COMENTARII

 

 

Bibliotecaru ridica problema eficientei sistemului nostru electoral pentru reprezentarea echitabila a cetatenilor si pentru respectarea principiilor democratiei.

 

Este clar ca niciun sistem nu este perfect si ca intervin multi factori care influenteaza perceptia cetatenilor si implicit rezultatele alegerilor.

 

Dar anca  are dreptate, asa imperfect cum este, totusi, sistemul democratiei reprezentative este tot ce avem mai bun.

 

Si Gabriela Savitsky   are dreptate cand vorbeste despre influenta deformatoare a finantarii campaniilor electorale si fenomenul „cumpararii” de voturi.

 

Saracia si nivelul scazut de cultura politica nu constituie un temei sigur pentru o veritabila democratie.

 

Maria Barbu adanceste analiza, vorbind despre efectele capitalismului de la noi, acum in stadiul incipient, primitiv, salbatic – care exacerbeaza individualismul, fraudele si procedeele josnice.

 

De aici nevoia unei miscari solide de stanga, care sa apere interesele celor multi, saraci – singura in masura sa asigure echilibrul social si solutii de durata precum si rolul care ii revine PSD – singurul partid de stanga din Romania de azi.

 

Petrisor Socol subliniaza, pe buna dreptate importanta factorului uman, a militantilor partidului pentru ridicarea potentialului sau politic si critica fenomene frecvente – lideri alesi, care se birocratizeaza si devin inaccesibili pentru cetateni (din pacate, chiar si unii din PSD). 

 

geomarz da exemple de “cumparare de voturi”, din timpul campaniei pentru alegerile locale, fenomen intalnit in multe judete.

 

Instalatorul a retinut corect decizia mea de a nu participa la alegerile pentru Parlament – care nu inseamna insa retragerea mea din politica, asa cum au incercat unii sa o rastalmaceasca.

 

aviaxis  face unele afirmatii in legatura cu trecerea PD de la stanga la dreapta esicherului politic si considera ca acesta a fost un proces firesc… pentru ca Romania ar fi fost traditional de dreapta si ca…stanga in Romania ar reprezenta o forma fara fond!

 

Reactia Gabrielei Savitsky  este de bunsimt la asemenea afirmatii vadit lipsite de temei.

 

Desigur, aviaxis  are dreptul la propria opinie, care exprima, probabil, crezul sau politic ! Dar stanga politica a reprezentat si reprezinta intotdeauna, atat in Romania cat si in Europa, orientarea progresista a esicherului politic – deschisa spre o evolutie echilibrata, spre imbinarea progresului tehnologic si economic cu echilibrul social, cu o distributie echitabila a bogatiei acumulate in societate. Intr-o tara saraca, in mod firesc, gandirea si politica de stanga constituie o necesitate. E singura cale pentru reducerea decalajelor fata de tarile bogate care au fost avantajate de conjuncturi istorice, in timp ce noi ne-am aflat timp de secole in stare de dependenta fata de marile puteri.

 

geomarz  deplange atitudinea ostila a occidentului si a unor organisme internationale fata de Serbia, lucru cu care emigrantul  ca si adiida sunt de acord.

 

Fara a impartasi, in intregime, aprecierile sale eu consider ca a prevalat o atitudine partizana, antisarbeasca din partea unor factori determinanti la nivel international (in special SUA), care au si adancit efectele negative ale procesului de destramare a Iugoslaviei.

 

Este in interesul stabilitatii zonei geografice vecine noua si a Europei in ansamblu, sprijinirea Serbiei si a celorlalte state din spatiul fost-iugoslav sa se integreze in Europa (in UE) – singura cale de statornicire a pacii in zona si a creerii de conditii pentru o cooperare fireasca cu toate aceste state in context european si zonal.

 

Trec peste “sagetile amicale”, reciproce ale lui  Cezar Pesclevei  si  Mihnea Georgescu .

 

Am retinut observatia lui andreicluj  despre lipsa de combativitate a liderilor organizatiei PSD Cluj – fapt reflectat si in rezultatele modeste de la alegerile locale  – pe care o considera si o expresie a pactizarii unora dintre ei cu PD-L.

 

Nu inteleg remarca Sibillei (sfinx667)  privind un posibil blocaj de patrundere a comentariilor sale pe blogul meu. Te asigur ca te-am urmarit totdeauna, cu atentie si cu toata simpatia.

 

eugennl  remarca, cu temei, ca in ziarele controlate de dreapta, comentariile referitoare la retragera mea din competitia electorala pentru Parlament “tradeaza o ura patologica”.

 

Trist este ca, pe langa unii reprezentanti ai dreptei agresive din generatia mai avansata in varsta, care nu “au suflat in front” inainte de 1989 si nu au riscat nimic nici in timpul Revolutiei din Decembrie (multi dintre ei sau ele – fosti secretari de partid sau insi care s-au bucurat de unele privilegii in vechiul regim, in timp ce eu eram sub stricta supraveghere a securitatii) – deveniti “anticomunisti”zelosi  post-factum, dupa 1989 si  care “scot flacari pe nari” permitandu-si iesiri agresive, total nedemocratice , fata de mine si alti oameni de stanga, s-au “lansat pe piata” si unii tineri foarte agresivi.

 

Sper ca viata sa-i corecteze – pe masura !

 

 

Multumesc pentru aprecieri lui Darco LEU  si reformacj  – dar decizia mea ramane definitiva  privind neparticiparea mea la alegerile parlamentare. Insa, inca o data, aceasta nu inseamna retragerea mea din viata politica sau din PSD.  

Advertisements

13 Responses to “COMENTARII”

 1. Cezar Pesclevei Says:

  Sunteti un artist, dle Iliescu. Nici nu aveati cum sa fiti altfel atata timp cat sunteti in zodia Pesti, ca si mine.

 2. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  va multumesc frumos pentru aprecieri, asa cum bine ati remarcat, va stimez, pretuiesc mult, sunteti un model pentru mine.
  Ma numar printre tinerii care au ales sa invete de la dumneavoastra, inclusiv sa patrundem in adevar intelesul Echilibrului si ma dezic de acei agresivi care din nefericire, nu stiu sa decida pentru ei insusi, ci lasa deciziile in mana altora si manipularea sa-i orbeasca. Vorba inteleapta ati spus : ” sa speram ca viata ii va corecta pe masura ! ” .
  deosebita consideratie,
  Sibilla

 3. instalatorul Says:

  JOC DE VACANTA: GUVERN DE BLOGGERI.
  Am aflat din media ca mai multe partide politice de la noi si-au elaborat liste ale unui viitor guvern, in ipoteza ca vor ajunge sa guverneze. Jocuri de vacanta. Dar de ce nu ne-am juca si noi, romanii din spatiul internet, elaborind si propunind un guvern al Romaniei format din bloggeri, pe care sa-l trimitem apoi agentiilor de presa? Celor care doresc sa participe le astept listele cu propuneri pentru ministri, eventual si secretari de stat, timp de o saptamina, cu conditia ca toate propunerile sa includa numai nume de bloggeri si comentatori de pe bloguri. Blogul meu fiind public, sinteza optiunilor va fi de asemeni publica. Va astept cu liste in acest joc de vacanta pe care vi-l propun. Iata lista:
  1. Premier; 2. ministrul afacerilor externe; 3. ministrul economiei si finantelor; 4. ministrul justitiei; 5. ministrul de interne si reforme administrative; 6. ministrul apararii; 7. ministrul transporturilor; 8. ministrul educatiei, cercetarii si tineretului; 9. ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse; 10. ministru pentru imm, comert, turism si profesii liberale; 11. ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale; 12. ministrul sanatatii publice; 13. ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor; 14. ministrul mediului si dezvoltarii durabile; 15. ministrul culturii si cultelor; 16. ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei; 17. ministrul pentru relatia cu parlamentul. Chiar daca este un joc, este un joc intelectual. Implicati-va. Va astept propunerile.

 4. aviaxis Says:

  Spuneti ca: “Dar stanga politica a reprezentat si reprezinta intotdeauna, atat in Romania cat si in Europa, orientarea progresista a esicherului politic”

  In opinia mea: “Nu poti ajuta pe altii atata timp cat nu te poti ajuta mai intai pe tine!”. Stanga in general nu este progresista ci are mai degraba rolul de a redistribui avutul national catre cei defavorizati. Din pacate, desi stanga este “gandita” pentru a fi aplicata in tarile bogate sau foarte bogate ea prinde mai bine in cele sarace inchizandu-se astfel un cerc vicios.

  In ce priveste “imbinarea progresului tehnologic si economic cu echilibrul social” cred ca nu se poate obtine progres tehnologic atata timp cat exista asistenta sociala. Oamenii capabili sa produca acest progres isi pierd motivarea atunci cand munca lor nu le ofera satisfactii materiale. Astfel un programator spre exemplu (cum este si cazul meu) avand optiunea de a munci mult in plus pentru un salariu doar putin mai mic va prefera sa se gandeasca mai mult la propria sanatate. Daca munca nu aduce si satisfactii materiale in stil capitalist (crestere aproape exponentiala a veniturilor functie de productivitate) atunci se incurajeaza chiulul si delasarea.

  Mai spuneti: “Intr-o tara saraca, in mod firesc, gandirea si politica de stanga constituie o necesitate”. Este cercul vicios despre care vorbeam. Stanga nu aduce progres si deci, intr-o tara saraca nu va avea ce imparti la saraci!

  Romania este construita de liberali, iar cei mai in varsta, care isi pot aminti acele vremuri, stiu foarte bine cum statea Romania din punct de vedere economic in acea vreme.

 5. emigrantul Says:

  La cererea unui blogger am alcatuit, foarte repede, guvernul de mai jos. Totusi, lista nu este definitiva si ma pot razgindi oricind.

  1. Premier – Mihnea Georgescu
  2. Ministrul afacerilor externe – Victor
  3. Ministrul economiei si finantelor – Bibliotecarul
  4. Ministrul justitiei – Maria Barbu
  5. Ministrul de interne si reforme administrative – Cezar Pesclevei
  6. Ministrul apararii – Anca Chiser
  7. Ministrul transporturilor – Globetrotter
  8. Ministrul educatiei, cercetarii si tineretului – Studentul X
  9. Ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse – C. Baltatescu
  10. Ministru pentru imm, comert, turism si profesii liberale – Bucur
  11. Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale – Gigi Capsunaru
  12. Ministrul sanatatii publice – Sibilla
  13. Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor – Instalatorul
  14. Ministrul mediului si dezvoltarii durabile – Ion Iliescu (Motivatie: scrie foarte mult, pe situl sau, despre Dezvoltarea Durabila)
  15. Ministrul culturii si cultelor – Gabriela Savitsky
  16. Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei – Carlova Cristian
  17. Ministrul pentru relatia cu parlamentul – Radu Alexandru

 6. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  sper sa ne vedem cand ne intoarcem din vacanta si, incepand din toamna, poate ca vom reusi sa colaboram pentru conturarea unui demers cat mai complex si eficient de coagulare a unei formule de stanga, formula care sa fie convingatoare si pentru dinamismul intelectual al tineretului universitar, dar si cu argumente atragatoare pentru mediile academice.

 7. instalatorul Says:

  Ca sa nu va mai osteniti sa veniti pe blogul meu:
  PRIMA PANAMA A ADMINISTRATIEI OPRESCU?
  Cu doua zile in urma, dl Oprescu isi anunta intentia de a dispune amplasarea experimentala de echipamente de obtinere a energiei eoliene in curti ale termocentalelor, pentru 1-2 luni, ca sa vada si dinsul cum este cu energia asta.
  Dl Oprescu, in calitate de medic, nu are cunostinte tehnice, de aceea voi fi cit se poate de tolerant cu dumnealui si nu voi specula o situatie care tine in fond de drumul profesional al fiecarui om.
  Dincolo de aspectele tehnice, apar insa citeva intrebari:
  – de ce intr-o curte ori in curti de termocentrale? Formele de energie solara si eoliana sunt studiate in Romania de aproape 40 de ani si exista, facute in institutele de cercetari, harti nationale ale radiatiei solare respectiv vinturilor. Chiar daca unele institute or fi disparut, exista arhivele lor. Chiar daca arhivele sunt greu de gasit, mai traiesc inca mari specialisti in domeniu. De exemplu, in domeniul energiei solare, unul dintre marii solaristi ai Romaniei este dl Chebeleu, fratele cunoscutului fost ministru de externe Traian Chebeleu. Prin urmare, una ori mai multe instalatii experimentale pot fi amplasate direct pe locurile vizate ca eventuale viitoare platforme de obtinere a energiei neconventionale. Cladirile din Bucuresti creeaza un microclimat specific fiecarei zone, asa incit turnul unei atfel de instalatii eoliene trebuie ridicat destul de mult deasupra cladirilor din zona. In particular, datorita dimensiunilor cazanelor, cladirile termocentralelor sunt destul de inalte, ceea ce inseamna ca ar trebui ridicate in sens provizoriu (experimental) instalatii destul de inalte, deci costisitoare, poate prea costisitoare pentru un scop experimental.
  – de ce pentru 1-2 luni? Obtinerea energiei neconventionale se face bazat pe valori medii ale energiei vintului si solare intr-o anumita zona si nu pe date obtinute in 1-2 luni, care pot fi complet neconcludente: poti nimeri doua luni cu vint slab intr-o zona in care media anuala e de fapt promitatoare, cum poti nimeri doua luni cu vint intr-o zona in care media anuala este ineficienta. In mod normal un experiment de acest gen se intinde pe o durata de la unul la mai multi ani.
  – cine plateste costurile acestui experiment? Este destul de greu de crezut ca ar exista cineva care sa imprumute dezinteresat primaria capitalei cu una ori mai multe instalatii eoliene, pentru o durata de una-doua luni. Chiar daca s-ar intimpla ca, de exemplu, firma G.E. (exemplu aleator) care ar urma sa vinda vreo doua sute de instalatii eoliene pentru Dobrogea, ar face un astfel de imprumut, l-ar face probabil in vederea obtinerii unor comenzi municipale si nu in ideea ca primaria ar face experimentari pe instalatiile lor imprumutate iar dupa aceea ar face o licitatie ori chiar ar comanda altui producator. Sa observam si ca dl Oprescu nu nominalizeaza furnizorul instalatiei ori instalatiilor experimentale, nu ne zice nici macar daca este vorba de un producator roman ori strain ori daca primaria are de gind sa se implice in construirea unor astfel de echipamente energetice. Chiar daca experimentarile ar fi facute cu instalatii imprumutate si nu cumparate, ramine problema costurilor constructiei turnului ori turnurilor care vor constitui amplasamentul instalatiei, iar turnuri destul de mari costa.
  Concluzia mea este ca fie dl Oprescu este dus de nas de cineva dintre apropiati, profitindu-se de lipsa sa de cunostinte tehnice, fie ca el este constient de ceea ce face. In ambele cazuri, sunt sanse foarte mari, dupa cum ne sunt prezentate informatiile, ca lucrurile sa se indrepte catre prima panama a administratiei Oprescu.

 8. emigrantul Says:

  Citat:
  /”Cu doua zile in urma, dl Oprescu isi anunta intentia de a dispune amplasarea experimentala de echipamente de obtinere a energiei eoliene in curti ale termocentalelor, pentru 1-2 luni, ca sa vada si dinsul cum este cu energia asta.”/

  Eu zic ca trebuie lasat sa instaleze citeva turbine, pentru a se convinge si a lamuri cetatenii Romaniei ce este cu energia eoliana si cit de rentabila poate fi in conditiile specifice tarii noastre.

 9. geomarz Says:

  Emigrantule,
  Se paote, pe mine unde m-ai pus !!!
  Şi eu credeam ca suntem prieteni !!!

 10. emigrantul Says:

  Geomarz,

  Am vrut sa te pun la un minister insa dupa ceva timp m-am gindit ca, totusi, poate nu ti-ar place sa faci parte dintr-un asemenea guvern. Daca vrei neaparat, te asez la pozitia: 14 – “Ministrul mediului si dezvoltarii durabile” in locul lui Ion Iliescu deoarece nu cred ca se supara daca nu va mai face parte din guvernul bloggerilor. Scotind pe altcineva am mari sanse sa-mi creez dusmani suplimentari.

 11. geomarz Says:

  @ Emigrantul,
  Multumesc. O sa tin minte.
  Acum. lasan gluma la o parte, cum s-ar putea sa discutam direct, fara intermediar.
  Am intrata pe sit-ul domniei tale, dar nu am gasit posibilitatea de comentariu.
  Al meu se numeste, evident, geomarz.

 12. globetrotter58 Says:

  @Emigrantul
  Multumesc pentru intentia de a ma numi ministrul transporturilor dar avand in vedere ca nu-s nici de specialitate si apoi nici nu mi-a placut vreodata politica (daca as fi vrut sa fac politica as fi ajuns cu siguranta intr-un guvern real) – consider ca e corect si mai bine pentru guvernul vostru sa declin aceasta oferta in favoarea altcuiva care e si capabil si o si doreste.
  Si ca sa inchei cu o gluma imi aduc aminte de o vorba a unui prieten care intrebat la ce facultate are de gand sa dea admitere raspundea “la drumuri si poduri ca daca nu intru la poduri … macar ramin pe drumuri !”

 13. emigrantul Says:

  Pentru Geomarz,

  Am adresa de blog corespunzatoare numelui cu care scriu pe situl de fata.
  http://emigrantul.wordpress.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: