EVENIMENT CULTURAL

 

 

Cu doua zile in urma am participat la un eveniment semnificativ – deschiderea expozitiei cu lucrari ale sculptorului  Ion Vlad, la galeria „Dialog” , de la parterul Primariei sectorului 2.

 

Imag101

 

Ion Vlad, (1920-1992), sculptor francez de origine romana, autorul monumentului lui Eminescu, din fata Ateneului Roman si al unui alt monument, consacrat tot lui Eminescu, la Paris, in apropierea bisericii romanesti – face parte din galeria sculptorilor consacrati, dar destul de putin cunoscuti de marele public roman. De aceea, ideea organizarii unei expozitii cu lucrari ale sale (din care peste 30 de lucrari aduse din Franta, unde sculptorul Ion Vlad s-a stabilit definitiv din anul 1965 si unde a decedat in anul 1992) sub titlul „Un mare sculptor uitat“ reprezinta un eveniment remarcabil.

 

Imag102

 

Dupa aproape 50 de ani de la ultima expozitie personala in Romania, lucrarile lui Ion Vlad vor fi expuse zilnic, intre orele 10.00-19.00, pana in 10 august.

 

Este meritul Primarului Neculai Ontanu, care manifesta atentie fata de asemenea evenimente – fapt apreciat de multi intelectuali bucuresteni, prezenti la deschiderea expozitiei lui Ion Vlad  Dealtfel, intamplarile de acest gen sunt frecvente la  Primaria sectorului 2.

 

Imag100        Imag099

 

Sufletul acestor actiuni si initiatorul manifestarii este Ruxandra Garofeanu, consilier cultural al primarului Ontanu – functioneaza in aceasta calitate de trei ani, dupa o activitate de peste 30 de ani in televiziune.

 

Datorita acestor „sufletisti”, holul Primariei sectorului 2 – care a primit si titulatura de Galeria „Dialog”, gazduieste expozitii de pictura si sculptura , de artizanat, concerte ale unor artisti remarcabili – devenind un veritabil centru cultural.

 

Atat primarul Neculai Ontanu, cat si consiliera sa  Ruxandra Garofeanu, merita toata aprecierea pentru aceasta activitate.

Advertisements

11 Responses to “EVENIMENT CULTURAL”

 1. emigrantul Says:

  Cel putin consultind primele doua fotografii, vedere din profil, remarc o oarecare asemanare la fata a sculptorului Ion Vlad cu Salvador Dali.

 2. Cezar Pesclevei Says:

  Din depărtare, la câteva luni distanţă de anul 2009, o nouă stea străluceşte pe bolta întunecată a României: Sorin Oprescu.

  Alegerile prezidenţiale din anul următor vor fi marcate de steaua aceasta care se va metamorfoza din actualul punct incandescent ce a crăpat deja întunericul, în soarele ce va topi corupţia, minciuna, hoţia, pasivitatea, ignoranţa sau clasă politică nefavorabilă societăţii. Şi o spun fără a mă îmbăta cu apă rece cum îi place d-lui Ion Iliescu să spună atunci când ograda sa politică se hazardează, asemeni unor copii inconştienţi, că va pune mâna hapsână pe putere.

  Ideea unui Preşedinte independent sună trăsnet! Este una din cele mai ingenioase idei care va descreţi minţile românilor. Ea deţine potenţialul impactului maxim în rândul masei care, plictisită şi exasperată de vechea coloratură depăşită, va dori (doreşte) ceva NOU. Un candidat la alegerile presidenţiale colorat în roşu, portocaliu, albastru, galben sau mai ştiu ce altă culoare reprezentativă pentru un partid politic a inhibat receptorii electorali până acolo încât i-a tocit şi i-a făcut insensibili, fără capacitatea de a mai percuta la semnalele emise de sfera politică. N-aţi învăţat la Psihologie, în clasa a X-a, că un receptor asupra căruia se exercită un stimul constant pentru o perioadă lungă de timp slăbeşte din receptivitate?

  Ar fi pentru prima dată în istoria României când un om ar păşi pe eşafodul prezidenţial şi ar putea spune, fără rezerve, că România este în sfârşit o ţară liberă de interesele colorate. Ar fi pentru prima dată în istoria acestei ţări când ideea unei democraţii va curge prin venele corpului societal românesc şi va abroga prin dizolvare pseudodemocraţia blestemată. Pentru prima dată în istoria noastră de după ’89 s-ar crea premizele schimbării la faţă a României mutilate de golurile şi lipsurile adâncite direct proporţional cu înaintarea anilor în tunelul întunecat şi sumbru al timpului.

  Sorin Oprescu va străluci asemeni unui soare nou pe bolta autohtonă cu speranţa că va aduce un strat de ozon nou şi o altă atmosferă pentru sănătatea şi design-ul României.

  După cum se pronunţau Stelian Tănase şi Mircea Dinescu la emisiunea Tănase şi Dinescu de pe Realitatea TV în data de 11 iulie a.c., dacă continuă să facă curăţenie la Primăria Capitalei în ritmul şi consistenţa în care a început, Sorin Oprescu are şanse reale să răstoarne procentele actuale din sondaje la alegerile prezindenţiale de la anu’ lăsând astfel formaţiunea actuală de la guvernare, muritoare de foame iar pe cea nou formată ce şi-a pregătit artileria grea cu promisiuni – PSD-PC, probabil, cu dinţii scrâşnind de durere din cauza marelui ciolan ratat. Pentru că, nu-i aşa, „în lupta socială, sânt mai slabi acei care deţin puterea fără să aibă echivalentul vitalităţii, decât acei care sânt în drum spre putere cu toate resursele vitale.” (Emil Cioran)

 3. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  Am avut sansa a-l ” cunoaste ” pe marele sculptor Ion Vlad, prin intermediul fostului meu profesor Petru Comisarski, un artist plastic care in anii de scoala, pe langa faptul ca ne deslusea si indruma in tainele deprinderii picturii, ne-a facut un dar minunat, acela ca mereu ne povestea in timp ce noi pictam, ne daruia cu povesti reale, si, a avut marele merit, sa ne propuna la timp sa invatam si cate ceva din mestesugul si arta sculpturii. Marturisesc, desi am fost reticienta la inceput, m-a motivat povestea domnului profesor. Trebuia sa modelam in lut, apoi sa turnam in ghips lucrarile si eram tare ” speriati ” nu mai facuseram asa ceva. Profesorul ne-a povestit cate ceva despre sculptorii nostri, cand a mentionat numele sculptorului Ion Vlad a zis cam asa : ” Ion Vlad a definit sculptura ca fiind o farama de suflet, incercati, nu e greu, in orice faceti, puneti dragoste si o farama de suflet, veti vedea ca va iesi un lucru bun, frumos ” . Nu am fost eleva la arte plastice, studiam pictura si apoi modelaj in lut, in timpul liber, a fost alegerea mea. Acum, ma ajuta si cunostintele si deprinderile dobandite, caci la randul meu, ii calauzesc pe cei tineri, printre altele in lumea fascinanta a artelor plastice.
  Am tresarit citind ziarele, am gasit vorbele sculptorului Ion Vlad in discursul unui participant la deschiderea expozitiei de la Galeria ” Dialog ” si am zambit anilor de scoala , asa a zis ” farama de suflet ” .
  Astfel de evenimente culturale, in opinia mea, ar trebui onorate si prin invitarea a cat mai multor personalitati din strainatate si mediatizate mai mult pe plan international, pentru ca am avut si avem valori din lumea artei, sportului, istorici, ai literaturii, etc, cu care ne putem mandri si care sa ne fie mesageri si mesaje catre intreaga lume, si bune prilejuri de a arata si frumusetile Romaniei, caci in ultimul timp prea mult s-a mediatizat doar partea urata, pe care desigur nu o negam, si prea putin totusi din bogatiile nostre culturale si spirituale ale tarii noastre.
  M-a bucurat prezenta dumneavoastra la deschiderea expozitiei, desi nu e o surpriza, cunoscandu-va interesul si deschiderea catre actele de cultura, creatie . Felicitari organizatorilor acestui eveniment cultural si participantilor la omagierea marelui artist si a operei sale.
  Laudabile si de urmat mesajul si implicarea domniei dumneavoastra in promovarea si mediatizarea valorilor culturale, da, chiar si in blogosfera, si da, prin participarea dumneavostra la astfel de sarbatori, caci astfel de evenimente sunt sarbatori ale ” faramei de suflet romanesc ” .
  Va multumim pentru impresiile impartasite .
  stima si deosebita consideratie,
  Sibilla

 4. În Ţara Orbilor, Chiorul e Împărat! « Mihnea Georgescu Says:

  […] mai amintesc acum de Duminica Orbului din ‘90, asta e deja istorie şi nu vreau să se supere Preşedintele Iliescu pe […]

 5. Mihnea Georgescu Says:

  Dragă Emigrantul,

  Chiar că nu înţelegi nimic. Asta demonstrează şi faptul că tu confunzi persoanele foarte uşor, cum m-ai confundat şi pe mine cu Victor Babiciu.
  Domnul din fotografii, care apare cu Preşedintele, nu e este sculptorul Ion Vlad, care a decedat în 1992.

 6. Bibliotecaru Says:

  Un om politic în mijlocul unui act cultural ar trebui să fie un gest mai des întâlnit. Din păcate goana între două televiziuni risipeşte această chemare.
  Vă felicit, domnule Ion Iliescu, pentru iniţiativă şi pentru că promovaţi cultura românească. Sper să insuflaţi şi colegilor din PSD această dragoste de eveniment cultural.

  Poate că Ruxandra Garofeanu ar trebui încurajată, poate că o primă substanţială ar însemna o implicare şi mai mare.
  :)

 7. Mircea Geoană - 50! La Mulţi Ani! « Mihnea Georgescu Says:

  […] În aceste momente, mai mult decât oricând, avem nevoie de UNITATE. De Unitate, în jurul Preşedintelui Ion Iliescu şi a lui Adrian Năstase, viitorul Preşedinte al României, de fapt, Preşedintele de drept al […]

 8. emigrantul Says:

  Citat:
  /”Domnul din fotografii, care apare cu Preşedintele, nu e este sculptorul Ion
  Vlad, care a decedat în 1992.”/

  Asa este. Am citit doar prima fraza si m-am uitat numai pe fotografii. Asta se intimpla cind textul este ilustrat cu imagini inducatoare in eroare. Se vorbeste in primele rinduri de o vizita a presedintelui la o expozitie de arta cu lucrari apartinind sculptorului Ion Vlad dupa care imediat Ion Iliescu apare intr-o poza in compania unui om cu infatisare clara de artist plastic. Fiind convins ca acea persoana este sculptorul nu am citit textul mai departe uitindu-ma doar la fotografii.

 9. Cezar Pesclevei Says:

  De ce să spuneţi NU… mariajului politic PSD+PC

  Am urmărit cu un soi de milă amestecată cu revoltă oficializarea mariajului dintre PSD şi PC care corespunde şi cu oferta de atras electoratul pe care cele două formaţiuni politice reunite au scos-o la lumină. Din „ofertă” spicuiesc creşterea salariului minim pe economie la 1000 roni, construcţia a 1000 km de autostrada şi 1000 km de căi ferate sau includerea celei de a 13-a pensii.
  Ca o analiză de ansamblu, se pot puncta următoarele:
  În primul rând, asistăm la o formaţiune politică disperată ce încearcă să obţină cu orice mijloc, demagogic şi ideologic, creditul electoratului ce face obiectul absenteismului la urnele de vot.
  În al doilea rând, autoritatea cu care PSD-ul vine şi promite din nou s-a năruit. Stagnarea României şi lichidarea ei în timpul guvernării PSD dublată de lipsa căinţei acestei formaţiuni politice faţă de electorat face ca ceea ce ea promite, să nu reprezinte mai mult decât nişte cuvinte frumos aranjate în propoziţii şi fraze, asortate cu vestimentaţii de calitate în contextul unei sărbători în care, asistând şi luând pulsul desfăşurării ei, ai fi spus că stimabilii războinici de culoare roşie au câştigat războiul înainte de a-l fi început.
  În ultimul rând, irealitatea promisiunilor fluturate mă face să cred că stimabila combinaţie politică, bazată pe amnezia românilor, încearcă să repete istoria postcomunistă, aceea a buf-ului naţional de după ’89 a cărui cireaşă de pe tort va fi servită de indivizii autohtoni potenţial fraieriţi pentru încă o dată de aceeaşi clasă politică ce va alimenta din nou încremenirea în proiect a României.

 10. Administrator Says:

  Felicitari, domnule presedinte,
  In sfarsit un politician care participa si la viata culturala si artistica.
  Desi ma asteptam sa vad asta din partea PNL,ma bucur ca excelenta voastra alaturi de domnul Adrian Nastase aratati un asa mare interes culturi si artei in general.
  Pentru Cezar Pesclevei . Salariul minim garantat va ajunge la 1000 de ron in 2012 conform datelor MFP,deci in posibila guvernare PSD.

 11. anca Says:

  Multumim mult pentru vizita, domnule Presedinte! Ne onoreaza in mod deosebit atat vizita si mai ales aprecierile Dv! (ca locuitor al sectorului 2!)
  Domnul Ontanu este un “veteran” al acestor manifestari artistice si nu de putine ori a fost gazda unor expozitii de pictura, sculptura sau chiar concerte de muzica, extraordinare…
  Avem si una dintre cele mai frumoase cladiri de primarie din Bucuresti (ca sa fiu modesta, pentru ca altfel as spune ca este cea mai frumoasa si moderna!)
  In parcul din fata Primariei, anual, se organizeaza Targul de antichitati, care este vizitat si apreciat de foarte, foarte multi cetateni, iar in Parcul National, toamna, tot Primaria sectorului 2, organizeaza Targul mesterilor populari, unde vin mestesugari, autentici, din toata tara…
  De asemenea, o initiativa de mare succes este organizarea, in spatiul special desemnat pentru caini, din parcul din fata Primariei, a unui inedit “targ” pentru animalutzele care isi cauta stapan, organizat in conditii foarte bune si care este apreciat de iubitorii de animalutze de companie…
  Sunt manifestari devenite traditionale, care par normale, dar numai pentru noi, locuitorii sectorului 2, pentru ca alte primarii nu fac acest “efort”, care necesita atat entuziasm, munca, efortul comun al unei intregi echipe care se ocupa de selectarea, invitarea, transportul invitatilor, de organizarea si curatenia locului de desfasurare…
  …nu am putut sa ma abtin sa nu fac aceasta foarte, foarte scurta prezentare a unora dintre activitatile Primariei sectorului 2, pentru ca sincer, sunt mandra de ele si cand vad ca suntem (uite cum mi le asum si eu!) apreciati si laudati de dl.Presedinte, mandria mea se mai inalta cu cativa metri!!! as mai da si cateva nume de acolo, din Primarie, de oameni pentru care Primaria este a doua casa, dar nu as vrea sa uit pe careva si sa se supere!…
  Multumim mult dl.Presedinte pentru cuvintele frumoase si pentru vizita!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: