REFLECTII LA …INTERVENTII

 

PE MARGINEA COMENTARIILOR PRIVIND DECIZIA MEA DE A NU MAI CANDIDA LA ALEGERILE PARLAMENTARE

 

 Nu am de gand sa raspund, in niciun fel, unor comentarii „rautacioase”, unele sabloane vechi din presa centrala, ale exponentilor dreptei agresive, care au ramas cantonati in tezele lozincarde, emise si reluate de ei dealungul ultimilor 18 ani. Nu merita nici macar luati in seama. Oamenii seriosi si de buna credinta au suficienta intelepciune ca sa inteleaga motivatia unor astfel  de indivizi (unii dintre ei cu mentalitate de mercenari) care repeta, ca o placa uzata,  acelasi refren, pentru ca nu sunt capabili de altceva.

 

Ma bucura faptul ca, majoritatea colegilor de pe blog au inteles corect, atat motivatia deciziei mele, cat si faptul ca aceasta nu inseamna nici parasirea vietii politice in general, nici a partidului si ca voi ramane prezent in eforturile necesare pentru afirmarea si cresterea, pe o temelie solida , a stangii in general  si a social – democratiei, in particular – necesitate vitala pentru modernizarea Romaniei si rezolvarea marilor probleme sociale cu care se confrunta societatea noastra.

Advertisements

12 Responses to “REFLECTII LA …INTERVENTII”

 1. Gabriela Savitsky Says:

  “Temelia solidă” ne interesează foarte mult. Suntem alături de dumneavoastră. Până la capăt.

 2. emigrantul Says:

  CE ESTE DE FAPT UNIUNEA EUROPEANA SI CARE SUNT BENEFICIILE PE CARE LE ADUCE EA POPORULUI ROMAN?

  Scurte comentarii asupra unor citate apartinind lui Ion Iliescu din alocutiunea de la Munchen, 9 iulie 2008, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea „Foreign Affairs Association”

  1) /”ultimele două decenii au marcat o schimbare profundă în istoria noastră, deschizând noi speranţe şi oportunităţi.”/
  RASPUNS:
  Sperantele si oportunitatile prezentului sunt deschise doar pentru cei cu
  ambitii politico-afaceristice. Starea optimista a cetatenilor din anii imediat urmatori revolutiei nu mai exista. Acum stim spre ce ne indreptam. Mai precis, fiecare tinar cunoaste ca va trebui sa plateasca o viata rate enorme la un apartament vechi, construit de comunisti si apartinind aceleiasi clase cu cel pe care parintii lui l-au platit, atunci cind era nou, utilizind banii cistigati in vreo sase ani. Fiecare tinar stie ca stabilitatea locului sau de munca se masoara in luni, fiecare tinar isi cunoaste viitorul incert schimbind mereu patronii si traind in teroarea intrarii in imposibilitatea platii ratelor.

  2) /”Reprezint o ţară care, în ultimii 18 ani, a trecut printr-un proces complex de transformări structurale, care au atins toate aspectele vieţii politice, economice şi sociale.”/
  RASPUNS:
  Pe ansamblu, transformarile au fost in rau. Oamenii au ajuns la concluzia ca trebuie sa munceasca mai mult pentru a trai mai prost decit inaintea revolutiei.

  3)/”Acum, România se află într-o perioadă de căutări intense, pentru a-şi defini proiectul viitor, plecând tocmai de la statutul de membru al Uniunii Europene.”/
  RASPUNS:
  Adica, cu alte cuvinte, oamenii politici habar nu au spre ce se indreapta tara. De 18 ani si jumatate suntem in cautari.

  4) /”Desigur, există multe probleme complicate legate de construcţia europeană, de relaţiile şi de rolul ţărilor şi naţiunilor – mici şi mari, dintre bogaţi şi săraci”/
  RASPUNS:
  Uniunea Europeana este un fel de stat feudal organizat pe relatii de vasalitate. In virful piramidei se afla Franta, Germania, etc. iar la nivelul inferior Romania, Bulgaria, etc. Vasalul, adica conducerea Romaniei, pune la dispozitia statelor ierarhic superioare resursele si forta de munca a tarii iar acestea garanteaza securitatea vasalului (nimic altceva decit un paravan in spatele caruia se ascunde elementul exploatator strain).

  5) /”În procesul globalizării se evidenţiază, de asemenea, multe probleme comune referitoare la resurse. … Pentru noi, românii, astfel de probleme sunt mai acute, datorită problemelor generate de decalajele de dezvoltare, de costurile sociale ale tranziţiei, de nivelul de trai scăzut, ca şi de corupţie şi de sărăcie, de lipsa unei culturi administrative solide, moderne, ceea ce generează birocraţie şi lipsă de eficienţă etc.
  De aceea, România trebuie să se concentreze asupra reducerii decalajelor istorice de dezvoltare; apartenenţa sa la UE îi oferă o oportunitate reală de a-şi rezolva aceste probleme de natură economică şi socială.”/
  RASPUNS:
  Decalajele dintre Romania si entitati teritoriale cum ar fi Canada sunt minime. Ba as putea spune ca statul nostru se afla inaintea tarii artarului. Pentru comparatii vizitati situl: http://www.geocities.com/casamede2005
  Ca urmare, asa zisa raminere in urma a Romaniei relativ la statele dezvoltate este o falsa problema. Politicienii trebuie sa-si modifice discursul deoarece romanii, cu milioanele, au fost prin tot occidentul si cunosc bine cum arata acesta in medie.

  6) /”De aceea, răspunsul la toate aceste probleme şi temeri nu se află în mai puţină integrare europeană şi în amânarea primirii de noi membri, ci, din contră, în adâncirea integrării şi în continuarea lărgirii U.E.”/
  RASPUNS:
  Chiar nu va dati seama ca extinderea uniunii duce in acelasi timp la modificarea raporturilor de vasalitate. Intrarea unui stat cum ar fi Turcia aduce automat in comunitate un pretendent la virful piramidei adica un concurent serios pentru marile puteri vestice.

  7) /”Europa unită trebuie să devină o federaţie sau o confederaţie de state naţionale, nu atât în expresia clasică a naţiunii, ci în funcţiile sale esenţiale, respectând marea diversitate a culturilor şi tradiţiilor noastre, ca şi a modurilor de viaţă, care constituie un factor de progres pentru naţiunile europene, pe ansamblu şi pentru cetăţenii europeni, în particular.”/
  RASPUNS:
  Care sunt functiile esentiale ale natiunii? Doriti o Europa unita care sa se comporte ca o natiune in functiile sale esentiale. Dati exemple de asemenea functii esentiale. Pasajul este neclar.

  8) /”Identităţilor naţionale li se poate adăuga o identitate europeană, bazată pe valori şi idealuri comune! Cele două identităţi sunt complementare şi se îmbogăţesc reciproc.”/
  RASPUNS:
  Nu exista o identitate Europeana iar cele doua razboaie mondiale plus alte conflicte mai mici, ultimul fiind acela din Iugoslavia, demonstreaza interese intrinseci mult diferite ale statelor componente. UE nu este in interesul populatiei obisnuite din tarile membre ci doar a bogatilor din acestea.

 3. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  /”au inteles corect, atat motivatia deciziei mele, cat si faptul ca aceasta nu inseamna nici parasirea vietii politice in general, nici a partidului si ca voi ramane prezent in eforturile necesare pentru afirmarea si cresterea, pe o temelie solida , a stangii in general si a social -democratiei, in particular”/

  Sincer ma intreb, cum veti putea face asa mari eforturi pentru afirmarea si cresterea “stingii”, in acceptiunea dvs., si mai ales pe ce oameni o sa va bazati deoarece, dupa cum constat, (aproape) nimeni nu adera la ideile social democratiei model Ion Iliescu, unul din motive fiind acela ca nimeni nu stie bine in ce consta o asemenea orientare politica.

  Adica mai concret, INTREBARE: Daca alegerile parlamentare si prezidentiale vor fi cistigate de un ipotetic partid unde toti membrii gandesc si actioneaza asemanator lui Ion Iliescu iar toate celelalte formatiuni politice vor obtine procente nesemnificative, ce veti face? reveniti la impozitarea progresiva, asta o stiu, si mai departe…?!

 4. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  In opinia mea, ati punctat clar si limpede ” afirmarea si cresterea, pe o TEMELIE SOLIDA, a stangii in general si a social democratiei, in particular ” nu pot decat sa va felicit inca o data, si, vorba dumneavoastra, nu-i voi lua in seama pe deja plictisitorii prezenti in toate colturile, fara ocupatie, ancorati in frustrari si neputinte.
  Zic doar atat, caci am mare, mare incredere in dumneavoastra si in destinul acestei tari : cu Dumnezeu inainte si cu Ion Iliescu pe drumul bun !
  respecte si consideratie,
  Sibilla

 5. presedintele Says:

  Domnule Ion Iliescu ,
  Trebuie sa apreciez lamuririle Dvs. in legatura cu refuzul de a mai merge in cursa Parlamentara pentru un colegiu sau altul.
  Nu trebuie sa-i credeti , insa, pe toti care fac pe cuvioasele Parascheva si “plang” cu lacrimi de crocodil ca numai canditati, implorandu-va sa reveniti asupra acestei decizii.
  Cu siguranta ca acestia abia asteptau sa va retrageti sa nu le mai stricati”ploile”, insa sunt socati acum deoarece veti fi o voce si mai puternica in partid.
  Drumul drept este drumul stiut, iar Dvs. trebuie sa ne aratati acest drum pentru reformarea Romaniei.
  Cu stima,
  Sorin Voinea

 6. mihairogobete Says:

  Domnule Ion Iliescu,
  indatorandu-ma pentru atentie,completez ceea ce nu mi-am permis in cele cateva minute acordate prin prietenia Valeriei,ca ultim vorbitor la festivitatea lansarii cartii “In centrul atentiei”,de la Turnu Severin.Intr-un tot,cartea cuprinde nu numai diversitatea disciplinara a personajelor intervievate,ci si a aproape tuturor mentalitatilor alcatuitoare ale spiritului romanesc.Necontestand partitia economista a societatii in clase,paturi si straturi,etc.,dupa raportul fata de mijloacele de productie,datorita neomogenitatii cultural-educative a fiecareia in parte,impartirea colectivitatii pe mentalitati nu i se suprapune.Desi – spre exemplu – ca exponent al constiintei colective,(si,de stanga,prin aceasta definitie),intelectualul se …in-dreapta democratic – socotesc eu – tocmai din pornirea de a putea reprezenta nu doar o singura mentalitate ci intreaga diversitate a ansamblului cultural care-l defineste:de la gandirea manicheic-tribala a celor nesocializati,la cea de performanta socializatoare a celui de pe piscul politic.Daca in aluatul painii nu se poate spune ca sarea este inferioara ori superioara fainii sau apei,nici despre mentalitatile constiintei colective nu putem spune ca sunt inferioare sau superioare.Mai mult:pare-se,ca,indiferent de datarea istorica,constructiile mentale ale constiintelor colective cunoscute difera prin proportiile mentalitatilor alcatuitoare,necunoscandu-se,din cate stiu,”societati” fara clase.O colectivitate poate fi insa superioara alteia prin gradul de participare la dialogul politic al tuturor mentalitatilor sale,vectorul istoriei stabilind ponderea si proportiile,reteta nu numai a supravietuirii,ci,mai ales,a revigorarii continue si regenerarii.Regenerare?Lectia metaforei invocata de dna.Irina Mavrodin este pilduitoare.Alaturarea metaforica a doua semnificatii distincte,(frigul arzator),face sa tasneasca nu numai o perceptie inedita,ci si un nou mod de a gandi – ne regenereaza mentalul nu doar vocabularul.Extrapoland,departe de a fi conflictuala conform mentalitatii manicheiste,asocierea mentalitatilor fie si ireductibile ne regenereaza imaginarul.Nu in conflictualitate consta menirea diversitatii culturale,ci in reinvierea fiecareia.Cred asadar ca nu democratia stabilita prin puterea majoritatii unei mentalitati sau alteia duce la … democratie,ci crearea premiselor pentru o participare paritara a tuturor modalitatilor de mentalizare.Concret,prin dezvoltare si modernizare economica si culturala.Si in acest fel ma socotesc om de stanga,numai in efortul de a putea reprezenta toata suflarea populara mentala:nici numai pe cea a celor de sub,nici numai pe cea a celor de deasupra.Altfel,oricand sus-ul poate fi jos,si jos-ul poate ajunge sus,in ierarhie legiuitoare a …anarhiei.

  Multumindu-va,
  Mihai Rogobete

 7. krudus Says:

  Domnule Presedinte, cei cu ” mentalitate de mercenari” fireste ca se vor bucura pt. ca nu mai candidati.

  Vor putea sa-si bage la vot nestingheriti, legile lor generatoare de coruptie prin care isi vor asigura drepturi imorale.

  Parerea mea este ca veti continua sa ramaneti cel mai puternic si influent om in stat, sa fiti cel care echilibreaza balanta de fiecare data in favoarea adevarului.

  Multa sanatate !

  p.s- intr-o emisiune la Realitatea de acum doua zile ,Silviu Prigoana a spus ca sunteti “omul care a salvat Romania intr-o perioada dificila, plina de tensiuni si convulsii sociale si doar pt. aceste lucruri dl. Iliescu trebuie apreciat”.
  Nu sunt fan Prigoana, dar imi plac oamenii care relateaza lucrurile exact asa cum sau petrecut, fara sa inventeze tot felul de baliverne liberal-taraniste!

 8. limax37 Says:

  Domnule Presedinte, veti vedea ca va inselati. Practic lasati partidul de unul singur si ma tem ca nu e pregatit. Ce sa faci cu Geoana si Nastase? Valea e abrupta, Vadim stie mai bine.
  Urandu-va multe succese in noile proiecte, de exemplu o carte cu memorii ca in USA, va saluta cu stima al dvs.,
  limax37.

 9. geomarz Says:

  @ emigrantul

  CE ESTE DE FAPT UNIUNEA EUROPEANA SI CARE SUNT BENEFICIILE PE CARE LE ADUCE EA POPORULUI ROMAN?

  Ce este UE habar n-am si nici nu cred ca stiu prea multi.
  Care sunt beneficiile pe care le aduce UE poporului roman ?
  Raspunsul este simplu : niciunul !!!

 10. eugennl Says:

  As zice ca in ziarele controlate de dreapta (dar mai este vreun ziar indepedent si ecilibrat ?) comentariile referitor la retragera dvs tradeaza o ura patologica. Tezele lozincarde ascund de fapt o saracie de idei si o incapacitate de a dezbate si critica ideile dvs. si ale PSD in loc de a folosi un limbaj tip Romania Mare. Bun sa zicem ca sunteti un “bolsevic” dar care sunt ideile bolsevice. Este opozitia la cota unica (aplicata doar in 10% din tarile UE) o idee bolsevica ?. Sau la “restitutio in integrum” care asa cum este in Romania este unica in generozitate in Europa de Est. Pe ce se bazeaza teza ca controlati total PSD?.
  Suspendarea lui Basescu presupusa un complot iliescian a fost votata si de pnl si udmr . Si pe ei ii controlati ?
  Politica nu se mai face la noi cu dezbateri de idei in Parlament sau in congrese dar a ajuns o politica de show televizat implict redusa la lozinci. Ziare ca Cotidianul si Curentul nu sunt altceva decit o “Scanteie” de dreapta in care temele economice si politice lipsesc cu desavirsire dar par destinate doar infierarii cu limbaj de ura patologica a adversarilor. Ma rog daca asta face placere cititorilor asta este “enjoy it” se pare ca nu numai manelele dar si manelismul politic se cere pe piata. PSD a ajuns si el un partid bazat pe politica mititetilor si talk-showurilor si care face ridicol guverne cu 28% din voturi.
  Cred ca este o decizie buna sa va limittai la a fi un “batrin intelept” in PSD si a lupta de pe o pozitie detasata de conducerea executiva pentru ideile de stanga si pentru a incerca sa inecteze politica de mititei si show in PSD.

 11. Darco LEU Says:

  Raman la parerea ca in politica este nevoie de ION ILIESCU, si nu ca politicean ci ca politician si parlamentar. Paote va mai ganditi.

 12. reformacj Says:

  darco are dreptate. Asistam la FEUDALIZAREA Romaniei prin acest simulacru de uninominal.Cu siguranta, va creste numarul incompetentilor in Parlament cu acest sistem de promovare a clasei politice.A venit vremea OLIGARHILOR stimati colegi, a celor care au furat pana acum, evident de la STAT, si scum doresc legalizarea averilor dobandite ilicit. DE ACEEA SUSTIN CEEA CE A SPUS SI DARCO LEU, oameni de genul Iliescu trebuie sa se sprijine unul pe altul pentru a reusi o echilibrare a situatiei economico-politice in romania, pana nu este prea tarziu.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: