APRECIERI PRIVIND INUNDATIILE

COMENTARII

Apreciez opiniile exprimate in legatura cu problema inundatiilor de hydrotechnicus, geomarz, Bibliotecaru, krudus, globetrotter58, sfinx667, Maria Barbu, simona74.

Este intr-adevar o tema de interes general care impune concluzii cu “bataie lunga” (de ordin strategic).

In primul rand, amplitudinea acestor fenomene cunoaste dimensiuni tot mai mari, la scara planetara. Se impun si modificari ale unor abordari.

Tentatia unora este de a cauta solutii locale prin extinderea indiguirilor. Digurile isi au si ele rostul lor. Insa incorsetand albiile, ele provoaca propagarea mai rapida a viiturilor, cu amplificarea efectelor negative din aval. De aceea, in ultima vreme, se consacra o abordare mai realista :

– In primul rand, respectarea albiilor majore ale raurilor (celor care corespund debitelor mari, de viitura). Interzicerea de constructii in aceste albii.

In al doilea rand, mai ales in conditiile in care multe constructii se afla in zone inundabile, se impune amenajarea de acumulari in zonele amonte cu rol multifunctional – cu rezerve de apa pentru suplimentarea debitelor in perioade secetoase si asigurarea de cerinte de apa (potabila, industriala, pentru irigatii, etc.) precum si pentru atenuarea viiturilor.

S-a vazut recent ce importanta are existenta unei mari acumulari, pe Prutul Superior (la Stanca Costesti) pentru limitarea efectelor unei viituri catstrofale. Fara aceasta acumulare, efectele inundatiilor in zona aval de barajul de la Stanca Costesti ar fi fost dramatice !

Pentru atenuare de viituri sunt de preferat acumulari nepermanente (care nu se umplu cu apa, cum este acumularea Mihailesti pe Arges) sau poldere laterale, adiacente unor zone indiguite (cum avem pe Tarnave, la Balauseri sau pe Dambovita, la Vacaresti). Zonele rezervate polderelor (suprafete supuse inundarii in timpul marilor viituri) sunt utilizate doar ca pasuni, fanete sau pentru culturi de plopi) care suporta inundari. Pentru tara noastra, in care o treime din suprafata o reprezinta muntii, si o alta treime – dealurile, un rol esential il are padurea – ca factor ponderator al scurgerii apelor pe versanti, ca si lucrarile de atenuare a torentilor.

Din pacate, in ultimii ani, profitand de aparitia unor lacune legislative, si in contextul slabirii exigentei factorilor administrativi si a lipsei de masuri punitive, a avut loc un proces masiv de defrisare a padurilor in multe zone (inclusiv in Nordul Moldovei si in Ardeal).

globetrotter58 afirma ca “nu privatizarea este de vina pentru defrisari”.

Nu numai privatizarea, sunt de acord dar, actiunea de privatizare a condus la dereglarea functionarii organelor silvice ( a ocoalelor). Au disparut, pur si simplu, in unele zone, padurarii; iar autoritatea celor ramasi a fost puternic subminata, ceeace a deschis calea abuzurilor, furturilor, taierilor necontrolate si extinderii unor afaceri cu busteni – al caror export (candva interzis) a cunoscut o crestere benefica pentru unii !

Desigur, ca la aceste fenomene se adauga si lipsa de educatie si a gradului de civilizatie si nevoia completarii cadrului legfislativ si…eu as adauga si..saracia care ii impinge pe multi spre actiuni nesbuite.

Nu sunt de acord cu aprecierile jignitoare la adresa poporului nostru, legat de aceasta lipsa de spirit gospodaresc. Totusi, acelasi popor, in conditiile existentei uni cadru legisltiv foarte limpede si strict, de interdictii si masuri administrative, a stiut sa respecte padurea!

Eu, de aceea, am avut retineri fata de presiunea unor grupuri interesate in retrocedarea padurilor. In procesul atat de complicat al tranzitiei, ar fi fost, cred, in inteersul tarii, sa fi mentinut padurea ca domeniu de interes public.

Era suficienta debandada produsa de desfiintarea CAP-urilor, faramitarea exploatatiilor, cu efectele cunoscute aspura productiei agricole, asupra saracirii taranilor si a satului romanesc ! Macar padurea sa o fi protejat !

Sigur, ca intr-o tara ca Germania- unde exista atat paduri publice cat si private – si unde legislatia prevede masuri similare in ce priveste “regimul silvic” – aceasta este si respectata. Probabil ca, in timp, vom ajunge si noi acolo.

De altfel, Codul Silvic, adoptat de Parlamentul Romaniei, prevede asemenea masuri unitare de exploatare a padurilor.

.

Este nevoie, intr-adevar, pe baza concluziilor ce se vor desprinde si in urma acestor inundatii, sa se actualizeze Schemele – cadru de amenajare a bazinelor hidrografice si Planurile de perspectiva pentru lucrari de investitii ; Completarea legislatiei si aplicarea de masuri stricte privind eliminarea si interzicerea de constructii in albiile majore ale tuturor raurilor (cu termene de aliniere la aceste masuri in fiecare localitate).

In Strategia de dezvoltare durabila pentru anul 2025 se prevedea un Program intens de impaduriri, pentru a creste suprafata padurilor de la 25-26% la 38% din suprafata tarii. Din pacate, in acesti ani, “s-a reusit” sa se reduca aceasta suprafata la cca.23%.

Un asemenea Program strategic trebuie sa devina, intr-adevar, un obiectiv de interes national, elaborat cu participarea tuturor specialistilor, indiferent de orientare politica.

Este bine ca Premierul Tariceanu a fost insotit la Stanca-Costesti de profesorul Stematiu – fost rector al Universitatii de Constructii din Bucuresti, specialist binecunoscut in domeniul constructiilor hidrotehnice.

Pozitia de specialist in domeniul hidrotehnic am exprimat-o si in interviul publicat astazi in ziarul “Cotidianul” – postat in PAGINI

Advertisements

7 Responses to “APRECIERI PRIVIND INUNDATIILE”

 1. bucur Says:

  Totusi de ce ne vaitam atat ? New Orleans din Statele Unite a fost ras de pe fata pamantului si nu a mai venit nici un prim ministru si nici un specialist de la nici o universitate sa exprime idei. Sau pus oameni pe munca si l-au recladit de la zero. Toata lumea a criticat Statele Unite cand s-a intamplat catastroafa asta cu Katrina ,ca nu au facut ,ca nu au ,,dres “…astazi nu mai vorbeste nimeni iar New Orleans e mai infloritor ca niciodata .

  La noi vine o garla mai mare ,rastoarna doua babe cracanate si darama casele facute din ,,chirpici=LUT” si vine presedintele sa sara santul in cizme de cauciuc ,se da la televizor ca a venit Basescu de parca a venit Isus sa faca minuni ,politicieni care mai de care sa mai smulga un vot ceva de la amaratul ala ramas lefter in urma viiturii.

  Suntem de ras cu gura pana la urechi. Unde ne este demnitatea??? Stim sa fim demni si sa o luam de la capat mai ambitiosi ca niciodata??? Din pacate stim fiecare dintre noi raspunsul. Asa ca hai sa mai punem doi trei betivi pe TV ,o babuta care plange infundat in coltul basmalei ,cu Base cand sare santul si pe Tariceanu cu ,,haremul” de expertii dupa el si sa ne pregatim pentru vara viitoare cand o sa ploua din nou torential!!!

  Ce bestial !!! Daca ar durea prostia …

 2. exasperat Says:

  Astept un raspuns in leg cu subiectul legat de preotii – candidati.

  Petrut Dumitru

 3. hydrotechnicus Says:

  Multumiri pentru promptitudinea si pertinenta aprecierilor la comentariul meu. Totusi, cum tolerati, ca specialist, senator si lider politic LIPSA TOTALA a unei structuri guvernamentale distincte pt.APE. Pana in 1989 a existat un Consiliu National, dupa 89- un minister (formula cea mai eficienta a fost APE,PADURI SI MEDIU), in 96 – apele au trecut pe locul 2 (mediu si g.a) iar in 2000,…preanecuviosul dvs.coleg Sarbu a inghitit apele in agricultura!!!ceeace dureaza pana in zilele noastre. Toata Europa, din care facem parte deplin are sub diferite forme un minister al apelor! Noi..NU. Numai pentru ambitia de a reglementa aceasta problema ..ar trebui sa ramaneti in Senat!

 4. geomarz Says:

  “nu privatizarea este de vina pentru defrisari”
  Zau, domnilor?

  Si domnule Bucur,

  Apele nu “au rasturnat numai doua babe cracanate” ( sidaca le rasturna numai pe ele, tot comentriul domniei tale este nelalocul lui) ci au ucis oamneni ( de ordinul zecilor) distrugand, pentru alte sute, daca nu mii, acel modest adapost din lut (chirpici) singurul pe care-l aveau si singurul pe care si la-u permis vreodata. Numai refacerea acestuia, asa cum era,costa mai mult de 800 de lei atat cat le-a oferit cel mai mare inginer constructor al Tarii, cu mintea lui ocupata de Citoene si motociclete si coafeze.
  Daca domniia ta are ceva cu constructiile de chirpici. este bine sa se informeze prin diferite metode si sa afle ca aceasta modalitate de constructie este, in prezent, in tarile apusului la mare voga, poate pe drept cuvant. Casele de chirpici nu se incing in arsita verii si nu necesita aer conditionat, se incalzesc bine cu soba de lemne si nu depind de combustibilii fosili. Lutul poate fi modelat oricum si, dupa moartea casei, resturile ei sunt integrate direct in mediu fara sa-l polueze.
  Si ar mai fi si altele.
  Numai pentru ca zgarie norii nu sunt construiti din pamint asta nu inseamna ca sunt mai bune.

 5. globetrotter58 Says:

  Domnule Iliescu,
  Multumesc pentru atentia data postarii mele si ma vad nevoit sa dovedesc ca afirmatia dumneavoastra “..aprecierile jignitoare la adresa poporului nostru” pe care le-as fi adus NU SUNT FONDATE.
  Inainte de toate am sa aduc o erata la cele scrise de mine : “ … … DA ACEASTA E CAUZA LIPSA DE RESPECT (FATA DE LEGE) SI DE RESPONSABILITATE A CETATENILOR SI LIPSA DE INTERES A AUTORITATILOR …” am pus in paranteza ceea ce din neglijenta (mea culpa) am omis in mesajul initial …
  Atunci cand faceam referire la “LIPSA UNEI LEGISLATII si A UNUI POPOR CIVILIZAT SI EDUCAT IN RESPECTAREA LEGII” aveam in vedere drept cauza lipsa unor programe eficiente de educatie a populatiei inspecial a tineretului in probleme precum cea a conservarii mediului. Ori astazi nu se poate vorbi despre o societate care NU DA PRIORITATE factorilor ecologici ca despre o societate civilizata …
  Spre exemplu aici in Canada se preconizeaza ca un factor decisiv in alegerile legislative viitoare il va avea modul in care candidatii abordeaza problemele de protectie a mediului. Ori este evident, din informatiile pe care le am, ca la nivelul societatii romanesti aceasta problema nu e prioritara … CAUZA este tocmai LISPA DE EDUCATIE A POPULATIEI (ori aceasta afirmatie NU ESTE O JIGNIRE adusa poporului ci e UN ADEVAR. Un adevar NU JIGNESTE in cel mai rau caz DOARE!) Dar daca in societatea romaneasca nu se va vorbi deschis despre aceste lacune atunci veti avea doar de pierdut.
  Pentru a anula EFECTUL trebuie mai intai IDENTIFICATA si apoi ELIMINATA CAUZA. Aici este diferenta de abordare a problemei intre mine si dumneavoastra. Eu vad in LIPSA DE EDUCATIE (in sensul respectarii si intelegerii mediului) PRINCIPALA cauza. PROCESUL PRIVATIZARII nu e o CAUZA ci a fost o oportunitate pentru cei certati cu legea si cu bunul simt de a profita … la fel s-ar fi intamplat si daca ati fi facut ETATIZAREA padurilor (aceiasi oameni fara scrupule ar fi furat …)
  LIPSA DE EDUCATIE nu implica INCAPACITATEA de a se instrui.
  Dumneavoastra afirmati incontinuare “Totusi, acelasi popor, in conditiile existentei uni cadru legisltiv foarte limpede si strict, de interdictii si masuri administrative, a stiut sa respecte padurea!”
  Eu personal consider ca un OM EDUCAT, CIVILIZAT e constient de important pe care trebuie sa o acorde acestor probleme caci el este RESPONSABIL si “de buna voie si nesilit de nimeni” va considera ca pe un lucru firesc si obligatoriu grija pentru ocrotirea naturii, el NU ARE NEVOIE de legi ( e ca si in cazul dumneavoastra care aveti convigeri de stanga si care dupa ce Romania a trecut la capitalism nu v-ati schimbat optiunile politice).
  Faptul ca poporul asa cum spuneti avea mai mult respect pentru mediu pe cand existau legi dure iar astazi unii dintre cetateni fac ceea ce fac denota ca EI ACTIONAU DE FRICA LEGII nu din CONVINGERE ori NUMAI UN INDIVID NEEDUCAT POATE SA FACA ASA CEVA!
  Din nefericire LIPSA EDUCATIEI sta si la baza NEIMPLICARII oamenilor. Acolo unde oamenii legii (padurarii) au fost intimidati si nu au actionat conform legii s-au aflat sub presiunea unor comunitati intregi (daca ar fi fost cazuri izolate de recalcitranti cu siguranta ca ceilalti consateni s-ar fi coalizat si ar fi aparat padurea). Apoi e vina superiorilor padurarilor care NU AU FACUT NIMIC pentru a impiedica fenomenul de distrugere banuiesc ca o mare parte din ei au avut de castigat de pe urma defrisarilor …si uite ca iar ne intoarcem la EDUCATIE – CIVILIZATIE care implica RESPONSABILITATE din partea individului (altfel spus un om IRESPONSABIL ESTE NECIVILIZAT!) – Aceeasi emblema as aplica-o si celor care au savarsit fapte nesabuite sub spectrul saraciei (un om educat ar fi stiut ca e mai castigat daca vinde intregul teren + padurea decat daca taie TOT si cheltuie banii iar apoi ramane cu un teren sterp si cu problemele ce rezulta de aici !)
  Tot pe seama LIPSEI DE CIVILIZATIE –EDUCATIE –SPIRIT CIVIC as cataloga si reactia foarte tarzie a bucurestenilor (abia cand au simtit canicula ultimilor veri) vizavi de defrisarile spatiilor verzi ale capitalei si mai cu seama practic a disparitiei padurii Baneasa (sa ma mai mir ca in padurea Baneasa e si sediul centralei pentru protectia mediului care a asistat pasiva la defrisare ?!). Tot LISPEI CRASE DE CIVILIZATIE se datoreaza MIZERIA PE CARE O LASA CETATENII ce merg la picknic prin padurile Romaniei iar faptul ca toate cele mentionate de mine anterior NU SUNT CAZURI IZOLATE ci pot fi intalnite frecvent pe mai tot cuprinsul tarii imi pune un mare semn de intrebare privind ponderea celor NECIVILIZATI in randul populatiei.
  Cat priveste existenta unor legi coerente de care amintiti nu pot sa spun decat ca O LEGE CARE NU ARE EFECTE SCONTATE ESTE CA SI INEXISTENTA!
  Si pentru ca ati amintit de Germania am sa va dau un exemplu din Canada. Primaria a intentionat sa mareasca parcarea la un patinoar de cartier iar pentru aceasta trebuiau MUTATI cativa zeci de metri (NU TAIATI – aici iti trebuie un numar insemnat de aprobari ca sa tai un copac!) circa 20 de artari. Locatarii din casele (6 la numar) in fata carora erau plantati acesti copaci s-au opus si primaria a fost nevoita sa renunte la proiect si sa caute o alta solutie. CU siguranta si grija populatiei e o cauza ce a facut Canada sa aiba cel mai mare fond forestier din lume pentru ca oamenii stiu sa respecte natura , copii de mici sunt educati in acest fel sunt dusi de profesori sa invete sa planteze si sa ocroteasca padurea si atunci nu trebuie sa mire pe nimeni reactia locatarilor.
  Din pacate Romania este foarte mult in urma la acest capitol iar dezastrul ecologic de astazi este rodul acestei carente de educatie.
  Faptul ca am spus toate acestea in mod raspictat NU ESTE IZVORAT DIN DORINTA DE A JIGNI POPORUL ROMAN ci DE A TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA .
  Va multumesc mult pentru amabilitate de a fi citit acest raspuns si v-as fi recunoscator daca ati puncta explicit care din afirmatiile mele le-ati considerat jignitoare pentru poporul roman.
  CU RESPECT

 6. globetrotter58 Says:

  partea 1
  Domnule Iliescu,
  Multumesc pentru atentia data postarii mele si ma vad nevoit sa dovedesc ca afirmatia dumneavoastra “..aprecierile jignitoare la adresa poporului nostru” pe care le-as fi adus NU SUNT FONDATE.
  Inainte de toate am sa aduc o erata la cele scrise de mine : “ … … DA ACEASTA E CAUZA LIPSA DE RESPECT (FATA DE LEGE) SI DE RESPONSABILITATE A CETATENILOR SI LIPSA DE INTERES A AUTORITATILOR …” am pus in paranteza ceea ce din neglijenta (mea culpa) am omis in mesajul initial …
  Atunci cand faceam referire la “LIPSA UNEI LEGISLATII si A UNUI POPOR CIVILIZAT SI EDUCAT IN RESPECTAREA LEGII” aveam in vedere drept cauza lipsa unor programe eficiente de educatie a populatiei inspecial a tineretului in probleme precum cea a conservarii mediului. Ori astazi nu se poate vorbi despre o societate care NU DA PRIORITATE factorilor ecologici ca despre o societate civilizata …
  Spre exemplu aici in Canada se preconizeaza ca un factor decisiv in alegerile legislative viitoare il va avea modul in care candidatii abordeaza problemele de protectie a mediului. Ori este evident, din informatiile pe care le am, ca la nivelul societatii romanesti aceasta problema nu e prioritara … CAUZA este tocmai LISPA DE EDUCATIE A POPULATIEI (ori aceasta afirmatie NU ESTE O JIGNIRE adusa poporului ci e UN ADEVAR. Un adevar NU JIGNESTE in cel mai rau caz DOARE!) Dar daca in societatea romaneasca nu se va vorbi deschis despre aceste lacune atunci veti avea doar de pierdut.
  Pentru a anula EFECTUL trebuie mai intai IDENTIFICATA si apoi ELIMINATA CAUZA. Aici este diferenta de abordare a problemei intre mine si dumneavoastra. Eu vad in LIPSA DE EDUCATIE (in sensul respectarii si intelegerii mediului) PRINCIPALA cauza. PROCESUL PRIVATIZARII nu e o CAUZA ci a fost o oportunitate pentru cei certati cu legea si cu bunul simt de a profita … la fel s-ar fi intamplat si daca ati fi facut ETATIZAREA padurilor (aceiasi oameni fara scrupule ar fi furat …)
  LIPSA DE EDUCATIE nu implica INCAPACITATEA de a se instrui.
  Dumneavoastra afirmati incontinuare “Totusi, acelasi popor, in conditiile existentei uni cadru legisltiv foarte limpede si strict, de interdictii si masuri administrative, a stiut sa respecte padurea!”
  Eu personal consider ca un OM EDUCAT, CIVILIZAT e constient de important pe care trebuie sa o acorde acestor probleme caci el este RESPONSABIL si “de buna voie si nesilit de nimeni” va considera ca pe un lucru firesc si obligatoriu grija pentru ocrotirea naturii, el NU ARE NEVOIE de legi ( e ca si in cazul dumneavoastra care aveti convigeri de stanga si care dupa ce Romania a trecut la capitalism nu v-ati schimbat obtiunile politice).

 7. sfinx667 Says:

  @domnule Bucur,
  la remarcile dumneavoastra pe care marturisesc , nu le pot cataloga, nu exista decat un comentariu : ” daca ar durea prostia ! “…
  Sa va fie rusine, numai aberatii si nemernicii ati reusit sa supuneti atentiei, din dorinta de a parea altceva, nu ati reusit decat ” performanta ” de a va dezveli caracterul … ati vazut imaginile cutremuratoare , stiti cati copilasi nevinovati dorm in corturi si baraci, cum Doamne iarta-ma puteti face comparatii atat de anapoda si fara noima ?
  De ce ” babute cracanate ” , de unde si pana unde ne-am pierdut noi demnitatea, de cand si pana cand reprezinta ” doi, trei betivi ” un neam intreg , o comunitate care nu e la momentul prezent in situatia de a gusta pamflete de prost gust ?
  Era greu tare sa va limitati la a expune o idee, am inteles cu totii unde bateti de fapt, trebuia musai sa varsati si ” infloriturile ” veninoase… sa fii OM e lucru mare, intr-adevar !
  E peste putinta mea a intelege, toti cei care sunteti fascinati si ati picat in extaz in fata ” modelului ” american, de ce nu mergeti acolo, de ce ne suduiti pe noi prostimea si ne umiliti in astfel de moduri ? Pai domnule draga, decat sa-mi ridic adapost din bani manjiti cu sange obtinuti din ” eradicarea terorismului ” cu bombe atomice, violand copile prin Vietnam, scuipand copilasi ucisi cu mitraliere ultrasofisticate, din bani murdari obtinuti pe cai oculte sau prin saloanele pitite de prin marile cazinouri unde se decid cam multe ” afaceri “… prefer sa dorm sub cerul liber! A te ploconii si umilii pe la usile occidentale ori e nevoie ori nu, se numeste demnitate din punctul dumneavoastra de vedere ?
  Toti cei care inteleg sa procedeze ca dumneavoastra, nu vor fii respectati niciodata de cei pe care-i slavesc si-i magulesc cu ode interminabile . Sa nu va dea Dumnezeu sa fiti vre-o data in situatia acelor ” batrane cracanate ” care nu au nici in clin nici in maneca cu Basescu sau mai stiu eu ce afaceristi din zona recent calamitata !
  Sibilla

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: