DISCUTII

 

1.- Mihairogobete – Va felicit atat pentru interventia de la Drobeta -Turnu Severin, la lansarea cartii doamnei Valeria Sitaru, cat si pentru cele exprimate pe blogul meu.

 

Aveti dreptate, democratie nu inseamna numai dreptul majoritatii de a decide,  ci si a minoritatii de a fi ascultata,  iar in procesul evolutiei democratice, minoritatea poate deveni majoritate. Are loc, in plan guvernamental, alternanta la putere a fortelor politice (ceeace este o trasatura a democratiei). De aceea, un om cu mentalitate democratica va lupta nu numai pentru dreptul sau de a-si afirma opiniile, cat si pentru acelasi drept al adversarilor sai. Acest lucru nu e prea bine asimilat la noi, el da loc posibilelor exclusivisme. Aceasta si datorita lipsei de cultura politica, de convingeri si crezuri politice bine conturate. Predomina, inca, preocuparea marunta, pentru posturi, functii, pentru „pozitii inalte” – in vederea promovarii unor interese meschine. De aceea asistam si la tabloul deplorabil al „migratiei politice” – trecerea fara jena de la un partid la altul, pentru a-si apara privilegiile sau a obtine o functie.  

 

2.- Apreciez pertinenta tuturor opiniilor exprimate pe acest blog, de catre cei mai multi dintre aceia care s-au pronuntat in legatura cu explicatiile mele privind « DECIZIA DE A NU MAI CANDIDA LA ALEGERILE PARLAMENTARE”.

 

Este, cred, interesant dialogul generat de tema „Locului si rolului stangii in societatea noastra”, de modul cum ar trebui sa raspunda PSD acestei misiuni si ce ar trebui facut pentru cresterea autoritatii si influentei sale.

 

Am citit cu interes cele scrise de  Victor , de Maria Barbu, de Cezar Pesclevei,  sfinx667, Mihnea Georgescu, ultimultemplier, Bibliotecaru, anca, horia blidaru, agnosticus, Gabriela Savitsky, simona74, diogenecainele, krudus, can1234, Petrisor Socol, nraducanu, Romulus Cristea, curent01,  SorinPLATON, geomarz, isabellelorelai, Darius, senzatii, drtm

 

 Am  raspuns pe parcurs unora dintre ideile exprimate, voi continua sa urmaresc atat schimbul de idei, cat si dezbaterile ce vor urma, pe canalele media si presa scrisa .

 

Important este sa dam substanta mesajelor pentru viitoarea campanie electorala si sa ridicam potentialul politic al organizatiilor locale ale PSD si  al militantilor sai.

 

Este regretabil ca in unele judete au loc unele framantari legate, nu atat de modul in care se doreste sa creasca forta organizatorica si potentialul de credibilitate al organizatiilor, cit mai ales, de preocuparea pastrarii unor pozitii influente sau chiar de comanda pentru unele persoane.

 

Votul uninominal nu trebuie sa conduca la dispersarea organizatiilor, la insingurarea candidatilor – parasiti de sprijinul necesar al organizatiilor locale. O asemenea atitudine ar fi paguboasa pentru Partid si pentru rezultatele alegerilor. Este foarte importanta calitatea candidatilor propusi – notorietatea si capacitatea lor de a dialoga cu cetatenii. Dar, un candidat, oricat de bun, fara sprijin efectiv din partea activului de partid, a militantilor sai, risca sa piarda din start. Intervine ca un factor perturbator – influenta banilor, cumpararea de voturi (ceeace s-a vazut, pe scara larga, la alegerile locale). Se impune, pe deoparte – promovarea unor noi prevederi legale, pentru limitarea si controlul surselor de finantare, pe dealtaparte – asigurarea factorului uman, a rolului militantilor, care ramane esential !

 

Sper ca partidul sa stie sa depaseasca unele momente confuze si stari conflictuale si sa se pregateasca, atat la nivel central, cat si in teritoriu pentru o batalie politica decisiva, pentru evolutia viitoare a tarii.

 

3.-  Scepticismul emigrantului  are motivatii obiective legate de realitatea pe care o constatam cu totii. Dar, daca ne-am rezuma sa comentam numai ceeace este negativ in jurul nostru, ne-am condamna definitiv.

 

Viata este o lupta continua – cu greutatile, cu mentalitatile retrograde, pentru depasirea lor, pentru a construi ceva mai bun. In asta consta trasatura esentiala a progresului societatii umane. Nu avem motive sa dezarmam, nici in legatura cu situatia confuza din viata politica, nici in fata greutatilor pe care le infrunta oamenii in viata lor de zi cu zi, nici in legatura cu dificultatile integrarii europene.

 

Exista solutii la toate problemele, iar definirea solutiilor constituie tema confruntarilor politice, a strategiilor de partid, reflectand interese diferite.

 

Deci, din acest punct de vedere, nimic nou sub soare ! Slabiciunea vietii noastre politice rezida din lipsa unei solide fundamentari doctrinare, a programelor si politicilor de partid. De aici si confuzia mesajelor politice si migratia politica, precum si asemenea « scamatorii » ca aceea reusita de Traian Basescu  de a deturna fizionomia unui partid, ce se autoproclama « de stanga »,  social-democrat  – PD-ul, in partid de dreapta (popular ?!!).

 

De aceea cred ca un partid ca PSD are datoria sa-si contureze limpede, pe deoparte fizionomia sa ideologica – ca partid de stanga, cu o politica ancorata in realitatile romanesti si adaptata la evolutia stangii europene, iar pe de alta parte, militantii si liderii sai sa fie credibili, sa stie sa castige increderea acelora pe care vor sa ii reprezinte, atat prin consecventa ideilor, principiilor pe care le apara si le afirma, cat si prin exemplul personal de comportament – prin decenta, corectitudine si modestie !    

Advertisements

32 Responses to “DISCUTII”

 1. Bibliotecaru Says:

  Am o problemă de principiu foarte mare, sau foarte importantă… nici nu ştiu cum să o numesc. Ea mi-a apărut în cap în urma discuţiilor copilăreşti între diferiţi politiceani care susţinea, cu toţii, “noi câştigăm alegerile parlamentare!”.
  Iată problema.
  Democraţia actuală se bazează pe principiul că populaţia îşi delegă reprezentanţi, prin vot direct, astfel încât populaţia să fie reprezentată în Parlament la elaborarea legilor şi în controlul exercitat de parlament asupra altor instituţii, de stat sau nu.
  Pentru a respecta cât mai fidel democraţia, un partid trebuie să-şi reprezinte cât mai fidel grupul sau clasa din cetăţenii asumaţi doctrinar sau trebuie să lupte să câştige, prin orice mijloace, câştigarea unui procent cât mai mare de voturi?

  Să presupunem o societate reprezentată parlamentar de două partide, partidul X şi partidul Non X. Să mai presupunem că societatea este împărţită 70% cu interesele în sfera doctrinei partidului X şi 30% cu interesele în sfera doctrinei Non X. Logic, împlinirea democratică a celor două partide ar trebui să fie 70% partidul X şi 30% partidul Non X. Dar dacă partidul Non X, prin manipulare minciună, denigrarea membrilor partidului X sau orice alt procedeu mai mult sau mai puţin legal, reuşeşte să capteze voturile electoratului din zona partidului X şi să câştige alegerile cu, să zicem, 56% din voturi. Se va ajunge ca interesele a 30% din populaţie să fie reprezentate de 56% din Parlament şi 70% dim populaţie să aibă o reprezentare de de 44% din Parlament. Mai este democratică această situaţie dacă există 26% din populaţie opus reprezentată?

  Mi se va răspunde că este normal ca o parte din voturile exprimate să se piardă prin imperfecţiunea sistemului de reprezentare…
  Nu la votul în sine mă refer ci la voină partidelor. Dacă un partid reprezintă o clasă sau un grup care este 30% din populaţie, este democratic să-şi dorească să câştige un procent mai mare din populaţie decât grupul pe care îl reprezintă?
  Ce spuneţi?

 2. Gabriela Savitsky Says:

  Întrebarea este “cum?” odată ce în organizaţii, deja, între contracandidaţii prezumtivi pentru colegii, s-a instaurat ura? N-o să rămână piatră pe piatră.
  Votul uninominal este o mare găselniţă a celor cu bani din partide, domnule preşedinte. Ştiu că ştiţi mai bine decât mine dar simt nevoia să subliniez. Cei care au bani şi influenţă au stabilit regulile acestui joc, unde outsider-ii n-au nici cea mai mică şansă. Aici nu mai e vorba de doctrine sau de ideologii ci de bani. Atât. Bani.
  Cum a ajuns lumea românească la un asemenea grad de degradare, de prostituţie, nu stau să analizez acum.
  Dacă până acum parlamentul era hulit, de acum încolo va fi demn de ignorat sau mai rău, pretext de râs.
  Trist moment al democraţiei.
  Dacă i-a trecut cuiva prin minte să ne arate cât de josnică este politică a reuşit cu acestă manevră a uninominalului.

 3. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  sunt absolut de acord ca stanga politica se cere cu necesitate formulata in termenii contemporaneitatii, lasand deoparte marile frustrari pe care comunismul le-a produs atator romani. Merita sa ii subliniem doctrinei de stanga valentele progresiste, democratice, marile valori care o calauzesc, valori cum ar fi libertatea si demnitatea. Stanga politica nu mai reprezinta saracia si nu trateaza societatea ca pe una de indivizi pauperi, ci, dimpotriva, considera ca toti cetatenii au dreptul la bunastare, utilizand caile legale si juste. Capitalismul care a inlocuit comunismul din societatea romaneasca este inca intr-un stadiu salbatic si ultraindividualist, ceea ce stimuleaza fraudele masive si procedurile mafiote. Aceste elemente negative pot fi stopate printr-o politica de stanga care sa vizeze echillibrul social, punand accentul pe acumularea de fonduri de la cei cu averi uriase si utilizarea lor in beneficiul public.
  Pe de alta parte, PSD-ul, ca partid reprezentativ pentru stanga romaneasca, ar trebui sa isi contureze un discurs politic nu neaparat populist ci sobru, profund, care sa se raporteze la problemele de fond ale societatii romanesti, la punctele grave care acumuleaza tensiuni negative si sa incerce sa ofere solutii de durata.
  PSD-ul nu are nevoie de o retorica demagogica, deja desueta peste tot in lume, ci de o retorica implicata, care sa transforme cetatenii in parteneri de dialog politic si de constructie sociala.
  Si mai e ceva. PSD va trebui sa dea exemple de personalitati echilibrate, inteligente, responsabile, implicate. In acest sens, dumneavoastra va revine un rol fundamental. Acela de a valida aceste personalitati, dat fiind ca sunteti liderul care a avut mereu cea mai puternica si echilibrata platforma politica dar si cea mai mare priza la cetateni. Si asta tocmai pentru ca ati fost si ati ramas un om politic autentic, veridic, onest, sincer, profund, demn, responsabil. Acesta este modelul, acestea cred ca sunt trasaturile cele mai importante pe care trebuie sa le aiba oamenii politici propusi de PSD. De acest model de politicieni are nevoie Romania.

 4. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,

  Va recomand sa cititi o analiza – articol despre ce se intampla in PD-L, v-as ruga sa-mi spuneti punctul dumneavoastra de vedere.

  CLICK AICI

 5. Cezar Pesclevei Says:

  Dle Ion Iliescu,

  Mă gândesc şi eu să candidez pentru un loc în Parlamentul României.

  Cunoscutul meu amic şi excoleg de studii soperioare, Mihnea Georgescu, şi-a propus să candideze. Şi eu mi-am propus. Diferenţa este că el vrea să cumpere un loc în Parlamentul României. Eu nu.

  Cine doreşte să investească în specimenul Mihnea Georgescu şi vrea informaţii reale din partea unei persoane avizate şi apropiate lui, să mă contacteze pe mail: cezar_pesclevei@yahoo.com.

  Pe scurt, pe dl. Mihnea Georgescu nu îl interesează ţara. Banii sunt tot ceea ce el are nevoie. Dar pentru aceasta are nevoie de putere. Un loc căldutz în Parlament iarna şi altul pe şezlongul de pe litoralul vreunei mări de pe litoralul Greciei, spre exemplu, vara, e visul vieţii lui. Bineânţeles, cum am putut omite afacerile? Pentru ele, un loc în parlament i-ar mişca mai uşor rotiţele afacerilor. Nu-i aşa?

  Poate ajungem colegi şi în Parlament, cine ştie?!

  Nu credeţi că Mihnea Georgescu îmi este cunoscut?

  Priviţi foto. Sunt de la graduarea din 2005. Am fost colegi la un program de masterat în teologie>

 6. anca Says:

  Bibliotecarul ridica o problema interesanta a sistemului de reprezentare democratica a populatiei, reala fara tagada.
  Mi-as permite sa spun ca democratia s-a dovedit cel mai bun dintre sistemele inventate de oameni si societati pana acum, dovada fiind adusa de insasi timpul in care a fost practicata, exersata, modernizata…
  Alt sistem? poate, dar nu stim care ar putea fi mai bun. pana la proba contrarie, il avem pe asta…asa cum e…cu lacune, cu parti bune…
  S-a facut mare caz de expresia “democratia originala” romaneasca, dar realitatea dovedeste ca fiecare popor, natiune si-a construit o anumita “democratie”, proprie, pentru ca nu se poate compara sistemul american, cu cel englez sau francez sau german…fiecare este “original” intr-un anume sens…
  Sistemul de vot si de reprezentare este atat de bun pe cat si-l doresc cei care participa la el, atat alegatori cat si partide politice, dupa principiu GAIN-GAOUT (garbage in – gabage out)
  Si imi permit sa spun ca sistemul de reprezentare intr-o democratie nu este perfect, dar asigura o oglindire, la momentul ‘t’ a intereselor si dorintelor cetatenesti…a, ca nu este si morala aceasta reprezentare, ca a fost obtinuta prin inselarea si influentarea (cu inteles negativ, deci!) a alegatorilor…cred ca ajungem pe taramul problemelor filosofice…
  (ar fi poate util sa discutam care este modul de infuentare a alegatorilor – prin clipuri electorale, concerte de muzica, cadouri, baloane? – si care este ponderea acestui tip de influentare in castigul de voturi pentru un partid sau altul, si daca acest tip de actiune electorala reprezinta un factor pozitiv sau negativ pentru esenta democratie – in fond, sunt mijloace de intimidare, de subjugare a vointei libere a cetatenilor, de infuentare a modului lor de gandire, nu?

 7. Petrisor Socol Says:

  Domnule Ion Iliescu, ati spus ca “sa ridicam potentialul politic al organizatiilor PSD in campania electorala” Pai cum altfel decat prin oameni? Omul reprezinta resursa principala a orcarei organizatii, indiferent de natura ei, omul – responsabil, cel care stie sa asculte mai mult decat sa vorbeasca, cel care stie sa se uite in ochii celui din fata, omul care stier ce inseamna responsabilitatea ( politica si administrativa), omul care constientizeaza ca electoratul reprezinta ceva aproape sacru. Multumesc frumos.

 8. Petrisor Socol Says:

  Eu urasc politica externa a SUA dar ii iubesc p[e politicieni ca isi rewspecta electoratul, pentru ei, politicienii, electoratul reprezinta al doilea judecator. La noi de ce nu? Am vazut atatia primari, consilieri la viata mea ( 27 ani :lol:) care erau cu nasul pe sus, care se credeau zei. Trebuie schimbati.

 9. geomarz Says:

  Despre
  influenta banilor, cumpararea de voturi

 10. geomarz Says:

  Despre
  “influenta banilor, cumpararea de voturi” va informeaya mandea !!!
  300 lei noi votul !!! in zona noastra. Mi-a spus mie filozoful autohton Vasile (cel cu “daca n-ai bani esti prost” !) care a incasat 1200 (si pentru socru si soaca) si s-a dus sa cumpere ciment sa-si termine casa !!! Buna treaba alegerile astea !!!

 11. instalatorul Says:

  Domnule Iliescu, am preferat sa procedez iliescian de aceasta data si sa nu ma pronunt imediat asupra deciziei dumneavoastra de a nu mai candida in urmatoarele alegeri generale. M-am gindit la ea si cred ca este o decizie cumpanita si inteleapta. Desigur ca nu cred ca asta va insemna retragerea dumneavoastra din politica, dat fiind ca politica este insasi ratiunea dumneavoastra de a fi, iar PSD expresia materiala a acestei ratiuni. Tot asa, cred ca o parte dintre pesedisti – mica – nu si-a insusit lectiile de politica pe care le-ati predat recent in partidul dumneavoastra, dar isi mascheaza asta cu gindul la electoratul dumneavoastra personal. Am regretul ca si citeva dintre personalitatile politice din zona dreptei – oameni de valoare – nu vor mai candida doar ca , spre deodebire de dumneavoastra, ei nu vor avea posibilitatea de a-si sustine mediatic partidele. Cu stima.

 12. Cezar Pesclevei Says:

  Vă apreciez, dle Ion Iliescu pentru calitatea de a fi sensibil la mesajele blogerilor care vă scriu, prin aceea că răspundeţi.

 13. aviaxis Says:

  Eu nu cred ca Basescu a “deturnat” PD-ul de la stanga la dreapta. Era pur si simplu o evolutie naturala a partidului ceruta de contextul politic actual. Asa dupa cum spuneam Romania este in mod traditional un stat de dreapta si pare-se ca romanii gandesc in sensul asta. Comunismul si stanga in general au fost grefate pe credintele noastre iar acum le acceptam pur si simplu din inertie.

  Stanga in Romania este o forma fara fond si, fie va muri ca atare, fie isi va defini u rol si o doctrina care sa reprezinte unele credinte traditionale ale noastre… ceea ce cu baronii locali nu prea se poate face.

  Puterea nu este un lucru cu care te nasti si nu sta intr-o functie. Puterea este un lucru pe care ti-l dau oamenii de buna voie, trebuie doar sa-i convingi sa ti-o dea. Traian Basescu nu avea atributiile necesare luarii unei decizii in sensul schimbarii doctrinei… dar daca oamenii i-au dat puterea pentru infaptuirea acestui lucru, atunci inseamna ca decizia lui a fost buna.

 14. Gabriela Savitsky Says:

  aviaxis,

  da, ai dreptate. Cetăţenii doreau să facă parte din Grupul Popularilor şi i-au dat mandat lui Traian Băsescu să schimbe orientarea doctrinară a partidului său. Din acest motiv a fost votat Băsescu.
  România este o ţară săracă. Firesc ar fi ca orientarea majorităţii cetăţenilor, direcţia simpatiei lor politice, să fie către Stânga. Numai că ceea ce se reclamă a fi Stânga, la noi, s-a compromis. Şi nu Ion Iliescu a făcut-o, cum bine ştii.
  Ar fi mai bine dacă te-ai numi axis mundi… Sunt adânci, colosale, panseurile tale.

 15. Gabriela Savitsky Says:

  Cezar,

  ştiam că bucovinenii, prin educaţie, au un bun-simţ proverbial.

 16. geomarz Says:

  radovan
  M-am gândit cum să-i scriu numele: clasic, cu majuscule, cu minuscule.

  Am ales ultima variantă. Cu majuscule ar fi fost prea patetic. Clasic, nu-i nimic normal în ceea ce se întâmplă acum. Nu-i normal ca un patriot să fie acuzat de crime împotriva umanităţii şi apoi, ăn văzul întregii lumi, să fie asasinat prin indolenţă.

  Nu-i normal ca un popor, o ţară, vecină şi prietenă să fie sfârtecată la graniţele noastre şi noi, românii cei toleranţi să nu îi dăm ajutor. Căci aşa s-a înâmplat cu numai câţiva ani în urmă când Jugoslavia a fost jertfită la graniţele noastre. Mitingurile de solidaritate n-au reuşit să adune mi mult de vreo 500 de participanţi. Potentaţii acelor vremuri au permis (fără a cere părerea nimănui) atacatorilor vecinilor noştri, a bunilor noştri vecini, să se folosească de aeroportul Kogălniceanu. Ba mai mult au scris hârtii din care reiese că ei, atacatorii pot ataca pe oricine de pe teritriul român fără a cere părerea, sau anunţa pe nimeni, darămite poporul român.

  Nu-i normal ca la Haga, tribunalul care are de discutat DREPTURILE OMULUI sa muşamalizeze asasinatele comise de agresori şi să le dea câştig de cauză tot lor. După ce doamna cea bătrână a fost debarcată, de ciudă a scris o carte recunoscând atrocităţile celor pe care i-a apărat şi pe care i-a albit prin hotărârile ei.

  Nu-i normal ca dreptatea să fie colorată politic şi bunul simţ să dispară.

  Nu-i normal să fii considerat prost numai pentru că nu ai bani şi să fii considerat deştept numai pentru că îi ai. Hoţii au cei mai mulţi bani.

  În toată această lume anormală, la 13 ani după asasinarea Ţării Vecine şi Prietene, ultimul nume al rezistenţei de pe vremea aceea, Radovan K, a fost trădat de cei pe care i-a slujit. Acelaşi tribunal încearcă, ca pe vremea Inchiziţiei, să-l determine la sperjur. Şi nu poate. Încă.

  La fel ca Solobadan Miloşevici, va fi torturat, redus la tăcere (i se tăia microfonul oridecâte ori spune adevăruri de netolerat pentru urechile asasinilor) şi, în ultimă instanţă, ucis sub privirea impasibilă a unei umanităţi dezumanizate.

  Să nu vă imaginaţi, scumpi concetăţeni că nu vă priveşte. Nu ! Ne priveşte pe toţi. Acest ultim abuz va avea grave urmări asupra noastră a tuturor. Asupra viitorului nostru şi asupra viitorului urmaşilor noştri.

  Planul mârşav de ne transforma înt-o naţie de sclavi va funcţiona şi copiii copiilor noştri vor fi servitorii lor pentru totdeauna. Libertatea noastră, atât de scump plătită prin vieţile atâtor străbuni nu va mai fi decât o extrem de vagă amintire. Dacă va mai rămâne şi atât.

  Radovan este ultima jertfă cu nume sonor, ultima jertfă pe care o trecm, din nou, sub tăcere în vâltoarea grijilor de zi cu zi: cum să ne platim ratele la bancă la care ne-am îndatorat crunt, pentru un televizor, o maşină de spălat şi un aragaz. Cum să obţinem pentru copii noştri un acoperiş deasupra capului acum, când le-a venit vremea de măritiş şi însurătoare. Să nu apuce să ne dorească moartea ca să ne obţină apartamentul. Cum să ne ajutăm nepoţii să facă o şcoală şi să le oferim posibilitatea de a scăpa de mizeria lipsurilor zilnice.

  Toate astea ne vor face să-l uităm pe Radovan şi să-l lăsăm singur cu acuzatorii lui nemiloşi şi josnici.

  Imi pare rău, Prietene, îmi pare rău, Radovan. Mai mult de atîta, eu nu pot să fac. Dar să ştii, vreau să ştii, că un fiu al poporului român se gândeşte la tine cu respect şi compasiune.

 17. emigrantul Says:

  Excelent Comentariul lui Geomarz din 22 Iulie 2008 la 4:28 pm

  Dl. Geomarz,

  V-am citit comentariul si apreciez valoarea deosebita a acestuia. Rar se intilnesc useri ca dvs. care sa posteze mesaje sincere pe forumul presedintelui Iliescu.

  Tot respectul.

 18. Cezar Pesclevei Says:

  Mihnea Georgescu INDEPENDENT ÎN PARLAMENT???!
  iulie 22, 2008 by Cezar Pesclevei

  motto:

  “chiar cred că partidele în sensul clasic sunt pe ducă…” Mihnea Georgescu.

  Stimaţi cititori şi potenţiali sponsori ai personajului pseudopolitic Mihnea Georgescu,

  Am primit un comment recent de la Bogdan la articolul meu anterior intitulat Şi eu… nu numai Mihnea Georgescu.

  Cică candidează ca şi INDEPENDENT! Vă vine să credeţi? Cum adică? Care vasăzică psdistu Mihnea Georgescu a dat divorţ cu Iliescu? Vă vine să credeţi? A trădat atât de uşor partidu’? Dacă a trădat atât de uşor partidu’ şi pe mine, eu care eram viitoarea sa mână dreaptă, oare nu va trăda şi săraca Românie sau, mai bine spus, ce a mai rămas din ea?! Gândiţi-vă singuri!!! Chiar credeţi că acest parvenit fără toate ţiglele de pe casă cum spunea altcineva într-un comment la acelaşi articol, va face ceva pentru “Ţară”, cum îi place stimabilului cu pricina să se esprime?

  Domnule Ion Iliescu, ce aţi făcut acestui Mihnea Georgescu, sau ce v-a făcut el, cel care vă consideră ca pe un tată (din discuţiile personale avute cu el pe mess) de nu reprezintă PSD-ul, partidul care l-a adoptat ca o mamă la alegerile parlamentare?

  Cum ar putea candida un psdist ca şi independent? S-a şters ca şi membru din listele partidului?

  Scuze, trebuia să îl întreb întâi pe Geoană! Dar poate se autosesizează ca de obicei şi îmi oferă un răspuns. Poate nu…

  Mă Mihnea, şi PSD-ul e pe ducă? Vai, dle Iliescu, Georgescu vă vrea se pare mort şi în mormânt!!! (asta e una din concluziile logice a afirmaţiei sale pe care am luat-o şi am postat-o la început cu valoare de motto).

 19. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Revin cu forţe proaspete după o perioadă de absenţă. În primul rând, vă mulţumesc pentru menţionarea numelui meu. Mă simt onorat că un Om ca dvs. îşi găseşte timp să citească modestele mele opinii.

  În ceea ce priveşte PLUTOCRAŢIA PARLAMENTARISTĂ, aveţi mare dreptate. Dacă un om sărac şi cinstit ar dori să candideze la Parlamentul României, ar fi împiedicat de lipsa banilor. Am înţeles că simpla taxă de participare este de 30.000 euro, iar campania pentru un colegiu în Bucureşti te duce la jumătate de milion de euro. Asta nu mai este democraţie! Pentru asta s-a murit în Decembrie? Ca să ne conducă tot îmbuibaţii?

  Ce şanse avem noi, tinerii social-democraţi, să candidăm la aceste alegeri, care vor fi monopolizate tot de cei corupţi? Ce şanse avem pentru o primenire reală a clasei politice?

  În altă ordine de idei, îmi exprim şi eu regretul că nu mai candidaţi la Parlament. Ştiu că nu vă deziceţi de Partid…

  Totuşi, dacă vă luaţi mâna de pe Partid, nu cred să ia mai mult de 10-12% la alegerile parlamentare. ILIESCU ESTE PARTIDUL ŞI PARTIDUL ESTE ILIESCU. Mă corectez: ILIESCU ESTE MAI MULT DECÂT PARTIDUL. Iliescu a fost înaintea Partidului şi va continua să existe chiar dacă Partidul nu va mai exista în forma actuală. Iliescu a creat Partidul şi tot el poate să îl şi desfiinţeze.

  După modesta mea opinie, avem nevoie de o nouă FORŢĂ DE STÂNGA, credibilă, care să vă aibă pe dvs. ca mentor şi model.

 20. emigrantul Says:

  Un articol foarte interesant aici:

  http://mihneageorgescu.wordpress.com/2008/07/22/am-imbracat-camasa-mortii/#comment-7189

  Cineva, imbracat in PORTOCALIU si avind ochelari de soare, cere 30 000 euro finantare.

  Omul asta trebuie ajutat cumva.

 21. adiida Says:

  pentru geomarz
  Am gasit comentariul dvs despre radovan pe un alt sit. Comentariul e excelent, asa cred si eu. De fapt as spune ca e perfect.

 22. Este Mihnea Georgescu un nostalgic comunist? « Mihnea Georgescu Says:

  […] după cei 20 de ani-brucani. Singurul din clasa politică care a intuit acest moment astral este Ion Iliescu, care a avut decenţa şi înţelepciunea să nu mai candideze la Parlament, ca să ne dea tuturor […]

 23. andreicluj Says:

  Domnule presedinte,

  pe la Cluj incep sa se confirme temerile: iata cum se va face si de acum incolo “opozitie” la PSD Cluj, adica o aproape nemascata pactizare (ca sa nu spun mai mult) cu PD-L: intr-un articol aparent inofensiv, referitor la o posibila plecare a lui Boc de la primarie, ar fi fost firesc ca reactia PSD sa fie, daca nu acida, macar… politica, asa cum au facut-o toti ceilalti intervievati. In conjunctura actuala ar trebui, macar in al doisprezecelea ceas, sa se faca, totusi, opozitie, sa se anunte candidati, sa se lanseze macar ironii, in fond, sa re-actioneze cumva. Dar, proaspatul “lider” nu face nimic din toate astea! Ba chiar scapa “porumbelul” si gaseste de cuviinta sa il laude pe… presedintele PD-L !
  Iata, SOPORAN CREDE IN ANGAJAMENTELE LUI BOC SI IL CONSIDERA UN POLITICIAN SERIOS(!):
  “Nici liderul organizaţiei judeţene, Vasile Soporan, nu crede în scenariul câştigării de către PD-L a alegerilor. “Nu cred că PD-L, de unul singur, va putea face Guvernul. Apoi, eu cred în angajamentul pe care Emil Boc şi l-a luat. Cred că e un politician serios, care îşi va duce mandatul de primar până la capăt”, a apreciat Soporan.”
  http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=14799
  Admirabila “opozitie”, admirabila pozitionare fata de cel care ar trebui, parca, sa fie considerat principalul adversar politic al partidului in care se afla si pe care il si conduce la nivel local… Din ce partid face, totusi, parte acest om, ma intreb, domnule presedinte?! Ce jocuri se pregatesc?! Cat de fireasca e aceasta reactie?! Intrebari retorice, la care mi-as dori ca raspunsul sa nu fie cel previzibil. Mi-e teama, insa, ca il vom afla cat de curand…
  Unde e stanga de care vorbim?

 24. sfinx667 Says:

  @ Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  Cu tot respectul cuvenit si convinsa de faptul ca imi apreciati opiniile si abordarea directa, aş dori să vă întreb cum se face că, la foarte scurt timp de la momentul în care v-aţi exprimat aprecierea faţă de gândurile exprimate de mine pe blogul dvs, trebuie să constat că acestea nu mai au trecere pe blogul celui mai apreciat blogger ar meu.
  Chiar dacă m-ar durea foarte mult să aflu că v-aţi pierdut aprecierea la adresa mea, aş prefera să aflu direct că nu trebuie să „mulţumesc” vreunui „consilier” pentru această… promovare…
  Va rog frumos sa nu o luati impolitete , insa nu gasesc o explicatie … si ma intreb daca si cu ce am gresit fata de cineva sau ceva, sunt convinsa ca imi veti intelege nedumerirea.
  stima si consideratie,
  aceeasi, Sibilla

 25. leo Says:

  Domnule Preşedinte,
  Gavroş, ca şi-n alte ocazii, mă inspiră cu-ale ei şopârliţe la adresa cezarilor de varii coloraturi la a vă adresa o întrebare, cu speranţa că aceasta va deranja mai puţin decât răspunsul pe care mi-am permis a-l da într-o şarjă amicală cu Victor la o întrebare ce vă era de fapt adresată dvs de către acesta. Sunt curios, domnule Preşedinte, dintre dedicaţiile de mai jos, pe care aţi păstra-o pentru dvs şi pe care aţi transmite-o mai departe? Să mai întreb şi cui?
  http://www.trilulilu.ro/dan_serbescu/07d73f2f7a6649
  http://www.trilulilu.ro/adibihoreanu/6c491557cfa9a9

 26. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Dragă Leo,

  Stimaţi colegi,

  A doua melodie e superbă, deşi sunt pe jumătate ardelean, după bunicii materni şi mă mândresc că nu am nici o picătură de sânge de moldovean, trebuie să recunosc că muzica populară de la Moldova e mult mai ritmată şi mai melodică decât cea de la Ardeal.

  Dar eu ştiu ce i-ar place Preşedintelui, că e sudist de-al nostru din Olteniţa. Străbunicii mei paterni erau negustori greci din Brăila, pe la 1890…

  IOANA RADU, CIOBĂNAŞ CU TREI SUTE DE OI…

  http://www.trilulilu.ro/RoseMMarie/6f10de01bb13c8

  Şi tot de IOANA RADU, MAI VINO SEARA PE LA NOI, IONELE DRAGĂ (asta dedicaţie din partea bloggerilor de Bine – eră să scriu Ghini ca la makedoni):

  http://www.trilulilu.ro/kmy_17/6c39127ed8f4f1

  Şi aceeaşi “Mai vino seara pe la noi…” în inegalabila interpretare a lui ZAVAIDOC:

  http://www.trilulilu.ro/gheorghe1967/0d935eda0ee060

 27. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu, credeti ca votul uninominal trebuie modificat, imbunatatit, sau anulat?

  http://stirea.wordpress.com/

 28. leo Says:

  Mihnea dragule, măi… catindatule, cum ţ-ar spune un pretin, nu spui care, să-nţeleg că ţi-e dor de o dedicaţie de la Stăpânul Platanelor? Ia d-acilea, dedicaţiune specială pentru corazon-ul tălică de la ştii tu care nepriceput într-ale destincţiei… ;)
  http://www.trilulilu.ro/pisicuta_dulce/fc181b9c45deab
  Măi dragă, ca să şi citez exact, nu doar să parafrazez un clasic în viaţă, să înţeleg că joci tupilata cu mini între grădiniţe? Asta-i un fel de „te-am cetit, ghici pe unde ţ-am răspuns”?
  Păi să repetăm şi acilea, că poate nu toţi ie aşa fidea cititori de cimilituri băceşti ca tălică: în corola de minuni a poporului ăstuia născut creştin, dacă e să remarcăm printr-un singur lucru pe răzeşii lui Ştefan, apăi acela musai e poesia! Atât timp cât cel mai mare poet român în viaţă – Păunescul, şi cel mai mare poet român ce-a fost, mai este ori fi-va în neamul românesc – Eminescul, sunt fii ai plaiurilor Bucovinei, aceasta-i moştenirea dintâi cu care vin urmaşii baciului cu fluieraş de soc la nunta cu dar a daco-romanilor!
  Cât despre muzică, apăi, dragule, asta musai îi apanajul celor care au trăit la umbra Gorunilor lui Horea şi Iancu! Numai cine şi-a păstrat vorba şi credinţa prin doine şi hore cântate în fluierul de os al iobagilor poate pătrunde cu notele în acele tainiţe ale sufletului în care numai vulturii s-avântă! Dacă m-apuc eu, pornind de la urmaşul Iancului – Nicolae Furdui-Iancu, la vale, pe urma carălor Iancului, să enumăr toate vocile de aur care au făcut munţii de la Ţebea să se cutremure – întreabă-l pe domnul Preşedinte, a fost acolo, şi ştie despre ce vorbesc! – mi-e că te ţin de vorbă până după alegeri, şi n-apuci să mai semnezi chitanţe de „dobândă” pentru sponsori! Şi tare mi-e c-oi avea vreo problemă să faci aşijderea pe seama cântătorilor de Trandahir moldovinesc…
  Ah, cât pe ce să uit: la cât îl cunoşti tălică pe baciul leo, făcut-a vreodată băcia sa vreo dedicaţie… întâmplător de-ntâmplătoare? Mă tem că ţi-a scăpat cimilitura pe note din astă noapte… Că-i la mintea cucoşului că, dacă aş fi vizat vreo competiţie între provincii istorice, cum ai provocat tălică acum şi aici, măcar trei ar fi fost variantele de bifat, că doar mioriţa vorbit-a şi de-un baci vrâncean, nu doar de unul ungurean şi unul moldovean…
  Vorba ceea, iepuraşule, iar n-ai şapcă…

 29. Mihnea Georgescu Says:

  Dragă Leo,

  Tălică mă stârneşti la confesiuni. Străbunicul meu, Marcu, era un mic om de afaceri din Munţii Apuseni pe la 1900, când a ales să plece în America… Am oarecari tangenţe deci şi cu Munţii lui Avram Iancu.

  Eu credeam că provoci o dispută melodică între Grupul de la Cluj şi Grupul de la Iaşi…

  Mulţumesc mult pentru muzica makedonească, m-a emoţionat până la lacrimi şi mi-a adus aminte de copilăria mea regală petrecută în centrul istoric al Contanstanţei, printre greci, turci, tătari, makedoni, evrei, armeni, bulgari, ruşi lipoveni etc. etc. LA MUŞATA ARMÂNI, PĂRINTEASCA DIMÂNDARE, ŢADÂRLEA…

 30. “VID DE PUTERE” « Mihnea Georgescu Says:

  […] mistice ale Acelui Decembrie, trebuie să vă explic că această expresie a fost folosită de Preşedintele Iliescu pentru a se legitima în faţa alegătorilor. Lumea începea să îl întrebe de ce tocmai Domnia […]

 31. Mihnea Georgescu Says:

  “VID DE PUTERE”

  “Vid de Putere”… nu mă voi deda la jocuri ieftine de cuvinte de genul “aVid de Putere”…

  Cert este că aceste cuvinte cu o rezonanţă ciudată mi-au marcat copilăria politică şi nu numai. Pentru voi cei mai tineri, care nu aţi prins zilele mistice ale Acelui Decembrie, trebuie să vă explic că această expresie a fost folosită de Preşedintele Iliescu pentru a se legitima în faţa alegătorilor. Lumea începea să îl întrebe de ce tocmai Domnia Sa, considerat un “fost comunist,” a ajuns să fie Succesorul lui Ceauşescu şi se considera că ar fi “furat” Revoluţia. Răspunsul pe care îl dădea Preşedintele era simplu şi ingenios. Redau din memorie: “În urma fugii Dictatorului, s-a creat un VID DE PUTERE. Acest VID DE PUTERE trebuia umplut cumva. Atunci am apărut NOI, CEI EMANAŢI de Revoluţie, care ne-am asumat greaua responsabilitate de a conduce Ţara în vremuri de criză.”

  Ţin minte ca acum: “Ne constituim în Frontul Salvării Naţionale…” Toată viaţa voi fi marcat de cuvintele astea, auzite la 11 ani neîmpliniţi, care marcau sfârşitul brutal al unei epoci a inocenţei, a copilăriei…

  “VID DE PUTERE”… Cuvintele par desprinse din manualele de KABBALAH. În mistica ebraică avem celebra teorie a ţimţum-ului. În natură nu există vid. NE QUA QUAM VACUUM. Dumnezeu sau Fiinţa (ousia) umple toate lucrurile – ca în “panteismul” lui BARUCH SPINOZA (aviz Maria Barbu) – de fapt un “panenteism.” Dumnezeu sau natura (deus sive natura) se retrage pe Sine pentru a creea Lumea… Lumea apare deci, conform misticii ebraice, prin această contragere a divinităţii (ţimţum).

  Teologia mistică ortodoxă, prin vocea Sf. Grigorie Palama, reia acest idee prin celebra teorie a EMANAŢIILOR. Toate lucrurile emană din divinitate, fiind îndumnezeite prin suflul fiinţial divin, aşa cum recunoscuse încă Dionisie Areopagitul. Nu întâmplător demersul politic al lui Ion ILIESCU făcea apel, în acele zile la tradiţia evreiască a Kabbalei (prin teoria Vidului) şi la tradiţia misticii răsăritene (prin teoria Emanaţiilor). Legitimarea regimului iliescian era în primul rând o legitimare simbolică, la nivelul mentalului subconştientului colectiv şi al imagologiei mântuirii naţionale.

  Ion Iliescu apare, deci, ca actant major pe scena Istoriei, în Noaptea Cea Mai lungă a Neamului Românesc, la Solstiţiul de Iarnă, 22 Decembrie 1989, Moment Istoric de grea cumpănă pentru devenirea istorică a României. Fenomenul contragerii Vidului de Putere a durat exact 3 zile (perioada în care, după Tradiţia Creştină, Iisus Hristos ar fi stat în Locuinţa Morţilor)… Neamul Românesc a Înviat, a treia zi după Tradiţie, pe data de 25 Decembrie 1989, odată cu Sacrificul Ritual al Tatălui simbolic al Naţiunii – l-am numit pe Nicolae Ceauşescu – ce oedipian! – o jertă simbolică dureroasă, dar necesară pentru instaurarea Noii Ordini. Fiind el însuşi un Iniţiat, Nicolae Ceauşescu era periculos şi eliminarea lui devenise necesară, deoarce ar fi putut vorbi… disperarea sa de a se agăţa de Putere, în loc să se retragă elegant “la al XIV-lea Congres” l-a costat anul pe viaţă pe care l-ar mai fi trăit. Oricum era bolnav, avea cancer la prostată… Din acest punct de vedere, executarea lui Nicolae Ceauşescu poate fi interpretată şi ca “un gest de clemenţă.”

  Revenind în zilele noastre, prin aparenta retragere a lui Ion Iliescu din Parlament, se creează acum, la 20 de ani-brucani de la Evenimentele din Acel Decembrie, un nou VID DE PUTERE. Vidul, fireşte, este doar aparent. Ion Iliescu nu este Nicolae Ceauşescu. El nu se agaţă de Putere şi asta îl face nemuritor.

 32. geomarz Says:

  @ Emigrantule,
  Multumesc.
  Uneori am impresia ca traiesc intr-o lume paralela cu cea pe care o locuiesc altii. Cei din jurul meu au probelmele pe care le-am enumerat. Mai toti.
  Cind ma uit la ce vorbesc altii, stau si ma minunez.

  Ce voi spune in continuare, nu are legatura cu ce se dicuta pe aici.
  Numai uitati-va la neorocirile iterative din nordul Moldovei care se tot repeta de vreo 10-15 ani incoace.
  Ce comenteaza politichia romaneasca !? Economia romaneasca este, citez “ca un zimbru tanar”. Mam lui de zimbru tinar, poate avorton avortat acu 100 de ani.
  Acest popr n-are nici un viitor pentru ca nu are o calsa politica care sa vrea asta.
  Asa simt oamenii de rind, dar cui ii pasa ?!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: