VIZITA IN CHINA – detalii (1)

 

Vizita in China, la invitatia Institutului pentru Relatii Externe al Chinei, ocazionata de prima mea vizita in 1958 la Congresul Mondial Studentesc de la Beijing a cuprins trei etape :

             In primele doua zile, la Beijing, am avut o intalnire la sediul „Chinese People’s Institute of Foreign Affaires” – cu conducerea Institutului.

 

Apoi, in cladirea mare a Palatului Poporului, m-am intalnit si am luat dejunul cu fostul Premier al Chinei – Li Peng (coleg de facultate), insotit de sotia sa si cativa colaboratori.

   

 A urmat o intalnire cu Presedintele Conferintei Politice Consultative a Poporului Chinez – care vizitase Romania la invitatia Presedintelui Senatului Romaniei in primavara acestui an.

 picture 238

 Cu cei doi interlocutori am evocat evolutia pozitiva si interesul pentru consolidarea relatiilor dintre cele doua tari – ca si progresele spectaculoase ale R.P.Chineze, in procesul aplicarii politicii de reforma si deschidere din ultimii 30 de ani.

In aceiasi zi, m-am intalnit cu presedintele ( prof. Wang Xiaopeng) „Peng Elite” si al revistei „Talente”, si conducerea clubului si am acordat un interviu unui canal de televiziune.

 

            Sederea la Beijing mi-a prilejuit cateva vizite la „Orasul Interzis” – vechiul Palat Imperial -, la Marele Zid Chinezesc,

Picture 051

Picture 048

 la cele doua mari obiective construite cu prilejul olimpiadei – marele stadion “Cuibul de pasare” si complexul nautic “Cubul de apa”, asistand la cateva competitii si premieri.

372

Ne-a impresionat prezenta numeroasa in tribune si caldura cu care spectatorii ii sustineau pe competitori (tineri cu diverse grade de handicap fizic, dar animati de spiritul unor asemenea competitii).

 514

            Un obiectiv pe care l-am vizitat in prima zi a fost si cladirea noua a Teatrului National din Beijing, special creata pentru editia Jocurilor Olimpice, de catre arhitectul francez Paul Andreu. Este un complex ultramodern, sub forma unei cupole mari din sticla, inconjurata de un luciu de apa – si care adaposteste trei sali mari de spectacole: una de opera cu 2000 de locuri; una de teatru cu 1000 de locuri si o a treia destinata concertelor, tot cu 1000 de locuri. Toate cele trei sali sunt dotate cu tot ce este mai actual din punct de vedere tehnic, concepute intr-un stil modern, cu acustica foarte buna, o buna vizibilitate si fotolii foarte comode. Intrarea in incinta celor trei institutii se face printr-un culoar larg, subteran, pe sub cordonul de apa care inconjoara, la suprafata, cupola uriasa de sticla, tavanul culoarului fiind, de asemenea, din sticla, permitand sa se vada miscarea apei de deasupra. Este o realizare remarcabila.

Picture 198

             Beijingul cunoaste un ritm de dezvoltare si modernizare impresionant. A ajuns la 15 milioane de locuitori. Au aparut numeroase cladiri ultramoderne, in stiluri diverse, inalte, nu doar in zona centrala; au aparut si se dezvolta numeroase cartiere noi, suprafata metropolei extinzandu-se in toate directiile. Este impresionanta si extinderea si modernizarea retelei de artere de circulatie – dupa sistem autostrada – ca si dezvoltarea spatiilor verzi, in oras si imprejurimi. De altfel, in intreaga China se sustine un program amplu de impaduriri, de intretinere si dezvoltare a spatiilor verzi.

Advertisements

2 Responses to “VIZITA IN CHINA – detalii (1)”

  1. Mihnea Georgescu Says:

    Autostrăzi în oraş?! Hmm… este o aluzie?

  2. beheader69 Says:

    frumos….foarte frumos…asa ebine..sa vedem partea buna a fiecarei natiuni…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: