CATEVA COMENTARII

 

 

Cirlovacristian  Aveti dreptate, “puterea corupe” si în practica noastra se confirma acest adevar. Dar, totusi mai sunt si oameni cinstiti si profesionisti constiinciosi si oameni care reusesc sa faca si bine. Asa ca, tratarea tuturor, în devalmasie, nu e potrivita. În acest fel, abia, cei necinstiti si corupti se pierd într-o asemenea masa amorfa, nediferentiata!

 

Este si aceasta o diversiune – ca si campania de discreditare a institutiei Parlamentului si a parlamentarilor! Oare cui poate sluji o asemenea abordare fara discernamânt?

 

 

emigrantul    

1. Trebuie sa porniti de la o realitate – “socialismul de stat”, asa cum l-am cunoscut noi – s-a compromis si a esuat în Europa. Este fara sansa orice încercare de a reanima un corp decedat!

                       

Conceptul de “economie sociala de piata” a fost pentru prima data promovat cu succes de socialistii suedezi, veniti la putere în anii ’30, si a devenit un acquis european. El are meritul de a porni de la o realitate obiectiva – economia de piata – care s-a nascut cu mult înaintea capitalismului – odata cu aparitia diviziunii sociale a muncii si a schimbului de produse. Capitalismul nu a facut decât sa extinda piata la întreaga economie si a asigurat progresul, fara precedent, pe care l-a cunoscut societatea umana pe parcursul sec. XX.

 

Sec. XXI va aduce, probabil, o schimbare radicala – prin îmbinarea eficientei economice – asigurata de functionarea normala a pietei cu eficienta sociala, asigurata prin corectivele necesare pe care statul este dator sa le aduca. Este semnificativ acest nou moment de criza a sistemului financiar si interventia obligata a principalelor state pentru a apara piata si economia de un seism periculos.

 

Se va naste, fara îndoiala, un nou model de economie si de societate care sa limiteze polarizarea sociala  din lumea de azi si sa asigure o dezvoltare reala care înseamna îmbunatatirea bunastarii tuturor, în special a celor saraci – si acestea intra în definirea conceptului de dezvoltare durabila – care prinde contur tot mai clar în abordarile specialistilor.

 

 

2. Faptul ca la noi înca e multa saracie nu se datoreaza conceptului de economie sociala de piata, ci pentru ca acesta nu constituie înca esenta modelului nostru de economie – aflata într-o tranzitie dureroasa, dupa prabusirea de sistem din 1989. Deocamdata resimtim efectele acumularii primitive de capital, care caracterizeaza aceasta etapa a dezvoltarii noastre – cu aparitia unei minoritati de profitori ai tranzitiei si adâncirea decalajelor sociale.

 

                       

3. Despre textul comunicatului catre tara al CFSN din noaptea de 22 decembrie 1989, el a fost opera colectiva a unui grup care a lucrat la redactarea lui. Este adevarat ca Mazilu a avut un text care privea mai ales elementele de program – cele 10 puncte (care si ele s-au finalizat în grupul de redactare). Dar textul cuprinde si alte parti privind prabusirea sistemului, preluarea puterii de catre CFSN, esenta deci a revolutiei române si ceea ce-si propunea CFSN pentru înfaptuirea programului propus pentru trecerea tarii spre democratie.

 

                       

Într-o secventa filmata apare scena din biroul în care se lucra la redactarea textului, în care eu retineam diversele idei, propuneri si încercam sa le conturez într-un text unitar, proces care a fost întrerupt de atacul armat – inclusiv asupra biroului nostru – si care s-a finalizat seara, târziu, în biroul de la et. XI al Televiziunii – dupa care a fost prezentat pe post de studioul IV.

 

7 Responses to “CATEVA COMENTARII”

 1. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte,

  Va multumesc pentru numeroasele raspunsuri si comentarii pe care le-ati scris, in ultimele zile, ca replica la unele mesaje postate de mine.

 2. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu
  Cel ce are dreptate sunteti dv,eu nu am facut decit sa constat ca asa este,practic este adevarul gol-golut.
  Numarul oamenilor politici care sunt incoruptibili,cinstiti,onesti,care au facut bine deliberat si care bineinteles au mai si gresit este foarte mic in comparatie cu numarul politicienilor care sunt corupti,coruptibili,necinstiti,lepre,etc…..Nu exista un echilibru intre acesti “jucatori”.Practic exista o “lupta” foarte dezechilibrata si “binele” nu o sa invinga niciodata,atunci cei cinstiti sunt nevoiti ori sa se “alieze” cu necinstitii sau or sa ramine izolati.
  Am rugamintea la dv sa-mi demonstati faptul ca in parlamentul Romaniei si pe scena politica din Romania sunt cel putin 51% oameni cinstiti.
  Oare faptele politicienilor sunt “executate” cu “discernamint” si logica?
  Va multumesc.

 3. leo Says:

  Urmăresc perplex ce se întâmplă pe blogul simbolului pesedeilor de ceva vreme de pe acum. Ca de obicei, oricât mi-aş pune frână gurii să spună ce gândeşte o minte învăţată a citi mai mult printre rânduri, sfârşesc prin a o „comite” din nou:
  RUŞINE, PESEDEI!
  Aveaţi aici un forum de idei pe care v-aţi fi putut duce tinerele speranţe de la puful puilor golaşi la aripile dedate la zbor. Aveaţi aici un animal politic unicat în România postdecembristă, la umbra cărora mulţi au învăţat, şi mai mulţi au pervertit, ce-nseamnă politichia.
  Ca şi în lumea reală, şi aici, în cea virtuală, mânaţi de mărunte şi meschine interese personale, la fel de parvenitiste ca ale piţifelnicilor care au comis o lovitură de culise ştiţi voi când şi ştiţi voi cum, i-aţi mai servit un blid din hrana amară a aşteptărilor înşelate! Şi, după un moment penibil ce, evident, l-a rupt puţin pe acesta de propriul copil – în lumea reală, pesedeul, în lumea virtuală, blogul, l-aţi lăsat pradă diversioniştilor ori inamicilor.
  Ce aşteptaţi, voi, cei care îi datoraţi cariera voastră efemeră ori care aţi avea ceva de învăţat? Vremea regretelor că nu aţi profitat de ceea ce aveaţi, aşa cum aţi făcut-o când n-a mai fost un George de Limba română să vă corecteze, un Ştefan care să vă fie cel mai iubit dintre pământeni pe scena Notarra-ului, un Moţ care să fie cel mai frumos din oraşul acesta?
  Al naibii mai ştie soarta asta să-şi bată joc de efemeridele ce suntem, de-am ajuns eu, studentul tâmp ce-şi tachina sistematic pe de-acum răposata mamă cu refrenul JOS ILIESCU să vă întreb pe voi, „admiratorii” lui: ce-aveţi de gând cu Bunicuţa părăsită pe prispa uitării?
  RUŞINE, PESEDEI!

 4. krudus Says:

  Domnule Presedinte, am ascultat intqmplator la Realitatea FM, ieri la ora 14 mai exact, interventia pe care ati avut-o la Academia de Stiinte Agricole
  Gheorghe Ionescu-Sisesti.
  Vorbeati celor prezenti despre importanta acestui mare Institut de Cercetari Agricole si de dorinta unor oportunisti din mafia imobiliara care doreste sa puna stapanire pe aceste terenuri.Nu stiu cati au inteles mesajul dumneavostra.Nu stiu nici cati dintre cei prezenti realizeaza ce insemana viitorul agricol al Romaniei dar stiu cu certitudine ca ati demonstrat inca odata curaj in fata mafiei imobiliare si a sistemului libetin si permisiv care produce mult rau Romaniei.

  Prin 1993 ati declarat ca nu este in regula cu retrocedarea caselor catre fostii(oare chiar sa fie fostii proprietari de drept?!?!) proprietari.Toata inteligenta sclipitoare de la liberali si mai ales taranistii au condamnat atitudinea dumneavoastra de atunci.
  Istoria ne-a dovedit ca dvs. ati avut dreptate si nu ei. Dovada cea mai clara este ca taranistii au disparut de pe fata pamantului.Sper sa urmeze acum liberalii pentru care am cel mai profund dispret.Il am in fata ochilor pe Dinu Patriciu care plangea pe la Parchet …….ca este persecutat politic.Miliardarul care stoarce lacrimi de crocodil pt. ca de fapt,a fost descoperit, nicidecum pt. ca este anchetat pe nedrept.Petromidia a fost furata cu acte, nu a fost cumparata cu bani asa cum ar fi fost normal.

  Revin la agricultura si la problemele oamenilor de rand imediat ce privesc campania agresiva care se intituleaaza “Romania prinde radacini” , unde toti politrucii se inghesuie sa faca pe bunii samariteni.Felicit pe initiatorii acestui demers, dar daca nu este dus pana la capat ,efortul si cheltuiala este inutila.

  Politicienii trebuie sa voteze o Lege simpla, dintr-o singura fraza pe care sa o inteleaga si cel mai slab pregatiti politist sau judecator, ” cine taie un copac fara aprobare sa stea la inchisoare 20 de ani si punct, fara alte articole inutile ce pot fi interpretate si derogari ametitoare.

  Oare unde au fost cand au votat Legea 18/1991 care permite ca doar cu doua declaratii de martori sa devii proprietar de padure sau teren agricol?!?!La Suceava d-lui Flutur au devenit proprietari de padure chiar si sugari de 9 luni.A fost un articol trasnet in ziarul Gandul, acum 2 ani.A fost pedepsit acel sugar sau prefect?In afara de acel prefect tanar de mare perspectiva (castigator de premii, bla,bla) prins ca lua spaga tot pt. un teren nu am mai auzit si despre altii care au semnat Titluri de Proprietate fara acoperire in acte sa fie deferiti in justitie.

  Domnule Presedinte, gesturile dumneavostra oricum sunt extraordinare pentru ca vin din suflet !…asta insemana sa faci politica pentru popor, sa pledezi pt. interesul general al societatii nu pentru interesele de grup ale unor dezvoltatori imobiliari.Industria constructiilor de imobile se dezvolta si fara acest teren de la Baneasa.El trebuie sa ramana al studentilor si al profesorilor din acest Institut.

  P.S-personal am cumparat puieti de mar si visin de aici si am fost foarte multumit, poate pretul a fost cam piperat dar calitatea este excelenta !

 5. geomarz Says:

  @ Domnule Presedinte
  “Trebuie sa porniti de la o realitate – “socialismul de stat”, asa cum l-am cunoscut noi – s-a compromis si a esuat în Europa. Este fara sansa orice încercare de a reanima un corp decedat!”

  Aceasta este parerea dumneavoastra.
  Dorinta mea, si altora care erau pe strada incepand cu 20 dec 1989 era sa se perfectioneze respectiva societate, nu sa se distruga… Altfel, nu ieseam….
  Si, daca, noi nu ieseam, nu s-ar fi intamplat nimic….

 6. reformacj Says:

  @geomarz
  pune in seama unora care au compromis o anumita doctrina si generaliza. Fiecare padure are uscaturi!

 7. SorinPLATON Says:

  De mediocrii ce suntem nici macar in clasamentele negative nu putem fi pe locul intai…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/11/03/romania-aproape-fruntasa/

  Cu stima,
  1=

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: