PRIMA ZI A REUNIUNII

451

Lucrarile Adunarii Generale a „Academiei pentru Pace” au fost deschise de alocutiunile Presedintelui Activ – Jean-Paul Carteron, a domnului Adrian Nastase, Printului Turki Al Faisal Al Saud din Arabia Saudita, si a fostului prim ministru al Guineei Ouyate Radjad.

416

In continuare a fost abordata prima tema “Criza alimentara mondiala”, la care a fost prezentat un Raport din partea domnului Mohamed el Bouhere, director adjunct al Programului Mondial pentru Alimentatie si al doamnei Kristina Ojuland, fost Ministru pentru Afaceri Externe din Estonia; Prim Vice- Presedinta Parlamentului.

In cadrul acestei teme am sustinut o interventie. Textul il public in continuare.

Criza alimentara, cauze si consecinte

Distinsi participanti,

Doamnelor si domnilor,

Secolul XX, pe langa alte caracteristici si evolutii istorice, a fost secolul unor cresteri spectaculoase :

1.- Cresterea demografica (populatia Planetei a crescut de patru ori in acest secol, de la 1,5 miliarde locuitori in 1900, la 6 miliarde in 2000);

2.- Cresterea economica (produsul global mondial a crescut de 17 ori, iar pe cap de locuitor a crescut de patru ori, lumea a devenit deci de patru ori mai bogata);

3.- Foarte important pentru tema noastra Cresterea productiei alimentare – a depasit ritmul de crestere demografica, ca rezultat a ceea ce poarta denumirea „revolutia verde” in agricultura promovata dupa anii 1950.

Problema este ca, dupa anii 1990 se remarca o tendinta clara de scadere a productiei de alimente.

Secolul XXI, pe langa criza mediului ambiant, in special incalzirea globala si schimbarile climatice, se va confrunta cu doua mari probleme : a energiei si a hranei necesare unei populatii in crestere si cu consumuri mai mari (la care se poate adauga si problema apei potabile).

O analiza, fie si superficiala, a acestei situatii, distinge între existenta cauzelor conjuncturale si a celor structurale în criza alimentara din ultima perioada. În ceea ce priveste cauzele conjuncturale, în primul rând este vorba de faptul ca la nivel global au fost doi ani agricoli extrem de prosti. Nu putem atribui direct, în acest moment si cu datele care ne stau la îndemâna, scaderea productiei de bunuri alimentare schimbarilor climaterice, dar un fapt este real: ne-am confruntat cu doi ani în care s-au manifestat fenomene meteorologice extreme. Cel mai afectat sector a fost cel al productiei de cereale, oleaginoase si de furaje. Ca un efect în lant, lipsa cerealelor a atras dupa sine crize în sectorul zootehnic, si asa mai departe.

Un al doilea fenomen conjunctural a fost cel al cresterii galopante a pretului petrolului, care a dus la scaderea productiei agricole în tarile sarace, unde fermierii nu au putut plati pretul combustibilului. Nici agricultura din tarile industrializate nu a fost imuna la pretul combustibilului.

Un al treilea fenomen conjunctural îl reprezinta folosirea cerealelor pentru producerea biocombustibililor, care a început sa se generalizeze într-un moment în care exista un surplus de cereale pe piata, în special de porumb. In campania electorala din primavara acestui an, Barack Obama promitea acordarea de subventii pentru cei care produc porumb din care se extrage bio – etanol, ignorând un element de fond: randamentul etanolului obtinut din porumb. Cel mai grav este însa riscul de a agrava asigurarea hranei pentru oameni si animale.

Sunt însa si cauze structurale, si asupra acestora trebuie sa ne concentram atentia. Trebuie sa spunem din capul locului ca cererea de produse alimentare a explodat, pur si simplu, în ultimii zece-cincisprezece ani. La originea acestei cereri explozive se afla demografia, mai ales cresterea populatiei în zone precum Asia: India, China, Indonezia, Vietnam, dar si într-o serie de tari africane, precum Nigeria. Cresterii demografice i se adauga un alt fenomen: urbanizarea, care a produs un deficit de forta de munca în agricultura multor tari care nu au capacitatea de a investi pentru a compensa pierderile de forta de munca prin exploatatii agricole de tip industrial.

Urbanizarea, pe de o parte, cresterea economica, deci a veniturilor, pe de alta parte, au condus la schimbarea obiceiurilor alimentare în tari din nordul Africii, în India, dar mai ales în China.

De altminteri, la mijlocul anilor 90, Lester Brown a scris o carte cu un titlu profetic: „Cine va hrani China în sec. XXI?”. Daca, pâna la mijlocul anilor 90, China era o tara exportatoare de cereale, datorita cresterii economice spectaculoase si ridicarii puterii de cumparare a populatiei, China a început sa devina o mare importatoare, în special de orez. În general, Lester Brown constata ca, daca dupa anii 50 – asa numita „Revolutie verde” a asigurat o crestere a productiei mondiale de hrana si în special de cereale, dupa anii 90 se înregistreaza o tendinta de stagnare si chiar de reducere a acestei productii, la nivel mondial. Si aceasta pentru ca cei patru factori ai cresterii productiei agricole (1. extinderea agriculturii intensive; 2. extinderea irigatului; 3. folosirea chimicalelor ca îngrasaminte si protectie a plantelor; 4. rezultatele cercetarilor genetice – în special promovarea hibrizilor de înalta productie), au devenit factori limitativi: agricultura intensiva contribuind la extinderea eroziunilor de sol si la desertificare. Pentru irigatii nu mai sunt resurse suficiente pentru extindere; chimicalele sunt respinse, cautându-se solutii si produse ecologice, iar cercetarile genetice nu au mai produs ceva spectaculos, comparabil cu hibrizii din anii 50-60.

În aceste conditii investitiile în agricultura au scazut, adesea din diverse motive .

Trebuie sa constatam si ca tari care erau auto-suficiente în materie de produse alimentare pâna nu demult importa acum bunuri esentiale, la preturi exorbitante. O astfel de tara este astazi, din pacate, România, care, în anii 90 ai secolului trecut, într-o conjunctura particulara, care merita si ea analizata, a fost practic obligata sa-si dezmembreze agricultura de tip industrial, revenind, în numele repararii unor nedreptati ale trecutului comunist, la o agricultura de subzistenta. Acum importam circa 80% din necesarul de alimente, asta în tara care, dupa Franta, are cel mai mare potential agricol din Europa, fapt care se reflecta si în balanta negativa a contului curent.

Daca nu se iau masuri în cel mai scurt timp, pâna în 2020 peste 1,2 miliarde de oameni vor suferi de foame cronica. Pentru ca este o problema de natura globala, solutiile, desi particularizate, au la rândul lor un nucleu global: investitii masive în modernizarea agriculturii, în cercetare-dezvoltare, în formarea noilor lucratori agricoli, în refacerea terenurilor agricole, în sisteme de irigatii, în spatii de depozitare.

Întrebarea este daca, pe fondul actualei crize financiare, care, se pare, va fi urmata de o recesiune economica la nivel global, se vor mai gasi fonduri pentru investitiile atât de necesare modernizarii si adaptarii aparatului productiv al agriculturii la cerintele de mediu si de piata existente acum si în perspectiva urmatoarelor decenii. În acest moment este greu de dat un raspuns ferm si lipsit de ambiguitati.

Advertisements

10 Responses to “PRIMA ZI A REUNIUNII”

 1. emigrantul Says:

  Considerati ca proiectul “Autostrada Transilvania” realizat de compania americana Bechtel este o mare escrocherie?

  http://sondaje.php0h.com/autostradabechtel.php

 2. carevasazica Says:

  Multumesc, foarte interesant. O intrebare: va asteptati pe viitor la deplasarea politicilor economice dinspre globalizare si comert liber catre masuri protectioniste din partea marilor puteri ?

 3. emigrantul Says:

  Blestematul punct cinci

  Punctul cinci al comunicatului CFSN din 22 Dec. 1989 este mai vinovat de demolarea agriculturii romanesti decit partidele istorice.
  Baza scaderii la cote ridicole a eficientei agriculturii romanesti sta in punctul cinci al comunicatului CFSN. El a dat startul prin pronuntarea cuvintului “restructurare” cind, de fapt, nu trebuia nimic schimbat pentru ca agricultura mergea bine asa cum era. Este evident ca Ion Iliescu credea atunci ca sprijinirea micii productii taranesti ar duce la eficientizarea sectorului agricol lucru total fals.
  A da vina doar pe partidele istorice si presiunile facute de ele pentru retrocedari este incorect. Neutronul care a dat startul reactiei de fisiune ce a dus la faramitarea parcelelor de teren a fost acel blestemat punct cinci.

  1) Citat Ion Iliescu, 22 Dec. 1989:
  5. Restructurarea agriculturii si sprijinirea micii productii taranesti. Oprirea distrugerii satelor.
  (punctul cinci al comunicatului CFSN)

  2) Citat Ion Iliescu, 21 Oct. 2008:
  /”Trebuie sa constatam si ca tari care erau auto-suficiente în materie de produse alimentare pâna nu demult importa acum bunuri esentiale, la preturi exorbitante. O astfel de tara este astazi, din pacate, România, care, în anii 90 ai secolului trecut, într-o conjunctura particulara, care merita si ea analizata, a fost practic obligata sa-si dezmembreze agricultura de tip industrial, revenind, în numele repararii unor nedreptati ale trecutului comunist, la o agricultura de subzistenta. Acum importam circa 80% din necesarul de alimente, asta în tara care, dupa Franta, are cel mai mare potential agricol din Europa, fapt care se reflecta si în balanta negativa a contului curent.”/

 4. emigrantul Says:

  Agriculturile Romaniei si Frantei vazute din avion

  Repostez adresa unei pagini cu fotografii facute deasupra Romaniei si Frantei in vara lui 2007: http://canada.php0h.com/Agricultura.html

  Citat Ion Iliescu:
  /”Acum importam circa 80% din necesarul de alimente, asta în tara care, dupa Franta, are cel mai mare potential agricol din Europa”/

 5. Bibliotecaru Says:

  Cred că aţi greşit un pic anii la început.
  1900 se estimau 1,6 miliarde locuitori
  1960 se estimau 3,2 miliarde locuitori
  2000 se estimau 6 miliarde locuitori

  Spuneţi că omenirea este de 4 ori mai bogată. Această bogăţie se concentrează însă la top 10.000 mondial şi nu la restul de 6 miliarde locuitori.

  Nu cred că în viitor trebuie să ne aşteptăm la creşteri demografice importante, după cum am fi îndreptăţii să credem în panta curbei demografice a anilor precedenţi. Natura va găsi o cale să limiteze această creştere, să o stopeze sau să o scadă. Iată doar exemplul României care “dă înapoi” din punct de vedere demografic. Este un proces natural. Undeva în codul genetic al laturii noastre moştenite de la regnul animal este înscris că în vremurile grele să ne înmulţim mai mult pentru a supravieţui specia. Nu ştiu de ce se uită că de fapt oamenii sunt nişte animale cu o gândire “de fiţe” şi nu diferă, în consecinţă, prea mult de ele. Eu cred că această creştere demografică galopantă a secolului XX este generată de faptul că omenirea a trecut prin două războaie calde şi un război rece.

 6. Alexandru Dumitraşcu Says:

  Cresterea economica (produsul global mondial a crescut de 17 ori, iar pe cap de locuitor a crescut de patru ori, lumea a devenit deci de patru ori mai bogata);

  Haui lasă ne. E o medie. Numărul săracilor în lume e mai mare acum. La fel şi numărul celor care trăiesc cu un dolar pe lună. Sistemul capitalist trăieşte din sărăcia unei părţi a populaţiei mondiale.

 7. Mark Says:

  Cred ca este vorba de 1,5 miliarde de oameni in 1900 si nu 1990. Atata vreme cat exista cat de putina mancare pentru toti oamenii miliardele se vor inmulti. Ma gandesc totusi cate miliarde de oameni poate suporta Terra!? Cat despre China, este de apreciat cum de s-a gasit o cale de a hrani peste un miliard de oameni. Sa asiguri pe zi doar 100 de grame de orez de om ori un miliard si ceva reprezinta o tehnica de supravietuire…
  Toate bune!

 8. geomarz Says:

  @ Emigrantul

  Am mai povestit, dar mai povestesc…

  Despre agricultura Romaniei de dinainte de ’89.

  Prin ianuarie 1990 stateam cu ochii lipiti de TV si ascultam tot ce se putea spune. Speram la mai bine…
  In unul dintre primele sale discursuril, Pedrito Romanica dupa ce a facut industria romana “un morman de fiare vechi” ne-a informat asupra agriculturii.
  Si anume, despre dubla evidenta a productiei agricole totale… O cifra (falsa) era facuta publica, iar alta (reala) era pentru ochi speciali… Noua ni s-a vanturat cifra reala, mai mica de nu stiu cate ori fata de cea reala…
  “Mama lor de derbedei, am gandit, uite cum m-au mintit ei pe mine…. Acu’ ii dau in gat…. Productia asta agricola mizerabila nu se compara cu cea antebelica….”
  Ziceam eu cu mintea infierbantata…
  Si, m-am apucat sa caut productia antebelica…
  N-am gasit decat un “Petit La Rousse” de prin saizeci si ceva…
  Perfect…
  Cand ma uit, stupoare, cifrele lui don’ Pedrito semnificativ mai mari decat cele din publicatie…
  M-am scarpinat in cap, cu hotararea ferma sa-i “demasc”.
  Trebuie ca estre o eroare… Nu se pot compara date asa, aiurea… Hai sa facem pe cap de locuitor… Si, am calculat pe cap de locuitor…. Productia lui 1966 supra locuitorii din 1966 comparat cau productia din 1989 supra locuitorii din 1989…
  Rezultatul…. Productia REALA din 1989 pe cap de locuitor ere mai MARE decat cea DECALRATA in 1966….

  Cum zice francezul….
  Cei care au urechi de auzit, sa auda…

 9. geomarz Says:

  @ Emigrantul
  Iar Europa are terenurile agricole semnificativ mai mici decat Marele Frate de peste Balta….

 10. geomarz Says:

  Este fals ca productia agricola mondiala nu poate sustine nevoile de hrana ale populatiei actuale a globului….
  De cel putin 10 ani s-a ajuns la o asemenea productie agricola incat FIECARE locuitor al planetei AR putea sa aiba hrana SUFICIENTA…. (Din datele OMS)
  Problema nu este de productie, ci de DISTRIBUTIE si DESTINARE a terenurilor.
  Daca ineptia utilizarii “biocombustibilor” continua, in curand plantele alimentare vot fi inlocuite in TOTALITATE cu plante cultivate cu scop energetic…
  Problema este POLITICA si ETICA… Pentru ca un imbecil sa se plimbe singur cu SUV-ul personal de 20 de locuri va fi nevoie sa CRAPE literalmente de foame 200 de sarantoci ai lumii moderne…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: