EUROPARLAMENTARI ROMANI

Am luat cunostinta, cu stisfactie de demersul europarlamentarilor romani in cadrul Grupului socialist. Pentru informare public textul declaratiei:

 

      Romanian Delegation

 

DECLARATIA DELEGATIEI SOCIAL-DEMOCRATE ROMÂNE ÎN P.E. LEGAT DE RAPORTUL ÎN MATERIE DE JUSTITIE PREZENTAT DE C.E.

 

 

Bruxelles, 23 iulie

 

Delegaţia europarlamentară PSD a exprimat miercuri urmatoarea pozitie privind raportul Comisiei Europene legat de progresele înregistrate de România în domeniul justiţiei:  

 

● Grupul social-democrat român în Parlamentul European constată că progresul in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt in Romania se reduce, din perspectiva „expertilor europeni’’, la judecarea unor fosti demnitari romani acuzati de fapte minore, iar succesul luptei impotriva coruptiei la condamnarea acestora. Acest lucru este atat inadmisibil cat si ridicol, faptul ca marea coruptie s-ar reduce la favoritisme minore si la servicii obtinute fara plata adaugand o alta dimensiune paradoxala fenomenului coruptiei din Romania. In aceasta viziune, coruptia din Romania nu ramane numai ”o coruptie fara corupti” dar devine si ”o mare coruptie fara acte de mare coruptie”.

 

Raportul CE lauda procurorii DNA si critica judecatorii si Parlamentul Romaniei, viziune cel putin bizara din punct de vedere al ordinii democratice. Nu se poate da credit procurorilor numiti politic, blamandu-se in acelasi timp, fara dovezi, puterea judecatoareasca, care in orice stat democratic este garantia statului de drept. Nu pot fi transformati procurorii in garantii statului de drept iar judecatorii in veriga slaba a statului la modul global si general. In acest sens, se remarca faptul ca in raport nu se aduc argumente concrete pentru sustinerea unei asemenea concluzii.

 

In acelasi timp, nu se poate acorda mai multa incredere unor procurori numiti politic decat Parlamentului ales prin vot direct de poporul roman. Nu Parlamentul este cel care politizeaza lupta impotriva coruptiei ci executivul, prin intermediul procurorilor numiti de guvern si a caror actiuni de hartuiala politica nu pot fi confirmate de nicio instanta independenta.  

 

● In acest context, este de remarcat ca dorinta CE de a se substitui justitiei romane si de a fixa criterii cantitative si simbolice pentru masurarea succesului luptei impotriva coruptiei   constituie la randul ei o forma de politizare a acestei lupte. Aceasta presiune, dublata de telejustitie, anihileaza prezumtia de nevinovatie.

 

Este totodata surprinzator ca executivul comunitar nu acorda atentie cauzelor coruptiei si nici adevăratelor acte de corupţie, acestea, ca şi făptuitorii lor, fiind camuflate. Este cel putin ciudat de exemplu faptul ca nimeni nu este acuzat in dosare legate de marile firme europene –in ciuda unor informatii aparute in presa in ultimii ani-, fapt care ne-ar putea duce cu gandul la o coniventa periculoasa intre oficiali europeni si factori politici implicati in acte de coruptie, atat in calitate de corupti cat si de corupatori. Asemenea acte de coruptie implicand firme sau lobbisti politici straini sunt cele care au distorsionat raportul dintre cerere si oferta pe piata romaneasca, in scopul de a transfera banul public in patrimoniul privat.

 

Lipsa de viziune in instrumentele propuse, dupa 2005, de autoritatile romane si oficialii europeni, poate fi observata si in modificarile succesive ale competentelor unor institutii (de exemplu Consiliul Superior al Magistraturii) respectiv in introducerea unor institutii nemaintalnite in Europa, precum Agentia Nationala de Integritate. Vulnerabilitatile acestui sistem puteau fi intuite inca de la inceput si au fost dovedite pe parcurs. In acest sens, nu este prea devreme sa ne pronuntam cu privire la eficienta ANI, dupa cum se afirma in raport; dimpotriva, e urgent sa admitem ca aceasta institutie fara paralel intr-o alta tara europeana nu are capacitatea sa functioneze si sa atinga scopurile dorite.

 

● Nimeni nu spune ca in Romania nu exista coruptie, insa instrumentele propuse de birocratia europeana nu au dus la stoparea coruptiei ci la prezervarea ei. CE insista asupra unor solutii ineficiente, incearca sa se substituie justitiei romane si nu acorda atentie luptei impotriva cauzelor coruptiei.  De aceea, Delegaţia PSD in PE solicită Comisiei Europene sa renunte la continuarea actualului sistem de monitorizare precum si la sustinerea institutiilor exceptionale propuse pana in prezent. Europarlamentarii PSD propun executivului comunitar si autoritatilor romane sa lucreze impreuna pentru crearea unui program comun dedicat combaterii cauzelor corupţiei, program care ar raspunde cu adevarat asteptarilor legitime ale cetatenilor Romaniei. Esecurile luptei impotriva coruptiei in Romania si mentinerea acestei tari intr-un statut de rangul doi sunt imputabile in egala masura autoritatilor romane si Comisiei Europene.

 

Advertisements

2 Responses to “EUROPARLAMENTARI ROMANI”

  1. emigrantul Says:

    1) MAREA CORUPTIE, CEA CARE PRODUCE PAGUBE ENORME TARII SI POPORULUI ROMAN, CEA DE PE URMA CAREIA SE PIERD DE LA ZECI DE MII LA SUTE DE MILIOANE EURO SAU MAI MULT, NU SE POATE ERADICA DECIT PRIN RINTOARCEREA LA COMUNISM.

    2) MICA CORUPTIE, CEA IN CARE SE DAU SI IAU BANI DE LA CITEVA PROCENTE DINTR-UN SALARIU MEDIU PINA LA CITEVA SALARII, NU POATE FI TOTAL INLATURATA PRIN NICI UN MIJLOC CUNOSCUT IN PREZENT.

  2. radudia Says:

    Sunt intru totul de acord. La noi coruptia nu poate fi eradicata. “Emigrantul” are dreptate, poate singura sansa ar fi reintoarcerea la comunism. Cred ca si domnul Iliescu ar fi de acord cu aceasta solutie, in definitiv prima dragoste nu se uita niciodata,nu-i asa? Dar cred ca pana atunci le-as recomanda marilor corupti un lucru de la aceiasi inventatori ai comunismului autentic: ruleta ruseasca.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: