INUNDATIILE DIN ACEST AN

 

Inundatiile din acest an, din zona de nord a tarii, constituie o ilustrare a schimbarilor climatice care s-au produs si se produc atat la nivel global cat si zonal.

 

In mod traditional, la noi, marile viituri pe raurile interioare se produceau primavara, ca urmare a suprapunerii topirii zapezilor cu ploile abundente de primavara.

 

Iata ca, de o vreme, s-a deplasat perioada marilor viituri spre mijlocul verii, urmare a unor ploi concentrate, pe arii restranse, dar de mare intensitate – care, mai ales in zonele montane produc viituri violente.

 

Ceeace este caracteristic acestor viituri, in bazinul superior al raurilor Prut, Siret si Tisa este dimensiunea neobisnuita a lor. Pe un afluent al Siretului, cum este Suceava, sa se formeze o viitura de peste 1500 mc/sec.care, pe parcursul Siretului Superior s-a amplificat la cca. 2000 mc/sec (o mica Dunare) este neobisnuit si depaseste tot ce s-a cunoscut in trecut.

Probabil ca la acest fenomen, pe langa procesele meteorologice care il genereaza, a concurat si procesul de defrisare a versantilor, care a avut loc in ultimii ani . Se stie ca in judetul Suceava, ca si in alte judete vecine marginite de ambii versanti ai Carpatilor, mai ales prin dezorganizarea activitatii organelor silvice, urmare si a privatizarii “retrocedarii de paduri”, s-a intensificat defrisarea masiva a padurilor. In general s-a redus dramatic suprafata impadurita a tarii, cu efecte negative multiple – unul din ele fiind tocmai eliminarea unui factor atenuator – padurea – al formarii torentilor si a marilor viituri de pe rauri.

 

Totodata apare vizibila importanta unor lucrari hidrotehnice strategice si necesitatea promovarii lor in continuare, in conditiile amplificarii acestor fenomene naturale. 

Spre exemplu, importanta marii acumulari de pe Prut, de la Stanca Costesti. Daca nu ar fi existat – efectele viiturii de pe Prutul Superior s-ar fi amplificat in aval cu pierderi incomparabil mai mari.

 

Va trebui, deaceea gandit un plan de extindere, in diferite bazine, a unor lucrari de atenuare a viiturilor (acumulari nepermanente, poldere laterale, lucrari de atenuare a torentilor, etc.).        

 

 

 

Advertisements

12 Responses to “INUNDATIILE DIN ACEST AN”

 1. hydrotechnicus Says:

  Romania are nevoie de gospodari de ape.Sunteti un impatimit! Singurul care a dat informatii pertinente.Legea 1 din 1990 pe care alaturi de P.Roman ati promovat-o prevedea amenajarea bazinelor hidrografice.Anual pagubele in bunuri si vieti omenesti sunt incomensurabile.Abdicati de la legislativ! Cine va ocroti acesti napastuiti ai soartei? Lasati totul pe mana Sulfinei? Unde ne sunt visatorii?!!

 2. geomarz Says:

  “Totodata apare vizibila importanta unor lucrari hidrotehnice strategice si necesitatea promovarii lor in continuare, in conditiile amplificarii acestor fenomene naturale”.

  Lucrăru hidrotehnice strategice !!!
  Domnuloe Preşedinte, ştiţi foarte bine că de 18 ani nu s-a făcut nimic şi nu s-a îngrijit nici ce era gata făcut.

  Cine să gândească strategic !?

  Reptentul da la Facultatea de Construcţii răsplătit pentru stădania sa cu postul de asistent la terminarea facultăţii !? Acum beneficiază de o recompensă şi mai mare, nu vi-l spun că-l ştiţi. Ce nu ştiţi este că trăgea fetele de cozi în şcoala generală şi, mai apoi se ascunde în spatele unor mătuţi trupeşe să nu fie altoit pe drept cuvânt de agresate. Uite-l că se ascunde şi acum în spatele unor mătuşi la fel de trupeşe !!!!

 3. Bibliotecaru Says:

  Aceste lucrări hidrotehnice ar putea fi primul program naţional care să unească politic întreaga clasă politică.
  Concomitent cu replantarea pădurilor, inginerii silvici ar trebui să aibă glonţ pe ţeavă. Defrişarea pădurilor ar trebui să devină o problemă de securitate naţională.

 4. krudus Says:

  Domnule Presedinte, sunteti singurul roman care are curaj sa atace problema acestor desfrisari ilegale.

  De acord, natura nu poate fi oprita sa-si croiasca drum peste asezarile oamenilor, dar oamenii de ce nu respecta legea cu privire la defrisari si reimpaduriri???
  Cati dintre cei care au defrisat ilegal sunt astazi in zeghe???

  Ani de zile ati tot vorbit despre aceste abuzuri grosolane, defrisari ilegale,improprietariri in defavoarea statului si a noastra implicit, de ce nimeni nu se oboseste sa aplice legile in vigoare???

  Personal, va consider cel mai in masura sa faceti aprecieri asupra acestor inundatii si va multumesc ca ati atins din nou acest subiect al “defrisarilor dramatice” care pentru acesti capitalisti inflamati de democaratie reprezinta doar sursa de venit pe termen scurt.

  Sa plateasca exploatatorii de lemn, care nu au respectat legea impozite inzecite,sa fie sanctionati exemplar.Dar sa fie si executati silit, sa nu mai fie prelungite la infinit procesele penale in care prejudiciile aduse statului roman,sunt prescrise.
  Proprietarul care nu respecta normele silvice sa fie de asemenea sanctionat, sa stie ca pe proprietate lui(daca o fi fost vreodata a lui) nu poate face ce doreste.

  Domnule Presedinte, ati fost cel care a salvat ce se mai putea din Parcul Bordei.Va multumim !

  Poate ne ajutati si cu Baza Sportiva Spartac din sectorul 3, pe care dl. Liviu Negoita a vandut-o.

  Stiu ca nu este moral sa apelez la o “pila si-o vorba buna” dar este in interesul bucurestenilor sa salvam acesta zona,inca verde.Se poate mai face ceva si trebuie sa facem!

  Intersul unui grup mafiot restrans,nu poate fi mai important decat sanatatea bucurestenilor.

  Multa sanatate , domnule Presedinte !

 5. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu, va rog sa cititi un articol interesant.
  oare Geoana avea dreptate?

  CLICK AICI

 6. globetrotter58 Says:

  Domnule Iliescu,
  inca odata face-ti o afirmatie total gresita : “Se stie ca in judetul Suceava, ca si in alte judete vecine marginite de ambii versanti ai Carpatilor, mai ales prin dezorganizarea activitatii organelor silvice, URMARE SI A PRIVATIZARII “RETROCEDARII DE PADURI”, s-a intensificat defrisarea masiva a padurilor. ”
  NU PRIVATIZAREA este cauza (intotdeanuna ati fost un fervent adversar al privatizarii!! in special al marii privatizari) … NU ! cauza este LIPSA UNEI LEGISLATII si A UNUI POPOR CIVILIZAT SI EDUCAT IN RESPECTAREA LEGII A UNOR FUNCTIONARI PUBLICI CORECTI CARE SA VEGHEZE LA RESPECTAREA LEGII …de ce nu s-au impus LEGI clare si DURE cu privire la conditiile de taiere a padurilor si amenzi mergand pana la ANULAREA DREPTULUI DE PROPRIETATE in caz de nerespectare? PENTRU CA NU S-A DORIT de catre nimeni …
  DE CE IN SCOLI DE MICI copiii NU sunt invatati sa respecte natura de ce nu exista profesori care sa plece cu ei pe teren si spre exemplu sa le arate UITATI-VA COPII CE A AJUNS DIN PADUREA BANEASA , iata ce inseama LIPSA DE RESPONSABILITATE SI DE INTELEGERE CA NOI OAMENII SUNTEM O VERIGA A NATURII si NU STAPINII ABSOLUTI AI EI !
  NU – IN ROMANIA TOATE ASTEA NU SE INVATA si atunci CINE SA LE RESPECTE … Imi aduc aminte de profesoara de limba romana care la lectia cu MIORITA ne-a spus ca exista cateva sute de versiuni si ne-a intrebat ce e comun in ele IAR EU I-AM RASPUNS CA IN ABSOLUT TOATE DOI LOCUITORI AI ROMANIEI PUN LA CALE SA-I FURE PROPRIETATEA CELUI DE-AL TREILEA ! la care profesoara a ramas fara replica … DA ACEASTA E CAUZA LIPSA DE RESPECT SI DE RESPONSABILITATE A CETATENILOR SI LIPSA DE INTERES A AUTORITATILOR (SI ACESTEA SUNT FORMATE TOT DIN CETATENI NU-S VENITE DE PE MARTE!) SI A PERSONALITATILOR ROMANIEI IN A EDUCA ROMANUL … am vazut si auzit multe povesti despre romani simpli care au furat si pradat din CAP-uri si IAS-uri frati care s-au omorat la propriu pentru un petic de pamant , APOI LIPSA unui sistem care sa ii ajute pe cei care doreau sa faca un lucru bun – linii de creditare pentru protectia padurii etc. NIMIC DIN TOATE ACESTEA ; cei care au inchis ochii la defrisarea padurilor AU FOST chiar FUNCTIONARII STATULUI nu PRIVATII cei care pentru un pumn de bani nu le pasa de NIMIC !!!
  si cand prapadul a venit inevitabil sa-i vad pe unii plingand iar pe altii aratandu-se indurerati de necazul primilor MI SE PARE O NERUSINARE !
  ASA VA TREBUIE – UNDE NU-I CAP VAI DE PICIOARE spune o foarte inteleapta zicala romaneasca ….
  SI INCA UN LUCRU nu e prima oara cand se intampla asa ceva in Romania dupa 90 si TOT NU S-A INVATAT NIMIC ASA CA SUNT ABSOLUT CONVINS CA NICI DE ACEASTA DATA NU SE VA SCHIMBA NIMIC IN BINE !
  CU RESPECT

 7. Viski Says:

  http://www.trezirea2007.wordpress.com Laptoman si Despre manipulare… Articole noi… :D

 8. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  Toata stima pentru dumneavoastra, spuneti lucrurilor pe nume!
  Marturisesc ca sunt mai mult decat suparata, chiar in acest moment, pe toate posturile TV se anunta ” pericol mare de inundatii pe raul Prut “, imaginile sunt cutremuratoare, oare cati copilasi dorm in corturi sau pe camp in acest moment..
  Cu tot respectul cuvenit, din nou constat neatentie din partea unor personalitati marcante ale PSD, nu era momentul ca domnul Nastase sa vorbeasca romanilor pe blogul personal despre Croaziere si vacanta copiilor sai, ba mai si promite imagini si impresii… la neatentii de acest gen, baselu e foarte atent si stim bine profita de fiece conjunctura ce-i poate fi favorabila..
  Discretia in astfel de momente se impune. Nu zic nimic cu rautate, da, sunt foarte directa, acum mesajul este sa fim mai intai de toate oameni, cum atat de bine ati spus dumneavoastra. Cum vor vota romanii, copilasii lor nu au vacanta in acest moment, da ma refer la sinistrati, ” tacerea e uneori ca mierea “, asta nu intelege domnul Nastase, pe care l-as vota oricand, cred ca e clar, insa iar ma da un pas inapoi… Poate ca suna urat tot ce am spus, insa tristetea si dezamagirea nu pot si nu vreau s-o ascund, putea sa taca, atat.
  Felicitari PSD-ului pentru toate initiativele si implicarea efectiva in ajutorarea sinistratilor , celor care o fac si ma bucura ca sunt din ce in ce mai activi.
  Da, subscriu la randu-mi celor punctate de dumneavoastra, si de catre ceilalti colegi din blogosfera, defrisarile fara noima trebuie sa inceteze, mai mult, initierea proiectelor de reimpadurire e stringenta .
  deosebita consideratie,
  Sibilla

 9. hydrotechnicus Says:

  Trebuie sa recunoastem! Sfaturile dvs. incep sa fie ascultate! Timid, cu costuri..incomensurabile,primul ministru (hidrotehnician de meserie) apeleaza la specialisti: in prima vizita cu adevarat “eficienta” la Stanca Costesti, premierul este insotit de profesorul Stematiu de la Hidrotehnica alaturi de profesionisti ai domeniului si nu de politicieni numiti in functii cu totul altele decat pregatirea profesionala. O exceptie de la regula profesiei o face FLUTUR (ajuns presedinte CJ la Suceava) silvicultor de meserie ce bate din aripi spre defrisarea padurilor bucovinene!!Acest demagog ar trebui sa suporte dezastrul ecologic sucevean inca de pe cand era sef de ocol silvic. Si ca el multi alti lificii (lefegii)!!!

 10. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  chiar m-am gandit la dumneavoastra vazand imaginile cu inundatiile din Moldova. Ma gandeam cat de bine intelegeti ce se intampla acolo si ca specialist in hidrotehnica, si ca om si ca lider politic. Dumneavoastra stiti ce inseamna si realitatea fizica si realitatea umana, sufleteasca, a acestei tari. De aceea v-au iubit mereu oamenii si va iubesc tot timpul, atat de mult. Pentru ca ii intelegeti cu adevarat. Pentru ca va pasa de ei cu adevarat.

 11. simona74 Says:

  Domnule Presedinte, problema nu este neaparat evolutia societatii umane si implicit evolutia naturii, problema este indiferenta clasei politice romanesti si ma refer in special la Basescu cel care stie foarte bine sa se foloseasca de aceste momente dezastroase pentru locuitorii moldovei si nu numai .
  Ma refer aici la aparitiile televizate in cizme, suferinta care i se citeste pe chip, uimirea ca un primar il asteapta, din respect pentru primul om in stat, in costum in timp ce el in fond si la urma urmei nu face altceva decat sa vina cu elicopterul sa sa stea 10-15 minute in randul oamenilor mult prea loviti de soarta ca sa mai poata suporta aparitiile “publicitare” ale demnitarilor nostrii.
  Idiferenta unei clase politice care de 4 ani nu face nimic altceva decat sa astepte urmatoarele viituri pentru a-si mai putea face putina campanie electorala in loc sa demareze niste proiecte prin care sa se previna aceste dezastre naturale care de fapt au la origine ignoranta umana.
  Asa cum am spus mai sus societatea a avoluat la fel si natura iar cea din urma se razbuna pe cei care ii distrug echilibrul sa nu uitam defrisarile care s-au facut si se fac intr-un mod haotic fara ca nimeni sa traga un semnal de alarma.
  Din acest motiv tin sa va felicit si sa va multumesc pentru faptul sa sunteti printre putinii politicieni din Romania care se lupta pentru a aduce la cunostiinta opiniei publice dezastrele la care este supusa umanitatea in urma unei cresteri necontrolate a proceselor demografice si economice cum bine spuneti in prezentarea PLANULUI B3.0.
  Cat despre gandirea unui plan de extindere, in diferite bazine, a unor lucrari de atenuare a viiturilor, parea mea e ca planul este gandit mai trebuie doar sa reusim sa ne mobilizam si sa ajungem sa punem in practica solutiile care au fost deja gasite.

 12. eugennl Says:

  Radarele moderne pot vedea ploi si futuni puternice extrem de precis.In Vest este un serviciu care il ai pe mobil. In loc sa avem o relatie rece ca gheata cu Ucraina din cauza unor chestiuni ridicole ar fi trebuit sa fi facut din timp o cooperare profesionista cu ei pentru a avertiza din timp astfel de ploi si viituuri catastrofice. Despaduririle ar fi trebuit pedepsite brutal si siteme hidrotehnice profesioniste de protectie ar fi trebuit construite.
  Case noi linga albia riurilor nu trebuie autorizate.
  Insa presa si lumea politica este preocupata de ultima declaratie a lui Boc,Basescu , Geona, Tariceanu despre chestiuni marunte si nu despre problemele critice cum ar fi invatamintul,sanatatea si amenajarile hidrotehnice.An de an ne uitam la nenorocirea oamneilor in numaram mortii. Dar de unde bani ca cu cel mai mic impozit pe venit din UE nu mai putem decat sa numaram mortii si sa conetmpam dezastrul din invatamint si sanatate.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: