27.09.2008

 

DISCURSUL  SUSTINUT LA CONGRESUL EXTRAORDINAR PSD-PC

 

 

Dati-mi voie sa transmit un mesaj la finalul acestei prezentari a capitalului uman, a competitorilor cu care PSD-ul se prezinta în alegerile parlamentare.

În primul rând va rog sa îmi permiteti sa-i felicit pe toti candidatii nostri care se angajeaza într-o batalie electorala, inedita pentru cei mai multi dintre ei. Miza acestor alegeri o stim cu totii: revenirea PSD la guvernare, în alianta cu PC.

România are nevoie de o guvernare de centru stânga social-democrata care sa corecteze decalajele sociale accentuate de cei 4 ani de guvernare a dreptei. PSD si alianta PSD-PC se prezinta cu o oferta electorala bine elaborata. Ea trebuie dezbatuta pe larg cu oamenii, într-un dialog viu, concret, retinând opiniile si propunerile lor. Nu este însa suficient pentru a atrage voturile cetatenilor. Trebuie sa stim sa câstigam si sa meritam încrederea oamenilor.

Multi cred ca este suficienta schimbarea sistemului de vot pentru a capata încrederea cetatenilor. Sau cum spun unii, pentru a reforma clasa politica. Sa nu ne amagim!

Doresc sa încep cu câteva cuvinte adresate candidatilor.

Fiecare dintre dumneavoastra gândeste, fara îndoiala, cum sa îsi faca mai bine propria campanie. Si aceasta este firesc. Am face însa o grava eroare daca am avea circa 500 de campanii de sine statatoare, eventual chiar independente fata de partid. Desi noul sistem de vot se bazeaza pe confruntarea individuala a candidatilor, în cadrul unor colegii distincte, confruntarea de fond este de ordin politic si decurge din platforma si profilul politic si ideologic al partidelor care îi desemneaza pe candidati.

Democratia nu poate exista în afara partidelor. În cadrul confruntarii electorale candidatii partidului sunt datori sa transmita un mesaj coerent, unitar, catre cetateni. Iar o conditie a succesului fiecaruia dintre dumneavoastra va fi modul în care veti sti sa conlucrati strâns cu organizatiile judetene si locale, sa va bazati pe membrii si simpatizantii partidului.

Pe de alta parte, organizatiile de partid sunt obligate, sunt datoare, sa îi sprijine activ pe candidati. Mai mult chiar, sa asigure coordonarea unitara a campaniilor în fiecare colegiu si pe ansamblul judetului.

Un alt element de reflectie pentru toti, o campanie opulenta, stridenta nu garanteaza succesul. Abia atrage suspiciunea si antipatia cetatenilor. Cine se bate pentru asa ceva greseste profund si nu întelege psihologia românului. De asemenea, victoria nu se va câstiga la televizor sau în presa sau, nu numai, ci în primul rând în contactul direct cu oamenii.

Trebuie înteles ca dumneavoastra candidatii pentru Parlament – nu veti fi un fel de superprimari. Ceea ce promiteti, ceea ce va angajati în fata cetatenilor trebuie sa fie în concordanta cu ceea ce puteti face cu adevarat, conform Constitutiei si legilor tarii, în calitate de deputati si senatori.

O a doua chestiune. Vreau sa spun câteva cuvinte despre unele teme ale dezbaterii publice. Una din ele este cresterea economica. Cu începere din iulie anul 2000, România a intrat într-un proces de crestere economica care continua si astazi – ceea ce este bine. Unii pun aceasta crestere pe seama introducerii cotei unice – ceea ce este un fals. La fel de falsa este si afirmatia ca dreapta liberala, ca sa nu mai vorbesc de o alta dreapta “struto-camila”, care nu stie ce este si de unde vine, ar asigura cresterea economica, iar social-democratia ar frâna-o. Unde este adevar în aceasta afirmatie?

Guvernarea PSD, ca sa iau numai ultima guvernare, între anii 2000-2004, a asigurat, precum se stie, ritmuri sustinute de crestere în conditiile scaderii continue a inflatiei si asigurarii echilibrelor macroeconomice. Important este sa se înteleaga care sunt factorii durabili ai cresterii economice. De asemenea, ceea ce s-a straduit guvernarea noastra, spre deosebire de cea de dreapta, a fost împartirea mai echitabila a fructelor cresterii economice si trebuie sa ne asumam aceasta obligatie. În conditiile câstigarii posibile a alegerilor care vin si formarii viitorului Guvern sa îndreptam lucrurile din tara, inclusiv prin îmbunatatirea sistemului de impozitare.

În al doilea rând, nu orice crestere economica asigura o dezvoltare durabila, asa cum se poate observa si în ultimii 4 ani. Este bine ca au fost marite pensiile, e bine ca se aloca mai multe fonduri pentru educatie si sanatate, dar oare au adus ele mai multe servicii publice si de mai buna calitate? Au îmbunatatit conditiile de viata pentru tineri si batrâni, pentru copii, pentru familii, pentru tarani, pentru mediul rural? Care au fost efectele din acest punct de vedere, mai ales din punct de vedere social privind categoriile cele mai largi ale cetatenilor? Aceasta este o crestere economica, deci, fara dezvoltare reala si fara echilibru social. PSD este dator sa schimbe lucrurile în bine.

Un efect al acestor ani de tranzitie, de trecere de la economia centralizata de stat spre economia de piata, a fost o continua polarizare sociala, accentuata în ultimii ani ai guvernarii de dreapta, inclusiv prin cota unica, când s-au amplificat veniturile unei minoritati de îmbogatiti ai tranzitiei si s-a accentuat saracia unei majoritati a populatiei. O dezvoltare sanatoasa, durabila, echilibrata înseamna îmbunatatirea bunastarii tuturor si în primul rând a celor saraci. Aceasta înseamna accesul egal al tuturor la o viata mai decenta, la educatie, la sanatate, la cultura, la mediu sanatos. Acesta este obiectivul unei politici social-democrate. Prin aceasta ne deosebim noi, social democratii, de neoliberalii de dreapta care bâjbâie în toate directiile.

Justitia sociala la noi este în mare suferinta. Egalitatea de sanse la fel. Justitia ca atare este în impas. Statul român este unul slab, incapabil sa raspunda nevoilor cetatenilor ale caror asteptari sunt mari, mai ales dupa aderarea tarii la UE. Statul nu poate fi doar la dispozitia celor bogati si indiferent fata de nevoile celor saraci si lipsiti de putere.

Poate parea scandaloasa afirmatia pe care o voi face, dar trebuie sa avem taria sa recunoastem ca motorul democratiei românesti actuale nu-l constituie drepturile si libertatile cetatenesti, ci mai ales interesele economice de grup. Este o evolutie de fond pe care am trait-o, am suportat-o si noi, indusa de neoliberalismul care a guvernat tranzitiile din estul si centrul Europei : trecerea de la societatea de piata, în care educatia, sanatatea, securitatea cetatenilor, alte bunuri publice esentiale cum sunt energia sau apa, au ajuns simple marfuri la un fel de democratie de piata, în care ideologiile si voturile au ajuns la rândul lor marfuri.

Exista o multime de mijloace de a cumpara voturi. Ideea le-a fost data “geambasilor de voturi” de aceia care au început sa prezinte toate masurile de protectie sociala drept „pomeni electorale”. Pentru ei societatea ideala este societatea fara stat, în care cei care au bani si putere se descurca, iar cei care nu au sunt sortiti pieirii si punct. Orice interventie a statului în acest proces este socotita ilegala si nelegitima de catre asemenea grupuri .


Si aceasta gândire este valabila nu numai la noi. Uitati-va ce se întâmpla astazi în Statele Unite si reactia provocata de încercarea de interventie a statului pentru a salva piata si a scoate economia din criza.


În aceasta logica asistam la o tendinta brutala de privatizare a administratiilor, respectiv de subordonare a lor unor interese particulare, nu prin decizii politice, ci prin actiunea conjugata a unor grupuri de interese si prin coruptie generalizata.


De aceea, într-adevar, reforma statului român se impune cu acuitate. Câta vreme nu vom reforma statul, nu vom putea accesa eficient nici banii europeni. Din punctul meu de vedere, aceasta este una din marile mize ale acestor alegeri, iar reforma statului înseamna în primul rând o rationalizare institutionala si o conlucrare rationala a institutiilor, bazata pe profesionalism si competenta.


Multi spun ca stânga si dreapta si-au pierdut relevanta. Ca oamenii nu se mai identifica acum cu nici o ideologie, ca, ceea ce conteaza este asa zisa buna guvernare – aceasta nu este un neadevar, dar ea are niste sensuri care trebuie descifrate. Daca stânga si dreapta nu mai conteaza, ce rost mai are pluralismul politic, fundamentul democratiei? Ce mai sunt partidele? Doar alte nume pentru cercuri de interese economice. Acum guverneaza partidul X, sa spunem, al regilor asfaltului care se aliaza cu partidul Y, al dezvoltatorilor imobiliari. În aceste conditii am mai putea considera România o democratie functionala? Sau vrem într-adevar sa instauram în România ceea ce spuneam, democratia de piata?


Ca partid social-democrat, desi am acceptat atât economia de piata care trebuie, în viziunea noastra, sa fie una sociala, cât si capitalismul ca un dat obiectiv, nu putem sa nu ne delimitam si sa nu criticam efectele lor negative. Criza financiara globala este rezultatul direct al exceselor capitalismului financiar care nu are în stat o contraputere credibila si necesara, iar pretul esecurilor sale, ale statului, este suportat de cetateni.


Întreaga istorie a capitalismului a demonstrat si demonstreaza ca “mâna invizibila a pietei”, asa cum inspirat a definit-o parintele economiei politice clasice – Adam Smith, cu toate virtutile ei, probate mai ales prin progresul spectaculos pe care le-a cunoscut civilizatia industriala în decursul secolului XX, niciodata nu a fost si nu este în masura sa asigure o redistribuire echitabila a veniturilor în societate, ci din contra, a generat polarizare sociala, “facând ca bogatii sa devina tot mai bogati, iar saracii sa flamânzeasca si sa se înmulteasca” – am citat o definitie a unui organism international al ONU în legatura cu saracia în lumea de azi, în economia mondiala globalizata.

PSD trebuie sa se prezinte în aceasta batalie politica asa cum este si mai ales cum trebuie sa fie – un partid cu o puternica identitate de centru stânga, social-democrat, care se înfrunta cu partide de dreapta si centru dreapta.

Fara îndoiala ca aceste alegeri vor constitui o batalie dura si cred ca sunteti, dumneavoastra candidatii, suficient de lucizi sa admiteti ca nu toti veti putea fi învingatori. Dar fiecare vot conteaza si sunt sigur ca va veti bate pentru a obtine cât mai multe voturi acolo unde candidati.

Este o batalie politica pe care trebuie sa o purtati si aveti de partea dumneavoastra nevoia de dreptate si de justitie sociala a cetatenilor tarii noastre.

Noi nu cumparam voturi prin masurile de protectie sociala pe care le propunem. Am dovedit ca stim sa generam prin politici publice eficiente, nu doar crestere economica, ci si dezvoltare si tendinte spre o dezvoltare sociala echilibrata.

Procesul de redistribuire a fructelor cresterii economice trebuie sa fie unul continuu pentru a nu admite un nivel insuportabil de polarizare economica si sociala.

Închei spunându-va ca pentru mine este pentru prima data dupa alegerile din 20 mai 1990 când alegerile care vin nu mai au o miza personala. Motivele le-am expus si nu doresc sa le reiau aici.

Asta nu înseamna ca angajamentul meu fata de partid, fata de partidul pe care l-am creat împreuna cu cei cu care am pus bazele lui imediat dupa Revolutie, nu va fi la fel de puternic.

Voi fi prezent în aceasta campanie, voi raspunde obligatiilor care-mi revin în calitatea mea de presedinte de onoare al PSD.

In încheiere vreau sa exprim convingerea pe care o am în capacitatea partidului nostru de a reveni la guvernare, asa cum cred ca vom sti sa guvernam eficient si responsabil, cu credinta în valorile pe care le respectam cu totii, cu credinta în datoria pe care o avem fata de cetateni, cu decenta si modestie, nu cu înfumurare, nu cu pretentii, nu cu ceea ce aduce de regula puterea. Puterea ameteste mintile multora.

Un lider social-democrat trebuie sa îsi pastreze simtul masurii, sa îsi pastreze simtul cetatenesc, datoria fata de cetateni daca vrea sa fie crezut ca faptele lui corespund vorbelor lui.

Sa punem capat discordantei dintre vorbe si fapte. PSD nu poate fi un partid al demagogilor si al celor interesati doar de putere, avere, îmbogatire personala si a celor din jurul lui. Ci sa fie slujitori cinstiti ai celor multi!  Asta înseamna crez social democrat.

Cu aceasta credinta vreau sa exprim încrederea ca victoria PSD si a aliantei PSD-PC în alegeri înseamna victoria democratiei pusa în slujba tuturor cetatenilor.

În acest sens va urez tuturor succes.

Victorie! Victorie!

33 Responses to “27.09.2008”

 1. CONGRESUL EXTRAORDINAR REUNIT AL ALIANŢEI PSD « Mihnea Georgescu Says:

  […] Iliescu vorbind 1 […]

 2. SorinPLATON Says:

  Un discurs solid, plin de semnificatii. Felicitari!

  1=

 3. emigrantul Says:

  Cine doriti sa fie viitorul prim-ministru al Romaniei?

  Sondaj Online: http://www.sondaje.php0h.com/primministru08.php

 4. emigrantul Says:

  V-a crescut sau scazut nivelul de trai dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana?

  http://www.sondaje.php0h.com/niveltraidupaue.php

 5. emigrantul Says:

  EU NU CRED CA PSD VA AJUNGE SA AIBA VREO MAJORITATE IN PARLAMENT, CHIAR ALIINDU-SE CU PC

  De luni de zile sondez parerea oamenilor despre PSD, si dupa cum constat, prea putini il asociaza cu idea de stinga. Este adevarat, are si simpatizanti insa nu destui pentru vreo majoritate.
  Pe de alta parte incep sa fiu convins, si discursul lui Ion Iliescu, postat mai sus, imi intareste parerea, ca nici dumnealui nu mai crede in posibilitatea existentei vreunei stingi la putere in tara noastra, chiar daca PSD-ul ar ocupa majoritatea fotoliilor parlamentului.

  ===============================================
  Despre PSD: Cum ati caracteriza cel mai bine Partidul Social Democrat?

  Un partid ca oricare altul – 6.12 %
  Un partid serios care se tine de cuvint – 6.12 %
  Un partid liberal mascat – 0.94 %
  O entitate politica cu program confuz – 2.82 %
  Un partid comunist mascat – 8.24 %
  Un partid aparent de stinga care se comporta in practica ca unul de dreapta – 3.06 %
  O entitate politica care si-a pierdut credibilitatea – 6.35 %
  Singurul partid in care am incredere – 10.59 %
  Un partid cu nivel de coruptie mult mai mare decit al altora – 8.94 %
  Un partid socialist – 4.24 %
  Un conglomerat de hoti ascunsi sub lozinca Social Democratiei – 34.59 %
  Un partid pe care il asociez automat cu numele de Ion Iliescu – 5.65 %
  Alte raspunsuri – 2.35 %
  Numar voturi: 425
  Sursa: http://www.sondaje.php0h.com/psd.php
  ================================================
  Care partid credeti ca adaposteste in prezent (ca membri) cei mai multi hoti?

  PD-L – 34.65 %
  PNL – 6.08 %
  PSD – 23.40 %
  PD-L + PNL – 1.52 %
  PD-L + PSD – 5.47 %
  PNL + PSD – 10.64 %
  Hotii sunt aproximativ egal distribuiti in PD-L PNL PSD – 15.20 %
  Nu stiu – 1.52 %
  Alte raspunsuri – 1.52 %
  Numar voturi: 329
  ===============================================

 6. Sad but true: in confruntarea McCain - Obama, cel mai interesant a fost Iliescu | Blogul lui schmoukiz Says:

  […] pe care de altfel i-a si produs in timpul cat a guvernat. Dar pe langa rumegusul obisnuit, discursul lui Iliescu a avut si o parte sclipitoare, care mi-a amintit ca e printre ultimii politicieni capabil sa […]

 7. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu
  /”Fiecare dintre dumneavoastra gândeste, fara îndoiala, cum sa îsi faca mai bine propria campanie. … Am face însa o grava eroare daca am avea circa 500 de campanii de sine statatoare, eventual chiar independente fata de partid. Desi noul sistem de vot se bazeaza pe confruntarea individuala a candidatilor, în cadrul unor colegii distincte, confruntarea de fond este de ordin politic si decurge din platforma si profilul politic si ideologic al partidelor care îi desemneaza pe candidati. Democratia nu poate exista în afara partidelor.”/

  Si in Canada sunt alegeri parlamentare, al treilea rind in ultimii patru ani si jumatate, intr-o tara unde constitutia pretinde ca alegerile trebuie tinute intr-un interval care nu depaseste 5 ani de la cele precedente.

  Votul este uninominal existind peste 300 circumscriptii electorale unde candideaza reprezentanti ai partidelor plus independenti.

  In ce consta campania electorala a pretendentilor?
  Raspuns:
  In umplerea strazilor cu panouri electorale avind fotografia mare a candidatilor din zona respectiva, agatata de stilpii electrici ce bordeaza drumurile. Se voteaza cu niste fete, fara ca oamenii sa stie ce este in capul personajelor din postere.
  Avem de-a face cu un simplu circ in care alesul este, cu probabilitate foarte mare, cel care isi aplica panoul cu fata sa zimbitoare si mare cit roata carului, pe cit mai multi stilpi.

 8. emigrantul Says:

  /”De aceea, într-adevar, reforma statului român se impune cu acuitate. Câta vreme nu vom reforma statul, nu vom putea accesa eficient nici banii europeni. Din punctul meu de vedere, aceasta este una din marile mize ale acestor alegeri,”/

  Afirmatia este pura naivitate.
  Banii aceia europeni nu vor putea fi accesati indiferent de reformele facute. Poate Romania sa se dea peste cap ca tot nu va obtine mare lucru. Fondurile Uniunii sunt puse la dispozitia unor grupuri de interese transnationale si acordarea lor nu are legatura cu vreo performanta reala.
  Ion Iliescu nu a inteles ca UE are o structura ierarhizata de vasalitate, unde cu cit te situezi mai la baza (cazul Romaniei) cu atit esti mai parazitat. UE se imparte in jefuiti si jefuitori iar acestia din urma nu au nici un interes ca micii vasali exploatati sa se ridice cumva.

 9. emigrantul Says:

  1) Citate “Ion Iliescu” din Discursul Sustinut La Congresul Extraordinar PSD-PC (27.09.2008):
  a) /“Statul nu poate fi doar la dispozitia celor bogati si indiferent fata de nevoile celor saraci si lipsiti de putere. Poate parea scandaloasa afirmatia pe care o voi face, dar trebuie sa avem taria sa recunoastem ca motorul democratiei românesti actuale nu-l constituie drepturile si libertatile cetatenesti, ci mai ales interesele economice de grup.”/

  b) /“Multi spun ca stânga si dreapta si-au pierdut relevanta. Daca stânga si dreapta nu mai conteaza, ce rost mai are pluralismul politic, fundamentul democratiei? Ce mai sunt partidele? Doar alte nume pentru cercuri de interese economice. Acum guverneaza partidul X, sa spunem, al regilor asfaltului care se aliaza cu partidul Y, al dezvoltatorilor imobiliari.”/

  2) Citate “emigrantul” (September 24, 2008 at 4:43 pm):
  a) /“Asa zisa democratie occidentala, existenta acum si in Romania, este de fapt o democratie a bogatilor. Entitatile numite partide exista doar pentru a permite rotirea la guvernare a acestor infractori plini de bani. Bogatii sunt intotdeauna mai multi decit locurile disponibile la conducerea unui stat si drept urmare ei se grupeaza in organizatii mafiote (partidele) pentru a putea accede la putere prin rotatie.”/

  b) /”Democratia multipartitismului este irelevanta pentru cetateanul obisnuit. El traieste, de fapt, in dictatura unei singure mari organizatii, “Partidul Unic Capitalist”.”/

  Nu stiu exact, 100%, ce a dorit Ion Iliescu sa comunice prin ideile exprimate in citatele (1) a si b insa conceptele de acolo, cel putin mie personal, imi par foarte apropiate de niste pareri, “tot asa scandaloase”, pe care le-am scris repetat pe situl presedintelui Iliescu, ultima data in 24 Sep. 2008.

 10. instalatorul Says:

  Domnule Iliescu, va multumesc ca ati reluat aici textul discursului dumneavoastra, eu nu l-am auzit la TV fiindca eram ocupat sa urmaresc figurile unor cunoscuti smecherasi pesedisti in timp ce vorbeati: pareau transfigurati si smeriti in mod desavirsit, ca niste calugari pesedisti cind predica staretul. Norocul lor ca v-a atacat dl Basescu si ati iesit la lupta, cu consecinta ca i-ati putea propulsa pe baietii cu pricina din nou spre cascaval. Va promit ca va voi citi discursul cu multa atentie. Mi-ati putea da un sfat cum as putea devin si eu parlamentar in aceasta legislatura, sarac dar cinstit cum sunt si eu? Sa-mi para rau acum ca nu am iesit si eu la furat in guvernarile trecute? O mai fi incaput vreun om sarac printre candidatii partidelor? Am putea da timpul inapoi ca sa fur si eu?

 11. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Am remarcat schimbarea sloganului electoral al PSD din primăvară din MAI BINE PENTRU MAI MULŢI în MAI BINE PENTRU CEI MULŢI.

  Ţin minte ca acum cum aţi criticat caracterul relativ al primei formule. Iată că aveţi încă un cuvânt greu de spus în Partid, cel puţin la nivelul percutării populare a mesajului social-democrat.

  Chiar dacă nu mai candidaţi, din motivele pe care le cunoaştem, sunteţi garantul purităţii doctrinare a Partidului şi vocea de autoritate cea mai puternică, din punct de vedere al marketingului electoral şi nu numai!

  Entuziaste felicitări!

 12. aviaxis Says:

  @Emigrantul

  Mai lasa-ne frate sa vorbim si noi. Termina cu spamul sa n-are sens aici… cred ca abuzezi prea tare de bunavointa adminului!

  In ce priveste stanga romaneasca, ea nu se regaseste in PSD. Acolo sunt doar cei de genul lui felix, jmecheri de jmecheri care desfiinteaza institutiile care au tupueul sa-l deranjeze!

 13. exasperat Says:

  Încă o dată, cel mai echilibrat discurs al partidului. Felicitări!

 14. sfinx667 Says:

  Domnule Preşedinte Ion Iliescu,
  Cu tot respectul şi toată sinceritatea, discursul domniei dumneavoastră a fost singurul mesaj clar, limpede, bogat în sfaturi şi îndemnuri ânţelepte … să dea bunul Dumnezeu să fi fost şi înţeles de cei care trebuie să-l aprofundeze, acum în cel de-al 12-lea ceas, măcar acum !
  Nu pot fi falsă, nu-mi place deloc Mircea Geoană, e fals, ca să fiu blândă …
  Mi-e ” drag ” la fel de mult ca Mocioalcă, şi, campania a început pe ici pe colo : http://www.politicienii.ro/zonal-016.html , nu pot zâmbi, nu prea am motive.
  În opinia mea, din nefericire, un alt Ion Iliescu nu va mai cunoaşte PSD, păcat, mare păcat …
  Domnul Năstase îl ” iubeşte şi crede ” în Geoană la fel ca mine, sincer, pare preocupat doar de păstrarea imunităţii şi departe de prea multe, ceva s-a frânt în PSD şi nu din vina dumneavoastră !
  Succes PSD-ului, acelor puţini candidaţi ce mai au credibilitate şi rămân la convingerea că oameni ar fi fost, că dacă s-ar fi dorit cu adevărat multe personaje ar fi fost măturate unde le e locul, că există oameni puternici în PSD, dar că nu au loc de unii ca Geoană şi acoliţii săi.
  Vă rog să mă scuzaţi, nu mă încălzeşte că am spus-o, dar uite aşa, ca să ştie şi ei cum sunt percepuţi de către electorat şi să coboare pe pământ, noi merităm un PSD puternic, nu fanfaroni !
  stimă şi deosebită consideraţie ,
  Sibilla

 15. emigrantul Says:

  Citat Anca:
  /”si inca o data, mii de scuze – se pare ca am “indraznit” sa incalcam teritoriul dv, pe care postati singur cate 3-4-5 comentarii! sau sa va rasapundem – e mult mai bine sa vorbiti singur, desigur!”/

  Citat Aviaxis:
  /”Mai lasa-ne frate sa vorbim si noi. Termina cu spamul ca n-are sens aici… cred ca abuzezi prea tare de bunavointa adminului!”/

  V-am impiedecat eu sa va exprimati ideile? Va apare cumva indicatorul de supraplin cind postati pe blogul lui Ion Iliescu si ca urmare mesajele voastre sunt intirziate la publicare sau simplu respinse? Doriti cumva sa astept pina vad comentariile dvs. si abia pe urma sa-mi scriu parerile? Chiar asa superiori va considerati, chiar asa mesaje de calitate credeti ca scrieti incit comparativ cu textele voastre ale mele sunt simplu spam?

 16. emigrantul Says:

  AVIOANE DE LUPTA STRAINE PENTRU ROMANIA

  Un subiect vehiculat des in presa, ce ar merita o luare de pozitie clara din partea lui Ion Iliescu, este acela al “Avioanelor de Vinatoare Bombardament” pe care Romania, prin reprezentantii sai, doreste sa le cumpere din strainatate. Costurile tranzactiei sunt astronomice situindu-se undeva in jurul a 4.5 miliarde euro pentru 48 aparate Typhoon Eurofighter noi, netestate in lupta si necumparate de nimeni cu exceptia guvernelor tarilor implicate in producerea sa. Alte variante pentru dotarea armatei romane ar fi reactoarele Gripen sau F16, mai ieftine dar mai putin performante.

  Iata ce spune Giuseppe Paoletti, director de campanie Eurofighter pentru tara noastra:
  /”18 avioane Typhoon au eficacitatea a 36 de avioane F16 şi a 60 de avioane Gripen. Dacă ai sute de avioane, nu contează aşa de mult modelul, nu contează cât de multe ai pierde în eventualitatea unei confruntări. Însă, dacă ai doar 48 de avioane, calitatea acestora devine o chestiune de viaţă şi de moarte.”/

  Daca, in situatia cind Romania ar avea sute de avioane, modelul practic nu mai conteaza (asa cum zice chiar Paoletti, omul ce vrea sa ne vinda Eurofighterul) atunci nu vad de ce este necesara cumparerea din exterior a 48 avioane foarte performante cind, folosind cele 4.5 miliarde euro, am putea produce singuri sute de aparate mai slabe ca avionul european dar al caror numar mare compenseaza performantele lor reduse. Ca un exemplu, un avion american F5, folosit cu succes de Iran in razboiul cu Irakul costa 5 milioane euro. Cu cei 4.5 miliarde s-ar putea cumpara 900 bucati.

  Un aparat ca F5 se poate fabrica in Romania la acelasi pret sau mai mic. Am avea avionul nostru, fara sa depindem de altii, stiut fiind ca in caz de razboi, cel mai probabil, tarile care ne-au vindut reactoarele vor inceta sa ne mai furnizeze piese si ca urmare mult laudatele avioane Eurofighter, F16 sau Grippen nu ne vor servi la nimic.

  Ca o informatie, cu 4.5 miliarde euro s-ar putea cumpara sau produce intern peste 4500 rachete de croaziera cu raza de actiune 2000 km, suficiente pentru a avaria sau distruge 1000 obiective valoroase ale oricarui inamic situat la maxim 2000 km de noi.

  In final doua intrebari:
  1) Sunteti de acord ca Romania sa cumpere, cu citeva miliarde euro, avioane de lupta fabricate in strainatate?
  http://sondaje.php0h.com/avioanelupta.php
  2) Considerati ca avioanele de lupta straine pe care Romania doreste sa le cumpere ii vor fi vreodata utile pentru a respinge un potential atac din exterior?
  http://www.sondaje.php0h.com/utilitateavioane.php

 17. globetrotter58 Says:

  @emigrantul
  citat:
  “In ce consta campania electorala a pretendentilor?
  Raspuns:
  In umplerea strazilor cu panouri electorale avind fotografia mare a candidatilor din zona respectiva, agatata de stilpii electrici ce bordeaza drumurile. Se voteaza cu niste fete, fara ca oamenii sa stie ce este in capul personajelor din postere.
  Avem de-a face cu un simplu circ in care alesul este, cu probabilitate foarte mare, cel care isi aplica panoul cu fata sa zimbitoare si mare cit roata carului, pe cit mai multi stilpi”
  ca umplii pagina de trebuie sa faci scroll 5 minute hai mai treaca mearga dar sa scrii si neadevaruri fie din necunoastere fie din reavointa asta e altceva …
  1.daca vrei parerile candidatilor vezi ca e un canal tv in Canada care transmite 24/7 de peste tot din tara numai despre campanie si interviuri cu candidatii cu mult mai profesionale decat acele de care sunt in stare redactorii tv din Romania.
  2. la CBC – Radio Canada la voi in Quebec si in presa de mare tiraj sunt dezbaterile cu liderii formatiunilor politice caci aici or fi alegeri uninominale dar candidatii au programa partidului pe care-l reprezinta (nu fac referire la independenti) si incearca sa castige increderea alegatorilor formuland solutii la problemele acestora in acord cu programul partidului care e expus de liderii formatiunilor politice.
  3. negocierile cu alegatorii se fac cu mult inainte de inceperea campaniei in urmatorul fel …vin COMUNITATILE NATIONALE (italieni, evrei, polonezi, chinezi, etc) si reprezentantii lor negociaza cu fiecare partid de pe pozitia “noi reprezentam atatea voturi, noi vrem asta voi sunteti de acord sa ne sustineti aceste probleme daca da va asiguram voturile noastre daca nu nu …”
  3bis. e adevarat ca romanii se inscriu la capitolul alte natiuni (fara a avea o comunitate cu o reprezentare unica macar la nivel de provincie si mai cu seama in Quebec si Ontario …. ei au o gramada de asociatii de mica acoperire si care unele se mai si cearta intre ele (asa-i romanul) asa ca NIMENI (partid politic si implicit reprezentanti guvernamentali) NU POATE SA STEA DE VORBA CU EI caci nu au niciunii reprezentativitate!
  “Hey you, …… there’s no hope (for you) at all
  Together we stand, divided you fall.”
  P.S. (modificarea textului original al melodiei imi apartine se intelege)
  P.P.S. you e la plural se refera la romani nu la tine personal

 18. Un discurs excelent de orientare politica « Dan Mihalache Says:

  […] cat si in ceea ce priveste setul de idei cu care trebuie mers in campanie. Textul il gasiti aici. This entry was written by dmihalache and posted on septembrie 28, 2008 at 7:44 pm and filed […]

 19. mateidonea Says:

  In urma cu cateva luni aruncati cu epitete la adresa altor politicieni ce concurau si concureaza PSD-ul, partidul pe care il conduceti. Nu ma refer la inflatia ce afecteaza promisiunile electorale pe care le faceti, de genul 20 de mii de euro “cash”, ba nu… 25 pe care nu se stie cine le da si cine le primeste, probabil tot PSD-stii ce va vor sprijini in campanie… Vreau sa ma refer la apelativele si epitetele alocate si din care agentia MEDIAFAX citeaza in pagina (click aici) fluxului lor de stiri. Stiindu-va extrem de ambigu am dori sa faceti precizari suplimentare fata de cele spuse si fata de cele mentionate de agentie.

  Ce sa intelegem din spusele lui Mircea Geoana ? Nu de alta… dar am ajuns in posesia unui fil ce contrazice total precizarile respective, punandu-va in aceiasi galeata cu politicienii pe care-i criticati.

  Pana o sa ne plictisim, noi ramanem in asteptare, apoi… vom mai vedea !

  Mai multe detalii in http://www.ohabaferdinand.ro sau in http://www.politicienii.ro

 20. mateidonea Says:

  PS = Mircea Geoana era cel ce facea epitete si era citat de MEDIAFAX la pagina http://www.mediafax.ro/politic/geoana-oprescu-brancardier-blaga-chiuhuahua-orban-flasneta.html?1687;2651003

 21. emigrantul Says:

  Pentru globetrotter58

  Vorbesti in necunostiinta de cauza, ca de obicei, intoxicind cititorii cu o multime de date neverificate si nedocumentate.

  Primul ministru al Canadei a anuntat alegeri anticipate pe neasteptate in data de 7 Sep. 08 spunind ca acestea vor fi tinute pina cel tirziu pe 14 Oct. 08. Imediat dupa stire, la citeva zile, au si rasarit portretele candidatilor pe strazi. Asta este toata campania uninominala. La televizor apar unele spoturi electorale de partid pe ansamblu insa destul de sterse. Candidatii din postere sunt practic indivizi necunoscuti. Singurul criteriu serios de vot al oamenilor este partidul din care fac parte pretendentii la parlament, si nu calitatea politica a candidatului pe care aproape nimeni nu l-a auzit vorbind vreodata. Unicii vizibili la TV, cei pe care ii observi miscindu-se si vorbind, sunt sefii partidelor insa si acestia apar mai mult in reclame bine regizate decit in dezbateri.

 22. skywalker Says:

  imi pare rau ca nu mai candidati pe listele psd. sunteti cel mai bun presedinte!
  tb on http://www.apear.ro

 23. leo Says:

  Domnule Preşedinte,
  aţi omis cel mai esenţial lucru esenţial din discursul dvs: trecerea de la locomotiva de mare putere, care aţi fost cu prilejul altor alegeri, la drezina care este „Mircea, fă-te că nu eşti Prostănacul cu pricina” nu cade deloc bine… ştiu, asta nu era o cestie pe care s-o spuneţi dvs, ci pe care s-o înţeleagă alţii…
  eu unul tot am sperat să se întâmple una ca asta, fie şi în ceasul al treişpelea; doar pentru a constata că, tocmai când eram pe punctul de a mă risca, pentru prima dată, să ofer o şansă pesedeului, acum de a demonstra cât a fost de păguboasă cacealmaua 2004 pentru poporul ăsta sfâşiat pe calea de la o speranţă la alta, trebuie să mă resemnez cu o altă premieră: pentru prima oară de când am drept de vot… chiar n-am ce face cu el! Pesedeul, că tot a pierdut pariul pe pur, n-ajungea că s-a găsit miza pece, dar n-avuse alta mai bun de făcut decât să dubleze potul cu jockerul (dacă mă uit la căciuliţa cu ciucurei de pe cartea cu pricina, a mai de căpătâi a bibliotecii simulacrului de preşedinte de-l avem) ce se visează Premier (Doamne, ce coşmar…), partidele istorice au devenit istorie pentru a face loc unor construcţii, de interese mai ales, fără nicio legătură cu doctrinele politice, precum găştile „democrat-liberale” or „liberale” care nicio legătură nu au cu Brătienii, peremeul lui Vadim era extremist, aşa că l-am înlocuit cu penegeul lui Becali, de partid socialist nu fuse loc într-o ţară de săraci, de partid ecologist nu fuse rost într-o ţară ce ar fi fost aşa frumoasă dacă n-ar fi fost locuită… Oare om avea de unde strânge măcar de-o colivă pentru îngropăciunea dumneaei, aia de moare ultima, Speranţa?

 24. globetrotter58 Says:

  @ emigrantul
  Ca de fiecare data cand spui neadevaruri despre tara mea CANADA voi dovedi acest lucru
  iata aici un link :
  http://www.cpac.ca/forms/index.asp?dsp=template&act=view3&section_id=107&template_id=107&lang=e
  si acolo se poate vedea programul acestui canal care transmite informatii despre alegerile acestea inclusiv interviuri cu candidatii cat si puncte de vedere din partea alegatorilor !
  astfel ca cei care citesc mesajele tale sa vada ce credibilitate ai

 25. globetrotter58 Says:

  @ emigrantul
  ma refeream la afirmatia ta:
  “UNICII VIZIBILI LA TV, cei pe care ii observi miscindu-se si vorbind, sunt sefii partidelor insa si acestia apar mai mult in reclame bine regizate decit in dezbateri.”
  Banuiesc ca stii ce inseamna UNICII in limba romana …

 26. emigrantul Says:

  Pentru globetrotter58:

  Nu am auzit niciodata pina acum de un asemenea canal “CPAC – Cable Public Affairs Channe” care ar prezenta dezbateri intre miile de candidati la uninominalele canadiene. Am scanat toate canalele incluse in pachetul meu de cablu si azi am dat de el, pentru prima oara, la pozitia 56. Nu este un post cu audienta mare iar din ce vad nu face altceva decit sa prezinte niste pretendenti la parlament, mai importanti, mergind pe strazile pline de afise cu pozele lor si dind mina cu oamenii.

  Nimeni nu are timp si rabdare sa stea toata ziua cu ochii pe CPAC vreme de citeva saptamini pina apar odata cite cinci minute si candidatii din districtul tau electoral. Impactul CPAC este aproximativ zero.

  Imi aduc aminte de campaniile precedente, mult mai lungi decit cea de acum, in care pe toate posturile importante nu se vehiculau decit doua nume: Paul Martin si Steven Harper. Asta a fost tot. La ultimele alegeri a cistigat Harper la penultimele Martin.

 27. emigrantul Says:

  Citat Globetrotter58:
  /”Ca de fiecare data cand spui neadevaruri despre tara mea CANADA voi dovedi acest lucru”/

  Du-te ma si scrie pe forumurile tarii tale Canada si simte-te acolo intre intre ai tai, nu pierdut printre straini dusmanosi ca pe siturile romanesti.

 28. globetrotter58 Says:

  @emigrantul
  1. acest post TV exista de mai mult timp el in general transmitand LIVE dezbaterile din Parlament … acum intr-o tara care are un sistem legislativ stabil de foarte multi ani e firesc ca cei ce se prezinta la vot sa fie in jur de 30-35% din populatie iar cei care urmaresc astfel de programe sa fie probabil cei implicati in viata politica, nici eu nu urmaresc acest program spre exemplu.
  2. “Du-te MA si scrie pe forumurile tarii tale Canada si simte-te acolo intre intre ai tai, nu pierdut printre straini dusmanosi ca pe siturile romanesti.”
  Atata timp cat tu scrii PE ACEST blog in romana e firesc sa-ti raspund TOT AICI si TOT in romana daca ai scrie pe bloguri din Canada sunt convins ca ar fi multi canadieni care ti-ar raspunde …
  faptul ca am intrat pe acest blog sunt de natura strict personala si NU comentez in general dupa cum vezi probleme ce tin de politica si societatea din Romania pentru ca eu consider ca acele probleme sunt STRICT ale cetatenilor romani care TRAIESC IN ROMANIA
  acum daca n-as avea ceva cunostinte despre romani si tu ai vorbi cu mine sub aceasta forma (cu MA) cu siguranta ca mi-as face o impresie f. urata despre romani (De aceea nu e de mirare ca romanii sunt vazuti rau de tot in intreaga lume … pacat de acei romani care sunt oameni civilizati ca vor avea dintotdeauna de tras de pe urma celorlalti).

 29. globetrotter58 Says:

  @ emigrantul
  Mesajul tau legat de avioane mi-a adus aminte de o poveste foarte interesanta care o stiu de la un vechi pilot ce avea brevet de pilot inca de prin anii 1910 acesta mi-a povestit ca primul duel aerian din istoria lumii s-ar fi produs in timpul Razboiului de independenta 1877-1878. Pe atunci atat turcii cat si romanii ar fi avut baloane Mongolfier cu care vedeau de la inaltime campul de lupta si semnalau miscarile trupelor. Si in fiecare zi cand se ridicau pe cer cei doi (turcul si romanul) se salutau … asta pana intr-o zi cand romanul a avut ideea sa ia un pistol cu el si sa-l impuste pe turc. E interesant de vazut daca acest lucru este adevarat sau nu … poate istoricii pot spune mai multe

 30. globetrotter58 Says:

  @emigrantul
  uite aici ai link-ul cu informatiile despre absolut toti candidatii si vezi ca la fiecare dintre ei ai informatii de contact asa ca poti sa iei legatura cu ei (staff-ul lor) si sa le pui intrebarile care te rod iar in functie de raspunsurile pe care le primesti vei putea vota in cunostiinta de cauza …
  de traim intr-o lume moderna si nu e nevoie pentru candidati sa bata strazile ca sa ia legatura cu alegatorii
  http://www.cbc.ca/news/canadavotes/ridings/

 31. Noi imagini de la Congres « Mihnea Georgescu Says:

  […] care a avut loc acum o săptămână… Ele reproduc momente din discursul Preşedintelui Ion Iliescu, un orator excelent, aşa cum am mai avut ocazia să o constat. […]

 32. annam1985 Says:

  Vizitati http://www.cartiaz.ro ;)

 33. annam1985 Says:

  Vizitati w w w . c a r t i a z . r o ;)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: