ZIUA SOCIALISTA EUROPEANA A DEZVOLTARII

 

Joi, 2 octombrie 2008, am participat la lucrările reuniunii consacrate Zilei Socialiste Europene a Dezvoltării.

Initiativa organizarii la Bucuresti a Primei ediţii a acestui Forum de referinta pe agenda PES si a grupului socialist din Parlamentul European apartine europarlamentarei Corina Cretu.

Sincere aprecieri pentru eforturile depuse in realizarea unei actiuni reusite, de mare impact si actualitate reunind la aceeasi masa cu social-democratii romani pe bunii noştri prieteni Josep Borrell şi Miguel Angel Martinez, ca şi pe ceilalţi membri socialişti ai Parlamentului European pentru a discuta asupra dezvoltării şi obiectivelor mileniului dezvoltării şi asupra modului în care socialiştii şi social-democraţii abordează aceste probleme vitale, la începutul de secol XXI.

Seriozitatea si pertinenta dezbaterilor constituie dovada faptului că problemele dezvoltării sunt un element central al programelor şi politicilor publice promovate de partidele de stânga din Europa.

Textul alocutiunii pe care am prezentat-o este publicat in Pagini – Media

Advertisements

6 Responses to “ZIUA SOCIALISTA EUROPEANA A DEZVOLTARII”

 1. emigrantul Says:

  Dupa revolutie Ion Iliescu, prin politica sa, a reusit sa creeze o clasa parazitara de bogati, punind cetateanul obisnuit in slujba lor

  Intr-un fel o recunoaste, dind insa vina pe actuala guvernare. Bazele sistemului ultracapitalist actual au fost puse totusi de Ion Iliescu prin comunicatul sau catre tara ce avea drept punct principal desfiintarea rolului conducator al unui singur partid, decizie catastrofala care a condus la inlocuirea socialismului, exponent al intereselor oamenilor, cu un conglomerat de entitati politice ce in fapt nu reprezinta altceva decit un mare partid capitalist unic, reprezentant exclusiv al intereselor bogatilor.

  Citat Ion Iliescu:
  /”Statul nu poate fi doar la dispoziţia celor bogaţi, şi indiferent faţă de săraci şi cei fără de putere. Mă tem că actuala guvernare de dreapta a mers prea departe şi a ajuns să privatizeze şi statul. E normal ca în aceste condiţii cetăţenii să vadă în stat un adversar, nu un partener.”/
  sursa: Alocutiune Ion Iliescu din 2 Oct. 2008, Sala Drepturilor Omului
  ==============================================

  Am citit textul alocutiunii lui Ion Iliescu la ziua socialista europeana a dezvoltarii din cadrul lucrărilor seminarului PSE dedicat Zilei Dezvoltării – 2 octombrie 2008, Sala Drepturilor Omului -.

  Citat Ion Iliescu:
  /”Transformările structurale de după 1990 în România au fost promovate în condiţii marcate de o serie de constrângeri şi restricţii, între care existenţa unor serioase decalaje economice, sociale şi tehnologice, care separă ţara noastră de ţările cu nivel ridicat de dezvoltare. Aceste decalaje îşi au rădăcini şi cauze în trecut, în primul rând în particularităţile şi condiţiile nefavorabile ale evoluţiei istorice a României.“/

  Raspuns
  1) Rusia si Romania aveau in 1989 nivele de dezvoltare asemanatoare. Daca in cazul tarii noastre decalajele fata de Occident pot fi puse pe seama conditiilor nefavorabile ale evolutiei istorice atunci in situatia Rusiei pe cine poate fi data vina?
  2) Cum se explica traseul identic al economiei romanesti si rusesti dupa 1989? Inteleg ca noi a trebuit sa suportam consecintele unor situatii istorice, dar vecinul de la rasarit de ce a evoluat la fel?
  3) Se afirma ca transformarile prin care a trecut Romania au fost marcate de constringeri printre care si raminerea in urma din puncat de vedere tehnologic. Pai tocmai asta ne-am propus: sa-i ajungem din urma pe straini. Stiam de unde plecam stiam ce vrem (ma refer la autorii revolutiei). Cum poti da vina pe inapoierea tehnica care ar fi ingreunat reformele cind tocmai asta ai dorit: sa te aliniezi la Occident din punct de vedere tehnologic.

  Citat Ion Iliescu
  /”În plus, tranziţia de la economia de stat la economia de piaţă a fost o perioadă extrem de dificilă, din care am învăţat o serie de lucruri extrem de importante pentru structurarea şi implementarea unor strategii de dezvoltare pe termen mediu şi lung.”/
  Raspuns
  Tranzitia a fost o prostie. Cu exceptia unor produse electronice de inalta tehnologie, fabricate in China, nu a adus nimic pozitiv pentru omul mediu. Am dat locuintele ieftine si foarte bune, am dat locurile de munca sigure, am dat stabilitatea pe tot felul de aparate electronice cu grad mic de utilitate facute in strainatate.

  Citat Ion Iliescu:
  /”România a fost şi este încă, după toate standardele europene, o ţară săracă. Sărăcia a fost principalul obstacol în calea introducerii reformelor economice structurale.”/
  Raspuns
  Standardele Europene reprezinta simpla propaganda care incearca sa arate cit de dezvoltate sunt marile puteri occidentale in comparatie cu alte state. Mereu indicatorii acestor norme vor fi astfel conceputi incit sa demonstreze ce sus sunt ei si ce jos suntem noi chiar daca in realitate mari diferente nu exista. In ceea ce priveste saracia, ea a fost introdusa dupa 1989 tocmai prin reformele promovate de Ion Iliescu.

  Citat Ion Iliescu:
  /”În general importul de modele de creştere economică şi de dezvoltare, cum a fost cazul cu „terapia de şoc,” nu este o soluţie care să dea rezultate, dacă modelele nu sunt adecvate realităţilor economice şi sociale ale ţării.”/
  Raspuns
  Terapia de soc s-a aplicat, de fapt, si si-a atins scopul “Transformarea Romaniei dintr-un stat socialist model in care fiecare avea un viitor si care proteja cetatenii de mina rapace a strainilor intr-o simpla exploatatie la cheremul bogatilor lumii”

  Citat Ion Iliescu:
  /”România a făcut trecerea de la un sistem economic la altul în absenţa resurselor financiare proprii şi a investiţiilor externe directe. Este un adevărat miracol că nu am eşuat în efortul nostru de a face posibilă transformarea de sistem.”/
  Raspuns
  Statul nostru avea datorie externa zero si un plus in conturi spre deosebire de alte tari foste comuniste cu deficite uriase. Pentru mine nu incape nici o indoiala ca si posedind 100 miliarde dolari in conturi Romania tot asa ar fi evoluat dupa revolutie. La fel cum a fost dezmembrata flota comerciala tot asa cele 100 miliarde ar fi fost mincate de feluriti “investitori”.

  Citat Ion Iliescu:
  /”Un element important în succesul transformării l-a reprezentat faptul că am avut un obiectiv strategic clar şi un orizont de timp previzibil pentru realizarea lui. În cazul României este vorba de aderarea la Uniunea Europeană. Acest lucru a creat un consens naţional şi a justificat sacrificiile la care populaţia a consimţit.”/
  Raspuns
  Acelasi obiectiv strategic clar l-au avut toate tarile foste socialiste. Majoritatea au intrat in UE inaintea noastra iar in momentul cind Romania a aderat era clar pentru multa lume ca Uniunea ne va aduce doar o scadere a nivelului de trai. Exista exemplul Poloniei si Ungariei unde calitatea vietii se prabusise dupa aderare. Nu a existat nici un consens national privind includerea noastra in NATO si UE. Romanii au fost mintiti permanent cu privire la avantajele pe care statutul de membru ni le-ar aduce. Dintr-un stat independent inainte lui 1989 ne-am transformat intr-o tara care si-a pus toate resursele la dispozitia mai marilor UE si NATO.
  Romania se indreapta cu pasi repezi spre pozitia de tara coloniala model.

 2. Din nou acasa « Says:

  […] in aceste zile din partea voastra, dupa cum tin sa le multumesc, cu putina intarziere, domnilor Ion Iliescu si Adrian Nastase, pentru comentariile interesante si frumoase de pe bloguri.  Un gand bun, de […]

 3. corinacretu Says:

  Multumesc pentru cuvintele calde. La randul meu, vreau sa va multumesc pentru participare si pentru sprijinul dvs in organizarea Zilei Dezvoltarii! Va urez in continuare sanatate, realizari si numai bucurii!

 4. geomarz Says:

  @ Emigrantul

  Soarta Romaniei a fost hotarata inainte de ’89. Asa cum am dedus eu din niste discutii pe care le-am auzit, cum v-am spus, la inceputul lui ianuarie 1990.
  Si nu numai soarta Romaniei. Ci a intregului bloc fost sub dominatie sovietica. Ca Rusia si-a revenit, cel putin partial, este urmarea faptului ca, din punct de vedere economic, si-a permis o dezvoltare independeta. Ceea ce o tara mica ca a noastra nu-si putea permite, decat, eventual cu un geniu politic in frunte… Si cu geniile, e cam greu, sunt cam rare… extrem de rare…

  Spuneti:
  //Romania se indreapta cu pasi repezi spre pozitia de tara coloniala model.//

  Colonie, da… Model… habar n-am… Oricum, nu asta este tara pentru care mi-am nascut copiii.
  Revin spunand ca, neam de neamul meu n-a fost sluga nimanui. Singura mandrie ne-a fost libertatea…
  Si asa mi-am invatat copii sa fie… Mandri, cu coloana vertebrala…

 5. Gabriela Savitsky Says:

  Deşi nu pare, dinafară, Ziua Dezvoltării organizată la Bucureşti – şi aici trebuie să remarcăm tenacitatea Corinei – este mai ales un câştig sufletesc pentru membrii delegaţiei care ne-a făcut onoarea. Cine ajunge să ne cunoască, măcar în trecere, nu din hârtii şi imagini trunchiate ci live, îşi dă seama de eroismul acestor locuri pline de istorie şi de istorii.

 6. corinacretu Says:

  Multumesc, Gabi.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: