SCURTE COMENTARII (2)

 

 

In legatura cu intentia anuntata  de a nu mai participa la alegerile pentru Parlament am retinut multitudinea comentariilor, atat pe blog, cat si in presa.

 

Cred ca am clarificat, pe fond, aceasta idee. Nu este vorba de a parasi partidul sau activitatea politica. Ci, pur si simplu, din punct de vedere al campaniei electorale – nu ma mai intereseaza aceasta competitie. In conditiile votului pe liste, prezenta mea putea fi utila, ca factor propulsor – pentru promovarea unei liste de candidati ai PSD.

De unul singur, intr-un colegiu – indiferent unde, nu am nici o motivatie sa mai particip la o cursa electorala.

 

In ceeace ma priveste, competitia pentru Presedintia Romaniei, dealungul anilor a fost eminamente uninominala. Este mult mai util si firesc, de aceasta data, sa las locul unui candidat tanar. Nici activitatea parlamentara – activitate de uzura si care solicita mult timp, nu ma mai atrage. Trebuie sa ma gandesc sa-mi restrang sfera preocuparilor si a activitatilor pentru utilizarea cat mai optima si eficienta a timpului.

 

Apreciez recomandarile Bibliotecarului, care coincid cu unele din intentiile mele de a-mi indrepta atentia mai mult spre activitati legate de problemele de fond ale politicii romanesti (spre exemplu « dezvoltarea durabila ») ca si spre dezbateri ideologice, dialoguri cu mediul intelectual si cu tinerii – actiuni esentiale pentru afirmarea social -democratiei si a stangii romanesti, in general.

 

Cred ca raspund si unor sugestii, ale colegilor de blog : agnosticus , Maria Barbu , Mihnea Georgescu, sfinx667, Victor, gviorela, isabellelorelai, Petrisor Socol, geomarz, mirelateodorescu, simona74, nraducanu, krudus, SorinPLATON de a-mi consacra mai mult timp sprijinirii activitatii PSD, nu atat in domeniul organizatoric, executiv, cat mai ales in orientarea generala a politicii sale  si in sprijinirea eforturilor pentru cresterea influientei si credibilitatii sale in medii diverse – inclusiv in spatiul universitar, academic, cultural, etc.

Prezenta mea, cred ca poate fi utila si pentru evitarea unor excese, pentru mai mult echilibru, pentru “calmarea unor impetuozitati “ (agnosticus ) si afirmarea mai explicita a PSD ca partid social-democrat autentic, exponentul stangii moderne in Romania.

In aceasta privinta sunt mai putin sceptic decat  neinfectat de comunism care nu crede ca stanga romaneasca ar putea deveni europeana, neacordandu-mi nici mie vreo sansa de a ajuta urmarirea acestui obiectiv.

In legatura cu problema ridicata de Cezar Pesclevei  privind alianta PSD cu PC si indoiala pe care o exprima privind posibilitatea convietuirii a doua entitati politice cu viziuni si doctrine diferite (avand in vedere si unele experiente anterioare, care au alimentat unele reticiente la multi militanti ai PSD) – nu contest dificultatea promovarii acestui demers, despre care si  carlovacristian isi exprima semne de intrebare. Dar, in politica trebuiesc luate in considerare si asemenea situatii. Se si afirma ca politica este arta compromisului. Iar, in conditiile actuale, PSD este obligat sa apeleze la diferite formule de cooperari si chiar aliante posibile. Nu se afla in situatia de a conta pe posibilitatea de a mai asigura, in viitorul apropiat, o guvernare de unul singur.

 

bucur  semnaleaza un fapt real – confuzia ideologica din viata noastra politica alimentata si de faptul ca dreapta politica de la noi (mai ales PD-L) foloseste idei de stanga. De fapt  PD-L, aceasta “struto-camila” lipsita de ideologie a adoptat formula specifica demagogiei populiste !

 

emigrantul  nu se dezminte cand ma considera “de dreapta” si ca as “incepe sa gandesc ca reprezentantii partidelor istorice”, in anii 1990. Gandirii sale ii este caracteristica si  aprecierea ca “stanga nu isi are sens decat intr-un stat condus de partid unic” ca si ideea ca “la noi toate partidele ar fi de dreapta” !

 

Victor  imi cere sa comentez o afirmatie : “in anii 1950-60 ar fi fost mai bine, ca existau inca unele repere ramase din perioada interbelica si ca raul ar fi inceput atunci cand comunistii i-au adus pe cei de la tara la oras”.

Afirmtia comporta mai multe comentarii :

a)      Nici idealizarea situatiei Romaniei interbelice nu cred ca este motivata.

b)      “Aducerea la oras a unor tarani” – deci procesul de industrializare a tarii, desfasurat dupa anii 1950 a reprezentat, in plan istoric, varianta adoptata de sistemul partid-stat instaurat in Romania pentru misiunea pe care a indeplinit-o , in tarile occidentale, acumularea primitiva de capital, insotita de pauperizarea fortata a taranilor si a micilor artizani, transformarea lor in mase de proletari – suportul social al infaptuirii revolutiei industriale care a propulsat tarile respective in avantgarda dezvoltarii economiei capitaliste, asigurandu-le pozitia dominanta in lume.

c)      Daca privim evolutia lumii de azi, constatam ca si in tarile slab dezvoltate are loc in prezent un proces de crestere a populatiei urbane. Dealtfel, anul 2008 marcheaza un moment semnificativ – pentru prima oara, la nivel mondial, populatia urbana o depaseste pe cea rurala. In acest context se inregistreaza aparitia unor mari concentrari urbane – megapolisuri. Volumul “Starea lumii 2007” , intitulat “ Viitorul nostru urban” – editat de World Watch Institut – analizeaza acest fenomen si constata ca numarul oraselor cu peste 10 mil.locuitori a crescut de la 2 in 1950 (Tokio si New York) la 19, in 2005, urmand sa ajunga la 22, in 2015, cele mai multe intre ele in Asia si America Latina.   

 

 

 

58 Responses to “SCURTE COMENTARII (2)”

 1. cirlovacristian Says:

  Dle Ion Iliescu va multumesc pentru raspuns.Sincer nu este prea consistent “comparativ cu sensul intrebarilor” mele.
  …”in conditiile actuale, PSD este obligat sa apeleze la diferite formule de cooperari si chiar aliante posibile”……a fi obligat reprezinta ceva iar dorinta reprezinta cu totul si cu totul altceva.
  Trebuia sa remarc.In plus fata de cele spuse mai adaug faptul ca “procentele pierdute” se regasesc la altii iar daca se doreste sa se recistige anume ceva aceea este increderea in adevar si fapte.Mincinosi sunt peste tot,tepari,combinatori,oameni care nu se tin de cuvint,etc……dar un singur om a reusit si va reusi sa-si mentina coloana vertebrala si principiile totodata.Poate reusiti sa determinati si restul cetatenilor ca de,tot oameni sunt.

 2. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Ati linistit apele ca de obicei.

  Pentru mine stiti bine sunteti singurul politician autentic. Si printre putinii oameni in care am incredere. Imaginea dumneavoastra de icon al social democratiei romanesti este suficienta pentru a va impune un punct de vedere. Intrebarea este veti mai aduce in prim plan macar unul ca dumneavoastra? Pesede-ul are nevoie de lideri autentici, lideri credibili. Nu poti impinge partidul spre obiectivele pe care vi le-ati propus in lipsa acestora.

 3. emigrantul Says:

  Domnule Presedinte,

  Va felicit pentru rabdarea de fier cu care lecturati mare parte din comentarii.

  Si eu le citesc pe multe din ele insa, de obicei, ignor mesajele userilor pe care ii consider clonele ce graviteaza in jurul unui anumit nume. Constat ca dvs. nu discriminati intre identitatile multiple ale aceleiasi persoane si raspundeti tuturor ca si cum ar fi oameni distincti.

 4. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  eu pledez cu fermitate pentru revenirea dumneavoastra la conducerea PSD. Nu fac nici un secret din asta. Implicarea dv cat mai activa in evolutia partidului ii va asigura victoria in alegeri si echilibrul politic de care are nevoie.
  Latura cealalta, academica, poate reveni si altora, in timp ce demersul politic major numai dumneavoastra il puteti face!

  P.S. Cred ca trebuie neaparat sa va manifestati cat mai clar si mai deschis preferinta pentru anumiti lideri din PSD care sa va urmeze ca discipoli oficiali, daca se poate spune asa!

 5. Cezar Pesclevei Says:

  Da, d-le Iliescu,

  Sunt de acord ca sunt momente care necesita artificii de cooperare…
  Miezul problemei nu este acesta ci faptul ca alianta nou formata incearca sa isi insuseasca puterea, finalitatea actului politic fiind omul politic si nu cetateanul, din pacate.

 6. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  Sunteti in adevar speranta noastra si factorul de echilibru nu numai in PSD ci da, eu sunt convinsa, pe scena politica romaneasca, si da, are dreptate Victor,
  singurul politician autentic cu o luciditate sclipitoare si da, vizionar, aici noi mai avem de invatat. Intrebarea mea este, daca acel leader exista suntem siguri ca a invatat din greselile trecutului , este deschis in a va urma sfaturile, pentru ca timpul a demonstrat ca mereu ati avut dreptate… Da, nu am sa uit, ca multi altii ” Aveti grija pe mana cui dati partidul ! “, nu trebuie sa uitam tocmai pentru ca astfel de greseli sa nu se mai repete.
  Pe de alta parte, am spus de altfel si pe blogul domnului Adrian Nastase, sunt oameni de valoare in PSD care niciodata nu vor fi sustinuti de catre organizatiile din care fac parte, pentru ca ei stiu ca nu le vor aproba si nici nu le vor face jocurile, ma refer la tradatorii care coopereaza bine mersi cu PDL-ul, oare nu se poate face nimic pentru inlaturarea capuselor ? Timpul trece iar Basescu nu sade, zilnic face ceva, noi il vrem inlaturat de la putere el insa nu putem spune ca doarme, chiar deloc, in maniera sa de acum cunoscuta tarii intregi dar nu sade … sincer, pe mine ma ingrijoreaza
  Singurul de care se teme, si nu numai el, sunteti dumneavostra, de aici intrebarea mea mai sus formulata, exista omul pregatit pe care sa-l urmam ?
  Ne implicam in momentul in care stim in ce, pe cine sustinem, cam asta vreau sa spun. Si da, sunt in asentimentul tuturor cand spun, ne bucuram ca veti fi prezent, activ !
  Stanga romaneasca va deveni europeana cat timp exista un Ion Iliescu si sper din suflet, minti luminate care sa-l urmeze.
  stima si deosebita consideratie,
  Sibilla

 7. Este Băsescu omul lui Năstase? « Mihnea Georgescu Says:

  […] candidăm la Preşedenţie în 2004.” Dacă Băsescu a fost infiltrat de Adrian Năstase şi Ion Iliescu ca să distrugă unitatea de monolit a dreptei româneşti? Băsescu e de dreapta? Păi nu se […]

 8. Mihnea Georgescu Says:

  În primul rând, mulţumesc pentru aprecieri, Domnule Preşedinte.

  Apoi, îngăduiţi-mi să reproduc aici o ipoteză de şah politic fascinantă, o demascare a lui Băsescu. Nimic nu este ceea ce pare a fi…

  ESTE BĂSESCU OMUL LUI NĂSTASE?

  Este o ipoteză halucinantă, dar s-ar putea să fie adevărată. În definitiv au fost vecini, în Prezan. Nu a plecat Băsescu din FSN, sau cum s-o fi numit? Dacă tot jocul de glezne pe care l-a făcut cu anticomunismul este pur fariseism, şi în inima lui Băsescu a rămas fidel idealurilor comuniste de şcoală militară? Poate că el este comunist de-al nostru, cum îi spunea, complice ;) , lui Adrian Năstase, în campanie – “am ajuns noi, doi comunişti, să candidăm la Preşedenţie în 2004.” Dacă Băsescu a fost infiltrat de Adrian Năstase şi Ion Iliescu ca să distrugă unitatea de monolit a dreptei româneşti? Băsescu e de dreapta? Păi nu se răsuceşte Coposu în mormânt? Dacă a fost Băsescu o cârtiţă din 1991? Dacă misiunea lui iniţială a fost aceea de a-l supraveghea pe Petre Roman? Când acesta a încercat să mişte în Front, în 2000, l-a decapitat! Uitată să fie toată opereta ieftină cu DNA şi cu Zambaccian…

  Şi acum a venit momentul deconspirării. Adrian Năstase i-a spus să dea cărţile pe faţă şi să vină în echipa domniei sale de consilieri. E clar! Vremea este aproape… REGELE ASCUNS al României, l-a numit pe Adrian Năstase, se va întroniza în curând ca Preşedinte al Tuturor Românilor Liberi, iar Băsescu va fi redus la rangul de simplu paj.

 9. Ion Iliescu: o lectie de putere | Sorin Tudor Says:

  […] colegiu – indiferent unde, nu am nici o motivatie sa mai particip la o cursa electorala.”, explica Ion Iliescu acum cateva […]

 10. Mihnea Georgescu Says:

  Deci, nu mai candidaţi, Domnule Preşedinte??? E definitiv?

  Într-un fel, mă bucur, deoarece veţi avea mai mult timp pentru noi, bloggerii dvs…..

 11. ultimultemplier Says:

  Dl. Presedinte, ar trebui sa va ganditi la scoaterea PSD de sub influenta baronilor locali. De ce nu cautati tineri intre 35 si 40 de ani, care sa nu fie legeti de baroni ?

 12. La uninominal, ILIESCU poate castiga colegiul ROMANIA! « MariaBarbu Weblog - idee şi expresie Says:

  […] stupoare cum Realitatea TV nu isi poate stapani nesfarsita bucurie la anuntul facut de presedintele ION ILIESCU pe blogul domniei sale ca nu va mai candida pentru Parlament! O bucurie desantata este aceasta a […]

 13. Gabriela Savitsky Says:

  Domnule Preşedinte,

  nu ştiu ce anume sau ce dezvoltare a evenimentelor v-a făcut să luaţi o aşa decizie.
  Îmi rezervam libertatea de a face ce mă taie capul, fără să ţin cont de consecinţele actelor mele asupra celor din jur sau implicaţi în viaţa mea, chiar numai periferic, numai mie.
  Când colo, iată, cel mai important om politic al României de după 1989, poate şi de dinainte – dar nu am cunoştinţe certe şi consider istoriile nişte măsluiri, aşa încât nu mă pot baza pe ele – nu mai aparţine oamenilor, celor pe care i-a reprezentat ani la rând, care şi-au pus speranţele în luciditatea lui, în idealurile şi puterea lui, îşi ia viaţa socială în privat.
  Că să zic?
  Sunt uluită şi mâhnită.
  Da, e adevărat, partidul social democrat – sau ce-a mai rămas din el – este departe de Stânga. E mai mult un joc de glezne (al intereselor) şi-un ciocu’ mic. E adevărat, domnul Ion Iliescu se potriveşte că băieţii îmbogăţiţi din PSD cum se potriveşte muşeţelul cu rachetele balistice.
  Nu ştiu dacă v-aţi scârbit, domnule Preşedinte, de duhoarea pe care-o împrăştie morala acestor băieţi pe care i-aţi făcut oameni. Poate că a cântărit greu în decizia pe care aţi luat-o.
  N-o judec în niciun fel. Sunt uluită şi mâhnită. Dacă şi dumneavoastră îi lăsaţi baltă, noi ce să mai zicem?
  Nu zicem nimic.
  Oare milioanele de amărăşteni de toate tipurile – de la muncitori la profesori, de la vânzătoare la micii întreprinzători, de la ţăranii bătrâni din sate la artiştii cei ai nimănui -, oare aceşti oameni, români, meritau să rămână fără nimeni care să-i reprezinte?
  Aţi fi putut să candidaţi într-un colegiu uninominal în Caraş Severin. Independent, pentru că PSD, aici, nu mai există demult…
  Sper că decizia dumneavoastră este, aşa cum ne-aţi obişnuit, una înţeleaptă.
  Pentru noi, pentru mine cel puţin, rămâneţi acelaşi model.

 14. serby Says:

  Chiar adineaori am urmarit fugitiv pe “Realitatea” o emisiune intitulata Älegeri fara Ïliescu”!, incluzand si un punct de vedere al lui Corlatean!

  Oricum, este o decizie personala a Domniei-voastre, pe care n-avem decat s-o tratam cu tot respectul! Insa, o motivatie ar putea-o constitui, cel putin in opinia mea, necesitatea reprezentarii in Legislativ a unui numeros segment de cetateni ce, din pacate, se confrunta cu probleme sociale majore! Pentru acestia, un lider de stanga de anvergura Dvs. , care sa le apere interesele, nu cred ca ar fi decat un mare si dorit castig!

  Pana la toamna mai este insa suficient timp de reflectie.

  Cu stima,

  ing. Serban Georgescu
  Calarasi,jud. Calarasi

  Cu stima,

  Serban Georgescu
  Calarasi, jud. Calarasi

 15. Bibliotecaru Says:

  @ Ion Iliescu
  Încerc să nu spun vorbe mari şi probabil aţi realizat că sunt mai mult un iubitor de filosofie şi de politică ca materializare a filosofiei decât de persoane individuale sau partide politice…
  Dacă veţi readuce latura filosofică în partide şi dialogul principial în parlament, care să elimine dialogul de tip “atac la persoană”, veţi fi eroul memoriei mele pe perioada tranziţiei postdecembriste.

 16. anca Says:

  Cu siguranta, activitatea politica parlamentara se va modifica simtitor dupa alegerile uninominale…O atitudine responsabila si echilibrata va fi cu atat mai acuta si mai necesara, in interiorul partidului, pentru a asigura coerenta parlamentara…desigur, exista si anumite parghii functionale care pot fi uitilizate mult mai eficient din “interiorul” sistemului…

  Evolutia sau involutia calitatii vietii politice depinde foarte mult de selectarea, atenta, a candidatilor la viitoarele alegeri parlamentare, atat ca pregatire profesionala, educatie, dar si responsabilitate fata de electorat, dedicatie pentru activitatea legislativa si chiar fata de partidul care l-a propus, fata de ideile de stanga…”egalitatea sanselor”, “democratie participativa” sunt cuvinte goale de inteles pentru multi, “respectul fata de cetatani”, “grija fata de mediu” nu exista decat in timpul campaniilor electorale, “stanga”, “ideologie” “social-democratie” dau bine intr-un discurs, in fata presei, dar nu in viata reala…

  Sigur ca “managementul grupurilor de interese” care este partidul, impune o varietate de persoane, cu personalitati si interese specifice – important este ca majoritatea sa fie formata din oameni de valoare, care stiu, vor si mai ales pot sa spuna si sa actioneze in cel mai bun si responsabil mod posibil pentru a face legi mai bune, cu seriozitate si responsabilitate.

  Cine va tine balanta, dl.Presedinte? Pentru ca viitorul partidului depinde, in mare parte, de imaginea viitorilor parlamentari alesi uninominal si de cum vor fi “vazuti” si mai ales intelesi viitorii candidati/parlamentari (sunt sau nu “de-ai nostri”), vor reprezinta ei electoratul nostru -aceia care, pe ploaie, furtuna, ninsoare sau canicula vin si voteaza PSD??

 17. Mihnea Georgescu Says:

  Domnule Preşedinte,

  Cred că m-am prins! Ăsta trebuie să fie planul dvs.:

  1. Nu mai candidaţi acum la parlamentare, staţi câteva luni pe tuşă.

  2. În toamnă câştigă coaliţia liberalo-pesedistă (mă rog, după aceea se face cu acte… plus PC, era să uit!). Îl fac Prim Ministru pe Adrian Năstase, Mircea Geoană ia Externele, Tăriceanu Economia, Sereş Finanţele etc.

  3. Se schimbă Constituţia în sensul că puteţi fi Preşedinte de n ori.

  4. Candidaţi la prezidenţiale în 2009 şi câştigaţi cu brio al patrulea (parcă?!) mandat.

  Aşa e că ăsta e planul? Oricum e sub demnitatea dvs. să candidaţi la Plopeni. Colegiul dvs. este România, aşa cum bine spunea Divina Poetă:

  http://mariabarbu.wordpress.com/2008/07/17/la-uninominal-iliescu-poate-castiga-colegiul-romania/

  De fapt, ideea aceasta mi-a venit după lectura articolului Mariei Barbu…

  Nu cred că vă temeţi de moarte, sunteţi liber-cugetător şi, din punctul meu de vedere, nemuritor!

 18. Ion Iliescu, simbolul care nu mai candideaza « realitatea si dincolo de ea Says:

  […] in ideile cu care Ion Iliescu se identifica. Pentru ca Stanga romaneasca autentica se confunda cu Ion Iliescu. Pentru ca echilibrul, intelepciunea, dialogul civilizat si argumentat, viziunea complexa si pe […]

 19. Horia Blidaru Says:

  Decizia Presedintelui Ion Iliescu de a nu mai candida la alegerile parlamentare este un moment de cotitura in viata politica romaneasca. In bine sau in rau. Depinde de domnia sa si de cei care cred in ideile cu care Ion Iliescu se identifica.

  Pentru ca Stanga romaneasca autentica se confunda cu Ion Iliescu. Pentru ca echilibrul, intelepciunea, dialogul civilizat si argumentat, viziunea complexa si pe termen lung, deschiderea spre oameni si respectul pentru valorile adevarate sunt, de 18 ani, intruchipate cel mai bine si cel mai onest de Presedintele Iliescu.

  Daca maine ar avea loc alegeri prezidentiale si ar mai putea candida, sunt sigur ca ar fi ales din primul tur. Pentru ca orice alt experiment a esuat, iar cei care se joaca de-a politica pentru a-si satisface interesele si vanitatile supravietuiesc doar din lipsa unei alternative serioase.

  Presedintele Iliescu a fost, din prima clipa a intrarii sale pe scena istoriei, in decembrie 1989, mai mult decat un om politic. Iar intreaga sa activitate in politica romaneasca a aratat ca este mai mult decat un conducator. Ion Iliescu este un simbol. In care isi pun sperantele romanii simpli, cei mintiti de o sleahta transpartinica de oportunisti, cei care se duc la urne cu sufletul indoit, pentru ca nu se simt reprezentati cu adevarat de cei care le cersesc votul o data la patru ani, pentru a-i batjocori apoi pret de-un mandat.

  Intr-o societate cu valorile rasturnate, in care se perpetueaza dramatic dictatura nulitatilor, imbracata fie si in haina amagitoare a votului uninominal, intr-o tara impartita in “smecheri” si “fraieri”, cei multi au nevoie de tot ceea ce inseamna simbolul Ion Iliescu. Un simbol care trebuie sa lucreze pentru Romania profunda!

  Singura speranta e ca Presedintele Iliescu va reusi sa dea acestei tari ceea ce-i lipseste acut: Noua Stanga!

 20. Planul lui Iliescu « Mihnea Georgescu Says:

  […] Popescu Tăriceanu, Eterna şi fascinanta Românie, Ion Iliescu, PSD, Politică   Aud că Ion Iliescu nu mai candidează la parlamentare. Eu cred că are următorul plan, pe care l-a expus într-un […]

 21. Punctul pe “i” « Victor Reloaded Says:

  […] pe “i” Jump to Comments Icon-ul social democratiei romanesti Presedintele Ion Iliescu a declarat astazi pentru Realitatea TV printre altele […]

 22. Gabriela Savitsky Says:

  Cum poate un partid care se revendică a fi de stânga să impună taxa pentru candidatura într-o circumscripţie 30 000 de euro? Cine va ajunge în parlament? Ce ţară e asta, domnule preşedinte? Va fi nevoie de o răscoală să facem curăţenie în haznaua aceasta? Deci, asta e taxa de înscriere a candidaturii la PSD, într-un colegiu uninominal. 30 de mii de euro. Aviz amatorilor. Acum vă înţeleg de ce aţi renunţat la a candida pentru Parlamentul României. E, totuşi, o sumă. :)

 23. drtm Says:

  Domnule Preşedinte,

  Cu toate că absenţa domniei voastre din Parlament va fi simţită atât de PSD cât şi de adversari, vă respect decizia. Este o nouă lecţie pentru clasa politică din România şi mai ales, pentru conducerea actuală a PSD.

  Sper doar că şefii PSD vor apela în continuare la experienţa domniei voastre.

  Vă felicit pentru activitatea de până acum şi sunt convins că nu veţi înceta să fiţi cel mai mare om politic din România, chiar şi din afara Parlamentului!

  Mult succes în continuare!

  P.S. Este o mare pierdere că în România nu există poziţia de „Senator de drept” pentru foştii Preşedinţi, foştii Preşedinţi ai Academiei Române şi Patriarhul în funcţie.

 24. diogenecainele Says:

  Cateva zile am fost cam rupt de stiri, bloguri etc iar acum vestea ca vreti sa va retrageti din Parlament vine ca un adevarat soc. NU trebuie sa faceti asta. Sunteti cea mai autentica voce a stangii romanesti si trebuie sa ramaneti in prim-planul politicii. Pentru a va pastra aceasta pozitie aveti nevoie de o tribuna, si realist, ma tem ca nimic nu va va putea furniza una la fel de buna , indiferent de cat de generoase vor fi problemele de care va veti ocupa si de modul concret in care o veti face. Nu trebuie sa faceti un pas inapoi nici macar simbolic . Stanga are nevoie de forta dumneavoastra pentru ca, indiferent de sistemul de scrutin sau alte circumstante, sa stopeze polarizarea sociala teribila pe care aluneca Romania si sa avem nevoie de o societate mai umana. Nu in ultimul rand stanga are nevoie de dv ca un reper cat mai vizibil, pentru a nu se departa de la ceea ce trebuie sa fie, adoptand linii care o fac de nerecunoscut si o aduc sub 20% , si de ce nu si prin slabiciuni prea omenesti care o compromit moral. Oricum ai privi lucrurile, constati doar ca este multa nevoie de dv in primul rand al luptei politice, nediminuat ca rol in niciun fel.

 25. simona74 Says:

  Aveti dreptate Domnule Presedinte, avem nevoie de dumneavoastra nu neaparat pentru a “trage” precente in alegerile care s-au desfasurat si cele care urmeaza sa aiba loc.
  Avem nevoie de dumneavoastra si pentru ” orientarea generala a politicii sale (PSD) si in sprijinirea eforturilor pentru cresterea influientei si credibilitatii sale in medii diverse – inclusiv in spatiul universitar, academic, cultural” asa cum bine spuneti. PSD duce o lipsa acuta de credibilitate in randul intelectualilor si oamenilor de cultura din Romania si asta nu pentru ca ei ar fi de dreapta ci pentru ca noi cei din PSD nu am invatat inca sa explicam si sa aratam cetanilor ce inseamna o politica de stanga.
  Conducerea de la Bucuresti nu a reusit sa valorifice nici pana acum avantajul social-democratiei care ne vine din lumea politica europeana ( marile primarii europene castigate de social democrati).
  Sunt milioane de romani care nici nu au idee ce inseamna “PES”, sunt mebrii PSD care nu stiu ce inseamna “PES”.

 26. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  Ba veti candida ! Trebuie !
  Mie asa imi spune inima, intuitia si aura dumneavoastra curata .
  Am simtit nevoia sa spun asta, cu tot sufletul, cu toata fiinta mea !
  deosebita stima si consideratie ,
  Sibilla

 27. senzatii Says:

  Domnule Presedinte,
  De ce nu lasati politica “parohiala”, autohtona pentru a conferentia la marile universitati ale lumii si la universitatile romanesti despre comunismul lui Ceausescu si despre Revolutia din ’89? Nu credeti ca facand asta ati face un pas dincolo de mizeriile imediate si v-ati asigura un loc unic printre liderii fostelor tari comuniste care au ales sa rupa tacerea si sa aduca la cunostinta tinerilor informatii fundamentale despre trecutul lor, un trecut care, fie ca il cunoastem, fie ca il ignoram, ne structureaza? Stiu ca vi s-a mai sugerat asta. Nu fac decat sa ma alatur celor care sunt constienti ca fara marturia Domniei Voastre trecutul recent al Romaniei ar ramane o umbra greu de inlaturat.
  Va multumesc!
  Razvan Andrei

 28. ION ILIESCU NU MAI CANDIDEAZĂ PENTRU PARLAMENT « Welcome to Roxania Says:

  […] de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi-a anunţat, pe blog, intenţia de a nu mai candida pentru un mandat parlamentar. Cu precizarea că îşi va dedica […]

 29. Petrisor Socol Says:

  Domnule Ion Iliescu, indiferent de decizia luata, sunt pe urmele dumneavoastra…..pe blog
  va multumesc pentru timpul alocat

 30. Darius Says:

  Domnule Ion Iliescu. Imi trec foarte multe lucruri prin cap in acest moment si cred ca mi-ar fi foarte greu sa le transform in propozitii. Asa ca o sa va spun un singur lucru: RESPECT!

 31. nraducanu Says:

  Subscriu integral la comentariul de mai sus al lui Horia Blidaru. As mai adaoga ca varsta nu este intotdeauna o limita in activitatea creatoare, nici in cea politica. Cancelarul Adenauer a fost activ pana la 90 de ani.Saint Simon (85 ani) si Voltaire (84 ani) sunt doua exemple frumoase de batrani venerabili. Dar iata si alte nume celebre, demne de a imbarbata pe cei in varsta ce se gandesc la retragere, ale unor personalitati care au fost in deplina activitate deseori pana in ultima zi a vietii:
  Pictori si sculptori : Tizian – 99 ani; Michelangelo – 89; Goya – 82; Donatello – 80; Degas – 83, Monet – 86.
  Scriitori : G. B. Shaw – 94; Paul Claudel – 85; Victor Hugo – 83; Goethe – 83; Lev Tolstoi – 82.
  Compozitori : Verdi – 88; C. Saint-Saens – 86; Richard Strauss – 85; Cherubini – 82; Monteverdi – 76; Haendel – 74.
  Va doresc deci o indelungata activitate politica la Stanga spectrului politic !

 32. isabellelorelai Says:

  Domnule Preşedinte,
  Vă respect decizia şi sunt convinsă că aveţi motive întemeiate. Altele decât puerilele motive invocate de “şmecherii” politicieni ai ţării, cum ar fi teama…
  Să fim serioşi. Când a fost mai greu prin ţara asta şi nu se băga nici dracu’, când dumneavoastră plăteaţi oalele sparte de alţii, “şmecheraşii” ăştia – care deschid gura acum – aveau o singură preocupare: să-şi facă bani.
  O tristeţe însă tot simt. Mă gândesc la momentul în care nu vor fi votate legi… din lipsa unui vot…
  Şi cu Sfatul Bătrânilor cum facem?
  Eu ca om simplu – un nimeni – tot zic: avem nevoie de dumneavoastră şi gata. Şi nu la partid mă refer…

 33. krudus Says:

  Da, Horia Blidaru ai perfecta dreptate !..ne trebuie o politica cu adevarat de Stanga ,fara oportunisti si imbogatiti in mod injust.Si eu sper si din tot sufletul ca Presedintele, sa faca acest lucru pentru noi, romanii acestia simpli, dupa retragerea din Parlament !

  Si il mai rog pe Presedinte, sa nu uite de CORINA CRETU !

  Dupa Sorin Oprescu, cred ca a venit si randul acestui politician care in afara de munca sustinuta in slujba statului roman, nu a avut alte pasiuni …de parvenire.

  Parerea mea este ca europarlamentarul Corina Cretu, are cele mai mari sanse mari sa castige din partea Stangii alegerile prezidentiale.Are absolut toate calitatile necesare pentru o asemenea functie.

  Totul este sa candideze si sa fie sustinuta de Presedinte.

  Multa sanatate si, si..sa trecem la actiune, domnule Iliescu !

 34. agnosticus Says:

  Domnule Preşedinte,
  Astăzi aţi produs un cutremur politic. Orice circumscripţie ar fi onorată să o reprezentaţi. Îndrăznesc să sper că veţi fi o prezenţă la fel de marcantă şi de activă în politică, chiar dacă nu ca senator. Vă urez multă sănătate şi puterea de a trece peste toate atacurile josnice!

 35. geomarz Says:

  Culisele PSD au luat o hotărâre autodistructivă.
  Pun pariu că, fără Ion Iliescu, PSD va ieşi curând din scena politică a României.

  Cât priveşte orientarea de stânga a lui I.I. Eu îi reproşez că nu este destul de către stânga şi că, din poziţia pe care a avut-o, cu încrederea acordată de votanţi i-a lăsat pe prea mulţi să-şi facă de cap acaparând acumulările de 50 de ani a întregului popor.
  Pentru ca să nu se întâmple aşa ceva l-am votat de câte ori l-am votat.
  L-am votat deşi l-a avut, la un moment dat cosilier pe Bogdan-Bujor T a cărui calitate de hahaleră o cunosc personal din tinereţea noastră.

 36. geomarz Says:

  Oricum, voi mai vizita acest sit.
  Sănătate domule Iliescu !

 37. SorinPLATON Says:

  D-le presedinte Iliescu,

  Referitor la rezultatele candidaturii mele la postul de vicepresedinte al Organizatiei Judetene PSD Cluj, va atasez urmatorul material:

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/07/17/relatia-dihotomic-dialectica-dintre-orz-si-gaste/

 38. curent01 Says:

  Domnule Presedinte

  Sunt unul dintre cei multi care v-au fost alaturi din umbra si la bine si la rau. Ne-ati condus intr-o perioada istorica agitata si ati dat speranta multora care vedeau in jur haosul. Am crezut de fiecare data in deciziile pe care le-ati luat si continui sa cred, chiar si acum, ca ati cumpanit indelung la decizia pe care ati luat-o. Suntem tristi pentru ca in continuare sunt foarte putini aceia dintre politicieni care sa reprezinte o speranta adevarata pentru viitorul politic al tarii. Sunt multi aceia care fac politica pentru sine si se inconvoaie precum bate vantul. Sunt insa sigur ca influenta dumneavoastra in societatea romaneasca si exemplul personal vor continua sa creasca indiferent de locul unde veti face politica. Luptati i continuare pentru proiectele politice in care credeti si va vom urma. Nu in ultimul rand, imi doresc sa pot citi memoriile dumneavoastra un proiect in care sa descrieti, poate mai mult din punct de vedere uman, momentele de istorie pe care le-ati facut. Mult succes in continuare si nu uitati ca va suntem alaturi!

 39. Romulus Cristea Says:

  Domnule Ion Iliescu,
  Aţi luat o decizie înţeleaptă. Chiar neaşteptată. Ar trebui apreciată.

 40. Victor Says:

  Gabi Savitski, probabil taxa de 30,000 este inspirata de costul petrecerii de la Vila Lac unde si-a serbat ziua Mircea Geoana. Din cate am inteles cam tot atat a costat. Ce si-au zis baietii , ba hai sa le punem o taxa… mica cam tot atat cat costa sa-ti sarbatoresti ziua la Snagov cu masini de lux cu invitati unii dintre ei in atentia DNA-ului altii in atentia altor unitati anti-criminalitate.

  Acum serios Gabi, este incredibil. Oamenii astia nu au invatat nimic de la Presedintele Iliescu. Nu crezi ca ar fi fost normal sa ii primeasca undeva la sediul partidului pe cei care vor sa-l felicite pentru ziua lui si apoi sa-si vada de treaba in familie? Ce inseamna opulenta asta afisata la un partid de stanga Domnule Presedinte? Au stat 100 de ani pe langa dumneavoastra au vazut ca sunteti cel mai capabil si ei se iau dupa petroliberali in loc sa se inspire din comportamentul decent al lui Ion Iliescu??? Se credeau la gradinita, deja isi imparteau posturile ministeriale? Putina decenta mai domnilor! Traim inca intr-o tara saraca unde sunt oameni care au muncit o viata si nu au bucuria nici macar a unui concediu, oameni care se calca in picioare pentru un bilet la tratament! Pe astia ii reprezentati nu pe hoti, pe combinatori!

  Multi spun ca Ion Iliescu i-a lasat pe altii sa-si faca de cap. Ce vreti mai fratilor sa le fi facut, si iata sa le faca, mai mult decat sa fie un exemplu pentru ei. Ati uitat ca traim in Romania? Credeti ca sunt multi aia cinstiti care sa se fi bagat in politica? Aia cinstiti care s-au bagat in politica au fost imediat marginalizati de caracatita economico-financiara transpartinica. Asta este. Multi cred ca Ion Iliescu a fost sau este Superman. Este un om deosebit dar este om. Ati vazut cand DNA din motive care nu le discut acum, l-a arestat pe Patriciu pe baza dovezilor? Aveti cumva vreo banuiala ca romanii nu sunt chiar de capul lor si peste presedintele Basescu nu era posibil sa se intervina pentru a stopa anchetarea in detentie a lui Patriciu decat de undeva din exterior, de la un anume licurici? Eu am aceasta banuiala. Romania este o tara mica care a fost condusa la un moment dat de un mare Presedinte : Ion Iliescu. Asadar, astia sunt oamenii, cu astia defilezi. Am mai spus eu, multi vorbesc in necunostinta de cauza si cred ca Ion Iliescu cat timp a fost Presedinte ar fi putut schimba cumva cu forta inclusiv mentalitatile romanilor . Domnia Sa este un om al echilibrului, al tolerantei incearca sa corecteze prin exemplul personal cu rabdare nu prin masuri radicale.

  Nu traiam in dictatura sa ii ia Ion Iliescu si sa-i bage la puscarie prin ordin direct. Am trait vremuri ale democratiei si uitam esentialul si anume ca Ion Iliescu a avut grija sa puna bazele acestei democratii. Sa infiinteze si sa intareasca atat cat a fost posibil institutiile care stau la baza democratiei. In rest sa mai facem si noi fratilor ca maine poimaine il acuzam pe Iliescu si pentru ca in Bucuresti nu sunt locuri de parcare. Ca nu a facut suficient pentru a crea locuri de parcare. Domnia Sa a fost Presedinte nu seful Procuraturii si nici nu a facut parte din retelele economico-financiare care au supt Romania. Ca a stiut, o fi stiut dar ce putea sa faca sa se lupte de unul singur cu toata mafia? A creat institutiile abilitate in aceasta lupta atat cat a putut si Domnia Sa pentru ca sa nu uitam, Nastase nu a fost un Premier atat de ascultator si adeseori a facut cum l-a taiat capul intrand in contradictie cu Presedintele Iliescu. Sunt multe aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand judecam un om fie el chiar si Presedinte pe care numai cine nu vrea nu il judeca. Este usor sa credem ca noi am fi fost mai buni si sa ii tragem pe altii de maneca dar sa o facem atunci cand stim ca oamenii aia au fost rau intentionati, au furat ei insisi, s-au imbogatit ei insisi.

  M-am cam lungit…

  PS. Multumesc, Sibilla.

 41. nraducanu Says:

  In zilele astea se va discuta mult despre calitatile si defectele de om politic ale lui Ion Iliescu. Dupa parerea mea pincipala sa calitate este ca, in epoca plina de confuzii si pericole a anilor ‘90, Romania – sub presedintia sa – a ramas intreaga, nefragmentata pe provincii si ambitii politicianiste, spre deosebire de Iugoslavia, Cehoslovacia si URSS. Iar printre lipsuri as mentiona o excesiva incredere in oameni, care l-a facut – de pilda – sa scrie o carte impreuna cu Vl. Tismaneanu de la GDS, precum si ca nu a reusit ca intr-un PSD tot mai poluat cu profitori, sa isi faureasca un grup de oameni sincer devotati Stangii, cu care in 2004 sa fi putut forma un nou partid. Dar am citit pe unele bloguri comentarii prin care Iliescu este acuzat de aducerea minerilor in Bucuresti in 1990, fara insa a se aminti nimic despre revenirea minerilor in toamna anului urmator adusi insa de Coposu, care s-a si imbratisat cu Miron Cosma in plin congres al PNTCD, indrumandu-i pe mineri sa se duca la Cotroceni sa-l scoata pe Iliescu de acolo. Mai remarc si ca in multe comentarii se vede ca mai sunt inca persoane ce isi spun democrate, dar care doresc rezolvarea deosebirilor de vederi politice prin impuscare, tragere in teapa, puscarie etc. a adversarilor. Ceeace dovedeste ce potential mare de extremism se ascunde in multi din cei ce inca sunt deghizati sub masca Dreptei…

 42. Victor Says:

  Ce zic eu legat de multele comentarii despre decizia Presedintelui Iliescu de a nu mai candida pentru un fotoliu senatorial, comentarii pe care le-am citit pe bloguri sau in presa.

  1. Decizia Domniei Sale nu inseamna o retragere asa cum o percep unii sau asa cum declara altii prin neintelegere. Nu inseamna nici macar un pas inapoi. Inseamna doar ca va aborda politica dintr-un unghi putin diferit, compatibil cu varsta si experienta Domniei Sale dar si cu necesitatile stangii romanesti.

  2. Parerea mea este sa nu se mai roage nimeni de Presedinte sa revina asupra deciziei pentru ca nu o va face. Eu zic ca cei care o fac il jignesc, unii fara sa vrea daca considera ca lui Ion Iliescu ii place sa fie rugat pentru a-si schimba hotararea.

  3. Sa ne amintim ca in urma cu 4 ani la rugamintea partidului a candidat la presedintia acestuia si acolo l-a asteptat o facatura de zile mari. S-a terminat deci cu ascultatul rugamintilor. Indiferent de unde vin ele.

  4. Ion Iliescu este o institutie asa ca nu are nevoie de nici o functie si de nici un partid ca sa reprezinte o forta in tara asta. Partidul are nevoie de Ion Iliescu si nu invers. Romania are nevoie de Ion Iliescu chiar daca unii nu-si dau seama. Majoritatea realizeaza acest lucru.

  5. Adrian Nastase scrie ceva de genul “sa gasim argumente puternice pentru a-l face sa se razgandeasca”. Dar nu spune de ce. De ce este necesar sa se razgandeasca. Adica daca este sa interpretam aceasta declaratie mie imi suna a “decizia lui Ion Iliescu nu ne rezulta noua ca partid, nu este chiar buna, eu judec mai bine decat Domnia Sa, vrea sa ne paraseasca sau sa faca un pas inapoi si trebuie sa gasim argumente solide pentru a-l intoarce”. Ceea ce nu este normal. Pai ce face domnul Nastase, nu mai are incredere in gandirea lui Ion Iliescu? Sau incearca sa intareasca parerea deja formata conform careia neparticiparea Presedintelui Iliescu la alegerile pentru legislativ inseamna un pas inapoi? Vrea sa slabeasca increderea electoratului in Ion Iliescu sa o dea ca si cum nu mai este in joc? Eu zic sa se gandeasca mai bine cei care intr-adevar tin la Ion Iliescu. Adica ce se vrea a se spune, ca Ion Iliescu era o forta numai prin prisma pozitiei sale de senator, sau ca partidul avea de castigat numai prin prisma acestei pozitii de pe urma Domniei Sale? Daca Ion Iliescu a zis ca asa e mai bine inseamna ca asa este mai bine si punct. Noi vedem 2, 3 miscari inainte sa zicem in timp ce Domnia Sa vede miscarile peste cativa ani buni inainte ca sa nu zic decenii.

  Iar politicienii din pesede, mai ales aia din primul esalon, inclusiv Adrian Nastase, sa o lase mai moale cu rugamintile fierbinti pentru ca atunci cand Ion Iliescu era facut in fel si chip, era marginalizat ,toti astia care astazi sunt zmei nu aveau curajul nici macar sa-i pronunte numele… Daca erau adevarati isi dadeau demisia din partidul care si-a tratat icon-ul in acest fel. Acum sa ne lase cu rugamintile fierbinti! Sunt de acord ca Ion Iliescu i-a iertat pe toti dar eu ca simplu observator am dreptul la o parere si cred ca vorbesc in numele multora. Cel putin in numele prietenilor si cunoscutilor mei.

  Vreti sa va reamintesc ca numai cu cateva luni in urma cand inca nu se stia daca balanta se va inclina spre Ion Iliescu, multi nici macar nu ii pomeneau numele pe blog de frica si acum zburda pe la emisiuni televizate dandu-se cei mai fideli lui Ion Iliescu? Va mai amintiti spre exemplu episodul Vanghelie? Unde erau atunci zmeii astia de astazi? Astia nu au auzit de onoare dar sa o mai si aiba… Asa cum ani de zile toti au tacut malc si numele Presedintelui Iliescu se pronunta in partid numai pe la colturi eventual cu mobilele inchise, tot asa sa aiba decenta si sa taca toti acum, sau macar sa nu mai vina cu rugaminti fierbinti. Sa spuna clar : Ion Iliescu stie ce face.

  PS. Sibilla nu ma refeream la tine deloc. Asta ca sa nu iti vina ideea sa te iei iar de mine. :) Ma refer in primul rand la Adrian Nastase care pare ca se simte din ce in ce mai bine in compania Primului Ministru Geoana :)) dar si in compania petroliberalilor, si ma refer la restul politicienilor care nu au avut curajul pana nu de mult nici macar sa-i scrie numele pe blog si parca vad acum cum ne invadeaza cu pareri.

  PPS. Am remarcat tupeul incredibil al Roxanei Iordache care dupa ce l-a facut in fel si chip pe Ion Iliescu a trimis un ping aici acceptat de altfel de Presedinte… Imi pare rau ca nu am fost pe blogul Roxanei sa ii combat pe reactionarii de dreapta care au scris numai minciuni despre Ion Iliescu dar am motivele mele. In orice caz nu de frica nu m-am dus ci de sila. Sila de Iordache.

 43. Mihnea Georgescu Says:

  VREAU SĂ CANDIDEZ LA PARLAMENT!

  Scumpii mei, astăzi dimineaţă mi-a venit această idee zic eu, foarte inspirată, de a candida pentru Parlamentul României, pentru un colegiu din Bucureşti. Eu chiar mă bucur că nu se mai practică votul pe liste, acum un lider-locomotivă nu va mai târâi după el toţi incapabilii… Este un semnal al reînnoirii clasei politice, pe care Preşedintele Ion ILIESCU l-a înţeles foarte bine. Partidele în sens clasic sunt entităţi perimate. Doctorul Oprescu a cântat prohodul nu doar al PSD, ci al tuturor partidelor. Iar gestul lui Iliescu de a nu mai candida aruncă o lopată de pământ peste sicriul sistemului partidocraţiei româneşti.

  De acum, mai contează doar banul, influenţele şi logosul. Ne întoarcem la rădăcina democraţiei, la Grecia Antică. Noţiunea de partid în sens clasic este perimată. Dacă aş reuşi să candidez, aş candida ca independent, nu pe liste. Ca Oprescu.

  Bineînţeles, am nevoie de colaboratori şi de bani… Puteţi să mă căutaţi, să comentaţi sau pe ID de Yahoo Mess mihnea2504, să discutăm detaliile, cu privire la donaţii şi la colaborarea noastră reciproc avantajoasă. Suma nu este aşa mare, se poate strânge cu puţină bunăvoinţă. Eu program am, e suficent să citiţi blogul – am peste 400 de posturi în care spun cum aş conduce Ţara asta. Vă aştept cu propuneri!

 44. Gabriela Savitsky Says:

  Victor,

  sper că vei avea – cum ai dovedit în atâtea rânduri – abilitatea şi luciditatea de a trece peste micile tale dispute cu un anumit “user”, pe care eu îl cunosc bine şi care mi-e drag tocmai pentru că este aşa nebunatic şi exaltat. Te asigur că nu există niciun dram de răutate reală în acea făptură. Disputa voastră m-a afectat, indirect.
  Foarte bine au punctat toţi aceia care au comentat aici. Şi Horia, şi diogene şi nrăducanu şi geomarz şi alţii. Deci preocuparea pentru starea Stângii ne este comună tuturor.
  Partidele s-au închis ca nişte coconi şi nu ştim ce anume metamorfozează. Noi aşteptăm fluturi şi ei scornesc, pe rând, dihănii informe. Balauri. Cei mai mulţi dintre noi nu au reprezentare, nu se regăsesc, nu se identifică în purtătorii de mesaj. Oricum, mesajele se constituie în recitative, nu exprimă vreo convingere a celor care doar le plimbă prin cutia rezonatoare.
  E trist dar adevărat, votul a devenit şi el o marfă… Oare totul e de vânzare în lumea aceasta?

 45. sfinx667 Says:

  @Gabi,
  Stii ca te pretuiesc si admir pentru ca esti un model, pentru ca ai rezistat atatia ani si nu ai cracnit , si pentru ca stiu ca tu nu ai sa spui, din bun simt, din respect pentru domnul Presedinte, zic eu, domnul Ion Iliescu sa ma ierte dar eu sunt jumate sarb si nu tin in gat ca nu pot si nu vreau…
  Sigur ca au domnii suma de 30 000 de euro, inca se da mita la examene la universitati, inca sunt afaceri frumusele in sud-vest, palma cu dusmanii batuta fiind, nici o piedica la orizont… eu am spus, dupa mintea mea , as rade organizatia de aici, da, la temperamentul meu ( de aia ma si tin departe inca… ) afara cu toti fariseii si fatarnicii in PDL cu ei, acolo le e locul!
  Rusinea judetului, asta sunt, am mers entuziasmata la lansarea candidatilor, un discurs coerent nu au fost in stare, erau ei mai multi decat publicul, noroc cu copilasii si bunicii din parculet , s-au adunat saracutii la baloane colorate, copii, e de inteles…
  Nu au filmat cum strigau cei cativa oameni de pe margine si mai ales ce, intreba cate unul ” unde e… cutare sau…. cutare…” se prefaceau ca nu aud, sincer mi-a fost sila, nu au gasit pe nimeni sa le scrie un discurs, un mesaj si sa-l citeasca macar… trist si rusinos s-au comportat! Voturi au adus oamenii adevarati din partid, cei care au fost ignorati de beizadele bine mersi instalate pe fotolii caldute, voturi a primit Ion Iliescu in Caras Severin si asta am sa spun tuturor pentru ca stiu cate am adunat eu si Gabi si altii, ei se lauda cu ce au obtinut, nici macar familiile lor nu i-au votat.
  Ce a fost organizatia PSD Caras Severin acum cativa ani si pe mana cui a ajuns… !
  Raman la parerea mea, numai domnul Ion Iliescu mai poate limpezi si face ordine !
  @Victor, nu mi-am schimbat nici o secunda parerea , apreciez inteligenta ta, imi place cum gandesti, doar ca suntem la fel de orgoliosi si de …buni de gura, pentru mine ai ramas Victor Babiciu prietenul, asta nu va schimba nimeni .
  De data asta zic ca tine pentru ca ai dreptate : ” Ion Iliescu stie ce face ! ”
  Cunosti parerea mea , e singurul politician pe care Sibilla il stimeaza pentru ca merita !!!
  Cat priveste Roxana Iordache, sunt la curent, am citit toate mascariile de ieri, a incitat la jigniri si calomnii, la circ de doi lei si eu cu vocabularul si comportamentul, cu limbajul de mahala, nu voi fi de acord niciodata ! Daca o singura data il mai jigneste pe la colturi pe domnul Presedinte, ea si clica ( i-am citit pe toti cu atentie ) o balacaresc prin toata blogosfera de-si inghite limba aia de vipera cameleonica ! Numai lipsa argumentelor si nestiinta i-au determinat sa scoata pe gura aberatiile si calomniile care sunt la indemana oricui, numai ca ratiunea primeaza inca la oameni, la neoameni, ma rog, probabil banul si limitele, neputintele. ..
  Victor, din punctul meu de vedere avem opinii diferite pe unele subiecte si atat si da, suntem doua personalitati puternice, insa avem acelasi IDOL ca s-o citez pe ziarista in cauza, si iubim si credem in destinul tarii asteia a noastre .
  Si da, eu sunt nitel mai legata de istorie, arta, data fiind profesia si prea putin de lumea politica , insa ma implic si cred ca nu e rau, cand am ceva de zis zic, cand nu, stiu sa si tac, inca am foarte multe de invatat inclusiv de la tine .
  De data asta nu ma iau de tine Victor fiind vorba de altceva, nu de dacii mei liberi ;)
  Mult succes iti doresc in tot ce ti-ai propus si implicate ai stofa, fler, cunostinte, forta. Lasa-mi mie partea frumoasa, eu sufar pentru promovarea valorilor, nu ne mai tamponam, pentru ca ne respectam :)
  Multumesc si eu.
  Sibilla

 46. presedintele Says:

  Domnului Iliescu cu respect si o rugaminte !
  Ma numesc Sorin Voinea. Sunt oltean get-beget din Craiova ( coleg cu Dl. Geoana din Mischii !) , 34 de ani si membru PSD sector 1 Bucuresti din anul 1999. Am semnat impreuna cu dl. Oliviu Gherman, senatorul Gheorghe Ionescu si altii, la Craiova, cand am constituit FDSN, deci ma pot numara si eu printre membrii fondatori al FDSN Dolj. Am terminat Facultatea de Stiintele Comunicarii la Bucuresti .
  In spriritul a ceea ce ati declarat v-as ruga Domnule Presedinte sa-mi acordati o jumatate de ora din timpul dvs. pentru a ma prezenta ca potential candidat pentru Camera Deputatilor la Dolj, propus de Dvs.
  Poate ,ca me veti ajuta ,ca tanar, sa acced in Parlament pe locul pe care cu onoare l-ati lasat unui tanar din PSD. Este, cred momentul, sa imi pun in valoare cunostintele si experienta in slujba tarii.
  Toate celalalte incercari ale mele de a accede pe listele de deputati la Dolj au fost supuse esecului datorita , stiti Dvs. foarte bine, intereselor si birocratiei locale !!!
  In speranta ca veti lua in considerare cererea mea astept cu nerabdare o intrevedere cu Dvs. sau macar un raspuns pe adresa mea de mail ( sugestiva dupa cum veti vedea !) : deputatuloltenilor@gmail.com.
  Cu stima, acelasi admirator al Dvs.,
  SORIN VOINEA

 47. Victor Says:

  Gabi, multumesc pentru cuvintele frumoase. Am, sigur ca am abilitatea si luciditatea de a trece peste.

  Sibilla, de asemenea multumesc. Asa este, trebuie sa fim impreuna macar noi care ne simtim inspirati de faptele si vorbele lui Ion Iliescu care avem un model in Domnia Sa.

 48. Gabriela Savitsky Says:

  Sfinx,

  ca de obicei, hiperbolizezi nişte realităţi. Partidul a scăzut din motive pe care le ştim. Cei care au “implantat” actuala conducere au şi ei partea lor de vină. N-au găsit pe alţii sau n-au vrut sau s-au amuzat. Aşa că i-au împins în faţă pe cei de acum. Asta este realitatea. Ar fi fost mai bine cu cafniţa? Greu de spus. Decimarea organizaţiei de aici a început în momentul în care l-au schimbat pe Pavel Bălan. Nu pot să spun aici motivele, dar cei care l-au schimbat “la telefon”, prin telefon ştiu despre ce e vorba. Sigur, putea fi schimbat din funcţia de prefect şi păstrat preşedinte la partid. Tandemul ar fi funcţionat. După ce l-au schimbat pe Bălan, cu telefonul, prin telecomandă, în aceeaşi manieră, dacă nu cumva într-una mult mai grobiană, l-au băgat în pachet pe Barbu. În pachetul de baroni. În pachetul acela era şi Soporan, azi preşedinte de organizaţie la Cluj. Cui a folosit manevra? Temporar unor inşi. La Caraş, se pregătea “lista” pentru implantul din 2004. Simplu. Nimănui nu i-a păsat că era vorba de vieţi, de muncă, de acţiune, de mândrie, de omenie, dacă vrei. Nişte oameni “de la centru” trebuiau puşi pe nişte liste. Şi acum mai taie panglici pedeleul la recepţia proiectelor pe care noi le-am gândit. Te-ai uitat cine a început modernizarea bazinului olimpic. Da, cu Mircea Popa s-a făcut proiectul, dar prefect era Barbu atunci. Avem două programe judeţene, SAMTID şi ISPA, în derulare. Cine au fost nebunii care l-au făcut fezabil? Barbu şi Purec. Simion Purec, viceprimar între 2000-2004. Are toată lumea amnezie. Foarte bine. Aşa vor şi rămâne, amnezici. Sigur, şi ei vor dispare, cei care acum se cred eterni şi infailibili. Ce mă întristează puţin este calitatea tot mai proastă a oamenilor care reprezintă acest partid. Din ce în ce mai precari. De la o generaţie la alta, mai precari. Peste ani, cine ştie… Eu am tot timpul din lume. Şi conştiinţa împăcată. Păcat de ţinutul acesta, atât de frumos… sublim, cum nu e altul în România … păcat.

 49. emigrantul Says:

  Pentru Sorin Voinea

  Eu cred ca stilul tau de abordare a presedintelui Iliescu si modul direct in care ceri favoruri te recomanda din plin pentru parlament. Asa ca tine sunt majoritatea celor din conducerea Romaniei.

  /”Domnului Iliescu cu respect si o rugaminte !
  Ma numesc Sorin Voinea. … 34 de ani si membru PSD sector 1 Bucuresti din anul 1999. Am semnat impreuna cu dl. Oliviu Gherman, senatorul Gheorghe Ionescu si altii, la Craiova, cand am constituit FDSN, deci ma pot numara si eu printre membrii fondatori

  Domnule Presedinte sa-mi acordati o jumatate de ora din timpul dvs. pentru a ma prezenta ca potential candidat pentru Camera Deputatilor la Dolj, propus de Dvs.
  Poate ,ca me veti ajuta ,ca tanar, sa acced in Parlament pe locul pe care cu onoare l-ati lasat unui tanar din PSD. Este, cred momentul, sa imi pun in valoare cunostintele si experienta in slujba tarii.

  Toate celalalte incercari ale mele de a accede pe listele de deputati la Dolj au fost supuse esecului datorita , stiti Dvs. foarte bine, intereselor si birocratiei locale !!!”/

 50. sfinx667 Says:

  @Da Gabi, asta zic si eu, pacat…
  numai ca eu inca sper si inca zic, sunt oameni in Caras care vor face treaba , numai sa se vrea , centrul stie ce vrea?
  Da e o zona superba, e o zona in care turismul urla dupa investitii, e copilaria si sufletul si inima mea si da, se impune acel PSD de atunci, cu care ne madream, se impune unde-i e locul !
  Multumesc Gabi, tu stii ce simt eu :)
  @Victor, da, domnul Presedinte Ion Iliescu sa ne fie model in multe si mereu !
  Cum am spus, eu nu am croiala potrivita politicului, dar am speranta in voi cei care aveti !
  Sibilla

 51. presedintele Says:

  Pentru Emigrantul !

  Multumesc pentru sprijin si incurajari !
  Cat despre faptul ca as fi ca ceilalti din conducerea Romaniei ,nu este cazul la mine! Eu chiar vreau sa schimb ceva in tara asta, chiar daca de la Montreal se vede altfel.
  Toate cele bune,
  Sorin Voinea

 52. presedintele Says:

  Pentru Simona 74 !
  Stimata colega de generatie ,
  Cred ca esti nascuta in 74 ca si mine. Tocmai aici este ideea mea, ca noi , generatia necompromisa din PSD sa preluam functiile cheie de la niste haimanale cu pretentii culturale gen Calin, Nedelescu,Gust,s.a.
  Tocmai de aceea o intrevedere cu dl. Ion Iliescu, impreuna cu colegul nostru Iordache-care intre noi fie vorba putea sa-l invinga pe Solomon la locale, trebuie sa ne dea si noua sansa sa reprezentam Doljul in Parlament fara sa se mai puta asupra noastra anatema de judet Rosu.
  Cred ca un schimb de idei dl. Ion Iliescu si un sprijin din partea domniei sale ne va fi de folos. Trebuie sa scapam odata de fetele triste gen Calin, raducanoiu,Nedelescu PRM si altii. Nu cred ca domnului Iliescu ii va fi indiferenta opinia noastra si daca va dori sa ne ajute cu siguranta o va face !
  Sorin Voinea

 53. emigrantul Says:

  Citat Sorin Voinea:
  /”Eu chiar vreau sa schimb ceva in tara asta”/

  Ce anume vrei sa schimbi? Care sunt planurile tale de actiune daca ajungi in parlament? Ce program ai?

  1)….
  2)….
  3)….

  Citat Sorin Voinea:
  /”Toate celalalte incercari ale mele de a accede pe listele de deputati la Dolj au fost supuse esecului datorita , stiti Dvs. foarte bine, intereselor si birocratiei locale !!!”/

  Fraza de mai sus ma pune serios pe ganduri. Daca cumva vei ocupa un loc in parlament, este foarte probabil ca la sfirsitul mandatului, dupa citiva ani de activitate zero din partea ta, sa spui: “Birocratia si interesele de acolo m-au impiedecat sa-mi pun in aplicare programul”.

 54. can1234 Says:

  ALEGERI UNINOMINALE PROPORTIONALE PE LISTA DESCHISA CU REDISTRIBUIREA LOCURILOR RAMASE LIBERE IN ACEIASI CIRCUMSCRIPTIE
  -se trec candidati in ordine alfabetica si fiecare elector voteaza partidul si candidatul pe care il doreste
  -dupa numararea voturilor si redistribuirea locurilor ramase vacante se face lista in ordine descrescatoare a candidatilor in functie de nr. voturilor obtinute si intra primi dupa procentul obtinut
  -dispare spaga si luptele interne din parti pentru locul sau circumscriptia unde candidezi
  -se da putere candidatilor cu nr. mare de votori obtinute si tipul de politica pe care il doreste electori chiar si grupul din interiorul partidului

  SI ATUNCI AM AVEA NEVOIE DE D-VOASTRA SI AM VEDEA CU ADEVARAT PE CINE IUBESTE ELECTORATUL SI CE POLITICA TREBUI URMATA-decizia ar fi cu adevarat in mina poporului

  In prezent ne obliga sa votam un anume candidat daca NU ,nu votam partidul

  Daca fiecare sector ar fi luat ca un judet si redistribuirea sar face in aceiasi circumscriptie am evita sa se intimple ca anumita colegii sa aiva 2-3 parlamentari in functie de nr. de votanti si de redistribuire iar alte colegii NICI UN PARLAMENTAR !

 55. can1234 Says:

  se pote aplica si la alegeri-EURUPARLAMENTARE si la alegeri LOCALE pentru CONSILII LOCALE SAU JUDETENE

 56. Roxana Iordache Says:

  Domnule Ion Iliescu,

  Regret că sunt în situaţia să vă deranjez cu o intervenţie, dar trebuie să semnalez o mistificare nedemnă peste care nu se poate trece.

  Ştiţi foarte bine că NU eu am trimis link de la o postare a mea, pe blogul dumneavoastră, ci blogul dumneavoastră a preluat link-ul de pe blogul meu, conform setării administratorului. De altfel, mai sunt şi alte asemenea link-uri pe acest forum, trimiteri la alte bloguri care au menţionat evenimentul.

  Este regretabil cât de jos se pot coborî unii oameni, precum persoana care s-a descalificat prin consideraţii contrare adevărului şi denigratoare.

  Vă mulţumesc pentru înţelegere şi vă felicit pentru această decizie.

  Multă sănătate!

 57. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Nu as fi vrut sa insist pe episodul nefericit provocat de o fosta jurnalista desi banuiesc ca sunteti la curent cu injuriile aduse de aceasta depotriva mie cat si dumneavoastra.

  Calificata pe buna dreptate de Gabi Savitsky ca “dusmanul presei obiective” , fosta jurnalista de la ziarul lui Patriciu nu se dezminte nici pe blogul sau insa nu asta ma surprinde ci tupeul incredibil de care dovada. Este exact tupeul specific dreptei retrograde din tara asta si despre care am facut cateva consideratii intr-un articol recent pe blogul meu. Dupa ce va injura si va face intr-un fel pe care nu-l pot relua aici din decenta, acum are nesimtirea sa scrie chiar pe blogul acesta mintindu-va practic in casa dumneavoastra. Asta este dreapta romanesca si propagandistii sai. Pentru cine nu stie despre ce este vorba poate vedea modul de exprimare al fostei jurnaliste la mine pe blog in articolul “Bloggeri si…blogggeri 2 “

 58. Victor Says:

  PS. Am uitat ceva important : in comentariul anterior am scris : ” Este exact tupeul specific dreptei retrograde din tara asta si despre care am facut cateva consideratii intr-un articol recent pe blogul meu.” completez acum : consideratii completate in mod stralucit de Profesorul Ion Borgovan (Ion Borgo) la comentarii. Este important ce scrie Domnul Profesor!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: