REFLECTII DUMINICALE (2)

 

 

IV.-  Precum ati vazut, am participat la Congresul Extraordinar al Aliantei PSD-PC, in care au fost prezentati candidatii acestei aliante pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie a.c. pe colegii uninominale.

 

Textul expunerii mele, in finalul acestui Forum a fost transmis direct de postul tv. Antena3 si se afla postat pe blog.

 

Am tinut sa subliniez cateva probleme, cred eu esentiale, care caracterizeaza confruntarea ideologica din zilele noastre si unele sfaturi practice pentru candidati si organizatiile de partid in contextul nou pe care il reprezinta alegerile pe colegii uninominale.

 

 

V.-  Joi, 2 octombrie va avea loc la Bucuresti intalnirea unor Parlamentari Europeni din grupul socialist consacrata problemelor ce decurg din obiectivele Programului ONU privind „Mileniul Dezvoltarii”.

 

Meritul programarii acestei dezbateri la Bucuresti ii revine europarlamentarei romane Corina Cretu, care face parte din Comisia consacrata problemelor dezvoltarii.

 

Vor participa personalitati importante precum fostul presedinte al Parlamentului European,  spaniolul Joseph Borel, actualmente presedintele Comisiei pentru Dezvoltare, vicepresedintele Miguel Angel Martínez alaturi de alte personalitati de marca din cadrul Parlamentului European.

 

In afara de problemele de ansamblu privind marile dezechilibre economice si sociale la nivelul economiei mondiale care formeaza obiectul Programului ONU privind „Mileniul Dezvoltarii”, inclusiv eradicarea saraciei, eu doresc sa subliniez ca asemenea probleme avem si in Europa – decalajele care caracterizeaza economia si nivelul de trai al unor tari ca Romania si cele din jurul nostru fata de tarile dezvoltate din vest, favorizate de istorie.

 

Precum se stie, atunci cand Anglia si Olanda intrau in era societatii industriale, noi, aici in Orient, ne aflam sub dominatia marilor imperii ale vremii, iar separarea Europei in doua blocuri, dupa al doilea razboi mondial nu ne-a fost favorabila. In plus tranzitia de dupa 1989 s-a dovedit un proces complex, dominat de fenomene specifice acumularii primitive de capital care au adancit polarizarea sociala.

43 Responses to “REFLECTII DUMINICALE (2)”

 1. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  /”Precum se stie, atunci cand Anglia si Olanda intrau in era societatii industriale, noi, aici in Orient, ne aflam sub dominatia marilor imperii ale vremii, iar separarea Europei in doua blocuri, dupa al doilea razboi mondial nu ne-a fost favorabila. In plus tranzitia de dupa 1989 s-a dovedit un proces complex, dominat de fenomene specifice acumularii primitive de capital care au adancit polarizarea sociala.”/

  1) Nivelul de trai al omului mediu din tarile occidentale nu are nici o legatura cu puterea militara sau economica a statelor respective. Daca Franta, Anglia, Spania etc., au fost puteri coloniale asta nu inseamna ca taranii, mestesugarii, soldatii etc., francezi, englezi, spanioli erau mai multumiti decit cei romani, aveau case mai mari, mincare mai multa, etc..

  Diferenta mare apare doar la nivelul celor mai bogati cetateni unde intr-adevar marii pricopsiti ai principalelor puteri coloniale erau mult mai avuti decit corespondentii lor din Romania.

  2) Separarea Europei in doua blocuri, dupa al doilea razboi mondial, a fost sansa istorica a Romaniei. In anii socialismului s-a construit mai mult decit in toata istoria milenara a tarii noastre. Practic tot ce este de aratat strainilor s-a facut sub comunisti.

  3) Tranzitia de dupa 1989 a fost si va ramine in istoria Romaniei drept una din perioadele negre asemanatoare domniilor fanariote. Nu incape nici o indoiala ca se va reveni la socialism. Sistemul actual de guvernare bazat pe grupuri de interese numite partide politice nu reprezinta interesele oamenilor si ca urmare nu are ce cauta in fruntea tarii. Acumularile acelea primitive ale capitalului de care tot vorbeste Ion Iliescu, ca despre un rau necesar, sunt absolut inutile, ele neservind decit cresterii prestigiului celui care stringe banii si fiind in defavoarea cetateanului mediu. De fapt, notez ca presedintele Iliescu se afla intr-o perioada de negare a realitatii, refuzind sa recunoasca, desi realizeaza care este adevarul, ca schimbarile postdecembriste au esuat total in scopul propus, si anume ridicarea nivelului de trai, deoarece s-a plecat de la premiza gresita ca romanii aveau inaintea revolutiei un statut mult inferior cetatenilor vestici, lucru total fals. Nivelul de trai in tara noastra era mai ridicat ca in Apus (loc de munca sigur, locuinte ieftine si bune, invatamint performant si gratuit, etc.). In fapt, dupa 89 ne-am aliniat la Occident insa regresind si nu progresind pentru ca acesta era, de fapt, inapoi. Casetofoanele, ceasurile electronice, calculatoarele si alte echipamente la care ne uitam cu jind spunind “uite de ce sunt capabili aia si noi nu” erau simple zorzoane cu grad mic de utilitate care nu ar fi ridicat nivelul de trai al romanilor in conditiile cind le-am fi avut. Astazi le posedam din plin si nu ne dau satisfactii sesizabile. Culmea, nici macar in occident nu sunt fabricate ci in China. De cite ori a aparut vreun produs vestic cu adevarat util: radio, televizor, masina personala, comunistii l-au pus imediat la dispozitia cetatenilor. Chiar si calculatoarele Z80 incepusera se fie accesibile inginerilor in ultimii ani dinaintea lui 1989.

 2. brotacul Says:

  Oac buna dimineata, si chiar daca salutul pare neserios va doresc succes, tin pumnii si sunt sigur ca in sezonul toamna-iarna 2008 se va purta rosul !
  O singura remarca: remarcabila organizarea si ca intotdeauna CEL CE CUNOASTE VALOAREA ECHILIBRULUI A IMPUS PRIN DISCURSUL SAU !
  Cei ce n-au un BATRAN, sa gaseasca si cand il vor gasii, vor invata ce inseamana intelepciunea, ideea, echilibru si cinstea !

 3. aviaxis Says:

  Romania nu se va intoarce niciodata la socialism. Noi romanii nu am fost socialisti in mod traditional si evident nu vom mai fi vre-odata. Cred ca psd-ul va disparea cu timpul pentru ca nu are capacitatea de reformare.

  Probabil stanga va fi reprezentata de un alt partid in viitor… pana atunci insa, ne vom balaci in aceast ghiveci, in care nimeni nu lucreaza sistematizat si conform unor programe pe termen lung.

 4. emigrantul Says:

  /”Am tinut sa subliniez cateva probleme, cred eu esentiale, care caracterizeaza confruntarea ideologica din zilele noastre si unele sfaturi practice pentru candidati si organizatiile de partid in contextul nou pe care il reprezinta alegerile pe colegii uninominale.”/

  NU EXISTA NICI O CONFRUNTARE IDEOLOGICA INTRE PARTIDELE POLITICE DIN ROMANIA ASA CUM NU EXISTA NICI O CONFRUNTARE IDEOLOGICA INTRE CLANURILE MAFIOTE

  Partidele politice capitaliste sunt cupole de protejat infractorii, ele reprezinta simple organizatii de hoti care au ca unic scop jaful.

 5. emigrantul Says:

  ALEGERILE UNINOMINALE NU VOR ADUCE NICI UN FEL DE SCHIMBARE CU EXCEPTIA UNUI PARLAMENT SI MAI INSTABIL DECIT CEL PE CARE IL AVEM AZI

  Cum se desfasoara o campanie electorala uninominala pentru alegeri parlamentare si la ce rezultate conduce:

  Conditii Initiale:
  1) Votantul dintr-o circumscriptie electorala oarecare este pus brusc, cu citeva saptamini inaintea alegerilor, in fata unui set de candidati despre care, cu mare probabilitate, stie extrem de putine lucruri, unii din ei fiindu-i total necunoscuti. Adesea, singurul element ce face simtita prezenta, unui pretendent la parlament intr-o circumscriptie, este posterul acestuia afisat pe strazi.

  2) In cele mai multe cazuri se intimpla ca politicienii preferati ai unui alegator oarecare sa nu candideze in circumscriptia votantului in cauza.

  3) Principalele posturi de televizione si cele mai importante ziare, nationale sau regionale, elemente mass media cu larga patrundere la public, nu au cum sa prezinte dezbateri sau reclame electorale cu fiecare candidat, rezumindu-se la afisarea doar a principalilor reprezentanti ai fiecarui partid.

  Ziua Votului:
  Alegatorul se prezinta la urne iar criteriile sale de votare sunt in primul rind partidul, seful acestuia si membrii mai importanti, in proportie de 80-90% si doar 20%-10% candidatul in sine.
  Spre deosebire de scrutinul pe liste, unde participantul vota 100% cu partidul, la uninominal exista probabilitatea ca cetateanul, desi ar fi dorit sa puna stampila pe reprezentantul entitatii politice A, sa spunem, nu o mai face deoarece candidatul acesteia are, spre exemplu, o figura antipatica sau umbla vorba ca ar fi un escroc.

  Dupa Alegeri:
  Rezultatele scrutinului uninominal conduc la o ocupare a parlamentului cu partide reprezentate asemanator ca la voturile pe liste plus sau minus 10-20% senatori/deputati pentru fiecare, datorita acelui factor de 10-20% ,crestere in incertitudine, datorat uninominalului.

  CONCLUZIE: majoritatile parlamentare ale vreunui partid sau coalitie preelectorala devin practic imposibile, mereu fiind nevoie de aliante post alegeri adica, altfel spus, de pacte intre oameni care nu se inteleg.

  Trebuie incercat si votul uninominal, inaintea revenirii iminente la socialism, pentru a nu se spune dupa aceea ca principala cauza a esuarii capitalismului romanesc, instaurat dupa evenimentele din decembrie 1989, a fost votul pe liste.

 6. sfinx667 Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Referitor la apropiatele alegeri din 30 noiembrie a.c. , Discursul domniei dumneavoastră şi noile ” unelte ” de desfătare şi intimidare, jucării ale incă actualului preşedinte al României , T Băsescu, mi-am exprimat câteva din opiniile personale pe blog : http://sfinx667.wordpress.com/2008/09/29/intelepti-si-%E2%80%9D-intelepti-%E2%80%9D/ .
  Ceea ce e limpede pentru noi toţi, e că PSD fără Ion Iliescu dar cu tot felul de falşi şi făţarnici şi-a pierdut din nefericire, strălucirea, miezul, fiorii ….
  Dacă am putea da timpul înapoi … cu mâna pe inimă vă spun, eu pe Geoană nu-l votez şi nu-l iert pentru ce-a făcut din PSD el şi acoliţii lui, nici sub hipnoză sau schingiuită ! Mai mult , îl suspectez de prea multe, Dumnezeu să le dea pe măsură !
  Dumneavoastră vă doresc sănătate , să vă păstraţi zâmbetul viu şi luminos, aveţi tot respectul nostru al tuturor, iar mie îmi doresc răbdare, atât !
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 7. emigrantul Says:

  Despre intentia lui Mircea Geoana de a trimite un roman in spatiu, cu ajutorul NASA

  Doriti sa avem inca un cosmonaut roman?
  Sondaj Online: http://sondaje.php0h.com/cosmonautro.php

 8. corinacretu Says:

  Multumesc, dle Presedinte, pentru anuntarea Zilei Socialiste a Dezvoltarii si pentru sprijinul acordat in organizarea ei.

 9. Unde candidează Vadim? « Mihnea Georgescu Says:

  […] Doar dacă nu vine Răzvan Theodorescu la noi în colegiu, cu binecuvântarea Patriarhului PSD – Ion Iliescu… Dintre Vadim şi Răzvan Theodorescu l-aş alege totuşi pe Theodorescu… Altfel, nu […]

 10. sfinx667 Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Sprijinul şi implicarea domniei dumneavoastră în organizarea acestei manifestări, participarea alături de ceilalţi invitaţi de marcă, e încă un prilej de a vă felicita din toată inima, sunteţi un model pentru noi toţi !
  În adevăr, Corina Creţu este un mesager al României peste hotare !
  Ne vom recâştiga respectul şi locul bine meritat în lume, dacă vom pune umărul şi vom arăta valorile, frumuseţile, bogăţiile spirituale, dacă ne vom strădui să impunem oamenii deosebiţi, ce excelează în domeniile lor de activitate, căci , istoria noastră demonstrează că suntem un neam de luptători şi supravieţuitori, desigur că vom ştii la vremurile potrivite să fim şi învingători.
  Impresiile dumneavoastră urmare a participării la acest eveniment sunt binevenite şi le aşteptăm cu interes.
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 11. geomarz Says:

  @ Brotacul
  Vorba “Cine nu are un batran, sa-l cumpere”, vine de prin secolele 14-15 cand, in vestul Europei s-a castigat brusc un deceniu de viata, prin cresterea niveluli de trai. S-a trecut de la moartea la 30 de ani si un pic, la moartea la 40 de ani si un pic. Acesta este “Batranul” pe care sa-l “cumperi”. Acum este considerat adult in putere…
  In Romania, saltul s-a facut abia in a DOUA jumatate a secolului XX. Si s-a facut rapid si radical. De la sub 40 de ani in 1932, la circa 70 de ani in 1989. Aproape 30 de ani de viata, in marea ei parte activa si constienta.
  Din nefericire, varstele inaintate (mai ales peste 75 de ani) sunt grevate de o mare deteriorare neuronala, cu afectarea in totalitate a personalitaii umane, si, mai ales, cu o deteriorare, adesea grava a capacitatii de memorare, pierderea contactului cu realitatea cotidiana.
  Batranul acesta, nu numai ca nu-ti poate da sfaturi si nu te poate sustine, dar el insusi necesita sprijin si supraveghere…
  Una dintre cele mai serioase probleme ale Romaniei actuale deriva de aici. Imposibilitatea sustinerii materiale a varstnicilor si imposibilitatea de supraveghere a acestora.
  Stiu un stabiliment privat care, pentru 3 500-4 000 roni lunar se ocupa de batranii ajunsi neputinciosi si periculosi pentru ei insisi. Intrebarea mea este urmatoarea :
  Cati dintre batranii nostri, au un asemena venit pentru a beneficia de aceste ingrijiri ?
  Batranii pe care-i stiu eu au un venit lunar de SUB 1 000 roni…

 12. geomarz Says:

  @ Emigrantul
  Sunt in totalitate de acord cu domniia ta.
  Dupa ’89 in Romania NU a crescut nivelul de trai, ci a scazut evident.
  Ex. 1985 un sejur la mare cu doi copii mici cu durata de 14 zile costa 3 500 lei, un salariu mediu de atunci. O mobila de dormitor 5 000, o sufragerie 5 000, si asa mai departe. O casa, 75-100 000. Platibila in 20 de ani de stabilitate.
  Toata lumea avea o casa, unii cu chirie, altii proprietate personala. Putini ieseau din acest tipar.
  Toti copii (aproape) mergeau la scoala si evoluau dupa posibilitatile lor intelectuale, aproape indiferent de starea meteriala a familiei din care proveneau.
  Care este situatia actuala, pe care multa lume o ignora, numai pentru ca nu-i apartine ? Mai ales in blogosfera ? Si ma refer la cam 80% din populatia tarii..
  Natalitatea a scazut sub 10 la mie, mortalitatea a crescut mai ales prin varstele tinere, speranta medie de viata la nastere a scazut.
  Cati tineri la 30 de ani au vreo spernata sa obtina o casa proprie altfel decat prin mostenire ? Cati copii NORMALI mai pot urma un sistem adecvat de instruire ?
  Cati batrani isi mai pot pemite un trai DECENT in afara sustnerii urmasilor ?
  Si cati bolnavi se mai pot ingriji adecvat intr-o tara in care in mediul rural aproape ca nu mai exista medici si institutii de sanatate, iar Sistemul National schioapata groaznic ?! Sanatatea intregii Natiuni a fost data pe mana celor mai neperformanti dintre medici (Medicii de Familie- fostii medici de circa care n-au reusit sa-si faca o specialitate)…

 13. Victor Says:

  Geomarz, ai ridicat o problema foarte interesanta cu argumente. Ceea ce avem acum este un sistem bolnav si injust. Ambele sisteme, capitalism si comunism, au creat monstri. Problema este ca unul inca mai creaza.

  Capitalismul da semne de neputinta, ceea ce se intampla acum cu sistemul financiar mondial dovedeste lipsa de realism si erorile de sistem. Bine, daca citesti blogul premierului Nastase ai sa afli ca de fapt totul este o problema care tine de Federal Reserve si de dobanda de referinta a bancii centrale. Ma rog mai scrie domnia sa si despre niste piramide dar este prea complicat pentru mine. Mai sunt cativa nebuni care dau vina pe democrati si altii, la fel de nebuni, care dau vina pe republicani. Este vorba evident despre o intoxicare. In fapt, SUA in afara de democratie exporta masiv si iluzii. SUA este cel mai mare exportator de iluzii. Acum ne-am dat si noi seama dupa ce am gustat din libertatea mult dorita. Tot mai bun era iaurtul ala care se vindea pe vremea lui Ceasca decat praful ala amestecat cu apa impachetat frumos si pe care Danone iti ia salariul pe o ora. Sau micii decat cauciucurile alea de la McDonalds. Dar am vrut iluzii acum mancam iluzii. Majoritatea, prostimea adica, pentru ca Geoana manaca bine de unde si ideile nastrusnice.

  Revenind la iluzii, asa se explica si dorinta SUA de a injecta acum in sistemul financiar 700 miliarde dolari. Este o investitie in imagine. Fundamental, problema nu se poate rezolva asa simplu. Pentru ca numai cineva neinformat sau care doreste sa manipuleze poate afirma ca actuala cadere a sistemului financiar se datoreaza numai unor greseli realizate de Fed sau Treasury, sau doar existentei asa ziselor “hedge funds”, sau doar existentei creditelor ipotecare neperformante, sau doar intereselor unor grupuri. Eu mi-am format urmatoarea parere citind mai multe opinii bazate pe expertiza nu pe vrajeala :este o defectiune a sistemului iar americanii pur si simplu nu vor sa recunoasca faptul ca ceea ce exporta ei, cel putin in materie de sistem financiar este nesustenabil in realitate. Ei vor acum cu ajutorul celor 700 miliarde ale platitorilor de taxe sa investeasca in advertising. Pentru ca mascarea deficientelor de sistem asta inseamna. Advertising. Suntem cei mai tari cei mai potenti am reusit sa tinem sub control situatia, sa remediem. Chiar daca Congresul se va incapatana sa nu aprobe bailout plan-ul , Rezerva Federala si Treasury au la dispozitie o gramada de mijloace pentru a injecta bani in sistemul financiar si pentru a acoperi cel putin temporar mizeria. Intrebarea este insa pentru cat timp?

 14. emigrantul Says:

  Pentru Geomarz:

  V-am citit cu interes comentariile, din unele aflind lucruri absolut noi de care nu aveam cunostiinta. In orice caz, punctul tare al interventiilor dvs. este realismul. Lecturind-va textele am senzatia ca citesc mesajele unei persoane ce are contactul cu realitatea asa cum este vazuta ea de majoritatea romanilor. In contrast, multe alte postari, pe blogul lui Ion Iliescu, apartinind altora, parca sunt rupte de concret, personal neavind rabdare sa citesc mai mult de 4-5 rinduri introductive si vreo doua finale.

 15. rhorvath Says:

  MANIFESTATIE ANTI BASESCU LA NEW YORK
  Atitudini * New York Magazin Nr. 587 * Miercuri, 1 Octombrie 2008 * Pagina 7

  LA MANIFESTATIA ANTICOMUNISTA, ANTI-BASESCU, AU PARTICIPAT:
  Center for Anticommunism, Ultra Anticommunist Association, Radical Anticommunist
  Action, Cuban American Democracy Project, Biyelorussian Popular Front, Russian
  Anti-Communist Committee, Lithuanian National, Forest Brothers of Estonia, Croatian
  National Front, Free Cuba Fundation, Veterans of America Anticommunista, Hrvatski
  Nationalni Front, Free Burma Coalition, Slovac National PARTY, Junta Patriotica Cubana,
  Polska Liga Monarchistyczna, Croat Anticommunists, Solidarnosc.

 16. DEVELOPMENT DAY - THE ROLE OF THE NEW MEMBER STATES « Mihnea Georgescu Says:

  […] politicienii prezenţi la eveniment. Am reţinut discursul introductiv concis al Preşedintelui Ion Iliescu, discurs pe care îl posed şi în variantă print. Prima secţiune a evenimentului a avut ca temă […]

 17. geomarz Says:

  @ Victor
  La fel este si convingerea mea, problema crizei actuale mondiale, care nu este numai financiara, nu rezida numai in conditii locale bancare. Problema este problema profunda a societatii de tip capitalist, care, din ’89 incoace, evolueaza salbatec si ATIPIC in o lume de vreo 300 000 000 de suflete (daca nu punem la soscoteala miliardul si jumatate chinez)
  Specific acestei societati, este evolutia in salturi, cu ascensiuni si prabusiri…
  Ultima mare prabusire, cea din 29-33 la noi, a dus la scaderea PNB-urilor cu 25%. A fost un stat care NU a intrat, la vremea aceea, in criza…
  Prabusirea PNB-urilor din Est, dupa ’89 a fost de pana la 87% (Republica Moldova), prabusiri care NU au fost recuperate, in mod real, de NICUNUL dintre statele implicate.
  La care eu intreb: evolutiile aceste, din ultimii 20 de ani din Est, nu cumva sunt o criza continua, care a atras dupa ea si pe Maretul Frate de peste Balta ?
  Maret Frate care exporta democratie !? Legalizarea toturii face parte din deomcratie !?

 18. geomarz Says:

  @ Emigrantule
  Multumesc penteru aprecieri.
  Fac parte din oamanii de rand prin multe dintre caracteristicile mele. Spre deosebire de majoritatea celor de acelasi statut social cu mine si aceeasi varsta, am abilitati in lucra la calculator, acces la internet si interes in sfera blogistica.
  Si un frate care a fost asasinat in 1992 pentru ca s-a declarat deschis, la vremea aceea, orientat catre stanga, cam pe vremea cand ambasadorul american de la timpul acela a batut cu pumnul in masa Parlamentului Romaniei si a cerut scoaterea comunicmului in afara legii.

 19. globetrotter58 Says:

  @Victor
  De cand lumea – sa zic asa- au existat 3 lucruri: oamenii , o forma de organizare a lor si proprietatea.
  Toate cele 3 au cunoscut schimbari si evolutii pe masura trecerii timpului si nici una nu va bate pasul pe loc de aici si momente bune si rele ambele fac parte din evolutie si nu se poate fara ele deopotriva. Astazi criza este mai puternica si posibil sa avem crize mai dese decat pana acum intrucat nu trebuie uitat ca asistam la modificari majore in ceea ce priveste forma de organizare a societatii si anume este contradictia dintre STAT ca forma folosita de sute de ani si GLOBALIZARE … pana ieri proprietatea si comunitatea se structurau la nivelul statelor … odata ce proprietatea astazi a trecut barierele statului avem corporatii globale si au inceput sa apara comunitati federatii mari de state si o intarziere in definirea noii forme organizatorile (vezi Uniune Europeana, ONU etc care sa preia atributiile statului si sa proiecteze atributii pe o scara mai larga ca urmare a faptului ca societatea umana a ajuns GLOBALA ) de aceea sunt crizele acestea caci azi o transnationala se poate prabusi deoarece are probleme pe piata asiatica sa spunem desi ea la ea acasa sta bine si de aici nu ia mult si adanceste criza peste tot … PROBABIL ca rolul STATULUI de ARBITRU VA TREBUI PRELUAT DE O STRUCTURA GLOBALA statul poate intr-o prima faza sa ramana cu rol de executant al deciziilor arbitrului. IN orice caz aceasta structura NU VA TREBUI SA AIBA SI ROL DE JUCATOR asa cum are statul astazi. Omul – societatea umana evolueaza nu o poti opri iar forma de organizare a ramas in urma si de aici crizele … acum globalizarea implica castiguri mult mai mari si implicit RISCURI pe masura deci daca suntem realisti trebuie sa tinem seama si de aceste riscuri si sa gasim solutii noi pentru situatia nou creata …
  Oricum eu zic ca aceasta recesiune este bine venita ACUM cu cat erupea mai tarziu cu atat efectul ei ar fi fost mai dur ! Trebuia sa lasi sa se “sparga buba” inainte de a actiona orice interventie prematura ar fi mascat anumite vicii din sistem ceea ce nu ar fi fost de dorit.
  Referitor la injectarea de bani de catre toate marile banci centrale ale lumii e firesc caci daca lumea intra in panica intr-un loc (inspecial in USA) – automat se prabuseste intregul edificiu al globalizarii si criza va fi profunda ca niciodata. Nu uita banul are valoare SUBIECTIV depinde de increderea oamenilor in el si iata ca intre institutiile financiare asistam la ora actuala in scaderea increderii reciproce de schimb monetar. Rezolvarea crizei va mai dura cativa ani nu se poate face de azi pe maine.
  Oricum in nici un caz nu e sfarsitul lumii … mai mult ca orice trebuie sa fii calm in astfel de situatii.

 20. geomarz Says:

  @ GLobe…
  “Oricum in nici un caz nu e sfarsitul lumii … mai mult ca orice trebuie sa fii calm in astfel de situatii.”

  Perfect. Pentru unii este numai o mare prabusire economica. Cei care nu vor avea ce manca si vor muri, o vor inregistra ca sfarst al lumii…

  Sa fii calm…
  Banc de la Radio Erevan:
  Intrebare
  – Ce facem in situatia unei explozii nucelarea ?
  Raspuns
  – Fiecare isi ia un cearsaf si merge incet, incet, catre cimitir…
  Intrebare
  – De ce incet, incet ?
  Raspuns
  – Ca sa nu se creeze panica…
  ……

  Ha, ha, ha,… :-)

 21. globetrotter58 Says:

  @Victor
  Spui : “Tot mai bun era iaurtul ala care se vindea pe vremea lui Ceasca decat praful ala amestecat cu apa impachetat frumos si pe care Danone iti ia salariul pe o ora. Sau micii decat cauciucurile alea de la McDonalds. Dar am vrut iluzii acum mancam iluzii. Majoritatea, prostimea adica, pentru ca Geoana manaca bine de unde si ideile nastrusnice.”
  Voi sunteti cu totii nascuti intr-o perioada a ILUZIILOR si se pare ca acestea v-au marcat intreaga viata de aceea sunteti rupti de realitate (DACA TOT ITI ADUCI AMINTE DE IAURT POTI SA-TI ADUCI AMINTE SI CITE ORE SE STATEA LA COADA CA SA APUCI DELICATETURI?) De aceea nu mai aveti o scara a valorilor autentica si va alegeti conducatorii din odrasle de securisti (asa e si Geoana si Basescu si multi altii) care sunt kitsch-uri lamentabile ale ceea ce in lumea libera se numesc politicieni ce imbratiseaza doctrine democrate. Daca ai fi trait intr-o democratie adevarata cu siguranta ar fi fost mai multi producatori ai iaurtului mult visat si ai fi putut alege iar daca prin absurd nu-l mai producea nimeni cu siguranta ca ai fi gasit pe cineva care sa ti-l faca la comanda. O sa zici ca asta costa mult da dar intr-o societate bine construita BANUL ARE VALOARE si lafel de adevarat MUNCA BINE FACUTA ARE VALOARE, iar munca pe care tu o faci, intr-o astfel de societate ARE VALOARE si ti-ai fi putut permite sa-ti comanzi iaurtul dorit pe care cu siguranta ca l-ai fi primit la ora stabilita la tine acasa cu multumirile de rigoare din partea firmei ca ii esti client. FAPTUL CA VOI INCA TRAITI INTR-O LUME A ILUZIILOR ESTE CAUZA TUTUROR DEZILUZIILOR VOASTRE DE IERI, DE AZI ORI DE MAINE.
  Si in incheiere sa fiu optimist II DORESC COPILULUI TAU SA NU TRAIASCA NICI O SECUNDA INTR-O LUME A ILUZIILOR

 22. globetrotter58 Says:

  @geomarz
  una este o bomba atomica (desi si in cazul unei astfel de bombe au fost supravietuitori- citeam un articol despre un batran veteran canadian care era intr-un lagar de prizonieri in timpul atacului de la Hirosima si a scapat cu viata) si alta o criza economica …
  acuma fiecare cum isi asterne asa doarme.
  PROSTI SUNT DESTUI PE LUMEA ASTA cateodata mai sunt si unii care pierd nu musai tot timpul sa castige toata lumea.
  Oricum si moartea e un fenomen ABSOLUT natural firesc dar apropo de crize si glume cica lunea care a trecut doi brokeri ieseau din cladirea bursei de pe Wall Street si unul dintre ei il trage grabit de maneca pe celalalt spunindu-i “Hai sa traversam repede pe partea cealalta a bulevardului ca nu e indicat sa mergem pe langa cladire ca s-ar putea sa ne pice vreunul in cap…”
  oamenii increzatori in ei cauta solutii nu se lamenteaza ca “vai s-ar putea sa mor!”

 23. Victor Says:

  Globe, am mai spus-o. Capitalismul dar si comunismul lui Stalin, ambele sunt sisteme bazate pe iluzii. Am vrut sa subliniez ca tot ceea ce ne-a atras inspre capitalism pe care noi, cei de generatia mea l-am considerat un sistem aproape ideal a fost bazat pe propaganda occidentului si mai ales a Americii.

  Faptul ca occidentalii au “umflat” sistemul capitalist prin propaganda si deci prin iluzii se dovedeste astazi cand constatam ca sistemul financiar nu se bazeaza pe nimic concret. De altfel, daca ai citit si banuiesc ca da, acum ca s-a aprobat bailout plan-ul, se dovedeste ca numai putini oameni stiu ce se intampla cu adevarat in sistem. Firmele specializate in management-ul asset-urilor vor prelua de altfel responsabilitatea celor 700 de miliarde pentru ca numai acolo se gasesc specialisti care au sanse sa se descurce in itele incalcite ale unui sistem care a vrut sa castige cu orice pret, fie chiar si cu pretul de a pierde situatia de sub control si in consecinta de a nenoroci o planeta intreaga.

  Nu vreau sa fiu pesimist, tocmai scriam ca ar trebui sa nu se promoveze pe toate canalele stiri panicarde si sa nu se mai loveasca in institutiile statului dar trebuie sa stii ca parerea mea este ca actuala criza va distruge multe vieti. Mult mai multe decat se poate imagina la aceasta ora si decat sunt deja distruse.
  Capitalismul ne invata si ceea ce spui tu , ca munca de buna calitate este rasplatita, dar ne mai invata si ca unii oameni MAI ABILI si cu nimic mai buni decat altii castiga fara limita in timp ce altii lipsiti de abilitate pot ajunge in situatii dramatice asa cum se intampla acum cu familiile de americani care au ramas homeless.

  Nu pot fi de acord cu un sistem care permite nedreptatea sociala indiferent cum se numeste el. Un sistem care concentreaza bogatia si puterea in mana unui grup mic de oameni care practic controleaza capitalul. Se vede acum rezultatul. Ei, indiferent ca se numesc Goldman Sachs sau AIG cad in picioare in timp ce bietii oameni simpli au ramas pe drumuri.

  Si strict legat de iaurt ca asta este tema centrala totusi :)) , iaurtul care se vindea pe vremea lui Ceasca era ambalat in borcanele alea de sticla, care nu iti luau ochii precum se intampla acum cu recipientele alea liliputane de sorginte occidentala. Si avea un pret fair pentru ca pretul nu era umflat in functie de costul advertising-ului si de costul ambalajului ci pur si simplu de costurile firesti care apar in procesul productiei transportului si vanzarii .

  Pe de alta parte, iaurtul occidental este o facatura ordinara in timp ce ala chiar era iaurt. Daca te duci la Danone in Bucuresti, ai sa vezi o multime de masini care ies din fabrica, masini care distribuie iaurt dar nici una care sa aduca lapte in fabrica. Scuza-ma dar laptele nu cumva are un rol important in fabricarea iaurtului? Unde este ILUZIA?

  Intr-adevar toata aceasta poveste adica pe de o parte anii de comunism stalinist si anii de dupa Revolutie ani de capitalism salbatic si primitiv au produs tulburari grave la nivelul societatii, la nivelul menatlitatii, al moralei, al scarii valorilor. Nu inseamna ca este vina romanului ca s-a nascut sub o zodie nefericita.

  Altminteri nu ma mai certa ca nici mie nu-mi place ce se intampla in Romania dovada ca suntem decisi sa plecam pentru a-i oferi lui Andrei sansa de a trai intr-o societate MAI normala.

 24. globetrotter58 Says:

  Victor,
  Uite eu am cu totul alt punct de vedere …
  1. Ai vazut ca ma abtin sa spun “in comunism a fost …” si nici nu spun “capitalismul …” pentru ca eu vad altfel lucrurile :
  – NU A EXISTAT SI NU VA EXISTA VREODATA COMUNISM NICAIERI pentru ca e o UTOPIE iar cine se incapataneaza sa-l creeze (ma refer la partidele comuniste) va realiza UN COSMAR!. In nicio societate nu poti SA NU TII CONT DE LEGILE PIETEI / VIETII ! ori asta au facut comunistii cat s-au aflat la putere oriunde iluzionandu-se ca nu vad crizele care sunt un fenomen FIRESC ECONOMIC si care practic sunt cele care PREMERG o relansare economica (mai pe intelesul tuturor pana NU dai cu fundul de pamant NU iti vine mintea la cap). Ori netinand cont de aceste legi comunistii se iluzionau cu ideia ca banul are o valoare fixa, preturile asisderea NU CONCURENTA etc. astfel ca la un moment dat mai cu seama dupa criza petrolului din anii 70 care a lovit EVIDENT SI TARILE LOR datorita modului rigid si SIMPLIST (IREALIST – asta ILUZIE!) s-a ajuns ca moneda in speta LEUL sa nu mai aiba valoare REALA asa ca pretul ala mic nefind real era practic SUBVENTIONAT de unde? evident de la buget cine contribuia la buget? TU ! practic acest joc facut de un guvern inconstient – cel comunist – era IDENTIC cu JOCUL UNOR INCONSTIENTI LA BURSA pentru un profit maxim si pe termen scurt NEGLIJANDU-SE RISCURILE ! Rezultatul de atunci – daca pretul a ramas acelasi au scazut cantitatile si a crescut asteptarea – nu mai puteai cumpara 3 iaurturi nu pentru ca ar fi costat mai scump si nu aveai bani ci pentru ca NU AVEAI DE UNDE GASI 3 iaurturi ! in final era acelasi lucru numai ca mascand in acest fel criza idealistii comunisti nu au rezolvat problema ci DIN CONTRA au ADANCIT problemele care in final au EXPLODAT (e ca si cum ai avea o oala cu apa pe foc si in loc sa lasi LIBER sa iasa aburul tu pui CAPACUL si te chinui sa nu iasa nimic MARIND PESTE LIMITE PRESIUNEA – SI STII CUM E CU LEGILE FIZICII ALEA NU TIN CONT DE VOINTA TA!). Asta E MAREA DIFERENTA DINTRE O POLITICA ECONOMICA LIBERA (aici cat de mare este rolul statului etc. e ALTA POVESTE) de care partidele din tarile democratice TIN CONT DE LEGILE PIETEI – un fel DE AXIOME) care confera sistemului sa se echilibreze (AIDOMA PRESIUNII DIN VAS) si e stiut ca e de preferat sa ai suisuri si coborasuri frecvente dar de mica intensitate pe care piata le poate prelua decat sa tii totul sub capac.
  Acum revenind la celalalt argument al tau cu privire la Danone si laptele praf din care e confectionat iaurtul CUM ITI SPUNEAM anterior INTR-O ECONOMIE LIBERA REALA E IMPOSIBIL ca un afacerist sa NU SESIZEZE OPORTUNITATEA pe care i-o ofera LIPSA de pe piata a UNUI PRODUS NATURAL e ca si cum ar concura SINGUR si dupa cum se vede EXISTA CERERE … CEL IMPIEDICA SA NU PROFITE? (evident lacunele sistemului din Romania care e departe de o piata libera reala) – Pe de alta parte daca TU ESTI CONSTIENT ca e contrafacuta si ai ARGUMENTE atunci asta NU E ILUZIE legal se cheama ALTFEL si asta se TRATEAZA ALTFEL intr-un STAT DE DREPT !!!! (alta poveste amara pentru Romania de!)…
  Acum tu spui : “Capitalismul … ne mai invata si ca unii oameni MAI ABILI si cu nimic mai buni decat altii castiga fara limita ….” DOAR TU AI SPUS CA ACESTI OAMENI SUNT MAI ABILI DECI TOCMAI ASTA E DIFERENTA DINTRE EI SI RESTUL CARE II FACE SA CASTIGE CU MULT MAI MULT – AI AMBITIA SI INCEARCA SA FII SI TU MAI ABIL si o sa vezi ca o sa-ti fie mai bine! (o societate libera NU TE OPRESTE SA FACI ASTA).
  O alta axioma a lumii este CA INDIFERENT DE SITUATIE INTOTDEAUNA VOR FI OAMENI ABILI iar acestia vor gasi solutii si ACESTA E SECRETUL CA O ECONOMIE LIBERA SE RELANSEAZA MAI USOR DECAT UNA TOTALITARA… EA NU MOARE!
  Zici ca vor muri multi .. ASTEA SUNT LEGILE VIETII – in randul animalelor doar cele sanatoase puternice rezista – la oameni totusi selectia nu e in ziua de azi asa TOTALA si cei care pierd TOTUL intr-o criza pot DACA AU VOINTA sa-si refaca cat decat viata si de ce nu SA FIE IAR PE VAL – daca sunt slabi la minte SE IMPUSCA – dar asta e ALEGEREA LOR nu CA INTR-UN STAT TOTALITAR cand daca aveai alte obtiuni TE IMPUSCAU CEI DE LA PUTERE … Sincer NU AM SA-MI EXPLIC NICIODATA DE CE VOI CEI CARE ATI TRAIT INTR-UN SISTEM RIGID TOTALITAR ATATA TIMP NU PUTETI PRETUI LIBERTATEA LA ADEVARATA EI VALOARE (atentie si in privinta raportului TOTALITARISM(ai o viata, dar care NU-TI APARTINE PRACTIC)/SISTEM LIBER (AI O VIATA DE CARE NUMAI TU ESTI RESPONSABIL SI TREBUIE SA STII SA IEI DECIZIA CEA MAI BUNA TU!) e OARECUM lafel ca si pe bursa joci rezervat fara riscuri(castiguri mici)/joci riscant (castiguri mari).

  – “tulburari grave la nivelul societatii, la nivelul menatlitatii, al moralei, al scarii valorilor. Nu inseamna ca este vina romanului ca s-a nascut sub o zodie nefericita.” – Uite ce cred eu SOCIETATEA E FORMATA DIN SI DE OAMENI – nu judeca precum in manualele totalitarismului in care SOCIETATEA E CEVA ABSTRACT CAREIA I SE SUPUN OAMENII !!! deci E RESPONSABILITATEA LOR A INDIVIZILOR SA-SI MODELEZE SOCIETATEA – de ce n-o fac romanii ? pentru ca doctrina comunista LE-A ANULAT SIMTUL RESPONSABILITATII – tii minte ca in acea vreme mai TOTI FUGEAU DE RESPONSABILITATE – sa te mire ca azi fiecare din VIP isi paseaza RESPONSABILITATEA DE LA UNII LA ALTII practic ajungandu-se ca “MORTUL E DE VINA IN TOATE!” nu ROMANIA DE AZI E ACEASI TARA A ILUZIILOR CA SI CEA DE IERI pentru ca oamenii nu s-au putut schimba in marea lor majoritate DECI PERSONAL CONSIDER CA PENTRU CEEA CE SE INTAMPLA IN ROMANIA ROMANUL(CETATEANUL) E MARELE RESPONSABIL !!!!

  “Altminteri nu ma mai certa ca nici mie nu-mi place ce se intampla in Romania dovada ca suntem decisi sa plecam pentru a-i oferi lui Andrei sansa de a trai intr-o societate MAI normala.”
  Eu mi-am dat seama cu mult mai demult ca asa se va intampla (e aici intervine sa zic MARELE SECRET care ii face pe unii MAI ABILI – sa nu ma intelegi gresit ca eu as fi unul din acestia!- si anume INFORMATIA la urma urmelor cine are cele mai multe informatii exacte are posibilitatea sa ia decizii EXACTE si implicit SA CASTIGE mai mult decat ceilalti ) si am plecat si NU REGRET CA E CU MULT MAI BINE PENTRU COPIII MEI DECAT AR PUTEA FI VREODATA IN ROMANIA INDIFERENT CAT DE DEZVOLTATA VA AJUNGE TARA …
  APROPO nu cred ca e corect sa spui tara MAI normala – NORMALITATEA nu are grade de comparatie e ABSOLUTA si atat, restul sunt ANORMALE …
  Un week-end placut.

 25. sfinx667 Says:

  ” … într-o economie globalizată Corporaţiile Transnaţionale operează concomitent într-o multitudine de ţări şi exploatează în propriul folos diversitatea condiţiilor locale. Dacă de exemplu, muncitorii dintr-o societate industrială mai bogată declară grevă spre a-şi ameliora condiţiile de muncă, o corporaţie transnaţională îşi poate pur şi simplu muta activităţile în altă ţară, unde muncitorii sunt mai docili şi au un nivel de aşteptări mai scăzut. În afacerile din sfera serviciilor, cum sunt activitatea bancară şi asigurările, o asemenea mutare se poate efectua printr-un simplu transfer de date şi instrucţiuni dintr-un calculator în altul . ” ( Dicţionarul Blackwell de sociologie )
  Globalizarea va ajunge să destabilizeze forma instituţiilor publice ” condiţiile de muncă şi va creşte INEGALITATEA SOCIALĂ . ” ( ” Conceptul sentimentului de comuniune socială la Alfred Adler ” , Ion Petrică )
  ” Globalizarea pare să fie fenomenul în care se întâlnesc antinomiile tipice ale postmodernismului sau, pentru alţi autori , ale modernismului târziu : universalism şi particularităţi , omogenizare şi diferenţiere, integrare şi fragmentare, centralizare şi descentralizare. Din punct de vedere politic, înfloririi organismelor supranaţionale mereu noi îi corespunde proliferarea particularitîţilor şi a fundamentalismelor, alimentate de revenirea în atenţie a unor vechi interese generale şi a unor personalităţi puternice, din sfera credinţelor religioase , şi de impactul unor fluxuri migratoare imposibil de oprit. Asemenea conflicte au tendinţa de a fărâmiţa state multinaţionale create în mod artificial prin tratatele de pace. În domeniul economic, globalizarea a apărut ca un proces secular cu sens unic de extindere a sistemului economic european în restul lumii ( dând naştere aşa-numitei economii mondiale ) . Totuşi internaţionalizarea pieţelor şi mai ales a fluxurilor financiare datorită tehnologiilor telematice a determinat o interdependenţă foarte strânsă a tuturor zonelor geografice şi a tuturor sectoarelor economice .
  … dacă într-o primă fază, globalizarea a corespuns unei expansiuni a modurilor de viaţă şi a valorilor occidentale, astăzi nu mai este absolut deloc posibil să se atribuie globalizării o anumită direcţie ” ( Enciclopedie de filosofie , p. 398 )
  Cu toată sinceritatea, nu cred în succesul globalizării, nu cred în Omul Robot, nu cred în dispariţia subită a dorinţei marilor puteri de a deţine totul , nu cred în Marile Întâlniri, tratative între ce-i axaţi doar pe ” feliere, trasare ”, împărţirea sferelor de influenţă, avuţii, resurse …. Cred însă cu tărie că nu fuga ne rezolvă problemele, cred în rugăciune, în comuniune socială, cred cu tărie că uniţi am reuşi mai multe, cred în unitate în credinţă şi da, cred că destinul ţării noastre, al omenirii de altfel e altul, nu cel care ni se impune printr-un plan bine stabilit, şi nu o spun eu ci specialişti în varii domenii. Oare cutatul în coarnele musulmanilor albanezi, kosovari a fost chiar aiurea sau cu un scop … oare scuipatul repetat în obrazul ortodoxismului a fost fără scop, oare intervenţia armată a forţelor SUA în anumite războaie , clar de partea anumitor părţi, nu are oare un scop ? Oarea Calea mult jinduită spre Tărâmurile Fermecate ale aurului negru nu spune nimic ?
  Oare fuga din faţa problemelor ţine de progres, modernism, civilizaţie şi normalitate ?
  Cu toţii ne confruntăm cu crize, impasuri, sisteme bolnave, unele cangrenate deja, dar dacă mergem pe principiul ” ultimul să stingă lumina ”, înseamnă că ne-am resemnat şi-am dat câştig de cauză Răului , eu încă mai am speranţe, încă …. Dezbinarea ne-a dus unde ne-a dus, dacă am fi uniţi, altfel ar fi toate, uitaţi-vă la tipurile de dezbinări : în PSD, În BOR, în alianţele ce se rup, în acele colţuri din lume unde s-a acţionat pe principiul ” dezbină şi vei stăpâni ”, în macro şi micro- grupurile sociale, etc. etc. La renunţare trebuie să renunţăm, nu avem voie să adoptăm atitudini laşe, nici să-mbrăţişăm trădări, până ce nu am încercat totul, nu ne-am implicat îndeajuns, nu ne-am asumat responsabilităţi … nu avem nici unul din noi dreptul de-a arunca piatra sau de-a ţine lecţii de moralitate. Ca să ai împlinirea de-a fi învingător, înseamnă să lupţi, să supravieţuieşti să ai o motivaţie suficient de puternică pentru a te mobiliza, chiar şi ca naţie, sau mai ales …
  Ei bine, fuga e pentru laşi şi da, o iluzie să crezi că rezolvi problemele omenirii fugind din calea lor, formând astfel noile generaţii, vor ajunge să se trezească total nepregătiţi în faţa unor situaţii iar noi nu vom fi mereu lângă ei … vorbim despre ” formarea deprinderilor de viaţă independentă ” , nu dependentă, o şansă şi-o viaţă mai bună merită toţi copii şi tinerii, mentalitatea noastră e una care iată, sună a egoism, egocentrism, egofilie … Societate normală sau mai normală … exclude din start diferenţe, presupune bunăstarea tuturor, echitate socială, păi nu ? Pe lăngă asta, pentru fiecare acasă e acolo unde te simţi acasă … iar pentru mine şi ” visători ” ca mine, merită să luptăm pentru acel ” acasă ”, unde acasă e mama, e copilăria, e lacrima dar şi zâmbetul, e tristeţe dar şi bucurie, e dezamagire dar şi satisfacţii ..
  Refuz categoric să cred că neamul nostru de daci viteji a ajuns să plece capul, să slugărească la porţile altora … şi eu vreau să ieşim din impas şi mi-e silă de foarte multe, Doamne, de-atât de multe, dar cred cu tărie că se poate altfel, alternativele sunt multe, fuga şi resemnarea e doar una din ele, una singură ! Noi ne văicărim la cât timp după revoluţie … Germania oare în câţi ani s-a ridicat după război, sârbii încă mai există pe harta lumii şi încă mai speră-n dreptate, poate nu am găsit cele mai nimerite exemple, dar, avem datoria morală de-a ne educa şi forma generaţia de mâine adoptând atitudini sănătoase, e drept că nici alegând să rămânem aci asistând impasibili la manelizarea culturii nu e bine, dar neimplicându-ne şi agăţându-ne de soluţii aparent uşoare şi salvatoare pe moment, nu am făcut cea mai bună alegere. Decizia aparţine fiecăruia, dar, atunci nu dăm cu bâta în societate, şi nici nu aşteptăm să pice pară mălăiaţă, punem umărul, mai picăm, învăţăm să ne ridicăm, s-o luăm din nou la pas …Să nu ignorăm factorii imprevizibili la care suntem cu toţii expuşi, ne pot da planurile peste cap in câteva secunde, nu?
  Aceasta să fie mentalitatea românului oare , ” fiecare pe cont propriu ”, ” cine poate oase roade ”, ” fiecare după cum şi cât îşi permite ”, ” fiecare cu … aia, măsii ”, ( cer scuze pt limbaj ), dacă da, atunci nu dăm cu boata în ceilalţi, nu pozăm în eroi, şi ne vedem fiecare de ” oile noastre ”, dar nu arătăm acuzator cu dejtul spre toţi şi ne dăm pe noi exemplu de … chiar aşa , de ce ?
  Zic că România rămâne aci, cu români cu tot şi poate câte zguduială nu ne strică, paote învăţăm că democraţia presupune şi obligaţii nu doar drepturi, muncă în echipă, nu doar telenovele, manele şi cât mai multe zile libere, poate învăţăm inclusiv respectul, între noi, respectul ca naţie, dacă noi nu ne respectăm, de ce ne-ar respecta alţii ? Nimic nu e pentru totdeauna, nu există aşa ceva, după cum nimic nu pină din Cer, că vezi Doamne noi facem onoare spinării planetei că existăm, ori mergem în aceeaşi direcţie, ori ne scufundăm cu toţii, pentru timp scurt, da unii din noi se pot îmbăta cu apă de ploaie, pe termen lung ei, acolo deja vorbim şi de muncă, e mai greu … dar, imosibil NU .
  respecte tuturor,
  Sibilla

 26. geomarz Says:

  @ Sibilla
  Fuga, poate fi uneori o solutie.
  Ex. O situatie in care sansele de supravietuire sunt 1/ 350 000 daca ramii, 1/2 daca fugi… Eu as alege a doua varianta. Urmand indemnul din batani “Fuga-i rusinoasa, dar e sanatoasa”.
  Concret, daca unul dintre bunicii mei nu o lua la goana din drumul spre linia I-a a unui razboi care nu-l privea si avea sa setemine in urmatoarele zile, cel mai probail, nu mai aveam posibilitatea sa discutam acum… Multa vreme l-am dispretuit. Cu timpul, m-am mai copt la minte si l-am reasezat acolo unde un stramos trebuie sa stea.
  De aici deducem ca sunt doua feluri de fugi.
  – Fuga din fata unui pericol fizic iminent…
  – Fuga de a intelege si a cauta o solutie pentru o situatie defavorabila…
  In aceasta a doua categorie, sunt de acord cu dumneata. Refuzul de a intelege si a gasi solutia cea mai potrivita este de condamnat…
  Bine ca mai sunt sarbii pe harta lumii… Bine ca mai sunt oameni pe Pamant… nu numai consumatori fara amanunte distinctive… Bine ca mai sunt OAMENI pe pemant care gandesc cu capetele lor si nu prin propaganda oficioasa a de natura neofascista care spune “Eu, ca soldat in solda Marelui Frate, ma bucur ca am posibilitatea sa merg sa omor la ghiauri in tara lor…”
  Ma bucur ca propagandei limitate intelectual a lui lui Globe i se raspunde din diferite puncte de abordare….

 27. geomarz Says:

  @ Globe…
  1. Raspuns la primul aliniat
  Cati au murit la Hiroshima si Nagasaki ?! Un unic supravietuitor fata de tatea sute de mii de morti credeti ca are vreo importanta….
  Nu stiu unde ati fost in martie 1977 si in august 1986? In timpul celor doua cutremure majore care au lovt Bucurestiul !
  Eu am fost aici, in Bucuresti. Din ’77 stiam o poveste cu o batrana de la unul dintyre ultimile etaje din blocul care s-a prabusit pe Tdor Arghezi. Batrana a supravietuit in cada de la baie cu care a ajus jos in “siguranta”…
  In ’86 a fost cutremurul de peste 6 grade pe scara Richter ziua, urmat de o replica de aproape aceeasi intensitate in cursul noptii…. Noaptea eram acasa cu totii, la etajul 8 al unui bloc de pa Titulescu si, cu unul dintre copii in brate, ma gandeam (cu totul aiure, trebuie sa recunosc) “Cum a supravietuit batana aceea, poate vom supravietui si noi… toti patru…”
  2. Raspuns la aliniatele urmatoare
  Cum pot sa-mi astern eu, cu 1 750 roni pe luna din care-mi ajunge sa-mi hranesc familia de la o luna la alta ?! Si atat !? Si ca mine 80% din populatia acestei tari !? Prestand o munca de o importanta de neapreciat pentru o suma importanta de nefericita necunoscuti ai acestei lumi nesabuite ?! Pentru ca sitemul ata imi da !? Si eu fac bine ceea ce fac si-mi place sa fac asta ?!
  Sa ma apuc de slugarit vreun analfabet grobian de etnie turao-arabo-americano-faranco-austro… sau sa invat la varsta asta sa fur de la gura celor de langa mine ?!

 28. Victor Says:

  Globe,

  Intr-adevar, abilitatea de a face bani este o calitate foarte importanta. Mi se pare normal deci ca un Becali, un om cu merite deosebite de a-si fi apropiat anumiti politicieni la momentul potrivit, este cu mult mai bogat decat Roger Federer, decat Robert de Niro sau decat intreaga formatie Led Zeppelin.

  Aportul lui Becali in societate, ca si cel al acelora asemenea lui, este foarte important. Admitand ca omul castiga, sa zicem, cateva zeci de milioane de Euro anual si facand un calcul simplu, se pare ca veniturile sale sunt echivalente cu cele ale aproximativ 17,000 de profesori. Cu certitudine ai dreptate. Si mie mi se pare ca traim intr-o societate dreapta, normala, ca noi cetatenii Romaniei suntem de vina pentru ca anumiti hrebenciuci au pus tot felul de maimutoi sa cumpere cu doi lei un teren de 1 leu aranjand mai apoi sa-l schimbe cu armata pe un teren care valoreaza sute de milioane.

  Ma consider direct si principal vinovat ca nu am fost vigilent si am permis unui Patriciu sa preia pe gratis cea mai performanta rafinarie din estul Europei, bineinteles ma consider vnovat si pentru faptul ca acesta a ales ca o buna parte din castiguri sa o plimbe prin anumite firme pentru ca mai apoi sa poposeasca intr-un micut paradis fiscal. Desigur, americanii nu au nici in clin nici in maneca cu aceasta poveste. De exemplu, atunci cand anumite instituti ale statului, institutii care reprezinta interesele mele, au incercat sa-l condamne pe Patriciu, nu americanii au intervenit ci eu si ceilalti cetateni nenorociti ai Romaniei care au manifestat si au pus presiune pe procurori sa nu se atinga de Patric. Motiv pentru care acum omul a pus mana pe cateva miliarde de dolari. Pentru ca el a sesizat OPORTUNITATEA, in timp ce eu nu. Eu nu mi-am dat seama, in lipsa mea de abilitate, ca daca imi da statul o rafinarie pe gratis voi putea mai apoi sa o vand pentru cateva miliarde. Si am refuzat propunerea. Oricum, chiar daca as fi acceptat, eu nu as fi stiut sa nu intorc nimic statului sa fur pana si banii obtinuti dintr-o afacere pentru care nu as fi avut nici un merit ci care mi s-ar fi pus in brate pur si simplu.

  In concluzie, ai dreptate.

 29. globetrotter58 Says:

  @geomarz
  Legat de toate tragediile
  A DISPARUT VIATA ACOLO NU!
  Hirosima exista, Bucurestiul exista doar ca-s alti oameni deci societatea a invans …
  2. ce intelegi prin slugarit? daca te referi la o munca corecta care sa-ti aduca mai multi bani fa-o indiferent cine e patronul ….
  cand economia se va relansa atunci poti alege alt patron …

 30. globetrotter58 Says:

  Aici un articol interesant
  http://www.thestar.com/Business/article/511664

 31. globetrotter58 Says:

  @geomarz
  “Ma bucur ca propagandei LIMITATE INTELECTUAL a lui lui Globe i se raspunde din diferite puncte de abordare….
  “Sa ma apuc de SLUGARIT VREUN ANALFABET GROBIAN DE ETNIE TURAO-ARABO-AMERICANO-FARANCO-AUSTRO … sau sa invat la varsta asta sa FUR de la gura celor de langa mine ?!”
  de la cele de mai sus am sa te caracterizez in cateva cuvinte “CAPRA RAIOASA CU COADA PE SUS”
  indiferent de reactia pe care o vei avea (ma vei injura cu naduf, vei sparge ecranul ori vei sta o clipa si vei incerca sa intelegi de ce am spus asta NU IMI PASA caci NU IMI AFECTEAZA ABSOLUT CU NIMIC VIATA si AR FI PIERDERE DE TIMP PENTRU MINE SA MA INTERESEZE REACTIA TA … FIECARE PASARE PE GRAIUL EI PIERE …

 32. globetrotter58 Says:

  @Sibilla
  “Cred însă cu tărie că nu fuga ne rezolvă problemele, cred în rugăciune, în comuniune socială, cred cu tărie că uniţi am reuşi mai multe, cred în unitate în credinţă şi da, cred că destinul ţării noastre, al omenirii de altfel e altul, nu cel care ni se impune printr-un plan bine stabilit, şi nu o spun eu ci specialişti în varii domenii”
  Fuga (emigrarea) e un gest INDIVIDUAL NU COLECTIV (DECI FIECARE POATE SPUNE PENTRU EL DACA E BINE SAU NU ! EA ITI REZOLVA PROBLEMELE PERSONALE DACA STII CUM SI CE NU CELE COLECTIVE ! As grupa in doua categorii pe cei care emigreaza :
  1. cei care au analizat gestul si si-au facut un plan clar STIIND ce au de castigat
  2. cei care au crezut in ILUZII (e exact ca la bursa …bursa nu e altceva decat EXPRESIA PROIECTIEI SPERANTELOR JUCATORILOR IN VIITOR daca acestea sunt supradimensionate = ILUZII se transforma in DEZILUZII ).
  3. APOI EU AM UN PRINCIPIU INVATAT DE LA AI MEI … „Nu spune ca nu-ti place mancarea pana n-o gusti! – INCEARCA FARA FRICA apoi ai dreptul sa spui daca iti place sau nu !
  Tu crezi intr-o solutie AI SUFICIENTA INCREDERE IN TINE ? ATUNCI LUPTATE pentru solutia ta dar NU TE ILUZIONA ca NU VOR exista si ALTE PARERI fii pregatita cu argumente NU CU PUMNI SI VOCIFERARI (cum fac cei NEPUTINCIOSI) si totodata FII CONVINSA CA O SOLUTIE NU E VESNICA la un moment dat te vei confrunta cu noi probleme si va trebui inca de pe acum daca se poate sa le anticipezi .. cum spunea in articolul la care faceam referire “reactioneaza de cum vezi camionul nu astepta sa treaca peste tine!”
  „Ei bine, fuga e pentru laşi …”
  Emigrarea NU E O FUGA ETERNA! Odata ajuns aici am stiut ce probleme voi intampina si ca va trebui sa lupt … am plecat pentru ca structura societatii romanesti era/este INCOMPATIBILA cu asteptarile mele … asta nu inseamna ca nu-s romani care se simt bine in tara lor si cu atat mai mult ca as fi gelos daca Romania se dezvolta numai ca asa cum stau lucrurile NU O SA APUC (din considerente fiziologice) SA VAD ZIUA IN CARE VETI TRAI MAI BINE …
  “Dezbinarea ne-a dus unde ne-a dus, dacă am fi uniţi, altfel ar fi toate …” CHIAR NU AVETI VOI … UN NUMITOR COMUN de la care sa porniti ? Pana NU-L VETI GASI N-O SA REUSITI MARE LUCRU! Asa cum ii spuneam si lui Victor RESPECTUL este PRIMORDIAL … daca nu stiti sa va respectati SUNTETI NISTE LOOSERI … stiu ca scoala romaneasca nu i-a educat si nici nu educa elevii sa se RESPECTE sa aiba deschidere fata de opiniile altora chiar si contradictorii lor ..ORI ACUM SUPORTATI CONSECINTELE …
  “punem umărul, mai picăm, învăţăm să ne ridicăm, s-o luăm din nou la pas …” da DAR ATUNCI CAND AM “PUS UMARUL” SI AM AVUT CURAJUL SA SPUN CE AVEAM DE SPUS CU VOCE TARE … cei din jurul meu desi gandeau lafel tremurau DE FRICA si se uitau la mine ca la un lunatic …. NU PUTEAM EU SA STRIG LA EI SI SA-I IMPING DE LA SPATE – daca ei nu simteau ca au puterea sa riposteze era lipsit de sens sa ma iluzionez ca vor invinge …desigur ca atunci cand am spus ce aveam de spus M-AM ASTEPTAT LA ACEASTA REACTIE DIN PARTEA LOR! Asa cum din aceleasi motive nu o sa-I vezi reactionand nici acum CU LUCIDITATE si in consecinta MA INDOIESC ca se va ajunge la solutia optima in rezolvarea problemelor curente …te rog ada-mi argumente ca ma insel … sincer as vrea sa stiu ca exista si sunt viabile chiar daca nu voi mai avea nimic in comun cu societatea romaneasca nici de acum incolo …
  “atunci nu dăm cu boata în ceilalţi, nu pozăm în eroi, şi ne vedem fiecare de ” oile noastre ”, dar nu arătăm acuzator cu dejtul spre toţi şi ne dăm pe noi exemplu de … chiar aşa , de ce ?”
  departe de mine sa dau cu bata ori sa dau exemple de urmat ( fac aici o paranteza dar in general in situatii atipice precum cele de criza e stiut ca grosul multimii i-a decizia cea mai proasta – iti aduci aminte filmul “THE DAY AFTER TOMORROW” – pe cine a urmat multimea pe cei care aveau informatiile sau pe politist … ce a urmat e ceea ce se intampla de fiecare data in astfel de situatii si ce e lafel de interesant ca intr-o viitoare situatie de criza cei multi vor actiona lafel de gresit …. CRED CU TARIE CA E DREPTUL FIECARUI INDIVID SA-SI ALEAGA CALEA DE URMAT SI NU TREBUIE SA O IMPUNA CINEVA CU ATAT MAI PUTIN EU!
  Dar personal intotdeauna am urmarit sa ascult la ceilalti si sa invat cat mai multe si am avut sansa sa cunosc MARI MAESTRII (cu M mare!) pe care i-am ascultat si am incercat sa inteleg cat mai multe si mai bine din ce spuneau ei … am invatat ca e nevoie de cat mai multe informatii si ca acestea iti ofera un tablou mai apropiat de adevar astfel incat orice situatie (precum criza de acum) sa nu te ia pe nepregatite …

  Numai bine!

 33. globetrotter58 Says:

  @Victor
  cand ai avut de ales la vot TE-AI DUS DE PREFERAT CA GRUP NU PERSONAL sa discutati cu partidele / candidatii CONCRET cum vad problema asta si apoi sa decizi iar daca te-au pacalit cu totii DE CE NU TE_AI GANDIT TU POPOR SA BOICOTEZI URMATOARELE ALEGERI sa-i lasi sa se voteze intre ei ?!? VEZI UNDE AI GRESIT ?
  APOI NU E PROST CINE CERE CI CINE DA MAI MULT DECAT FACE ! e utopic sa te superi ca cineva a fost istet si a cumparat cu 2 lei si a scos o mie mai apoi, … la cat era evaluata in momentul preluarii cea mai importanta rafinarie? si la ce valoare a ajuns in momentul vanzarii … (si AIG are active de miliarde USD dar din lipsa de lichiditati se va vinde pe un pachet de seminte … ce acolo e FURT?! daca ai banii du-te si cumpar-o numai ca NU AI RELATIILE CA SA OBTII MAI APOI BANII PENTRU RELANSAREA ACTIVITATII – ASTA E CE NUMEAM EU ABILITATE!
  daca au intervenit americanii cum zici tu de ce le-a fost frica autoritatilor si nu au aplicat legea sau poate au aplicat-o si Patriciu avea dreptate si au trebuit sa-i dea drumul … le-ai intrebat caci autoritatile sunt responsabile in fata cetatenilor nu doar in vorbe asta intr-o societate NORMALA …

 34. globetrotter58 Says:

  @Victor
  legat de terenurile gen Baneasa etc.
  NU ESTE ROLUL ARMATEI SA SE OCUPE DE AFACERI IMOBILIARE deci armata nu avea cum se implica in asa ceva daca LA MOMENTUL SCHIMBULUI ATENTIE! sa evaluat corect PRETUL (NICIODATA NIMENI NU VA VINDE LA PRETUL PE CARE IL VA PUTEA AVEA INTR-UN CAZ FERICIT OBIECTUL RESPECTIV CI LA PRETUL ZILEI – nu faceti greseala asta ca nimeni la nici un proces in toata lumea nu va va da dreptate) iar armata si-a putut rezolva eficient prin mutare problemele TOTUL E OK!
  1. s-a castigat un teren mult mai bun decat primul pentru desfasurarea unor investitii imobiliare care facute cu cap vor putea genera mult mai multe locuri de munca spre exemplu decat terenul vandut initial si cu ASTA CE A PIERDUT SOCIETATEA?

 35. sfinx667 Says:

  @globetrotter58,
  cu tot respectul, da, aţi înţeles, perfect de acord cu domnia dumneavoastră, evident completările mele erau menite să priceapă şi cei care ” deţin cheia a toate ”, mă bucură însă dialogul cu dumneavostră, sunt deschisă, mai ales că doresc să învăţ cât mai multe.
  Vă mulţumesc.
  Îmi menţin însă părerea, şi da, cred cu tărie că se poate şi altfel şi că voi reuşi de fiecare dată să înfrunt problemele, abordându-le cu seriozitate, fără să fac salturi, ci, mă voi strădui să urmez fiece pas, în rezolvarea lor. Decizia mea e să lupt, nu să fug, în sensul că dacă toţi ar fugi, nu acesta e destinul ţării noastre. Încă se poate ! Vă respect opiniile, la fel cum le respect pe ale mele.
  Toate cele bune.
  Sibilla
  @geomarz,
  tot respectul , vă mulţumesc, da, la cea de-a doua categorie am făcut referire, la faptul că avem măcar datoria morală de-a ne iubi şi respecta neamul, străduindu-ne să căutăm alternative, să punem umărul, să renunţăm la renunţare …
  Da, aveţi perfectă dreptate, există Oameni şi deja e un căştig, dumneavoastră sunteţi un Om deschis, de la care am multe a învăţa !
  Vă asigur de respect, şi sunt atentă întotdeauna la pilde, am mai spus, mă repet, şi de la firul de iarbă avem a învăţa … după inundaţii, după secetă, după ce se retrag apele tulburi, mereu e câte-o primăvară şi firicelul plăpând răsare din noroi zâmbind vieţii.
  preţuire,
  Sibilla

 36. Victor Says:

  Globe,

  Daca terenul ala din Pipera ii prisosea Armatei trebuia pus la dispozitia autoritatilor locale. Acum s-ar fi putut face locuinte sociale cu banii obtinuti din vanzarea unei parti din acel teren. Bineinteles admitand ca Romania nu este patria hotilor ceea ce intr-adevar ar fi complet fals. S-ar fi facut alte combinatii daca s-ar fi intamplat asa. Asta nu este insa o scuza pentru genul asta de capitalism primitiv incurajat de autoritati dupa ’89.

  Apropo de “patria hotilor”, ar trebui sa facem si noi ca americanii care vorbesc in National Anthem despre SUA ca fiind “the land of the free and the home of the brave” si sa vorbim si noi in imnul nostru despre Romania “patria hotilor”. Altceva nu prea avem cu ce ne lauda, poate doar in mintea celor care sunt la randul lor hoti. Si fura cumva . Sta in natura multor romani sa isi insuseasca ceea ce nu le apartine. Si ai sa razi dar li se pare firesc.

  In alta ordine de idei, investitiile imobiliare in zona detinuta de cioban sunt facute complet fara cap, neexistand o infrastructura care sa permita dezvoltarea. Asta inseamna sa pui in mana unui cioban un teren valoros.

  Ce nu inteleg eu este cum de esti tu de acord cu un astfel de capitalism primitiv.

 37. geomarz Says:

  @ Administrator
  Deci, postarile mele sunt prea agresive pentru urechile (ochii domniilor voastre) cele ale lui Globe…, nu….
  Bravo….
  Daca nu cumva sunteti Globe….
  Oricum, cinismul vorbelor sale (ale lui Globe…) nu merita atentie…. In nici un caz atentia care i se acorda pe acest sit.
  I-as ramina cu datorie lui Glob…e… daca m-ar ignora… in nemarginita-i marinimie… Avand in vedere ca eu asa voi face…
  S-auzim numai de bine, domnilor jurati….

 38. geomarz Says:

  @ Victor
  Sunt in totalitate de acord cu postarea anterioara a domniei tale.
  Pipera, construita pe “mosiia” lui Don Jiji, dar nu in totalitate a lui, arata ca naiba. Sunt date ca exemplu de proast urbanism strazile Pocoavei si Inacu Nicolae… dar si prost gust total din punct de vedere arhitectonic. Cand ajungi in zona, ametesti. Nu exista ncici un fel de ordine, la nimic…
  Mentionez ca, sitematizarea Bucurestiului a fost inceputa prin anii ’25 (deci nu comunistii) cand s-a facut prima lotare (impartire in loturi) de DOUA dimensiuni: cam 250mp si 500mp. Mare dictatura, nu ! ca sa nu mai vorbim de alinierea si orientarea constructiilor si linia arhitectonica…
  Soseau care duce acolo, fosta sosea care deservea fermele IAS-ului, este complet depasita de imensitatea numarului de masini a proprietarilor care si-au pus gard din zid pana in buza drumului…. Iesitul de la Biserica pana la fosta Fabrica de Mobila Pipera dureaza si 2-3 ore, in functie de momentul zile la care te aventurezi acolo…

  Si, inca un amanunt.
  Domnii proprietari au reusit sa INFESTEZE panza freatica de profunzime a zonei prin fose INADECVAT construite…. Cu apa locala nici nu te poti spala pe maini din cauza mirosului de hidrogen sulfurat….
  Stiu cu siguranta ca situatia anterior sosirii acelor domni acolo, era alta.

 39. globetrotter58 Says:

  Victor
  1. terenul respectiv NU-i prisosea armatei din moment ce la dat la schimb, deci armata avea nevoie de un alt teren … cine sa-l dea in contextul in care la acea ora la primarii se dadea pamantul inapoi la tarani … ce sa faca armata sa fi vandut pamantul statului (primariei din Baneasa) si apoi sa inceapa sa cumpere pamant de la tarani in alta parte ? Armata nu putea negocia decat cu cineva care avea o suprafata mare de pamant s-o dea la schimb nu putea negocia cu cateva sute de tarani deodata pentru ca nu cred ca in zona din jurul Bucurestiului exista vreo primarie(STATUL) care sa detina atata teren ce sa nu fie revendicat ulterior de NIMENI?
  2. Daca Becali face investitii fara cap asta o sa-l coste pe el, NU STATUL va da faliment si va veni ALTUL (II POATE LUA TERENUL INAPOI CHIAR STATUL daca Becali are datorii la FISC si asta pe un pret f. mic nu?) care poate o sa faca investitii mai bune … in general un tip destept zic eu nu sta cu investitia pe loc iar banul obtinut il reinvesteste in alte oportunitati de afaceri ROLUL STATULUI este sa vada CLAR ce fel de afaceri doreste sa dezvolte (SUNT NECESARE) si sa asigure reduceri fiscale pentru cei care investesc in acele domenii nu la gramada! Pe de alta parte NICI SA SUPRATAXEZI pe altii pana-i BAGI IN MORMANT si dau faliment – ori cam asta face statul Romani care are taxe cu nemiluita …. si asa iti coordonezi economia conform unor planuri (NU CRED CA IN ROMANIA EXISTA ASTFEL DE PLANURI COERENTE!) sa le spunem macroeconomice …
  3. Cu banii rezultati din taxarea unor investitii de succes care pot reprezenta si o sursa pe termen mai indelungat de taxe nu neaparat luate imediat cu japca EN GROSS statul daca la randu-l lui este un AFACERIST CHIBZUIT SI EFICIENT (dupa cum arata BUGETUL ROMANIEI MA INDOIESC DE ASA CEVA) poate sa faca acele case sociale de care vorbesti … pentru toate astea aveti nevoie de oameni PROFESIONISTI in aparatul administrativ CARE INSA VA LIPSESC … eu cand am spus acest scenariu am luat ca reper O TARA NORMALA (si acolo e posibil sa ai unele cazuri cu cantec de mituire insa NU TINE LA INFINIT!)
  4. “Sta in natura multor romani sa isi insuseasca ceea ce nu le apartine. Si ai sa razi dar li se pare firesc.” STIU si cand se spune fara ezitare in strainatate ca ROMANUL ESTE HOT se supara … eu nici in cele mai grele situatii din viata mea cand am avut urgent nevoie de bani NU AM LUAT IN CALCUL VARIANTA _ SA FUR ori in Romania si-n sondaje, mai ales in randul tinerilor – VIITORUL TARII CE VIITOR? – apare ca o OBTIUNE SPRE SUCCES … crezi ca MI-AR PLACE SA TRAIESC INTR-O ASTFEL DE SOCIETATE NUUUUUU! NU-i CONSIDER OAMENI PE CEI CARE NU AU INITIATIVA (in sensul sa caute o solutie LEGALA la problemele lor) NU SA STEA CU MANA LA CERSIT FIE SI DE LA STAT SAU MAI RAU LA FURAT … DA SUNT DE ACORD SA-I AJUTI TEMPORAR PE ACEIA CARE SUNT INTR-O SITUATIE DISPERATA DAR CARE VEZI CA AU VOINTA SI LUPTA SA SE RIDICE PE PROPRIILE PICIOARE – nu sunt de acord cu ajutor social PE VIATA – asta inseamna a INCURAJA LENEA aceia SUNT LENESI NU OAMENI NECAJITI si INVESTITIA IN LENE E COMPLET DAUNATOARE VEI AVEA DIN CE IN CE MAI MULTI LENESI cu greu vei vedea vreunul din ei sa se apuce de treaba daca “MUIETI-S POSMAGII!” … cu asta NU SUNT DE ACORD si in general asta a facut si STANGA romaneasca ATAT comunistii cat si urmasii lor … au dat bani la saraci fara sa se uite si CARE ESTE CAUZA SARACIEI – altfel spus AU SPONSORIZAT SI LENEA !
  Daca in Romania s-au facut COMBINATII NU AFACERI si ati fi avut CHIBZUINTA sa realizati un sistem legislativ PERFORMANT dadeau faliment una doua dar lacunele legislative etc. nu fac altceva decat SA MENTINA si SA ADANCEASCA ponderea si efectul acestor COMBINATII … IAR CAND VOR EXPLODA caci inevitabil cei prost la un moment crapa FENOMENUL NU VA PUTEA FI CONTROLAT caci nu aveti SISTEMUL pus la punct si VAI DE MAMA VOASTRA!
  Toate bune

 40. globetrotter58 Says:

  @Victor
  Daca ridici semne de intrebare la MODUL cum s-a derulat afacerea in sensul transparentei licitatiei (daca a fost sau de ce n-a fost) atunci cand s-a facut schimbul de terenuri – ASTA ESTE ALTCEVA! – DAR NU BLAMA PRINCIPIILE adica VALABILITATEA UNUI SISTEM PRIVAT pornind TOCMAI DE LA LACUNELE CU CARE STATUL TRATEAZA CU PRIVATUL (spunand ca trebuia sa VINDA STATUL(armata) TOT LA STAT(primaria) ca orice altfel de solutie e gresita)

 41. Victor Says:

  Globe,

  Sistemul legislativ l-au facut chiar ei, hotii cei mai mari. Asta tot spun. Problema care se pune acum este asa cum scriam si la Nastase ca romanii nu mai vor sa fie sclavii Europei. La aproape 20 de ani de la Revolutie vor si ei salarii de mii de Euro s-a terminat cu vrajeala de 300-500 Euroi. Ce naiba sa faci in Romania una dintre cele mai scumpe piete din uniune, cu banii astia? Insa astia, politicienii tot fura. Din bugetul ala, trei sferturi se duc pe hotii si un sfert ramane pentru salarii si investitii cu adevarat necesare.

  Ori tu tot ii invinovatesti pe oamenii simpli pentru ca fura aia, dar nu ai ce le face. Legislatia si sistemul tip caracatita gandit le permite controlul si amestecul in aparatul de justitie dupa cum ai vazut dar si dupa cum nu ai vazut si nu ai cum sa ii prinzi ca au furat daca ei controleaza institutiile abilitate sa le dovedeasca hotiile. Intelegi? Iar altii nu ai, ca oferta asta este. Propunerea de a nu merge la vot este absurda pentru ca oricum se gasesc unii care sa se duca si nu ai facut nimic. Sa schimbi un sistem de jos in sus iar nu ai cum asa ca utupanii sunt legati de maini si de picioare. Toate sindicatele si organizatiile neguvernamentale sunt impanzite cu oamenii lor. In plus, ei deja au cel mai important argument. Detin capitalul. Asa ca nu ai ce face Globe, nu ma mai enerva.

  PS. Si presa tot a lor e.

 42. Victor Says:

  Globe, legat de lenesi. Nu sunt de acord. Trebuie gandit un sistem social precum cel din tarile nordice. Acolo nu este nimeni lasat sa moara de foame. Si lenesii merita sa traiasca. Trebuie sa ii ajutam pe toti. Numai sa opreasca astia hotia ca deja au depasit orice limita. Am crezut ca se vor mai pondera odata cu intrarea in uniune dar de unde? Au luat-o mai tare.

 43. geomarz Says:

  @ Victor
  Citind, acum ultima dumitale postare de aici, despre lenesi, mi-am amintit de o prietena, doctorita, sotul tot doctor.
  Povestea intr-o zi, cum, citindu-i fiicei sale din povestile lui I. Creanga, a ajuns la ” povestea lenesului”.
  Medic fiind, pe masura ce citea, cat de lenes este lenesul, si-a dat seama ca, de fapt, acolo se descria o boala extrem de grava pe numele sau Miastenia Gravis o boala a muschilor….
  In timpul agravarii acestei boli, individul ajunge sa nu mai reuseasca sa manance, sa mestece, sa inghita, sa tina ochii deschisi, sa se miste si, in formele gravisime, sa respire. Moment in care moare.
  “Lensul” din poveste lui Creanga era extrem de bolnav… de o boala necunoscuta la vremea aceea omului de rand…
  Ai dreptate.
  Nu noi hotaram cine moare si cine traieste… este neetic…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: