VALENII DE MUNTE

Duminica, 10 august 2008, particip la Valenii de Munte la lucrarile editiei aniversare a Cursurilor de vara ale Universitatii Populare „Nicolae Iorga”, cea mai longeviva initiativa culturala de acest gen din România.

 

Ceremonia de astazi marcheaza implinirea unui secol de la inaugurarea, in anul 1908, de catre Nicolae Iorga a Cursurilor de vara ale Universitatii de la Valenii de Munte, gazda a  continuitatii unei traditii culturale ce a reunit oameni de valoare daruiti culturii si neamul românesc.

 

Voi reveni cu relatarea evenimentului.

Advertisements

5 Responses to “VALENII DE MUNTE”

 1. Victor Says:

  Stiu domnule Presedinte ca ati participat la multe din cursurile prestigioasei universitati atat inainte de ’89 cat si dupa.

  Am citit interventia dumneavoastra de la cursurile Universitatii Populare “Nicolae Iorga” din August 2005.

  Printre altele, la un moment dat l-ati citat pe marele savant roman cand la o emisiune a postului national din martie 1934 acesta spunea:

  ” Te simti om numai atunci cand ai adus ceva la ceea ce era inainte de a te apuca de lucru. Cand ti-ai pus bratul sau gandul in ceea ce ai facut, esti in ele tu insuti, si pe cand, dupa cateva luni sau cativa ani, tu te vei duce in nefiinta, ceea ce ai facut ramane si te inlocuieste pentru atata vreme”

  Este limpede ca vorbele marelui Nicolae Iorga v-au calauzit in viata.

 2. Crezul Presedintelui Iliescu « Victor Reloaded Says:

  […] recunoscut al culturii romanesti si neobosit militant al promovarii acesteia, Presedintele Iliescu se afla din nou  la lucrarile editiei aniversare a Cursurilor de vara ale prestigioasei Universitati […]

 3. Maria Barbu Says:

  Domnule presedinte,

  ma bucur ca sunteti invitat la o asemenea aniversare. Un centenar de cultura merita emfazat din toate puterile. La cursurile de vara de la Valenii de Munte am conferentiat si eu, la invitatia ambasadei Tarilor de Jos, despre cultura politica europeana. Imi place grozav locul ala si nu ma mir ca marele Iorga se simtea atat de bine acolo!

 4. SorinPLATON Says:

  Cateva cuvinte despre colaboratorul (consilierul) dvs., d-ul Gheorghe Constantin…

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/08/11/un-liberal-de-stanga/

  Cu stima,

  SorinP.

 5. instalatorul Says:

  DL SAAKASVILI E MINCAT.

  Privind harta Google de mai sus, realizam ca distanta de 30Km dintre resedinta Osetiei de Sud atacata de armata georgiana si localitatea Gori, principalul centru militar al Georgiei si orasul in care s-a nascut Stalin, au fost parcursi de armata rusa intr-o singura zi, ceea ce ma face sa ma gindesc ca armata georgiana a devenit incapabila in aceste zile de a mai lupta in mod organizat. Retragindu-se spre Tbilisi, Georgia si- a abandonat practic restul teritoriului, incercind sa reziste in capitala si sa cistige timp.
  Am urmarit cu atentie secventele difuzate cu presedintele Saakasvili in Gori si cu fuga sa de acolo impreuna cu garda. Imaginea dezastrului georgian este mai mult decit graitoare: sa reluam mental acele imagini. Deci: seful statului se duce in orasul unde se afla cea mai mare baza militara a tarii; telul vizitei nu poate fi decit acela de a incuraja rezistenta in fata rusilor: a trupelor ramasa, a locuitorilor. Ce am vazut in imagini? Nimeni pe linga presedinte in afara de garda, ceva notabilitati si multi reporteri. Nici un locuitor nu a iesit pe strada sa discute cu seful statului, fie si sa-l injure pentru situatia in care au ajuns, ori sa discute ce sa faca in nenorocirea pe cale sa le cada pe cap. Nimeni, nici dintre cei care l-au votat si l-au urmat la bine, nimeni dintre cei care nu l-au votat si l-au injurat din opozitie: un presedinte abandonat de locuitori. Doi: in principalul centru militar al tarii, nu s-a gasit nici o protectie in fata unui ipotetic elicopter decit fuga presedintelui. Nici o unitate antiaeriana intr-un astfel de oras? Nici o reactie a celor din apararea antiaeriana? Nici o comunicare intre presedinte si armata, care sa lamureasca situatia? O convingerea prezidentiala ca militarii din Gori l-ar fi putut trada? Trei: exista momente in viata in care sefii de state trebuie sa infrunte pericolul de a fi ucisi, ca pe un risc al meseriei; daca ai venit sa incurajezi rezistenta, atunci nu poti fugi in vazul reporterilor si a camerelor lor de luat vederi ca un sobolan si sa te ascunzi sub un soi de prelata din kevlar – ori altceva anti glont- care oricum nu ar fi facut fata unei rachete aer-sol. Pericolul a fost ipotetic iar reporterii, spre rusinea dlui Saakasvili, nu au figit care incotro ci au ramas sa-l filmeze, infruntind un pericol existent doar in mintea prezidentiala, dovada a panicii de care este subjugat seful statului georgian; dupa cum s-a vazut, nici un foc de arma nu a fost tras.
  Oricum s-ar termina toate acestea, eu unul nu vreau sa mai aud de dl Saakasvili si mai ales nu doresc sa aud laudele aduse de analistii nostri politici. A comis un gest militar prost gindit care a bagat tara in nenorocire – oare nu l-or fi momit tot rusii la actiunea militara? – si, la necaz, arata o imagine de om care si-a pierdut capul. Sa nu mai aud de el, asta nu e sef de stat ci smecheras de cartier.
  Fiidca rusii una au declarat prin dl Putin si alta au facut invadind Georgia, ma intrebam daca nu cumva rusii si americanii s-or fi inteles. Marele tata alb de la Washington a catacdisit insa sa vorbeasca in aceasta seara, confirmind practic invadarea Georgiei si cerind rusilor sa inceteze actiunea.
  Ce concluzii am putea desprinde pentru noi? Pe plan politic, ca trebuie sa ne vedem de treburile si interesele noastre, fara sa stam la mina unora carora le trebuie cite 4-5 zile ca sa ia o atitudine. Pe plan militar, ca rusii lupta bine, sunt bine condusi si ca si-au pus la punct sistemele de comunicatii, esentiale in luptele moderne. Ca aceiasi rusi au un armament bun – desi destul de vechi ca modele – care a facut fata cu succes unei dotari chiar usor superioare calitativ la unele categorii de armament. Urmarea este aceea ca trebuie sa renuntam la toate susele de inzestrare militara. Sa renuntam la ideea de a lua jumate din avioane second hand. Sa-i dam inapoi Majestatii Sale Betty a doua – cea mai frumoasa femeie de pe o bancnota – asa zisele fregate si sa ne luam banii inapoi pe ele – si sa ne tragem naibii doua fregate noi. Sa terminam cu tancurile carcalete, reblindate de germani, dar tragind cu un tun care se trage din antitancul sovietic de 100mm model 1943 si sa discutam cu nemtii pentru niste Leoparduri adevarate. Sa nu mai luam Laromurile – in care am bagat aproape doua sute milioane de taleri si de-abia avem citeva bucati – ca pe o minune a lumii, fiindca iata ca georgienii nu s-au descurcat deloc cu cele 15 sisteme ale lor in fata nemodernizatelor Katiuse rusesti. Sa nu ne mai grabim sa abandonam industria de aparare ci, asa micuta cum a ramas, sa o punem la lucru pentru arme si munitie noi. Sa incetam cu fanfaronada si laudele din aparare, sa fim mai modesti si sa ne vedem eficient de apararea si de forta militara a tarii.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: