REUNIUNE CRAIOVA

 

  Asa cum am anuntat, sambata 26 iulie a.c. am participat la Craiova la Reuniunea cu tema: “ Cetateanul roman in spatiul european – drepturi si obligatii in Comunitatea Europeana “ – organizata de Fundatia “Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila (GIEDD)” impreuna cu Consiliul Judetean Dolj, Primaria Craiovei si Agentia pentru Dezvoltare Durabila Sud-Vest Oltenia.

 

 Image003

 

A fost o dezbatere foarte utila, marcata de peste 20 de interventii din partea autoritatilor locale, a reprezentantilor mediului universitar si academic, ai mediului de afaceri, Camera de Comert si Industrie, sistemul bancar, directiile de finante publice, de munca, protectia copilului, Directia Apelor Jiu, reprezentantii comunitatilor de romi, etc.

 

Imag067 

 

S-au abordat probleme aferente proceselor care au loc in plan european, legate de largirea Uniunii Europene si de constructia europeana, consecintele veto-ului irlandez, cat si probleme legate de integrarea noastra in UE, oportunitati oferite si inertii in procesul de adaptare a societatii romanesti, exigentele calitatii de membru in aceasta comunitate, si mai ales, capacitatea administrativa  de procesare a fondurilor europene – ceeace ce determina ca, in conditiile noi, de dupa ianuarie 2007, cand am devenit tara cotizanta, Romania sa plateasca mai mult decat este capabila sa proceseze fonduri europene.

 

Imag066

 

Au fost dezbatute deasemenea efectele pozitive si negative ale libertatii de deplasare a oamenilor, a fortei de munca, fenomenul migratiei – generat de diferentele de salarizare si atractia locurilor de munca mai bine platite in afara, cu consecinte pozitive, pe deoparte, precum si negative – prin plecarea unor oameni calificati si efectele lipsei acestora in diferite sectoare de activitate.

 

A fost un schimb util de idei si de experiente, benefic pentru o mai buna informare reciproca si conlucrare intre diferite institutii, administratie si societatea civila.   

 

Advertisements

3 Responses to “REUNIUNE CRAIOVA”

 1. emigrantul Says:

  ROMANIA PLATESTE MAI MULT DECIT PRIMESTE. ION ILIESCU ACUM CONSTATA!

  Domnule Presedinte,

  Trebuia sa prevedeti dinainte ca UE inseamna inrobirea Poporului Roman la straini. Acum constatarile sunt tardive. Era evident ca intrarea in UE este in detrimentul Romaniei (Ungaria, acceptata inaintea noastra cu citiva ani, se confrunta deja cu grave probleme in 2006). Ion Iliescu, artizanul integrarii tarii noastra in NATO si Europa isi da seama post factum ca de fapt am fost pacaliti. Asta o stim cu totii.
  Odata ce ai descoperit ca cineva te-a inselat, cel mai logic este sa rupi relatiile cu el nu sa continui parteneriatul. Asa se intimpla si cu UE. Trebuie sa iesim.
  ================================================
  Credeti ca s-a imbunatatit nivelul de trai al romanilor dupa integrarea tarii in Uniunea Europeana?

  DA – 35.81 %
  NU – 60.78 %
  Alte raspunsuri – 3.41 %
  Numar voturi: 821
  http://www.sondaje.php0h.com/eu.php
  ================================================
  Citat Ion Iliescu:
  /”capacitatea administrativa de procesare a fondurilor europene – ceeace ce determina ca, in conditiile noi, de dupa ianuarie 2007, cand am devenit tara cotizanta, Romania sa plateasca mai mult decat este capabila sa proceseze fonduri europene.”/

 2. Petrisor Socol Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  Am o mare rugaminte la Dumneavoastra. Transmiteti-i primarului Craiova ca traficul in Craiova este un dezastru, haos si as dori sa se faca o ancheta cat se poate de serioasa la serviciul de permise auto. Peste tot gropi, de la un capat la celalalt al Craiovei. De asemenea, trebuie ca serviciul Disciplina in Constructii din cadrul Primariei Craiova sa faca cateva verificari la unele cladiri din oras. Chiar nu pot exista unele dintre ele. Multumesc frumos

 3. anca Says:

  Aceste intalniri regionale sunt un exemplu foarte bun de urmat, ulterior, de autoritatile locale, directiile judetene si alte organisme de stat si private si ONG – in acest fel, intr-un cadru placut si relaxat, se pot construi cu adevarat relatii de colaborare mult mai stransa intre aceste organisme, in beneficiul cetatenilor locuitori ai acelei regiuni/judet…

  Din pacate, de cativa ani se resimte diferenta de experienta si de pregatire in absorbtia fondurilor europene intre administratia centrala si cea locala, dar si intre diferitele judete…Exista oameni priceputi peste tot, muncitori, organizati, pusi pe treaba, dar si oameni mai putin interesati de acest efort, nu numai intelectual sau financiar al comunitatii locale, ci chiar fizic, personal – deplasari, intrevederi, solicitari la diferite ministere.

  Deoarece nu exista si nu poate exista o constrangere legala pentru “fortarea” accesarii unor fonduri europene (iar scuze vor exista oricand, cea mai importanta fiind lipsa fondurilor proprii care trebuie disponibilizate pentru scrierea proiectelor, efectuarea unor studii de (pre)fezabilitate etc etc fara a avea certitudinea primirii sumelor solicitate prin proiectele respective!!) ) probabil ca timpul va fi cel care va face diferenta, cei “lenesi” fiind “amendati” prin vot, la urmatoarele alegeri.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: