COMENTARII LA TEMA

 

 

Voi incerca sa comentez unele din reactiile la informatiile privind problemele dezbatute la Reuniunea de la Fiuggi (Italia) privind problemele crizei financiare actuale si ale crizei si securitatii alimentare.

 

radualexandrupsd3  isi exprima surprinderea ca economiile din est sunt “protejate” de efectele crizei financiare. Nu as sustine o astfel de afirmatie. Criza izbucnita in Statele Unite reflecta un fenomen pe care am incercat sa-l subliniez in interventia mea – aparitia unui sistem paralel al institutiilor de credit, fata de sistemul economic, vehiculand valori foarte mari – virtuale, rupte de viata economica reala, dar foarte profitabile pentru anumite grupuri.

 

In acelasi timp, sistemul de creditare a creat o retea de relatii foarte sofisticate cu cetatenii, “prinsi intr-o menghina” din care se desprind foarte greu (cineva a definit sistemul ca un fel de “neo-iobagie moderna”. Un participant la reuniune a descris mecanismul dintr-o experienta proprie : luand un imprumut pentru cumpararea unei case a constatat, dupa patru ani de returnare constiincioasa, luna de luna a ratelor imprumutului, ca practic valoarea datoriei a ramas cam la acelasi nivel. Dupa unele estimari, returnarea s-ar fi prelungit cca.45 de ani. Dilema lui era – ce sa faca?: sa o vanda sau sa o cumpere (daca ar avea bani). Intr-o asemenea dependenta se afla toti cetatenii SUA care traiesc, de regula, din credite  ( pentru casa, masina, aparatura electrocasnica, etc) .

 

Din acest punct de vedere, noi “ne bucuram” de o oarecare “autoaparare” – prin slaba dezvoltare a sistemului bancar si a creditului. Insa, asa cum s-a vazut in ultimele zile, nu suntem in afara influentei actualei crize extinsa la scara mondiala. Bancile comerciale din Romania sunt filiale ale unor banci straine si se supun la randul lor regulilor pietii mondiale. Interventia Guvernatorului BNR pentru “a struni zelul” bancilor de crestere a dobanzilor a fost motivata.

 

emigrantul   se intreaba daca marile puteri nu vor trece la masuri protectioniste. Trebuie spus ca – le si practica ! Atat Statele Unite cat si cele europene. Uniunea Europeana are chiar un angajament cu Organizatia Mondiala a Comertului pentru a elimina in anul 2013 subventiile in agricultura tarilor membre. Aceasta, pe noi ne va afecta direct. Un fost prim-ministru dintr-o tara africana  se plangea de faptul ca pe ei ii afecteaza masurile protectioniste practicate de tarile dezvoltate si ca ar prefera un regim de liber-schimb ! (Eu cred ca ar trebui sa fie invers : cei mai slab dezvoltati sa fie sprijiniti sa-si protejeze productia proprie, inclusiv prin subventii, decat sa li se acorde ajutoare pentru consum).

 

Nu cred ca punctul cinci al comunicatului CFSN din 22 Dec.1989 a dus la destramarea CAP-urilor. Imediat dupa Revolutia din Decembrie – pe 31 Dec.1989, am adoptat un Decret-Lege al CFSN prin care se acordau tuturor membrilor CAP cate 0,5 ha. In folosinta proprie (lucru apreciat la vremea respectiva de tarani ) – urmand ca restul terenurilor sa poata fi folosite pentru marea productie, cu tehnici si tehnologii eficiente, care, dupa cum se vede, nu pot fi accesibile micilor proprietari.

 

Altii au fost cei interesati in destramarea CAP-urilor pentru a intra in posesia pamanturilor. Ungurii, cehii si nemtii au fost mai intelepti. Au pastrat si protejat cooperativele agricole, care au devenit unitati competitive si la nivel european. La noi, astazi, singurii care pot practica agricultura moderna sunt marii proprietari (traim fenomenul patrunderii marelui capital in agricultura).

 

In privinta “Autostrazii Transilvania” realizata de compania americana Bechtel  nu stiu daca este o mare escrocherie; este clar insa, ca noii guvernanti ai Aliantei D.A. veniti in 2005 au intrerupt relatia, exprimand suspiciuni asupra contractului incheiat. Dupa verificari, de aproape doi ani, au constatat ca nu pot gasi nereguli, au reluat relatia, dar la preturi majorate si in urmarirea executiei nu au obtinut decat amanari succesive. Ceea ce s-a intamplat si cu celelalte autostrazi incepute (Bucuresti-Brasov, Arad-Timisoara-Lugoj, ca si finalizarea celei de la Fetesti la Constanta).

 

Mai multi colegi de blog au constatat o greseala (de tastare). Am spus ca, in secolul XX, populatia a crescut de patru ori, de la 1,5 miliarde in anul 1900, la 6 miliarde in anul 2000. Multumesc pentru atentionare, eroarea a fost corectata : in loc de 1990, corect-1900.  

 

Bibliotecaru si Alexandru Dumitrascu constata ca in ciuda cresterii economice, distribuirea bogatiei se face in defavoarea celor saraci. Este adevarat si aceasta este regula si  consecinta economiei de piata, care a dovedit multe virtuti de-alungul istoriei, pentru stimularea initiativei, spiritului de intreprinzator, a eficientei economice si a profitului, in acelasi timp, a produs permanent polarizare sociala – acumularea bogatiei in mainile unei minoritati si mentinerea saraciei pentru cei mai multi.

 

emigrantul  constata ca in 1989 am “luat-o la dreapta”, datorita lui Mihail Gorbaciov, ceea ce a dus la deteriorarea situatiei economico- sociale in tara si ca acum ar trebui sa revenim!

 

Prabusirea de sistem din 1989 nu a avut loc din cauza lui Gorbaciov. El nu a facut decat sa constate ca sistemul era blocat, nu mai functiona si ca era necompetitiv. Ideea proiectului sau “perestroika” era de a reforma sistemul economic, de a lua in considerare legile pietii, dar nu intelegea ca sistemul devenise nereformabil. El s-a cramponat si de ideea mentinerii URSS!

 

Nu “reintoarcerea la sistemul dinainte de 1989” este solutia, ci realizarea unui model de “economie sociala de piata” care sa imbine performanta economica cu efecte benefice in plan social.

 

Viski  In legatura cu actuala criza financiara crede ca piata ar trebui lasata sa se descurce singura . Aceasta este teza neo-liberalismului. Tocmai asta este problema ca piata, cu toate virtutile ei, nu se poate “descurca  singura” , sau, mai precis, singura duce la ceea ce constatam astazi.

 

Am mentionat ca in istoria ultimelor doua secole s-au manifestat doua tendinte extreme : 1.- Tendinta neo-liberala de fetisizare a virtutilor pietii care s-a opus si se opune interventiei statului in economie. Aceasta a dus la marea criza economica din anii 1930, care a justificat planul New Deal al lui Roosvelt de interventie a statului tocmai pentru a ajuta piata sa-si foloseasca virtutile sale.

 

2.- Tendinta de tip stalinist – de ignorare a pietii si de substituire a ei cu statul in calitate de manager al economiei. Rezultatul a fost falimentul sistemului economic de tip sovietic (ceea ce chinezii incearca sa evite).

 

La intrebarea “de unde salarii mai mari ?”  Din economie, fara insa a perturba echilibrele macroeconomice ! Cert este ca, in conditiile intrarii noastre in Uniunea Europeana, diferentele mari de salarii fata de tarile occidentale, in timp ce preturile s-au egalizat si masurile de protectie sociala au slabit – ridica probleme grele pentru echilibrul economico-social. Una din consecinte este tendinta de emigrare a fortei de munca, mai ales a celei calificate si a profesiilor intelectuale.

 

Ovidiu  semnaleaza aparitia unui apel-petitie initiat de Asociatia Proiect SEMPER FIDELIS si sustinuta de Federatia Nationala a Revolutionarilor din România, Liga Nationala a Luptatorilor din Decembrie 1989 si Blocul National al Revolutionarilor 1989-România, la care si-au anuntat adeziunea si  sfinx667, Mihnea Georgescu precum si alti blogeri pe diverse bloguri.

Este un demers pertinent, reactie la o decizie nedreapta si care ignora total realitatea complicata din acele zile si rolul eminamente pozitiv al generalului Stanculescu.

 

Imi plac comentariile Sibillei (sfinx667 ) : “in toate abordarile noastre sa evitam orice ploconire, fie ele spre est sau spre vest. Sa cautam acele alternative valabile pentru noi si deasemeni sa nu aruncam piatra in obrazul altuia ! “

 

Geomarz are dreptate ca Planeta are posibilitati sa produca hrana pentru toti locuitorii sai; dar aceasta presupune atat folosirea rationala a resurselor Planetei, cat si o distributie rationala a veniturilor.

 

 

6 Responses to “COMENTARII LA TEMA”

 1. emigrantul Says:

  Da, sistemul de creditare este o modalitate de transformare a oamenilor intr-un fel de sclavi. Ratele sunt de asa natura calculate incit tot surplusul care iti ramine de la salariu net, dupa ce scazi cheltuielile cu strictul necesar (mincare, intretinere) sa il dai la banca.

  Multa lume ajunsese prin 2002-2003, cind preturile apartamentelor erau mici (~15 000 $ trei camere, confort I, in Bucuresti – Militari), sa aiba 70-80% din banii necesari cumpararii locuintei, suma strinsa in ani de zile cu eforturi uriase. Apoi preturile au urcat puternic si dintr-o data lumea s-a trezit ca nu mai detine decit 65%, 60%, 55%…. si in final 20% din necesar. Cresterea nebuneasca a costurilor a distrus munca si economiile multora. Dintr-o data, lumea s-a trezit la 30 ani distanta de cumpararea apartamentului mult dorit desi la un moment dat, sa spunem prin 2002-2003, multi erau la aproximativ 3-4 ani de locuinta visata. Practic o persoana de 40 ani ce avea 80% din valoarea unui apartament in 2002 a ajuns prin 2005 sa ia credit pe 30 ani la fel ca un proaspat absolvent de 26 ani care nu a avut niciodata mai mult de citeva sute dolari economii.
  Daca tinarul de 26 ani este in aceeasi situatie cu omul de 40, nu cumva cel aflat la 40 ani a trait 14 ani (40-26) de pomana? Evident ca da.

  Oamenii au ajuns sa se intrebe pentru ce mai lucreaza. Munca nu mai are nici o valoare.

  ===============================================
  Citate Ion Iliescu:
  /”In acelasi timp, sistemul de creditare a creat o retea de relatii foarte sofisticate cu cetatenii, “prinsi intr-o menghina” din care se desprind foarte greu (cineva a definit sistemul ca un fel de “neo-iobagie moderna”. Un participant la reuniune a descris mecanismul dintr-o experienta proprie : luand un imprumut pentru cumpararea unei case a constatat, dupa patru ani de returnare constiincioasa, luna de luna a ratelor imprumutului, ca practic valoarea datoriei a ramas cam la acelasi nivel.”/

  /”Din acest punct de vedere, noi “ne bucuram” de o oarecare “autoaparare” – prin slaba dezvoltare a sistemului bancar si a creditului.”/

 2. Viski Says:

  As vrea sa-i raspund si eu lui radualexandrupsd3, dandu-i dreptate, intr-o oarecare masura…
  1. economiile din est au avut, inainte de criza, cresteri economice importatnte, de peste 8-10%. criza financiara a afectat aceste economii pe 2 paliere, as zice eu: a. cresterea economica a fost incetinita, fiind (probabil) in jurul cifrelor de 3-5% (in mod normal, asta inseamna CRESTERE, dar in acelasi timp inseamna o incetinire, care nu avantajeaza estul); b. speculantii… profitand de impactul psihologic pe care criza il are asupra populatiei, bancile vor creste dobanzile, chiar daca nu o impune piata, leul se va deprecia datorita “atacurilor” repetate etc (la fel cum pretul benzinei in romania a crescut odata cu cresterea pretului la barilul de petrol, cu toate ca 40% din energia romaneasca este de productie interna)
  2. economii ca india, china nu au cum sa se opreasca din crestere dar, la fel ca tarile est-europene, cresterea va fi incetinita
  3. este o buna ocazie pentru romania sa reduca decalajele fata de Occident
  4. romania este un caz special, alaturi de ucraina, tocmai pentru ca a este atat de retardata dpdv economic (chiar comparat cu celelalte economii central si est europene) va putea atrage acum investitii masive (de exemplu, mcdonalds va investi 2 miliarde dolari in europa de est, starbucks a ales deja romania ca rampa de lansare pt europa de est etc), data fiind si mana de lucru ieftina, si preturile (relativ) reduse, si piata de desfacere

 3. Ovidiu Says:

  >Stimate Presedinte Ion Iliescu, in primul rand va multumesc frumos pentru raspuns.

  Va recomand tare sa cititi urmatorul articol !!!

  http://stirea.wordpress.com/2008/10/26/traian-basescu-israel-siria/

 4. Stănculescu liber! « Mihnea Georgescu Says:

  […] am aflat despre existenţa acestei Petiţii. Am fost fost foarte bucuros să aflu că însuşi Preşedintele este de acord cu acest demers salutar şi demn, menţionând la loc de cinste, pe blogul domniei sale, numele […]

 5. geomarz Says:

  @ Domnule Presedinte
  Spuneti:
  “La noi, astazi, singurii care pot practica agricultura moderna sunt marii proprietari (traim fenomenul patrunderii marelui capital in agricultura).”
  Asa este.
  Ceea ce nu spuneti, este ca cea mai mare parte a marilor proprietati funciare NU apartin romanilor ci STRAINILOR care folosesc pamantul romanilor in scop propriu.
  In satul din care ma trag (Visag, lanaga Lugoj, Banat) 98% din teren apartine unei firme DANEZE (al cincilea proprietar succesiv care nici nu plateste impozite folosindu-se de un viciu al legii) si care cultiva RAPITA in pentru biocombustibil (aceasta mare ineptie a vremurilor actuale). Taranii de acolo nu au ptimit nici pana cum titluri de proprietate si nici nu vor mai primi vreodata, terenurile fiind, de fapt inglobate in cele comasate de resepctiva exploatatie…

 6. sfinx667 Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Vă mulţumesc frumos.
  Astăzi, la ceas de Mare Sărbătoare, m-am rugat la fel ca mulţi creştini, pentru toţi cei pe care-i stimez şi admir, Oamenii Deosebiţi de la care am şansa şi atât de multe a învăţa, un gând curat s-a înălţat la Cer şi pentru dumneavoastră şi cea care vă este doamna vieţii, doamna N. Iliescu, pentru că meritaţi.
  ” Să-l rugăm pe Marele Mucenic Dimitrie să ne fie călăuză, ajutător, model de jertfă şi rugător înaintea lui Dumnezeu pentru mîntuirea sufletelor noastre. Amin. ” ( Părintele Ilie Cleopa )

  La Mulţi Ani, tuturor sărbătoriţilor !
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: