Traian de la Cotroceni nici macar nu a reusit sa ne convinga ca e patriot adevarat, ca ii pasa de romani. Putin e adorat pentru ca s-a luat la tranta cu oricine a vorbit de rau Rusia …

  Concluzionand, TB e speriat ca va pierde puterea in 2009 si apeleaza la tot mai multe tertipuri. Vrea ca telenovela basesciana sa mai aiba si a doua seria. Dar va reusi sa convinga electoratul inca o data? Deocamdata se afla pe primul loc in sondaje pentru ca nu a aparut, in mod oficial, un candidat la jiltul de presedinte.

  Chiar si asa, presedintele, cu PDL cu tot, se afla in deriva.
  barbierubogdan.wordpress.com
  bbpingu.weblog.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: