Interventie la Reuniunea Consiliului National al PSD din 11 iulie 2008

(transcripturi de pe http://www.psd.ro şi Monitoring Media)

Referitor la analiza alegerilor, şi acolo unde s-a câştigat şi acolo unde s-a pierdut.

Se poate învăţa mult din experienţa celor care şi-au organizat mai bine munca, mai bine activitatea. Şi sunt judeţe care au avut comandamente de coordonare a activităţii de campanie exemplară : Constanţa este un exemplu, dar nu singurul. La alţii forţa organizatorică se vede, este slabă şi trebuie trase învăţămintele necesare, trebuie văzut ce avem de făcut ca să relansăm forţa politică şi organizatorică a organizaţiilor noastre, începând de la bază.

Am trecut prin asemenea momente nu o dată. Am avut experienţa anilor 1997-2000. În 1997 am avut chiar un moment greu, când a fost spart partidul, când s-a desprins o aripă din partid şi situaţia nu era deloc uşoară . Dar am găsit forţa necesară ca să redresăm organizaţiile . Cele care se află în derută din acest punct de vedere trebuie să nu se descurajeze, in special activul nostru de bază. Nu trebuie să ne împrăştiem. Trebuie să readunăm, să readucem alături de noi oamenii care au fost de-a lungul anilor alături.

Ştiu multe organizaţii unde oameni de bază au fost îndepărtaţi, sau ei s-au îndepărtat de organizaţii. Este vorba nu numai de soarta partidului. Este vorba nu numai de interesul oamenilor în cauză, este vorba de interesul ţării. În România avem nevoie de un partid social-democrat puternic. E vorba de soarta ţării, de soarta oamenilor. Într-o ţară ca a noastră nu se poate fără o politică echilibrată, înţeleaptă, care să îmbine economicul cu socialul, care să pună problemele oamenilor, cetăţenilor în centrul atenţiei guvernării şi asta înseamnă guvernare social-democrată. Avem puncte slabe şi trebuie să ştim să le analizăm cu toată atenţia.

Am fost două – trei zile în Bavaria, la Munchen, la o reuniune aniversară, 60 de ani de existenţă a unei asociaţii de politică externă a Bavariei. Dar am semnalat un lucru interesant. Bavaria este unul din landurile tradiţional de dreapta, dominat de Uniunea Creştin Socială. După război s-a aflat numai sub dominaţia dreptei. Oraşul Munchen are un primar social-democrat. Şi m-am întrebat de ce? Landul este un land tradiţional agricol, dar după război, Munchenul a devenit un centru industrial puternic dominat de mari companii internaţionale. Şi m-am mirat. Tocmai Munchen-ul, unde este Siemens-ul, unde este BMW, unde sunt companii puternice, cum oare de au un primar social-democrat? Ştiţi care e secretul? Lumea universitară. Deci centrul universitar Munchen e de stânga, intelectualitatea din Munchen e de stânga. Merge cu social-democraţia. La noi centrele universitare sunt de dreapta. De ce? Iată o întrebare pe care trebuie să ştim să ne-o punem. Trebuie să analizăm mai în detaliu unde sunt punctele noastre slabe. Dacă vorbim de Ardeal de asemenea, inclusiv centre culturale importante. De ce nu avem noi suficientă penetrare în asemenea mediu? Trebuie ca aceste chestiuni să le analizăm cu toată atenţia. Deci la toate resentimentele care sunt de înţeles, pentru cei care au pierdut, pentru situaţia mai încordată care s-a creat în unele organizaţii, trebuie să găsim forţa să depăşim aceste stări de spirit. Să readucem spiritul angajant, militant, să readunăm militanţii de bază şi să formăm militanţii de forţă care să ridice potenţialul de lucru şi de luptă al organizaţiilor noastre.

Discutăm despre alegerile parlamentare. Cu 28% trebuie să fim mai moderaţi, mai ponderaţi în aprecieri. Nu am câştigat alegerile locale. Avem poziţia primă aşa, la limită. Cu 28% nu se poate asigura guvernare la alegerile parlamentare. Ori ca să asigurăm la parlamentare o performanţă superioară alegerilor locale nu este o treabă simplă. Deci să nu intrăm în euforie pentru unele rezultate, dar nici să nu dezarmăm pentru greutăţile pe care le mai avem.

Să judecăm cu realism, cu echilibru, fără infatuare, fără fripturisme. Unii se şi gândesc ce miniştri să-şi pregătească fotoliile, la ce ministere să devină miniştri. Nu cu asemenea gândiri, cu asemenea preocupări o să facem din acest partid o forţă penetrantă, o forţă convingătoare.

Deci cu mai multă modestie, cu mai multă decenţă, cu responsabilitate, cu realism şi echilibru să dăm forţa necesară politică şi organizatorică.

În acest sens să ne pregătim şi vă urez succes!

Advertisements

29 Responses to “Interventie la Reuniunea Consiliului National al PSD din 11 iulie 2008”

 1. studentulx Says:

  În primul rând doresc să vă felicit pentru intervenţia de la CN. Sunt perfect de acord cu analiza pe care aţi făcut-o referitor la situaţia curentă a PSD, infatuarea nu foloseşte nimănui. Vreau să vă mai spun că în această campanie am avut onoarea de a vă cunoaşte personal, de a fi în prezenţa dumneavoastră şi de a lupta alături de dumneavoastră pentru unul din candidaţii partidului nostru. Tot în această campanie am reuşit să tocesc realmente două perechi de pantofi.

  Deşi în această campanie câţiva dintre candidaţii noştri au fost trădaţi sau sabotaţi din interior, consider că îndemnul dumneavoastră la echilibru este justificat şi subliniază atât importanţa solidarităţii în alegerilor ce vor urma dar şi valoarea politică inestimabilă a unui om care mai are multe de spus în politica românească. (Acesta este răspunsul la pseudo-retorica lui Turcescu: Da, există tineri care îl au drept model în politică pe Ion Iliescu).

  Referitor la întrebarea dumneavoastră despre centrele universitare, eu cred că problema este complexă, spinoasă şi se împarte în două sub-probleme: profesori şi studenţi.

  Profesorii nu au neapărat o aversiune ideologică directă faţă de stânga ci, cu părere de rău spun, faţă de PSD. Cu ceva timp în urmă dreapta politicii româneşti propunea “etalonul de corupţie” Hrebenciuc, acum Năstase, Mitrea şi sunt convins că nu se vor opri aici. Este de remarcat faptul că în loc să conducă ţara, dreapta românească s-a specializat pe manipulare şi intoxicare informaţională, pe bâlci politic televizat ş.a.m.d. Având această premisă evidenţiez faptul că profesorii sunt la fel de influenţabili ca şi ceilalţi oameni, cu singura diferenţă că ei sunt lideri formali şi informali de opinie.

  Pe de altă parte studenţii devin din ce în ce mai puţin interesaţi de politică, de propria lor soartă şi cu fiecare generaţie care vine, spiritul de iniţiativă civică se diminuează vizibil. În anii ce vor urma vor fi din ce în ce mai puţine proteste din partea studenţilor până când vocea lor nu se va mai auzi. “Organizaţiile studenţeşti” nu mai vizează de mult interesul studenţilor de rând, nu mai reprezintă adevărata mişcare studenţească. Aceste aşa-zise organizaţii studenţeşti au ca obiective doar bunăstarea proprie şi parvenirea, prin migrarea spre politic, în funcţii de conducere ale statului.

  Studenţii din România sunt prin definiţie de stânga: studiază în universităţi subvenţionate de stat, au nevoie de protecţie socială, locuiesc în comun în căminele construite şi subvenţionate de stat, primesc ajutoare sociale, burse şi nenumărate ajutoare şi sprijine din partea statului. Problema lor este că ei nu cunosc nici doctrina de stânga, nici pe ce de dreapta şi îşi orientează simpatia şi votul către persoanele indicate subtil de “presa noastră dragă”, preponderent portocalie în ultimii ani. Vreau să fac o paranteză şi să spun că sunt dezgustat de ignoranţa tinerilor din generaţia mea referitor la filosofie şi doctrină politică. Muzica hip-hop se adresează în preponderenţă categoriilor defavorizate şi are un mesaj profund social. Însă am văzut tineri care, cu blugii largi şi şapca întoarsă, revoltaţi împotriva celor bogaţi care îi subjugă şi “le fură viitorul”, se duc şi îi votează cu seninătate ca nişte roboţi cuminţi programaţi în coduri portocalii. Vreau prin aceasta să subliniez faptul că, dacă vrem să avem tinerii de partea noastră, trebuie să avem o viziune amplă în ceea ce îi priveşte şi să exploatăm la maxim fiecare palier pe care se poate acţiona.

  Doresc să închei cu un amănunt particular tinerilor intelectuali şi studenţi din Bucureşti. Având în vedere faptul că Bucureştiul este cel mai mare şi mai important centru universitar din România, având cei mai mulţi studenţi, lupta pentru câştigarea tinerilor trebuie să înceapă aici, iar apoi pe modelul din Bucureşti să continue în toată ţara. Însă cum poate un lider analfabet să comunice cu tinerii intelectuali sau să atragă simpatia lor?

  Acum că am terminat de scris observ că am exagerat în privinţa dimensiunilor textului dar sper să îl citiţi în întregime.

  Mulţumesc pentru spaţiul virtual acordat,
  Cu deosebită admiraţie şi respect,

  Studentul X

 2. Petrisor Socol Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,

  Ce bune sunt cateodata infrangerile, asta inseamna maturizare politica, asta si pentru PSD a fost valabil. Felicitari pentru primarul Mazare de ieri de la Consiliul PSD-PC.
  Cat priveste discursul lui Mircea Geoana…….., nu vreau sa mai comentez. O voi face pe blogul meu.

  Cum a fost in Germania?
  Week-end placut

 3. Petrisor Socol Says:

  @Ion Iliescu

  Nu stiu daca ati luat la cunostinta, dar zilele acestea a fost prezentat un studiu in care romanii, in proportie de 50% ( foarte mare procentul) nu inteleg un text. Alte tari stau mult mai bine. Asta nu este o problema?
  Multumesc

 4. gigicapsunaru Says:

  Studenţii din România sunt prin definiţie de stânga: studiază în universităţi subvenţionate de stat, au nevoie de protecţie socială, locuiesc în comun în căminele construite şi subvenţionate de stat, primesc ajutoare sociale, burse şi nenumărate ajutoare şi sprijine din partea statului. !!!!!
  rezulta ca stanga inseamna SARACIE ! Atunci de ce sa o alegem ?
  Studentule !

 5. Blogger fară de arginţi - quadruplă aniversare! « Mihnea Georgescu Says:

  […] vizite pe acest blog. Dacă un ilustru necunoscut ca mine a ajuns la o treime din nr. de vizite al Preşedintelui Iliescu, care a început cam în acelaşi timp cu mine, vă daţi seama că am valoare. Nu e nevoie să o […]

 6. Adrian VASILE Says:

  Felicitari domnule Presedinte pentru cuvantarea plina de intelepciune de la Consiliul National! Partidul are nevoie de militantism, de activism politic real ancorat in realitatea interesului electorului! Politicienii nu inteleg ca absenteismul oamenilor la urne este datorat dezinteresului acestora fata de ei! Votul uninominal va decanta intr-un fel lucrurile, il obliga pe domnul “candidat” sa se miste si prin fata electorului nu numai prin fata televizorului! Si atunci…vom vedea…oamenii vor simti care politician este pentru ei …si care pentru interesele unui magnat finantator de trafic politic!

 7. Maria Barbu Says:

  Domnule presedinte,

  interventia dumneavoastra in legatura cu exageratul entuziasm in partid a fost extrem de pertinenta, desi dureroasa. Din pacate, acest tip de atitudine indeparteaza oamenii seriosi, profunzi. Si eu mi-am dorit sa fac parte dintr-un nucleu social-democrat, dar ma dezamageste teribil aceasta superficialitate si acest model de relatii care eludeaza valoarea reala. Va marturisesc ca imi pare rau ca nu imi pot dedica acestei constructii politice care este PSD calitatile mele intelectuale si umane.
  Spuneati in articol ca sunteti mereu uimit de faptul ca centrele universitare occidentale, si cele germane desigur, continua sa fie de stanga. Mie mi se pare firesc, pt ca stanga occidentala a avut filosofi, scriitori, mari ganditori, in timp ce in Romania stanga a fost compromisa prin comunismul primitiv, care a facut sa fie identificata gandirea de stanga cu simplitatea proletara, ceea ce este complet fals.
  La noi, gandirea pare sa fie confiscata de cativa insi care se dau de dreapta, ceea ce reprezinta o aberatie. Trebuie neaparat sa schimbam aceasta stare de lucruri. Trebuie sa le aratam studentilor ca gandirea de stanga e o gandire libera, constructiva, vizionara, in timp ce gandirea de dreapta este una dogmatica, rigida, reactionara. Asta e o munca pe care putini oameni in Romania sunt in stare sa o faca, dar eu m-as angaja in acest proces de schimbare a mentalitatii in randul tineretului universitar privind gandirea de stanga.
  Si voi si face asta nu pentru acest PSD in care orice as face nu imi gasesc locul, din pacate, ci pentru Romania de maine, care trebuie sa fie progresista, libera, democratica!

 8. SorinPLATON Says:

  Stimate d-le presedinte Iliescu,

  Apetenta de dreapta a unei parti semnificative din intelectualitatea romaneasca exista si nu poate fi persiflata. Se pune problema unei analize lucide si echilibrate a motivelor ce au stat in spatele crearii acestei stari de spirit, oarecum contranaturii, daca tinem cont de faptul ca este ilogic si chiar suprarealist ca un om ce are in proprietate ca principala avere productia sa intelectuala, sa devine exponentul si avocatul neoliberalismului cu accente salbatice, implicit a marilor averi dobandite mai mult sau mai putin licit. Exista asadar o problema de subtanta in “codul sursa” a acestor manifestari ce sa determine acest feed-back de altfel malitios interpretabil.

  Se pune problema daca acesti oameni sunt (suntem la urma urmei…) cu totii alienati mintal, pentru a putea exclude oaresce rezonuri organice, sau doar tampiti pur si simplu, ca sa spunem asa. Aceasta supozitie se exclude insa prin fenomenul cu accente de masa si nu doar ca si cazuri disparate. Si totusi care/ce poate sa fie amorsa acestui fenomen sociologic, mai degraba asociat unui spirit frondist decat unei strategii coerente?
  Ei bine analiza nu trebuie avansata prea mult pe sectiune pentru a-i devoala resorturile intime. Aceasta categorie distincta din societate, ca “defect profesional” via coeficientul individual de inteligenta constata falsitatea si cabotinismul a o parte insemnata din clasa politica autointitulata ca reprezentanta a stangii (social-democratiei). Cum sa poata acesti oameni sa achieseze de facto la valorile stangii cand reprezentantii acesteia au o atitudine fariseica, meschina, elitista fara opera si egocentrista? Cum poate fi credibil ca autoerijat reprezentant al celor multi si defavorizati, cineva cocotat in domul de cristal a unei vile de milioane de euro, a unui “social-democrat” ce merge la meetinguri cu alegatorii in Mercedesuri GL de ultima generatie, sau se da jos la o serbare campeneasca din elicopterul privat? Cum sa inteleaga “shoshonarimea de intelectualitate” o strategie facuta in directia protejarii familiei, sau a educatiei venita din partea unor “oameni de stanga”, care de exemplu, abia asteapta sfarsitul programului ca sa dea mana “suprapartinic” cu “adversarii” doctrinari in diferite shpertzuri mai mari sau mai mici, dar de regula cantonate in sfera evaziunii si imbogatirii facil ilegale? Si exemplele pot continua.
  Atata vreme cat se va mentine o prapastie intre declarativ si faptic, atata vreme cat politicienii stangii vor fi simtiti ca si falshi, nemotivati in directia altruismului si profesionismului, atata vreme cat aceiasi politicieni vor gira direct sau tacit indirect o anumita stare de spirit de profunda imoralitate vis a vis de mase, fie acestea chiar si intelectuale, masele efectiv nu au cum sa se indentifice cu acestia.

  Este mare pacat ca ideologii stangii nu fac o trecere mai aprofundata prin filozofii si doctrine, unde sa-si identifice motivatia amorsarii unui traseu personal demn in contextul societatii, ori eu nu am auzit in afara de etichete de produse expirate, de comunism odios, etc. pe nimeni din PSD (exceptandul pe pres.Iliescu) vorbind de principiul vag dar deschizator vesnic de drumuri a lui Marx, ce spunea ca ratiunea existentiala a omului trebuie sa fie profunda si permanenta sa emancipare, ori a lui Kant, ce spunea ca omul este un scop si nu un mijloc, iarexemplele ar putea continua la nesfarsit.
  Ei bine in acest context, facand o fugara trecere in revista a manierelor si mai putin ortodoxelor obiceiuri ale asa zis social-democrati romani, care sa fie oare in aceste momente idealurile si fermentii motivationali ce-i transmit inspre public, intelectualitate in particular. Ce exemplu constructiv poate fi luat din faptul ca fenomenul baroniadei mai mult sau mai putin localizate in PSD este “reconfirmat” in functii via jalnice regii de reinscaunare a trogloditilor in unele organizatii perdante la “localele” din tara, ce au dus pana in domeniul absurdului neprincipialitate si imoralitatea?!…

  Am in jurul meu (Cluj, Bucuresti, Sibiu, Tg.Mures) mai multi intelectuali de valoare ce au fost sau nu au fost niciodata membrii de partid (PSD) din consideratiile relevate mai sus. In acelasi timp cu totii ar (am) dori sa se implice in resuscitarea stangii romanesti, pe principiul “unuia dintre egali”, neexcluzand “fostii” dar inglobandu-i intr-o alta ratiune si menire de a fi, dar efectiv se lovesc mereu de indiferenta vinovata a acelorasi lideri de partid, ce considera ca detin drepturie de autor pe termenul de “adevar”, monopolizandu-l la un mod pervertit si patologizant, fapt ce deprima orice vointa de apropire.

  Pe de alta parte se vorbeste mult fara nici o concretizare despre principiul dreaptatii sociale, a justitiei si domniei legii statului de drept, ori in urma fosgaielilor duplicitare (si a unei parti din) reprezentantilor social-democratiei nu transpare nici cea mai mica dorinta in directia clarificarii din perspectiva legala a averilor dobandite dupa 89, a faptului ca aceleasi averi probabil nu au fost impozitate corect, viciind bugetele afectate sanatatii, pensionarilor, educatiei…intelectualitatii in cele din urma…, ori a a face front comun cu ilegalitatea pe principiul “sunt multi, dar totusi prosti”, jigneste inteligenta, principialismul si spiritul de observatie a celor ocupati cu opusul lui “noi muncim, nu gandim”.

  Concluzionand, in aceste conditii defaforizante nu ai cum, decat sa stai si sa constati si pe buna dreptate, o anumita stare de fapt, traducandu-i/etichetandu-i subiectiv pozitia, fara a se face o profesionista diagnosticare a cauzelor, urmata de un logic tratament si combatere. Va asigur de posibilitatea unui ipotetic moment concret de trecere a politicienilor de stanga in sfera, nu atat a revansardismului frust, cat a pragmatismului utilitarist cu substrat doctrinar social-democrat modern si atunci, ca la un semnal “cohorte” de intelectuali “ar intoarce brusc armele”. Evident ca si reversul medaliei ramane valabil, cu atat mai mult cu cat in Romania conduc doar culorile alb-negru si nu nuantele, si anume ca atata vreme cat cabotinismul, neprofesionalismul, lipsa unei mize, duplicitarimul, etc vor caracteriza social-democratie romaneasca, nimeni nu este indreptatit sa astepte minuni malaiete din partea elitei sale intelectuale nationale.

  Cu stima,

  1=

  sau altfel

  Dr.SorinPLATON
  coordonator PES Activists Cluj [cel putin inca :) ]

  p.s. …si-n timp ce eu scriam aceste randuri, unii exaltati social-democrati faceau chiolhanuri “neoliberale” la Vila Lac 2 (Snagov) cot la cot cu “dezavuatii” din puterea basescina portocalie ori cei din PSD, adresandu-si unii altora cu salutul “Sa traiti dom-le Prim Ministru!”…
  Curat murdar adica!

 9. Intelectualitatea fatza cu reactiunea… « PLATON Says:

  […] fatza cu reactiunea… Va recomand un articol de mare profunzime citit azi pe blog-ul d-lui pres. Iliescu, la care m-am incumetat sa ofer urmatorul comentariu…pamfletar-acid, […]

 10. emigrantul Says:

  Intrebare:

  Ce a facut concret PSD-ul pentru ca oamenii sa-l perceapa drept un Partid Social Democrat?

  ================================================
  Daca faceti un sondaj pe internet, asa raspunde lumea:

  Cum ati caracteriza cel mai bine Partidul Social Democrat?

  Un partid ca oricare altul – 5.92 %
  Un partid serios care se tine de cuvint – 5.63 %
  Un partid liberal mascat – 1.13 %
  O entitate politica cu program confuz – 3.38 %
  Un partid comunist mascat – 8.45 %
  Un partid aparent de stinga care se comporta in practica ca unul de dreapta – 3.10 %
  O entitate politica care si-a pierdut credibilitatea – 6.48 %
  Singurul partid in care am incredere – 9.58 %
  Un partid cu nivel de coruptie mult mai mare decit al altora – 8.73 %
  Un partid socialist – 4.79 %
  *Un conglomerat de hoti ascunsi sub lozinca Social Democratiei – 34.37 %
  Un partid pe care il asociez automat cu numele de Ion Iliescu – 5.63 %
  Alte raspunsuri – 2.82 %
  Numar voturi: 355
  Sursa: http://www.sondaje.php0h.com/psd.php

 11. emigrantul Says:

  Pentru cei care pretind apartenenta majoritara la dreapta politica a studentimii

  1. Nu cunosc vreun sondaj stiintific care sa demonstreze in vreun fel inclinatia studentimii romane catre dreapta, in proportie semnificativ crescuta in raport cu restul populatiei.

  2. In perioada imediat urmatoare revolutiei am constatat, cu surprindere, ca studentii nu erau pro dreapta mai mult decit alte categorii ale populatiei, in ciuda propagandei TV care incerca sa arate ostilitatea acestora relativ la Ion Iliescu deci simpatizarea cu dreapta politica.

 12. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  ati concluzionat si transmis limpede, ferm un mesaj, ramane sa ne confruntam cu realitatea de aci inainte, si, nadajduiesc ca inclusiv in Caras-Severin mesajul dumneavoastra sa fie in sfarsit inteles, sa se traga invataminte si sa se gaseasca o cale prin care organizatia PSD caraseana sa redevina ce a fost, caci in prezent, cea mai mare dificultate cu care se confrunta este faptul ca nu prezinta credibilitate pentru electoratul carasean, tocmai din cauza ca s-au pierdut oameni cu adevarat ai stangii democratice, dar, s-au instalat la loc caldut, cei care nu au nimic in comun cu social democratia, mai grav, fatarnici si cadre universitare care nu ezita sa serveasca intereselor rivalilor, ceea ce nu este firesc si loial, ceea ce este departe de normalitate. Primele semnale de lipsa de credibilitate s-au vazut la alegerile locale, important e ca pe viitor sa se actioneze si nu oricum, ci intr-o directie dorita. Adevarat, Carasul are o traditie ce convine pentru moment dreptei, insa, nu trebuie sa omitem ca am avut candva o organizatie PSD puternica si demna de respect, credibila pentru electorat.
  Ati spus foarte bine si va felicit ” fripturisme ” …
  Sincer si cu multa speranta, chiar se poate schimba situatia inclusiv in Caras-Severin, si da, succes si mult, mult echilibru. Trebuie inceput de la asumarea raspunderii ca sunt cauze care au adus cu sine efectele si dificultatile cu care PSD Caras-Severin se confrunta si trebuie gasite modalitati prin care oamenii cu adevarat de stanga, sa revina in esalonul pe care l-au parasit, de voie, de nevoie, pentru ca au un cuvant de spus si au si forta necesara de a limpezi multe, de a castiga parte din electorat.
  Va multumesc, stima si deosebita consideratie,
  Sibilla

 13. geomarz Says:

  Fara Iliescu în linia I PSD nu va câştiga nimic.
  Cu MG în frunte va pierde cu siguranţă. I se potriveşte perfect epitetul de “prosănac infatuat”.

  Emigrantu-le, unde eşti ?
  Îţi caut comentariile.
  Am fost pe sit-ul tău şi nu am găsit cum să te contactez.

 14. studentulx Says:

  @gigicapsunaru: Profesia de căpşunar este bine aleasă. Nu încerca să îţi dai cu părerea referitor la ce am scris pentru că evident nu ai înţeles nimic. Dacă eşti student sau ai terminat o facultate atunci eşti ipocrit, iar daca nu ai o facultate nu prea ai dreptul să vorbeşti despre una.

  @emigrantul: Un grup de 355 de oameni nu reprezintă un eşantion semnificativ şi în plus http://www.sondaje.php0h.com are vizibilitate zero. Mai mult simpatia faţă de eşichierul de dreapta al politici româneşti este extrem de vizibil din rezultatele votului pentru prezidenţiale şi parlamentare din 2004, euro-parlamentare 2007 şi locale 2008 din secţiile în care au votat studenţii din regie (şi nu numai).

 15. Gabriela Savitsky Says:

  Studentulx

  m-a lăsat fără grai comentariul dumitale. Dacă mai există tineri care gândesc în acest mos şi ştiu să se exprime riguros, social-democraţia are un viitor, după ce va dispare valul de fripturişti şi maţe-fripte cu care avem onoarea. M-am uitat cu interes de-a lungul timpului la organizaţia de tineret a PSD. Mai întâi Ponta, dedulcit la oala cu miere a puterii în care s-a băgat cu totul, dispărând. Apoi, Claudiu Pasăre, un tânăr isteţ şi vocal, de-aici, din Caraş Severin. A urcat prea repede treptele puterii, până la funcţia de preşedinte executiv şi-a făcut vânt şi … dus a fost, când am intrat în opoziţie. Păcat că şi-a frânt aripile singur.
  Acum… nu văd nimic.
  I-am scris domnului preşedinte Iliescu, mai demult, un mesaj pe e-mail care se referea exact la chestiunea pe care o invoci şi tu. Underground-ul social ar trebui să fie parte din militantismul de stânga. Tinerii supăraţi pe lume şi pe ordinea socială însă, îşi îneacă amarul în alter moduri nu visând să schimbe lumea în care trăiesc.
  Felicitări încă o dată şi să ai parte de o lume mai bună!

 16. O nouă stea pe cerul României– Sorin Oprescu « cezar pesclevei Says:

  […] nefavorabilă societăţii. Şi o spun fără a mă îmbăta cu apă rece cum îi place d-lui Ion Iliescu să spună atunci când ograda sa politică se hazardează, asemeni unor copii inconştienţi, că […]

 17. gigicapsunaru Says:

  lu’ studentu xxl :

  Vai, cum te inneaca veninul rosu. Si de inteles, am inteles perfect. Stii asta.
  Doar ca am tintit cu precizie, si in 3 cuvinte, ti-am facut praf dizertatia cu privire la studenti. Apropo, am fost student si am stat prin camine.
  Cine n-a inteles ai fost tu, ca nu se poate eticheta cu forta studentimea si intelectualitatea ca fiind de stanga. In primul rand ca este un paradox. Cine stie sa citeasca (si citeste) nu v-a fi de stanga. Stanga inseamana negarea proprietatii private, inseamna combatarea competitiei socio-profesionale, inseamna impartirea saraciei si asa mai departe.
  Domnul Iliescu, remarca conducerea socialista la Munchen. Facand aluzie la Romania. Un zambet. Pai cand o sa fie romanii nemti ?
  Cat despre camine si subventii : un regim de dreapta poate sa faca acelasi lucru sau chiar mai bine. Dar nu pentru puturosi si mediocri. :)
  Sa auzim numai de bine.

 18. emigrantul Says:

  Pt. studentulx

  Parerile unui grup de 355 de oameni selectati la intimplare pe internet sunt mult mai reprezentative pentru Poporul Roman decit opiniile studentului x.

  Citat studentul x
  /”Mai mult simpatia faţă de eşichierul de dreapta al politici româneşti este extrem de vizibil … din secţiile în care au votat studenţii din regie (şi nu numai).”/

  Te astept cu documentatie doveditoare.

 19. emigrantul Says:

  COMUNISMUL A INSEMNAT COMBATEREA COMPETITIEI INTRE INFRACTORI SI IMPARTIREA ECHITABILA A RESURSELOR TARII CETATENILOR SAI

  Statul capitalist nu face altceva decit sa incurajeze concurenta intre cei al caror unic ideal este acumularea averilor care in practica se dovedesc a nu putea fi obtinute decit prin parazitarea bugetului tarii. Daca in timpul comunistilor bugetul era impartit la toti locuitorii Romaniei, acum el ajunge in mare parte pe miinile citorva persoane care, in esenta, nu sunt altceva decit niste bugetari. Patron=bugetar de lux.

  Citat: Gigi Capsunaru
  /”Stanga… inseamna combatarea competitiei socio-profesionale, inseamna impartirea saraciei si asa mai departe.”/

  In timpul regimului comunist competitia socio profesionala era mult mai ridicata decit in prezent ca dovada numeroasele realizari in toate domeniile din vremea aceea facute exclusiv prin forta cetatenilor Romaniei. Se traia mult mai bine atunci ca azi iar oamenii capabili, cinstiti si muncitori avind diverse pregatiri isi puteau realiza mai usor idealurile. Este o gogomanie sa zici ca impartirea saraciei = stinga atita vreme cit romanul mediu traia mai bine inainte de 1989 decit cetateanul canadian obisnuit al prezentului si bineinteles romanul mediu actual.

  Da, comunismul nu dadea libertate hotilor, celor care doreau cistiguri mari pe munca putina. Ei au fost o categorie vitregita inaintea revolutiei si constat fara surprindere ca acesti infractori au ajuns acum la conducerea statului pe care il jefuiesc mai bine si mai frumos decit in cele mai fanteziste vise ale lor din perioada anterevolutionara. Romania a ajuns o simpla exploatatie in posesia raufacatorilor, toate partidele, fara exceptie, nefiind altceva decit fatete multiple si identice ale grupului infractional care paraziteaza tara si oamenii obisnuiti. Nu s-a realizat nimic in cei 18 ani si jumatate care au trecut din 89. O ducem mai prost si viitorul ni-l vedem mult mai nesigur ca inaintea revolutiei.

 20. nraducanu Says:

  Ca succesul social-democratilor la primaria din orasul München s-ar explica prin lumea universitara, care acolo e de stanga, e o idee interesanta, dar discutabila. In primul rand, pentru ca cele doua universitati din oras (ludwig-Maximilian Universität si Technische Universität) au impreuna 62.000 studenti, la un oras de 1,3 milioane locuitori. Orasul Heidelberg are proportional mai multi studenti decat capitala Bavariei, dar primaria este crestin-democrata. In al doilea rand, pentru ca situatia din München, din Germania si in general din tarile Europei occidentale, nu poate fi decat cu greu transpusa in Romania. Si nu ma refer doar la faptul ca la noi, pana in 1989, a fost un regim care se afirma ca e de stanga si deci intelectualitatea ar avea acum o rezerva instinctiva chiar fata de o stanga moderata, social-democrata. Ci pentru ca intelectualitatea isi extrage si isi confrunta opiniile prin citirea de ziare, saptamanale si reviste lunare, si mai putin din talk-show-urile TV. Iar in aceasta privinta stanga e absenta : nici un ziar al social-democratiei, nici o revista teoretica in care sa se desbata, din punctul de vedere al stangii, probleme doctrinare sau de politica externa, nici o publicatie care sa fie citita si cautata de tineri intelectuali cum e Dilema veche, Revista 22, Sfera Politicii, Romania literara, ca sa nu amintesc de cotidienele de dreapta, cu articolele din care nu polemizeaza nimeni, caci nu exista un ziar oficial sau oficios al PSD. Cotidianul, Romania libera, Evenimentul, se lauda cu tiraje de sute de mii de exemplare, carora li se opun doar rarele articole ale lui Ad. Nastase in Jurnalul National si ale lui Ad. Severin in Cronica Romana. Batalia pe acest front al publicatiilor a fost pierduta de PSD si e greu de presupus ca dreptei i se vor putea opune cu succes postarile pe bloguri, citite de doar cateva zeci sau sute de bloggeri.

 21. Stanga romaneasca vazuta din…concediu « Victor Reloaded Says:

  […] citit comentariile voastre dar si pe cele facute la ultimul articol al lui Ion Iliescu. Ce inseamna stanga romaneasca si ce ar trebui sa insemne? Cine reprezinta […]

 22. gigicapsunaru Says:

  @ Studentului ¨X¨
  Nu stiu cati ani ai trait inainte de ’89, si ce invarteau parintii tai, dar este clar ca nu ai stat la coada pentru fratii Petreus, si nici n-ai mancat parizer imposibil de taiat. Eu tineam lanterna pentru ca asistenta sa-i faca antibiotice fiului meu, ce avea 5 zile de viata si a trebuit sa dau spaga Kent ca sa-l scot din maternitate desi avea dubla pneumonie din cauza frigului de acolo.
  Da, pana in ’77-79 se traia destul de bine in Romania. Dar totul era fals si fara temei de piata. Economie de comanda sortita pierii. De altfel din aceasta cauza s-au prabusit sistemele comuniste (socialiste). Cat despre competitia socio-profesionala: primordial era politicul, profesionalul aproape ca nu conta,
  Ceausestii erau cel dintai exemplu. De ce ar fi fost supusii mai brezi ?
  Adica, cel mai important era sa te arati imbecil si credincios partidului.
  Totul era fals si controlat la maximum pentru a indeplini diabolicile obiective ale politicii Moscovei sau Bucurestiului. Nimeni nu misca in front,
  personalitatea nu conta, dimpotriva , trebuia controlata la maximum.
  Eu, la 17 ani intrebam in stanga si-n dreapta, ce sens are un sindicat in absenta proprietatii private sau de ce industria nu este stimulata spre competitia interna. Stii ce s-a intamplat ? Am dat interviu la secu.
  Norocul meu a fost ca eram destul de bun la chimie, dar mi s-a infundat la Iasi, in 1978, la olimpiada nationala, unde am fost descalificat , impreuna cu alti doi, pentru ca din lot trebuiau sa faca parte doi fii de CC !!
  Cum ti se pare? Si tot asa pana maine dimineata, tinere. Da, tinere, caci s-ar putea sa fiu mai in varsta ca tatal tau . Total: nu vreau sa aud de stanga, si cu atat mai mult cand este reprezentata de PSD-ul actual.
  Ei sunt motivul principal pentru care, cu aproape 40 de ani am plecat din Romania. Am asteptat ani buni sa vad cum se indreappta lucrurile, inutil am asteptat. M-am simtit tradat si inselat. Prefer sa fiu cetatean de categoria II aici decat prostu’ mafiei romanesti. Daca, in naivitatea ta, crezi ca stanga este solutia problemelor romanesti actuale nu ai decat sa suferi linistit si cu stoicism tot ce-ti pregatesc oligarhii romani.
  Sa: Multumesc gazdei pentru intelegere

 23. geomarz Says:

  Emigrantule,
  Există un doi parametri care exprimă foarte sintetic nivelul de viaţă al unei societăţi.
  Primul se numeşte “speranţa medie de viaţă la naştere” şi reprezintă media vârstei de deces în anul în care s-a născut preopinentul.
  Prin triezeci şi ceva, acest parametru în R era în jur de 40 de ani. Acesta a crescut drastic după reforma sanitară din 1956 efectuată de Voinea Mrinescu când s-au combătut TBC-ul şi bolile transmisibile. Prin 1980 ajunsese în jur de 70 de ani, probabil ca urmare a nedreptăţilor induse de crâncena dictatură comunistă. În primii 10 ani de după 1989 s-au pierdut vreo doi ani. Habar n-am dacă s-au recuperat.
  Al doilea este “mortalitatea infantilă ” definită ce numărul de decese survenite în primul an de viaţă la 1000 de nou-născuţi vii.
  Înainte de al doile război R beneficia de un indice de mortalitae infantilă de 220 la mia de născuţi vii. Înainte de 89 se ajunsese la vreo 12 la mie.
  Cifra artă, de asemenea, duritatea cu care s-a comportat faţă de populaţie odiosul regim dictatorial.
  Şi, implicit, ce semnifică pentru un sistem statal guvernare de stânga excesivă.

  Se tot latră acum depsre drepturile omului. Primul drept, presupun, este acela la viaţă.

 24. emigrantul Says:

  Maestre Gigi Capsunaru vino cu lamuriri pentru ca in mesajele tale apar grave neconcordante logice si cronologice!

  Deci, in anul 1978 adica acum 30 ani Gigi Capsunarul a fost descalificat din lotul olimpic. Cu alte cuvinte avea atunci maxim 19 ani. Pe de alta parte acelasi individ ne informeaza ca a parasit Romania acum aproximativ 40 ani deci inainte lui 1970 la o virsta frageda in jurul a 10 ani. Ceea ce nu inteleg in continuare este cum putea dl. Capsunarul sa aiba copil la 10 ani, ca tot el ne zice ca detinea unul.

  Citat Gigi Capsunarul
  /”Norocul meu a fost ca eram destul de bun la chimie, dar mi s-a infundat la Iasi, in 1978, la olimpiada nationala, unde am fost descalificat , impreuna cu alti doi, pentru ca din lot trebuiau sa faca parte doi fii de CC !!
  ….
  Ei sunt motivul principal pentru care, cu aproape 40 de ani am plecat din Romania. Am asteptat ani buni sa vad cum se indreappta lucrurile, inutil am asteptat.”/

  Citat Gigi Capsunarul:
  /”Nu stiu cati ani ai trait inainte de ‘89, si ce invarteau parintii tai, dar este clar ca nu ai stat la coada pentru fratii Petreus, si nici n-ai mancat parizer imposibil de taiat. Eu tineam lanterna pentru ca asistenta sa-i faca antibiotice fiului meu”/

 25. SorinPLATON Says:

  D-le presedinte Iliescu,

  Ca sa o spunem pe aia dreapta, prin PSD (chiar si Cluj) nu dorim sa dam jos pe unii ca sa accedem altii. Situatia nu poate fi vazuta asa decat daca o interpretam simplist si peiorativ. Este totusi posibil sa existe in interiorul partidului la aceasta ora si oameni de o alta factura decat cei ce au statuat anumite conotatii negative la terti vis a vis de social-democratia romaneasca. Este posibil sa “se existe” si oameni ce sa faca atat de forma cat si de fond apologia principialismului ca o preconditie de reconfigurare a identitatii PSD. Personal sunt pentru unitate in diversitate, dar nu in orice conditii… Sunt pentru un echilibru si “pace sociala” instaurate pe un dat fair si nu pe unul subiectiv, menit de a perpetua interese sectare, in dauna celor de partid si electorat. Sunt pentru reconciliere dar nu in conditiile in care o parte ramane in domul de cristal, iar cealalta in genunchi…
  Mai multe in link:

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/07/14/suflet-intr-un-anturaj-de-roboti/

  Cu stima,
  1=

 26. nraducanu Says:

  @gigicapsunaru
  @emigrantul
  Cifrele din spovedania lui gigi trebuie intelese astfel : in 1978 a participat la Olimpiada, deci avea vreo 18 ani. Inseamna ca e nascut in 1960 si are astazi 48 ani. A plecat din tara la 40 de ani, prin anul 2000, deci dupa ce gustase zece ani din “binefacerile” noului capitalism romanesc. Eu am plecat mai demult din tara, sunt si mai in varsta, dar – ca si el – eram indignat de mizeria, fara sansa iesire, in care Ceausescu & Comp. adusese tara, de cultul personalitatii desantat, de lipsa informatiilor despre ce se petrece pe glob, de impasul in care intrase creatia artistica si literara, etc.
  Cu toate acestea, odata stabilit in Occident, nu am facut niciodata gresala de a identifica Stanga socialista, social-democrata, laburista, etc. cu regimul autoritar, al comunismului pervertit de stalinism si ceausism. Nimeni din stanga moderata actuala din Europa, inclusiv din Romania, nu doreste a se reintoarce la un regim care a fost respins de istorie. Stanga nu mai vorbeste de lichidarea capitalismului prin revolutie, ci de imblanzirea lui. Nimeni nu mai cere confiscarea si nationalizarea proprietatilor, ci se accepta economia de piata, care trebuie insa tinuta sub un anumit control de stat. Nimeni nu mai vorbeste de lupta de clasa, de necesitatea planificarii centralizate, de cenzura cartilor, publicatiilor, pieselor de teatru, operelor de arta. Iar privatizarea industriei, transporturilor si comertului, ca si reforma agrara, au fost actiuni facute in Romania de guverne de stanga. Asa incat daca se tot aduc argumente de pe vremea razboiului rece, acuzand insa acum stanga social-democrata de intentii ce ar fi fost valabile doar pentru niste comunisti, dovedeste fie ignoranta, fie rea-vointa, fie reactionarism fanatic si fundamentalist, ce nu permite o discutie in contradictoriu.
  Pentru a intelege ce este Stanga moderna, iata o adresa:
  ro.wikipedia.org/wiki/St%C3%A2nga_modern%C4%83

 27. SorinPLATON Says:

  Stimate d-le presedinte Iliescu,

  Va anunt ca sugestionat de unii de prin partid si altii Cluj-Tara si de unii din randurile gigi-contristilor caragelieni, pentru a demonstra ca stim sa aplicam in practica ceea ce enuntam teoretic si nu in ultimul rand pentru ca PES Activists sa se implice mai mult in procesul de leadership in dauna celuia de doar “tolerati” mi-am depus astazi candidatura pentru ocuparea postului de Vicepresedinte al Organizatiei Judetene Cluj, responsabil cu probleme de strategie si comunicare. Precizez ca sunt membru al PSD si precursorilor PSD de 13 ani..

  Consider oportun momentul pentru a ne angaja in constructia unei social-democratii moderne in Romania, pentru toti cei ce am fost tinuti pana acum pe tusa, ca sa “invatam”… Democratia participativa (a “shoshonarilor”) poate incepe de acum!

  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/07/15/pai-atunci-lets-proceed-oameni-buni/

 28. Cine are un intelept lucid, sa-l asculte! « realitatea si dincolo de ea Says:

  […] cu realism şi echilibru să dăm forţa necesară politică şi organizatorică.” – Ion Iliescu, Consiliul National al PSD, 11 […]

 29. usermorgenstern Says:

  Va propun sa discutam putin despre morala si politica.
  Dupa pararea mea, politica nu este independenta de morala si nici macar autonoma in raport cu morala, ci este tot atat de dependenta de morala proprie precum orice alt domeniu al vietii umane.
  Ramane de stabilit care sunt principiile de baza ale moralei in politica.
  Si este evident ca in aceasta privinta pot fi diferite variante, in raport cu timpul, locul si contextul unei eventuale discutii.
  Acum, in contextul apropierii alegerilor, pe care orice partid politic vrea sa le castige, se pune problema aliantelor, a racolarilor, a loviturilor sub centura, etc.
  Eu cred ca in politica orice alianta e posibila si poate fi de dorit intr-o anumita chestiune, intr-un anumit moment.
  Este perfect moral ca, urmarind interesul propriu, sa cauti toate mijloacele pentru a-l obtine, toate mijloacele care nu se soldeaza cu omorarea sau imbolnavirea unor oameni care nu-ti plac.
  Dar o data alianta facuta, trebuie sa fii sincer aliat, si sa iti vezi de treaba ta de aliat, indiferent daca partenerul raspunde cu reciprocitate sau nu.
  Daca nu raspunde cu reciprocitate va trage el consecintele mai tarziu.
  Deocamdata, daca te-ai hotarat sa faci o alianta pentru a castiga alegerile cu X, trebuie sa iei aceasta alianta in serios si sa nu o limitezi la un simplu pact de neagresiune reciproca.
  Sa iei alianta in serios si, in acelasi timp, sa iti mentii propria indentitate, sa o subliniezi – de exemplu sa subliniezi faptul ca esti un partid de stanga, iar nu de centru, ca esti un partid, iar nu o coalitie de interese.
  Coalitia o face un partid cu alte forte, inclusiv cu o coalitie de interese, daca exista asemenea posibilitate.
  Alegerile pot fi castigate numai daca se utilizeaza toate canalele de comunicare ce sunt in principiu posibile.
  Deci, orice mijloc de a conlucra cu un canal de comunicare este binevenit si ar fi util de avut in vedere.
  Canalul care nu trebuie neglijat este agitatia si propaganda pe care le pot face cei tineri si foarte tineri.
  Eu cred ca este moral ca, atat studentii, cat si altii mai tineri, sa fie atrasi in politica cat timp nu sunt pusi numai la munca de hamalac, ci li se si acorda asistenta cuvenita pentru a-si largi orizontul si a participa la viata politica cat mai activ.
  In cadrul campaniei electorale actuale as recomanda ca in fiecare judet, fara exceptie, sa se infiinteze un centru de propaganda sub conducerea unui tanar, centru in cadrul caruia tinerii sa se poata manifesta in voie, fiind supravegheati numai de departe si numai in cazul unor derapaje excesive.
  In ce priveste cei deloc tineri, cred ca in fiecare judet propaganda trebuia condusa de catre o persoana, nu neaparat cu functie mare in partid, dar perfect integra in viata cotidiana, o persoana neimplicata si nici banuita de activitati la limita legii.
  A gasi 40 de asemenea oameni nu este o treaba foarte usoara, dar este absolut necesara.
  Pe de alta parte, este tot atat de necesara gasirea unor fonduri nu doar pentru tiparirea unor foi volante, ci si pentru editarea unui ziar, ceea ce partidul social-democrat a neglijat in tot cursul existentei sale.
  Se pot deschide liste de subscriptie pentru ziar, se pot face abonamente de onoare si se poate face apel la partidele socialiste din strainatate si chiar la nesocialisti, daca acestia, dintr-un motiv sau altul, au interesul sa activeze Romania in cadrul UE.
  Insiruirea de mai sus e departe de a fi limitativa si e data cu titlu de exemplu pentru a sublinia ca problema centrala este problema moralei, a-ti da seama ce e moral si ce e imoral in politica, si cat de imoral este sa te joci de-a participarea la alegeri, fara sa faci toate eforturile pentru a le castiga.
  Daca participi la alegeri inlaturand diferite prosibilitati de colaborare, aduci mari prejudicii unor oameni care cred in posibilitatea ca stanga sa castige alegerile in mod cinstit si risti sa ii aduci pe unii – si nu putini – in situatia de a deveni apolitici sau de adera intr-o anumita masura la idei reactionare.
  User (Dusea) Morgenstern

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: