PRECIZARE

Pentru colegii de blog care intreaba despre stirea din „Cotidianul”

Referitor la ştirea din „Cotidianul” privind posibila neparticipare a mea la alegerile parlamentare. Sursa acestei stiri este un dialog, telefonic, cu o jurnalista de la „Cotidianul” care a intrebat „la ce colegiu m-am gandit să candidez pentru parlament, pentru ca s-ar discuta despre o oferta din partea judetului Arges in acest sens” .

I-am raspuns ca e prematur sa-i dau un raspuns in momentul de fata; in primul rand trebuie sa vad daca voi mai fi interesat sa mai candidez, si apoi sa discut despre posibile colegii. Intr-adevar, activitatea parlamentara imi ocupa mult timp si ma gandesc daca este cazul sa mai continui.

In al doilea rand, in conditiile votului pe liste, prezenta mea putea constitui (cum s-a intamplat si in trecut) un suport de promovare a listei de candidati ai PSD. In conditiile votului pe colegii uninominale dispare acest interes.Fiecare candidat „alearga” pe un culoar unic. In aceste conditii ma gandesc, intr-adevar, daca nu este mai bine sa las locul unor oameni mai tineri. In cazul retragerii,spre exemplu, inainte de incheierea mandatului, la votul pe liste, in mod automat ocupa locul vacant, in senat sau in camera deputatilor urmatorul de pe lista (supleant). La votul uninominal, pentru postul vacantat se organizeaza alegeri partiale. La varsta mea trebuie sa ma gandesc si la o asemenea posibilitate.

Aceasta insa nu inseamna retragerea din viata politica.

Raman in Partid si voi continua sa fiu prezent in acest cadru.

Deasemeni, in calitate de fost presedinte am numeroase solicitari si prezente in tara si peste hotare si, in plus, am nevoie de mai mult timp pentru citit si scris, inclusiv pentru realizarea unor posibile memorii, ca si pentru abordarea unor probleme de ordin teoretic si politic ale prezentului si viitorului .

Ideea ca m-as „teme de alegeri uninominale” este absurda. Eu m-am confruntat, din 1990, la nivelul cel mai inalt, la patru confruntari, prin alegeri uninominale, pentru functia de Presedinte al tarii. Nu am nevoie sa mai probez din acest punct de vedere vreo noua performanta!

Dar, aceasta chestiune ramane deschisa.

Vom delibera impreuna cu colegii din conducerea Partidului asupra acestor aspecte.

Advertisements

23 Responses to “PRECIZARE”

 1. Mihnea Georgescu Says:

  Mulţumiri pentru clarificări! Ne-aţi luat o piatră de pe inimă!

 2. agnosticus Says:

  Este nevoie de dumneavoastră pentru a calma impetuozitatea unora prea exaltaţi (ca să folosesc un eufemism). Decizia de a candida sau de a vă retrage vă aparţine. Eu cred că ar fi o pierdere dacă v-aţi retrage. Dacă în România nu este dictatură – încă – se datorează prezenţei lui Ion Iliescu în politică. Vă doresc o bună cumpănire.

 3. emigrantul Says:

  Domnule presedinte Ion Iliescu,

  Daca nu mai candidati locul dvs. va fi ocupat, in mod sigur, de un hot. Dar bineinteles nu cred ca mai conteaza. La cota actuala a infractionalitatii din parlamentul Romaniei, un raufacator in plus este practic insesizabil.

 4. Maria Barbu Says:

  Domnule Presedinte,

  indraznesc sa afirm si aici ceea ce spun public oriunde ma aflu si anume ca TREBUIE SA REVENITI LA CONDUCEREA PSD.
  Partidul are nevoie de dumneavoastra, de capacitatea dv de reconstructie si de recoagulare atat a substantei ideologice cat si organizatorice. PSD-ul trebuie sa redevina o mare forta politica, un reprezentant puternic al stangii romanesti. Numai dumneavoastra puteti face asta pentru ca aveti si capacitatea de a intelege problemele prezentului si de a gasi solutii la acestea, cat si viziunea dezvoltarii viitoare. Asa incat aveti mult de lucru, pozitiv, constructiv, echilibrat si devotat asa cum numai dumneavoastra stiti sa faceti asta!

 5. Bibliotecaru Says:

  @ Ion Iliescu
  Dacă vă hotărâţi că este cazul unei retrageri din Parlament, vă creditez cu încrederea mea că veţi face în Institutul Ovidiu Şincai un grup de filosofi şi politologi împreună cu care să faceţi Partidul Social-Democrat pentru a doua oară, adică să-l definiţi doctrinar şi să-i ataşaţi o doctrină în adevăratul sens al cuvântului. De asemenea trebuie pornită o formă de creştere a viitoarelor cadre care să populeze alegerile din 2016 şi Guvernul de atunci. A venit vremea ca politica românească să renunţe la proiectele făcute pe picioare şi la planurile de tip petec menite să mascheze situaţiile de urgenţă.

 6. Ovidiu Says:

  Stimate presedinte Ion Iliescu,, va rog sa cititi ceva interesant!

  AICI

 7. De ce a albit Turcescu? « Mihnea Georgescu Says:

  […] Domnule Preşedinte, nu-i mai daţi emoţii sărmanului Turcescu! Spuneţi-i că rămâneţi în politică, chiar dacă nu candidaţi la Parlament! De fapt, aţi şi făcut-o… […]

 8. faracianura Says:

  Domnule Iliescu,

  Partidul al carui presedinte de onoare sunteti si-a declarat sprijinul pentru proiectul legislativ de interzicere a cianurilor in minerit. Asta in toamna anului trecut. Moment dupa care tot prin diligenta colegilor d-voastra proiectului i-au fost aduse amendamente care modificau substanta lui si respectiv a fost ingropat in sertarul comisiei de industrii condusa de Iulian Iancu…Multi dintre cei care suntem preocupati de protejarea mediului in Romania am dori sa stim cu mai mare certitudine daca PSD va sprijini in continuare proiectul de interzicere a cianurilor in mineritul aurifer; daca deputatii sai vor renunta la echivoc si vor contribui la promovarea acestui proiect in Camera Deputatilor.

 9. sfinx667 Says:

  Domnule Presedinte Ion Iliescu,
  Va multumesc, prin mentiunea : ” Raman in Partid si voi continua sa fiu prezent in acest cadru. ” ati restabilit Echilibrul :)
  Cu toata sinceritatea, va marturisesc ca ma apucase un val de furie si m-am cam racorit pe blogul prietenului Mihnea Georgescu, caruia ii multumesc pentru calmul de care a dat dovada, ma iritasem peste masura vazand zambete satisfacute si ironii gratuite, ba se mai si pregatisera cate unii pentru focul de artificii si destupatul sticlelor de sampanie, inclusiv cativa vajnici din PSD, caci reprezentati o forta si se cam tem, isi zambeau deja in barbi la asa mana cereasca si cred, unii dintre ei, isi reorientau valurile de simpatie …
  Sunteti factorul de ECHILIBRU nu numai in PSD ci pe scena politica romaneasca , avem nevoie de dumneavoastra si, multa nadejde .
  Impartasesc opinia Mariei Barbu, aceea ca ne dorim sa reveniti la conducerea PSD, insa, orice decizie veti lua, personal, sunt absolut convinsa ca va fi cea mai buna .
  Doamne Ajuta !
  stima si deosebit respect,
  Sibilla

 10. Victor Says:

  Domnule Presedinte,

  Precizarile sunt bine venite. Va inteleg. Un singur comentariu am de facut. Uninominal sau liste, multi voteaza PSD pentru dumneavoastra.

 11. gviorela Says:

  Presedintele Mircea Geoana a declarat ieri ca este absolut convins ca Ion Iliescu nu va renunta la o functie de parlamentar. Video pe http://www.politicatv.ro

 12. isabellelorelai Says:

  Domnule Preşedinte,
  Eu aş vrea să candidaţi.
  Şi sunt de acord cu Maria Barbu şi Victor.
  Domnule Preşedinte, să fim serioşi: Dumneavoastră sunteţi partidul.
  Iar domnul Băsescu a câştigat şi pentru că v-a copiat. Ce s-a întâmplat mai târziu, altă poveste…

 13. Petrisor Socol Says:

  Domnule Ion Iliescu, nu am crezut o iota ca veti pleca din PSD, acest partid nu poate exista fara dumneavoastra. ;)

 14. geomarz Says:

  Mă luminează cineva şi pe mine ce-i ăla “vot uninominal” ?
  Nu că m-aş grabi să mă duc la vot.
  Chiar mă gândesc să pun bazele “Partidului celor care nu merg la vot”. Cred că va fi cel mai tare partid al României !

  Doar aşa, ca să mă lămuresc !

 15. geomarz Says:

  Cu Vitor sunt de acord, de data aceasta.
  Votanţii PSD au votat, de fapt Iliescu.
  Şi Iliescu ar cam avea obligaţii morale facţă de ei.

 16. geomarz Says:

  Imaginea lui Mircea Geoană nu face decât deseviciu PSD.
  V-o spune un fost votant PSD.

 17. nraducanu Says:

  Varsta nu poate fi in nici un caz motiv pentru renuntare la activitatea politica. Un simplu exemplu: Helmut Schmidt, fost cancelar social-democrat al Germaniei, nu mai este demult membru al Bundestagului, dar este cautat, ascultat si apreciat la 89 ani ca unul dintre marii intelepti politici ai tarii lui.
  Dar ma intreb daca tocmai acum, cand un Dancu il vede pe Ion Iliescu vinovat de rezultatele slabe ale PSD in Ardeal, era oportuna aceasta declaratie a presedintelui de onoare al partidului. Se poate lasa impresia (desigur falsa, dar totusi…) ca printr-o eventuala retragere se face o concesie acuzatorului.

 18. mirelateodorescu Says:

  Domule Presedinte Ion Iliescu,

  Foarte multi s-au bucurat si au interpretat comentariul dvs. insa sunt mai multi cei care s-au intristat si care nu concep viata politica fara dvs.
  PSD fara dvs. nu va mai fi PSD, va fi orice altceva dar nu social democrat iar cei care vor mai ramane vor avea un “viitor” greu!

 19. simona74 Says:

  Domnule Presedinte,

  Sunt sigura ca nu o sa va retrageti din viata politica si asta pentru ca P.S.D. FARA DUMNEAVOASTRA ar ajunge la 10 procente in sondaje. Trist, dar din pacate acesta este adevarul, P.S.D.-ul nu a reusit nici pana acum sa-si “creasca” o noua generatie de politicieni adevarati si nici nu ar avea cum atata timp cat in fruntea lui se afla Mircea Geoana, un om pentru care primeaza interesul personal si orgoliile mai mult decat soarta milioanelor de membri P.S.D. care-i aveti in tara.
  Indiferent de injuriile si acuzele care va sunt aduse sunteti singurul Presedinte care a facut ceva pentru aceasta tara.

 20. krudus Says:

  In mod normal, ar trebui sa va intoarcem generozitatea si sa acceptam retragerea dvs. ,fara sa comentam.Dar cum lucrurile inca nu au intrat in normalitate, trebuie sa ramaneti !

  Dumneavoastra ati fost si sunteti singurul politician roman, care reprezentati strict interesul romanilor si al Romaniei.

  Restul politicienilor,sunt marunti…dar au interese meschine mari.Viata traita de noi oamenii simplii, ne dovedeste acest lucru.

  Multa sanatate, domnule Presedinte !

  ps- precizez ca mai sunt si alti politicieni de stanga care reprezinta interesele romanilor, primul care imi vine in minte este euro-parlamentarul, Corina Cretu….

 21. gviorela Says:

  Iliescu va ramana candida la parlamentare. mai multe pe http://www.politicatv.ro

 22. SorinPLATON Says:

  “Grupul de la Cluj” cauta sa fie reconfirmat in functii via usa din dos…
  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/07/11/zbor-deasupra-unui-cuib-de-gugustiuci-de-cluj/

  1=

 23. Bogdan Pitaru » Blog Archive » Adevaratul motiv pentru care Iliescu nu mai candideaza Says:

  […] “In cazul retragerii,spre exemplu, inainte de incheierea mandatului, la votul pe liste, in mod automat ocupa locul vacant, in senat sau in camera deputatilor urmatorul de pe lista (supleant). La votul uninominal, pentru postul vacantat se organizeaza alegeri partiale. La varsta mea trebuie sa ma gandesc si la o asemenea posibilitate.” (Reflectiile complete, pe blogul lui Ion Iliescu) […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: