CENTENAR

Am participat, astazi, 10 august 2008, la Vălenii de Munte la manifestarea consacrata centenarului Cursurilor de vară ale Universităţii Populare „Nicolae Iorga”.

 

 

Acum 100 de ani, Nicolae Iorga inaugura la Vălenii de Munte o institutie culturala destinata (cum spunea el) educarii adultilor, in esenta, formarii formatorilor pentru spatiul etnic românesc. Pana la primul razboi mondial, instututia s-a numit “Scoala de vacanta”, apoi “Cursurile de vara”, dupa primul razboi mondial, adaugandu-i titulatura “Universitatea populara” .

 

Cursurile de vară au avut un mare succes, la ele participand indeosebi intelectuali din lumea satelor (profesori, invatatori, “bacalaureati”) si, ceea ce avea o semnificatie deosebita, multi romani din afara statului roman de atunci, ardeleni, basarabeni, bucovineni.

 

Cursurile de la Văleni au constituit, ca dealtfel intreaga activitate a lui Nicolae Iorga o contribuitie la pregatirea ideologica  a Marii Uniri din 1918.

 

La prima editie, din 1908, Nicolae Iorga  a prezentat lectia “Istoria Romanilor” si “Istoria literaturii romane”,  in care spunea, printre altele : “ astazi, suntem cu totii un singur neam, de o admirabila unitate, cu o cultura originala, comuna tuturor, ale carei traditii nu trebuie uitate,…pe baza lor trebuie sa dam intregii natii, o cultura moderna, cu valoare proprie, din care se va desface o covarsitoare energie”.

 

Au mai conferentiat, la prima editie :

– Gheorghe Munteanu – Murgoci – “Geografia Romaniei”:

– Stefan Bogdan – “Economia Nationala Romaneasca”;

– Vasile Bogrea – “Istoria literaturilor moderne”;

– Alexandru Lepadatu – “Din istoria romanilor”

– Vasile Parvan – “Antichitatea noastra”

– Nicolae Dobrescu – “Istoria bisericii romane”

 

Nicolae Iorga  a mai prezentat o prelegere – “Relatiile politice dintre Principatele Romane si Rusia pe de-o parte, si Austria – pe de alta parte”.

 

Este interesant de remarcat ca pentru a-i impiedica sa vina la Cursurile de Vara pe cei 37 invatatori din Bucovina, deja inscrisi, guvernul de la Viena ii va concentra intr-o garnizoana militara din Galitia. Mai surprinzator este faptul ca guvernul de la Bucuresti a organizat, in paralel, “cursuri oficiale” la Iasi.

 

Cursurile de vara de la Valenii de Munte au fost conduse nemijlocit de Nicolae Iorga in toata perioada 1908 – 1940, pana la moartea sa. Ele au continuat pana in 1946.

 

Cursurile au fost reluate, prima oara, in 1968, pana in 1978, cand au fost din nou intrerupte.

 

Reluarea lor s-a produs in vara anului 1990.

 

 

Aniversarea centenara a Cursurilor a avut loc in sala Casei de Cultura a orasului Valenii de Munte, reamenajata si modernizata in ultimii ani, prin stradaniile fostului primar Stelian Manolescu, cu sprijinul autoritatilor judetene si centrale.

 

Manifestarile au inceput prin dezvelirea unei placi memoriale, la intrarea in Casa de Cultura.

 

La ceremonia de deschidere au vorbit primarul orasului, academicianul Eugen Simion, prefectul judetului, presedintele Consiliului Judetean Prahova, si subsemnatul, iar istoricul Andrei Pippidi a prezentat o expunere despre biografia lui Nicolae Iorga, cu unele texte inedite din memoriile savantului (lucrare pregatita pentru tipar).

 

Au fost programate numeroase alte prelegeri atat in cursul zilei de azi, cat si pe parcursul urmatoarelor doua saptamani, expozitii de carte, seri culturale, concerte.

 

Advertisements

4 Responses to “CENTENAR”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Andrei Pippidi nu este soţul Alinei Mungiu-Pippidi?

 2. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  va felicit !
  Omagiul adus Marelui Nicolae Iorga, mesajul domniei dumneavostra, acela de a urma indemnul pe care Nicolae Iorga ni l-a lasat mostenire si testament noua tuturor, prezenta, implicarea si daruirea dumneavoastra in slujba promovarii si perpetuarii culturii romanesti, ne bucura si e un model demn de urmat pentru noi toti .
  Pretuirea valorilor nationale, culturale, spirituale, indemnul la unitate, pretuirea istoriei neamului nostru, ne motiveaza sa ne redobandim respectul cuvenit, prin promovarea imaginii Romaniei in lume cu tot ceea ce avem noi mai scump, frumos, valoros, autentic, bun .
  Va multumim !
  deosebita consideratie,
  Sibilla

 3. instalatorul Says:

  Ca sa nu va mai osteniti a veni pe blogul meu. Dedic postarea mea politicienilor romani care par a fi extrem de in concedii de indata ce au izbucnit evenimentele, stiristilor romani de televiziune care nu au catacdisit sa verifice nici o stire pentru salariile lor grase si analistilor politici romani care au debitat o gramada de timpenii pe acest subiect.
  RAZBOIUL GEORGIAN.
  La o analiza cu stop cadre, cunoscuta de acum imagine cu soldatul georgian care trage de sub un copac in ceva ori cineva din fata unui bloc de peste drum se dovedeste a fi una inselatoare: ostasul, de fapt, trage citeva lovituri scurte in praful drumului, in urma unor ciini care tocmai au traversat strada, cu grija ca sa nu-i loveasca; poate ca viata lor nu era inclusa in vodca platita de reporteri. O secventa mai tirziu, o mitraliera de 7,62 de pe o masina blindata Cobra trage si ea citeva rafale de-a lungul aceleiasi strazi pustii, speriind probabil o alta haita de ciini. Iluzia ca reporterul ar fi pe front, in mijlocul luptei, este aproape deplina. Fabricanti de stiri si imagini de o vodca. Asta ma face sa am dubii si in privinta avionului a carui prabusire a fost filmata si care a fost dat drept georgian. Sa nu-i invinovatesc totusi prea mult pe reporterii care isi apara si ei pielea: oricum, din spatiul ex-sovietic stirile vin greu si in general sunt insuficiente si deformate. Ultimul exemplu, stirea ca ar fi fost ranit ori chiar omorit comandantul diviziei 58 a rusilor: nu, nu este vorba de divizia 58, dragi facatori de stiri inclusiv romani, ci de armata 58: dar cine dintre voi, pe la televiziuni, sta sa se documenteze pentru salarii de mizerie de doar ceva mai mult de 10000 de euro pe luna pentru vedetele stiriste care probeaza ca au absolvit clasa a VIII-a, citind de pe promptere?
  De aceea nu imi dau seama foarte clar de ce armata georgiana (gruzina) a atacat in Osetia de Sud. Partial ma lamureste dl Putin , care critica atacul georgian. Doar ca Osetia de Sus este, deocamdata, parte a Georgiei si un astfel de atac nu poate fi motivat decit de faptul ca guvernul de la Tbilisi pierduse total controlul asupra zonei: un act disperat si probabil fara alternativa; ceea ce inseamna ca, sub umbrela trupelor lor de mentinere a pacii, rusii au sustras Osetia de Sud de sub orice control georgian.
  Probabil ca georgienii au contat pe o reusita a unui atac fulger, fiindca altfel nu se explica faptul ca s-au expus riscului de a infrunta forte rusesti superioare, cele ale districtului militar al Caucazului de Nord, cu comandamentul la Vladicaucaz. Armata georgiana nu este deloc rau inarmata asa cum o descriu analistii nostri politici, care stiu ca pe lume totul e greu, inclusiv o scurta documentare prin internet, numai sa dai din gura-i usor: 32000 de militari si peste 120000 de rezervisti, mai bine de 250 de T-72, inclusiv sisteme de armament pe care armata romana nu le are ori nu le are in cantitati suficiente: sisteme de artilerie grea cehesti Dana, sisteme israeliene LAR-160 ( versiunea originala a LAROM): cum ar veni, o combinatie de frumoase realizari ale industriilor de armament sovietice, israeliene, cehesti si ceva iugoslave. Ce-i drept, georgienii stau mai prost cu aviatia militara, desi, ciudat, au avut uzine sovietice de avioane de lupta pe teritoriul lor, probabil insa ca au procedat la fel ca noi cu industria de aparare si acum dau din buze: superioritatea numerica a rusilor in avioane de lupta este foarte mare, mai mare de 10:1. In materie de armata si dotare terestra, superioritatea rusilor pare a fi cam de 2-2,5:1 (armata 58 terestra cu doua divizii motorizate din trei chiar la frontiera cu Georgia si armata a 4- aeriana), poate chiar de 1:1 in primele doua zile de lupte, lucru care ar fi trebuit sa nu conteze prea mult in zona muntoasa in care s-au derulat evenimentele.
  Faptul este ca planul georgian a esuat si ca acum georgienii se afla la mila rusilor. Iar noi putem remarca faptul ca rusii joaca in oglinda exact cartea americanilor din Balcani: ei nu se considera in razboi cu Georgia, dar ii piseaza sub bombardamente, cer judecarea unor militari georgieni pentru crime de razboi si mai devreme ori mai tirziu georgienii isi pot lua practic adio de la cele doua teritorii in disputa cu rusii. Posibil ca rusii sa fi aflat din timp despre planurile georgiene si asta ma face sa ma intreb si daca serviciile noastre secrete au sapat suficient de adinc in afacerea cu arme romanesti degradate pentru Georgia: nu ar fi exclus ca persoana care a ordonat schimbarea armelor noi cu lotul degradat sa mai primeasca un salariu ori o solda de pe undeva. Vom vedea ce o mai fi si pe acolo, deocamdata georgienii pun retragerea lor din Osetia de Sud nu pe seama paparei mincate, ci pe spinarea dnilor Sarkozy si Bush: o maniera de a-i face responsabili pentru urmarile eventuale.

  Imagini din surse internet si Google, de sus in jos: 1. Avion de atac/bombardament SU-24; 2. Avioane SU-24 pe baza aeriana Marinovka, zona Caucaz; 3. Avioane SU-27 pe baza aeriana Krasnodar, zona Caucaz; 4. Tanc T-72, Georgia; 5. Sistem autopropulsat de artilerie 152mm Dana, Georgia; 6.Obuziere autopropulsate rusesti de 152mm 2S3 Akatsyia bat pozitiile georgiene (zice reporterul, dar o fi o poza de la niste exercitii) .

 4. egheorghita Says:

  Nu se numea Lepadatu ci LAPEDATU !

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: