ALOCUŢIUNE BAVARIA

     

Munchen, 9 iulie 2008,

cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea  „Foreign Affairs Association”

       
Excelenţele Voastre,

 Doamnelor şi Domnilor, Dragi prieteni,

    Sunt deosebit de onorat de invitaţia de a participa la sesiunea omagială a Asociaţiei de Politică Externă a Bavariei, prilejuită de aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea sa, în 1948.

               Este o perioadă de istorie pe care am trăit-o cu toţii cu aceeaşi intensitate. Ea a fost dominată de Războiul Rece, care a afectat cele mai intime aspecte ale vieţii de zi cu zi ale fiecăruia dintre noi. Dar, în acelaşi timp, ultimele două decenii au marcat o schimbare profundă în istoria noastră, deschizând noi speranţe şi oportunităţi.

              Organizaţii ca Asociaţia Bavareză pentru Afaceri Externe au jucat un rol important pentru menţinerea unor căi deschise de comunicare, contribuind prin ceea ce au făcut la înţelegerea mai corectă a realităţilor şi a necesităţii de a acţiona împreună pentru promovarea unui climat de pace şi cooperare. Pentru acest efort remarcabil, întins pe parcursul a şase decenii, transmit sincerele mele felicitări membrilor Asociaţiei şi politicienilor Landului Bavariei, care i-au sprijinit eforturile.

               Dragi prieteni,

              Sunt pentru a doua oară la München, la invitaţia Asociaţiei dumneavoastră şi a preşedintelui său, dl. dr. Horst Mahr. Doresc să vă mulţumesc pentru invitaţie.

              Reprezint o ţară care, în ultimii 18 ani, a trecut printr-un proces complex de transformări structurale, care au atins toate aspectele vieţii politice, economice şi sociale.

              Integrarea europeană, ca proces general, a devenit şi ea un element cheie al schimbărilor structurale în România.

              Acum, România se află într-o perioadă de căutări intense, pentru a-şi defini proiectul viitor, plecând tocmai de la statutul de membru al Uniunii Europene.

              Pe de altă parte şi modelul iniţial al construcţiei europene se află, de asemenea, într-o fază delicată, dacă luăm în considerare semnificaţia şi consecinţele respingerii Tratatului de la Lisabona de către cetăţenii irlandezi.

              Desigur, există multe probleme complicate legate de construcţia europeană, de relaţiile şi de rolul ţărilor şi naţiunilor – mici şi mari, dintre bogaţi şi săraci, dintre instituţiile europene şi naţionale, ca şi probleme care privesc interesele cetăţenilor, ca şi cele privind funcţionarea instituţiilor democratice.

              În procesul globalizării se evidenţiază, de asemenea, multe probleme comune referitoare la resurse, în special de energie şi hrană, dar, în acelaşi timp, referitoare la mediu, la schimbările climatice, ca şi la problemele generate de creşterea decalajelor dintre ţările bogate şi cele sărace. Care este şi care va fi rolul Europei, în acest context ?

              Pentru noi, românii, astfel de probleme sunt mai acute, datorită problemelor generate de decalajele de dezvoltare, de costurile sociale ale tranziţiei, de nivelul de trai scăzut, ca şi de corupţie şi de sărăcie, de lipsa unei culturi administrative solide, moderne, ceea ce generează birocraţie şi lipsă de eficienţă etc.

              De aceea, România trebuie să se concentreze asupra reducerii decalajelor istorice de dezvoltare; apartenenţa sa la UE îi oferă o oportunitate reală de a-şi rezolva aceste probleme de natură economică şi socială.

              În acelaşi timp, eu cred că modelul social european poate constitui o contribuţie europeană la soluţionarea acestor probleme la nivel global.

              De aceea, răspunsul la toate aceste probleme şi temeri nu se află în mai puţină integrare europeană şi în amânarea primirii de noi membri, ci, din contră, în adâncirea integrării şi în continuarea lărgirii U.E. Europa unită trebuie să devină o federaţie sau o confederaţie de state naţionale, nu atât în expresia clasică a naţiunii, ci în funcţiile sale esenţiale, respectând marea diversitate a culturilor şi tradiţiilor noastre, ca şi a modurilor de viaţă, care constituie un factor de progres pentru naţiunile europene, pe ansamblu şi pentru cetăţenii europeni, în particular.

               Nu cred că putem avansa decât acţionând până la capăt, în logica solidarităţii, între naţiunile europene, a adâncirii şi consolidării democraţiei, a lărgirii spaţiului de acţiune al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

              Identităţilor naţionale li se poate adăuga o identitate europeană, bazată pe valori şi idealuri comune! Cele două identităţi sunt complementare şi se îmbogăţesc reciproc.

              Închei, mulţumindu-vă pentru atenţie şi adresându-vă cele mai sincere urări de succes la acest moment aniversar!

           

Advertisements

10 Responses to “ALOCUŢIUNE BAVARIA”

 1. cirlovacristian Says:

  @Ion Iliescu
  Dle.Iliescu daca dv “ginditi” dupa cum scrieti-sunt oarecum sigur ca asa ginditi-de ce in PSD sunt foarte multe,chiar exagerat de multe ciurucuri?
  Chiar nu-i puteti “struni” nici macar pe probleme de ordin European?
  Ba mai mult:Cum este posibil ca PSD-ul care este de formatiune social-democrata sa se inhaiteze-la propriu-cu ciudatii/tradatorii aia de la PC?
  In acest hal de FRICA a ajuns PSD-ul de are nevoie de aceasta alianta?
  Nevoia de a avea locuri caldute ii fac pe PSD-isti sa faca “alegeri” cu cota parte la beneficii?
  Inca odata o sa vedeti ce pierderi o sa sufere PSD-ul de pe urma acestei inhaitari!?!?!PC-ul nu are nimic de pierdut ca de,tot de mina a treia sunt.
  Dar cea mai mare pierdere o sa fie faptul ca pentru inca o perioada de patru ani aceasta tara o sa fie condusa de alianta PNG-PDL.
  Aceste aliante “costa”prea mult si vor “lucra” impotriva natiunii.Usor,usor si dv ajungeti sa ginditi la fel ca “iei” si tot la fel de usor pierdeti si ultimul “bastion”-CETATEANUL.

 2. emigrantul Says:

  Adresindu-i-se presedintelui Iliescu, Cirlova Cristian face urmatorul comentariu:

  /”Usor,usor si dv ajungeti sa ginditi la fel ca “iei” “/

  Da, corect, am remarcat si eu fenomenul. Ion Iliescu devine pe zi ce trece tot mai aproape de dreapta. Discursul sau din prezent are multe puncte comune cu cel al reprezentantilor partidelor istorice din primii ani postrevolutionari.

 3. Mihnea Georgescu Says:

  Dragă Emigrantul,

  CITAT EMIGRANTUL

  “Ion Iliescu devine pe zi ce trece tot mai aproape de dreapta. Discursul sau din prezent are multe puncte comune cu cel al reprezentantilor partidelor istorice din primii ani postrevolutionari.”

  Aşa e – nu cumva Iliescu şi Coposu sunt aceaşi persoană? Cum sunt şi eu cu V. Babiciu… E ceva suspect la mijloc…

  În definitiv, este cunoscută prietenia dintre Radu Câmpeanu şi Ion Iliescu…

 4. bucur Says:

  Despre Stanga si Dreapta politica in Romania 2008 !!!

  Ion Iliescu nu tine discursuri de dreapta si nici nu imbratiseaza idei ale dreptei politice. In Romania de azi e dificil sa desparti stanga politica de dreapta politica in functie de discursuri publice. Si ca sa nu creez vreo confuzie am sa dezvolt aceasta idee spunand ca dreapta politica (PDL in speta) vor sa castige alegerile cu mesaje clar de stanga.

  – Lupta fenomenala impotriva coruptiei sfarsita in circuri ieftine la TV si cu zero condamnari.

  -Cresterea nivelului de trai si lupta impotriva saraciei. Sfarsita cu cresterea aberanta a preturilor carburantilor ,alimentelor de baza,energiei electrice etc.

  -Dezvoltarea Romaniei pe bazele infuziilor de capital din fonduri Europene .
  Sfarsita prin ,,2 metri” de autostrada si aia inceputi in guvernarea PSD .Ce este cel mai dureros este ca nu folosim decat 31% din fonduri ,restul banilor nefiind alocati din lipsa de proiecte -STRIGATOR LA CER. Acum in perioada asta Romania primeste mai mult de cat cotizeaza insa asta nu se va intampla pentru mult timp.

  Asadar omul politic de stanga e in fata unei provocari fara precedent in istoria politica a Romaniei.

  Exemplu :

  ,,Hai sa ne inchipuim prin absurd ca la matematica precum ca,am face parte din galeria suporterilor Romaniei si mergem la un meci de fotbal impotriva Frantei si cand incepe meciul galeria suporterilor Francezi ar incepe sa sustina echipa Romaniei . Trebuie sa recunoastem ca am fi cel putin confuzi nu ?”

  Asta se intampla si-n politica Romaneasca a zilelor noastre. Stanga politica este putin confuza datorita faptului ca dreapta nu ezita sa foloseasca idei de stanga. Ajung la putere votati de electoratul Social Democrat si apoi incep sa puna in practica idei care ii avantajeaza clar pe cei de dreapta.

  Ma rog o interventie putin cam lunga si neclara insa sper sa se fi inteles macar faptul ca Ion Iliescu este reprezentantul autentic al stangii Romanesti in politica. De fapt eu unul il percep ca o unitate etalon . Stanga Romaneasca astazi incepe cu Ion Iliescu .Daca e bine sau rau , nu stiu …insa este evident.

 5. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  parerea …. ” cetateanului “, ca sa evit alte interpretari si patimi, mentioinez, parerea mea personala, finalul discursului domniei dumneavoastra , respectiv:
  ” Nu cred că putem avansa decât acţionând până la capăt, în logica solidarităţii, între naţiunile europene, a adâncirii şi consolidării democraţiei, a lărgirii spaţiului de acţiune al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

  Identităţilor naţionale li se poate adăuga o identitate europeană, bazată pe valori şi idealuri comune! Cele două identităţi sunt complementare şi se îmbogăţesc reciproc. ” …

  este dovada luciditatii, experientei si intelepciunii, este da, opinia ” cetateanului ” si da spun eu ca sa-i menajez pe ceilalti, este pe placul patriotilor, si are toate sansele reusitei si da denota maturitate si echilibru emotional, zic si aceasta, deoarece constat o incrancenare nejustificata in ultimul timp a unora de a blama cu orice chip pana si conceptul de ” identitate nationala ” in loc de contraargumente iesind la rampa cu ceea ce, daca recunoastem cu totii, oricine ar avea la indemana, jignirea gratuita. Noi sa fim sanatosi si da, UE sa devina ceea ce se vrea si trebuie , o Europa unita, caci nu am sa inteleg cu ce deranjeaza identitatea nationala atat de hulita, si idealurile comune europene de ce s-ar impiedica de cele ale natiunilor, caci asta da, este democratie, nu lipsa de argumente cu care sunt mereu trimisa la colt.
  Felicitari domnule Presedinte pentru abordarea pozitiva si realista !
  stima si deosebita consideratie,
  Sibilla

 6. Mihnea Georgescu Says:

  Minunată fotografie!

  Atât de destinsă şi de distinsă pare atmosfera… Şi audienţa pare să vă asculte cu interes. Felicitări, Domnule Preşedinte!

 7. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Pentru a continua procesul formarii uniunii, eu cred ca trebuie identificate si rezolvate acele aspecte care reprezinta o bariera in calea acesteia. Sunt multe tari unde Tratatul de la Lisabona s-a supus votului legislativului sau deciziei executivului . Acolo unde Tratatul sau in trecut Constitutia au fost supuse votului popular acestea au cam fost respinse. Bruxelles-ul devine nepopular atata timp cat da legi care nu respecta sensibilitatile si traditiile fiecarei tari. In mod clar, mai marii uniunii trebuie sa tina cont de traditiile si sensibilitatile nationale ale fiecarei natiuni. Chiar daca acum, tari sarace precum Romania, tac daca se simt nedreptatite, nu este de bun augur pentru viitor sa se mearga pe linia asta a arogantei Bruxelles-ului.

  Tarile Europei au o istorie si este imposibil pentru ceteateni sa renunte la identitatea nationala. Un prim pas ar fi acela de a li se explica ceea ce ati punctat dumneavoastra la interventia din Bavaria : “modelul social european poate constitui o contribuţie europeană la soluţionarea acestor probleme la nivel global.” si mai ales : ”  Identităţilor naţionale li se poate adăuga o identitate europeană, bazată pe valori şi idealuri comune! Cele două identităţi sunt complementare şi se îmbogăţesc reciproc”

  Poate dezvoltati putin pentru ca desi unii par a fi inteles, am dubii.

  Sunt politicieni care asa cum spunea Premierul Nastase, critica Bruxelles-ul 6 zile pe saptamana si se asteapta ca Duminica poporul sa voteze pentru uniune… Sigur, sunt si cei care vad o conspiratie in tot si in toate. Ma refer la simpli cetateni de data asta. Cei care sunt anti-globalizare, anti-uniune, anti orice. Sunt oamenii anti-sistem pe care nu ii luam in seama pentru ca din fericire nu sunt majoritari. Astora nu ai ce sa le faci. Ei sunt fascinati de ei insisi si de tara lor iar in uniune vad dusmanul si nu gasesc nicicum un posibil aport al celorlalte popoare la propria identitate nationala ci numai invers. Majoritatea insa, este reprezentata de oameni lucizi, oameni decenti si multi dintre acestia, cel putin deocamdata, nu vad in uniune un avantaj real pentru ei si pentru generatiile viitoare.

  Poate se vor gasi acele formule pentru ca uniunea sa mearga mai departe in procesul sau de integrare a noi state si de creare a unei Constitutii dar cu siguranta trebuie avut in vedere ca pana acum in multe tari decizia s-a luat la nivel politic. Mai ramane sa convingi si cetatenii simpli de beneficiile proiectului nu te poti baza la nesfarsit pe votul politicienilor pentru ca poate veni o vreme cand tendintele nationalist extremiste manifestate de unii vor fi speculate chiar de politicieni si anume de populisti iar atunci intregul proces poate fi pus in dificultate. Cum deja se intampla in Italia. Inca uniunea este intr-o faza oarecum incipienta si nu ar fi rau ca de exemplu europarlamenarii- cei care beneficiaza de proiectul uniunii in mod direct si care in mod firesc ar trebui sa inteleaga mai bine fenomenul, sa ne vorbeasca mai mult de beneficiile unei Europe Unite.

 8. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Nu vreau sa para ca parasc pe cineva asa ca nu am sa divulg sursa dar ce parere aveti de comentariul asta :

  “Era mai bine în anii ‘50-’60 că încă mai existau nişte valori şi nişte repere rămase din perioada interbelică. Răul a venit când comuniştii au adus prostimea de la ţară la oraş la bloc şi tot cretinu’ cu ţărâna între deşte a avut acces la educaţie. De atunci s-a dus totul de râpă…”

  Este un comentariu realizat probabil ca o provocare la faptul ca intr- unul din articolele mele am precizat ca tata a beneficiat de invatamantul gratuit, asa cum se intampla in tari precum Danemarca si Finlanda…Sansa care i s-a dat nu a fost in zadar pentru ca a intors statului investitia prin inventiile si inovatiile sale.

  Problema este ca acest comentariu este facut de unul din partidul pe care l-ati creat…

 9. Petrisor Socol Says:

  Intreb pentru ca nu stiu: noi avem astfel de asociatii? Multumesc

 10. simona74 Says:

  Corect cirlovacristian, alianta PDL-PNG nu va aduce nimic bun oamenilor din tara noastra de fapt orice formatiune politica de dreapta nu a fost si va fii vreodata de folos natiunii.
  Despre alianta PSD-PC este o mutare pe scena politica necesara acumularii unui procent mai bun la viitoarele alegeri si crede-ma ca PC-ul este un partid care intradevar va merge alaturi de noi si ne va sustine. Cat crezi ca o sa dureze alianta PDL-PNG? Atata timp cat Basescu va avea de castigat, pe urma se va folosi de toate resursele pentru a distruge acest partid facut la comanda (PNG).
  Domnule Presdinte, discursul dumneavoastra de la Consiliul National ne-a facut sa avem incredere in viitorul partidului si asta pentru ca ati demonstrat ca nu va lasati furat de valul alegerilor locale in urma carora PSD-ul a castigat ceva dar nu indeajuns de mult incat sa visam cu ochii deschisi ca in urma alegerilor parlamentare vom alerga prin viitorul Parlament fara sa avem nevoie de nimeni.
  Ma bucura faptul ca Geoana chiar si in aparenta da de inteles ca fara dumneavoastra si domnul Nastase nu vom ajunge acolo unde ne-am propus, dupa 2 ani de greseli uriase, Geoana incepe sa mearga pe drumul cel bun.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: