PARIS – 07.10.2008

Reuniunea presedintilor grupurilor socialiste si social-democrate din parlamentele tarilor membre ale Uniunii Europene 

 

 

In zilele de 6 si 7 octombrie s-au desfasurat la Paris, in cladirea Adunarii Nationale a Frantei, lucrarile Reuniunii presedintilor grupurilor socialiste si social-democrate din Parlamentele tarilor membre ale Uniunii Europene.

 

2-5733-G11116 

 

Pe ordinea de zi au figurat mai multe teme.

 

In primul rand a avut loc un schimb de pareri privind criza financiara mondiala, pornind si de la informarea  ministrului Afacerilor Externe si Imigratiei al Luxembourgului – domnul Jean Asselborn  asupra intalnirii de la Berlin a Ministrilor de Externe din tarile Uniunii Europene.

 

In legatura cu aceasta tema a fost adoptat un Comunicat de Presa  din care transmit sinteza Agerpres:

 

Grupurile socialiste şi social-democrate europene susţin măsurile de stabilizare a sistemului bancar

           

Paris, 8 oct /Agerpres/ – Liderii grupurilor socialiste şi social-democrate din parlamentele naţionale ale statelor membre ale Uniunii europene, reuniţi la Paris, sprijină măsurile luate de unele guverne europene pentru stabilizarea sistemului bancar, garantarea economiilor populaţiei şi restabilirea încrederii în mediul financiar-bancar.

 

Într-un comunicat de presă dat publicităţii marţi, la finalul întâlnirii din capitala Franţei, ţara ce deţine în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, şefii grupurilor socialiste şi social-democrate din forurile legislative ale statelor membre sunt de părere că măsurile respective pot pune capăt crizei financiare numai dacă ele sunt însoţite de o reorganizare completă a sistemului de reglementare a pieţelor financiare.

 

Cu acelaşi prilej, liderii socialişti şi social-democraţi europeni s-au pronunţat pentru adoptarea unor legi pe baza cărora să se poată supraveghea evoluţia fondurilor speculative la nivel european şi mondial – aşa cum a sugerat Grupul Socialist din Parlamentul European, pentru introducerea unui sistem de control public asupra agenţiilor de rating economico-financiar şi pentru organizarea unui sistem de schimb valutar global pentru a se pune capăt speculaţiilor monetare.

 

În acelaşi timp, reprezentanţii grupurilor socialiste şi social-democrate din parlamentele naţionale din UE le-au solicitat miniştrilor economiei şi finanţelor ai statelor membre să pună în practică măsurile menţionate.

 

‘Economia de piaţă, care ar trebui să fie apărată de Uniunea Europeană, nu poate tolera nici privatizarea câştigurilor şi socializarea pierderilor, nici atitudinea Wall Street-ulu,. Ea trebuie să se bazeze pe reguli, protecţie şi salvare’, se mai arată în acelaşi comunicat de presă

 

Au fost dezbatute succesiv patru teme :

 

a) Alegerile Europene din 2009 si necesitatea elaborarii unui program coordonat al socialistilor si social-democratilor pe baza informarilor introductive prezentate de Jean-Marc Ayrault, presedintele grupului socialist din Adunarea Nationala a Frantei (gazda Reuniunii) si Martin Schultz, presedintele grupului socialist din Parlamentul European

 

b) Energia si dezvoltarea durabila, prefigurata de dezbaterea unei informari introductive prezentate de Robert Goebbels, Vice-Presedinte al Grupului socialist din Parlamentul European.

 

c) Migratia si integrarea, tema dezbatuta pe baza unei informari prezentate de Barbara Dührkop, Vice-Presedinta a Grupului socialist din Parlamentul European.

 

d)  Politica externa si de securitate comuna – rezolvarea conflictului dintre Georgia si Rusia.

 

Eu am intervenit in cursul dezbaterilor asupra tuturor temelor supuse discutiilor. Voi avea prilejul sa revin asupra unor idei sustinute in cadrul dezbaterilor foarte vii, lipsite de formalism si incarcate de substanta.

7 Responses to “PARIS – 07.10.2008”

 1. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  /”Grupurile socialiste şi social-democrate europene susţin măsurile de stabilizare a sistemului bancar”/

  Grupurile socialiste si social democrate sustin, de fapt, salvarea cu sume de la bugetul statelor (bani publici) niste institutii private (bancile falimentare) care de mult timp se ocupa cu escrocarea cetatenilor cinstiti, vinzind locuinte la preturi supraevaluate pentru a-si maximiza profiturile.

  Planul de redresare a bancilor este nimic altceva decit o metoda de salvare a bogatilor pentru a nu li se deteriora cumva nivelul bunastarii.
  De fapt, in final, cetatenii obisnuiti sunt pusi sa plateasca pentru infractiunile celor avuti. Oamenii au fost santajati de bogati, trebuind sa plateasca rate uriase la case supraevaluate si acum tot ei sunt constrinsi sa-i salveze pe acesti infractori care ii parazitau, pentru a putea fi exploatati in continuare.

  A salva bancile falimentare prin infuzie de bani publici este ca si cum ai gratia niste hoti de buzunare proaspat condamnati pentru sute de furturi.

 2. perpits Says:

  Referitor la inscrierea in PSD (in Bucuresti). Am inteles ca te avantajeaza daca esti recomandat de un membru al partidului. Daca ma duc singur e vreo problema? Si unde pot gasi programul PSD. Stie cineva?
  Multumesc

 3. geomarz Says:

  @ Emi..
  Gratierea unor hoti de buzunare, este, la urma urmei, o nimica toata… Astia, hotii de buzunare, sunt numai niste cotcari…
  Sunt unii, nene, care fura tot si mai si omoara, astia, da nu-s de acord sa-i gratiezi.

  Cu cele 700 de miliarde si consecintele deficitului respectiv (nu numai cele 700) la nivel mondial, devin, pana la urma siasasini…

 4. globetrotter58 Says:

  “… introducerea unui sistem de control public asupra agenţiilor de rating economico-financiar şi pentru organizarea unui sistem de schimb valutar global pentru a se pune capăt speculaţiilor monetare.”
  Dar de ce stanga TACE cand e vorba de a recunoaste greselile facute prin DECIZII POPULISTE ce au condus la cresterea ratei creditelor subprime prin masuri de IMPUNERE de catre STAT! a unui procent MINIM de imprumuturi catre saraci care n-ar fi primit NICIODATA IMPRUMUTURI datorita incapacitatii lor de a le plati (in general o mare parte a acestora fiind afro-americani si hyspanici a caror organizatii au facut presiuni si au fost incurajate de democrati – care isi trag voturile intr-o proportie cvasiabsoluta din randurile acestor indivizi … astfel prin masuri luate de STAT s-a dezechilibrat situatia … (FREDDIE MAE si FAnnie MAC au fost create de STAT si au devenit fonduri private privilegiate avand un regim special sprijinite de STAT – iata alte dezechilibre introduse de stat aiurea in economie) … bancile au FOST OBLIGATE sa-si asume riscurile (unele au fost date chiar in judecata de acle organizatii radicale DE STANGA ale afro-americanilor!) si au creat pe bursa actiuni cu castiguri mari care sa acopere pierderile – numai ca banii colectati asa cum era de asteptat NU AU AJUNS – categoriile defavorizate care au primit LOAN-uil cu cantec nu-si platesc credite nici daca sunt de 3 dolari pe luna darmite cele de cateva mii pentru case …
  In consecinta daca STANGA se va arata tentata sa influenteze DIN POPULISM PIATA atat cea a imprumuturilor cat MAI CU SEAMA cea MONETARA se va ACCENTUA CRIZA !

 5. Victor Says:

  Geo,

  Pana la ora actuala, statele dezvolatate au injectat in sistemul financiar aproximativ 8,000 de miliarde !

 6. globetrotter58 Says:

  @Victor,
  cum am mai spus valoarea banului DEPINDE de increderea oamenilor in el si aceasta are variatii f. mari ce nu tin seama de cat de puternica e economia cateodata daca tu dai un zvon spre exemplu ca banca X e insolvabila poate avea banaca respectiva cea mai solida situatie se prabuseste intr-o zi si trebuie sa intervii sa pompezi bani in ea … aici e MARELE RISC si de aceea se dau acesti bani e o situatie LIMITA si suma care se va baga va fi CU MULT MAI MARE DECAT PAGUBA ADEVARATA pentru ca SCOPUL E SA OPREASCA PANICA PROSTIMII (o sa vezi mai apoi cat a costat PANICA MULTIMII comparativ cu pierderile datorate imprumuturilor fara acolperire si te vei ingrozi) … daca nu s-ar baga acesti bani si s-ar bloca economia mondiala CRAH – DEPRESIUNE practic NU AI SALVAT nustiu cate miliarde ci e ca si cum le-ai transforma in HARTIE IGIENICA …chiar nu intelegeti asta ? mai cu seama ca vorbim de o economie GLOBALA

 7. geomarz Says:

  @ Victor
  Pai deficitul total, parca, era mai mic…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: