DOUA ZILE LA PORTILE DE FIER

 

In zilele de 17 si 18 iulie a.c.m-am aflat la Drobeta -Turnu Severin si in zona.

 

Deplasarea a fost ocazionata de invitatia de a participa la lansarea unei carti :”In centrul atentiei „ – volum de interviuri, realizat de doamna Valeria Sitaru – actrita si profesoara la Academia de Arta Teatrala si Cinematografica. D-sa a realizat  o emisiune de convorbiri la postul de televiziune privat „Speranta”, din Bucuresti. Interlocutori sunt oameni de litere, poeti si prozatori, artisti, gazetari, universitari si…intamplator si..subsemnatul.

 

 

Citez cateva nume ale protagonistilor : poeta Irina Mavrodin, scriitorul Nicolae Breban, profesorii universitari Vasile Morar (filozof) si Daniel Barbu (stiinte politice), doctorand Ionut Vulpescu (etica), actorii Mircea Rusu si Gelu Colceag, ziaristii Ion Grosan si Razvan Voncu, arhitectul Daniel Ciocazanu, Petre Roman si subsemnatul.

 

Evenimentul a avut o tinuta deosebita prin grija editoarei de carte, doamna Ileana Roman.

 

 

 

Lansarea cartii a avut loc intr-un salon al teatrului din localitate.

A fost prezent un public numeros. Au vorbit cativa dintre protagonisti (Mircea Dumitrescu, prof. Vasile Morar, doctorand Ionut Vulpescu, Petre Roman, subsemnatul, autoarea), ca si doi comentatori, localnici, prieteni ai autoarei.

 

A fost un eveniment cultural apreciat de toti cei prezenti.

 

Cu acest prilej am avut si doua prezente la emisiuni ale televiziunilor locale.

 

A doua zi m-am intalnit cu reprezentantii conducerii Hidrocentralei „Portile de Fier” si am vizitat sala masinilor de la HC „Portile de Fier 1.

 

 

Am efectuat apoi, din portul Orsova, o plimbare cu salupa pe lacul de acumulare, pana la Cazanele Mici. Este o zona splendida – loc unic in Europa – strapungerea muntilor Carpati de catre fluviul Dunarea, un mare potential turistic.

 

 

Multi localnici si-au construit case pe malul lacului. Fara indoiala, el va deveni in perspectiva, un obiectiv apreciat in patrimoniul european, iar Orsova, cu o pozitie foarte favorabila, va deveni centru de atractie pentru turismul din zona.

Advertisements

4 Responses to “DOUA ZILE LA PORTILE DE FIER”

 1. Gabriela Savitsky Says:

  Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II s-au construit cu geniul şi efortul supraomenesc al Uzinelor Constructoare de Maşini Reşiţa.
  Astăzi, UCMR-ul, care ar fi trebuit să fie, în mod normal, Intreprindere de interes strategic naţional, privatizată la sfârşitul lui 2004, este o ruină. O ruină cu ştaif, evident. Am citit un articol săptămâna trecută într-un ziar local care spunea că UCM Reşiţa încearcă să pună pe picioare un modul în care să se fabrice piese pentru roţile de bicicletă. “De la sublim la ridicol, nu-i decât un pas”. AVAS-ul, în cazul nostru.
  Întreţinerea şi retehnologizarea Porţilor de Fier trebuiau să fie făcute, firesc, de UCMR. Ei le construiseră, aveau planurile. Numai că interese oculte au făcut ca licitaţia să fie câştigată de Sultzer. O firmă de prestigiu, de altfel.
  Dintr-o tradiţie uzinală de aproape 300 de ani au rămas nişte spiţe de bicicletă…

 2. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  desigur ca prezenta dumneavoastra la astfel de manifestari si evenimente culturale, onoreaza intotdeauna si va felicit si nu incetez a ma mira si a va lua model, nu stiu de unde aveti atata suflet si energie … cu adevarat sunteti un atom, cum va numesc eu, o forta .
  Adevar mare graiti, trebuie investit si pus in valoare traseul, cursul Dunarii, de la la Bazias incepand, peisajul este fascinant si spectaculos, sigur ca trebuie gasite solutii si o strategie de promovare eficienta a turismului in zona, editate brosuri edificatoare, nu doar informatii ci si imagini, sa se atraga investitori, sa se incurajeze orice demers de buna credinta, drumuri de acces la standarde europene si atragerea mai apoi a turistilor , pentru ca avem potential si resurse nebanuite, bogatii neasemauite si e pacat sa nu ne recastigam renumele pe plan extern, avem o tara atat de frumoasa si da, e nevoie de infuzie de capital ca sa imbunatatim imaginea Romaniei si prin proiecte indraznete dar cu toate sansele de reusita. Atragerea turistilor va aduce in cele din urma bani si cu cat vom fi mai seriosi, cu cat vom pune mai mult suflet, cu atat mai aproape de succes ne vom afla, unul de care sa ne bucuram ca natie cu totii.
  Cunosc atat Clisura Dunarii, radacinile materne si intreaga copilarie , deci farama de suflet apartine si-mi arde foc viu nemuritor sud-vestului meu drag, cunosc si zona Severin, Orsova, de nenumarate ori trecand sau poposind in zona, radacinile paterne fiind ale Izvernei mehedintene, ma doare cand vad ca in ultimii ani, actuala conducere inca nu a gandit si nu a demarat nici macar un proiect de anvergura, ce sa mai zic de starea jalnica a drumurilor carpite si plombate la nesfarsit… Au inregistrat ” succesuri ” pai sa vina in fata nu cu plictisitoarele lamentari si scuze, sa vina cu macar un rezultat cu care la momentul prezent Romania a impresionat Europa.
  Sincer domnule Presedinte Ion Iliescu, singura speranta e renuntarea la starea de amortire in care ne complacem sa vegetam, dumneavoastra sa continuati sa fiti parghia de echilibru, caci numai cu si prin dumneavoastra PSD-ul mai poate reveni , sa dreaga ce au stricat altii, chiar daca nu candidati, sunteti singurul care chiar stie ce face, ganditi in perspectiva si cunoasteti, va pasa, va implicati.
  stima si deosebita consideratie,
  Sibilla

 3. dejaniudici Says:

  Intradevar , Clisura Dunarii este una dintre cele mai frumoase zone ale Romaniei. Pacatul ei este ca se afla in aceasta tara care nu stie sa-si valorifice resursele si nu-si cunoaste cu adevarat potentialul.

  Au ramas putini care isi mai aduc aminte de Bazias, acel orasel cochet cu puternica insemnatate istorica. Nu v-as dori sa vedeti in ce hal a ajuns acea zona. Si este pacat pentru ca acolo se afla o veche manastire sarbeasca lasata in paragina si acel loc este primul contact al strainilor care fac croaziere pe Dunare. Mi s-a intamplat de-a lungul excursiilor prin tara ca la intrarea intr-un alt judet sa gasesc asfalt proaspat turnat iar acel judet a crescut putin in ochii mei. In mintea mea zic : “Uite judetul asta ete condus de oameni gospodari” . Poate ma inselam dar prima impresie conteaza foarte mult.

  O alta problema in zona Clisurii este saracia. Nu le putem cere acelor oameni sa inceapa afaceri in turism pentru ca nu au de unde sa inceapa. Singurele lor venituri sunt cele venite din pescarie, deci foarte mici.

  Drumul care leaga Moldova Noua de Orsova este incredibil de prost iar daca ne uitam pe malul sarbesc vedem tunele si drumuri ingrijite. Oare nu este o problema de administratie ce trebuie rezolvata?

  Zona poate fi dezvoltata din punct de vedere cultural. Are un potential exceptional. Nu stiu daca stiti faptul ca in Belobresca, un sat din Clisura Dunarii, exista o brigada de actori care chiar ofera oamenilor din zona spectacole de cateva ori pe an. Acestia ar trebui incurajati si pe langa acest lucru ar trebui dati ca exemplu in restul tarii.

  Ar trebui facut un muzeu in Clisura vis-a-vis de satele inundate odata cu constructia Portilor de Fier. Lumea trebuie sa cunoasca ce minunatii au fost inghitite de ape si sa-si dea seama de drama suferita de oamenii din zona.

  Sunt multe de facut pentru a pune pe picioare acea zona…dar putin cate putin s-ar face ceva.

  Exista un Program de Cooperare Romania-Serbia care ar putea face mai multe pentru oamenii din Clisura Dunarii. Este in intereseul ambelor tari ca acea zona sa creasca din punct de vedere economic. Dar in cadrul acestui program eu nu am vazut nici un proiect. Sunt dispusi sa asculte sugestii. Pentru mine acest lucru ma duce cu gandul la un program mai mult formal care sa fie scos in fata atunci cand se vorbeste de politica externa a Romaniei. Pacat…

  Sper sa-mi cititi parerea mea legata de o zona care imi este foarte draga si de care imi este tare dor.

  Va multumesc si va urez succes in proiectele dumneavoastra viitoare!

 4. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Vă că sunteţi atras de Dunăre, precum eu de Mare… să fie oare nostalgia originilor?

  P.S. La Olteniţa nu am fost niciodată, dar la Giurgiu m-am simţit extraordinar! Ca şi la Brăila, Tulcea, Cernavodă sau Hârşova… Dunărea şi oamenii din părţile ei au ceva special…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: