CATEVA IMPRESII DIN BAVARIA

In zilele de 8, 9 si 10 iulie a.c. m-am aflat la Munchen, invitat de Preşedintele Asociaţiei de Politică Externă a Bavariei – profesor doctor Horst Mahr – la actiunile ocazionate de aniversarea a 60 de ani de existenta a asociatiei, create în 1948, prin sustinere din partea conducerii celor trei partide traditionale ale landului – Social Democrat, Liberal si Social-Crestin.

 

Acestei aniversari i s-a dat o semnificatie aparte. Principala ceremonie a avut loc in Marea Aula a Universitatii din Munchen, la care au participat peste 700 persoane. A fost o imbinare de discursuri aniversare si concert (piese clasice, din care nu au lipsit Wagner si bineinteles Bethowen, cu „Oda bucuriei” – devenit imn al Uniunii Europene).

Profesorul Horst Mahr a subliniat semnificatia deciziei pozitive de constituire a asociatiei si spiritul dialogului promovat dealungul timpului. Au mai vorbit: rectorul Universitatii, primul Ministru al landului Bavaria (social-crestin), precum si Frank Walter Steinmeier, ministrul federal german al afacerilor externe (social-democrat). Acesta s-a referit, pe larg, asupra problemelor Uniunii Europene dupa respingerea Tratatului Constitutional de catre cetatenii irlandezi si a acordat o atentie speciala necesitatii de a dezvolta un parteneriat activ cu Rusia.

 Au mai participat la manifestari Otto von Habsburg (ultimul descendent al familiei imperiale, in varsta de 96 de ani), un fost vice-cancelar al Austriei (domnul Hannes Androsch, membru al Academiei austriece), viceprim-ministru bulgar (doamna Meglena Pluigcieva). Seara a avut loc un dineu oficial in Sala mare de receptii a fostului Palat Regal din Munchen, la care au rostit alocutiuni : ministrul de stat – doamna Stewens, doamna Meglena Pluigcieva si subsemnatul.

      

 Ceeace este de retinut, Bavaria este un land dominat, in mod traditional, de fortele politice conservatoare, reprezentate de Uniunea crestin-sociala – partid fondat, dupa razboi, de Franz Josef Strauss, care a fost o perioada indelungata prim-ministru al landului. Insa, orasul Munchen (cu cca.1,2 milioane de locuitori) are in prezent primar social-democrat.

 Intrebandu-l pe Profesorul Horst Mahr cum se explica acest lucru – mi-a spus ca aceasta este predominant influenta mediului universitar care, in Munchen, are orientare predominant de stanga !

 Este de retinut acest lucru. Pentru ca in Romania, din pacate, mediul universitar se afla, mai ales, sub influienta fortelor de dreapta. Merita de analizat fenomenul!

 Am avut prilejul sa vizitez, cu aceasta ocazie, fostul sediu al partidului nazist, fondat in 1923 la Munchen si care si-a pastrat sediul comitetului sau central in acest oras, chiar si dupa instalarea, in 1933, a lui Hitler in functia de cancelar al Germaniei, la Berlin.

 In biroul lui Hitler, din aceasta cladire (care acum este ocupata de o institutie de invatamant artistic) s-a semnat in 1938, de catre Hitler, Chamberlain si Daladier, Tratatul prin care se acorda Germaniei dreptul de a ocupa Bohemia si Moravia (ocuparea Cehoslovaciei) – primul pas spre declansarea celui de-al doilea razboi mondial. Adiacent biroului lui Hitler este un balcon, de unde vorbea adeseori fostul fuhrer, iar in apropiere este o piata in care nazistii organizau paradele lor, devenite traditionale.

 Am vizitat deasemeni fostul Palat Regal (un gen de Versailles bavarez) situat la periferia Munchenului, in apropierea unei paduri, candva domeniu de vanatoare al familiei regale.

 

In general Munchen si Bavaria se bucura de spatii mari de verdeata, de paduri bine intretinute, care asigura un aer curat, proaspat. Exista un veritabil cult pentru paduri si spatii verzi.

 Am vizitat si o manastire benedictina, la cca. 40 km. de Munchen, situata langa un lac si inconjurata de paduri, biserica avand o vechime de cca.700 de ani. Manastirea detine si o fabrica de bere (traditie instaurata, se pare, la toate manastirile bavareze, nu stiu daca si la alte manastiri germane). Manastirea si amenajarile adiacente reprezinta un obiectiv turistic de mare atractie, vizitat anual de peste 1,5 mil.turisti.

 Bavaria este si un land agricol. Ceeace am putut constata pe drumul de la Munchen la manastire (fapt observabil, de altfel si din avion). Este modul meticulos in care este lucrat terenul agricol. Nu exista niciun metru patrat de pamant nelucrat, de parloaga. Dar nu exista nici faramitarea exploatatiilor care se poate observa la noi.

 Am constatat si cu acest prilej, atat la Munchen, cat si in zona manastirii, nu exista praf in atmosfera. Nu se intalneste spectacolul din Bucuresti cu masini parcate, acoperite de praf. (Glumeam intre noi…ca ar fi o oportunitate sa putem exporta praf in Bavaria!!).

 Si inca un lucru tipic german : nu am vazut hartii, pungi, peturi aruncate la intamplare, oriunde, pe camp sau pe strazi. Mai mult, in Munchen este interzis fumatul in localuri. Multi tineri, mergand la restaurante, cluburi, baruri sunt obligati sa iasa in strada sa fumeze. Ei bine nu se intalnesc resturi de tigari pe strada.

 Parca, pentru a sublinia contrastul cu aceasta realitate – in Bucuresti, vineri dupaamiaza, ma aflam cu masina pe sos.Stefan cel Mare, in apropiere de piata Obor. Aglomeratie mare, circulatie dificila, in ritm de melc. La un moment dat, in fata noastra – dintr-un Volkswagen cu numarul B 76 KIM, un tanar a deschis usa masinii si a aruncat sub masina o punga! Iata expresia unei lipse crase de civilizatie !! (Dealtminteri – in Volkswagen deasemeni) !

Advertisements

9 Responses to “CATEVA IMPRESII DIN BAVARIA”

 1. emigrantul Says:

  LA MUNCHEN NU EXISTA PRAF IN ATMOSFERA PENTRU CA PLOUA DES

  Asa este clima Germaniei. Ploua mult si ca urmare praful din atmosfera nu poate calatori prea departe cu vintul deoarece este repede trimis la sol de picaturile de ploaie. Pe de alta parte umezeala conduce la cresterea rapida a ierbii in orice loc, lucru care impiedeca formarea prafului in cantitati considerabile.

  Citat Ion Iliescu
  /”Am constatat si cu acest prilej, atat la Munchen, cat si in zona manastirii, nu exista praf in atmosfera. Nu se intalneste spectacolul din Bucuresti cu masini parcate, acoperite de praf.”/

 2. anca Says:

  Frumos oras Munchenul. Curat, ingrijit…atunci cand se fac reparatii sau se construieste o cladire, locul este inconjrat cu panouri mari de panza pentru a nu ridica praful in aer si a expune cetatenii la mai multe inconveniente…Se respecta spatiile verzi, curatenia acestora, posesorii de caini isi i-au punguta cu ei chiar daca aanimalele se afla pe spatiul verde (oficial desemnat pentru plimbarea cainilor!) Nu mai vorbesc de regulile de circulatie, care sunt respectate si noaptea!
  Si la noi exista, totusi, asa ceva – un oras care m-a impresionat deosebit: Mediasul! Foarte curat si ingrijit!
  Despre intersectia de la Obor – numai de bine: seara, dupa ce vanzatorii ambulanti, comerciantii de telefoane mobile si tigari din zona pleaca acasa, ce ramane in urma lor…e de jale!
  Iar stimatii conducatori auto isi golesc scrumierele din masina la stopuri, arunca din masina de la guma de mestecat, la tigari si multe altele devenite de prisos prin masina…
  Pe Calarasi, locatari de la casele care nu au contract cu Rebu, isi aduc gunoiul, in pungi sau in galeti, si il descarca langa stalp, pe trotoar, langa cosul de gunoi…in plina strada, sub vazul tuturor…Frumosul nostru Bucuresti!

 3. emigrantul Says:

  NU TOATE ORASELE OCCIDENTALE SUNT CURATE. GERMANIA ARE BANI SI CA URMARE ISI PERMITE CHELTUIELI MARI CU MENTINEREA CURATENIEI.

  Uitati-va pe fotografiile (facute de mine in Montreal) prezentate la adresa urmatoare:
  http://www.geocities.com/pozecanadiene/HirtiiHTM.htm
  si gasiti asemanarile cu Germania si Romania.

  In ceea ce priveste aruncatul, eram cu un neamt in masina intr-un mare si nou oras din Peninsula Arabica. La un moment dat a aruncat o hirtie. I-am zis: Pai cum, nemtii arunca hirtii pe geam? Mi-a raspuns ca “aici merge” desi repet orasul era nou construit si cel putin pe soseaua unde rulam nu se vedea mizerie.

  Citat Ion Iliescu:
  /”Si inca un lucru tipic german : nu am vazut hartii, pungi, peturi aruncate la intamplare, oriunde, pe camp sau pe strazi. …Ei bine nu se intalnesc resturi de tigari pe strada.

  Parca, pentru a sublinia contrastul cu aceasta realitate – in Bucuresti, vineri dupaamiaza, ma aflam cu masina pe sos.Stefan cel Mare, in apropiere de piata Obor. Aglomeratie mare, circulatie dificila, in ritm de melc. La un moment dat, in fata noastra – dintr-un Volkswagen cu numarul B 76 KIM, un tanar a deschis usa masinii si a aruncat sub masina o punga! Iata expresia unei lipse crase de civilizatie !! (Dealtminteri – in Volkswagen deasemeni) !”/

 4. eugennl Says:

  Mediul academic este in general anti-sistem. Universitarii nu le place sa se se gindeasca la lucuri plictisitoare si obisnuite . In Vest stinga a aparut ca reactie la conventionalismul de dreapta. La noi conventionalismul a fost de stinga iar PSD este inca perceput ca un partid plictisitor, conservator si “post -comunist” etc. Deci PSD trebuie sa vina cu idei mai inovative ca sa fie mai atractiv pe piata intelectuala .
  In al doilea rind depinde … cine plateste cei care finanteaza societatea academica romana de exemplu nu prea sunt deloc de stinga.

  In vest salariile din mediul univeristra sunt destul de apropiate de salariul mediu asa ca eventuale idei de marire a taxleor si cheltuililor sociale ultragiaza pe nimeni. Pe cind la noi raportul dintre salriul unui profsor universitar si salariul emdiu este de 7:1.. Nici o surpriza deci pentru suportul pe cota unica de 16%.
  Pe de alta parte spre deosebire de universitatile din Europa de Vest in care toate clasele sociale sunt reprezentate iar corpul studentesc este de stinga sau cel mult de centru-stinga in Romania studentii din familii defavorizate sau de la tara lipsesc cu desavirsire. studentii fiind din middle class. Asa ca corpul studenetsc de la noi nu prea trage spre ideile de stinga ba dimpotriva.

 5. emigrantul Says:

  Tot privitor la gunoaie si hirtii aruncate

  1) Peisaje tipice din metroul Montrealului:
  http://www.geocities.com/casamede2005/MetrouHTM.htm

  2) Imagine surprinsa in centrul aceluiasi oras:
  http://canada.ifastnet.com/Wcalb.html
  Cind am postat prima data fotografia pe internet un user mi-a replicat: “Ce tu nu ai auzit de toalete ecologice”

 6. emigrantul Says:

  STINGA NU ISI ARE SENSUL DECIT INTR-UN STAT CONDUS DE PARTIDUL COMUNIST UNIC

  Asa zisa diferentiere intre gruparile de stinga si dreapta din Romania prezentului este un simplu caraghioslic, praf in ochi. Toate partidele sunt de dreapta, denumirile lor diferite provenind din simplul fapt ca nu pot avea toate acelasi nume, “Partidul Liberal” de exemplu. In esenta, suntem condusi de o entitate mafiota sparta in clanuri: PD-L, PNL, PSD, etc.

  Citat eugennl:
  /”Mediul academic este in general anti-sistem. Universitarii nu le place sa se se gindeasca la lucuri plictisitoare si obisnuite . In Vest stinga a aparut ca reactie la conventionalismul de dreapta. La noi conventionalismul a fost de stinga iar PSD este inca perceput ca un partid plictisitor, conservator si “post -comunist” etc.”/

  Vorbesti prostii, emiti teorii neverificate desi o simpla cautare pe internet te-ar duce spre cu totul alte concluzii privitoare la aparitia stingii. Sa spui ca ea s-a nascut din plictiseala este simpla gogomanie.

  Citat eugennl:
  /”in Romania studentii din familii defavorizate sau de la tara lipsesc cu desavirsire.”/

  Sa pretinzi ca studentii nascuti si crescuti in mediul rural lipsesc cu desavirsire este mult exagerat. Nu traiesti cu picioarele pe pamint. Aiurezi.

 7. emigrantul Says:

  Citat Ion Iliescu:
  /”Am constatat si cu acest prilej, atat la Munchen, cat si in zona manastirii, nu exista praf in atmosfera. Nu se intalneste spectacolul din Bucuresti cu masini parcate, acoperite de praf.”/

  Lasati, domnule presedinte, ca este mai bine sa ai masina acoperita cu praf ordinar decit cu praf de sare, cum se petrec lucrurile in Canada.
  Am facut niste poze, multe la numar, unde puteti vedea cum se prezinta automobilele din tara artarului (a se consulta adresa urmatoare):
  http://www.geocities.com/pozecanadiene/PrafAlbHTM.htm

 8. penuulmeni Says:

  @
  Ion Iliescu.
  Citez:
  “Intrebandu-l pe Profesorul Horst Mahr cum se explica acest lucru – mi-a spus ca aceasta este predominant influenta mediului universitar care, in Munchen, are orientare predominant de stanga !
  Este de retinut acest lucru. Pentru ca in Romania, din pacate, mediul universitar se afla, mai ales, sub influienta fortelor de dreapta. Merita de analizat fenomenul!”
  Dle Iliescu va sugerez un posibil raspuns la „dilema” dvs.

  Lumea, mediul universtiar romaneasc, elita societatii romanesti interbelice ata de la oras cat si de la sat, a fost supusa deliberat, „programatic”, distrugerii, adesea prin extinctie, de catre cei care au impus prin forta, furt si crima, ideologia comunista in Romania, PCR-ul.
  Cum ati vrea dvs., in acest context, ca cei din mediul universitar romanesc sa fie de stanga? …exceptiile intaresc regula.
  Le cereti „universitarilor” sa-si „iubeasca” calaii, ideologia de „stanga”comunista, ce le-a distrus prin violenta valorile societatii lor, a mediul lor universitar?
  Cati „universtitari” –ca sa nu vorbim de miile de elevi si studenti demascati ca „fii de chiaburi”- erau in inchisorile comuniste in anii `50, perioada in care dvs erati seful politic al invatamantului universitar? Din ce partid faceati parte? Va asumati acea perioada?
  Si-au cerut macar scuze calaii comunisti poporului roman pt crimele comise impotriva lui?

  Dvs. v-ati cerut macar scuze miilor de elevi si studenti, famililor lor, ce le-ati distrus viata „demascandu-i” ca „dusmani ai poporului”, „malagambisti”, „cosmopoliti”, „fii de chiaburi”, in celebrele sedinte de demascare din anii `49-`60, celebre datorita atmosferei de teroare in care se desfasurau? -erati leader-ul organizatiei de elevi si studenti comunisti, conduceati nemijlocit aceste actiuni-.

  Unii nu uita, cei ucisi cu salbaticie pt vina de-a nu fi acceptat sa traiasca in comunism, nu ne lasa sa uitam si mai ales sa iertam crimele facute de catre voi comunistii.

  Probabil nu v-a trece de moderare, dar poate ca veti fi informat. Aceste crime sunt IMPRESCRIPTIBILE.

  PS
  ….deranjeaza???

 9. Victor Says:

  Stanga social-democrata moderna din Romania nu poate fi confundata cu comunismul de dinainte de Revolutie. Tot asa cum s-a acceptat ca unii oameni care au trait in comunism, unii dintre ei care au facut parte din sistem la cel mai inalt nivel, pot reprezenta acum dreapta romaneasca, la fel de bine se poate accepta si ca alti oameni proveniti din acelasi sistem pot reprezenta stanga romaneasca. Nu putem pune in carca stangii moderne din Romania greselile sistemului de dinainte de ’89. Asta este un punct de vedere partizan din care lipsesc atat logica cat si argumentele serioase. Stanga si dreapta romaneasca trebuie judecate dupa ideologiile pe care le promoveaza si dupa faptele lor. Deja putem spune ca avem o mica istorie politica de dupa Revolutie. Putem judeca prin comparatie nu trebuie sa ne intoarcem tot timpul in trecutul de dinainte de ’89. Sigur, daca vrem sa argumentam prin intoarcere in trecut, o putem face, dar un astfel de dialog devine unul al surzilor, complet neconstructiv avand in vedere ca oamenii care au trait si au facut parte din sistemul de dinainte de ’89 sunt politicienii de astazi. Indiferent ca unii sunt la dreapta si altii sunt la stanga esicherului politic.

  Paralele intre stanga actuala si comunisti fac parte din propaganda de dreapta care adeseori uita ca Mona Musca delatoarea Securitatii nu este de stanga si exemplele pot continua ajungandu-se chiar si la presedintele Basescu care desi trece de la stanga la dreapta peste noapte tot beneficiar si sustinator al sistemului comunist a fost.

  Cat despre profesori daca ei isi doresc un sistem bazat pe principiul mult pentru putini nu au decat numai sa nu uite ca printre cei putini s-ar putea sa nu se incadreze si ei…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: