O EXPOZITIE CARE NE FACE CINSTE

 

496 

Cu prilejul deplasarii in Italia am avut placerea de a vizita, impreuna cu noul director al Accademia di Romania din Roma, domnul profesor Mihai Barbulescu, expozitia deschisa in spatiile oferite de Vatican, in “Palatul Cancelariei” din centrul Romei – expozitie intitulata “Cucuteni – Trypillya – o mare civilizatie a vechii Europe”. Este o expozitie realizata cu mult profesionalism, prin cooperarea Ministerelor Culturii si institutiilor muzeale din Romania, Ucraina si Republica Moldova.

 

504 

Expozitia reflecta nivelul inalt al culturii ceramice practicate pe arealul cuprins de o larga zona dintre Carpati si raul Nipru – cu cele doua centre care ii dau numele: Cucuteni din judetul Iasi si Trypillia (Tripolie) de langa Kiev.

 498  501

Vizitatorii constata cu surprindere nivelul inalt de civilizatie existent in acest areal cu 5000 de ani in urma, cu mult inaintea unor civilizatii aparute ulterior in Orientul Mijlociu, China, Egipt, Grecia si Roma.

 

505 

 

Este o expozitie care ne face cinste (spre deosebire de altele care ne-au adus deservicii) .

 

Dealtfel, nu este prima cooperare cu Vaticanul. In ianuarie 1996, in Salonul Sixtin de la Vatican, a fost deschisa o expozitie de documente “Monumenta Romaniae Vaticana” sustinuta de arhiepiscopia catolica din Bucuresti, Ministerul roman de Externe si Biblioteca Apostolica a Vaticanului – expozitie ingrijita de marele nostru vaticanist, profesorul Ion Dumitriu – Snagov. Expozitia era o sinteza a marturiilor istorice despre romani, existente in colectiile Vaticanului. Dintre cele 152 piese, cel mai vechi data din secolul IX, descriind Vietile Sfintilor, in special a Sfantului Andrei.

 

In anul 2004, cu prilejul comemorarii a 500 de ani de la moartea domnitorului Stefan cel Mare, Administratia Prezidentiala, Ministerul Culturii si Cultelor si Biserica Ortodoxa Romana au organizat – tot la  Salonul Sixtin – o expozitie consacrata domnitorului, evidentiind rolul sau si al poporului roman de “punte intre Orient si Occident”.

 

Cu prilejul deschiderii expozitiei, la 30 septembrie 2004, la care au luat parte reprezentanti proeminenti ai Vaticanului, m-am intalnit pentru a 6-a oara cu Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea.   

9 Responses to “O EXPOZITIE CARE NE FACE CINSTE”

 1. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  ma bucur enorm ca, pana la urma, cultura CUCUTENI-Tripolie isi gaseste aprecierile pe care le merita cu prisosinta. Nu voi inceta niciodata sa spun ca pe teritoriul Romaniei de azi, si putin peste granitele actuale, dar cu nucleul pe teritoriul nostru national, s-a dezvoltat in stravechime o civilizatie si o cultura cu totul si cu totul exceptionala, pe care noi, urmasi nevrednici poate, dar totusi traitori pe aceaste meleaguri, avem datoria de a le face cunoscute in lume. Daca am inceta sa ne mai umilim si daca am avea taria de a ne ridica fruntea sus, intelegand ca avem de ce sa ne mandrim, atunci toti romanii ar avea de castigat, ca demnitate si onoare, si Romania insasi ar fi altfel privita in strainatate.
  Romania a fost un centru cultural maret si raionant, si nu are de ce sa accepte acum sa devina mahalaua culturala a Europei, asa cum ar vrea sa ne faca sa credem actuala conducere a Institutlui National Roman, de exemplu. Nu cu “creatii” de subsol cultural ne putem mandri, ci cu opere puternice, de substanta, de inalt nivel cultural.
  Va felicit pentru tot ce ati facut si continuati sa faceti, pentru promovarea marilor valori culturale romanesti si pentru o adevarata si semnificativa recuperarea a onoarei si demnitatii nationale, atat in plan politic, cat si in plan cultural.

 2. geomarz Says:

  Pe teritoriul Romaniei actuale s-au dezvoltat mai multe culturi, dintre care Cultura Cucuteni este una. Cam de aceeasi varsta, este Cultura Gumelnita.
  Sunt voci care sustin continuitatea anumitor ritualuri pana in zilele noastre pe parcusul a 5 000 de ani. Unul dintre aceseta fiind ritualul Sanzaienelor.
  De asemenea, se spune ca cea mai veche constructie sacra din lume, ar fi fost identificata tot pe teritoriul actualei Romanii, in Carpatii Meridonali.
  O cercetatoare lituaniana, pe nume Maria Gimburtis sustine ca tot pe teritoriul actualei Romanii s-au identificat cele mai vechi tentative de scriere pastrate pana acum. Ca sa nu mai vorbim de tablitele de la Tartaria al caror text a fost descifrat.
  Iar prin Muntii Buzaului, pe peretii unor pesteri, a fost identificata o scriere locala, anterioara celei kirilice, care ar fi stat, de fapt, la bazele accesteia din urma…
  Totdeauna am considerat ca poporul roman merita sa supravietuiasca, ba mai mult, are datoria sa supravietuiasca si sa continue transmiterea mai departe a atator lucruri pe care, multi dintre cei din fruntea bucatelor nu le stiu… Si mai mult, le dispretuiesc.

 3. sfinx667 Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,

  Cu tot respectul, unul din motivele pentru care vă admirăm, preţuim şi ne mândrim a vă fi alături, este tocmai această dragoste a patriotului şi românului, omului deosebit Ion Iliescu, faţă de tot ceea ce reprezintă istoria, cultura, valorile şi moştenirile poporului nostru. Ne bucură fiecare participare, prezenţă a domniei dumneavoastră la astfel de expoziţii şi manifestări, pentru că reprezentaţi cu cinste tot ce avem noi mai frumos, sufletul nemuritor al strămoşilor lupilor.
  Cu permisiunea dumneavoastră :

  ” Când Demostene si Ificrate socoteau ca o cinste faptul ca mamele lor fusesera trace, când grecii “ne împrumutau” zeii schimbându-le doar numele, înfruptându-se din plin din miturile si credintele geto-dacilor, cum sa nu ridicam vocea azi, noi urmasii acelor Daco-Traci si sa spunem lumii Adevarul. De ce sa tacem, umiliti si furati de al nostru trecut glorios din dorinta “inteligenta” de a nu ne supara “vecinii”! Cine au fost si cine sunt ei vecinii!

  Niciodata un popor umil si fricos nu a fost respectat, niciodata un iepure nu va sta alaturi de un lup! Daco-Romani – Treziti-va, scoateti-va ochelarii de miopi, primiti de la vecini si uitati-va cu mândrie, acolo de departe în trecut, redescoperiti-va si mândriti-va cu voi. Nu este nimeni în toata Europa, care sa aiba o istorie mai veche, mai frumoasa si mai fantastica, ca a noastra. Noi nu trebuie sa uitam ca suntem aici, pe acest Pamânt European primii, înaintea grecilor, italienilor, francezilor, germanilor ori turcilor, înaintea englezilor ori slavilor. Ei toti noii veniti doresc ca noi sa nu fi existat; astfel ei sa aiba drepturi! Ei spun ca Transilvania a fost un Vid de Populatie, astfel încât ei au venit si l-au umplut. Ei ne încurajeaza în prostia noastra sa credem ca de fapt noi am aparut dupa 106 AD, prin unirea dintre “doi barbati” Traian si Decebal. Traian – cuceritor a 14% din teritoriul Daciei, în urma unui razboi fraticid. Nu domnilor, noi avem istoria noastra, cu mii si mii de ani înaintea sosirii romanilor pe câtiva kilometri din teritoriul Daciei, iar istoria noastra a început atunci, de mult când noi am început sa faurim Europa, sa cucerim Asia: China, India si Japonia, Anatolia, Sumerul si Asia Mica, Palestina si Mesopotamia, Nordul Africii.

  Aceasta este istoria noastra, a Carpato-Danubienilor, Pelasgilor, Tracilor, Daco-Romanilor,
  Noi Daco-romanii reprezentam coloana vertebrala a istoriei lumii contemporane! ” ( Napoleon Săvescu )

  Vestigiile culturii neolitice, Cucuteni, sunt mirifice, o dovadă a permanenţei şi continuităţii nostre pe aceste meleaguri, adeseori greu încercate.
  Da, nu cu un scatapievici, specimen să sperăm pe cale de dispariţie, va trebui să ne impunem respectul în lume, ci, iată, cu oameni de valoare, cu mesageri ai ţări, precum domnia dumneavoastră. Încă mă întreb de ce se încăpăţânează Băsescu, să-l păstreze de pomană pe banii statului, pe ruşinea naţională, poneiul scatapievici … de astfel de ” oameni ” e tot mai limpede că trebuie să ne descotorisim !
  Mă bucură eforturile românilor din diaspora, a istoricilor şi cadrelor universitare etc., pentru a face cunosctă cultura Cucuteni în lume , iată un exemplu :
  http://arts.iasi.roedu.net/cucuteni/arheo/index_ro.html

  Felicitări , domnule Preşedinte !
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 4. geomarz Says:

  @ Sibilla
  Numele nu-l mai stiiam.
  Ideile mi-au intrat in minte de mai multi zeci de ani.
  Romanizarea dacilor ar fi fost imposibila daca intre cele doua popoare nu ar fi fost nci un punct comun.
  Cineva spunea ca, limba daca era o varaianta asemenatoare cu latina, mai dura si mai viguroasa. Grupele “rd” “dz” samd, n-ar fi decat niste particularitati locale, asa cum in Banat se spune “muma”, in Moldova “mama”si in Oltenia “muica”.
  Cum spuneam mai sus, realitatea concreta, nu intereseaza pe nimeni dintre mai marii zilei.
  Cunostinte, gesturi, ritualuri, invataminte, vechi de mii de ani, dispar in lumea gumei de mestecat, a pepsiului si a cardurilor bancare sub obladuirea ICR la cheremul dalmatianului Pata….

 5. emigrantul Says:

  Citat sfinx667:
  /”Noi Daco-romanii reprezentam coloana vertebrala a istoriei lumii contemporane! ” ( Napoleon Săvescu )
  Vestigiile culturii neolitice, Cucuteni, sunt mirifice, o dovadă a permanenţei şi continuităţii nostre pe aceste meleaguri, adeseori greu încercate.”/

  Cultura Cucuteni arata ca teritoriul Romaniei a fost locuit din timpuri stravechi de populatii care au lasat urme puternice insa nimic nu demonstreaza ca oamenii acestei civilizatii erau stramosi directi ai dacilor.

  “The Cucuteni culture, better known in the countries of the former Soviet Union as Trypillian culture or Tripolie culture, is a late Neolithic archaeological culture that flourished between ca. 5500 BC and 2750 BC in the Dniester-Dnieper region of modern-day Romania, Moldova, and Ukraine.
  ……..
  The Trypillians noticeably began fortifying their cities, where there was once no need for fortification or weapons. The sudden dissapearance of many trypillian villages lead archaeologists to believe they were conquered and assimilated into another culture.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cucuteni_culture

 6. sfinx667 Says:

  @emigrantul,
  eu una nu mă limitez la a citi wikipedia, studiez de ani buni şi nu mă opresc.
  Da preistoria e fascinantă, mă întristează să aflu în fiecare zi că parte din români se îndoiesc de rădăcinile lor, iar mari istorici, arheologi, specialişti din multe colţuri ale lumii se înclină cu mai mult respect decât noi asupra civilizaţiei trace. Din atlanţi descindem, direct din neamul hiperboreilor. Pelasgia vă spune ceva ? De ce ignorăm dovezi, de ce ne lepădăm de descoperiri pe care alţii se înghesuie a le scana din satelit … e un alt subiect, sigur că nu convine multora să afirme răspicat că suntem Leagănul Civilizaţiei Europene. Am fost cândva Leagănul Suprem al Spiritualităţii, pentru că eram uniţi în credinţă, acea credinţă ce ne onora ca fiind numiţi ” cei din Ţara Zeului Stâncii – Nemuritorii ”, acum suntem cum suntem şi e mare păcat.
  Numai ignoranţa şi reaua credinţă te poate îndepărta de subiecte precum preistoria, mitologia, perioada intrauterină, etc. Încă ceva pe wikipedia aţi observat că sunt postate în majoritate aşa numitele cioturi dar şi lansată invitaţia de a aduce completări şi informaţii suplimentare. Numai 10 din volumele pe care am avut şansa de a le primi în dar cântăresc mai mult ca mine şi tot am senzaţia că sunt tot mai mică în comparaţie cu neamul din care descind, dar pe care-l preţuiesc enorm şi-l port ca Icoana Sacră-n suflet. Există domnule descoperiri ce atestă că grecii au tradus oracolele sibiline, nu le aparţin, există tăbliţele de la Tartaria ce atestă că nu scrisul sumerian a fost ce s-ar dori, există vestigii dinainte de perioada neolitică, se fac cercetări, există schelete de 2-4 metrii chiar, descoperite dar nu şi făcute cunoscute, nu sunt date publicităţii, există Congresele dacologilor, unde specialişti din întreaga lume ne numesc ca fiind cei descinşi din neamul uriaşilor , ai lui Uranus şi Saturn, , etc. Sfinxul din Bucegi e o reprezentare a lui Saturn, o legătură a omului cu Cerul, la noi există şi Vf Omul şi Axa Cerului sau Crucea Cerului…
  Vă recomand cu căldură : Mitologia română – Romulus Vulcănescu, Nicolae Densuşeanu, “Dacia Preistorică”; Vasile Lovinescu, “Dacia Hiperboreeană”; Eugen Delcea şi Paul Lazăr Tonciulescu, “Secretele Terrei – Istoria începe în Carpaţi, vol. I”” , etc, perioada protodacă mai întâi, dorinţă să fie, informaţii există. Nu citaţi wikipedia ca singura sursă, pentru că e o sursă lacunară, în construcţie încă. Chiar şi în leagănul copilăriei mele s-au descoperit fragmente ceramice preistorice, în Lescoviţa,Caraş-Severin. Da mă mândresc să mă ” trag ” din zona numită ” mina de aur a arheologiei ”, respectiv din Valea Dunării începând de la vărsarea râului Nera în Dunăre până la Orşova, sunt o veritabilă corcitură de sârb şi oltean şi da, eu una sunt convinsă şi simt că descind direct din neamul saturnian.
  respecte,
  Sibilla
  @geomârz,
  Adevărat ce spuneţi, aşa este, tot respectul.
  Iată că se adevereşte ce-mi spunea mie maijka Darinka ( muma ) : ” cine ştie cunoaşte ” !
  Cât despre personaje precum acel scatapievici şi cel care-l ocroteşte încă … ce au adus numai deservicii imaginii ţării, se cunoaşte părerea mea, mi s-a cam dus buhul, pentru că sunt unul din cei care afirmă cu toată responsabilitatea că trebuie urgent teleportat departe de pământul pe care continuă a-l pângării. E un personaj trist, frustrat , de care trebuie să ne descotorisim. Da, pe mai marii zilei nici de Eminescu nu-i interesează, darămite de istoria atât de îndepărtată, banul vorbeşte şi atât… corectez, banul, puterea, influenşa, deţinerea controlului şi bine ziceţi, conturile, ” să trăim bine ” e pentru ei, adevărat, noi ne-am ales cu ” succesurile ” lor şi ne-au făcut de râsul Europei, ei, iniţial alianţă cică, alianţa diavolilor.
  Numai bine vă doresc. Respecte şi preţuire,
  Sibilla

 7. SorinPLATON Says:

  O cel putin la fel de mare cinste pentru cei interesati de viitorul Romaniei… va prezint un articol interesant din Jurnalul National pe care vi-l recomand sa-l analizati, eventual sa-l comentati (inclusiv pe site-ul ziarului) pentru doua motive cat de simpliste ar fi:

  1. Fenomenul face parte din obiectivele de frunte ale asociatiei si think-tank-ului Cafeneaua Politica ce le promovez
  2. Ionut Vulpescu este “unul dintre egali”…unul dintre noi/dumneavoastra cei de bun simt, militanti pentru paradigma principiilor inaintea viscerelor, adeptii schimbarii in bine a aparentelor si fondului vietii in Romania (chiar daca nu ati constientizat pana azi)…

  http://www.jurnalul.ro/articole/137372/ionut-vulpescu:-triumfa-cei-curajosi-nu-cei-care-sunt-lasi/operatii_diverse

  Cu multumiri,

  1=

 8. geomarz Says:

  @ Emigrantul
  Sibilla are dreptate. Continuitatea marilor culturi preistorice de pe teritoriul actual al Romaniei (Cucuteni este numai una dintre ele, o alta la fel de impresionanta este Gumelnita ) cu cilivilizatia daca si, prin aceasta cu cea a romanilor, nu rezida din cunostintele oficiale. Ci din altele…
  Obiceiuri, ritualuri, si texte transmise oral…. Multe au fost ignorate, lasate sa moara, necunoscute NICIODATA de fruntasii ganditori ai acestei natii scoliti pana cat se poate de recent la istorii straine…
  Stiiati, de exmplu ca, vestita Miorita face parte dintr-o trilogie si numai varinata culeasa de V. Alecsandri a patruns constiinta oamenilor de cultura din prima linie ? Ce l-a determinat pe Alecsandri sa ignore celelte doua parti, ramane un mister. Ele s-au pierdut apropae in totalitate. Oricum variantele care au supravietuit nu au perfectiunea literara a Mioritei si multi le ignora…
  Ma trag din Banat, mai la nord, catre Crisana. Multi ani m-am rusinat de lipsa totala de asemanare intre ce se stiia in satul meu si ce se spunea ca se stiie prin alte parti… Basmele cu care am crescut eu, n-aveau nimic de a face cu cele ale lui Ispirescu…. sau Fratii Grimm…. oficializate prin tiparire…

  @ Sibilla
  Mie, imi place sa-mi spun “geomarz” si nu “geomârz”, Zbaganu si nu Zbâganu.
  Lui scatapievici ii spun Dalmatianul.
  Totdeauna i-am simpatizat pe sarbi.

 9. gheorghitazbaganu Says:

  Culturile si limbile mai si dispar. Bine, dacii vorbeau un fel de latina, dar celtii (galii, celtiberii?). Aia s-au romanizat. Iar resturi de celtica se pastreaza, spre deosebire de resturile de traca.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: