PARIS – 08.10.2008

Reuniunea de la Paris a liderilor grupurilor parlamentare socialiste si social-democrate din tarile membre ale Uniunii Europene (continuare)

Réunion des présidents de groupes socialistes et sociaux-démocrates de l'UE 2.jpg by Parti socialiste.

Photo prise le octobre 2006- flickr.com

1.- In interventia mea asupra problemelor generate de criza financiara, am apreciat estimarea facuta de Jean-Marc Ayrault, ca aceasta reprezinta o incercare puternica atat pentru economia mondiala, cat si pentru cea europeana si in acelasi timp, pentru social-democratia europeana.

Totodata aceasta reprezinta un punct crucial in confruntarea ideologica, contemporana, dintre stanga si dreapta.

Faptul ca pentru a doua oara in istorie, statul american este obligat sa intervina pentru a salva economia (dupa programul “New Deal” al presedintelui Roosevelt din anii 1930) este expresia clara a faptului ca abordarea neoliberala si conservatoare, care se opune oricarei interventii a statului in economie este din nou depasita de viata reala.

Din nou, devin actuale problemele de principiu care separa viziunile neoliberala si conservatoare de cele social-democrate si mai ales :

– raportul dintre piata si stat ;

– raportul dintre sectorul public si cel privat;

– raportul dintre eficacitatea economica si consecintele sociale ale politicilor economice.

Este, probabil, un moment crucial pentru reafirmarea social-democratiei, singura in masura sa dea raspunsuri coerente si pe fond problemelor actuale ale economiei europene si mondiale.

In cursul dezbaterilor, a fost evidentiat declinul stangii europene din ultimii ani, dupa ce s-a putut inregistra, in ultima jumatate de secol, succesul social-democratiei europene in confruntarea ideologica cu dreapta politica (neoliberala si conservatoare) – prin afirmarea conceptului de economie sociala de piata si a modelului social european – devenite aquis-uri politice ale Uniunii Europene.

De aceea, participantii au subliniat nevoia unei analize de fond a cauzelor slabiciunilor politice actuale ale stangii europene si elaborarii unui program comun de actiune solidara a partidelor socialiste si social-democrate europene. In acelasi timp, s-a subliniat nevoia unor actiuni comune, la nivel mondial – in care Europa sa manifeste o pozitie coerenta – pentru a limita efectele negative asupra economiei globale, a crizei financiare actuale.

2.- Analizand problemele legate de perspectiva energetica, la nivel global – participantii la Reuniunea de la Paris au subliniat ca problemele energiei se afla, astazi, in centrul politicii mondiale si ca ele vor domina agenda internationala in urmatoarele decenii.

Aceste probleme sunt dominate de procesul de epuizare a resurselor de petrol si gaze si de efectele asupra mediului, in special prin schimbarile climatice.

De aceea, de maxima actualitate sunt programele si actiunile vizand economisirea resurselor, eficienta energetica, precum si masurile de protectie a mediului, in special reducerea emisiilor de CO2.

Totodata se impune sustinerea activa a promovarii resurselor regenerabile – eoliana, solara, hidro, bio – ca si chiar reconsiderarea utilizarii energiei nucleare, precum si intensificarea cercetarilor pentru solutii de perspectiva.

Am tinut sa subliniez prudenta necesara fata de resursele bioenergetice – care intra in concurenta cu asigurarea resurselor de hrana pentru oameni si animale – o alta problema globala acuta a secolului XXI.

Participantii au subliniat nevoia stringenta a unei politici energetice comune a Uniunii Europene, tinand seama de faptul ca Europa este saraca in resurse si dependenta de sursele de aprovizionare, in special din Rusia si Orientul Apropiat.

A fost evidentiata ideea lansata de Jaques Delors ( fost preşedinte al Comisiei Europene ) privind elaborarea unui Tratat Energetic European (dupa modelul Acordului privind Uniunea Otel-Carbon, care a stat la baza structurarii Uniunii Europene de astazi).

3.- In legatura cu problema imigrantilor din afara Uniunii Europene a fost subliniata nevoia unor reglementari mai coerente a acestei probleme la nivel european, atat in interesul statelor membre cat cat si al imigrantilor.

Eu am atras atentia si asupra actualitatii problemelor “imigratiei interne” in Uniunea Europeana si a problemelor cu care ne confruntam noi si alte tari din zona.

Intr-un fel, noi repetam istoria acestui proces pe care l-au cunoscut dupa razboi tari ca Italia, Spania sau Portugalia – care au cunoscut de-a lungul catorva decenii, un mare exod de forta de munca.

Pentru noi, pe de-o parte, posibilitatea liberei circulatii a cetatenilor romani in spatiul european, a insemnat o sansa pentru multi oameni care au pierdut locul de munca sau nu gasesc solutii corespunzatoare cat si pentru obtinerea unor locuri de munca mai bine platite, tinand seama de diferentele de salarizare de la noi si din tarile europene dezvoltate.

Totodata, aceasta ne creeaza probleme in plus, prin exodul unor oameni calificati, cu efecte asupra activitatii economice din tara, inclusiv in sectorul de constructii – cu o contributie esentiala la cresterea economica din ultimii ani. In acelasi timp, tinand seama de unele situatii tensionate, in special in Italia, am subliniat nevoia unei politici comune europene privind actiuni concrete de sprijinire a integrarii sociale a tiganilor (rromilor).

4.- In legatura cu starea conflictuala dintre Georgia si Rusia, participantii au subliniat nevoia unei politici unitare comune a Uniunii Europene in legatura cu toate starile conflictuale de pe continent sau care implica tarile membre UE, care, uneori, pot sa nu coincida cu pozitiile adoptate de SUA ; desi nevoia unei coordonari a pozitiilor UE si SUA se va impune si in viitor.

Totodata, s-a evidentiat necesitatea unei pozitii realiste in abordarea raporturilor cu Rusia si promovarea unei politici de reconciliere cu aceasta tara, care este foarte sensibila, in legatura cu incercarile de izolare internationala a sa.

A fost subliniata nevoia unei actiuni comune a UE in sprijinul Serbiei si a solutionarii pasnice a conflictului din Kosovo.

Solutia de perspectiva va fi, probabil, integrarea tarilor din spatiul fost-iugoslav in Uniunea Europeana.

Advertisements

14 Responses to “PARIS – 08.10.2008”

 1. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  /”Este, probabil, un moment crucial pentru reafirmarea social-democratiei, singura in masura sa dea raspunsuri coerente si pe fond problemelor actuale ale economiei europene si mondiale.”/

  Raspuns
  Vedeti domnule presedinte Iliescu, ati spus singura, dvs. care ati desfiintat rolul conducator al unui singur partid. Incet, incet ajungeti la concluzia inutilitatii existentei dreptei in societatea contemporana.

  Citat Ion Iliescu:
  /”In cursul dezbaterilor, a fost evidentiat declinul stangii europene din ultimii ani, dupa ce s-a putut inregistra, in ultima jumatate de secol, succesul social-democratiei europene in confruntarea ideologica cu dreapta politica (neoliberala si conservatoare) – prin afirmarea conceptului de economie sociala de piata si a modelului social european – devenite aquis-uri politice ale Uniunii Europene.”/

  Raspuns
  Declinul acela al social democratiei se datoreaza lipsei sale de credibilitate. PSD-urile sunt, in fapt, niste partide liberale mascate care o vreme au reusit, probabil, sa pacaleasca prin denumirea lor populista, multa lume din Vest. Oamenii au constatat insa ca indiferent cine ajunge la putere: liberal, social-democrat, socialist (in inteles occidental al termenului), conservator, tot asa o duc si nimic nu se schimba.

 2. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  /”Pentru noi, pe de-o parte, posibilitatea liberei circulatii a cetatenilor romani in spatiul european, a insemnat o sansa pentru multi oameni care au pierdut locul de munca sau nu gasesc solutii corespunzatoare cat si pentru obtinerea unor locuri de munca mai bine platite, tinand seama de diferentele de salarizare de la noi si din tarile europene dezvoltate.”/

  Nu a insemnat nici o sansa. Propria mea experienta demonstreaza ca emigrantii sunt niste saracii traitoare la periferia societatii tarilor unde ajung.

  Afacere cu munca in occident era inainte de 2002 cind greu se ajungea peste granite in Vest. Cu banii cistigati acolo intr-un an, pe un post prost platit, puteai sa-ti iei apartament in Bucuresti. Acum, nici 50 ani de servici stabil si continuu in strainatate nu iti mai sunt suficienti pentru cumpararea unei locuinte, construite de comunisti acum 30 ani, in tara.

 3. SorinPLATON Says:

  Revenind la “durerile” noastre ar cam fi timpul startarii unui dialog national reconciliant intre clasa politica si cetatenii sai. Ar trebui sa facem cumva ca finalul acestui an sa constituie in definitivarea starii noastre de confuzie morala si tranzitie permanentizata de dupa 89. Este timpul unei modificari de atitudine a tuturor romanilor ca sa putem sa ne depasim istoricele si fatalistele clisee de mediocrii si de “sub vremuri”…Ne este din ce in ce mai dor pentru UN NOU INCEPUT…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/10/09/dor-de-un-nou-inceput/

  Acest mesaj nu trebuie asociat unui acces de patetism. Este in schimb o pertinenta subliniere de prioritati…ale casei si natiei comune.

 4. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  este evident esecul liberalismului exacerbat, ca si al conservatorismului anacronic. Social-democratia ar putea deveni cea mai viabila formula politica, dar cu conditia introducerii criteriului moral drept criteriu fundamental de leadership. Altfel, orice schimbare politica se dovedeste pana la urma ori insuficienta, ori superflua.
  Nu voi inceta sa pledez pt introducerea criteriului moral in lista obligatorie pt alegerile politice, fie individuale, fie ca partid. Fara acest criteriu, nici o ideologie nu mai poate oferi mare lucru unei societati aflate intr-o degringolada fara precedent. Realimentarea autoritatii Statului trebuie facuta cu mare grija, pt a se evita derapajele deja cunoscute, tot astfel cum ar trebui scoasa complet din retorica politica orice urma de demagogie si de populism. Dar ma tem ca ceea ce spun eu este, cel putin deocamdata, doar o utopie!

 5. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Eu nu inteleg ce legatura are social-democratia cu sistemul financiar. In America sau in Romania, unde vreti dumneavoastra. Ce vreti sa spuneti ca sistemul financiar ar fi fost guvernat de alte legi daca la putere ar fi fost democratii in America sau social-democratii in Europa? Au facut ceva in privinta hedge funds-urilor social-democratii vreodata cand s-au aflat la guvernare in tarile europene?

  Cat despre Romania, nu are importanta ce vrem noi. Are importanta ce decide uniunea in privinta controlului sistemului financiar. Si uniunea decide ce decide America. Regulile se stabilesc la Washington, acolo se da ora exacta pe glob, asadar nu inteleg de ce trebuie sa ne batem noi capul cu modalitatile in care sistemul financiar ar trebui sau nu mai atent controlat.

 6. globetrotter58 Says:

  @emigrantul
  spui:
  “emigrantul Says:
  October 8, 2008 at 5:36 pm

  Citat Ion Iliescu:
  /”Este, probabil, un moment crucial pentru reafirmarea social-democratiei, singura in masura sa dea raspunsuri coerente si pe fond problemelor actuale ale economiei europene si mondiale.”/

  Raspuns
  Vedeti domnule presedinte Iliescu, ati spus SINGURA, dvs. care ati desfiintat rolul conducator al unui SINGUR partid. Incet, incet ajungeti la concluzia inutilitatii existentei dreptei in societatea contemporana. ”

  am sa-ti raspund sec :
  DUMNEZEU CAND A CREAT OMUL l-a dotat cu UN CAP, UN CREIER dar acesta format DINTR-O MULTITUDINE DE NEURONI NU CU UN SINGUR NEURON “MULTILATERAL DEZVOLTAT” … OARE DE CE?

 7. Iliescu apare, casa mea dispare « zgurapresei Says:

  […] Ion Iliescu, atacat miseleste de catre fortele de dreapta pentru nobila preocupare de a satisface nevoile filantropice ale concetatenilor. Desi, mai tarziu, Iliescu a rezistat eroic presiunilor unui alt altruist, de a-si dona toate cele patru case. I-au fost acceptate, pana la urma, vreo cateva harti. […]

 8. geomarz Says:

  @ Emi…
  Cunosc cel putin o experienta asemenetoare cu a domniei tale.
  O doctorita din Republica Moldova plecata de 10 ani in Italia unde nu poate lucra decat ca asistenta. Castiga 800-1200 euro pe luna. Plateste chiria 500. Din restul se intretine si trimite fetelor care sunt studente in Bucuresti. In vara asta una dintre fete a avut o problema serioasa de sanatate (suspiciune de cancer care, din fericire s-a infirmat). Nu a putut veni in Bucuresti in momentul respectiv. Fata a trebuit sa treaca singura prin aceasta experienta (22 de ani).
  In 10 ani a reusit NUMAI sa-si intretina fetele la scoala in conditii minimale. Tot in vara asta, una dintre fete ramasa in Buc, pentru practica a trait cam vreo 3 saptamani numai cu un iaurt, doua pe zi, pana a reusit femeia sa vina sa-i aduca ceva bani…
  Am cunoscut-o (pe femeie). Avea mana atat de aspra si batatorita, incat mi-a facut impresia ca nu lucreaza ca asistenta ci ca femeie de servicu…

 9. geomarz Says:

  @ Victor
  @ Maria Barbu
  De acord cu domniile voastre.

 10. emigrantul Says:

  Un mafiot laureat al Premiului Nobel.

  Inca un Premiu Nobel pentru Pace acordat unei persoane care nu-l merita.

  Dupa ce in 2007 fostul vicepresedinte american si totodata fost candidat la presedintia US, Al Gore, primeste Premiul Nobel impreuna cu o organizatie “pentru eforturile lor de cercetare si mediatizare a schimbarilor climatice provocate de om si pentru identificarea masurilor care sunt necesare pentru a le combate”, adica pentru un subiect extrem de controversat si contestat de multi cercetatori si care nici cu Pacea nu are legatura prea mare, iata ca, in 2008 aceeasi distinctie a fost acordata fostului mediator al ONU pentru statutul Kosovo, finlandezul Martti Ahtisaari. Premiul de aproape un milion de euro care revine laureatului este maruntis pe langa sumele pe care le-ar fi incasat finlandezul pentru a asigura independenta Kosovo.

  Ce zice Comitetul de la Oslo

  „Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat lui Martti Ahtisaari pentru numeroasele sale misiuni de mediere in intreaga lume”, a anuntat Comitetul Nobel norvegian. „Ahtisaari, mediatorul acordului de pace in provincia indoneziana Aceh, este recompensat pentru importantele sale eforturi, pe mai multe continente, timp de peste trei decenii, în vederea rezolvarii conflictelor internationale”, a declarat presedintele Comitetului Nobel norvegian, Ole Danbolt Mjoes. „Aceste eforturi au contribuit la o lume mai pasnica si la «fraternitatea între natiuni» în spiritul lui Alfred Nobel”, a declarat Mjoes.
  Martti Ahtisaari (numele real este Adolfssen) s-a nascut pe 23 iunie 1937 in orasul finlandez Viipuri (actualmente Vyborg, in Federatia Rusa). Cariera diplomatica si-a inceput-o in 1973, cand a fost desemnat ambasadorul Finlandei in Tanzania. La 1 martie 1994 a devenit al 10-lea presedinte al Finlandei, pentru un mandat de sase ani, perioada in care tara sa a intrat in Uniunea Europeana. Dupa incheierea mandatului, in 2000, Ahtisaari a devenit seful comisiei care superviza actiunea de dezarmare a gherilelor Armatei Republicane Irlandeze (IRA). In 2005, secretarul ONU de la acea vreme, Kofi Annan, l-a desemnat pe Ahtisaari Trimis Special pentru statutul provinciei Kosovo. Pe scurt, Ahtisaari trebuia sa decida daca este cazul ca provincia Kosovo trebuie sa obtina independenta sau sa ramana in cadrul Republicii Serbia. Planul emis de trimisul ONU, celebrul plan „Ahtisaari”, stabilea clar situatia: o monitorizare internationala a independentei Kosovo, plan care incalca rezolutia 1244 a ONU, prin care se garanta integritatea teritoriala a Serbiei. Faptul ca toate actiunile lui Ahtisaari in Balcani au fost impotriva conducerii de la Belgrad (democratic aleasa si pe placul Vestului) i-au determinat pe ziaristi sa caute motivele atitudinii partinitoare a finlandezului.

  Serviciile secrete germane avertizeaza

  Potrivit unui articol publicat in data de 21 iunie 2007 in cotidianul Fokus din Banja Luka (Bosnia-Hertegovina), articol intitulat „Mafia albaneza l-a cumparat pe Ahtisaari”, serviciile germane de informatii (Bundesnachrichtendienst – BND) i-au trimis un raport secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. In raport se preciza ca separatistii si teroristii albanezi din Kosovo au cumparat pur si simplu planul Ahtisaari, care sugera independenta acestei provinciei. Serviciile secrete germane au descoperit, potrivit sursei citate, ca in contul bancar al lui Ahtisaari au fost transferate 2 milioane de euro. De asemenea, sursele citate au mai precizat ca Ahtisaari ar fi incasat in mai multe randuri alte cateva milioane de euro, averea acestuia fiind de aproximativ 40 de milioane de euro.

  Conturile independentei

  Agentii germani ar mai fi descoperit si faptul ca Ahtisaari sau subordonatii sai vorbeau des la telefon cu lideri ai mafiei albaneze. Tot la fel de des, Ahtisaari vorbea la telefon cu un lider mafiot albanez stabilit in Elvetia, Behgjet Pacolli. O discutie inregistrata de serviciile germane releva transferul sumei de 2 milioane de euro din contul nr. 239700-93457-00097 al „Swiss Bank” din Basel, cont protejat prin codul XS52-KOLER, catre contul nr. 3459346699004533, codat VOLANND, al unei banci din Cipru. Contul din care au fost transferate cele doua milioane de euro apartinea lui Exhet Boria, unul dintre liderii mafiei albaneze si mana dreapta a lui Pacolli.

  Usoare nostalgii naziste

  Nu in ultimul rand, asupra lui Martti Ahtisaari Adolfssen planeaza si banuiala ca ar fi un nostalgic al regimului nazist. In 1999, cand Ahtisaari era presedinte al Finlandei, guvernul sau a avut initiativa de a-i comemora pe cei 3.000 de finlandezi care au murit in cel de-al Doilea Razboi Mondial in uniforma Waffen SS (n.red., voluntari in armata germana, nu militari finlandezi). Presa americana si vest-europeana se intreba la acea vreme de ce ar dori cineva sa comemoreze soldati ai temutului SS condus de maleficul Heirich Himmler? Intrebarea a ramas fara raspuns…

  Sursa: http://www.gardianul.ro/Conspiratia-Nobel-Premiul-acordat-lui-Ahtisaari,-un-scandal-s122252.html

 11. sfinx667 Says:

  http://sfinx667.wordpress.com/2008/10/11/kosovo-je-srce-srbije-kosovo-je-srbija/
  Sibilla

 12. SorinPLATON Says:

  Si de fapt ce inseamna tradus in limba oamenilor simpli ca si noi capitalismul asta?… http://sorinplaton.wordpress.com/2008/10/14/capitalism-tradus/

  Cu stima,
  1=

 13. emigrantul Says:

  Citat Sorin Platon
  /”Ca sa nu mai fie nici o umbra de indoiala pe fond, societatea capitalista este o performare pana la absurd a inselarii unora de catre altii”/

  Frumos spus si foarte concis. Mi-a placut.

 14. geomarz Says:

  @ Emigrantul
  Multumesc pentru informatiile despre Ahtisaari

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: